Tuesday, December 7, 2010

Masih adakah ketuanan Melayu?

Oleh Dr. Mohd Ridhuan Tee
Ingatan demi ingatan telah saya ajukan akan bahayanya golongan ultra kiasu, tetapi kita terus memberi muka. Sedangkan mereka tidak pernah serik dan mengambil pengajaran. Sejak dahulu lagi ultra kiasu ini membangkitkan isu-isu sensitif dan menentang apa juga perkara yang menyebelahi bangsa Melayu dan Islam di bumi Melayu ini walaupun hak-hak ini dijamin dalam perlembagaan. Pada mereka, semua rakyat Malaysia mesti berpegang kepada formula sama rata dan sama rasa atau fair and square atau Malaysian Malaysia. Mereka tidak mahu langsung melihat perkara-perkara yang berkaitan dengan kelebihan Melayu Islam seperti mahukan bahasa Melayu ditukar kepada bahasa Malaysia, negara Islam kepada negara sekular, ketuanan Melayu kepada ketuanan rakyat dan sebagainya.
Penggunaan istilah ketuanan Melayu tidak langsung menggambarkan hubungan antara 'tuan' dengan 'hamba' sebagaimana yang didakwa oleh kumpulan ultra kiasu. Jika orang bukan Melayu itu hamba, masakan penguasaan ekonomi bukan Melayu begitu jauh meninggalkan orang Melayu Islam. Lihat sahaja senarai 10 jutawan terkaya di negara ini. Siapakah mereka? Jika ada ketuanan Melayu sudah pasti akan ada beberapa muka-muka Melayu. Jika orang Melayu itu tuan, sudah tentu mereka akan menyekat 'hamba-hamba' ini untuk berjaya, tetapi adakah ia sebenarnya berlaku? Inilah bahaya bila ada sifat kiasu yang terlalu ultra? Kini mereka begitu berani mempertikaikan peruntukan atau dana-dana yang disediakan untuk pembangunan Islam oleh kerajaan termasuk pembinaan dan pembiayaan masjid, yang berkaitan dengan ketuanan Melayu dan Islam. Malah dana zakat turut mahu diambil.


Sebenarnya isu ketuanan Melayu dan Islam dibangkitkan semula untuk menagih simpati dan sentimen orang bukan Melayu agar tidak lupa menyokong mereka. Mereka mahu pastikan agar penyokong-penyokong parti ultra kiasu ini sentiasa berjaga-jaga dan dikejutkan agar tidak leka. Sama juga dengan apa yang dilakukan oleh kerajaan Singapura yang begitu agresif dengan kempen-kempen dan ingatan kepada rakyat mereka agar sentiasa berhati-hati dengan musuh yang sebenar iaitu negara-negara di sekelilingnya seperti Malaysia dan Indonesia. Parti ultra kiasu faham benar akan taktik ini kerana mereka adalah daripada kumpulan yang sama di sana.

Dapatan kajian saya menunjukkan bahawa, golongan ultra kiasu ini memang telah berjaya menanamkan pemikiran bangsanya agar menolak ketuanan Melayu dan Islam secara total. Ketuanan Melayu sengaja diperbesar-besarkan dengan dikaitkan hubungan antara tuan dan hamba.

Sebagai pengkaji politik, saya amat yakin golongan ultra kiasu ini amat faham maksud ketuanan Melayu tersebut bukanlah seperti yang digembar-gemburkan. Saya bukanlah menyokong ketuanan Melayu, tetapi saya faham sangat akan maksud ketuanan Melayu secara tersurat dan tersirat. Saya celik sejarah dan tidak memutar-belitkannya demi mencapai cita-cita politik rakus. Saya begitu bersyukur dilahirkan di bumi bertuah ini, begitu juga dengan nenek moyang saya.

Istilah

Ketuanan Melayu hanya satu istilah untuk menunjukkan bahawa orang Melayu adalah bangsa asal negara ini, selain orang asli. Atas kefahaman ini, maka saya dapat menerima istilah ini tanpa prejudis, apatah lagi untuk mempertikaikan bahawa orang Melayu juga adalah pendatang, berasal dari Yunan dan Indonesia. Inilah hujah-hujah yang selalu digunakan oleh kumpulan ultra kiasu ini, termasuk segelintir mereka yang berada dalam komponen BN seperti MCA dan Gerakan. Sebenarnya pengikut ultra kiasu ini adalah ramai, mereka tidak bersendirian. Bekas Presiden Gerakan adalah antaranya yang begitu lantang mengkritik ketuanan Melayu ini. Apakah mungkin kita tidak perasan dengan taktik mereka? Pusat mereka berada di Pulau, jangan kita lupa, cukuplah terlepas dua pulau.

Persoalan seterusnya, apakah orang Cina atau India tidak mempunyai semangat ketuanan Cina atau ketuanan India? Janganlah tipu, ia cuma tidak dilaungkan sahaja. Ketuanan mereka itu sudah jelas terpancar ketika mereka mempertahankan hak-hak mereka secara ekstrim yang telah diperolehi. Ketuanan inilah yang menyatukan mereka.

Apakah tuntutan dan desakan yang dikemukakan selama ini tidak melambangkan ketuanan bangsa? Sekurang-kurangnya orang Melayu yang melaungkan ketuanan Melayu itu berterus-terang, membuka ruang kepada pandangan dan kritikan. Berbeza dengan ultra kiasu, lantang mengkritik, tapi bekerja senyap-senyap, sedar-sedar dah jadi. Mula-mula ditutup-tutup, bila tiba-tiba dibuka, masya-Allah, besarnya patung yang didirikan. Licik sungguh strategi mereka. Umat Islam bila lagi? Takkan asyik berterus-terang. Jika kerja berjalan boleh tahan juga, tetapi cakap banyak, kerja tidak berjalan.

Lihat strategi mereka, ketuanan Melayu dipertikaikan diikuti selepas itu dengan mempersoalkan penggunaan dana kerajaan terhadap perkembangan syiar Islam seperti pembinaan masjid. Persoalan saya, apakah kerajaan negeri dan persekutuan tidak membantu pembinaan rumah ibadat bukan Islam? Jangan asyik menyatakan orang, tanpa mensyukuri toleransi yang berlaku. Inilah belang ultra kiasu yang sebenar, pepat di luar rencong di dalam.

Lihatlah bagaimana bersatunya mereka ketika pembukaan rasmi bangunan Kek Lok Si dan patung Kuan Yin yang begitu besar di negeri ultra kiasu baru-baru ini. Ini tidak termasuk pandangan di Batu Caves. Wajarkah ia dibina dalam sebuah negara Islam sehingga menenggelamkan kedudukan bangsa dan agama Islam sebagai bangsa majoriti dan agama persekutuan? Adakah kebebasan ini diberikan kepada umat Islam di negeri China dan India mahupun Switzerland? Alangkah sedihnya melihat masjid babri yang dimusnah dan diganti dengan kuil Hindu. Tidak ramai orang Islam yang membantah. Inilah sifat yang amat saya puji, walaupun dalam hati amat berat untuk menerima. Sifat sebegini jarang dapat dilihat pada orang lain. Banyak yang telah dapat, tetapi tidak pernah puas itulah ultra. Strategi mereka sekarang, tuntut semaksima mungkin, tak dapat banyak, kerajaan bagi sedikit. Sedikit itu kemenangan besar.

Kalau tidak percaya, tanyalah ketua-ketua parti komponen BN. Adakah selama ini mereka tidak dapat apa yang dituntut. Adakah rumah ibadat mereka tidak dibantu kerajaan? Jangan tanya kepada parti ultra kiasu kerana mereka tidak pernah puas selagi kuasa tidak berada di tangan mereka sepenuhnya. Mereka bercita-cita mahu menjadi perdana menteri atau timbalan perdana menteri. Pernahkah kita bertanya kepada orang Melayu Islam, sakitkah hati mereka melihat patung-patung yang begitu besar dan tinggi, yang terang-terang bercanggah dengan fitrah agamanya atau setiap kali lalu di tempat-tempat tersebut? Kita tidak pernah bertanya bukan? Kita hanya marah dalam hati kerana kita mahu menjaga hati orang lain dan hak bukan Islam.

Pernahkah orang Islam melarang pembinaan patung sebesar itu dalam sebuah negara Islam yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi. Kalau adapun sedikit sangat. Apakah hak bukan Islam dinafikan walaupun ketuanan Melayu dilaungkan?

Apakah Lee Kuan Yew tidak menegakkan ketuanan Cina di Singapura? Terangkatkah ketuanan Melayu di negeri Melayu Singapura? Orang Melayu tidak mendapat tempat di sana berbanding orang India yang lebih sedikit bilangannya. Kalau dulu Yusuf Ishak boleh menjadi presiden, selepas beliau, nama Melayu sudah tidak muncul lagi. Bila orang Melayu yang mengkritik ketuanan Cina di Singapura, mereka akan dibuang jauh-jauh. Pernahkah kerajaan hari ini membuang kumpulan ultra kiasu ke luar negara walaupun ia amat lantang mengkritik orang Melayu, Islam dan raja-raja Melayu? Saya fikir orang Melayu lebih mempercayai bukan Melayu daripada bukan Melayu mempercayai Melayu.

Orang Melayu (Islam) tidak pernah campurtangan dalam urusan orang bukan Islam, tetapi kenapa dan mengatakan orang bukan Islam begitu kurang ajar mencampuri setiap perkara sesuatu yang berkaitan dengan agama Islam? Fikirkanlah isu-isu seperti pemelukan agama Islam, murtad, kedudukan mahkamah syariah, kedudukan Islam dan keistimewaannya dalam perlembagaan dan sebagainya.

Toleransi


Toleransi ini tidak pernah dihargai oleh kumpulan ultra kiasu ini. Tidak pernah puas dan bersyukur. Bila kita tanya toleransi tidak pernah berlaku di negara lain, kenapa tidak menghargai? Maka mereka menjawab, inilah keunikan yang perlu ditonjolkan di Malaysia. Licik juga strategik dan taktik mereka, bila kena pada kita, mereka kata inilah keunikan Malaysia dan semangat 1Malaysia, tetapi bila kena pada mereka, maka jawapannya tidak adil, bukan Melayu dipinggirkan dan didiskriminasikan dan berbagai-bagai tohmahan lagi. Selain daripada kumpulan ultra kiasu ini, mungkin kita boleh melihat pakatan jahat mereka dengan majlis peguam dan persatuan-persatuan agama-agama bukan Islam. Adalah amat tidak logik apabila melihat bilangan rumah ibadat orang bukan Islam yang hanya berjumlah 45 peratus, melebihi berkali ganda bilangan masjid dan surau di dalam sebuah negara Islam yang meletakkan Islam sebagai agama persekutuan, yang bilangannya melebihi 55 peratus. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1213&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_07.htm

Air Tasik Kenyir bebas e-coli


07/12/2010 4:22pm

KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri Terengganu menafikan laporan beberapa media tempatan hari ini yang menyebut air Tasik Kenyir dicemari bakteria e-coli.
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Rahin Mohd Said berkata, laporan tersebut yang memetik beliau itu mengelirukan dan tidak tepat.
"Apa yang ditulis itu tidak betul dan saya tidak pernah kata begitu," katanya di sini hari ini.
Rahin dilaporkan berkata demikian dalam sidang media sempena pertandingan memancing Kenyir Cup 2010 di Pengkalan Gawi semalam.
Menurutnya, keadaan itu berlaku akibat pembuangan sisa kumbahan dan air buangan oleh pengusaha rumah bot atau rumah tumpangan terapung yang menjadikan tasik buatan itu sebagai lokasi mencari rezeki.
Rahin berkata, laporan begitu boleh menjejas industri pelancongan negeri.
Beliau berkata bakteria e-coli biasanya berada dalam kawasan yang sempit dan kualiti airnya sedikit serta tercemar dengan najis.
Sedangkan Tasik Kenyir luas dan airnya bermutu tinggi dan menjadi sumber air mineral dan dibekalkan kepada orang ramai, katanya. - Bernama

Khir Toyo serah surat letak jawatan esok


07/12/2010 5:11pm

SHAH ALAM 7 Dis. - Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo akan menyerahkan surat peletakan jawatannya sebagai Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor kepada Badan Perhubungan UMNO negeri, esok.
Katanya, beliau menyerahkan kepada Badan Perhubungan Umno negeri untuk melantik Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) untuk mengisi jawatan itu.
"Saya akan menyerahkan surat peletakan jawatan saya kepada Badan Perhubungan UMNO Selangor sebagaimana yang diumumkan menerusi laman blog saya di www.drkhir.com, semalam," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Semalam, bekas Menteri Besar Selangor itu menerusi laman blognya mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Ketua Pembangkang Selangor berkuatkuasa serta-merta.
Beliau yang juga ADUN Sungai Panjang dan anggota jawatankuasa Badan Perhubungan UMNO Negeri turut berkata, beliau menyerahkan kepada pucuk pimpinan berhubung jawatannya dalam parti. - Bernama

Demonstrasi

Anak Bos F1 beli rumah RM333j

Iklan yang disiarkan ejen menyifatkannya sebagai ‘piala hartanah’ yang akan menarik minat bilionair Russia, bintang Hollywood atau pak sheikh dari negara Arab.
Tetapi, harga yang ditawarkan, 79 juta paun (RM395 juta) adalah terlalu tinggi hingga memaksa pemiliknya menurunkannya sedikit apabila ia tidak mendapat sambutan.

Kini, hampir 18 bulan selepas hartawan Sir Anthony Bamford mengambil keputusan untuk menjual kediamannya di Chelsea, barat London dengan harga 36 juta paun lebih tinggi daripada yang dibayarnya empat tahun lalu, dia akhirnya menemui pembeli paling se�suai. Bagaimanapun, pembeli itu bukanlah jutawan minyak atau bilionair Russia. Namun dia jauh lebih muda dan cantik.

Dia adalah Petra, anak pe�rempuan ketua Formula 1, Bernie Ecclestone, yang muda dan jelita.

Pada usia 22 tahun, model yang kini menjadi pereka fesyen, sudah agak lama tinggal bersama teman lelakinya, ahli perniagaan, James Stunt di rumah tujuh tingkat di Eaton Square, Belgravia.

Dengan 14 bilik yang sudah sedia ada di rumah baru itu, ia pasti amat sesuai bagi Petra. Seorang pelawat yang pernah mengunjungi kediamannya di Eaton Square berkata, bilik persalinannya saja memenuhi satu daripada tujuh tingkat kediaman lamanya itu.
Rumah yang baru dibelinya, lengkap dengan rumah kecil di taman, terletak tidak jauh dari jalan raya dan mempu�nyai enam bilik tetamu di sam�ping 10 bilik air. Ia mempunyai ruang secukupnya bagi James dan koleksi wainnya. Empat anjing Petra, dua bulldog, seekor boxer dan seekor spaniel, juga pasti mempu�nyai begitu banyak bilik untuk dikongsi. Rumah berkenaan yang berdekatan dengan kediaman tunang Putera William, Kate Middleton, dijual oleh ejen hartanah, Beauchamp Estates di Mayfair.

Dengan lamannya sendiri, bahagian depan yang luas dan rancangan untuk membina kolam mandi dan gim bawah tanah sudahpun diluluskan, ia disifatkan sebagai hartanah paling berharga di Chelsea ketika ini.

Anthony dan isterinya, Carole membeli rumah agam berke�naan daripada ahli perniagaan Lubnan, Ely Calil pada 2006 dengan harga STG45 juta.

Bagaimanapun, mereka tidak berpindah ke situ, sebaliknya memilih untuk menetap di rumah mereka di Knightsbridge.

Hasrat mereka untuk menjualnya dengan harga STG79 juta (RM395 juta) tidak tercapai kerana tidak ada pembeli hingga mereka terpaksa menurunkannya kepada STG66.5 juta paun (RM333 juta) lima bulan lalu.

Seorang rakan Petra berkata: “Jual beli rumah itu belum muktamad tetapi ia dalam proses.” Kenapa wanita muda dan belum berkahwin itu mahu rumah sedemikian masih belum jelas.

Namun, seorang kawan berkata: “ Dia mampu memiliki�nya!”

Akhirnya turun juga selepas 31 tahun

DATUK Seri S Samy Vellu mengucapkan tahniah kepada Presiden MIC yang baru, Datuk G Palanivel (kanan) dan Timbalan Presiden MIC yang baru, Datuk Dr S Subramaniam (tengah) selepas melepaskan jawatannya pada mesyuarat parti di Ibu Pejabat MIC di Kuala Lumpur, hari ini. Samy Vellu menerajui MIC selama 31 tahun. - Foto BERNAMA


Zeti penerima Anugerah Tokoh Ma'al Hijrah 1432

YANG di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin menganugerahkan Tokoh Maal Hijrah bagi tahun 1432H kepada Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz pada sambutan Maal Hijrah peringkat kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, hari ini. - Foto David Khoo


07/12/2010

PUTRAJAYA 7 Dis. - Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Datuk Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz dipilih menjadi penerima Anugerah Tokoh Ma'al Hijrah 1432 pada tahun ini.
Ketokohan dan kejayaan beliau dalam memimpin sistem kewangan negara telah mendapat perhatian dunia.
Beliau juga berjaya mengangkat negara sebagai pusat kewangan dan perbankan Islam yang unggul. - Utusan


Kelantan catat kadar tertinggi jangkitan HIV

KOTA BHARU: Kelantan menjadi negeri paling tinggi mencatat kadar jangkitan HIV bagi tempoh dua tahun, sejak 2008 hingga 2009.
Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata kadar jangkitan HIV di Kelantan bagi tempoh tersebut menunjukkan peningkatan hampir empat kali ganda berbanding kadar di seluruh Malaysia.Menurutnya, pada 2008 kadar jangkitan HIV di Malaysia pada nisbah 13.3 orang bagi setiap 100,000 penduduk, manakala pada 2009 10.8 orang, sedangkan Kelantan mencatat kadar 47 orang pada 2008 dan 37.2 orang pada 2009.Menurut beliau, peningkatan kes wanita dijangkiti HIV di Malaysia juga melibatkan negeri Kelantan dengan jumlah tertinggi iaitu 1,211 kes, diikuti Johor (1,124 kes) dan Selangor (1,107 kes).'Ekoran peningkatan kes ini, saya minta seluruh rakyat Kelantan segera melaksanakan Gempur Aids iaitu satu program bagi membendung peningkatan kes HIV dan Aids di negara ini,' kata beliau pada majlis Pelancaran Sambutan Hari Aids Sedunia 2010 peringkat kebangsaan, di sini kelmarin.Teks ucapannya dibacakan Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Datuk Dr Hasan Abdul Rahman.Datuk Seri Liow berkata senario HIV di Malaysia sudah berubah berbanding 10 tahun lalu yang mencatat 75 peratus kes dikesan akibat berkongsi jarum suntikan, berbanding tahun lalu hanya mencatat 55 kes saja.Menurutnya kes jangkitan melalui hubungan seksual menunjukkan peningkatan berbanding 10 tahun lalu daripada 18 peratus kepada 32 peratus tahun lalu.'Nisbah wanita dijangkiti HIV juga semakin meningkat dengan 3,206 suri rumah dijangkiti sehingga September lalu. Golongan ini diminta menasihatkan suami yang menagih dadah supaya menjalani ujian HIV serta memakai kondom apabila membuat hubungan jenis,' kata beliau.Beliau berkata, dengan pelbagai langkah pencegahan penyakit yang dilaksanakan kerajaan dan agensi lain, kes HIV semakin menurun daripada 6,756 pada 2003 kepada 3,080 kes pada 2009, manakala bagi sembilan bulan pertama tahun ini, hanya 2,741 kes HIV baru dilaporkan.Gaya hidup bebas seperti dilakukan segelintir lelaki yang selalu ke pekan Golok, Selatan Thailand, dipercayai menjadi punca meningkatnya penyakit HIV di Kelantan. -- BHM.

Trak rempuh kereta, lima sekeluarga maut

REMUK: Beginilah keadaan kereta Proton Wira yang remuk selepas dirempuh trak tentera di Kilometer 9.6 Jalan Pantai dekat Pasir Panjang, Port Dickson, Ahad lalu. -- Foto THE STAR
PORT DICKSON: Lima sekeluarga termasuk seorang kanak-kanak berusia tiga tahun maut selepas kereta Proton Wira yang mereka naiki dirempuh sebuah trak tentera di Kilometer 19.6 Jalan Pantai, dekat Pasir Panjang di sini.Mangsa yang terkorban dalam nahas sekitar 11.15 pagi itu ialah pemandu kereta Proton Wira Aeroback, Encik Saipol Naaim Mat Dan, 36 tahun; isterinya, Cik Nordiana Mohd. Said, 30 tahun; serta anak mereka, Muhammad Harith Firdaus, tiga tahun.Turut maut ialah ibu bapa Cik Nordiana, Encik Mohd Said Lakan, 58 tahun; dan isterinya, Cik Rosnani Buyong, 50 tahun; yang duduk di bahagian belakang kereta terbabit.Difahamkan semua mangsa yang berasal dari Hulu Langat, Selangor, sedang dalam perjalanan menuju ke Melaka, manakala trak dari Kem Terendak di Melaka sedang menuju arah yang bertentangan.Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintenden Baljeet Singh, memberitahu kemalangan dipercayai berlaku apabila trak tentera berkenaan hilang kawalan selepas bergesel dengan sebuah kereta lain, jenis Proton Waja.Trak yang dinaiki lima anggota tentera itu kemudian terbabas ke laluan bertentangan sebelum bertembung dengan kereta yang dipandu Encik Saipol Naaim, sebelum terbalik.Proton Wira yang dipandu Encik Saipol remuk teruk selepas diseret trak tentera itu ke dalam parit.Kereta Proton Waja itu pula kemudian bertembung dengan sebuah kereta MyVi dan Kia Spectra yang berada di belakang trak tentera itu.Lima sekeluarga itu maut di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan anggota badan.Empat daripada mereka terperangkap dalam Proton Wira yang remuk teruk, manakala Muhammad Harith, tercampak keluar.Pemandu dan lima askar dalam trak tentera mengalami cedera ringan. Pemandu Proton Waja, isteri dan dua anak kecilnya juga dikejarkan ke hospital untuk rawatan.Seorang saksi, Encik Hardi Jamu, 37 tahun, yang membeli barang tidak jauh dari situ berkata beliau terkejut kerana mendengar beberapa bunyi dentuman kuat akibat perlanggaran melibatkan lima kenderaan.'Saya terus berlari ke kereta Proton Wira itu. Saya sebak melihat mayat mangsa, dalam keadaan ada yang kepalanya terbelah dan terputus dalam kereta yang remuk teruk itu,' kata beliau.Pasukan bomba dari Port Dickson dan Teluk Kemang mengambil masa 30 minit mengeluarkan mayat mangsa yang terperangkap dalam Proton Wira itu. Mayat mereka kemudian dihantar ke Hospital Port Dickson. -- BHM, The Star, Utusan Malaysia

Siling kafeteria runtuh

Foto
SHAFIE menunjukkan keadaan siling yang reput di kafeteria Kompleks KDN, Ayer Keroh.Foto
ORANG ramai menjamu selera berhampiran kawasan siling reput di kafeteria Kompleks KDN, Ayer Keroh.


Pengurusan Kompleks KDN Ayer Keroh diminta baiki dewan makan elak nahas ditimpa nahas
MELAKA: Orang ramai dan peniaga di Kompleks Kementerian Dalam Negeri (KDN), Ayer Keroh dekat sini, bimbang berikutan beberapa struktur siling di dewan kafeteria kompleks itu runtuh, Ahad lalu.Mereka menyedari siling berhampiran deretan kedai itu berlubang Ahad lalu, sebelum dimaklumkan pengawal bertugas ia runtuh pada petang hari sama dipercayai kesan dimakan anai-anai.Peniaga, Shafie Osman, 31, berkata pada mulanya beliau tidak menyangka siling itu runtuh dan mereka kini bimbang jika keseluruhan siling berkenaan mengalami nasib sama kerana sebahagian besar sudah reput.

Beliau berkata, mereka bernasib baik kerana pada petang Sabtu lalu, tiada pelanggan dan jika sebaliknya, kejadian berkenaan mungkin boleh mengancam nyawa mereka yang menjamu selera di situ.

“Kesan kayu dimakan anai-anai juga jelas kelihatan pada siling di dewan kafeteria itu dan dibimbangi runtuh pada bila-bila masa.

"Pihak pengurusan yang dimaklumkan mengenai kejadian itu mendakwa mereka belum mendapat peruntukan untuk membaikinya dan apa yang boleh mereka lakukan hanya melarang orang ramai menggunakan laluan di lokasi runtuhan itu," katanya kepada Berita Harian di sini. 
Kompleks KDN menempatkan beberapa jabatan termasuk Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Jabatan Imigresen Negeri Melaka dibuka sejak empat tahun lalu dan dikunjungi orang ramai setiap hari untuk pelbagai urusan.

Tinjauan Berita Harian mendapati runtuhan siling sudah dialihkan ke bahagian tepi dan laluan di kawasan berkenaan dihalang digunakan orang ramai dengan menggunakan pita halangan melintas yang mempunyai tanda ‘Awas Bahaya.’


Difahamkan, dewan kafeteria yang menempatkan deretan kedai makan dan dibuka untuk kemudahan kakitangan termasuk orang ramai menjamu selera pada waktu pagi dan tengah hari.Peniaga, Hanafi Ahmad, 42, mendakwa beliau risau jika ada siling lain reput dan runtuh pada bila-bila masa yang boleh membahayakan orang ramai.

"Saya berharap pihak pengurusan dapat bertindak segera dengan membaiki runtuhan siling ini, selain membuat pemeriksaan pada keseluruhan siling di dewan kafeteria supaya berada dalam keadaan selamat.

"Jika masalah ini dibiarkan tanpa pemeriksaan menyeluruh, kami risau jika ada kayu di siling yang sudah reput dan menunggu masa untuk runtuh. 

“Saya harap semua struktur siling dapat dibaiki segera dan digantikan dengan telulang besi yang lebih kuat serta kukuh," katanya.

Sementara itu, pengunjung, Misliah Jais, 23, mendakwa selain dewan kafeteria, siling di tandas wanita juga mengalami nasib sama dan mempunyai kesan reput.

"Masalah ini tidak boleh dipandang ringan dan perlu segera ditangani sebelum kejadian buruk menimpa orang ramai yang berurusan di kompleks ini," katanya. 

Penarikan dua darjah bukan isu besar: Ku Li
2010/12/07

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menganggap penarikan dua darjah kebesaran oleh Sultan Kelantan, Sultan Muhammad Ke V, bukan isu besar. 

Beliau berkata, ini kerana darjah kebesaran yang dikurniakan lebih 30 tahun itu hanya digunakan untuk majlis rasmi istana saja.“Soal ini (penarikan darjah kebesaran) bukan isu besar atau serius,” katanya pada sidang media di kediamannya di sini, semalam.Beliau mengulas keputusan Sultan Kelantan menarik Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati (DK) serta pelantikan Ahli Yang Pertama (Seri Paduka) bagi Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (SPMK) yang dianugerahkan kepada Tengku Razaleigh yang juga datuk saudara baginda, berkuat kuasa Khamis lalu. 

'Peluang bersih nama'

Foto
Mohamad Khir yakin perbicaraan buktikan beliau tak salah terima dua lot tanah, banglo

  • BEKAS Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamad Khir Toyo keluar dari Mahkamah Sesyen Shah Alam, semalam atas dakwaan pembelian hartanah bernilai RM3.5 juta. - Foto Aizuddin Saad
  • Foto
    KEDIAMAN Dr Khir Toyo di Seksyen 7, Shah Alam
  • .
  • Foto
    Shamsuddin Haryuni


SHAH ALAM: Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo yang didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, semalam berhubung pemilikan dua lot tanah dan sebuah banglo di Seksyen 7, Shah Alam, yakin tidak bersalah dan mahu membersihkan namanya di mahkamah.Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor dan ADUN Sungai Panjang itu berkata, beliau yakin dengan sistem perundangan negara dan mengucapkan terima kasih kepada pendakwa raya kerana memberinya peluang menjelaskan isu berkaitan banglo dan tanah dimilikinya dalam mahkamah nanti.Mohamad Khir didakwa mendapatkan untuk dirinya dan isteri, Datin Seri Zahrah Kechik, 45, suatu barang berharga dengan balasan yang beliau ketahui tidak mencukupi, iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah di alamat No 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L, Shah Alam, daripada Ditamas Sdn Bhd melalui pengarahnya, Datuk Shamsuddin Hayroni dengan harga RM3.5 juta, sedangkan hartanah itu dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 pada harga RM6.5 juta, manakala Shamsuddin pula mempunyai hubungan dengan kerja rasminya.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor (ketika itu) di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7, Shah Alam, pada 29 Mei 2007.

Dia didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan (KK) yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Mohamad Khir adalah Menteri Besar Selangor ke-13 dan memegang jawatan itu dari Ogos 2000 hingga Februari 2008. 
Di mahkamah sama, Shamsuddin, 52, turut mengaku tidak bersalah bersubahat dengan Mohamad Khir melakukan kesalahan itu di tempat, masa dan tarikh sama. Shamsuddin, didakwa mengikut Seksyen 109 KK yang dibaca bersama Seksyen 165 KK.

Pendakwaan dilakukan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail yang dibantu Ketua Unit Pendakwaan di Jabatan Peguam Negara, Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah; Ketua Unit Pelucuthakan Harta di Jabatan Peguam Negara, Dzulkifli Ahmad dan Timbalan Pendakwa Raya C Vignesh Kumar.

Mohamad Khir diwakili peguam M Athimulan dan Mohd Afifuddin Hafifi, manakala Shamsuddin oleh S Arunan.

Abdul Gani kemudian memohon mahkamah menetapkan jaminan tidak kurang RM1 juta bagi kedua-dua tertuduh kerana kesalahan itu amat serius dan membabitkan nilai yang sangat besar.

Athimulan memohon jaminan RM50,000 kerana menyifatkan RM1 juta adalah tidak munasabah selain jaminan adalah untuk memastikan kehadiran tertuduh di mahkamah.

Hakim Azhaniz Teh Azman Teh kemudian menetapkan jaminan RM750,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh.

Kedua-dua tertuduh membayar jaminan. Mohamad Khir dijamin abangnya kira-kira tiga jam kemudian.

Azhaniz Teh juga membenarkan permohonan pendakwaan supaya kedua-dua kes dibicarakan bersama dan memindahkan kes itu ke Mahkamah Tinggi.

Abdul Gani memberitahu pemberita sekurang-kurangnya 16 saksi akan dipanggil memberi keterangan pada perbicaraan itu.

Bercakap kepada pemberita selepas itu, Mohamad Khir yakin apabila perbicaraan berakhir kelak beliau akan didapati tidak bersalah.

Ditanya bagaimana beliau mengumpul wang jaminan itu, Mohamad Khir berkata, keluarganya bersama-sama membantunya, selain turut meminjam daripada orang lain.

“Jaminan RM750,000 adalah jumlah yang sangat tinggi dan disebabkan itulah mereka mengambil masa tiga jam untuk mencari wang,” katanya.

Sementara itu, dalam laman blognya, www.drkhir.com, Mohamad Khir dakwaan dihadapinya adalah bukti rumahnya bukanlah berharga RM24 juta seperti didakwa.

“Saya juga akan melepaskan jawatan Ketua Pembangkang Selangor berkuat kuasa serta-merta, manakala jawatan dalam parti saya serahkan kepada pucuk pimpinan parti. Jika ia menjadi masalah kepada parti, saya rela mengundur diri,” katanya. 

Pengasas SYJ meninggal

IPOH: “Jiwa ‘rock’ arwah tidak pernah luntur dan ketika menerima rawatan di hospital, dia masih sempat bertanya perkembangan semasa SYJ daripada ahli kumpulan itu yang selalu melawatnya.
“Namun, sepanjang mengenali arwah dan lebih 50 tahun perkahwinan kami, arwah tidak pernah mengabaikan tanggungjawab sebagai ketua keluarga. Biarpun sedih, saya reda menerima takdir ini dan jauh di sudut hati, gembira dapat bersama arwah hingga ke akhir hayat,” kata Maimun Syed Idrus, 73, isteri Syed Yusuf Jamalullail.

Syed Yusuf Jamalullail yang juga pengasas kumpulan rock SYJ, antara kumpulan rock ‘perintis’ tanah air yang pernah menggegarkan dunia muzik tempatan era 80-an dengan genre rock keras, meninggal dunia kira-kira jam 1 pagi semalam di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di sini, selepas lebih sebulan menerima rawatan di hospital berkenaan.

Allahyarham yang dimasukkan ke hospital selepas terbabit dalam kemalangan motosikal, menghembuskan nafas terakhir akibat komplikasi kecederaan dalaman kesan insiden itu yang diburukkan dengan penyakit kencing manis dan darah tinggi dihidapi sejak lebih 10 tahun lalu.

Arwah yang selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Gurap berdekatan tempat tinggalnya di Kampung Manjoi, dekat sini, sebelum solat Zuhur semalam, meninggalkan seorang balu dan dua anak perempuan, Syarifah Noraini, 55, dan Siti Noorsiha, 53, serta tujuh cucu.

Anak lelaki tunggal arwah, Syed Noor Eduat, yang juga anggota SYJ, meninggal dunia pada 11 Oktober 2006 di HRPB akibat komplikasi paru-paru. Selain sanak saudara dan ahli keluarga, turut hadir pada majlis pengebumian arwah ialah ahli kumpulan SYJ, bekas anggota kumpulan itu dan anggota kumpulan Sofea.

Kumpulan SYJ diasaskan arwah pernah mencetuskan kontroversi dengan imej ‘Motley Crue’ dan ‘Kiss’ mereka. Mekap tebal dan muzik keras menjadi gimik SYJ.

Pendidikan seks diajar berasingan mulai 2011
PARA pelajar akan mula mengikuti pendidikan seks secara berasingan pada tahun depan. - Gambar hiasan
KUALA LUMPUR - Pendidikan seks yang diajar secara menumpang mata pelajaran lain sebelum ini akan diajar secara berasingan mulai tahun depan dengan mengekalkan penggunaan istilah Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PEERS).
Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, melalui pelaksanaan di bawah transformasi Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) itu, kementerian menetapkan subjek tersebut diajar selama 40 minit, dua kali sebulan di sekolah menengah dan 30 minit setiap minggu di sekolah rendah.
"PEERS sebenarnya telah dilaksanakan sejak 1989 di sekolah menengah dan sejak 1994 di sekolah rendah, cuma di sekolah rendah ia menumpang merentasi kurikulum di bawah Pendidikan Jasmani.
"Bermula tahun 2011 di bawah transformasi KSSR, kementerian memutuskan Pendidikan Kesihatan yang ada di dalamnya, PEERS akan diajar secara berasingan sebagai satu mata pelajaran yang tidak lagi bercantum dengan mana-mana mata pelajaran lain," katanya di lobi Parlimen di sini semalam.

Warkah Sultan Ismail kepada dunia


KERATAN Kosmo! semalam.


KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah meminta Majlis Raja-Raja, Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri memberi perhatian serius terhadap krisis istana di Kelantan yang berlanjutan bagi mengelakkan kegelisahan dan kekeliruan rakyat dengan situasi semasa di negeri itu.
Beliau juga mengedarkan kenyataan yang dikeluarkan Sultan Ismail Petra yang tertulis bahawa baginda adalah Sultan Kelantan yang sah mengikut Perlembagaan.
Kenyataan bertarikh 27 November lepas diedarkan oleh Tengku Razaleigh di pejabatnya di sini supaya dapat memberikan gambaran sebenar kedudukan Sultan Ismail Petra.
"Inilah titah beta kepada rakyat Kelantan dan kepada seluruh dunia.
"Peristiwa dan perkembangan sejak mutakhir ini telah menimbulkan beberapa keraguan terhadap darjat dan taraf diri serta kedudukan beta. Maka dengan ini beta menjelaskan kedudukan sebenar.
"Beta adalah Sultan dan pemerintah yang berdaulat bagi negeri Kelantan Darul Naim. Ini adalah hak beta menurut perlembagaan dan perjanjian-perjanjian yang dicapai antara kerajaan British di bawah Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 dan di bawah Perjanjian Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu 1957 dan di bawah Perlembagaan Persekutuan.
"Kedudukan beta sebagai Sultan adalah hak peribadi beta untuk menjadi pemerintah dan raja yang berdaulat sehingga akhir hayat beta," kata Sultan Ismail Petra dalam kenyataan itu.
Dalam kenyataan itu turut tertulis tiada mana-mana pihak dan sesiapa yang boleh mendakwa menjadi Sultan.