Monday, July 14, 2014

Membezakan antara militan dengan pengganas


ABU FIRDAUS | .

APABILA ada pihak menyebut istilah militan terhadap seseorang, ada pihak terus melenting dan marah-marah kerana perkataan itu.

Mereka menganggap bahawa militan bermakna pengganas. Sedangkan pejuang dan mujahid dianggap bukanlah militan.

Sememangnya ada pihak yang merujuk pengganas sebagai militan. Tetapi kefahaman mengenai perbezaan antara militan dan pengganas perlu ada supaya tidak berlaku kekeliruan. Semua pengganas adalah militan tetapi tidak semua militan adalah pengganas.

Militan dari perkataan Inggeris "militant". Ia bermaksud seseorang yang bergerak seperti tentera. Ia berkaitan dengan perkataan military yang bermaksud ketenteraan.

Maka apa yang dimaksudkan dengan militan ialah mereka yang bukan tentera tetapi bergerak sebagai tentera. Maknanya mereka bersenjata seperti tentera. Berpakaian seragam dan mempunyai kumpulan yang tersusun dengan memiliki komander atau pemerintah. Umumnya mereka terlatih.

Pengganas pula mempunyai maksud yang berbeza. Dalam bahasa Melayu istilah lain yang digunakan ialah teroris. Teroris adalah daripada perkataan terrorist yang dalam bahasa Inggeris berasal daripada perkataan terrot atau mengerikan. Maka pengganas bermaksud orang yang mengganas.

Dari segi peperangan, pengganas meliputi perbuatan bukan saja membunuh tetapi juga mencederakan dan menyiksa serta mendera orang. Makna khusus pengganas ialah melakukan keganasan terhadap orang awam.

Orang awam pula bermaksud orang biasa yang tidak bersenjata dan umumnya tidak terlibat dengan pertembungan dua belah pihak bersenjata yang berlaku.

Maka, sebab itulah militan tidak semestinya pengganas. Kalau golongan militan ini memerangi tentera atau kumpulan militan lain, atau orang yang bersenjata saja, maka mereka bukanlah pengganas.

Tetapi sebaik saja mereka membunuh atau mengganggui orang awam, maka mereka menjadi pengganas. Jika difahamkan kedua-dua istilah ini, maka dapat disedari bahawa pengganas mestilah seorang militan. Hal ini kerana untuk mereka mengganas, mereka memerlukan peralatan senjata.

Dalam pada itu, ada hujah yang kalau militan ditakrifkan sebagai golongan seperti tentera, maka pengganas yang bukan militan boleh wujud. Kalau seseorang itu membunuh orang awam secara bersendirian, dan tidak menjadi anggota mana-mana kumpulan, maka ia juga boleh dianggap sebagai pengganas.

Tetapi seringkali orang seperti ini hanya disebut sebagai penjenayah. Maka, tetapkanlah bahawa pengganas mestilah seorang militan tetapi militan tidak semestinya pengganas.

Contoh terkini pengganas ialah kumpulan Negara Islam Iraq dan Syam (ISIL) yang telah pun menubuhkan apa yang mereka isytiharkan sebagai khalifah. Mereka dianggap pengganas kerana cara mereka berperang ialah membunuh orang awam.

Bukan itu saja, terdapat kejadian menyiksa dengan ada laporan menyatakan terdapat mangsa yang mati dibakar dan direbus. Walaupun maklumat ini diperoleh daripada media Barat tetapi secara wajarnya dan umumnya, khabarnya sedikit sebanyak dapat diterima.

ISIL sememangnya kumpulan militan kerana mereka merupakan pasukan bersenjata yang teratur. Selain ISIL, contoh pengganas lain ialah al-Qaeda, Jamaah Islamiyah (JI) dan Abu Sayyaf.

Sementara kumpulan militan bukan Islam yang pengganas ialah Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) (Gambar kiri) di Sri Lanka, Shining Path di Peru dan Naxal di India. Contoh militan tetapi bukan pengganas ialah Hamas (Gambar atas), Hizbullah , Mujahidin dan Taliban.

Pada tahun-tahun 60-an dan 70-an, terdapat pengganas daripada kalangan komunis. Antaranya ialah Parti Komunis Malaya (PKM) sendiri dan kumpulan-kumpulan kecil seperti Tentera Merah Jepun (JRA), Briged Merah di Itali, kumpulan Baader Meinhof di Jerman dan Tentera Pembebasan Simbionis (SLA) di Amerika Syarikat.

Ada kalanya, kumpulan-kumpulan ini bermula sebagai pejuang tetapi akhirnya menjadi pengganas.

Di sini perlu juga diperjelaskan apa erti pejuang, gerila, revolusioner dan mujahid. Pejuang adalah sesiapa yang memperjuangkan sesuatu matlamat politik, tidak kira sama ada mereka bersenjata atau tidak.

Selepas Perang Dunia Kedua, muncul banyak pejuang. Baik pejuang kemerdekaan atau pejuang komunis. Pejuang yang menggunakan senjata dan tersusun seperti tentera menjadi militan.

Apabila ia berjuang secara bersembunyi, iaitu tidak terbuka seperti tentera, maka ia dipanggil gerila. Gerila berasal daripada perkataan "guerrilla", iaitu satu istilah dari bahasa Perancis yang bermaksud orang berperang.

Tentera biasa pun boleh bergerak secara gerila. Maka kedua-dua tentera Malaysia dan pengganas komunis melakukan peperangan gerila untuk berlawan satu sama lain. Cumanya, tentera Malaysia adalah tentera sebenar. Sementara PKM sememangnya pengganas.

Revolusioner pula bermaksud lain. Ia merujuk kepada pejuang yang terlibat dalam sesuatu revolusi. Maka pejuang dalam Revolusi Islam Iran adalah revolusioner. Begitu juga dengan pejuang kemerdekaan Indonesia juga revolusioner kerana mereka terlibat dengan Revolusi Indonesia.

Begitu juga dengan mujahid. Mereka yang berjihad adalah mujahid. Tidak semestinya mereka bersenjata. Asalkan terlibat dengan jihad, maka mujahidlah mereka. Tidak mengira mereka bersenjata atau tidak.

Bagi media Barat, mereka menggunakan "jihadist" sebagai merujuk kepada mujahid. Tetapi kini apabila sebut jihadist, maka yang digambarkan ialah militan dan pengganas Muslim. Mujahidin pula hanya dirujuk kepada pejuang Afghanistan yang mengguling kerajaan komunis Kabul.

Pemberontak atau rebel dalam bahasa Inggeris merujuk kepada mana-mana kumpulan yang memberontak daripada kerajaan yang sah di negara masing-masing. Umpamanya ialah Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) adalah pemberontak kepada kerajaan Manila. Tetapi Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) bukanlah pemberontak kerana mereka berjuang menentang kerajaan haram yang menduduki negara mereka, iaitu rejim Tel Aviv.

Dari segi kemanusiaan, sama ada militan, pemberontak, gerila, pejuang dan mujahid tidaklah salah. Ini kerana mereka bertindak demikian atas sebab-sebab tertentu mengikut keadaan politik negara masing-masing.

Mungkin dari segi undang-undang ada kalangan mereka salah. Tetapi yang salah dari segi kemanusiaan ialah pengganas. Hal ini kerana mereka mendatangkan penderitaan dalam kalangan orang awam yang tidak bersalah.

Namun, perang pasti mendatangkan penderitaan dan kesengsaraan. Ia harus dihalang. Cara menghalangnya ialah terapkan keadilan dan wujudkan kemakmuran. Jika tidak, pasti ada kebangkitan yang berjuang untuk membuat penentangan.

Sebagai contoh, apabila orang Islam di Myanmar ditindas dan ditekan. Mereka menjadi sasaran pengganas Myanmar yang mempunyai matlamat untuk menghapuskan semua orang Islam di negara itu. Tekanan besar ini pasti akan membawa kepada kemunculan pasukan militan bagi membela orang Islam.

Pada waktu yang sama, ada tentera yang bertindak sebagai pengganas. Oleh sebab mereka tentera, maka tidaklah dipanggil militan. Tentera Amerika yang menakluki Iraq tidak kurang menyaksikan pelanggaran peraturan dengan membunuh orang awam serta melakukan penyiksaan seperti apa yang berlaku di Abu Ghraib.

Semua itu adalah tindakan keganasan. Tetapi tidaklah disebut bahawa tentera Amerika itu pengganas. Hal ini kerana perbuatan itu adalah terpencil dan melanggar peraturan mereka sendiri. Maka pesalah-pesalah itu dibicarakan dan dihukum kerana melanggar disiplin. Walaupun hukuman yang mereka terima itu dirasakan kurang setimpal.

Begitu juga dengan tentera Israel. Apabila mereka melancarkan serangan bom ke atas Gaza hingga mengorbankan orang awam, maka tindakan itu adalah jelas keganasan.

Apabila ia kerap berlaku, maka tentera Israel bolehlah dianggap sebagai pengganas. Walaupun secara rasminya ia tetap merupakan sebuah angkatan tentera bagi sesebuah negara berdaulat dan diiktiraf di peringkat antarabangsa. Tetapi dalam bahasa politik mereka tidaklah disebut sebagai pengganas walaupun melakukan keganasan.

Maka dalam keadaan inilah timbul bahawa mungkinkah perbuatan ISIL yang berbentuk ganas itu muncul secara terpencil dan melanggar peraturan yang ditetapkan oleh pertubuhan itu. Apatah lagi ISIL seperti al-Qaeda mempunyai peraturan yang semuanya disandarkan kepada hukum Islam.

Apa-apa saja mereka lakukan ditimbang menurut hukum Islam. Namun begitu, sebahagian daripada tafsiran mereka ditolak oleh ulama secara umumnya.

Contoh jelas ialah perbuatan serangan membunuh diri dalam serangan. Bagi mereka ia dibolehkan dengan memberikan hujah-hujahnya sekali. Tetapi pastinya hujah-hujah mereka ditolak dan ia dianggap sebagai salah tafsiran terhadap al-Quran dan ajaran Islam. Perkara ini pernah terdedah dengan panjang lebar dalam perbicaraan pengganas-pengganas JI di Jakarta.

Kumpulan militan iaitu orang bersenjata apabila terlepas daripada undang-undang negara bila-bila masa boleh melakukan keganasan. Walaupun perjuangannya atas nama agama yang seharusnya membuat mereka berhati-hati dan mengelak daripada melakukan kekejaman.
Tetapi sebagai manusia, sama ada Islam atau tidak Islam, pendedahan kepada kekerasan dan kekejaman boleh berlaku pada bila-bila masa. Terutama pada mereka yang sememangnya mempunyai kecenderungan untuk melakukan keganasan. Kecuali kumpulan berkenaan bertindak tegas menghalang ahli-ahlinya melakukan dengan hukuman keras pada mereka yang melanggar peraturan.

Tetapi perkara ini sukar hendak dilakukan. Sebarang pengetatan disiplin akan membawa kepada perpecahan kumpulan. Hal ini kerana masing-masing semua bersenjata.

Di Indonesia selepas merdeka, pernah muncul kumpulan yang dikenali sebagai Darul Islam. Di bawah pimpinan Kartosuwiryo, mereka mempunyai matlamat untuk menegakkan negara Islam di Indonesia.

Setelah kecewa dengan sistem demokrasi di Indonesia yang menyaksikan parti-parti Islam negara itu sebagai pemenang pilihan raya tetapi tidak boleh membuat perubahan, iaitu Majlis Syura Muslimin Indonesia (Masyumi), maka tertubuhlah Darul Islam untuk berjuang secara bersenjata. Mula-mula mereka hanya militan yang memberontak.

Tetapi akhirnya lambat laun mereka terheret juga ke dalam kancah keganasan. Maka rakyat pun menjauh daripada kumpulan ini. Kerajaan dengan senang melabel mereka sebagai pengganas. Akhirnya mereka tewas. Ini pada zaman pemerintahan Sukarno.

Pada zaman Suharto, Darul Islam muncul semula dengan nama Tentera Islam Indonesia (TII). Kumpulan ini berjaya ditumpaskan tetapi kemudian muncul Jamaah Islamiah yang kini terus menjadi ancaman kepada Nusantara. - HARAKAHDAILY 14/7/2014

Skandal RM32 juta: PAS serah memo tuntut penjelasan Bank Rakyat


MUHAMMAD FAIZAL | .

KUALA LUMPUR: Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar menyerahkan satu memorandum kepada Pengarah Urusan Bank Rakyat, Datuk Mustafha Abd Razak bagi meminta penjelasan berhubung dengan baki pinjaman RM32 juta membabitkan ahli perniagaan Deepak Jaikisnan.

Memorandum tersebut diterima Naib Presiden Kanan, Pemasaran dan Komukasi, Saliman Zainal di lobi Ibu Pejabat Bank Rakyat di sini hari ini.

Jelas Mahfuz, tindakan memberikan keistimewaan kepada seorang individu ingkar untuk ditangguhkan dari diambil sebarang tindakan undang-undang dan diberikan tempoh sepuluh tahun bagi menyelesaikan baki hutang adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan melanggar amalan perbankan yang pruden dan telus.

"Saya tidak nampak bagaimana arahan supaya Bank Rakyat memberikan keistimewaan kepada peminjam ingkar seperti Deepak dapat melindungi kepentingan Bank Rakyat dan ahli-ahlinya.

"Saya dimaklumkan bahawa bukan hanya pinjaman berjangka berbaki RM32 juta itu sahaja yang diberikan keistimewaan kepada Deepak melalui syarikat miliknya Carpet Tile Sdn Bhd.

"Bahkan terdapat dua lagi pembiayaan yang diberikan iaitu pinjaman sebanyak RM798 juta diberikan kepada syarikat pemaju hartanah Radiant Splendour Sdb Bhd dan juga RM40 juta kepada Deepak sendiri.

"Berdasarkan siasatan baki keseluruhan kedua-dua pinjaman tersebut perlu dibayar berserta baki RM32 juta adalah sekitar RM215 juta," jelasnya pada sidang media di lobi Bank Rakyat.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu turut meminta agar Bank Rakyat tampil membuat penjelasan segera bagi mengelakkan timbul pelbagai spekulasi serta mengembalikan keyakinan pelabur.

"Kita tuntut penjelasan adakah pembayaran balik baki pinjaman sebanyak RM32 juta itu turut meliputi jumlah denda lewat yang sepatutnya dikenakan ke atas peminjam berdasarkan perjanjian.

"Jika tidak, kita ingin tahu apakah alasan Bank Rakyat tidak mengenakannya, berapa kerugian yang bakal dialami atas sebab tidak mengenakan bayaran denda lewat dan adakah Lembaga Pengarah memberi kelulusan tersebut," soal beliau.

Dalam pada itu, beliau turut menggesa agar Bank Rakyat menjelaskan adakah sebarang tindakan akan diambil jika peminjam masih gagal menatuhi syarat pembayaran yang diperbaharui.

"Kita juga ingin tahu bentuk sekuriti atau cagaran yang dikenakan ke atas peminjam, apakah cara penyelesaian bagi baki ke semua pinjaman Deepak.

"Apakat tindakan selanjutnya yang diambil pihak bank untuk mendapatkan kembali baki pinjaman yang tertunggak bagi ketiga-tiga pinjaman ini," sambung beliau lagi.

Mahfuz berharap pihak bank akan memberi maklum balas seberapa segera mengenai persoalan yang ditimbulkan dan beliau akan meneliti penjelasan tersebut bagi memelihara kepentingan penyimpan-penyimpan di bank tersebut yang kebanyakan mereka dari golongan bumiputra. - HARAKAHDAILY 14/7/2014

Dakwah di facebook dorong Chee Thor peluk Islam


HARAKAHDAILY | .
KUALA LUMPUR: Ketika facebook mula diragui ramai, sesetengah pula melabelnya sebagai agenda musuh Islam, Soh Chee Thor sebaliknya mula mendekati Islam melalui medium itu, laporSelangor Kini.

Betapa tidak, beliau kerap berkongsi kata-kata hikmah yang dipetiknya dari pelbagai halaman facebook (fanpage) termasuk sebahagian halaman dakwah Islam.

Beliau kerap berbuat demikian ketika berasa 'kehilangan' atau 'teraba-raba' di saat mendepani rintangan kehidupan yang pelbagai.

Sejak itu, Chee Thor berasa tenang berbuat demikian – berkongsi rasa dan pengetahuan serta amalan kebaikan bersama insan lain tanpa mengira kaum atau agama.

Kekerapan itu menyebabkan sebahagian kenalan di facebook menyangka beliau seorang muslim.

Hakikatnya, beliau pernah menganut dua agama berbeza sedari kecil hingga dewasa sebelum menganggap dirinya sebagai mirip kepada 'free thinker'.

Selain itu, keberadaan ramai kenalan Islam ketika saat susah dan senang, mendorong Chee Thor yang mengajar di sebuah sekolah di Klang, menyenangi agama itu.

“Tak sampai tengok awak masuk neraka (kerana bukan Islam). Awak orang baik-baik.”

Kata-kata dari beberapa rakannya meresap dan begitu terkesan di hati ibu tunggal yang memiliki dua anak itu.

Hati Chee Thor mula berdetik untuk menganut Islam tetapi beliau memberi ruang pada diri sendiri untuk menghayati, belajar perihal Islam kerana tidak mahu terburu-buru keputusan.

Perlahan-lahan beliau juga mula melakukan rutin ibadat Islam sekalipun belum melafaz syahadah termasuk berpuasa pada Ramadan sejak empat tahun lalu.

Malah, beliau berpuasa penuh tahun lalu dan menyertai solat Tarawih beberapa kali.

“Tak susah pun berpuasa,” katanya sambil tersenyum apabila ditanya saat-saat melalui pengalaman itu.

Selain itu, beliau memiliki rakan mualaf yang kini menetap di Johor untuk dijadi rujukan sekaligus menguatkan tekadnya untuk menjadi seorang muslim.

“Dia juga pernah mendoakan saya untuk masuk Islam ketika mengerjakan ibadah haji di Mekah. Barangkali berkat doanya, akhirnya saya menganut Islam,” katanya.

Chee Thor, 47, melafaz kalimah syahadah di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam dengan menggunakan nama Zuyyin Alisha.

Kini, Alisha sudah hafaz bacaan al-Fatihah kecuali beberapa sebutan yang kurang tepat, selain wuduk dan solat selepas bersungguh-sungguh mempelajari ibadah Islam.

Beliau bernekad untuk mendalami Islam sebaik-baiknya dengan mengikuti kelas Iqra anjuran Abim Outreach yang bertanggungjawab membawanya kepada agama itu.

Waspada pihak kutip derma bantu rakyat Palestin


MUSLIHAH MOHD AMIR | .
KUALA LUMPUR: Masyarakat Malaysia dinasihatkan agar berhati-hati ketika memberi sumbangan kepada tabung membantu rakyat Palestin, kata pensyarah Fakuliti Tamadun Islam Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof Madya Dr Kamaruzaman Yusoff.

Ini, katanya kerana kemungkinan terdapat individu yang mengambil kesempatan dengan kemurahan hati rakyat negara ini mengutip derma yang mendakwa membantu rakyat Palestin tetapi untuk kepentingan peribadi.

“Masyarakat seharusnya berhati-hati terutama wakil-wakil yang mendakwa daripada pihak Palestin tetapi tidak melalui mana-mana NGO di Malaysia.

“Kita perlu membuat report kepada pihak keselamatan jika terdapat individu yang tidak betanggung jawab seumpama ini,” katanya kepada Harakahdaily.

Beliau menambah, alternatif yang perlu diambil oleh mana-mana individu yang ingin menderma untuk membantu mangsa  serangan kejami rejim zionis di Gaza agar menyumbang terus kepada NGO yang terlibat dalam isu berkenaan seperti Muslim Care, Yayasan Amal, Cakna Palestin dan sebagainya.

“Sekarang ini rata-rata ingin mendapatkan kutipan derma bagi pihak Palestin, seharusnya kita memberi derma terus kepada NGO yang terlibat dalam isu berkenaan," ujarnya.

Beliau turut menasihatkan orang ramai agar mendapatkan maklumat dan perkembangan yang berlaku di Gaza dari sumber yang berautoriti seperti media atau NGO yang terlibat dalam isu Palestin. -HARAKAHDAILY 14/7/2014

Penulis ialah pelajar KUIZM yang sedang menjalani latihan amali di Harakahdaily.

Gaza: Pakatan Rakyat gesa sidang khas Parlimen


SALMIYAH HARUN | .

PETALING JAYA: Pakatan Rakyat mendesak kerajaan agar diadakan satu sidang khas Parlimen untuk membincangkan isu serangan ke atas Palestin sebagaimana telah dibuat pada Januari 2009.

Majlis Setiausaha Pakatan Rakyat yang bermesyuarat hari ini turut menggesa kerajaan memanggil pulang Duta Malaysia ke Amerika Syarikat sebagai tanda protes yang paling jelas mengenai isu ini.

Menurut Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali, kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin berlaku dengan sokongan padu Amerika Syarikat.

Tambahnya, kerajaan Malaysia wajar menghentikan serta merta kesemua kepincangan mengenai isu Trans Pacific Partnership Agreement (TPPA) dan tidak menandatangani perjanijian tersebut sebagai tanda protes terhadap Amerika Syarikat.

"Serangan Israel ke atas Palestin yang setakat ini telah mengakibatkan pembunuhan lebih 150 warga Palestin termasuk orang awam dan kanak-kanak," katanya. - HARAKAHDAILY 14/7/2014

Isu jawatan MB S'gor selesai sebelum Aidilfitri


SALMIYAH HARUN | .
PETALING JAYA: Kemelut Menteri Besar Selangor dijangka akan berakhir sebelum Hari Raya selepas Majlis Presiden Pakatan Rakyat mengadakan mesyuarat dalam waktu terdekat ini.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata, keputusan akhir mengenai isu Menteri Besar Selangor akan dibincangkan dalam Majlis Presiden.

"Kita mengharapkan sebelum raya akan ada satu mesyuarat Majlis Presiden, dan mungkin salah satu isu yang akan dibincangkan adalah isu MB Selangor,"kata Mustafa dalam sidang media di ibu pejabat PKR di sinj hari ini.

Malah Mustafa menegaskan apa-apa perkara khususnya berhubung kemelut ini mestilah bersama-sama melalui Majlis Presiden.

"Isu yang melibatkan pimpinan tertinggi, kita ada Majlis Presiden, kita berpandukan kepada Majlis Presiden. Kita tidak ada pandangan sendiri," jelas Mustafa.

Di dalam mesyuarat Majlis Setiausaha Pakatan Rakyat hari ini, Mustafa menjelaskan pihaknya tidak membincangkan isu mengenai kedudukan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.
Beliau turut menafikan pertemuannya dengan Khalid pada malam Sabtu lalu untuk membincangkan isu kedudukan Menteri Besar Selangor.
Mustafa berkata, pertemuan  itu adalah kunjungan balas Khalid Ibrahim ke atas Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika dirawat di Institut Jantung Negara (IJN) tempoh hari.
"Kalau hendak bincang pasal tu kena mesyuarat panjang. Kami pergi jam 11 malam selepas tarawih.
"Kami bincang macam-macam. Tapi tak bincang soal itu," katanya sebaik ditanya apa yang dibincangkan dalam pertemuan itu.
Sabtu lalu, Khalid Ibrahim memuatnaik gambar Abdul Hadi dan Mustafa di laman Facebooknya, gambar itu kelihatan mereka sedang berborak bersama beliau kediamannya di Bukit Damansara.
Ekoran memuatnaik gambar itu, banyak pihak membuat spekulasi bahawa PAS "cuba memujuk" menteri besar itu.

Turut bersama dalam sidang media hari ini, CEO Penyelidikan PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad, Naib Pengerusi DAP Teresa Kok, Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli. - HARAKAHDAILY 14/7/2014

Kenali tiga musuh utama umat Islam


HARAKAHDAILY | .
DALAM hidup ini, khususnya umat Islam, mereka menghadapi tiga kelompok utama yang sentiasa mahu mengeluarkan mereka daripada landasan perjuangan Islam.

Demikian dinyatakan oleh Timbalan Ketua Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Azman Shapawi Abdul Rani dalam tazkirahnya di Harakah.

“Musuh pertama umat manusia dan Islam ialah Iblis dan syaitan. Musuh ini ada sejak zaman nabi Adam lagi. Pada ketika itu belum ada kaum Yahudi mahupun Nasrani. Iblis dan syaitan kekal hingga ke hari ini dan terus berusaha memesongkan manusia dan umat Islam daripada jalan kebenaran.

“Musuh kedua umat Islam ialah golongan Yahudi dan Nasrani. Khususnya Yahudi, bukanlah saya bermaksud kesemuanya tetapi sebahagian besarnya. Perlu diingat bahawa ramai kalangan nabi dan rasul diutuskan kepada kaum Yahudi seperti nabi Ishak, Yaakub, Yusuf, Musa dan Isa,” tegas Ustaz Azman.

Sementara golongan ketiga ialah golongan munafik. Kelompok ini merupakan duri dalam daging kepada perjuangan Islam sejak zaman nabi Muhammad lagi. Antara tokoh munafik yang paling tekenal ialah Abdullah bin Ubai.

Menurut Ustaz Azman lagi, golongan munafik ini kadangkala penambilannya lebih alim daripada kebanyakan umat Islam biasa, kelihatan lebih lunak dan baik di hadapan umat Islam sama ada dari segi berpakaiannya, ucapannya, mahu pun tingkah lakunya. Tetapi pada masa yang sama merekalah yang menghalang Islam daripada terlaksana sepenuhnya.

Beliau mengambil contoh bagaimana Abdullah bin Ubai berjaya memujuk penduduk Madinah supaya tidak terlibat dalam Perang Badar. Hasil pujukan secara halus, sebahagian penduduk Madinah menarik diri daripada menyertai nabi.

Oleh hal yang demikian beliau menyeru agar umat Islam sentiasa berhati-hati dengan tipu muslihat ketiga-tiga golongan tersebut.HARAKAHDAILY 14/7/2014

Militan: PAS pecat tiga lagi ahli


HARAKAHDAILY | .
KUALA LUMPUR: PAS memutuskan memecat tiga lagi ahlinya yang dikaitkan dengan kumpulan militan seperti yang didedah media sebelum ini.

Mereka adalah Dr Mahmud Ahmad, 36, Muhammad Joraimee Awang Raimee, 39, dan seorang lagi Mohd Najib Husen, 36.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, keputusan memecat ketiga-tiga mereka dibuat pada mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat semalam.

"Oleh kerana kenyataan Presiden (Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang) sebelum ini menyatakan sesiapa yang terlibat dengan gerakan selain gerakan aman "muajahah silmiyah" ini, kita akan pecat mereka ini.

"Oleh itu jawatankuasa PAS Pusat semalam membuat keputusan, ketiga-tiga mereka dipecat daripada PAS," katanya dalam satu temu bual khas dengan Harakahdaily hari ini.

Mustafa memberitahu, sebelum memaklumkan kepada PAS Pusat, pihaknya sebelum ini telah membuat semakan terhadap ketiga-tiga mereka ini dan mendapati mereka adalah ahli PAS di peringkat kawasan.

Kemudian katanya, penyiasatan lanjut dibuat dengan bertemu sumber yang rapat dan mengenali latar belakang mereka, bagi mendapat kepastian berhubung penglibatan mereka dengan kumpulan militan seperti yang didakwa.

Hasil siasatan katanya, ketiga-tiga mereka sememangnya ada terlibat dengan misi kemanusiaan di Mindanao.

"Adapun dari sudut terlibat dengan militan, sumber tidak boleh mengesahkan secara muktamad kepada saya sebab mereka semua ini tidak berada dalam negara dan tidak dapat dihubungi.

"Atas sifat tidak ada dalam negara, saya tidak boleh nak buat pengesahan sama ada mereka terlibat atau tidak," kata Mustafa lagi.

Ditanya, bagaimana PAS membuat keputusan dalam keadaan tidak mengetahui keterlibatan sebenar mereka, Mustafa berkata ianya dibuat kerana wujud unsur keraguan.

"Walaupun aktiviti sebenar secara muktamadnya tidak dapat kita pastikan, tapi maknanya ada keraguan yang boleh dikaitkan.

"Tetapi demi jaga kepentingan jamaah dan parti, jadi kita ambil keputusan seperti mana yang ditegaskan oleh presiden sebelum ini," katanya.

Bagaimanapun katanya, mereka yang dipecat keahlian boleh membuat rayuan dengan mengemukan bukti bagi membersihkan tuduhan.

Sebelum ini PAS turut memecat keahlian Ustaz Lotfi Ariffin kerana menyertai gerakan bersenjata di Syria. - HARAKAHDAILY 14/7/2014

Wan Azizah, Azmin antara calon MB

Wan Azizah, Azmin antara calon MB
SHAH ALAM – Kepimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim terus menerima asakan pengunduran bertubi-tubi daripada sekutunya yang secara terang-terangan tidak berpuas hati dengan cara pemerintahan beliau.

Senario PR ketika ini ialah sedang mengumpul suara dari akar umbi setiap cabang parti termasuk Adun dan Ahli Parlimen untuk dibawa ke peringkat pimpinan pusat seterusnya memuktamadkan status menteri besar itu.

Adun Batu Caves (PKR), Amirudin Shari berkata, penilaian corak pemerintahan Abdul Khalid sedang ditimbang tara berdasarkan beberapa kepincangan dan kelemahan yang dihadapi kerajaan negeri dalam tempoh mutakhir ini.

“Buat masa ini komponen PR sedang berbincang keperluan pengunduran Abdul Khalid bermula dari akar umbi sebelum koleksi pandangan berkenaan dibawa ke peringkat tertinggi untuk diputuskan sama ada kekal atau diturunkan.

“Isu pertukaran ini perlu dibuat berhati-hati kerana ia melibatkan banyak perkara membabitkan hal pembangunan, urusan pentadbiran negeri termasuk strategi berkesan berdepan PRU14 nanti,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Amirudin memberi bayangan seolah-olah pengunduran Abdul Khalid itu perlu dilakukan  tetapi keputusan besar itu wajar ditimbang tara secara teliti kerana setiap perubahan drastik memerlukan penyesuaian terbaik.

Katanya, pertukaran itu perlu tapi banyak penyesuaian baharu harus difikirkan.

"Kita takut salah pandang jika tergesa-gesa dan ia mendatangkan risiko PR pada Pilihan raya Umum ke -14 akan datang.
“Adun dan ahli parlimen sedang bincang termasuk juga akar umbi sama ada penentuan kekal atau tidak. Ia dalam proses dan tak perlu tergesa-gesa kerana banyak perkara wajar dipertimbangkan masak-masak, gesaan saya cuma keputusan ini perlu dibuat,” katanya.

Kelmarin, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan perbincangan tertutup berhubung kedudukan menteri besar itu dibuat secara tertutup dan persefahaman telah dicapai bagaimanapun langkah itu tidak dilakukan secara tergesa-gesa.

Ditanya mengenai calon gantian yang bakal mengambil alih tampuk pemerintahan Selangor sekiranya pengunduran ini terlaksana, beliau hanya memaklumkan antara nama yang dicanang ialah Mohamed Azmin Ali dan Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail manakala Pas juga ada calon mereka.

Sementara itu, Adun Hulu Klang (Pas), Saari Sungib turut memberi respons sama malah beliau menegaskan kemelut pertukaran menteri besar ini bukan perkara baharu malah ia dicetuskan sejak pengenalan Langkah Kajang.

“Pelbagai pandangan telah didengar, oleh itu tunggu saja keputusan daripada pusat untuk muktamadkan pertukaran kerusi menteri besar ini.

“Lagipun benda itu dah jadi isu sejak Langkah Kajang tetapi tiada keputusan muktamad. Sekarang bincang peringkat akar umbi dan akan dibawa ke peringkat pusat untuk diputuskan,” katanya.

Dalam pada itu, Adun Sekinchan (DAP), Ng Suee Lim berkata, sebagai Adun terpaksa akur dengan keputusan kepimpinan parti yang dibincangkan bersama Majlis Pimpinan PR.

Kakak Kapten Zaharie akhirnya buka mulut

Sakinah
Sakinah
SINGAPURA - Kakak kandung juruterbang MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah, akhirnya tampil ke hadapan demi mempertahankan adiknya dari terus didakwa sebagai individu yang bertanggungjawab ke atas kehilangan pesawat tersebut.

Sakinah Ahmad Shah yang selama ini memilih langkah untuk berdiam diri dengan segala dakwaan dan spekulasi mengaitkan Zaharie dengan kehilangan MH370 memilih untuk bersuara menerusi satu temubual dalam program ‘The Mystery of MH370’ bersama sebuah rancangan televisyen NewsAsia Channel.

“Individu yang merancang semua ini mestilah seorang yang cerdik dan bersifat 'Einstein'. Tak akan ada individu yang sanggup memanjangkan masa penerbangan sehingga empat, lima atau enam jam hanya untuk melakukan misi bunuh diri.

“Dia (Zaharie) hanya seorang lelaki yang terlalu meminati dunia penerbangan, dia banyak menghabiskan masa dan duit dengan membeli model-model kapal terbang.

"Kalau boleh, dia mahu pasang sayap pada badannya dan terbang. Itu menunjukkan bahawa dia terlalu meminati dunia penerbangan,” katanya menerusi temubual tersebut.

Persoalan demi persoalan mula dibangkitkan sejak kehilangan MH370 menjadi sebuah misteri sehingga membabitkan kerjasama dan siasatan yang melibatkan 26 buah negara berbeza.

Juruterbang pesawat tersebut, Zaharie turut menjadi suspek utama bagi insiden kehilangan kapal terbang itu.

MH370 yang membawa 239 penumpang termasuk anak kapalnya hilang sejak 8 Mac lalu dan usaha bagi mengesan pesawat tersebut masih dijalankan sehingga kini.

Blogger ugut bunuh MB Kedah ditahan


WARTAWAN SINAR HARIAN
13 Julai 2014


SHAH ALAM - Blogger yang membuat ugutan bunuh terhadap Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Ketua Setiausaha Sulit kepada Sultan Kedah, Datuk Syed Unan Mashri Syed Abdullah ditahan polis di sekitar Lembah Klang 5.45 petang tadi.

Blogger berusia 37 tahun itu sebelum ini dikesan membuat ugutan bunuh itu melalui laman Facebook menggunakan akaun 'Padi Jantn'.

Sebelum ini, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kedah, Asisten Komisioner Mohd Nashir Ya berkata, susulan insiden itu lebih 20 laporan polis dibuat pelbagai pihak menggesa supaya tindakan tegas diambil terhadap individu terbabit.

Ditegur kerana solat di lokasi penggambaran


MOHD SABRI SAID | .
BAYAN BARU: Pelakon dan koreografer tarian, Adam Corrie mendedahkan beliau pernah ditegur dan dipandang serong kerana menunaikan solat berjemaah dengan isterinya di lokasi penggambaran.

Menurutnya, teguran secara terbuka dan dalam nada keras itu dibuat oleh rakan Islam sendiri yang merasakan tindakannya mengganggu jadual penggambaran.

"Apa salahnya saya dan isteri berjemaah kerana bukanya lama, sebentar saja.

"Ayat yang dikatakan itu sampai sekarang masih  saya simpan sebagai kenangan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika bercakap pada forum 'Kahwin Campur' anjuran Hidayah Centre Foundation di Komplek Tabung Haji, Bayan Baru malam tadi.

Mengakui kecewa dengan teguran diterima itu, beliau mengingatkan orang Islam agar menjadi contoh yang baik kepada saudara baru yang baru memeluk Islam.

Beliau juga melahirkan rasa syukur kerana dikurniakan isteri yang sentiasa menyokong dan memahami beliau sebagai saudara baru.

Menurut Adam, isteri beliau Fazima Mohd Fuad sentiasa berada disampingnya dan mengingatkannya tentang tanggungjawab agama -HARAKAHDAILY 13/7/2014

Operasi kasino kedua di Pahang perlu ambil kira sentimen rakyatKAWASAN peranginan Berjaya Hills, Bukit Tinggi dikatakan akan dicadangkan menjadi kasino kedua di Pahang. - Gambar Hiasan


BENTONG - Sebarang cadangan untuk meluluskan operasi pusat kasino kedua di negara ini bertempat di Pahang perlu mengambil kira kehendak dan sentimen seluruh rakyat di negeri ini.
Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob (gambar kecil) menegaskan, meskipun keputusan untuk meluluskan lesen perjudian terletak di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan, kerajaan negeri mempunyai kuasa dari segi kelulusan tanah di Pahang.
"Lesen perjudian adalah di bawah kelulusan Kerajaan Persekutuan, saya sebagai Menteri Besar tidak dapat mengulas banyak.
"Setiap keputusan perlu dibuat berdasarkan perasaan dan kehendak rakyat kerana sesuatu yang dianggap baik kepada satu kumpulan mungkin tidak baik bagi kumpulan lain," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menghadiri majlis berbuka puasa bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai di pekarangan Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, Simpang Pelangai di sini kelmarin.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0714&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm#ixzz37OQd9iPJ 
Hakcipta terpelihara 

Ancaman dari Selatan Filipina serius - PM


Najib Tun Razak (kiri) ketika menghadiri taklimat pembangunan negeri Pahang di Wisma Sri Pahang, Kuantan, semalam. Turut kelihatan, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob (kanan). - Utusan/AHMAD ZAKKI JILAN
KUANTAN 13 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) melakukan kawalan keselamatan secara terperinci memandangkan ancaman dari selatan Filipina adalah sesuatu yang serius.
Menurut Perdana Menteri, selain melibatkan pelbagai kumpulan, mereka juga mempunyai senjata yang banyak sehingga berkemampuan melakukan serang hendap serta membolosi kawalan pihak berkuasa menerusi pergerakan pada waktu malam.
"Ini merupakan cabaran yang begitu serius dan saya minta pihak Esscom kaji semula sistem kawalan mereka secara terperinci yang mana jika tidak cukup anggota mereka perlu tambah,'' katanya dalam sidang akhbar selepas menghadiri majlis taklimat pembangunan negeri di Wisma Sri Pahang di sini hari ini.
Beliau mengulas insiden serangan di Pulau Mabul, Semporna, Sabah kira-kira pukul 11.10 malam tadi yang mengorbankan seorang anggota polis manakala seorang lagi diculik.
Anggota yang terbunuh ialah Koperal Ab. Rajah Jamuan, 32, manakala Konstabel Zakia Aleip, 26 masih hilang.
Menurut Najib, beberapa kelemahan dalam aspek penempatan dan perancangan keselamatan di lapangan seperti yang berlaku dalam insiden serangan malam tadi juga perlu diatasi Esscom.
Sehubungan itu, tegas Perdana Menteri, perkara ini akan menjadi keutamaan tugas kepada Komander Esscom yang baharu, Datuk Abdul Rashid Harun.
"Kalau tak cukup bilangan anggota mereka kena tambah misalnya dalam kawalan di resort tersebut yang saya dimaklumkan bilangan anggota tidak cukup kerana lokasinya besar.
"Ini menunjukkan ada beberapa kelemahan dalam penempatan dan perancangan keselamatan di lapangan,'' jelasnya.
Menurut Perdana Menteri, insiden terbaharu di Pulau Mabul yang mengorbankan seorang anggota polis itu dengan jelas menunjukkan ancaman dari selatan Filipina adalah sesuatu yang serius.
Katanya, di samping itu, pihak-pihak di selatan Filipina turut mendapat maklumat tentang pergerakan kawalan pihak berkuasa dan semua perkara tersebut merupakan satu cabaran buat Esscom.
"Pihak musuh boleh mendapat maklumat sehingga `detail' sebab masyarakat di situ adalah masyarakat yang tidak kenal sempadan," jelasnya.
Ditanya sama ada pihak berkuasa telah mengenal pasti pihak terlibat, Najib berkata, perkara itu sedang dilakukan pihak berkuasa.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140714/dn_05/Ancaman-dari-Selatan-Filipina-serius---PM#ixzz37ONtBjA9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Hadi temui Khalid secara mengejutPERTEMUAN antara Abdul Hadi Awang (dua dari kiri), Mustafa Ali (kanan) dan Abdul Khalid Ibrahim (dua dari kanan) di kediaman Menteri Besar Selangor itu, baru-baru ini menimbulkan pelbagai spekulasi. - FB Badrul Hisham Shahrin
KUALA LUMPUR 13 Julai - Langkah politik Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, yang kini ditekan hebat partinya sendiri semakin menarik apabila beliau dikhabarkan dikunjungi secara 'mengejut' Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Pertemuan itu didedahkan Ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Rembau yang digantung keahliannya, Badrul Hisham Shahrin, menerusi laman Facebooknya dan bagi menguatkan pendedahan tersebut, beliau turut memuat naik gambar pertemuan berkenaan.
Lebih menarik apabila Badrul Hisham atau lebih dikenali sebagai Chegu Bard membangkitkan soal apakah pertemuan yang berlangsung di rumah Abdul Khalid mempunyai kaitan dengan khabar angin kononnya Menteri Besar Selangor itu bercadang mahu menyertai Pas.
"Diberitakan secara tiba-tiba semalam diadakan pertemuan tengah malam antara Tan Sri Abdul Khalid, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali di kediaman peribadi Tan Sri Abdul Khalid. Kenapa tiba-tiba dan tengah malam?
"Macam-macam cerita muncul. Adakah ini berkaitan dengan tekanan mutakhir ini dan Tan Sri Abdul Khalid akan masuk Pas? Politik ini seribu kemungkinan," kata Badrul Hisham sebagaimana dipetik dari laman Facebooknya hari ini.
PKR sebelum ini memperkenalkan 'Langkah Kajang' bertujuan untuk menggulingkan Abdul Khalid tetapi seni politik Menteri Besar Selangor itu ternyata sukar diduga kerana beliau masih utuh bertahan walaupun berdepan dengan tekanan dari pelbagai sudut.
Pada Jumaat lalu, tersebar khabar angin kononnya Abdul Khalid mungkin menyertai UMNO berikutan kemesraan yang dipamerkan bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam majlis Berbuka Puasa Bersama Rakyat Selangor sehari sebelum itu.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140714/po_04/Hadi-temui-Khalid-secara-mengejut#ixzz37ONeIme3
© Utusan Melayu (M) Bhd