Sunday, February 12, 2012

Kelantan bina lebuh raya tanpa bantuan Putrajaya

Kerajaan negeri Kelantan akan meneruskan projek pembinaan lebuhraya Kota Bharu- Kuala Krai yang diluluskan oleh kerajaan pusat di bawah Rancangan Malaysia ke-5 (1986-1990) tetapi belum dimulakan sehingga ke hari ini.

NONEDalam satu kenyataan hari ini, Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri Kelantan Datuk Husam Musa berkata tender untuk projek berkenaan dibuka pada 2 Januari lalu dan ditutup pada 9 Februari. Hasilnya, pihak kerajaan negeri telah menerima tawaran dan kertas cadangan dari limayarikat.

“Pembinaan lebuhraya sepanjang 73 kilometer yang bertaraf R5 dengansembilan persimpangan bertingkat serta dua buah kawasan Rehat dan Rawat (R&R) dengan tawaran kos sebanyak RM1.5 bilion hingga RM1.8 bilion.

“Pemilihan syarikat yang berjaya akan diputuskan oleh majlis mesyuarat kerajaan negeri Kelantan selepas jawatankuasa teknikal dan kewangan menilai cadangan-cadangan tersebut dalam masa terdekat,” katanya.

Menurut Husam, projek yang dicadangkan oleh kerajaan persekutuan tetapi tidak dilaksanakan itu, sekali lagi diluluskan pada Rancangan Malaysia Kesembilan (2006 -2010).

Walaupun, kerajaan BN telah melantik pemaju bagi menguruskan projek berkenaan namun sehingga kini tiada kerja-kerja yang dilakukan.

“Memandangkan laluan ini adalah sangat penting bagi kemajuan negeri Kelantan serta kemudahan untuk pengguna terutama sekali pada musim perayaan, kerajaan negeri memutuskan untuk mengambil langkah untuk melaksanakan pembinaan lebuh raya ini melalui inisiatif kerajaan negeri, kata Husam.

Sebelum ini, kerajaan negeri Kelantan pimpinan PAS seringkali mendakwa kerajaan pusat mengabaikan ekonomi negeri itu sejak parti Islam itu mengambil pemerintahan negeri ini pada tahun 1990.

Bantuan pusat diperincikan

Husam berkata beliau berharap dengan tindakan kerajaan negeri harapan rakyat Kelantan untuk mempunyai jaringan pengangkutan yang moden dan selesa akan dapat direalisasikan dalam masa yang terdekat.

lan visit mustapa mohamed 200406 looking onSementara itu, di Kota Bharu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata kerajaan pusat akan memperincikan setiap peruntukan yang diberi kepada kerajaan Kelantan itu sejak beberapa tahun lepas agar rakyat mengetahui sejelas-jelasnya mengenai perkara berkenaan.

Beliau dipetik Bernama sebagai berkata mengikut kajian yang dilakukan, rakyat Kelantan masih belum mendapat gambaran jelas apa sumbangan kerajaan pusat terhadap kerajaan negeri pimpinan PAS itu dalam membangunkan negeri tersebut selama ini.

"Rakyat Kelantan masih tidak mengetahui secara terperinci peruntukan kerajaan Pusat kepada Kelantan selama ini. Ini perkara utama yang kita akan perjelaskan dalam tempoh terdekat.

"Untuk pengetahuan setiap tahun lebih 30 peratus peruntukan itu digunakan bagi tujuan perbelanjaan tadbir urus kerajaan negeri dan 70 peratus lagi bagi peruntukan perbelanjaan pembangunan kerajaan negeri dan ini perlu rakyat tahu," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Pembangunan Persekutuan negeri Kelantan di Jabatan Pembangunan Persekutuan di Kota Bharu, hari ini.

Mustapa yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata rakyat negeri itu juga perlu mengetahui kerajaan pusat telah membina sebuah loji air di Pintu Geng di Kota Bharu dengan kos sebanyak RM52 juta.

"Bila siapnya loji ini nanti akan diserahkan kepada Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) dan hasilnya akan diperolehi syarikat itu yang dibina demi untuk rakyat mendapatkan bekalan air bersih," katanya.

Beliau berkata selain itu sebanyak RM100 juta lagi diperuntukkan kerajaan pusat untuk membina jalan-jalan negeri.

Menurutnya tindakan memperincikan peruntukan tersebut bukan untuk membangga diri sebaliknya untuk menafikan tohmahan pembangkang kononnya kerajaan pusat berlaku zalim terhadap Kelantan dengan menganaktirikan mereka.

Mustapa juga menafikan dakwaan Pakatan Rakyat bahawa kerajaan pusat telah gagal melaksanakan beberapa projek di Kelantan sebaliknya projek berkenaan seperti Jambatan Kedua Sultan Ismail Petra hanya lewat disiapkan dan bukannya gagal.

"Kerajaan Pusat sendiri akan pastikan setiap projek yang kita laksanakan tidak gagal tetapi kelewatan yang berlaku ada sebab yang munasabah," katanya.Kelantan bina lebuh raya tanpa bantuan Putrajaya:

'via Blog this'

Lagi ceramah dibatalkan akibat ganguan 'samseng'


Satu lagi ceramah, kali ini mengenai kebebasan akademik terpaksa dibatalkan malam tadi selepas sekumpulan remaja menganggu majlis itu dan mengepung lokasi yang dicadangkan di Kampung Idaman, Klang.

NONEKetika dihubungi, Presiden Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Ahmad Syukri Ab Razab berkata "samseng" berkenaan telah memecahkan kerusi dan menyelerakkan dewan serbaguna itu sebelum ceramah bermula.

"Mereka juga mengepung lokasi itu dan kami terpaksa berlindung di sebuah gerai makanan berhampiran sementara menunggu keadaan kembali tenang," katanya.

Walau bagaimanapun, kumpulan yang terdiri daripada kira-kira 70 orang, kata Ahmad Syukri, enggan berganjak dan ini memaksa pelajar yang berjumlah kira-kira 15 orang itu membuat laporan di balai polis Pandamaran.

"Kami tiba di balai polis Pandamaran pada kira-kira jam 11.30 malam, samseng itu terus ekori kami dan mula berkumpul di sana bersama motosikal mereka,” katanya.

smm klang ceramah 120212Kejadian ini adalah kali kedua apabila ceramah seumpama itu di Klang terganggu. Kali pertama, ceramah pertubuhan Asalkan Bukan Umno (ABU) ‘diserang’ remaja bermotosikal yang bertindak ganas dengan menyerbu lokasi di Jalan Kebun dan dilaporkan memukul seorang pemuda.

Baling batu

Menurut Ahmad Syukri, akibat keadaan yang tegang, polis Pandamaran memutuskan untuk mengiringi pelajar ke Ibu Pejabat Polis Daerah Klang untuk membuat laporan.

“Tiga kereta polis mengiringi kami dalam konvoi lima kenderaan tetapi ketika kami keluar, mereka membaling batu dan memukul kereta kami dengan kayu.

smm klang ceramah 120212“Syukur, cermin kereta kami tidak pecah tetapi kereta (timbalan presiden, Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen) Khalid Mohd Ismath kemek teruk," katanya sambil menambah polis juga tidak mampu berbuat apa-apa.

Samseng-samseng itu sekali lagi mengekori pelajar berkenaan ke ibu pejabat polis daerah Klang dan kali ini, kata Ahmad Syukri bilangan mereka meningkat kepada lebih 100 orang.

"Selepas membuat laporan polis, kami dinasihatkan supaya tidak meninggalkan balai polis berkenaan demi keselamatan.

"Malah sehingga jam 4 pagi, samseng itu masih di luar, jadi kami terpaksa melarikan diri melalui pintu lain dengan bantuan penduduk tempatan," katanya.

smm klang ceramah 120212Menurut Ahmad Syukri, pelajar akhirnya berjaya meninggalkan tempat itu tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini dan tanpa sebarang kecederaan.

Ceramah malam tadi adalah sebahagian daripada program jelajah mereka ke seluruh negara bagi menuntut kebebasan akademik. Walau bagaimanapun, ini adalah kali pertama ia diganggu.


Lagi ceramah dibatalkan akibat ganguan 'samseng':

'via Blog this'

Daim mahu Raja Nong Chik ganti Sharizat di Lembah PantaiKUALA LUMPUR, 11 FEB: Bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin berkata Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin adalah calon paling sesuai untuk merampas balik kerusi Lembah Pantai pada pilihanraya umum akan datang.


Daim yang jarang memberi komen mengenai politik semasa berkata agak sukar untuk Ketua Wanita Umno Datuk Sharizat Jalil bertanding sekali lagi di Lembah Pantai setelah tewas pada PRU tahun 2008.

"Saya tidak nampak Shahrizat boleh ke kawasan ini...kerana dia kalah. Kalau kalah, nak cuba lagi...saya ingat susahlah. Itu pandangan saya,” kata beliau di satu majlis anjuran Umno di Lembah Pantai, semalam.
.
“Sekarang ada ketua bahagian, seorang menteri (Raja Nong Chik). Kalau tidak pilih dia, nak pilih siapa lagi" tambah beliau.

Daim yang juga bekas Bendahari Umno berkata peluang untuk merampas kembali kerusi Lembah Pantai memang ada jika ahli-ahli UMNO bersatupadu dan pucuk pimpinan memilih calon yang betul.

PRU 12 menyaksikan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat Nurul Izzah Anwar menewaskan Sharizat untuk merampas kerusi Parlimen Lembah Pantai. Sharizat memperolehi 18,833 undi berbanding Nurul Izzah, 21,728 undi

Daim akur peluang BN menang semula kerusi parlimen itu bukan mudah kerana Nurul Izzah adalah seorang yang popular dang memegang jawatan penting dalam PKR .

Beliau turut menuntut kerajaan supaya menyelesaikan isu Perbadanan Fidlot Nasional (NFC) untuk mengelakkan pembangkang mempolitikkannya.

Daim juga menggesa ahli Umno sentiasa mengutamakan displin dalam parti yang menurut beliau menjadi faktor penyebab parti itu kalah teruk pada pilihanraya umum lalu.

“Pada PRU12 kebanyakkan kerusi tumbang bukan kerana parti pembangkang kuat tapi akibat kelemahan kita kerana tidak bersatupadu, Kita kena mengakuinya, kalau kita tidak mengaku, kita tidak akan berjaya selepas ini,” tegas beliau.

Malah, katanya Sharizat sendiri tewas di Lembah Pantai kerana sabotaj dalaman di Umno.

Pandangan Daim sekaligus memberi tekanan kepada Shahrizat untuk melepaskan jawatannya dalam kabinet dan juga parti, susulan isu NFC dan salahguna pinjaman RM250 juta kerajaan membabitkan suami dan anaknya.

Sharizat sebelum ini mengaskan beliau tidak akan meletak jawatan sebagai Ketua Wanita Umno tetapi menyerahkan kepada Perdana Menteri untuk memutuskan kedudukan beliau dalam kabinet.

Sharizat bertegas beliau tidak ada kena mengena dengan NFC dan mahu memberi fokus penuh untuk memastikan kejayaan BN pada PRU akan datang.

Parti Keadilan Rakyat sebelum ini mendakwa sebahagian daripada pinjaman kerajaan itu, digunakan oleh syarikat milik suami Shahrizat untuk membeli kondominium mewah, tanah dan perbelanjaan lain yang tidak ada kaitan dengan industri ternakan daging.


Antarapos

Anak Sungai Derhaka: Daim mahu Raja Nong Chik ganti Sharizat di Lembah Pantai:

'via Blog this'

Kerajaan dedah kewangan Yayasan Selangor, Unisel
12 Februari 2012
Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim
SHAH ALAM - Kerajaan Selangor bersedia mendedahkan kepada umum kedudukan kewangan semasa Yayasan Selangor dan Universiti Selangor (Unisel).

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata mengambil contoh Yayasan Selangor, institusi milik kerajaan negeri itu diaudit setiap tahun sejak pakatan pembangkang mengambil alih pentadbiran di Selangor.

"Ini bukan perkara yang aneh pada saya sebab kita akan audit (semua akaun syarikat dan agensi milik kerajaan negeri) setiap enam bulan dan sasaran saya selepas tiga bulan kita sudah mula audit.

"Disiplin ini dah dibuat oleh kerajaan negeri sejak mentadbir Selangor pada 2008. Jadi tidak timbul isu yang dibangkitkan oleh sesetengah pihak mengenai dakwaan ini sebab kita sedia tunjuk kepada umum," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Penyampaian Hadiah Pelajar Cemerlang bagi Sekolah Kebangsaan Jenis Tamil (SKJT) seluruh Selangor di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar semalam yang meminta kerajaan negeri ini mengumumkan kedudukan kewangan semasa Yayasan Selangor dan UNISEL kerana didakwa mengalami kerugian sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Sementara itu, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri dengan usahasama syarikat pemaju, Kuala Lumpur Kepong Berhad akan membina sebuah sekolah jenis Tamil yang dilengkapi asrama di kawasan seluas 0.12 hektar di Coalfields, Kuala Selangor.

Beliau yang enggan mendedahkan kos pembinaan sekolah itu berkata majlis pecah tanah akan diadakan pada Mei depan.

"Kita masih belum putuskan sama ada sekolah ini dijadikan sekolah rendah atau menengah. Asrama sekolah itu boleh digunakan untuk menempatkan pelajar di Selangor yang menetap jauh.

"Kita juga akan hantar pelan (sekolah) untuk dapat kelulusan Kementerian Pelajaran kerana pengendalian sekolah itu akan dibuat oleh kementerian itu," katanya.- Bernama

Suami koma dua bulan, isteri risau masa depan anak

Suami koma dua bulan, isteri risau masa depan anak
TAMPIN – “Saya tidak tahu punca kemalangan suami saya pada hari Krismas tahun lalu kerana sejak hari kejadian hingga sekarang, suami saya masih koma,” luah Emah Sulaiman, 35.

Ketika kejadian, lori dipandu suaminya, Zaidi Mohamad, 39, dipercayai terbabas ke pengadang jalan antara Jalan Gemas ke Rompin selepas terdapat satu pokok tumbang.

“Hingga ke hari ini saya tidak tahu sama ada suami saya terbabas disebabkan mahu mengelak pokok tumbang atau sebaliknya. Namun, kini saya sangat khuatir dengan masa depan lima anak saya berusia tiga hingga 13 tahun,” katanya.

Emah berkata, selepas kemalangan itu, suaminya ditempatkan selama 20 hari di Hospital Sultanah Aminah, Johor Baharu sebelum dibenarkan keluar.

“Kemudian, selama hampir dua minggu, suami saya ditempatkan pula di Hospital Segamat dan akhirnya kami sepakat untuk membawanya pulang ke rumah setelah mendapat nasihat pakar perubatan,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di Felda Jelai 2, di sini.
-sinarharian

Ratu muzik pop Whitney Houston ditemui mati12 Februari 2012
Whitney-Houston

LOS ANGELES – Whitney Houston, yang mencipta nama sebagai ratu muzik pop selain diselubungi pelbagai kontroversi termasuk isu dadah dan masalah rumah tangga, ditemui mati di sebuah hote meninggal dunia semalam, demikian menurut laporan media. Mendiang berusia 48 tahun.

Jurucakapnya, Kristen Foster mengesahkan Houston telah meninggal dunia semalam.

Jabatan Polis Beverly Hills telah memberikan respons kepada panggilan telefon kecemasan yang diterima dari Beverly Hills Hotel semalam, kata seorang pegawai polis.

Bagaimanapun punca sebenar kematian belum diketahui buat masa sekarang.

Penyanyi pop legenda dan pelakon itu, yang pernah menguasai dunia muzik Amerika Syarikat pada 1980-an dan 1990-an, ditemui mati di hotel tersebut.

“Pada jam 3.55 petang (semalam, waktu tempatan), Whitney Houston diisytihar meninggal dunia di sebuah hotel di Beverly Hills,” kata pegawai polis Lt Mark Rosen.

Anggota paramedik memberikan bantuan CPR kepada artis itu tetapi tidak berjaya memulihkan keadaan beliau.

Katanya, tiada tanda yang jelas berlakunya sebarang kejadian jenayah di bilik digunakan artis itu.

"Kes sedang disiasat oleh polis Beverly Hills,” kataya.

Houston mula menceburkan diri dalam bidang lakonan pada 1992 menerusi filem The Bodyguarddan seterusnya membintangi dua filem lagi iaitu Waiting To Exhale (1995) dan The Preacher’s Wife (1996).

"Pemenang anugerah Grammy sebanyak enam kali, Whitney Houston, salah seorang penyanyi hebat di dunia, yang telah meninggalkan nama dalam dunia muzik sejak tiga dekad lalu," kata Neil Portnow, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif The Recording Academy dalam satu kenyataan.

Pada petang Khamis lalu, Houston menarik tumpuan para pemberita dan kakitangan keselamatan berikutan tingkah laku tidak menentu, titisan peluh dan pakaian tidak kemasnya.


Ratu muzik pop Whitney Houston ditemui mati - Hiburan - Sinar Harian:

'via Blog this'

Serangan berkembar ragut puluhan nyawa


WARTAWAN SINAR HARIAN
12 Februari 2012
ALEPPO

ALEPPO - Ketegangan di Syria semakin memuncak selepas hampir seminggu negara dipimpin oleh Presiden Bashar al-Assad itu bermandi darah.

Dalam kejadian terbaru, sekurang-kurangnya 28 maut manakala 235 lagi cedera dalam kejadian pengeboman berani mati berkembar di kawasan pusat kawalan keselamatan di Aleppo, kelmarin.

Penunjuk perasaan anti-Assad menafikan penglibatan mereka sebaliknya menuduh ia didalangi pasukan keselamatan rejim yang sengaja mahu memburuk-burukkan pembangkang.

Rakaman televisyen tempatan turut memaparkan keadaan bangunan ibu pejabat Direktorat Perisikan Tentera dan berek Angkatan Pemeliharaan Keselamatan yang musnah teruk serta beberapa mayat turut bergelimpangan di sekitar kawasan tersebut.

Dalam kejadian berasingan, pasukan keselamatan rejim Assad berterusan melakukan tindakan keganasan dengan menembak secara rambang ke arah jemaah yang selesai menunaikan solat Jumaat di seluruh negara sehingga menyebabkan sekurang-kurangnya 27 orang awam terbunuh.

Sekali lagi menerusi paparan stesen televisyen tempatan, kerajaan menuduh kejadian keganasan yang semakin meruncing di negara itu adalah angkara pengganas walaupun hakikatnya rejim Assad adalah dalang sebenar kekecohan dan kezaliman tersebut.


Serangan berkembar ragut puluhan nyawa - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

MB: Rizab Selangor cecah RM1.9 bilion akhir 20118 Februari 2012
Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim

SHAH ALAM - Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata rizab perbendaharaan negeri Selangor pada akhir 2011 meningkat kepada lebih RM1.9 bilion berbanding kurang RM500 juta pada 2007.

Beliau bagaimanapun berkata laporan perbendaharaan negeri termasuk rizabnya masih belum diaudit oleh Jabatan Audit Negara.

Bercakap kepada pemberita selepas mesyuarat Exco Negeri di sini hari ini, beliau juga menyatakan mesyuarat itu turut membincangkan peruntukan bagi membantu beberapa penghuni Pangsapuri Teratai di Bukit Subang, yang bumbung rumah mereka rosak teruk diterbangkan ribut petang semalam.

Kerajaan negeri akan menghantar jurunilai bagi mentaksirkan jumlah kerosakan, kata beliau.

Abdul Khalid turut ditanya tentang perkembangan berhubung penahanan seorang lelaki, dikatakan bekas teman Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar Negeri Elizabeth Wong, oleh pihak berkuasa Indonesia Jumaat lepas.

Menteri Besar berkata, maklumat yang diperolehi kerajaan negeri ialah berdasarkan laporan akhbar dan portal berita.

Sebuah akhbar tempatan berbahasa Inggeris hari ini melaporkan Jabatan Imigresen Batam semalam mengesahkan ia menahan lelaki warganegara Malaysia itu kerana disyaki memiliki dokumen perjalanan palsu.

Lelaki itu yang dikenali sebagai Azmin Helmi, 37, ditahan untuk siasatan selama tujuh hari, lapor akhbar itu.

Dia dikehendaki oleh polis Malaysia bagi membantu siasatan berhubung penyebaran gambar separuh bogel wanita di Internet pada 2009. - Bernama

MB: Rizab Selangor cecah RM1.9 bilion akhir 2011 - Nasional - Sinar Harian:

'via Blog this'

Nik Aziz: Kenyataan Puad Zarkashi sesat


WARTAWAN SINAR HARIAN
10 Februari 2012
Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat

SHAH ALAM - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kenyataan Dr. Mohd. Puad Zarkashi kelmarin sebagai "sesuatu yang jelas tersesat" dan Ahli Majlis Tertinggi Umno itu tiada hak untuk memberi nasihat agar beliau ditarbiyah semula.

Justeru, Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, beliau juga kesal dengan pemikiran sekular Timbalan Menteri Pelajaran itu yang mengeluarkan kenyataan sedemikian berhubung pandangan Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyentuh isu Israel-Palestin dalam temu bual dengan Wall Street Journal (WSJ).

"Merujuk kepada komen Puad Zakarshi yang mencadangkan agar saya ditarbiyah semula atas sebab enggan memberi komen terhadap (Ketua Umum Pakatan Rakyat) Datuk Seri Anwar Ibrahim atas isu negara Israel. Ia sesuatu yang jelas tersesat.

"Saya amat kesal atas pemikiran sekular seorang timbalan menteri juga bekas seorang guru Yayasan Anda di bawah bumbung (Angkatan Belia Islam Malaysia) ABIM yang dikatakan pernah menyokong kepimpinan Anwar kelihatan begitu dungu dalam menilai mana satu yang benar dan mana pula yang salah," kata beliau dalam kenyataan disiarkan oleh Harakahdaily, hari ini.

Laporan media memetik Mohd Puad berkata, Nik Abdul Aziz sewajarnya kembali ke pangkal jalan dan berhenti daripada bersikap hipokrit semata-mata untuk menjaga kepentingan politiknya bersama Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Mohd. Puad menambah, keengganan Nik Abdul Aziz menyatakan pendirian berhubung sokongan Anwar terhadap keselamatan sebuah negara Israel baru-baru ini membuktikan beliau seorang pemimpin yang tidak berpendirian.

"Dia sepatutnya berkata sesuatu yang lebih tegas bukannya berdiam diri atau sekadar meminta penjelasan Anwar yang sebenarnya hanya satu helah.

"Nik Abdul Aziz sudah banyak menyeleweng, maka perlu ulama dalam Pas sendiri membawa beliau kembali ke pangkal jalan," katanya.

Laporan media itu mendakwa sikap 'pak turut' Nik Abdul Aziz yang dilihat mempertahankan kenyataan Anwar menyokong usaha melindungi keselamatan negara Israel di dalam wawancara dengan The Wall Street Journal (WSJ) akhir bulan lalu.

Dalam kenyataannya hari ini, Nik Abdul Aziz menambah, Mohd. Puad, sebagai seorang yang pernah mengagumi Anwar dan pernah duduk sebumbung Yayasan Anda dan Markas ABIM, sepatutnya sudah tahu permainan kotor media tajaan Barat.

"Begitu juga akhbar Barat dan pro-Barat juga yang acapkali mengulang-ulang kes liwat (menuduh Anwar) atas sebab untuk memalukan hamba Allah ini," katanya lagi.

Nik Aziz juga menyoal apakah hak Mohd. Puad mencadangkan beliau ditarbiyah semula memandangkan beliau sendiri sudah dilihat gagal memahami prinsip tarbiyah.

"Kalau benar dia memahami tarbiyah, masakan boleh membuat respons atas fakta yang diputar oleh WSJ, hantu media Barat yang sentiasa bertindak untuk memecah belah umat Islam. Logikkah saya mengulas atas fakta yang belum pasti benar kerana ia bukan dari sumber pertama," kata beliau sambil menambah bahawa pemimpin Umno itu sendiri patut berjumpa dengan Anwar jika benar ingin mencari pencerahan.

"(Ini) kerana Anwar pernah jadi ketuanya," katanya lagi.

Nik Aziz juga menambah, justeru adalah sesuai kalau Mohd. Puad ingin mencari kebenaran, beliau sepatutnya "pergi beribadat di masjid."

"Tapi bagi seorang yang mendokong ideologi kebangsaan sekular, sudah tentu tidak sesuai mencari kebenaran di masjid.

"Saya cadangkan lebih baik mencari kebenaran di bilik tandas. Kerana dalam tandas sudah tentu sesuai banyak syaitan dan iblis yang boleh merangsang fikirannya, menjadi waras selari dengan otak sekular. Maka, tak payahlah asak dan menyibuk untuk mentarbiyah semula orang lain. Kerana asas tarbiyah itu hendaklah dipaksikan dengan keredahaan Allah," kata beliau lagi.


Nik Aziz: Kenyataan Puad Zarkashi sesat - Politik - Sinar Harian:

'via Blog this'

Nik Abduh nasihat Karpal hormati agama lain


SAPINAH AB GHANI
12 Februari 2012

KOTA BHARU - Dewan Pemuda Pas menasihatkan Pengerusi Kebangsaan DAP, Karpal Singh supaya belajar untuk menghormati agama lain dan tidak memaksa masyarakat untuk menerima pandangan peribadinya.

Timbalan Ketua Pemudanya, Nik Abduh Nik Abdul Aziz dalam nada sinis berkata, pemimpin tertinggi DAP itu sepatutnya lebih menghormati agama lain dan tidak menyamakan ia dengan mahkamah.

“Walaupun sudah berusia, Karpal Singh sepatutnya belajar untuk menghormati setiap agama yang ada negara ini, dan bukan hanya memaksa pandangan sendiri ke atas orang lain, politik bukan mahkamah,” katanya di sini, hari ini.

Nik Abduh berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Karpal Singh yang tidak bersetuju dengan pendirian Pas menentang sambutan Hari Kekasih, Selasa ini.

Pada 7 Februari lalu, Nik Abduh dilaporkan berkata, kerajaan perlu menyiarkan iklan anti sambutan Hari Kekasih untuk mencegah umat Islam menyambutnya.

Nik Abduh yang juga anak kepada Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, ketika Pas rancak mempromosikan hak-hak bukan Islam supaya ia lebih adil, Karpal pula seolah-olah mengambil kesempatan menyekat hak asasi umat Islam yang sepatutnya dihormati oleh semua pihak.

Menurutnya, keputusan menentang Hari Kekasih bukan hanya pendirian Pas semata-mata, sebaliknya pendirian semua umat Islam.

Katanya, semua pihak perlu terlibat dalam mendidik dan menyeru umat Islam ke arah kebaikan beragama, dan mencegah kemungkaran adalah kebaikan yang dipromosikan Islam secara unggul.

“Dalam diri umat Islam ada agama, yang merupakan hak tertinggi, jadi mendidik mereka agar menghormati ajarannya adalah hak-hak asasi yang perlu ditegakkan,” katanya.

Nik Abduh nasihat Karpal hormati agama lain - Politik - Sinar Harian:

'via Blog this'

Zaid: Saya silap rebut jawatan No 2 PKR

G MANIMARAN
11 Februari 2012

PETALING JAYA - Datuk Zaid Ibrahim mengakui beliau telah melakukan kesilapan apabila turun gelanggang pemilihan jawatan timbalan presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada akhir 2010, kerusi yang turut disaingi oleh Azmin Ali.

Bagaimanapun, beliau yang kini mengetuai Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) berkata, beliau tidak menyesal atau merasakan satu kesilapan apabila memutuskan untuk PKR ketika itu.

"Keluar PKR bukan silap, tapi silap lawan (Azmin). Bila silap lawan, maka saya rasa lebih baik menubuhkan satu parti sendiri yang mempunyai nilai-nilai politik. Saya tidak rasakan saya seorang yang hanya idealis dan tidak praktikal," kata beliau dalam pertemuan dengan Sinar Harian Online.

Zaid, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan bekas ahli Umno, merupakan antara calon yang merebut kerusi nombor dua PKR pada pemilihan yang diadakan akhir tahun 2010, di bawah sistem pemilihan secara langsung melibatkan setiap ahli.

Dengan mendakwa wujud kepincangan dalam proses pemilihan, Zaid menarik diri dari persaingan dan kemudian meninggalkan PKR.

Dalam temu bual kali ini, Zaid juga berkata, beliau tiada masalah dengan Pakatan Rakyat (PR), yang turut dianggotai PKR.

"Dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim pun saya tiada masalah, saya cuma mempertikaikan cara pemilihan dalam PKR.

"Saya kata saya tidak boleh terima cara ia dilakukan, tetapi dalam hal itu pun saya ada melakukan kesilapan," kata Zaid sambil menambah, beliau bertanding dengan Azmin dalam PKR dan bila imbas kembali "saya pun silap."
Ketika itu Azmin merupakan salah seorang naib presiden.

Kata Zaid, beliau terbawa-bawa dengan sokongan yang ada pada masa itu.

"Saya mendapat sokongan yang baik pada masa itu dan saya fikir saya mampu untuk membantu Anwar dengan sokongan yang saya ada ketika itu. Tetapi bila fikir kembali, Anwar ketika itu dalam kesusahan dengan kesnya dan sudah tentu munasabah untuk dia lebih mempercayai Azmin kerana dia dalam kesusahan, silap saya kerana melawan Azmin ketika itu, tetapi saya tidak berkelahi dengan Azmin mahupun Anwar dan saya rasa lebih baik saya mengundur diri dan menubuhkan parti ini," katanya dengan merujuk kepada kes liwat dihadapi oleh Ketua Umum PR.

Anwar dibebas dan dilepaskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Januari lalu.

Zaid: Saya silap rebut jawatan No 2 PKR - Politik - Sinar Harian:

'via Blog this'

Salahuddin: Kubu kuat Johor akan runtuh

NORSHIKIN MOHD SALLEH
12 Februari 2012

SKUDAI – Pakatan Rakyat (PR) berkeyakinan dapat menakluki Johor sekali gus memadamkan stigma bahawa negeri itu kubu kuat Barisan Nasional (BN) dan Umno.

Keyakinan tersebut disuarakan Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub yang diuar-uarkan akan bertanding di Johor pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Salahuddin berkata, persoalan siapa yang bakal menjadi Menteri Besar Johor jika PR berjaya menakluki negeri ini bukan menjadi matlamat utama mereka.

“Soal siapa jadi Menteri Besar, itu perkara tidak berapa penting. Tetapi apa yang menjadi keutamaan ialah memastikan PR menang di Johor pada PRU13.

“Saya lihat politik perkauman tidak ada tempat dalam negara mahupun di Johor ini. BN tidak boleh berbangga Johor akan menjadi kubu kuat mereka kerana kita akan meruntuhkan kubu kuat ini,” katanya dalam ucapan sempena Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina PKR Johor, di sini, semalam.

Dalam kenyataannya sebelum ini, Salahuddin juga menegaskan hanya akan memberi kepastian sama ada dirinya bertanding di Johor, akhir bulan ini.

Sementara itu, desas-desus untuk meletakkan Salahuddin sebagai Menteri Besar Johor semakin kuat apabila pemilihan beliau mendapat lampu hijau PKR Negeri.

Pengerusinya, Datuk Chua Jui Meng mengakui tindakan Pas membawa balik Salahuddin untuk bertanding di negeri ini memberi peluang besar dalam usaha PR menakluki Johor.

“Dia (Salahuddin) berasal dari Tanjung Piai dan dia seharusnya balik ke Johor. Beliau akan membantu mengetuai Pas dalam PRU13 dan PKR Negeri mengalu-alukan kepulangannya ke sini.

“Kita belum bincang siapa menjadi Menteri Besar, biar kita menang dulu baru boleh bercakap mengenai siapa jadi Menteri Besar. Saya percaya kehadiran beliau bertanding di negeri ini menyumbang kepada kemenangan PR di negeri ini.

“Beliau merupakan calon yang progresif Pas dan diterima semua kaum. Beliau adalah calon muka baru bagi Johor dan akan membantu PR menang di sini," katanya.

Turut hadir Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Senai, Ong Kaw Meng bersama hampir seribu orang awam yang turut serta ke majlis rumah terbuka yang diadakan dari jam 11 pagi hingga 2 petang itu.

Dalam pada itu, Jui Meng juga tidak menolak kemungkinan PKR akan mengikut jejak langkah Pas untuk menurunkan calon dari Pusat bagi bertanding di kerusi di negeri ini.
Salahuddin: Kubu kuat Johor akan runtuh - Politik - Sinar Harian:

'via Blog this'

Suu Kyi mula kempen pilihan raya


YANGON 11 Feb. - Ikon demokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi hari ini memulakan kempennya untuk pilihan raya kecil pada 1 April ini, yang bakal menjadi ujian getir kepada pembaharuan kerajaan baru negara ini.

Suu Kyi, 66, disambut oleh beratus-ratus penyokongnya yang beratur di sepanjang jalan dari Yangon ke pekan Kawhmu, 30 kilometer ke selatan bandar itu, iaitu tempat beliau bertanding.

Pilihan raya kecil diadakan selepas 48 kerusi kosong apabila Kabinet baru memulakan tugas pada Mac lalu.

Walaupun lahir di Yangon, beliau mendaftar sebagai penduduk Kawhmu kerana menetap di perkampungan Wha Thin Kha di pekan itu, sekali gus melayakkan beliau untuk bertanding mewakili daerah tersebut.

Suu Kyi menetap di kampung itu bersama kumpulan minoriti Karen, etnik kedua terbesar daripada keseluruhan 60 juta penduduk di Myanmar.

Ini adalah pilihan raya pertama yang disertai Suu Kyi.

Ketika pilihan raya 1990 yang dimenangi oleh parti pimpinannya, Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD), beliau dikenakan perintah tahanan di rumah.

Pada pilihan raya 7 November 2010 pula, beliau masih dikenakan perintah tahanan di rumah, walaupun telah dibebaskan seminggu selepas itu.

Pada hakikatnya, tindakan kerajaan yang membenarkan Suu Kyi bertanding adalah kelebihan besar kepada Myanmar untuk menjadi lebih demokrasi selepas lima dekad diperintah tentera.

"Pilihan raya kecil ini adalah ujian utama kepada kerajaan baru mengenai sejauh mana pembaharuan yang dibawa oleh mereka," kata wakil khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Tomas Ojea Quintana. - dpa

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Pertahan Palestin

- Masyarakat antarabangsa perlu bersatu mempertahankan Palestin daripada penjajahan rejim Zionis Israel menerusi tindak tanduk yang lebih lantang dan bukannya sekadar bercakap kosong.

- Pengasas Viva Palestina, George Galloway (gambar), 58, berkata, adalah sangat menyedihkan melihat Israel dibiarkan begitu sahaja tanpa sebarang perbicaraan yang adil.

- Menurutnya, jika keadaan itu dibiarkan berterusan tiada pihak dapat menjamin keselamatan Palestin selagi tentera Zionis masih berada di - Dalam wawancara dengan Mingguan Malaysia, bekas ahli Parlimen Britain itu menyatakan beliau terharu dengan kesungguhan pihak Viva

Palestina Malaysia yang aktif memperjuangkan penderitaan rakyat Palestin.

Utusan Malaysia Online - Berita Utama:

'via Blog this'

Obama belanja besar


WASHINGTON 11 Feb. - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama (gambar) membelanjakan sebanyak AS$143,862 (RM435,614) hanya untuk mesej pesanan ringkas (SMS) sempena kempen pemilihan semula sebagai Presiden sepanjang tahun lalu.

Jumlah perbelanjaan kempen Obama dan Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat (DNC) juga dilaporkan dua kali ganda lebih besar daripada jumlah perbelanjaan semua calon-calon Republikan pada 2011.

Ia adalah sebahagian daripada peningkatan usaha Presiden itu untuk mendapatkan sokongan dan mula membina infrastruktur besar supaya beliau dipilih semula menjadi Presiden.

Perbelanjaan itu termasuklah kempen melalui Internet sebanyak AS$5.2 juta (RM16 juta), telefon sebanyak AS$9.5 juta (RM29 juta), penjualan barangan curi di dalam talian sebanyak AS$2.5 juta (RM7.6 juta) dan AS$1.3 juta (RM4 juta) lagi untuk yuran kad kredit bagi pendermaan.

Obama yang meningkatkan dana untuk kempennya dan DNC, telah membelanjakan lebih AS$120 juta (RM363 juta) sejak kempen Presiden dilancarkan dengan separuh daripadanya digunakan oleh parti.

Mitt Romney, calon Presiden Parti Republikan hanya membelanjakan AS$37 juta (RM112 juta) manakala Jawatan Kuasa Republikan membelanjakan AS$68 juta (RM206 juta), kebanyakannya untuk membayar hutang.

Peningkatan perbelanjaan itu ekoran pertambahan pembayaran gaji daripada AS$2.2 juta (RM6.7 juta) pada suku kedua kepada AS$7 juta (RM21 juta) pada suku keempat 2011.

Jurucakap kempen Obama, Ben LaBolt berkata, kempen difokuskan untuk mewujudkan perhubungan dengan penyokong sedia ada di seluruh negara.

"Walaupun Republikan masih belum melancarkan kempen sebenar mereka dan gagal membina satu pertubuhan di negeri-negeri utama, kami telah membuat pelaburan untuk berkempen di peringkat akar umbi di seluruh negara," katanya. - AGENSI

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Cuaca sejuk di Eropah semakin buruk, 540 mautSeorang lelaki terpaksa memanjat salji tebal untuk keluar dari sebuah pondok di kampung Varasti, kira-kira 100 kilometer di timur Bucharest, kelmarin. - AFP


BUCHAREST 11 Feb. - Sebanyak 13 orang lagi dilaporkan terbunuh di Romania dan beribu-ribu terputus hubungan ketika cuaca sejuk melampau yang melanda Eropah berterusan.

Pihak berkuasa berkata, lebih 20,000 orang terperangkap di timur negara ini, manakala beratus-ratus orang gelandangan dipindahkan ke pusat perlindungan ekoran suhu menurun ke 20 darjah celsius di bawah paras beku.

Kematian 13 orang itu dilaporkan berlaku kelmarin dan semalam, sekali gus meletakkan jumlah kematian keseluruhan di Romania meningkat kepada 57 orang.

Jumlah keseluruhan mereka yang terbunuh akibat cuaca sejuk melampau di seluruh Eropah pula dilaporkan telah melebihi 540 orang.

Hungary terpaksa menutup sungai Danube, yang merupakan antara laluan kapal tersibuk di Eropah, selepas air sungai membeku.

Sungai Danube sepanjang 2,860 kilometer yang merentasi 10 negara itu menjadi medium utama kepada pengangkutan air, perikanan dan industri pengairan.

Di Ukraine, korban akibat cuaca sejuk mencecah 130 orang dan menyebabkan tanaman bijirin di selatan dan timur negara itu musnah.

Lebih 60 kapal hanyut dalam aliran ais atau terkandas akibat air yang membeku.

Helikopter turut digunakan di Serbia untuk menghantar bekalan makanan ke kawasan pedalaman di bahagian barat daya negara itu ekoran dilanda salji tebal beberapa hari.

Cuaca sejuk di Turki dan salji tebal turut menyukarkan kehidupan lebih 140,000 mangsa gempa bumi yang terselamat dan yang tinggal di khemah-khemah sementara. - AGENSI

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'