Wednesday, February 5, 2014

20 staf anak syarikat PKNS diberhentikan

20 staf anak syarikat PKNS diberhentikan
Seorang daripada 20 kakitangan PKNS Holdings yang ditamatkan kontrak menunjukkan Notis Pemberhentian yang diterima di Seksyen 13, Shah Alam. - Foto Intan Nur Elliana Zakaria
 Tindakan disyaki ada kaitan usaha singkir kroni bekas Pengurus Besar

Shah Alam: Seramai 20 kakitangan kontrak PKNS Holdings Sdn Bhd (PHSB) ditamatkan perkhidmatan serta-merta semalam.

Isu terbaru itu berlaku tidak sampai sebulan selepas pengguguran Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa, Mohammed Azmin Ali, sebagai Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Kesemua kakitangan terbabit menerima surat penamatan kontrak perkhidmatan itu selepas menghadiri perjumpaan dengan pihak pengurusan PHSB, kira-kira jam 10 pagi walaupun sebahagian daripada mereka mempunyai kontrak hampir setahun lagi.

Difahamkan, idea penubuhan PHSB dibuat oleh Datuk Othman Omar dan pemecatan mereka ada kaitan untuk ‘menyingkirkan’ kroni bekas Pengurus Besar PKNS itu.

Bekas Pengurus Kanan Pemasaran PHSB, Dr Aliff Aiman Abdullah, 55, berkata surat penamatan kontrak itu ditandatangani oleh Pengerusi PHSB, Datin Paduka Norazlina Zakaria.

Hilang pendapatan
“Surat yang kami terima menyebut penamatan ini ialah bagi penstrukturan semula organisasi dan sumber manusia, termasuk anggota yang dipinjam daripada PKNS Holdings.

“Sehubungan itu, PKNS membuat keputusan untuk tamatkan kontrak perkhidmatan serta-merta. PKNS juga akan membayar dua bulan gaji menggantikan notis, baki cuti tahunan secara prorata, setelah mengambil kira apa juga tuntutan bayaran yang masih belum dijelaskan,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Aliff berkata, dia dimaklumkan oleh Pengerusi PHSB bahawa arahan itu dibuat oleh Pemangku Pengurus Besar PKNS, Azlan Md Alifiah dan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

“Datin Paduka (Norazlina) memaklumkan arahan ini daripada pemangku pengurus besar dan Menteri Besar. Jadi, dia perlu akur dengan arahan ini.

“Akibat tindakan ini, kami hilang punca pendapatan. Cuba bayangkan bagaimana kami nak tanggung kehidupan keluarga kami, persekolahan anak-anak dan komitmen yang perlu dibayar setiap bulan selepas ini,” katanya.

Bagi Wan Firdaus Md Isa, 27, dia kesal dengan tindakan pengurusan PHSB itu, kerana kontraknya masih berbaki kira-kira setahun.

Khalid nafi campur tangan

“Sepatutnya pengurusan PHSB bagi notis sekurang-kurangnya sebulan sebelum atau selewat-lewatnya seminggu, jadi baru kami boleh buat persediaan,” katanya.

Sementara itu, usaha BH untuk mendapatkan komen Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohammed Khusrin Munawi, gagal.

Taib undur bulan ini

Taib undur bulan ini
Adenan, Abang Johari, Awang Tengah antara calon Ketua Menteri Sarawak

Kuala Lumpur: Tan Sri Abdul Raib Mahmud dijangka melepaskan jawatan Ketua Menteri Sarawak yang disandangnya sejak 33 tahun lalu dan bersara daripada politik dalam tempoh terdekat.

Keluarga syukur Alvarenga selamat


San Salvador: Keluarga nelayan yang mendakwa hanyut di Lautan Pasifik selama 14 bulan tidak dapat menahan kegembiraan mereka selepas mendengar kisah menakjubkan bagaimana dia terselamat.

Dalam temubual yang berjaya membuktikan serta mengesahkan identitinya, ibu José Salvador Alvarenga, María Julia berkata, dia mendoakan keselamatan anaknya setiap hari malah melihatnya dalam mimpi.


“Dalam setiap mimpi saya memang dia masih hidup namun tiba-tiba bayangan itu hilang. Saya mengalami mimpi itu beberapa hari. “Saya terlalu gembira kerana dia masih hidup dan akan kembali kepada kami tidak lama lagi,” katanya.Ayahnya José Ricardo Orellana berkata: “Perasaan saya bercampur-campur, sedih ada gembira pun ada. Saya tidak pernah mendoakan dia kembali kepada kami.” Anak Alvarenga, Fatima, 14, yang tinggal bersama pasangan itu juga tidak sabar menemui ayahnya itu.


“Saya akan memeluk dan menciumnya sepuas hati,” katanya.


Sementara itu, Alvarenga yang digelar ‘Lelaki Ajaib Pasifik’ melalui transformasi apabila rambut dan janggutnya yang hampir merah akibat terdedah kepada matahari dan air garam dipotong selepas hanyut di lautan terbesar dunia.

Foto
ALVARENGA gunting rambut di Majuro, Kepulauan Marshall, semalam.


Alvarenga turut mengakui semalam dia pernah terfikir untuk membunuh diri kerana hampir putus harapan.


“Namun saya cekalkan hati dan mendoakan Tuhan menyelamatkan saya,” katanya kepada akhbar Telemundo.

Menurutnya, perkataan pertama dituturkan ketika ditemui penduduk di Ebon Atoll adalah ‘Tortilla!’ merujuk kepada makanan di negara asalnya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/05

23 pegawai, kakitangan PKNS Holdings dipecat


ALIF AIMAN (kanan) bersama sebahagian kakitangan kontrak PKNS Holdings yang ditamatkan perkhidmatan di Seksyen 13, Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dilanda kontroversi lagi apabila seramai 23 kakitangan termasuk empat pegawai pengurusan tertinggi dipecat berkuat kuasa serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan awal.
Mereka yang dipecat merupakan pegawai dan kakitangan anak syarikat PKNS, PKNS Holdings Sdn. Bhd. termasuk Ketua di Jabatan Pemasaran, Sumber Manusia, Kewangan dan Pembangunan Perniagaan yang rata-rata telah berkhidmat secara kontrak. Tempoh paling lama perkhidmatan adalah tiga tahun, manakala yang baru adalah empat bulan.
Wakil kumpulan berkenaan yang juga bekas Pengurus Kanan Pemasaran PKNS Holdings, Dr. Alif Aiman Abdullah berkata, notis penamatan kontrak itu tidak mengikut prosedur kerana ia bukan sahaja dilakukan tanpa notis pemberitahuan awal, malah melanggar kontrak apabila hanya menawarkan pampasan dua bulan.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0205&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2sOW05Seg 
Hakcipta terpelihara 

AS tentang rampasan kuasa


Sekumpulan tentera Thailand berkawal di hadapan pejabat sementara kerajaan di Bangunan Kementerian Pertahanan di pinggir Bangkok, semalam. - AFP
WASHINGTON 4 Feb. - Amerika Syarikat (AS) menentang sebarang tindakan tentera untuk melancarkan rampasan kuasa di Thailand, ekoran konflik politik di negara itu yang semakin meruncing, kata jurucakap Jabatan Negara AS, Jen Psaki.
Beliau berkata, Washington turut bimbang dengan ketegangan politik di Bangkok yang menjadi cabaran terhadap demokrasi di negara itu selepas pilihan raya hujung minggu lalu terganggu akibat bantahan antikerajaan.
“AS tidak mahu melihat rampasan kuasa atau keganasan berlaku di Thailand.
“Kami meminta semua pihak di negara itu memahami kepentingan demokrasi dan Perlembagaan bagi menyelesaikan perbezaaan pegangan politik mereka," katanya.
Menurut Psaki, walaupun proses pilihan raya di kebanyakan kawasan berjalan secara aman dan lancar, namun masih ada keganasan yang tercetus, selain tindakan penunjuk perasaan antikerajaan menghalang pengundi menunaikan tanggungjawab mereka.
Beliau berkata, Washington bimbang dengan situasi politik di Thailand yang menunjukkan penentangan terhadap Perlembagaan dan demokrasi.
“Kami tidak memihak kepada sesiapa dalam konflik di Thailand, tetapi kami meminta semua pihak yang terlibat agar mengadakan perbincangan secara telus bagi menyelesaikan perbezaaan politik mereka secara aman dan demokrasi," katanya.
Sementara itu, Parti Pheu Thai yang memerintah kerajaan, dijangka memenangi sekurang-kurangnya 300 kerusi Parlimen, walaupun calon yang diletakkan mendapat jumlah undian yang rendah berbanding pilihan raya sebelum ini.
Sumber parti tersebut berkata, berdasarkan maklumat yang diperolehi pada mesyuarat yang dihadiri pengarah pilihan raya pusat, Sompong Amornvivat, Parti Pheu Thai mungkin memenangi 240 kerusi Parlimen dan kira-kira 60 lagi kerusi di kubu kuat parti itu.
Keputusan undian, setakat ini menunjukkan ramai pengundi memilih untuk tidak keluar mengundi, menyebabkan calon parti tersebut hanya memperolehi 20,000 undi di kerusi Parlimen berbanding 40,000 undi pada pilihan raya sebelum ini.
Dalam perkembangan lain, Biro Polis Kebangsaan akan memburu penunjuk perasaan yang mengganggu proses pilihan raya pada Ahad lalu dan pegawai pilihan raya yang meninggalkan pusat pengundian.
Ketua Jabatan Siasatan Khas, Tarit Pengdith berkata, Pusat Pengekalan Keamanan dan Ketenteraman Awam (CMPO) telah mengeluarkan arahan kepada polis untuk mengumpul bukti bagi mendakwa individu yang terlibat.
Tarit turut meminta orang ramai memberi kerjasama kepada pihak polis, jika mereka mempunyai bukti menunjukkan penglibatan penunjuk perasaan dalam perbuatan jenayah itu. - AFP/AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140205/lu_01/AS-tentang-rampasan-kuasa#ixzz2sOPgbFdD
© Utusan Melayu (M) Bhd