Saturday, January 25, 2014

Diletakkan dalam syarikat milikan negara hanya utk merembat harta rakyat.

Diletakkan dalam syarikat milikan negara hanya utk merembat harta rakyat.

Debat dengan kangkong

Debat kalimah ALLAH diteruskan, jamin terkawal
  • Debat kalimah ALLAH
 1 / 1 
SHAH ALAM - Susulan desakan Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) untuk membatalkan program Perdebatan Hujah Isu Kalimah ALLAH, Pengarah Eksekutif Sinar Harian, Akmal Eirfan Mohamed Fauzi menegaskan, program itu akan tetap diteruskan seperti yang dijadualkan.

Menerima baik pandangan Abim itu, Akmal Eifran menerusi satu kenyataan berkata, perdebatan kali ini bagaimanapun akan diadakan secara tertutup, tidak seperti kebiasaannya.

"Kita maklum akan kegusaran yang timbul. Oleh kerana itulah Sinar Harian mengambil langkah-langkah awal agar majlis itu berlangsung dengan lancar tetapi terkawal.

"Kami juga percaya kedua-dua ahli panel yang terlibat iaitu YB Datuk Seri Noh Omar dan YB Khalid Samad akan mengupas kontroversi itu daripada sudut perundangan," ujar beliau.

Garis panduan perdebatan juga sudah dimaklumkan kepada ahli panel dan moderator, tambahnya.

Tegas Akmal Eirfan, Sinar Harian mahu terus kekal menjadi medium dalam memastikan isu yang melibatkan kepentingan awam dibincangkan secara ilmiah untuk kepentingan bersama.

Ia termasuklah dalam isu kalimah ALLAH ini yang akan dikupas dari sudut perundangan.

"Kami ingin jadikan Sinar Harian sebagai satu platform persamaan di mana perbincangan ini dibuat secara ilmiah dan percaya kematangan masyarakat untuk menerima hujah-hujah secara intelektual," ujar beliau.

Program Wacana Sinar Siri-26 yang bertajuk “Perdebatan Hujah Isu Kalimah ALLAH Dari Perspektif Undang-Undang” akan diadakan pada Isnin, 27 Januari bertempat di Auditorium Komplek Kumpulan Media Karangkraf, di sini.

Program menampilkan panelis jemputan Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Khalid Abdul Samad dan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar.

Sementara moderator yang dijemput bagi mengendalikan program ini ialah Prof Madya Dr Sham Rahayu Abd Aziz, seorang pensyarah dan pakar undang-undang dari Universiti Islam Antarabangsa (UIAM).

Ugut mengugut budaya kangkong...

Tindakan tegas pembimbing haji politikkan ibadah
  • Jamil Khir Baharom Jamil Khir Baharom
 1 / 1 
KUALA TERENGGANU - Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pembimbing haji yang dikesan cuba mempengaruhi jemaah haji untuk membenci kerajaan.
  
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata tindakan memecat atau menghantar balik pembimbing berkenaan akan dilakukan segera jika kesalahan berkenaan terbukti dilakukan di Tanah Suci Makkah dan Madinah.
  
"Tindakan berkenaan bakal diambil sekiranya Tabung Haji mempunyai bukti kukuh di atas kesalahan itu kerana ia adalah sesuatu yang serius sedangkan kerajaan selama ini sudah berusaha yang terbaik agar umat Islam dapat menjalankan rukun Islam kelima itu dengan selesa dan lancar.
  
"Sebagai contoh, terdapat jemaah yang memberitahu ketika mereka melakukan ibadah melontar di ketiga-tiga Jamrah, jemaah haji dipesan agar selain ibadah itu dilakukan untuk melontar syaitan...sekembalinya ke tanah air mereka perlu melontar untuk menjahanamkan Umno," katanya.
  
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Muzakarah Haji Peringkat Kebangsaan kali ke-30 di sini hari ini.

Muzakarah yang berlangsung selama empat hari bermula semalam itu bertujuan membincangkan pelbagai hukum haji yang sering menimbulkan kekeliruan dalam kalangan umat Islam.
  
Sebanyak 370 pembimbing ibadah haji dari seluruh negara berhimpun dalam muzakarah itu termasuk dari Indonesia, Thailand, Singapura, Brunei dan Filipina.
  
Sehingga kini, terdapat kira-kira 400 orang pembimbing ibadah haji yang dilantik Tabung Haji bagi memberi panduan kepada jemaah sepanjang berada di Tanah Suci.
  
Mengulas mengenai kesepakatan pembimbing ibadah haji dalam menjawab persoalan yang timbul, Jamil berkata muzakarah itu akan berusaha menyeragamkan jawapan agar tidak berlaku lagi kekeliruan dalam kalangan jemaah haji. - Bernama

Bezakah ALLAH di Semenanjung dengan Sabah Sarawak?

Khalid Samad
Khalid Samad 
NIZAM ZAIN
25 Januari 2014
SHAH ALAM – Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad hari ini mempersoalkan kenyataan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed semalam yang mengesa kerajaan mengembalikan keputusan asal membenarkan kalimah ALLAH dalam Bible berbahasa Melayu digunakan oleh penganut Krisitian di Sabah dan Sarawak sahaja.
Beliau juga menyifatkan pendirian Mahathir itu sebagai tidak konsisten apabila cuba membuat  pusingan U kenyataannya sedangkan kebenaran itu turut telah termaktub dalam Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Selangor pada 1988, iaitu ketika beliau menjadi perdana menteri lagi.
“Adakah ALLAH di Semenanjung berbeza dengan Sabah dan Sarawak? Apa logiknya, saya masih tidak memahaminya? Apa yang Tun Mahathir cakap itu tidak konsisten, dekat Semenanjung tidak boleh, di sebelah sana boleh pula.
“Perkara itu diluluskan ketika beliau perdana menterinya, saya fikir peliklah tiba-tiba dia kata dekat Sabah Sarawak boleh, dekat Semenanjung tidak boleh,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.
Mengulas lanjut, beliau berkata, larangan itu perlu bersandarkan kepada hukum dan perundangan Islam dan ia tidak sepatutnya mengenakan larangan tersebut mengikut kawasan tertentu sahaja melainkan untuk menjaga kepentingan umat Islam.
“Kalau ia salah dari sudut undang-undang Islam, sepatutnya semua tempat tidak boleh, kecuali ada sebab-sebab tertentu yang perlu diperjelaskan atas kepentingan umat Islam tertentu di Semenanjung itu tidak boleh, maka ia diharamkan atas sebab-sebab tertentu.
“Seolah-olah apa yang dilakukan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak pun tidak betul, bila benda jadi kelam kabut, orang Islam pun tidak tahu apa sebenarnya hukum yang sebenar,” katanya lagi sambil menyifatkannya sebagai percaturan politik yang dimainkan Umno-BN untuk kepentingan mereka.

.Hari pertama dialam barzakh..

Perjalanan terakhir murabbi ummah, tiada kata yang mampu diucapkan hanya mampu dalam kalungan doa agar beliau dikalangan hamba Allah yg soleh, doa itu belum putus dari hati kecil ini, Allahyarham Tuan Guru Dato Harun Taib..Hari pertama dialam barzakh..Perjalanan terakhir murabbi ummah, tiada kata yang mampu diucapkan hanya mampu dalam kalungan doa agar beliau dikalangan hamba Allah yg soleh, doa itu belum putus dari hati kecil ini, Allahyarham Tuan Guru Dato Harun Taib..Hari pertama dialam barzakh..

Al-Fatihah

@[146911248727335:274:Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang] menyempurnakan hak persahabatan sejak zaman belajar.

a.k.aDato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang menyempurnakan hak persahabatan sejak zaman belajar.

Solatlah kamu walaudimana kamu berada.

Tindakan JAIS rampas Bible ikut undang-undang


Kuala Lumpur: Resolusi 10 perkara yang dipersetujui kerajaan sebelum ini terbatal secara automatik di negeri yang mempunyai enakmen berkaitan agama Islam, tidak termasuk Sarawak dan Sabah.

Penegasan itu sekali gus mengesahkan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) merampas Bible menggunakan kalimah yang eksklusif untuk umat Islam awal bulan ini adalah tindakan yang menurut lunas undang-undang, selain tidak bertentangan dengan resolusi terbabit.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, dasar itu disepakati, namun keputusan itu tertakluk kepada undang-undang persekutuan dan undang-undang negeri.

Tegas beliau, perkara kesembilan resolusi itu turut menyebut secara khusus bahawa ia tertakluk kepada kedua-dua perundangan berkenaan.

“Maknanya kalau negeri itu ada enakmen, ia tertakluk kepada enakmen negeri, tetapi jika negeri yang tidak mempunyai enakmen seperti Sabah dan Sarawak, maka amalan biasa boleh diteruskan dan tidak ada sesiapapun yang harus menakutkan mana-mana pihak,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO di Menara Dato' Onn Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, semalam.

Resolusi 10 perkara dibuat kerajaan pada 2011 menjelang pilihan raya Sarawak yang antaranya membenarkan masyarakat Kristian di negeri itu dan Sabah terus menggunakan bible versi bahasa Melayu.

Dalam perkembangan berkaitan, Najib yang juga Presiden UMNO berkata, MT sebulat suara menyokong pendirian kerajaan dalam mempertahankan kedudukan Islam termasuk kalimah Allah.

Ditanya mengenai titah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah mengenai penggunaan kalimah Allah adalah eksklusif untuk orang Islam baru-baru ini, beliau menjelaskan titah berkenaan adalah dalam konteks negeri Kedah.

“Titah itu dibuat pada hari keputeraan baginda yang hanya membabitkan Kedah kerana Tuanku adalah ketua negeri berkenaan,” katanya lagi.

Selain itu, beliau berkata panduan Indeks Pencapaian Prestasi (KPI) UMNO akan diedarkan kepada semua badan perhubungan negeri, bahagian dan cawangan.Kata beliau setiap ahli MT akan memantau KPI bahagian manakala ketua bahagian akan ditugaskan untuk memantau KPI cawangan.

“KPI itu juga akan digunakan bagi memastikan semua kerja dapat dilaksanakan dengan lebih aktif dan sistematik,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/25

Saintis Dr Gerhard Roth Menemui Bahagian Jahat Dalam Otak


Hasil kajian ahli neurologi Jerman berjaya menemui bahagian otak yg membuat manusia menjadi jahat. Dr Gerhard Roth berkata, bahagian itu terletak di depan bawah otak manusia yang kelihatan seperti tompok hitam melalui pemeriksaan X-ray. Tompok hitam itu ditemui pada hampir setiap pelaku jenayah. Beliau menemuinya ketika membuat kajian tentang pelaku jenayah di Jerman yg dipenjarakan utk tempoh lama. Penyelidikan tersebut menunjukkan perilaku jahat juga boleh diwarisi daripada genetik. “Jika terdapat ahli keluarga mempunyai penyakit di bahagian hadapan otaknya, sebanyak 66 % generasi berikutnya berpotensi mengalami simptom sama,” jelasnya lagi.

Di dalam Al-Quran disebut “Nasiyyahtin kazibatin khati’ah” maksudnya “Ubun-ubun yg membuat dusta dan bersalah”. Jika benar penemuan ini, ianya adalah ‘i’jaz al-quran’ yang membuktikan kebenaran isi kandungan al-Quran. kajian ini membuka laluan kpd pengkaji utk mengkaji lebih mendalam mengenai ‘Ubun-ubun’ yg dimaksudkan dlm Al-Quran. 

Cuaca luar biasa landa Kuala Krai


HASNAH Mustafa menunjukkan santan yang membeku akibat cuaca sejuk di kedainya di Kampung Bedal, Kuala Krai, Kelantan, semalam.
KUALA KRAI 24 Jan. - Seolah-olah menikmati suasana pagi di Cameron Highlands, Pahang.
Itulah yang dirasakan penduduk di sekitar Kuala Krai di sini apabila suhu kira-kira 17 darjah Celsius direkodkan di daerah ini sejak Rabu lalu.
Tinjauan Utusan Malaysia di sekitar daerah ini mendapati, penduduk terpaksa memakai baju tebal bagi melakukan aktiviti seharian berikutan perubahan cuaca yang berlaku.
Seorang kakitangan awam, Che Ragayah Che Yaakob , 31, mendakwa, fenomena cuaca sejuk seolah-olah berada di Cameron Highlands tidak pernah berlaku di kawasan itu sebelum ini.
Katanya, suasana bertambah sejuk terutama pada waktu malam menyebabkan dia terpaksa mengunakan selimut tebal.
"Saya difahamkan keadaan ini akan berterusan beberapa hari lagi sehingga minggu depan dan fenomena ini turut melanda beberapa daerah lain di negeri ini," katanya ketika ditemui.
Seorang lagi kakitangan awam, Norazita Ismail, 36, berkata, beliau terpaksa mandi menggunakan air panas pada waktu pagi sebelum ke tempat kerja.
"Hendak sentuh air pada waktu pagi sekarang sangat sejuk, terasa seperti menyentuh ais lebih-lebih lagi ketika hendak berwuduk.
"Keadaan ini menyebabkan suasana berkabus walaupun pada pukul 11 pagi," katanya.
Sementara itu seorang pengusaha santan kelapa, Hasnah Mustafa, 50, pula berkata, akibat cuaca sejuk, santan yang dihasilkan menjadi beku walaupun tidak disimpan di dalam peti ais.
"Situasi yang berlaku ini merupakan kali pertama saya alami sejak mula mengusahakan perniagaan empat tahun lalu," katanya.
Dalam pada itu, laman web Jabatan Meteorologi mencatatkan suhu minimum di Kuala Krai hari ini adalah 19.1 darjah celsius iaitu masih yang terendah bagi kawasan tanah rendah dengan Cameron Highlands mencatatkan suhu minimum 12.3 darjah celsius.
Kelmarin, Jabatan Meteorologi menerusi satu kenyataan melaporkan secara relatifnya, bulan ini dan Februari merupakan tempoh suhu minimum yang agak rendah berbanding bulan-bulan lain.
Suhu udara yang sejuk daripada biasa yang dialami di kebanyakan tempat terutamanya di kawasan pantai timur dan utara Semenanjung pada minggu ini adalah disebabkan tiupan angin timur laut yang agak kencang, berpunca dari tanah besar China yang ketika ini sedang mengalami musim sejuk.
Selain itu, keadaan litupan awan yang kurang di seluruh Semenanjung sepanjang minggu ini turut membantu merendahkan suhu pada waktu malam dan awal pagi.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140125/dn_08/Cuaca-luar-biasa-landa-Kuala-Krai#ixzz2rMfJDT1p
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Halang kalimah Allah digunakan Kristian di Semenanjung - Tun M


TUN Dr. Mahathir Mohamad melancarkan buku "Hak Asasi Kemanusiaan Dalam Tradisi Islam" di Dewan Muktamar, Pusat Islam di ibu negara hari ini. - UTUSAN/SAIFUL BAHARI ASHARI
KUALA LUMPUR 24 Jan. - Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, kerajaan perlu kembali kepada perjanjian asal yang hanya membenarkan penggunaan kalimah Allah kepada penganut agama Kristian di Sabah dan Sarawak sahaja.
Bekas Perdana Menteri berkata, sebarang permohonan oleh pihak tertentu untuk menggunakan kalimah tersebut di Semenanjung mesti dihalang kerana hampir semua penduduk yang menggunakan bahasa Melayu di sini adalah orang Melayu beragama Islam.
Menurut beliau, cubaan pihak berkenaan untuk menggunakan kalimah Allah di Semenanjung dilihat lebih kepada rancangan untuk menarik orang Melayu dan Islam di sini kepada agama Kristian.
"Saya berpendapat, kalimah Allah adalah hak eksklusif orang Islam kerana kalimah itu tidak ada di dalam Bible atau terjemahannya di dalam mana-mana bahasa sebelum kedatangan Islam.
"Di zaman pemerintahan British dahulu pun, pihak Kristian dilarang mengembangkan agama mereka kepada umat Islam tetapi sekarang ada usaha untuk berbuat demikian dan ini boleh merosakkan masyarakat," katanya.
Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama di Forum Kebangsaan dan Pelancaran Buku Hak Asasi Kemanusiaan Dalam Tradisi Islam di Pusat Islam di sini, hari ini. - UTUSAN ONLINE


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140124/dn_39/Halang-kalimah-Allah-digunakan-Kristian-di-Semenanjung---Tun-M#ixzz2rMGOuTFc
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Harun Taib meninggal dunia


KUALA LUMPUR 25 Jan. - Ketua Dewan Ulama Pas Pusat, Datuk Harun Taib, 70, disahkan meninggal dunia kira-kira pukul 12 tengah malam tadi di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.
Pegawai Tadbir Lajnah Penerangan dan Dakwah Pas Pusat, Mohd Shahir Abu Hassan mengesahkan Allahyarham meninggal dunia setelah uzur dan tidak sedarkan diri sejak malam Khamis. - UTUSAN ONLINE


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140125/dn_01/Harun-Taib-meninggal-dunia#ixzz2rMGDVVqF
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Isu kalimah Allah: MAIS tempelak Khalid Samad


SHAH ALAM 24 Jan. - Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) membidas Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad yang menuduh badan agama itu menjadi alat pihak tertentu dalam isu kalimah Allah sehingga mewujudkan ketegangan antara orang Islam dan Kristian.
Pengerusi MAIS, Datuk Mohamad Adzib Mohd. Isa berkata, kenyataan Khalid yang menyatakan Bible yang dirampas itu mempunyai cap pengesahan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk diterbitkan kepada orang bukan Islam dan bukan dirampas ketika cuba diedarkan kepada orang Melayu juga adalah sesuatu yang amat tidak bertanggungjawab kerana dibuat tanpa menyemak kesahihan serta kebenaran fakta.
Menurutnya, MAIS menyokong tindakan Jabatan Agama Islam (JAIS) merampas Bible yang mengandungi kalimah Allah daripada Persatuan Bible Malaysia (BSM) kerana dibuat mengikut Seksyen 9 Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) 1988.
"Kenyataan itu hanya bertujuan mengelirukan rakyat daripada mengetahui fakta sebenar tentang tindakan JAIS yang jelas bermotifkan kepentingan politik sempit dan bersifat memecah-belahkan masyarakat di negara ini.
"Sebagai seorang wakil rakyat yang beragama Islam, beliau (Khalid) seharusnya lebih sensitif atas tindakan pihak tertentu yang cuba mencemar kesucian agama Islam dan melanggar undang-undang secara terang-terangan," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Khalid yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat dalam blognya baru-baru ini mempersoalkan tindakan (JAIS) yang merampas Bible versi bahasa Melayu dari pejabat Persatuan Bible Malaysia atas alasan menyekat agama Kristian daripada disebarkan kepada orang Islam.
Ini kerana katanya, Bible dengan cap KDN tersebut dirampas ketika dalam simpanan di pejabat persatuan itu dan bukannya dirampas ketika cuba diedarkan kepada orang Islam.
Beliau turut mempersoalkan sama ada tindakan JAIS itu sebahagian daripada strategi pihak tertentu bagi mewujudkan ketegangan antara penganut Islam dan bukan Islam di negeri ini.
Mohamad Adzib dalam pada itu sekali lagi menegaskan, JAIS tidak perlu memaklumkan kepada mana-mana pihak apabila ingin mengambil sesuatu tindakan penguatkuasaan kerana hanya akan mengganggu proses siasatan.
Jelasnya, tindakan Khalid yang menyokong supaya JAIS mendapat kebenaran Menteri Besar dan Exco Agama sebelum membuat sesuatu serbuan juga membuktikan Ahli Parlimen Shah Alam itu tidak memahami dan mengetahui peruntukan undang-undang negara dan negeri sedia ada yang jelas memberi kuasa mentadbir agama Islam kepada Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu, bukannya kepada Kerajaan Persekutuan atau negeri.
"Kami amat kesal kerana meskipun beliau seorang pemimpin veteran dan wakil rakyat tetapi prinsip asas perundangan negara tidak diketahui," ujarnya.
Mengulas mengenai dakwaan MAIS 'melaksanakan strategi politik UMNO' dan isu penyelesaian 10 perkara yang dikeluarkan jemaah menteri, Adzib menegaskan, MAIS tidak mengikut telunjuk mana-mana pihak, malah secara dasarnya tidak bersetuju dengan penyelesaian 10 perkara itu.
"MAIS juga menggesa Khalid dan individu lain supaya menyemak kesahihan sesuatu fakta sebelum membuat sebarang kenyataan terutama melibatkan sensitiviti kaum serta agama.
"Pada masa akan datang, jika ada mana-mana kenyataan yang tidak bertanggungjawab serta berunsur fitnah dan hasutan, kami tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang," tegasnya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140125/dn_27/Isu-kalimah-Allah-MAIS-tempelak-Khalid-Samad#ixzz2rMFlmJTy
© Utusan Melayu (M) Bhd