Monday, May 19, 2014

Beijing tuduh ETIM dalang serangan


Beijing: Polis China mendakwa Pergerakan Islam Turkestan Timur (ETIM) bertanggungjawab terhadap serangan di sebuah stesen kereta api di Urumqi bulan lalu yang mengakibatkan tiga maut kali pertama kumpulan pemisah itu dikaitkan secara langsung dengan serangan berkenaan.

Agensi berita Xinhua melaporkan, jabatan publisiti daerah itu mengatakan anggota ETIM Ismail Yusup merancang serangan berkenaan itu dari luar China.


“Pada 22 April lalu dia mengarahkan 10 rakan di Xinjiang untuk melancarkan serangan,” kata laporan itu.

Mereka kemudian meletupkan bom dan menyerang orang awam menggunakan pisau di pintu keluar Stesen Kereta Api Selatan Urumqi, ibu negeri Xinjiang.


Seramai 79 orang turut cedera dalam serangan pada lewat April itu. Dua anggota kumpulan itu, Saderdin Sawut dan Memetabudula Ete terbunuh dalam letupan berkenaan manakala lapan yang lain ditahan polis.


Polis kini memburu Ismail berhubung kejadian itu malah mendapatkan kerjasama daripada Interpol.

Menurut Xinhua, Ismail dan rakannya itu mula menyebarkan fahaman ekstremis sekitar 2005.

Ismail terpaksa melarikan diri ke luar negara selepas diburu polis atas “kesalahan membuat bahan letupan” sebelum menyertai ETIM pada 2013.

Xinjiang dikenali sebagai Turkestan Timur dalam kalangan Uighur. Golongan itu sering didakwa bertanggungjawab bagi keganasan kerana memperjuangkan pemisahan daripada China. - Reuters

Artikel ini disiarkan pada : 2014/05/19

Mahu simpan ‘muka gajah’


Mannan Mondal, 50, yang mendapat jolokan ‘lelaki gajah’ menolak tawaran itu kerana menganggap wajahnya yang unik sebagai ‘rezeki.’ Manna yang menghidap neurofibromatosis - sejenis penyakit yang berisiko menyebabkan ketumbuhan - berkata, buat masa ini persiapan untuk perkahwinan anak perempuannya, Rasheeda, 20, lebih utama.
“Saya perlu membeli pelbagai barangan seperti katil, kabinet, cincin, jam dan sebagainya.
Duit yang saya dapat hasil mengemis tidak cukup untuk menyara keluarga, tetapi saya tiada cara lain untuk membantu anak saya.

Saya tiada pilihan lain dan perlu mengutamakan nafkah untuk keluarga saya,” katanya.
Akibat penyakitnya itu, dia kehilangan sebelah mata, sebelah telinga dan kebanyakan giginya.
Bulan lalu, pengarah Pembedahan Plastik Pusat Penyelidikan Fortis Memorial di Gurgaon Dr Ajay Kashyap membuat pemeriksaan menyeluruh ke atas Mannan.
“Ketumbuhan dialami tidak berbahaya dan bukan kanser, tetapi tulang sebelah bahagian mukanya tidak membesar dengan betul menyebabkan ketumbuhan itu jatuh.
“Untuk ‘membaiki’ mukanya kami perlu membuang sebanyak mungkin ketumbuhan itu dan membina semula bahagian mukanya yang hilang.
Foto

Namun, ia tidak membuatkan dia normal 100 peratus, sekadar memberikan rupa normal,” katanya.
Mannan dilahirkan dalam keluarga yang daif di Kolkata dan peluang yang dimilikinya amat terhad.
Dia disisihkan kerana penampilannya dan diharamkan daripada bersekolah menyebabkan dia tiada pilihan selain mengemis.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/05/17

Kerana Wilders Belanda merana


Dekri diraja yang diumumkan dewan perniagaan Mekah itu mengatakan: “Firma Belanda diharamkan mengambil bahagian dalam sebarang projek di masa depan di negara ini, sama ada secara langsung atau melalui subkontrak.” 
Jumlah visa dikeluarkan untuk syarikat dan pelabur Belanda juga dikurangkan bagi mereka yang tidak terbabit dalam projek di negara itu. 

Selain itu, lawatan delegasi perdagangan kedua-dua negara turut dihentikan.
Foto
GEERT Wilders

November lalu, Geert Wilders yang terkenal dengan sikap anti-Islam mencetak pelekat ala bendera Arab Saudi.

Wilders kemudian mengganti dua kalimah syahadah pada bendera berkenaan dengan kata-kata yang menghina Islam, Nabi Muhammad SAW dan al-Quran. 

Jurucakap kementerian luar Belanda Friso Wijnen berkata, Arab Saudi menganggap perbuatan Wilders satu penghinaan dan ini boleh memberi kesan terhadap hubungan dagang dua negara itu. 

Kerajaan Belanda ketika itu tidak menyatakan sebarang sokongan terhadap tindakan Wilders malah menegaskan dia bukan sebahagian daripada kerajaan - bererti pandangannya juga tidak menggambarkan pendirian negara itu. 

Wilders dibebaskan daripada tuduhan menghasut kebencian pada 2011 selepas kenyataannya ditujukan terhadap agama dan bukannya kumpulan etnik. 

Mac lalu, dia berjanji dalam kempen pilihan raya tempatan untuk mengurangkan bilangan orang Maghribi di Belanda. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/05/19

Shailene Woodley hidup menumpang

NEW YORK 18 Mei - Pelakon jelita, Shailene Woodley mendedahkan, dia lebih gemar menjalani kehidupan dengan menumpang di rumah ibu bapa atau rakan-rakannya, berbanding tinggal di rumah sendiri.
Laman web Fox News melaporkan, pelakon berusia 22 tahun itu turut menyediakan sebuah beg khas yang diisi dengan pelbagai barangan keperluannya, bagi memudahkan dia berpindah.
"Saya hanya berada di rumah selama 15 hari tahun lalu. Saya jarang balik kerana tidak mahu hidup bersendirian. Saya lebih gemar menetap bersama keluarga atau rakan-rakan terdekat.
"Kebiasaannya saya akan mengisi kesemua barangan keperluan di dalam sebuah beg kerana memudahkan saya untuk berpindah-randah. Walaupun agak pelik, tapi saya selesa dengan kehidupan sebegini," jelas Woodley ketika menjadi tetamu di dalam rancangan bual bicara Jimmy Kimmel Live!.
Selain itu, Woodley turut mengakui kurang mengambil berat tentang perkembangan teknologi semasa, sehinggakan suatu masa dahulu dia tidak memiliki telefon bimbit.
"Dulu saya tidak mempunyai telefon bimbit sehingga ada pihak sanggup meminjamkan telefon mereka semata-mata mahu menghubungi saya," ujarnya, sambil menyifatkan perkara itu melucukan.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140519/lu_08/Shailene-Woodley-hidup-menumpang#ixzz327Us56V4
© Utusan Melayu (M) Bhd