Sunday, March 2, 2014

'Geli hati dengar alasan menteri'

FATHIN ATHIRAH HASLI
Tun Dr Mahathir Mohamad.
Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad
2 Mac 2014
 SHAH ALAM – Kenyataan seorang menteri berhubung 17,000 penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang enggan menerima bantuan tersebut dianggap melucukan, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Saya berasa geli hati apabila seorang menteri menyifatkan keengganan 17,000 golongan individu menerima BR1M sebagai bukti kematangan rakyat di negeri ini.

“Ini menunjukkan bahawa kerajaan gagal memahami sentimen rakyat. Kegagalan parti politik untuk memahami permasalahan dan keperluan masyarakat merupakan satu kerugian besar dalam bidang politik,” katanya yang dipetik dari blognya, Chedet.com, hari ini.

Sebelum ini, media melaporkan,  Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, penolakan itu membuktikan rakyat Malaysia semakin ‘matang’ dan tidak memerlukan bantuan dari kerajaan.

"BR1M tahun ini agak luar biasa kerana masyarakat kita makin matang. Ada 17,000 penerima BR1M 2.0 tahun lalu yang tulis surat kepada kita menyatakan bahawa keluarga mereka tidak memerlukan BR1M.

"Walaupun sebahagian besar daripadanya masuk dalam senarai penerima tetapi merasakan bahawa mereka bukan keluarga yang memerlukan," katanya yang turut memaklumkan nama 17,000 penerima itu akan dikeluarkan daripada senarai penerima BR1M.

Tambah Mahathir lagi, kerajaan telah memperuntukkan RM3.5 bilion kepada 7 juta rakyat Malaysia dan ianya disifatkan satu pembaziran dengan jumlah yang besar.

“Masih terdapat golongan individu atau keluarga yang miskin di negara ini, kita sepatutnya menggunakan peruntukan tersebut untuk membantu mereka,” jelasnya.

BJ Habibie wakaf tanah 50 hektar untuk universiti

Burhanuddin Jusuf Habibie
Burhanuddin Jusuf Habibie. - Foto ihsan Antara News
1 Mac 2014  GORONTALO – INDODESIA. Bekas Presiden Indonesia, Burhanuddin Jusuf Habibie mewakafkan tanah miliknya seluas 50 hektar di Kabupaten Bone Bolango, untuk tujuan pembangunan Universiti Negeri Gorontalo (UNG).

"Saya ingin UNG konsisten dan menjadi pusat kebudayaan dan pendidikan di daerah ini. Kampus ini harus menjadi wadah untuk menghasilkan SDM yang memiliki nilai tambah," katanya ketika berucap pada kuliah umum di Auditorium UNG, semalam.

Memetik laporan Antara News, Habibie turut berpesan supaya tanah tersebut dimanfaatkan untuk mengembangkan pendidikan dan kebudayaan di Gorontalo.

Kepada ribuan mahasiswa dan dosen yang menyambutnya, ia berbagi tips menjadi orang yang bermanfaat bagi bangsa dan negara.

"Sains dan Teknologi saja tidak cukup, harus ada iman dan takwa agar menjadi manusia yang mempunyai nilai tambah. Mahasiswa tidak ada bezanya dengan Habibie saat itu," ujar pemimpin yang berjaya menamatkan pengajiannya di Jerman pada usia 28 tahun.

Tambah Habibie, cara menuju kejayaan adalah dengan mewujudkan sinergi positif dengan semua perkara yang dihadapi.

"Bagi para calon sarjana, sila timbang sendiri langkah yang akan ditempuh agar dapat bersinergi positif dalam kehidupan," tambahnya.

Syanie akhiri zaman janda


Langkawi: Pelakon komedi wanita Syanie Hisham, 39, sah bergelar isteri kepada Nadi Putera Mohd Zainol, 27, dengan sekali lafaz pada majlis akad nikah di Sandy Beach Resort, di sini, semalam.
Pernikahan kali kedua bagi Syanie atau Syaniza Hisham selepas menjanda 12 tahun itu disempurnakan bapanya Hisham Abd Rahman, 63, manakala khutbah nikah disampaikan Pegawai Agama Daerah Langkawi Syeikh Nor Ismardi Ismail. 
Majlis mulai jam 11.10 pagi itu turut dihadiri 150 ahli keluarga terdekat pasangan pengantin. 

Bekas peserta program Masterchef Selebriti Malaysia Musim Kedua (MCSM2) itu menerima mas kahwin RM5,000 berserta lima dulang hantaran berupa pakaian dan perhiasan daripada pihak pengantin lelaki.
Foto
SYANIE mesra bersama Nadi Putera selepas dinikahkan, semalam.

Syanie dan Nadi Putera bertunang pada Ogos lalu sebelum memilih meraikan hari bahagia mereka di tepi pantai dengan tema ‘wed- ding beach’.

Ketika ditemui, Syanie berkata, dia bersyukur kerana segala-galanya selesai dengan selamat pada jam 11.25 pagi dan belum bercadang berbulan madu dalam tempoh terdekat. 


Dapatkan akhbar Metro Ahad untuk berita selanjutnya
Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/02