Kisah sedih 4 beradik, ditinggalkan ibu bapa
Abd Ghani (duduk tengah) bersama empat cucunya diraikan dalam majlis berbuka puasa oleh Great Clean Servis di Ri-Yaz Heritage, Pulau Duyong, semalam.
KUALA TERENGGANU – Tiada apa yang lebih menggembirakan hati seorang anak melainkan dapat menyambut hari raya bersama kedua ibu bapanya. Namun harapan itu hanya tinggal kenangan bagi empat beradik yang berasal dari Pulau Duyong ini setelah ditinggalkan  ibu bapa mereka.

Apalah yang difahami Kamarul Hamizan Ahmad Kamal, 10, Nur Balqis, 8, Fatin Nurzalia, 5 dan Faris Fauzan, 4 akan erti hidup berkeluarga apabila mereka dipaksa menerima kenyataan membesar sebagai 'anak yatim piatu' biarpun kedua ibu bapa mereka masih hidup.

Biarpun pilu melihat kanak-kanak lain mempunyai tempat mengadu dan bermanja namun jiwa luhur mereka bagi menggantung harapan untuk beraya bersama ibu bapa tersayang.

Lebih malang, apabila datuk mereka, Abd Ghani Jusoh, 64 yang bekerja sebagai nelayan terpaksa melepaskan hak penjagaan kepada Jabatan Kemajuan Masyarakat (JKM) dua tahun lalu kerana faktor usia dan tidak mempunyai pendapatan tetap.

Sejak itu, empat kanak-kanak tersebut menghuni Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi di Teluk Ketapang, Seberang Takir bersama keluarga angkat.

"Saya ingin beraya bersama abah dan mama, kami sangat rindukan mereka. Rabu lepas, abah ada datang jumpa kami, dia pesan supaya kami belajar bersungguh-sungguh dan jadi orang baik," kata Kamarul Hamizan yang merupakan anak sulung daripada empat beradik itu.

Mereka ditemui Sinar Harian ketika menghadiri majlis berbuka puasa bersama datuknya yang dianjurkan Great Clean Servis di Ri-Yaz Heritage, Pulau Duyong.

Sementara itu, kata Abd Ghani, bukan niatnya untuk tidak mahu menjaga cucunya tetapi dia mengalami masalah kesihatan dan kurang mampu dari segi kewangan.

“Tinggal di Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi  makan minum lebih terurus dan ada yang menjaganya.  Saya memang tidak mampu untuk menjaga mereka.  Bukan hanya tidak mampu sediakan makan dan minum tetapi juga tidak mampu menjaga mereka kerana masalah kesihatan.

“Dengan usia mereka sekarang, sangat lasak terutama yang kecil tidak mampu dijaga  dengan kudrat yang ada,” katanya.

Katanya, demi masa depan mereka, dia terpaksa mengambil keputusan begitu kerana jika ingin meminta bantuan anak yang lain, mereka juga ada masalah kewangan dan tidak mampu untuk menyara mereka.

Walaubagaimanapun, sekali-sekala dia akan menjenguk cucunya itu untuk bertanya khabar dan melepaskan rindu.

"Jika ada kenduri atau pada hari raya saya akan membawa pulang untuk beraya bersama mereka," katanya.

Walaupun begitu, Abd Ghani tidak akan membenarkan sama sekali empat cucunya itu dipisahkan.

"Jika ada yang ingin mengambil anak angkat mereka perlu mengambil kesemua mereka, jika tidak, tak payahlah," katanya.

Sinar Harian difahamkan bapa kepada kanak-kanak ini dikatakan sering keluar masuk pusat pemulihan manakala ibu mereka tidak dapat dikesan sejak dua tahun lalu.