Tuesday, August 3, 2010

Isytihar harta, Muhyiddin serah pada PM
PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan memutuskan sama ada cadangan supaya ahli Kabinet mengisytiharkan harta kepada umum perlu dilaksanakan atau sebaliknya, kata timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin. 

Beliau berkata, mengikut amalan sekarang, setiap ahli Kabinet hanya memaklumkan perkara itu kepada Perdana Menteri. 

“Sama ada perkara itu hendak dijadikan sebagai langkah baru perlu diteliti. Apa pun terserah kepada Perdana Menteri. 

“Kita buat ikut prosedur dan membuat perakuan bersumpah kepada Perdana Menteri. Bukan isytihar begitu sahaja,” katanya. 

Muhyiddin mengulas cadangan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Abu Kassim Mohammed yang berhasrat untuk meminta semua ahli Kabinet mengisytiharkan harta kepada umum. 

Abu Kassim sebelum ini dilaporkan bersetuju dengan cadangan bekas presiden Majlis Peguam Datuk S Ambiga supaya aset ahli-ahli politik terutama di kalangan ahli Kabinet dan kehakiman didedahkan kepada umum untuk menunjukkan ketelusan. 

Di :BAGAN DATOH, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, Kabinet perlu memutuskan sama ada perlu mengisytiharkan kepada Perdana Menteri sebagai amalan biasa atau perlu mengumumkan kepada masyarakat umum mengenai pengisytiharan harta itu. 

“Bagaimanapun, kita akur dengan keputusan jemaah Menteri nanti kalau Perdana Menteri membuat keputusan sepertimana yang dicadangkan oleh SPRM.

“Tetapi, pada zaman Paklah (Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri), memang ada cadangan demikian, tetapi terserah kepada Perdana Menteri sama ada cukup sekadar makluman beliau sahaja atau perlu bersetuju seperti yang dicadangkan,” katanya.

Dah mati pun dapat duit zakat


Orang meninggal pun disenarai penerima zakat
KUALA TERENGGANU - Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) kesal kerana berlaku kepincangan dalam pengagihan bantuan zakat Hari Raya.

Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Wan Harujan Sulaiman berkata, terdapat orang yang tidak layak seperti golongan muda, sihat dan yang sudah meninggal dunia turut disenarai sebagai penerima zakat.

Beliau berkata, pemilihan penerima bantuan raya tahun ini dibuat oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung, Jawatankuasa Masjid dan Amil.

"Kita harap selepas ini senarai penerima yang layak disemak terlebih dahulu sebelum diserah kepada Maidam, untuk memastikan hanya yang layak sahaja menerima bantuan zakat," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Pada tahun ini seramai 30,846 penerima layak menerima bantuan dari Maidam yang melibatkan peruntukan RM10.5 juta.

Kadar bantuan adalah RM300 seorang berbanding RM250 tahun lepas.

Wan Harujan berkata, Daerah Kuala Terengganu mencatat bilangan penerima tertinggi iaitu 9,369 orang, Besut (5,400), Marang (5,256), Kemaman (3,661), Dungun (3,435), Hulu Terengganu (2,735) dan Setiu (990).

Pengagihan bantuan bermula semalam hingga 10 Ogos.

Anwar tuduh kes pendakwa terjejas

KUALA LUMPUR: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan permohonan supaya tuduhan liwat terhadapnya dibatalkan dengan alasan integriti pihak pendakwaan terjejas berikutan dakwaan hubungan sulit seorang timbalan pendakwa raya dalam pasukan mereka dengan saksi utama kes itu.
KUALA LUMPUR: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan permohonan supaya tuduhan liwat terhadapnya dibatalkan dengan alasan integriti pihak pendakwaan terjejas berikutan dakwaan hubungan sulit seorang timbalan pendakwa raya dalam pasukan mereka dengan saksi utama kes itu. Anwar yang diwakili pasukan pembelaan diwakili Karpal Singh memfailkan permohonan itu melalui notis usul dan afidavit di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi, Kompleks Mahkamah Jalan Duta, di sini. Dalam afidavitnya, Anwar mendakwa Timbalan Pendakwa Raya, Farah Azlina Latif mempunyai hubungan sulit sepanjang perbicaraan dengan saksi utama pendakwaan yang juga pengadu kes, Mohd Saiful Bukhari Azlan. Farah Azlina berada dalam pasukan pendakwaan kes itu yang diketuai Peguam Cara Negara II, Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden dan didakwa mempunyai pengetahuan mengenai kertas siasatan. Anwar mendakwa Mohd Saiful Bukhari mempunyai akses kepada kertas siasatan yang diklasifikasikan sebagai terhad dan sulit mengikut Akta Rahsia Rasmi 1972 (Akta 88) termasuk kenyataan semua saksi pendakwaan.
Katanya, ini termasuk kenyataannya yang direkodkan mengikut Seksyen 112 Kanun Acara Jenayah, selain minit sulit antara polis dan pihak pendakwaan serta dokumen dalam kertas siasatan, rakaman litar tertutup (CCTV), diari siasatan dan laporan pakar perbuatan. “Saya menyatakan bahawa Farah Azlina memberi taklimat kepada Mohd Saiful Bukhari bersama ahli pendakwaan lain mengenai kenyataannya mengikut Seksyen 112 Kanun Acara Jenayah yang dicadangkan untuk diberi sebagai keterangan bersumpah diberi di dalam mahkamah kelak. “Farah Azlina melakukan kesalahan mengikut Seksyen 8(1) Akta Rahsia Rasmi 1972 dan Mohd Saiful Bukhari juga melakukan kesalahan mengikut Seksyen 8(2) akta sama,” katanya. Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan Isnin depan untuk mendengar permohonan itu.

30 ditangkap, kawasan himpunan dikepung

Ajijoi: 30 ditangkap, kawasan himpunan dikepung: "PASIR SALAK, 1 Ogos: Seramai 30 orang termasuk 10 anggota Unit Amal telah ditahan polis sehingga lewat petang ini yang dimulai kira-kira jam..."

Angka korban meningkatASAP tebal kesan daripada kebakaran hutan kini menghampiri kawasan perumahan di bandar Voronezh, kira-kira 500 km ke selatan Moscow, kelmarin. - AP


MOSCOW 2 Ogos - Angka kematian akibat kebakaran hutan terburuk di Rusia dalam tempoh satu generasi meningkat kepada 34 orang ketika pihak berkuasa meneruskan operasi untuk memadamkan kebakaran.
Perdana Menteri Vladimir Putin dijadual mengadakan mesyuarat tergempar dengan gabenor-gabenor dari wilayah yang paling teruk terjejas.
Beliau mengatur mesyuarat itu berikutan kritikan penduduk terhadap pihak berkuasa yang didakwa lambat bertindak untuk mencegah kebakaran daripada merebak minggu lepas.
Jumlah korban terbaru berbanding 30 orang sebelum ini diumumkan oleh ketua pusat pengurusan krisis di Kementerian Kecemasan, Vladimir Stepanov hari ini.
Kementerian tersebut mengerahkan beratus-ratus ribu pekerja kecemasan serta 2,000 askar untuk menangani bencana yang digambarkan oleh Presiden Dmitry Medvedev sebagai sesuatu yang 'berlaku setiap 30 atau 40 tahun'.
Kawasan yang paling teruk terjejas termasuk kawasan di sekitar bandar Nizhny Novgorod, tengah Rusia, di mana beberapa lagi mayat ditemui semalam, di samping kawasan Moscow itu sendiri.
Moscow kembali diselubungi jerebu tebal hari ini, berpunca daripada kebakaran tanah gambut di kawasan desa di sekeliling bandar raya itu.
Rusia yang lebih terkenal kerana cuaca musim sejuknya kini mengalami gelombang cuaca panas paling teruk dalam tempoh berpuluh-puluh tahun, menyebabkan suhu mencapai paras tertinggi dalam sejarah pada bulan lepas.
Kementerian Kecemasan berkata, kebakaran hutan di seluruh negara meliputi kawasan kira-kira 128,000 hektar tetapi situasi kini terkawal meskipun risiko kebakaran merebak masih tinggi.
Sekurang-kurangnya 1,875 buah rumah musnah dalam kebakaran itu, menyebabkan lebih 2,000 penduduk hilang tempat tinggal. - AFP

Isytihar aset kepada umum terserah PMPUTRAJAYA 2 Ogos - Terpulang kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membuat keputusan berkenaan cadangan meminta anggota Kabinet mengisytiharkan aset kepada umum.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, setakat ini anggota Kabinet telah membuat perakuan tentang harta mereka kepada Perdana Menteri.
''Kalau sudah isytihar kepada Perdana Menteri, (itu sudah) mengikut peraturan. Tetapi kalau ada yang berpendapat perlu (isytihar) kepada SPRM, itu terserah kepada Perdana Menteri.
''Kita telah mengikut prosedur dan ada perakuan sumpah," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Tanpa Izin (JKKPA-PATI) di sini hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Abu Kassim Mohammed yang bercadang meminta semua anggota Kabinet mengisytiharkan harta kepada umum.
Pada Sabtu lalu, Abu Kassim dilaporkan bersetuju dengan cadangan bekas presiden Majlis Peguam, Datuk S. Ambiga supaya aset ahli-ahli politik terutama anggota Kabinet dan kehakiman didedahkan kepada umum untuk menunjukkan ketelusan.