Thursday, March 3, 2011

Mubarak dilapor dirawat di Saudi

KAHIRAH: Sebuah akhbar rasmi Mesir semalam berkata Encik Hosni Mubarak sedang dirawat di sebuah hospital di Arab Saudi, dalam laporan terbaru mengenai kesihatan bekas presiden itu selepas tentera menafikan spekulasi awal.
Pihak tentera tidak dapat dihubungi bagi mendapatkan komen atas laporan al-Akhbar itu.Sumber tentera kelmarin menafikan laporan media lain yang berkata bekas presiden berusia 82 tahun itu dan keluarganya cuba melarikan diri dari Mesir tetapi Encik Mubarak kemudian dimasukkan ke hospital Kahirah.Sebelum Encik Mubarak berundur 11 Februari lalu, laporan mengenai kesihatannya dalam akhbar utama seperti al-Akhbar mungkin tidak boleh disiarkan tanpa izin.Namun sejak pengundurannya, media negara itu banyak membongkar hal pegawai dan cara Mesir diperintah.Al-Akhbar edisi semalam menukil 'sumber' dan berkata Encik Mubarak kini di Tabuk, Arab Saudi, bagi rawatan kemoterapi sejam setiap lima hari bagi barah usus besar dan pankreas, ditemani keluarganya.Satu sumber tentera memberitahu Reuters kelmarin bahawa Majlis Tertinggi Pasukan Bersenjata, yang kini memerintah Mesir, telah menafikan satu laporan awal bahawa Encik Mubarak dan keluarganya telah cuba melarikan diri ke Arab Saudi atau beliau sakit dan dirawat di Kahirah.Kesihatan Encik Mubarak sering diperkatakan, lebih-lebih lagi ketika beliau menjalani pembedahan pundi hempedu Mac tahun lalu di Jerman. -- Reuters.Cyberita Online Luar Negara

Tentera AS tidak mungkin ke Libya

WASHINGTON: Pegawai-pegawai tinggi Pentagon Selasa lalu mengatakan bahawa tentera Amerika tidak mungkin campur tangan di Libya, walaupun Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Cik Hillary Rodham Clinton, memberitahu satu panel kongres bahawa pemerintahan Obama itu sedang mempertimbangkan 'setiap kemungkinan yang ia boleh gunakan' bagi menggulingkan Encik Muammar Gaddafi.
Dalam satu sidang akhbar Pentagon, Setiausaha Pertahanan, Encik Robert Gates, berkata beliau telah mengarahkan dua kapal perang tentera laut ke Laut Mediterranean bersama 400 marin tambahan, bersiap sedia jika perlu membawa keluar orang awam atau menyediakan bantuan kemanusiaan.Walaupun beliau tidak mengetepikan pilihan lain, misalnya memberikan lindungan udara kepada pemberontak Libya, Encik Gates menjelaskan, beliau tidak berminat dengan campur tangan langsung tentera.Encik Gates memaklumkan bahawa resolusi sekatan Majlis Keselamatan PBB minggu lepas tidak memberi sebarang kebenaran penggunaan senjata di Libya. Persetujuan tindakan tentera dari sekutu Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) juga tiada.Apabila ditanya tentang pelaksanaan zon 'larangan terbang' di ruang udara Libya, Encik Gates berkata tindakan itu dan tindakan lain tentera 'ada kesannya' ke atas kepentingan Amerika, bukan sahaja di Libya tetapi juga amnya di Timur Tengah.Cik Clinton turut bercakap tentang peluang bagi campur tangan Amerika dan masyarakat dunia.Beliau memberi amaran, Libya boleh terjerumus ke dalam 'perang saudara berlarutan' di tengah-tengah pertempuran ganas dengan pemberontak antipemerintah. -- AP.Cyberita Online Luar Negara

Askar Gaddafi serang balas

'Lautan manusia' menunggu untuk menyeberang di sempadan Tunisia - Libya
AJDABIYA (Libya): Pasukan pemimpin Libya, Encik Muammar Gaddafi, semalam telah menyerang sebuah bandar strategik di timur tetapi dapat ditentang dalam satu pertempuran hebat, kata saksi-saksi, sedang dua kapal perang Amerika Syarikat berangkat ke Laut Mediterranean.
Agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pula membuat rayuan bagi beratus-ratus pesawat dihantar ke sempadan Tunisia dan Libya, di mana 'lautan manusia' masih menunggu untuk menyeberang dalam kesejukan yang menggigit.Para penduduk Brega, 200 kilometer ke barat daya bandar timur utama Benghazi, berkata melalui telefon bahawa para penyokong Encik Gaddafi telah menyerang bandar itu dengan kereta kebal dan tembakan artileri dan satu pertempuran hebat telah meletus di pelabuhan itu.Pesawat perang Libya juga telah menyerang Ajdabiya, 40 kilometer dari Brega, menyasarkan kawasan simpanan senjata atau satu pangkalan tentera yang telah dikuasai pemberontak.Setelah pertempuran itu yang telah membunuh dua orang, pasukan Encik Gaddafi telah berundur, kata ketua pemberontak di Ajdabiya kepada AFP.'Brega kini dalam kawalan penuh revolusi ini,' kata seorang jeneral polis di Ajdabiya.Seorang jurucakap Pejabat Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Pelarian (UNHCR), Cik Sybella Wilkes, memberitahu AFP di Geneva bahawa situasi di sempadan Libya-Tunisia mendesak.'Seorang rakan sekerja saya di situ berkata 'lautan manusia' sedang menunggu untuk ke seberang. Mereka dalam kesejukan, dibasahi hujan, ramai yang sudah tiga atau empat malam di situ,' kata jurucakap itu.Lebih 100,000 orang telah meninggalkan negara itu melarikan diri daripada tindakan ganas penyokong Libya yang telah mengorbankan sekurang-kurangnya 1,000 orang, menurut perangkaan PBB.Kapal perang USS Kearsarge dan USS Ponce memasuki Terusan Suez semalam, kata seorang pegawai terusan Mesir. Kapal itu dijangka tiba di Laut Mediterranean lewat semalam.Kapal Kearsarge, dilengkapi sekitar 800 anggota marin, beberapa helikopter dan kemudahan perubatan, boleh membantu usaha kemanusiaan selain operasi tentera.Pasukan anti-Gaddafi telah menawan kebanyakan bandar di timur dan mengambil beberapa langkah menubuhkan satu pemerintah selari, sambil bersedia menghadapi sebarang tentangan.Pemberontak berkata mereka mungkin mendapatkan bantuan tentera asing, satu topik sensitif bagi negara-negara Barat yang sedar bahawa satu tindakan menjatuhkan Presiden Saddam Hussein di Iraq telah mengakibatkan pertumpahan darah bertahun-tahun.'Kami mungkin meminta bantuan asing, mungkin bagi serangan udara di beberapa tempat yang strategik yang akan mempercepatkan kejatuhan Gaddafi,' kata Encik Mustafa Gheriani, jurucakap bagi kumpulan Perpaduan 17 Februari kepada Reuters.Namun, ramai pemberontak bimbang pasukan mereka yang kurang tersusun tidak dapat menentang militia Gaddafi jika mereka cuba menguasai barat negara itu. -- AFP, Reuters.Cyberita Online Luar Negara

Cerita Ummi tentang seks, wang dan skandal - Malaysiakini


Cerita Ummi tentang seks, wang dan skandal
Aidila Razak
Mac 3, 11
3:43pm
Muncul 13 tahun selepas menjadi saksi utama perbicaraan kes liwat pertama terhadap bekas timbalan perdana menteri, Datuk Seri AnwarIbrahim, Ummi Hafilda Ali kembali semula, kali ini berkempen untuk BN di pilihan raya kecil DUN Merlimau.

Bercakap dalam satu majlis 'pendedahan' anjuran biro antarabangsa Umno bahagian Jasin di Kampung Chinchin malam tadi, setiap butir bicara Hafilda, khusyuk diikuti oleh kira-kira 200 hadirin.
NONEBagi sebahagian besar hadirin, apa yang didedahkan oleh Ummi
Hafilda (kiri) - tentang dakwaan skandal seks Anwar sebelum pemecatannya, dan tentang diri abangnya Azmin yang ketika itu merupakan pembantu peribadi Anwar dan sekarang timbalan presiden PKR - adalah sesuatu yang baru pada mereka.

Dan menilai daripada ekspresi mereka malam tadi, hampir semuanya tampak percaya apa yang dikatakan oleh Ummi Hafilda, dalam suara yang menggeletar dan menangis ketika menceritakan apa yang berlaku pada tahun 1997 dan 1998.

Menyoroti semula ke hari dia mengetahu tentang "perkara yang membabitkan Anwar" dan sehinggalah saat dia bertemu dengan Perdana Menteri keempat, Tun Dr Mahathir Mohamad, Ummi Hafilda memaparkan dirinya sebagai mangsa kepada "kuasa dan sikap tamak" ketua umum PKR itu.

Ummi Hafilda menceritakan mengenai kedatangan 50 anggota polis, termasuk yang bertopeng, menaiki 'black maria hitam', ke rumah kawannya tempat dia tinggal, dengan membawa pembesar suara, mengarahkannya keluar.

Katanya, dia enggan keluar dan menelefon ibunya, supaya berdoa untuknya dan dengan kehendak Allah, tambahnya, pintu tidak boleh dibuka.

Berikutan itu, katanya, anggota polis masuk melalui bumbung dan tindakan mereka itu, kata Ummi Hafilda telah menakutkan anak-anak kawannya yang menjerit ketakutan.

Katanya, dia tidak mengeluarkan setitis air mata pun ketika diseksa.

NONEKemudiannya, kata Ummi Hafilda, ketika dia bertemu Dr Mahathir,
mata perdana menteri keempat itu digenangi air mati, apabila diberitahu apa yang diberitahunya itu adalah benar belaka.

Tidak seorang pun hadirin yang berganjak dari tempat duduk mereka sepanjang 90 minit Ummi Hafilda bercakap.
Mereka menunggu sehingga tengah malam, dan mahu Ummi Hafilda "mendedahkan" lebih banyak lagi.

Dia dilayan seperti seorang selebriti, dengan para hadirin datang berjabat tangannya dan bergambar dengannya.

[Baca berita penuh]Cerita Ummi tentang seks, wang dan skandal - Malaysiakini

Anwar: Cukup aib, alat sulit diukur, dubur diperiksa


Hafiz Yatim
Mac 3, 11
3:05pm
Bicara dalam perbicaraan bagi menentukan sama ada beberapa barangan seperti botol air minuman, berus gigi dan tuala 'Good Morning' serta sehelai bulu - yang dijumpai pada sel di mana Datuk Seri Anwar Ibrahim ditahan semalaman antara 16 Julai hingga 17 Julai 2008 - boleh dikemukakan sebagai barangan bukti, bersambung petang ini.

NONEAnwar yang tampil sebagai saksi pertama hari ini berkata pada 16 Julai kira-kira jam 1 petang, beliau yang dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Segambut terlihat sebuah kenderaan dengan kira-kira 10 hingga 15 anggota UTK yang bersenjata memintas keretanya.

"Kami terpaksa berhenti serta-merta.

Katanya ketika itu beliau berada di belakang kereta manakala peguambelanya, Sankara Nair di bahagian depan.
"Sudah tentu kita terpaksa berhenti. Sankara keluar dan seorang anggota menghampiri. Saya diminta terus berada dalam kereta.

"Polis berkata: Arahan untuk menangkap Datuk Seri Anwar."
Katanya, Sankara juga menghalangnya daripada keluar.

Menurutnya lagi, anggota polis itu mengarahkan beliau ke kenderaan mereka.

"Apahal buat saya macam ini lagi," kata Anwar ketika menceritakan peristiwa tangkapannya itu kepada hakim Mahkamh Tinggi, Datuk Mohd Zbidin Mohd Diah.

"Saya bagi tahunya (pegawai polis itu) saya mahu berjumpa dengan Jude (Pereira) pada jam 2 petang dan telahpun memaklumkan kepadanya. Mengapa saya dilayan seperti ini?”
Mahkamah kemudiannya memangil pegawai yang menahan Anwar, Supt Ahmad Taufik.
Menurut ketua pembangkang itu, beliau kemudian diarahkan ke bilik mesyuarat IPK KL (Ibu Pejabat Kontijen Polis Kuala Lumpur).

Sankara dan ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah datang kemudiannya.

"Saya bertanya mengapa mereka melakukan saya sedemikian tetapi mereka berkata mereka mahu kerjasama saya dalam hal ini meskipun saya nyatakan saya mahu jumpa Jude.”
Zakar, dubur diperiksa
Seterusnya, Anwar berkata kenyataannya dirakamkan sekitar jam 2.30 petang hingga 5.30 petang dan selepas itu sekali lagi diarahkan ke bilik mesyuarat.

NONE"Saya tanya mereka, 'awak minta saya beri keterangan, apa lagi mahu?' Mereka sepatutnya membebaskan saya.”

"Sebaliknya mereka bawa saya ke HKL (Hospital Kuala Lumpur) dan tiba selepas jam 8 malam pada 16 Julai 2008."

Anwar berkata beliau kemudian terpaksa menjalani pemeriksaan yang cukup mengaibkan dan hanya bertujuan memalukan beliau.

"Saya nyatakan kenyataan laporan perubatan saya telah disorok oleh pendakwaraya. Dua orang doktor suruh saya menanggalkan pakaian dan mengukur alat sulit. Saya melihat ini tidak ada tujuan dan hanya untuk memalukan saya. Ini tidak dikemukakan oleh pendakwaraya? kata Anwar.

"Kesemua tujuan adalah untuk memanipulasi bahan bukti dan mahu menghukum saya sebelum saya diberi peluang untuk memberi kenyataan," katanya.
Perkara itu dilakukan setelah pegawai penyiasat Pereira, peguamnya dan jururawat diminta beredar.

NONE"Doktor-doktor kemudian bertanyakan tentang dakwaan meliwat itu.”
Anwar berkata laporan perubatan itu tidak ditandatangani oleh doktor berkenaan.
Selepas pemeriksaan itu, Anwar dibawa balik ke Ibu Pejabat Polis Kontijen Kuala Lumpur pada jam 11 malam.

Mengimbau pengalamannya bermalam di Sel D9 di balai itu, Anwar berkata keadaan lokap amat menyedihkan walaupun beliau masih belum dikenakan sebagai tuduhan atau diberitahu asas-asas penangkapannya.

"Saya tanya polis dan Jude, 'bila mahu bebaskan saya?
"Dan kata mereka, 'Awak akan pulang sebentar lagi'. Sebaliknya mereka bawa saya ke lokap.”
Anwar juga mendakwa Superintendent Yahya Abdul Rahman kemudian membekalkannya dengan air minuman berbotol, tuala, berus gigi, ubat gigi dan sabun.
Tandas tidak bersih

Menceritakan keadaan di lokap itu, Anwar berkata geriji besi terdapat di keempat-empat sudut. Beliau beliau merayu kepada anggota polis untuk menyediakan tempat tidur kerana keadaan tulang belakangnya yang sakit tidak tahan tidur di lantai simen.

"Saya tidak jangkakan layan VIP tetapi keadaan agak buruk manakala tandas pula tidak bersih.”
Anwar berkata permintaan untuk sebuah tilam untuk bermalam di sel itu ditolak walaupun pihak polis diberitahu beliau masih menghadapi sakit tulang belakang yang kronik.
NONEMenurut Anwar beliau dibebaskan pada jam 12.30 tengahari pada 17 Julai 2008. Sejurus dilepaskan, Anwar mendapatkan rawatan untuk tulang belakangnya yang sakit.
Ketika disoal-balas, Anwar berkata tidak ada anggota polis yang memaklumkan kepadnya yang dia ditahan kerana kesnya itu.

Walaupun mengesahkan bahawa tiada penderaan fizikal, Anwar mengadu beliau diheret ke kenderaan polis.
Peguam Sankara Nair yang kemudian mengambil tempat di kandang saksi mengesahkan keterangan Anwar ditahan menggunakan kekerasan tanpa diberitahu asas-asas penangkapan itu.

Perbicaraan dalam perbicaraan akan bersambung esok jam 9 pagi dengan pihak pembelaan memanggil Sivarasa Rasiah sebagai saksi berhubung kejadian penahanan ketua pembangkang itu pada Julai 2008.Anwar: Cukup aib, alat sulit diukur, dubur diperiksa - Malaysiakini

1 perceraian setiap 15 minit: Mashitah


2011/03/03

PUTRAJAYA: Statistik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) pada 2009 menunjukkan berlaku satu perceraian pada setiap 15 minit di kalangan umat Islam, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim.

Beliau berkata, jumlah itu meningkat setiap tahun kerana kurangnya penghayatan agama di kalangan suami isteri, termasuk mengabaikan solat.
"Jika solat lima waktu sehari semalam tidak dapat dilaksanakan, sudah tentu dapat kita bayangkan mereka juga sukar untuk melaksanakan peranan dan tanggung jawab sebagai suami dan isteri," katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar sempena Maulidur Rasul: Rasulullah Ikon Keluarga Bahagia di sini hari ini.
Seramai 1,200 penjawat awam hadir pada seminar itu dengan anggota panelnya terdiri daripada pakar motivasi, Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah dan pendakwah, Datuk Dr Fatma Zahrah Mohd Ramadan.

Mashitah berkata, JAKIM akan memperbanyakkan lagi program pemantapan keluarga yang menerapkan kesedaran terhadap peranan suami dan isteri, kemahiran keibubapaan, pendidikan serta pengurusan ekonomi keluarga.

"Setakat ini, JAKIM telah menganjurkan sebanyak 900 program kekeluargaan dengan kerjasama jabatan agama Islam negeri-negeri dalam usaha untuk memperkasakan institusi rumah tangga," katanya.

Dalam perkembangan lain, Mashitah berkata JAKIM masih memantau pergerakan saki baki pengikut ajaran Al-Arqam yang didakwa mengadakan perjumpaan dikenali sebagai "Sidang Parlimen Roh" selepas kematian pengasasnya, Ashaari Mohamad atau Abuya, pada 13 Mei tahun lalu.
"Kita masih mengikuti apa yang mereka buat. Jadi minta kepada rakyat supaya berhati-hati dan tidak mengkuti kepada ajaran itu," katanya. - BERNAMA

Gempar tangkap ular kepala keli

SH


TUMPAT - Seekor ular pelik yang mempunyai kepala seolah-olah seekor ikan keli ditemui berenang di dalam Sungai Kelantan mengemparkan penduduk Sungai Nyior Palekbang.

Ular pelik itu ditemui seorang remaja, Mohd Khairi Hassan, 17, empat hari lalu ketika mengangkat pukat yang ditahannya di dalam sungai tersebut.

Ia kelihatan terapung-apung di dalam sungai sebelum Mohd Khairi menangkapnya menggunakan peralatan menangkap ikan dan membawanya ke kawasan darat.

Pegawai Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Unit Daerah Tumpat, Mohd Fuad Ismail berkata, anggota JPAM diketuai Nik Huwaina Nik Hassan bersama empat anggota lain bergegas ke tempat kejadian selepas menerima panggilan mengenai penemuan ular tersebut.

“Ular tersebut ditemui Mohd Khairi kira-kira jam 4.30 petang, dan ia dibawa ke pejabat JPAM Tumpat sebelum diserahkan ke Jabatan Perhilitan untuk tindakan selanjutnya,” katanya ketika ditemui.

Menurutnya, ular tersebut sepanjang dua meter dan mempunyai berat tiga kilogram bagaimanapun masih belum diketahui spesiesnya.

“Spesiesnya belum diketahui, sama ada ia menyerang mangsa dengan mematuk, membelit, kami kurang pasti,” katanya.

Menurutnya, ketika operasi membawa ular tersebut ke pejabat JPAM, tiada sebarang kecederaan akibat serangan ular berkenaan, namun anggota JPAM tetap berhati-hati kerana khuatir diserang ular tersebut memandangkan ini adalah pertama kali anggota JPAM menemui ular seperti ini.

“Orang ramai yang ingin meminta bantuan JPAM boleh menghubungi 09-7254215,” katanya.

Difahamkan, badan haiwan berkenaan lembik, kulitnya pula kendur namun mengerutu seperti kulit biawak, berkepala seperti ikan keli, dan kulit berwarna keperangan itu mempunyai corak batik seperti ular sawa.

Isteri mengaku tidak setia

SH

ALOR GAJAH - Kerana kerakusan harta, seorang bekas pegawai kanan tentera sanggup memikat seorang wanita bergelar nenek yang masih bersuami sehingga mereka bercerai-berai.

Tindakannya itu hanya meremukkan hati suami wanita terbabit apabila mengetahui wanita dicintainya, yang juga guru penolong kanan berumur 51 tahun menjalin hubungan sulit dalam diam-diam.

Azhar Abu, 56, (bukan nama sebenar) menceritakan, sepanjang 26 tahun berkahwin, kehidupannya terlalu bahagia sehingga mereka dikurniakan empat anak berumur antara 27 dan 15 tahun serta dua cucu, dengan tiga daripada anak mereka adalah lulusan universiti luar negara.

Menurutnya, pada Mei 2008 sehingga penghujung 2010, semua rahsia yang disembunyikan bekas isterinya terbongkar selepas dia sendiri mengintip hubungan intim bekas isterinya itu dengan bekas pegawai tentera yang sudah mempunyai anak tiga.

“Ketika itu, saya menghadiri majlis perkahwinan anak saudara di sini dan kemudian, muncul seorang lelaki yang mengenalkan dirinya sebagai rakan sekolah lama bekas isteri.

“Saya sambut sapaannya dengan baik kerana tidak mengesyaki apa-apa tetapi dalam pertemuan singkat berkenaan, dia tidak henti-henti mengajukan soalan berkaitan harta, misalnya rumah besar ini nama siapa, tanah itu nama siapa, kemudian saya jawab semuanya atas nama bekas isteri saya,” katanya.

Azhar berkata, selepas itu lelaki terbabit meminta nombor telefon bekas isterinya dan ‘mimpi ngerinya’ bermula.

“Rupa-rupanya bermula dari situlah mereka menjalinkan hubungan sebelum dikesan anak perempuan saya.

“Suatu hari, anak perempuan saya terbaca beberapa kiriman khidmat pesanan ringkas (SMS) cinta yang dikirim daripada seorang lelaki tidak bernama di telefon bimbit bekas isteri yang tertinggal di ruang tamu rumah sewaktu dia berada di dapur,” katanya.

Menurutnya, dia cuba tidak mahu berprasangka terhadap kesetiaan dan kejujuran bekas isteri selepas dimaklumkan anak perempuannya mengenai SMS cinta berkenaan.

“Namun hati saya tersentap ketika sedang menjamu selera, saya dihubungi seorang wanita tidak dikenali mengatakan bekas isteri saya berada di dalam sebuah bilik hotel terkenal bersama dengan seorang lelaki dikenali.

“Mulanya saya tidak percaya sebab bekas isteri memaklumkan dia ada seminar, anjuran kementeriannya di sebuah hotel di Ayer Keroh. Tak mungkin isteri saya dengan lelaki lain sedangkan dia pergi bersama rakan sekerjanya,” katanya.

Disebabkan tidak mahu terus menjadi tanda-tanya, Azhar mengambil keputusan mengendap aktiviti bekas isterinya yang ketika itu berada dalam kereta.

“Saya terkejut melihat adegan tidak sepatutnya. Bekas isteri kemudiannya memohon maaf dan berjanji tidak mengulanginya tetapi semuanya bersifat sementara.

“Penghujung Mei 2009, hati saya bagai disiat apabila dia mengaku beberapa kali terlanjur dan kerap tidur bersama lelaki terbabit di hotel, bukannya menghadiri seminar seperti diberitahu sebelum ini,” katanya.

Menurutnya, pada penghujung September tahun yang sama, sepupunya memaklumkan bekas isteri tinggalkan kereta di halaman rumahnya seawal jam 7 pagi sebelum dijemput seorang lelaki dengan sebuah kereta menuju destinasi tidak diketahui.

“Saya nekad mahu menyiasat dan kebetulan terserempak bekas isteri dengan seorang lelaki dalam pacuan empat roda pula.

“Saya terus pandu kereta dengan laju dan rempuh bahagian sebelah tayar kiri pacuan empat roda berkenaan,” katanya.

Azhar berkata, lelaki terbabit terus turun daripada kereta sambil kedua tangannya memegang sebilah parang serta besi serta turut memecahkan cermin hadapan keretanya sebelum menyerangnya bertubi-tubi.

Menurutnya, mujur ada orang kampung yang meleraikan pergaduhan itu sebelum dia membuat laporan di Balai Polis Daerah Alor Gajah.

“Saya ada bukti kukuh dengan beberapa keping gambar diambil anak lelaki saya ketika kejadian.

“Pada 1 Januari lalu selepas tempoh edah, bekas isteri terus berkahwin dengan lelaki terbabit. Inilah nasib saya, selepas 26 tahun bersama, saya dan anak dilupakan begitu sahaja demi mengejar cinta lelaki lain,” katanya yang mahukan pengalamannya itu menjadi pengajaran kepada semua.

Isteri mengaku tidak setia

SH

ALOR GAJAH - Kerana kerakusan harta, seorang bekas pegawai kanan tentera sanggup memikat seorang wanita bergelar nenek yang masih bersuami sehingga mereka bercerai-berai.

Tindakannya itu hanya meremukkan hati suami wanita terbabit apabila mengetahui wanita dicintainya, yang juga guru penolong kanan berumur 51 tahun menjalin hubungan sulit dalam diam-diam.

Azhar Abu, 56, (bukan nama sebenar) menceritakan, sepanjang 26 tahun berkahwin, kehidupannya terlalu bahagia sehingga mereka dikurniakan empat anak berumur antara 27 dan 15 tahun serta dua cucu, dengan tiga daripada anak mereka adalah lulusan universiti luar negara.

Menurutnya, pada Mei 2008 sehingga penghujung 2010, semua rahsia yang disembunyikan bekas isterinya terbongkar selepas dia sendiri mengintip hubungan intim bekas isterinya itu dengan bekas pegawai tentera yang sudah mempunyai anak tiga.

“Ketika itu, saya menghadiri majlis perkahwinan anak saudara di sini dan kemudian, muncul seorang lelaki yang mengenalkan dirinya sebagai rakan sekolah lama bekas isteri.

“Saya sambut sapaannya dengan baik kerana tidak mengesyaki apa-apa tetapi dalam pertemuan singkat berkenaan, dia tidak henti-henti mengajukan soalan berkaitan harta, misalnya rumah besar ini nama siapa, tanah itu nama siapa, kemudian saya jawab semuanya atas nama bekas isteri saya,” katanya.

Azhar berkata, selepas itu lelaki terbabit meminta nombor telefon bekas isterinya dan ‘mimpi ngerinya’ bermula.

“Rupa-rupanya bermula dari situlah mereka menjalinkan hubungan sebelum dikesan anak perempuan saya.

“Suatu hari, anak perempuan saya terbaca beberapa kiriman khidmat pesanan ringkas (SMS) cinta yang dikirim daripada seorang lelaki tidak bernama di telefon bimbit bekas isteri yang tertinggal di ruang tamu rumah sewaktu dia berada di dapur,” katanya.

Menurutnya, dia cuba tidak mahu berprasangka terhadap kesetiaan dan kejujuran bekas isteri selepas dimaklumkan anak perempuannya mengenai SMS cinta berkenaan.

“Namun hati saya tersentap ketika sedang menjamu selera, saya dihubungi seorang wanita tidak dikenali mengatakan bekas isteri saya berada di dalam sebuah bilik hotel terkenal bersama dengan seorang lelaki dikenali.

“Mulanya saya tidak percaya sebab bekas isteri memaklumkan dia ada seminar, anjuran kementeriannya di sebuah hotel di Ayer Keroh. Tak mungkin isteri saya dengan lelaki lain sedangkan dia pergi bersama rakan sekerjanya,” katanya.

Disebabkan tidak mahu terus menjadi tanda-tanya, Azhar mengambil keputusan mengendap aktiviti bekas isterinya yang ketika itu berada dalam kereta.

“Saya terkejut melihat adegan tidak sepatutnya. Bekas isteri kemudiannya memohon maaf dan berjanji tidak mengulanginya tetapi semuanya bersifat sementara.

“Penghujung Mei 2009, hati saya bagai disiat apabila dia mengaku beberapa kali terlanjur dan kerap tidur bersama lelaki terbabit di hotel, bukannya menghadiri seminar seperti diberitahu sebelum ini,” katanya.

Menurutnya, pada penghujung September tahun yang sama, sepupunya memaklumkan bekas isteri tinggalkan kereta di halaman rumahnya seawal jam 7 pagi sebelum dijemput seorang lelaki dengan sebuah kereta menuju destinasi tidak diketahui.

“Saya nekad mahu menyiasat dan kebetulan terserempak bekas isteri dengan seorang lelaki dalam pacuan empat roda pula.

“Saya terus pandu kereta dengan laju dan rempuh bahagian sebelah tayar kiri pacuan empat roda berkenaan,” katanya.

Azhar berkata, lelaki terbabit terus turun daripada kereta sambil kedua tangannya memegang sebilah parang serta besi serta turut memecahkan cermin hadapan keretanya sebelum menyerangnya bertubi-tubi.

Menurutnya, mujur ada orang kampung yang meleraikan pergaduhan itu sebelum dia membuat laporan di Balai Polis Daerah Alor Gajah.

“Saya ada bukti kukuh dengan beberapa keping gambar diambil anak lelaki saya ketika kejadian.

“Pada 1 Januari lalu selepas tempoh edah, bekas isteri terus berkahwin dengan lelaki terbabit. Inilah nasib saya, selepas 26 tahun bersama, saya dan anak dilupakan begitu sahaja demi mengejar cinta lelaki lain,” katanya yang mahukan pengalamannya itu menjadi pengajaran kepada semua.

40 orang paling kaya Malaysia kumpul RM186.3 bilion

SINGAPURA: Kekayaan terkumpul 40 orang paling kaya di Malaysia berjumlah US$62.1 (RM186.3) bilion, meningkat sebanyak US$11.1 (RM33.3) bilion berbanding tahun lepas, menurut senarai kekayaan terbaru disiarkan Forbes Asia.
Dua tempat teratas pertama masih dipegang oleh Robert Kuok Hock Nien dan Ananda Krishnan.

Kuok, 87, menerajui kedudukan pertama sejak 2006 apabila Forbes Asia mula menyenaraikan 40 orang paling kaya di Malaysia dengan kekayaan beliau bernilai US$12.5 (RM37.5) bilion, naik sebanyak setengah bilion daripada tahun lepas.

Ananda, 72, berada di kedudukan ke-2 dengan kekayaan bernilai US$9.5 (M28.5)bilion, naik daripada US$8.1 (RM24.3) bilion tahun lepas.


Di kedudukan No. 3 ialah tokoh yang meraih untung paling besar tahun ini dari segi dolar iaitu US$6.6 (RM19.8) bilion, Puan Sri Lee Kim Hua, balu jutawan kasino Tan Sri Lim Goh Tong yang berusia 81 tahun.


Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary yang mengumpulkan US$2.5 (RM7.5)bilion menduduki tempat kelapan. - BernamamyMetro

Ahli Parlimen Ketawakan Jawapan Bodoh Nazri

Ahli Parlimen Ketawakan Jawapan Bodoh Nazri
KUALA LUMPUR 27 Okt - Ketua Oposisi, Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz yang memberi alasan dangkal bahawa kegagalan Suruhanjaya Pilihan Raya mendaftarkan 4 juta pengundi disebabkan oleh faktor salah alamat.

Anwar berkata tugas SPR sepatutnya menjamin pilihan raya diadakan dalam keadaan bebas dan adil.

"Kalau SPR betul-betul adil dan bebas kenapa tidak boleh pantau perkara ini.

"Kalau menurut jaminan Menteri, SPR adalah adil dan bebas dan jika ini betul maka tidak akan boleh kalah. Itu merupakan logik yang tidak betul sebab ada kes di mahkamah kadang-kadang perompak pun boleh menang tidak semestinya dia betul," bidas Anwar yang menyebabkan Ahli Parlimen lain ketawa dengan penjelasan Nazri tersebut.

Beliau juga menjelaskan bukan niatnya untuk mengumpamakan SPR sebagai perompak tetapi alasan yang diberikan Menteri tidak langsung masuk akal.

"Sepatutnya SPR mempertimbangkan pendaftaran 4 juta pengundi yang tercicir daripada daftar pemilih. Maknanya ada proses yang harus diperbaiki.

"Ini kata 4 juta tidak berdaftar sebab salah alamat, ini merupakan alasan karut," tegas beliau.spr

Kata beliau lagi, sebab yang diberikan adalah cuma sekadar alasan untuk tidak menjawab persoalan yang dibangkitkan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

"Sepatutnya Menteri yang bertanggungjawab mencari jalan supaya sekurang-kurangnya 3/4 daripada jumlah itu boleh mengundi. Ini tidak, Menteri pula yang bagi jawapan salah alamat. Mana dia tahu salah alamat?," soalnya ketika bangun meminta Nazri memberi penjelasan berhubung isu sama ada kerajaan bercadang untuk mendaftarkan pengundi yang layak secara automatik.

Sebelum itu, dalam menjawab sesi soal jawab pertanyaan lisan pagi semalam, Ahli Parlimen Ketereh, Abdul Aziz Abdul Kadir dalam soalannya meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi penjelasan samada kerajaan bercadang mencari kaedah penyelesaian bagi memdaftarkan pengundi secara automatik.

Nazri dalam jawapannya berkata kerajaan tidak ada cadangan untuk mengadakan pendaftaran pemilih secara automatik bagi pengundi yang mencapai umur 21 tahun dengan alasan sebahagian rakyat Malaysia tidak tinggal di alamat yang tercatat di dalam kad pengenalan.

Mahathir Khianat Melayu Nafi Nikmati Kekayaan Minyak Kelantan

Mahathir Khianat Melayu Nafi Nikmati Kekayaan Minyak Kelantan
Tun M pengkhianat Melayu, itu kesimpulan saya. Sudah lama saya mempunyai pandangan ini.

Tiga bukti sahaja untuk pusingan ini.

Pendaratan minyak dan gas Kelantan (baca kawasan JDA) ke Songkla dilakukan secara sengaja dan terancang oleh Tun M untuk menafikan hak Kelantan terhadap apa sahaja peluang faedah dari sumber minyak dan gas itu, sampai titisan terakhir.

Bila hak Kelantan ternafi sampai kini, hak rakyat Kelantan juga ternafi dan dikhianati. 95% penduduk Kelantan adalah Melayu. Maknanya Tun M mengkhianati Melayu, Melayu Kelantan secara khusus.

Kawasan JDA hanyalah 150 km dari pantai Kelantan berbanding 270km ke Songkla. Dari Songkla, terpaksa dibina saluran paip gas daratan sejauh 180km lagi untuk gas tersebut dibawa semula ke Malaysia melalui Kedah untuk mengelakkan Kelantan tersentuh!

Hak royalti Kelantan dengan itu dinafikan. Faedah industri hiliran juga dinafikan. Sekalipun telaga yang kaya itu paling hampir dengan Kelantan berbanding semua tempat lain baik di Thailand atau Malaysia, namun sedikit pun faedahnya tidak dapat dikecapi oleh rakyat Kelantan, baik Melayu, Cina, India dan Orang Asli.

Ia adalah program politik untuk memencilkan Kelantan. Secara otomatik Melayu Kelantan juga terpencil.

Sebagai anak Kelantan, saya merasai bagaimana hak kami dinafikan. Dan saya adalah Melayu.

Lebih jelas lagi penghianatan Tun M terhadap Melayu anak negeri ialah bila royalti yang telah dibayar kepada Kerajaan Negeri Terengganu selama 22 tahun dibatalkan bila Terengganu terlepas dari tangan BN.

95% rakyat Terengganu adalah Melayu. Sekali lagi Tun M lupa kepentingan Melayu demi kepentingan kepartian UMNO semata-mata. Melayu Terengganu juga dikhianati.

Tun M sanggup membatalkan apa yang telah menjadi amalan selama ini demi kerana politik.

Orang seperti ini meletakkan politik parti mengatasi segala-galanya dan soal Melayu dengan sendirinya adalah lebih kecil dari kepentingan politik.

Pilihanraya 1999 menyaksikan perubahan sokongan pengundi Melayu terhadap UMNO ekoran isu DSAI. Kuasa UMNO tergugat. Pengundi bukan Melayu memilih untuk bersama BN pada waktu itu.

Apa yang dilakukan oleh Tun M?

Mengubah sempadan pilihanraya dengan memasukkan kawasan pengundi bukan Melayu ke dalam DUN atau Parlimen majoriti pengundi Melayu di seluruh negara supaya peratusan pengundi Melayu mengecil untuk menjamin kemenangan UMNO/BN.

Hari ini, pemimpin UMNO melaungkan 'ketuanan Melayu' terancam. Angkara siapa?

Saya sedia mendebatkan isu pengkhianatan Melayu oleh UMNO dalam diskusi ilmiah dengan Tun.

Sementara itu, siapa sahaja yang mempunyai pandangan terhadap bagaimana UMNO mengkhianati Melayu selama ini boleh berkongsi mengenainya dalam FB '54 tahun UMNO Khianati Melayu'.

Tun Razak BUKAN Pengasas Felda

Tun Razak BUKAN Pengasas Felda
KUALA LUMPUR 13 Dis - 29 juta rakyat Malaysia khususnya 22,000 kakitangan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), 112,635 peneroka di 317 tanah rancangan Felda di seluruh negara dan 3 juta ahli Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Umno Baru) tentunya akan merasa amat terkejut dan sukar menerima fakta ini - Perdana Menteri Malaysia Ke-2, Tun Abdul Razak Hussein BUKAN pengasas Felda.

Selama lebih 50 tahun, Umno telah menipu rakyat negara ini dengan menyelewengkan sejarah sebenar penubuhan Felda dengan mengatakan agensi tersebut telah ditubuhkan oleh Abdul Razak, Bapa Pembangunan Malaysia dan juga ayah kepada Perdana Menteri ke-6, Datuk Seri Mohd Najib dan dengan hujah kaitan itu maka Umnolah yang berperanan besar menubuhkannya.

Malah Najib menggunakan alasan ini untuk meletakkan Felda di bawah jagaannya setelah beliau dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 2004.

Najib juga pernah menyatakan seolah-olah beliau mewarisi tanggungjawab untuk membela peneroka Felda dari ayahnya.

Semalam semasa merasmikan majlis penutup Karnival Ikatan Hati Warga Felda (Iktiraf) 2010 di Putrajaya, Najib melabelkan pihak yang mendakwa Felda bankrap sebagai pengkhianat bangsa.

Sebelum ini lidah rasmi Parti Keadilan Rayat, Suara Keadilan di saman sebanyak RN200 juta oleh Felda berhubung artikel 'Felda Bankrap' yang disiarkan dalam akhbar itu Mei lalu.

Susulan itu juga Kementerian Dalam Negeri enggan memperbaharui permit penerbitannbya apabila ia tamat tempoh pada 30 Jun lepas.

Penyelidikan Suara Keadilan membongkarkan idea asal penubuhan Felda sebenarnya datangnya daripada penjajah Inggeris di Malaya ketika itu.

Menurut pakar perlembagaan, Dr Samarudin Md Rejab, Felda diwujudkan oleh penjajah Inggeris sebagai satu strategi untuk mengekang pengaruh fahaman komunis dikalangan masyarakat Melayu sebagaimana skim kampung baru (new village) dilaksanakan bagi mengawal ketat anasir komunis daripada menyusup masuk ke dalam masyarakat Cina.DRS

"Dasar awal berkaitan dengan idea perlaksanaan skim penempatan lebih menjurus kepada isu pemberontakan dan pengawalan. Ia digunakan sebagai satu instrumen melawan pemberontakan melalui kewujudan kampung baru dan lain-lain tanah rancangan yang sama. skim tanah rancangan tidak ada bezanya dengan kerangka asas ini, malah ia menjadi idea untuk meluaskan penempatan di kawasan hutan yang belum diterokai atas tema pembangunan ekonomi dan tanah.

"Sejak mula dasar ini diterimapakai, sebahagian besar daripada peranan membangunkan tanah dan penempatan semula populasi dimonopoli oleh
FLDA," kata Dr Samarudin.

Perkara ini didedahkan dalam artikel penyelidikan beliau bertajuk "Evolution Of Policies Affecting Land Settlement Schemes In Malaysia" yang disiarkan dalam jurnal Akademika, Bil. 12 keluaran Januari 1978.

Artikel tersebut menjadi sebahagian daripada tesis sarjana beliau ketika Dr Samarudin bertugas sebagai pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia.

Artikel itu menyebut susulan daripada laporan "International Bank for Reconstruction and Development Mission" pada 1954, kerajaan kolonial Inggeris telah menggubal Rancangan Malaya Pertama (RMP) (1956-1960) yang telah dilaksanakan selepas negara mencapai kemerdekaan pada 1957.

Didalam RMP telah dinyatakan cadangan berhubung mewujudkan skim tanah rancangan.

"Satu altenatif yang kita fikirkan ialah mengadaptasi skim penanaman kapas Gezira di Sudan...sebuah skim dirancangkan seperti ini menjamin kelebihan pengurusan penanaman secara efisien dan pemasaran secara besar-besaran dan pada masa yang sama mengelakkan terjerumus dalam kelemahan sistem perladangan. Adalah jelas modifikasi terhadap skim penanaman kapas di Sudan adalah perlu untuk disesuaikan dengan penanaman padi dan lain-lain skim di Malaya. 'Mission' bagaimanapun yakin bahawa skim rancangan seperti ini wajar untuk dipertimbangkan," menurut laporan bank tersebut.

Selepas beberapa siri perbincangan mendalam, Ordinan Persekutuan (Federal Ordinance) telah digubal pada julai 1956 untuk menggerak skim tanah rancangan sebagai satu dasar kerajaan.

Satu jawatankuasa (Working Party) telah ditubuhkan untuk mengalas tanggungjawab ini dengan mengambil kira antara lain keperluan bantuan daripada kerajaan bagi membangunkan tanah rancangan di negeri-negeri serta mengkaji aspek kewangan dan pentadbiran orginasasi yang paling sesuai untuk melaksanakannya.

"Kajian jawatankuasa tersebut mendapati keperluan yang mendesak dan oleh itu ia mencadangkan penubuhan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FLDA) sebagai sebuah agensi kerajaan yang bertanggungjawab untuk membuka tanah rancangan sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Ordinan Kemajuan Tanah 1956.

"Objektif utama FLDA ialah memudahkan pembangunan dan rancangan kawasan baru, menyediakan pengurusan dan pemantauan komuniti baru di tanah rancangan, menyediakan kemudahan asas dan memastikan pembangunan lestari tanah rancangan," kata Dr Samarudin dalam artikelnya.

Hasilnya, projek tanah rancangan Lembah Bilut di Pahang menjadi realiti pada 1958.

RMP mensasarkan sebanyak 36 tanah rancangan yang meliputi kawasan penanaman getah seluas 150,000 ekar dengan 14,000 keluarga namun FLDA hanya mampu melaksanakan 25 tanah rancangan yang menempatkan 1,694 keluarga di atas tanah seluas 19,600 ekar.

Ketika dihubungi Dr Samarudin berkata berdasarkan kajian beliau 32 tahun dahulu, Najib mahupun Umno tidak lagi boleh membuat klaim bahawa Felda diasaskan oleh ayahnya atau pun Umno sebagai pencipta idea penubuhan agensi itu.

"Kita mesti ingat ketika idea Felda dicetuskan negara masih di bawah penjajahan Inggeris. Tun Razak ketika itu pun bukan Menteri yang menjaga hal ehwal Felda," jelas Dr Samarudin.

Abdul Razak bertanding dalam pilihan raya pertama negara pada 1955 dan kemudian dilantik sebagai Menteri Pelajaran.Tun_Razak_

Selepas pilihan raya 1959 barulah beliau dilantik sebagai Menteri Pembangunan Luar Bandar, tiga tahun setelah idea penubuhan Felda diilhamkan oleh Rancangan Malaya Pertama dan hampir dua tahun setelah perlaksanaan skim tanah rancangan Lembah Bilut.

Bagaimana pun beliau memainkan peranan penting dalam mengembangkan skim rancangan Felda keseluruh negara sehingga beliau meninggal dunia pada 14 Januari 1976 pada usia 53 tahun.

Felda mengalami penurunan rizab tunai sebanyak RM2.37 semenjak agensi itu diletakkan di bawah pengawasan Najib dari tahun 2004 hingga 2009.

Saman ekor: Bukti BN kejam pada rakyat


Setelah sekian lama kaedah saman ekor ini dipertikaikan oleh rakyat tetapi kerajaan BN masih melaksanakannya. Lebih mendukacitakan rakyat ialah belum ada Perdana Menteri yang sanggup mengambil tindakan "blakck list" ke atas rakyat kecuali Datuk Seri Najib. Malahan Tun Mahathir di mana di zamannyalah saman ekor diperkenalkan tetapi beliau sendiri tidak menngambil tindakan blacklist. Apakah kerana kerajaan pimpinan Najib benar-benar terdesak kerana menghadapi masalah kewangan yang kronik? Antara kelemahan saman ekor yang paling ketara kezalimannya ialah:
i. Saman dikeluarkan ke atas kenderaan bukan pemandu.
Keadaan ini boleh menyebabkan terjadinya penganiayaan. Kita sedia maklum banyak kenderaan di atas jalan yang dipandu bukan oleh pemiliknya. Contohnya suami memandu kereta milik isteri, anak memandu kereta ayahnya, adik memandu kereta kakak dan juga kawan memandu kereta kawan. Kita ada terbaca bagaimana seorang ibu terpaksa bergadai bergolok untuk menyelesaikan saman anaknya bernilai ribuan ringgit yang memandu keretanya. dan kesannya kepada anaknya. tiada apa-apa kerana yang menyelesaikan saman ialah ibunya. Malahan dalam keadaan sekarang di mana pembiayaan pinjaman kereta sehingga 9 tahun, ramai yang menjual kereta melalui kaedah “sambung bayar” kerana bagi mengelakkan kerugian susut nilai. Bagaimana pula dengan kereta yang menggunakan plat kenderaan palsu. Saya ada seorang kawan yang sengaja membuang 1 nombor pendaftaran keretanya bagi mengelakkan saman ekor. Dan terbukti setelah lebih 10 tahun dia memandu “kaedah”nya memang berkesan.
ii. Saman disampaikan secara postal bukan secara terus
Pemilik kenderaan yang mana kenderaannya melakukan kesalahan had laju akan menerima makluman melalui pos. Kelemahannya di sini ialah jarak tempoh yang lama dari tarikh kesalahan kenderaan di buat dengan tarikh penerimaan surat saman. Ada yang menerimanya 2 atau 3 bulan setelah kesalahan dibuat dan ada yang selepas hampir setahun. Malahan ada yang tidak terima sebarang makluman langsung. Ini menyukarkan pemilik kenderaan mengingati siapa yang memandu pada ketika kesalahan dibuat. Kaedah menamakan pemandu di keratan penghujung surat saman juga dilihat tidak praktikal kerana tarikh kejadian yang telah lama serta hanya akan menyebabkan pertengkaran sesama saudara atau dengan rakan.
iii. Jumlah saman yang dikenakan sama tanpa mengira had laju
Jumlah kompaun yang sama iaitu RM300 biasanya dikena tanpa mengira had laju yang di catatkan adalah amat tidak adil. Kalau kita lihat dalam undang-undang contohnya rasuah, denda yang dikenakan bebeza mengikut jumlah rasuah yang di ambil, begitu juga dalam pengedaran dadah. Justeru PDRM sewajarnya mengenakan jumlah saman yang bebeza bergantung pada had laju. Contohnya kereta yang dipandu melebihi had laju tetapi masih di bawah had laju kebangsaan iaitu 90km sejam dikenakan saman RM100. Seperti memandu 78km di kawasan had laju 60km. Mereka yang memandu melebihi 90km hingga 110km dikenakan saman RM200 dan yang memandu melebihi 110km barulah dikenakan kompaun maksimum RM300. Rasionalnya ialah mereka yang memandu di bawah 90km ini bukan dalam golongan “kaki racing”, mereka cuma kadang tidak terpandang papan tanda hadlaju atau jalan yang lengang ketika itu. Tetapi mereka yang memandu melebihi 110km sejam memanglah boleh di kategorikan sebagai “kaki racing” yang boleh menyebabkan kemalangan dan wajar dikenakan kompaun maksimum.
iv. ‘Blacklist’ hendaklah dibuat setiap tahun bukan setelah 10 tahun
PDRM dan JPJ sepatutnya menyenarai hitam pemandu yang enggan membayar saman ini setiap tahun bagi mengelakkan ianya tertunggak telalu lama yang mana akan menyukarkan pemandu untuk membayar jumlah yang terlalu banyak seperti yang berlaku sekarang. Walaupun kerajaan ada memberi insentif diskaun tetapi apabila jumlah yang terkumpul terlalu lama ianya pasti menjadi bebanan kepada rakyat untuk menjelaskannya dalam masa yang singkat. Bukan semua rakyat berkemampuan lebih-lebih lagi ketika ekonomi jatuh seperti sekarang. Kita tidak mahu natijahnya nanti lebih teruk di mana mereka akan mamandu kenderaan tanpa cukai jalan bagaimana nanti jika berlaku kemalangan? Dan lebih parah lagi ada yang maminjam along untuk menyelesaikan saman bagi memastikan mereka boleh memperbaharui cukai jalan.
Maka boleh kita simpulkan di sini kaedah penyelesaian yang terbaik ialah pihak PDRM perlu mengkaji mekanisma baru bagi perlaksanaan saman ekor ini. Antaranya ialah seperti yang pernah PDRM lakukan sekitar tahun 1990-an. Di mana pada ketika itu saman ekor di buat secara “tembak, tahan dan tulis saman” (3T). Kereta yang dipandu melebihi had laju akan dikesan oleh seorang anggota polis lalu akan ditahan selepas 1 atau 2 kilometer dari tempat kejadian oleh 2 atau 3 orang anggota polis lain serta saman terus di beri kepada pemandu. Ini secara langsung akan menyelesaikan semua masalah. Sekiranya PDRM menghadapi masalah kekurangan anggota mohonlah pertambahan anggota bukannya menjadi pak turut untuk melakukan kezaliman kepada rakyat.
Justeru saya amat-amat berharap kempen anti saman ekor (Kase) oleh PAS ini dapat terus diperjuangkan sehingga tercapai matlamatnya. LAWAN TERUS LAWAN! Kerajaan BN mesti diajar bahawa rata-rata rakyat faham akan rasionalnya penggunaan perangkap had laju, rakyat bersedia untuk membayar saman sekiranya perlaksanaannya teratur dan telus bukannya dengan cara menzalimi rakyat. Dan apa yang lebih jijik lagi ialah menjadikannya sumber pendapatan haram kerajaan.

Saman ekor: Bukti BN kejam pada rakyat

Saman ekor umpama ISA..zalim

Nasrudin Tantawi
1. ISA adalah satu akta yang zalim kerana menahan dan menghukum tanpa bicara. Begitulah dengan Saman Ekor yang yang dihantar notis samannya terus memaksa penerimanya membayar saman tersebut tanpa mereka diberi peluang melalui proses pengadilan di mahkamah .

2. Jika seseorang ditahan dalam satu - satu sekatan jalanraya oleh pihak polis trafik ataupun JPJ dan kemudiannya surat saman dikeluarkan agar pemandunya menandatangani surat tersebut , pun tidak bermaksud pemandu itu mesti terus membayar saman tersebut .

3. Sebaliknya pemandu itu akan dihadapkan ke mahkamah . Tandatangan itu hanya persetujuan untuk hadhir ke pembicaraan di mahkamah pada tarikh yang telah ditetapkan dalam surat saman tersebut . Kecuali pihak pemandu mengambil langkah mahu menyelesaikan kes di luar mahkamah dengan membayar kompaun . Itu pilihan yang ada .

4. Saman Ekor jelas menzalimi pengguna jalanraya . Pihak polis seperti mengendap - ngendap atau menyorok mahu mengenakan mangsa . Lalu surat saman dihantar ke rumah dan penerima mesti membayar saman tersebut jika tidak beberapa tindakan lain akan dikenakan seperti tidak boleh menyambung roadtax dan lain - lain .

5. Sepatutnya saman tersebut tidak menghukum rakyat atau pengguna jalanraya sebaliknya membawa mereka ke mahkamah untuk diadili sebab bukan satu kes kesilapan dan kekeliruan berlaku . Apa yang penting rakyat perlukan keadilan dan peluang mereka membela diri jika mereka merasakan mereka tidak bersalah .

6. Jika pihak polis mempunyai bukti yang kukuh , maka usah dirisau kerana pesalah tetap akan dihukum atau tidak terlepas dari hukuman justeru pihak polis mempunyai bukti yang kukuh . Apa yang kita maksudkan ialah memberi ruang proses keadilan itu berlaku .

7. Perkara kedua ialah kerajaan sepatutnya mengambil langkah mendidik rakyat atau pengguna jalanraya agar memandu dengan selamat dan mematuhi peraturan jalanraya . Pengalaman saya di Jepun , setiap kenderaan dibekalkan sejenis alat mengesan kelajuan dan alat itu akan mengeluarkan bunyi siren yang kuat apabila pemandunya memandu melebihi had laju yang dibenarkan .

8. Saya difahamkan bahawa kaedah di Jerman bagaimana beberapa buah kereta peronda polis akan berada di beberapa lokasi pada kadar setiap 5 ke sepuluh kilometer sebelum satu - satu sekatan atau tindakan dikenakan kepada pengguna yang masih melanggar peraturan jalanraya . Cara itu dilihat berkesan dan mengurangkan kadar saman dikeluarkan kepada pengguna jalanraya dan pengguna juga selamat .

9. Apa yang berlaku dalam negara kita seperti pihak berkuasa mahu mengenakan pengguna jalanraya . Malah perkataan " Jerangkap Laju " itu sendiri telah menggambarkan bahawa pihak berkuasa mahu memerangkap bukan mendidik pengguna jalanraya .

10. Pengamatan saya mutaakhir ini , hampir setiap kali menghadapi pilihanraya umum akan timbul isu seperti saman ekor ini . Seolah - olah kerajaan sedang memeras rakyat untuk mendapatkan wang saku kerajaan UMNO dan BN bagi menghadapi pilihanraya umum . Malanglah jika perkara ini benar . Jika begini , Saman Ekor telah menjadi ISA kedua negara untuk terus membelenggu rakyat dengan kezaliman menghukum tanpa bicara

Murnikan Perjuangan Maknakan Kemenangan
------------------------------------
Nasrudin bin Hassan adalah Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

Saman ekor umpama ISA..zalim

1Israel, 1Malaysia kebetulan, sindir Anwar

JASIN, 2 Mac: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat kejutan kepada pengundi PRK Dun Merlimau apabila mendedahkan salinan dokumen perjanjian antara Apco Worldwide dan kerajaan Israel yang ditandatangani pada 1991 yang merupakan bukti pertalian erat kedua-dua pihak.
Beliau turut membaca satu perenggan daripada perjanjian itu sebelum menyerahkan kepada jurugambar media tempatan yang berebut-rebut mahu merakam dokumen berkenaan.
"Tarikh dokumen ini bila? Tahun 1991. Apa berlaku pada 1999? Ehud Barrack (Perdana Menteri Israel) anjur kempen One Israel. Pada 2009 pula, (Datuk Seri) Najib (Razak) memperkenal Satu Malaysia.
"Pada 1999 juga, Ehud kemuka slogan ‘People First’, Najib pula ‘Rakyat Didahulukan’. Kemudian, Ehud buat klinik untuk rakyat Israel. Najib buat apa? Klinik Satu Malaysia.
"Ke-be-tu-lan," sindir Anwar dengan disambut sorakan kira-kira 3,000 hadiri yang memenuhi lokasi ceramah di Merlimau Pasir di sini, malam tadi.
Anwar pada Disember tahun lalu digantung dari menghadiri sidang Parlimen selama enam bulan selepas mendedahkan persamaan slogan One Israel dan Satu Malaysia dengan mengaitkan peranan Apco, tanpa diberi peluang membela diri.
Turut digantung ialah Mohamed Azmin Ali (PKR Gombak) R Sivarasa (PKR Subang), dan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor).
Kerajaan Malaysia sebelum ini, walaupun menafikan slogan Satu Malaysia hasil ilham Apco, mengaku membayar RM70 juta kepada firma perunding antarabangsa yang didalangi pemimpin Israel-Zionis itu.
Antara pegawai kanan Apco ialah bekas Duta Israel ke Jerman, Shimon Stein yang berkhidmat dalam kerajaan Israel dan berperanan penting dalam pentadbiran dua bekas Presiden Amerika, Bill Clinton dan Jimmy Carter, selain menjadi bekas ahli lembaga pengarah Yayasan Jerusalem.
Pegawai kanan lain ialah Itamar Rabinovich, bekas duta Israel ke AS dan Ketua Perunding Israel dengan kerajaan Syria ketika Yitzak Rabin masih menguasai kerajaan Israel.
Selain bukti itu, Anwar pada ceramah berkenaan turut membawa salinan dokumen laporan Global Financial Integrity (GFI) yang menunjukkan aliran keluar wang haram dari Malaysia sebanyak RM888 bilion (AS$291 bilion) dalam tempoh sembilan tahun sejak 2000.
Beliau berkata, jumlah itu menyamai wang yang dilarikan dua diktator iaitu bekas Presiden Tunisa, Zainal Abidien Ben Ali mahupun bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak selepas diguling rakyat negara masing-masing.
Anwar juga kesal kerana Umno BN sehingga kini berdiam diri tanpa membuat sebarang siasatan, jauh sekali mengheret mereka yang terlibat ke muka pengadilan.
"Jika Pakatan Rakyat memerintah negara, kita akan menjalankan siasatan terperinci. Ini memalukan negara di mata dunia," katanya.
Laporan itu menunjukkan Malaysia berada di tangga kelima dari senarai panjang negara yang terlibat dalam pengaliran keluar wang secara salah seperti wang rasuah mahupun wang lari cukai.
Pada ceramah itu, Anwar turut mengulangi janji Pakatan Rakyat untuk menurunkan harga petrol sehari selepas menawan Putrajaya.
Turut menyampaikan ceramah malam tadi beberapa pimpinan Pakatan Rakyat termasuk calon PAS bagi Dun Merlimau, Yuhaizad Abdullah, Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad, Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud, Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Ahli Parlimen Hulu Langat, Abdullah Sani.

1Israel, 1Malaysia kebetulan, sindir Anwar

Bob Lokman pernah diupah ganggu ceramah PAS

Khairil Abdul Rahim
TEMERLOH, 2 Mac: Pelakon, pengacara dan penulis lirik lagu terkenal yang baru menyertai PAS, Bob Lokman, mengakui pernah diupah untuk mengganggu ceramah PAS pada waktu kempen pilihan raya tetapi kini sudah insaf.

Bob atau nama sebenarnya Muhammad Hakim Lokman, 47, ketika berceramah di majlis minum petang di Desa Murni sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Kerdau semalam berkata, beliau mohon maaf atas keterlanjurannya itu.

“Saya akui pernah ganggu ceramah PAS dalam kempen pilihan raya umum 2004 dan 2008 iaitu dengan mengadakan persembahan berdekatan ceramah PAS dan terima upah.

“Tapi itu semua kenangan dulu, sekarang saya sokong parti Islam yang mahu tegakkan hukum Allah. Saya jumpa beberapa pemimpin PAS dan minta maaf,” ujarnya.

Penulis lirik lagu terkenal seperti “Isabela” dan “Pada syurga di wajahmu” itu berkata, beliau mengambil keputusan keluar daripada rancangan Raja Lawak dan menyertai PAS tanpa dipengaruhi sesiapa.

“Barangkali keinsafan itu timbul setelah banyak mendengar kuliah Tuan Guru Nik Aziz. Tapi nampaknya tidak mudah juga apabila meninggalkan dunia glamour itu. Saya dihentam dengan tindakan sendiri.

“Ketika ini barulah saya mula terasa satu cabaran. Kalau tidak hidup saya happy tanpa merasakan sesuatu yang perlu diberi perhitungan,” kata cicit kepada tokoh Islam terkenal tanah air, Tok Kenali itu.

Bob menyertai PAS secara rasmi ketika menyerahkan borang keahlian semasa program Himpunan 30 Ribu Pemuda PAS di Kedah bulan lalu.

Mengenai pergaulan barunya, Bob kerkata beliau nampak dalam PAS tidak ada protokol sangat.
“Semasa saya bergaul dengan orang Umno dulu, pemimpinnya jangan kata nak duduk di kalangan orang ramai, tempat nak sembahyang pun nak tempat elit... kecualilah bila tiba musim PRK macam ni,” tambahnya disambut gelak ketawa pendengar.

Mengenai masa depannya, Bob berkata beliau kini dalam proses belajar ilmu-ilmu agama dan bercita-cita untuk menjadi pendakwah pada masa depan.

Sebab saya percaya golongan muda mahukan Islam, sebab jiwa mereka mahukan keadilan, kebaikan dan kebebasan. Tetapi mereka tak faham tentang keadilan Islam atau tak diberitahu tentang kebaikan dan kebebasan dalam Islam.”

Bob Lokman pernah diupah ganggu ceramah PAS

Jangan terpengaruh janji PM - Mazlan

TEMERLOH, 2 Mac: Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman menasihatkan pengundi di Kerdau khususnya yang tinggal di tanah-tanah rancangan Felda supaya tidak terpengaruh dengan janji Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak sewaktu musim pilihan raya.
Kata beliau, apa yang diumumkan oleh Najib sewaktu datang mengunjungi Felda Jengka 22, Jengka 23 dan Jengka 25 yang terletak dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau beberapa hari lalu hanyalah gula-gula pilihan raya yang belum tentu akan ditunaikan.
Pilihan raya kecil (PRK) Kerdau akan berlangsung 6 Mac ini.
"Ini bukan kali pertama Najib berjanji kepada masyarakat Felda, semasa PRK Parlimen Hulu Selangor, tahun lalu beliau berjanji untuk menyelesaikan isu perumahan generasi kedua Felda di Felda Soeharto, Gedangsa dan Sg Tengi.
"Malah dibuat majlis pecah tanah dengan memanggil para peneroka datang, tetapi setelah hampir setahun berlalu adakah janji tersebut dikotakan?, tanyalah anak muda di sana adakah mereka mendapat rumah," kata beliau.
Kata Mazlan, Perdana Menteri juga pernah berjanji ketika PRK Tenang bulan lalu apabila mengumumkan 500 lot tanah kepada generasi kedua di Felda Cemplak, Cemplak Barat dan Felda Tenang.
"Hingga hari ini tanda-tandanya pun tiada," tambah beliau dalam sidang akhbar di Markas PAS Kerdau hari ini.
Kata Mazlan, apabila habis pilihan raya nanti, biasanya pemimpin-pemimpin Umno yang ini akan senyap sepi dan melupakan janji-janji mereka.
Katanya, sekiranya pemimpin Umno itu ikhlas mahu membantu, para peneroka atau generasi ke dua Felda hari ini sedang menikmati segara bantuan-bantuan atau rancangan kerajaan ke atas mereka, bukan baru mendengarnya dari mulut pemimpin.
Contohnya kata Mazlan isu perumahan generasi kedua Felda yang telah lama dibangkitkan tetapi tidak pernah diberi perhatian.
"Saya sendiri pernah mengetuai satu rombongan bertemu dengan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan pada tahun 2009 untuk berbincang masalah perumahan generasi kedua ini dan menyerahkan memorandum.
"Tetapi sampai hari ini tidak ada apa-apa tindakan yang menggembirakan generasi kedua dilakukan oleh Adnan," ujar beliau.
Baru-baru ini Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan ketika datang berkempen di Jengka 22 dan 23 turut membangkitkan lagi isu perumahan generasi kedua dengan mencadangkan supaya anak-anak peneroka mohon tanah dengan Kerajaan Negeri.
Justeru Mazlan menyifatkan kenyataan itu hanya permainan politik pemimpin Umno untuk meredakan kemarahan anak-anak muda Felda.
Dalam perkembangan lain, Mazlan hari ini menyahut cabaran dialog berkenaan isu Felda yang dikemukakan oleh Ahmad Maslan Januari lalu.
"Saya telah mengadakan perbincangan dengan anggota Anak dan bersetuju untuk bertemu Ahmad Maslan.
"Maklumkan masanya, kami dari Anak akan datang," katanya.
Menurut Mazlan, beliau akan datang bersama 20 anggota anak untuk membangkitkan 50 isu berkaitan Felda.
"Saya harap kali ini beliau tidak akan berdolak dalik lagi," ujar Mazlan.
Ahmad Maslan sebelum ini pernah mengemukakan cabaran dialog secara tertutup terhadap Mazlan ketika berkempen dalam PRK Tenang bulan Januari lalu sebagai reaksinya kepada Mazlan yang mencabarnya berdialog secara terbuka.
Kata Ahmad beliau mencadangkan dialog tertutup kerana isu Felda memerlukan masa yang lama untuk dibincangkan.

Jangan terpengaruh janji PM - Mazlan

Menteri Kristian di Pakistan ditembak matiShahbaz Bhatti


ISLAMABAD 2 Mac – Menteri Hal Ehwal Agama Minoriti Pakistan, Shahbaz Bhatti ditembak mati oleh seorang lelaki bersenjata hari ini di Islamabad selepas ahli politik itu menerima ugutan bunuh.

Bhatti seorang penganut Katolik menjadi penentang terhadap undang-undang kontroversi Pakistan yang menghina agama.

Seorang penyerang tidak dikenali melepaskan tembakan ke arah kenderaan dinaiki Bhatti yang ketika itu dalam perjalanan ke tempat kerjanya di ibu kota Pakistan sebelum melarikan diri, kata pegawai polis Abdul Majid kepada AFP.

Menurut seorang doktor, Azmatullah Qureshi berkata, Bhatti meninggal dunia ketika tiba di Hospital Shifa Islamabad.

Januari lalu, Gabenor Punjab, Salman Taseer dibunuh oleh salah seorang pengawal peribadinya berikutan beliau menjalankan kempen penentangan terhadap undang-udang kerajaan Pakistan.

Undang-undang Pakistan menentang hukuman mati terhadap pesalah yang menghina ajaran Islam memandangkan belum ada sesiapa dijatuhi hukuman tersebut.

Aktivis mengatakan undang-undang tersebut digunakan untuk mengeksploitasi pihak lain atas tujuan permusuhan peribadi atau pertikaian dalam perniagaan.

Sementara itu, Menteri Penerangan Pakistan, Firdous Ashiq Awan berkata, Bhatti telah memainkan peranan utama dalam mewujudkan keharmonian dalam agama dan beliau merupakan individu yang hebat.

“Kami turut bersedih di atas kematian beliau yang tragik dan pihak kerajaan akan menjalankan siasatan mengapa beliau tidak diiringi oleh pengawal keselamatan ketika kejadian,” katanya. – AFP/APUtusan Malaysia Online - Luar Negara

Britain berhentikan 11,000 tentera


LONDON 2 Mac - Britain akan memberhentikan kira-kira 11,000 anggota tenteranya sebagai sebahagian pemotongan bajet pertahanan bagi membantu mengurangkan defisit belanjawan negara.

Pengumuman tersebut merupakan sebahagian pemotongan yang digariskan Menteri Kewangan, George Osborne dalam kajian semula belanjawan Oktober tahun lalu.

Saiz pasukan tentera Britain akan berkurangan sebanyak 17,000 anggota menjelang 2015 dan ia sebahagiannya akan dicapai menerusi proses pengambilan anggota baru yang perlahan.

"Kita menimbangkan pengambilan anggota tentera tambahan di kalangan sukarelawan dan kita juga dijangka memenuhi jumlah tenaga kerja melalui sukarelawan," kata Setiausaha Pertahanan, Liam Fox dalam satu kenyataan.

Pengurangan bilangan anggota tentera itu mungkin akan menjejaskan tentera barisan hadapan di Afghanistan, yang menyaksikan seramai 9,500 anggota ditempatkan di sana, negara kedua terbesar selepas Amerika Syarikat (AS) dan pasukan Bantuan Keselamatan Antarabangsa (ISAF) Pakatan Atlantik Utara (NATO).

Menurut akhbar Telegraph, menteri-menteri memaklumkan pihak tentera bahawa tiada anggota mereka di Afghanistan akan dipecat apabila pemberhentian dimulakan September ini.

Pegawai dari bahagian kakitangan tentera, Brigadier Richard Nugee berkata, mesej itu akan disampaikan kepada pegawai-pegawai pemerintah tentera.

"Mereka akan memberi penerangan kepada anggota-anggota tentera di medan tempur sama ada mereka di Afghanistan atau di mana-mana sahaja," tambahnya.

Pemimpin tentera bagaimanapun menyatakan kebimbangan berhubung pengurangan anggUtusan Malaysia Online - Luar Negara

Cadangan dikemukakan pada Kerajaan PusatBeginilah keadaan jalan menghubungikan Miri - Marudi, setiap kali hujan ia tidak dapat digunakan walaupun melibatkan kenderaan pacuan empat roda.

MIRI 2 Mac - Kementerian Pembangunan Infrastruktur dan Perhubungan akan mengemukakan cadangan kepada Kerajaan Persekutuan bagi mempertimbangkan cadangan untuk membina dan menaik taraf jalan Miri-Marudi.

Menterinya, Datuk Seri Michael Manyin Jawong bagaimanapun berkata, projek itu memerlukan penelitian terlebih dahulu kerana ia membabitkan jalan balak dan jalan ladang kelapa sawit.

Beliau turut melahirkan keyakinan bahawa kerajaan akan melaksanakan projek berkenaan namun ia mengambil sedikit masa kerana membabitkan kos amat besar.

"Cabaran di Sarawak ialah kita mempunyai kawasan yang amat luas dengan bentuk muka bumi mencabar, sebagai contoh kawasan Baram termasuk Marudi menyamai saiz negeri Pahang.

"Jika di Semenanjung, RM3 juta diperlukan untuk membina jalan raya sepanjang satu kilometer namun di Sarawak, antara RM8 juta hingga RM10 juta diperlukan," katanya di sini baru-baru ini.

Beliau mengulas hasrat penduduk Marudi yang mahukan jalan menghubungkan kawasan itu dengan Miri dinaik taraf atau dibina baru kerana jalan balak dan jalan ladang kelapa sawit pada masa ini menyukarkan pergerakan mereka.

Laluan sepanjang 43 kilometer itu mengambil masa 75 minit sehala namun ia akan menjadi lebih panjang sekiranya kenderaan terkandas di laluan berlumpur.

Mengulas lanjut, Michael Manyin berkata, walaupun berdepan dengan kesulitan dan cabaran untuk membina jalan, ia tidak akan sesekali mengganggu usaha kerajaan yang mendahulukan rakyat untuk membina jalan raya berkualiti.

"Kerajaan sentiasa melakukan yang terbaik bagi memastikan penduduk di negeri ini termasuk di Marudi mempunyai jalan raya yang baik," katanya.Utusan Malaysia Online - Sabah & Sarawak