Monday, April 12, 2010

P94: "Pertembungan dua gergasi," Prof Agus
Pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor 25 April ini dijangka sengit berdasarkan demografi politik semasa di negeri itu.

Barisan Nasional yang memerintah kerajaan pusat dan pakatan PKR-DAP-Pas yang mentadbir Selangor dilihat mempunyai pengaruh tersendiri yang seimbang di kawasan itu.

Pemerhati berkata jika BN boleh menggunakan jentera di peringkat pusat, pakatan tiga parti itu pula dapat menggembleng kekuatannya di peringkat negeri untuk memenangi hati 64,500 pengundi di situ.

Ini bermakna pengundi di situ berpeluang membandingkan pemerintahan dan pentadbiran pihak terbabit selain menilai sama ada "janji-janji manis" yang ditabur pada pilihan raya umum ke-12 pada Mac 2008 telah dikotakan atau tidak.

"Ia pertembungan dua gergasi politik," kata pemerhati politik Dr Mohammad Agus Yusoff di sini Rabu.

Kali ini, katanya, rakyat akan menilai parti berdasarkan prestasi.

Kematian wakil rakyat PKR, Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad akibat barah otak pada 25 Mac menyebabkan pilihan raya kecil itu diadakan di kawasan yang mempunyai pengundi campuran itu.

Pengundi Melayu terdiri 34,020 orang atau 52.7 manakala kaum Cina dan India, masing-masing mempunyai 16,964 pengundi atau 26.3 peratus dan 12,453 pengundi atau 19.3 peratus.

Agus berkata walaupun seimbang, kelebihan dilihat berpihak kepada BN berdasarkan beberapa faktor antaranya bahawa ketiga-tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di bawah Hulu Selangor kini dikuasai BN.

DUN terbabit ialah Hulu Bernam, Kuala Kubu Baharu dan Batang Kali.

Agus berkata faktor lain yang menyebelahi BN ialah dasar kerajaan di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak seperti Model Ekonomi Baru dan Pelan Transformasi Kerajaan yang menarik perhatian golongan bawahan.

"Apa yang penting rakyat nampak perancangan Najib yang mahukan perubahan," katanya.

Namun dalam kedudukan itu, Agus berkata keupayaan pakatan pembangkang dalam membangkitkan dan memanipulasi sesuatu isu berbanding BN sekali lagi dijangka menyerlah pada pilihan raya kecil ini.

"Memang diakui prestasi wakil rakyat BN lebih baik, menjaga kebajikan rakyat dan kurang berpolitik berbanding wakil rakyat pembangkang, namun pakatan pembangkang lebih bijak membangkitkan sesuatu isu," katanya.

Agus berkata bahawa jika sebelum ini pakatan pembangkang menuduh BN menggunakan agensi kerajaan pusat sebagai jentera kempen, namun alasan itu tidak timbul di Hulu Selangor kerana kedudukan dan kelebihan yang sama ada pada pakatan PKR-DAP-PAS yang memerintah kerajaan Selangor.

FAKTA YANG MENGEJUTKAN TENTANG PDRMMr. Izhak Naskar & Dr. Ido Schechter ketika pelancaran bursa saham syarikat TIS di Bursa Saham Tel Aviv
Email ini telah saya terima beberapa minggu yang lalu. Namun saya abaikan sebelum ini. Bila Dato Seri Anwar mendedahkan isu OPCO dan israel dalam PDRM maka saya kembali membelek peti mail saya. Saya sertakan email tersebut

>
Singapura
Republik ini walaupun kecil tetapi taringnya lebih besar dari Harimau Malaya. Maka tidak hairanlah jika ada orang mengatakan jika Malaysia berperang dengan Singapura maka Malaysia akan kalah.Sejauh manakah kebenaran kata-kata ini?

Ianya memang benar. Singapura yang kecil itu sebenarnya menguasai hampir keseluruhan sistem keselamatan Malaysia melalui tali barut-tali barut di Malaysia. Boleh dikatakan tiang seri ekonomi Malaysia hampir 60 % dimakan anai-anai Israel yang bersarang di Singapura.

Israel Menguasai Malaysia Melalui Singapura
Dalam menguruskan sistem keselamatan negara, salah satu aspek penting ialah sistem komunikasi dalaman iaitu antara pejabat persekutuan dengan ibu pejabat negeri. Kawalan ke atas sistem komunikasi amat penting kerana kebocoran maklumat akan menyebabkan pihak luar mudah meneroka strategi rahsia keselamatan negara.

Namun sekarang, ia bukan sekadar tidak selamat, malah dimiliki sepenuhnya oleh Israel melalui agen-agennya di Singapura. Sistem komunikasi PDRM dimonopoli terus oleh syarikat-syarikat Yahudi di Singapura. Perkara ini disahkan sendiri oleh akhbar The Star pada 5 Ogos 2008 (Selasa)

Agen Israel Dalam Sistem Komunikasi PDRM
Keseluruhan tender pembinaan sistem komunikasi yang akan ditukar dari analog kepada digital telah pun diserahkan secara rasmi kepada Asiasoft (M) Sdn. Bhd. (no. Syarikat : 150529-H). Syarikat ini adalah milik penuh kepada syarikat tunggalnya iaitu Asiasoft Pte. Ltd. yang berpengkalan di Singapura.
Nilai penuh tender yang diberikan kerajaan Malaysia ialah RM1 billion tetapi dikecilkan menjadi RM42 juta. Apa yang mencurigakan ramai penyelidik ialah 'individu' yang bertanggungjawab membina sistem itu. Individu tersebut dikenalpasti sebagai bekas tentera Israel yang berkhidmat sebagai programmer semasa di Israel.

Programmer yang bernama Izhak David Naskar yang memegang pasport Israel bernombor 10902695 itu masih lagi warganegara Israel. Jadi, bolehkah kita menganggap ini suatu kebetulan? Paling membimbangkan ialah Izhak bukanlah tentera atau programmer biasa, beliau adalah 'pakar' sistem komputer yang telah memenangi anugerah daripada Kementerian Pertahanan Israel. Malah beliau juga bertanggungjawab membina sistem risikan berteknologi tinggi untuk pasukan pertahanan Israel sekitar 1970 hingga 1987.

Seorang lagi rakan Izhak yang bertanggungjawab membina sistem komunikasi PDRM ialah Ido Sccheschter yang memegang pasport Israel bernombor 56626252. Ido pula lebih mencurigakan kerana selaku ahli pasukan yang bertanggungjawab membina sistem komunikasi untuk PDRM bersama-sama Izhak, hingga saat ini beliau masih lagi seorang tentera Israel yang sah bukannya tentera pencen. Apakah yang menyebabkan PDRM mengambil orang-orang Israel ini? Adakah kerana terdesak atau didesak? Bukankah lebih baik jika melantik programmer-programmer dari kementerian pertahanan Iran yang sememangnya lebih pakar dari Israel .

Penguasaan Singapura dan Israel di Malaysia
Seperti yang didedahkan sebelum ini bahawa Henry Kisingger telah pun berbincang sesuatu dengan mantan Perdana Menteri. Tetapi kita harus ingat perletakan jawatan Dr. Mahathir bukanlah titik noktah penguasaan Yahudi ke atas Malaysia.

Kerja-kerja penguasaan Israel ini disambung pula oleh Khairy Jamaludin apabila bertungkus lumus menjual saham Pantai Holding kepada Parkways Holding iaitu syarikat milik pelobi zionis terkenal iaitu Richard Blum.

Isu-Isu yang perlu diberi perhatian
Penjualan saham Pantai Holding oleh Khairy Jamaludin kepada Parkways Holding. Jumlah saham sebanyak 31 peratus. Penjualan saham Telekom sebanyak 5 % kepada syarikat Singapura iaitu Temasik Holding. Syarikat MITV milik Israel di Singapura berjaya memenangi lesen penyediaan 3G di Malaysia. Kemenangan mengalahkan syarikat lain yang lebih layak iaitu DiGi.

Penjualan air Malaysia kepada Singapura yang tidak masuk akal sebanyak 3 sen untuk 1000 gelen. Untuk menampung keperluan air rakyat Johor, kerajaan perlu membeli semula air kepada Singapura dengan nilai 50 sen untuk 1000 gelen. Ini seperti memberi air percuma kepada Singapura. Dikhabarkan sistem keselamatan komputer Kementerian Pertahanan (MINDEF) sentiasa diserang hacker dari luar negara

Kesimpulan
Sehingga kini Singapura amat bergantung hidup kepada Amerika dan Israel. Keseluruhan sistem keselamatan dan ketenteraan Singapura adalah kembar siam dengan ketenteraan Israel. Apabila keberkaitan ini berlaku maka harus bagi kita melihat akan tujuan tersembunyi Singapura yang cuba menguasai ekonomi Malaysia.

Kita harus sedar, negara Israel yang kecil itu sudah pun menguasai ekonomi kebanyakan negara-negara dunia berkuasa veto. Orang-orang Israel adalah pemilik-pemilik saham terbesar bagi syarikat-syarikat gergasi dunia. Saham adalah kunci pintu gerbang untuk memasuki ruang pembuat keputusan sesebuah negara.
Walaupun pemimpin dipilih rakyat dan pemimpin akan mengikut kehendak rakyat, namun putaran itu akan kembali semula kepada penentu kemajuan ekonomi negara iaitu pemilik-pemilik syarikat gergasi dalam negara.

sumber: ibnuyaacob

APCO Punya Agenda Tersembunyi - PEMUDA PAS.Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan tidak menolak kemungkinan penglibatan firma perunding APCO Worldwide mempromosikan 1 Malaysia mempunyai agenda tersembunyi khususnya mengekang kebangkitan umat Islam.Dalam satu sidang media di Pejabat Agung PAS siang tadi beliau berkata, insiden sama sudah berlaku di Mesir, apabila kerajaan negara arab itu memberi ruang kepada Mosad terlibat dalam menentukan dasar kerajaan secara tidak langsung.

"Mengambil contoh kerajaan mesir yang longgar memberi ruang kepada syarikat Israel masuk dan Mosad mengambil kesempatan tersebut.

"Rentetan itu berlakunya pembunuhan pengikut-pengikut Ikhwan Al-muslimin di Mesir," jelasnya.

Penglibatan Apco juga katanya bermakna negara Malaysia telah masuk ke perangkap Zionis Israel.

"Apabila syarikat konsultan wujud di di tempat strategik dalam pentadbiran negara sudah tentulah negara kita akan berdasarkan negara Israel itu sendiri,"

Sehubungan itu beliau memberitahu, pemuda PAS akan membuat siri jelajah ke seluruh negara bagi menjelaskan kepada seluruh rakyat berkenaan kesan penglibatan APCO terhadap negara.

Penjelasan tersebut jelasnya tertumpu kepada persoalan apa itu APCO, negara kelahiran, hubungkait dengan Malysia dan ancaman terhadap keselamatan negara.

"Pemuda akan membuat suatu roadshow diseluruh negara bagi menjelaskan apa itu APCO, dari mana asalnya dan apa hubungkaitnya dengan negara malaysia, dan ancaman terhadap kedaulatan Negara," katanya. (HarakahDaily)

Bila Orang Berhati Kecil Berkecil HatiMedia melaporkan, Menteri Shafie Afdal kecewa kerana tak dapat guna dewan dan tandas di Selangor. Dia pulangkan paku buah keras sambil mengaku bahawa BN juga pernah buat perkara yang sama kepada orang-orang bukan BN.
Dalam masa yang sama, dia juga mengungkit bahawa kerajaan BN tetap bantu Kelantan walau pun negeri itu diperintah Pakatan.
Katanya, bukan BN sahaja pernah lakukan perkara sebegitu, Pakatan pun turut buat perkara yang sama. Kerajaan Pakatan tidak adil, dan dunia perlu diberitahu bahawa kerajaan Pakatan tidak adil. Ketidak adilan kerajaan Pakatan terbukti apabila menteri tidak dibenarkan guna tandas dan dewan.
Shafie orang besar. Orang besar sepatutnya berhati besar. Hati besar maksudnya tidak mengambil kisah sangat dengan perkara yang kecil. Perkara kecil hanya dipandang besar oleh mereka yang berhati kecil.
Sudah sekian lama rakyat berkecil hati dengan BN. Rasa kecil hati itu tidak pernah terpadam sampai sekarang. BN tidak pernah ambil peduli pun dengan rasa kecil hati rakyat. Kenapa?
Kerana, apa pun yang BN buat terhadap rakyat, undi tetap menyebelahi parti itu. Orang-orang besar dalam BN tidak pernah faham makna dan rasa kecil hati. Bagi mereka apa yang mereka buat terhadap rakyat, rakyat tidak perlu rasa kecil hati.
Kalau ada rakyat yang berkecil hati dengan kerajaan BN, senang sahaja, labelkan rakyat itu sebagai rakyat yang tidak bersyukur, tidak mengenanng budi.
Dalam keadaan kecil hati pun, Shafie masih mengungkit kewajipan kerajaan pusat terhadap rakyat Kelantan. Shafie mengungkit semua itu dalam keadaan dia berkecil hati kerana tak dapat guna tandas dan dewan.
Pernahkah Shafie memahami bahawa, sebelum Shafie berkecil hati kerana tak dapat guna tandas dan dewan, berpuluh tahun sudah rakyat Kelantan berkecil hati dengan sikap kerajaan pusat. Shafie tahu hal itu, cuma dia tidak pernah memahami apa itu kecil hati sehingga dia sendiri merasa kecil hati.
Shafie kecil hati terhadap perkara kecil saja, tak boleh guna dewan dan tandas. Tetapi disebabkan jiwa orang besar ini kecil, dia tetap berkecil hati terhadap perkara kecil.
Kecil hati orang Kelantan yang Shafie tidak pernah rasa lebih dahsyat lagi. Dilewatkan bantuan perkapita, dinafikan hak mendapat royalti, dinafikan hak mendapat bantuan baja subsidi, dan banyak lagi.
Orang Kelantan kecil hati dengan itu semua termasuk orang BN Kelantan. Namun perasaan kecil hati itu tidak pernah difahami oleh orang seperti Shafie. Bukan kerana jiwa Shafie besar tetapi kerana hatinya tidak pernah tahu bagaimana untuk merasa kecil.
Kini barulah Shafie tahu makna kecil hati. Tetapi sayang dia berkecil hati dalam keadaan hatinya memang kecil.
Ya, kecil hati kerana tak boleh guna tandas. Bukankah itu kecil hati daripada orang berjiwa kecil?
Kenapa? Kerana kalau dia tak dapat guna tandas pun, orang tetap sediakan tandas untuknya.

Palanivel Sah Calon BN?

Oleh NURUL AIN MOHD. HUSSAIN

SUDAH terang lagi bersuluh calon yang akan mewakili Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor 25 April ini, orang MIC.

Kenyataan tersebut telah disahkan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak yang juga Pengerusi BN pada Konvensyen BN Selangor minggu lalu.

“Saya minta biar saya tentukan calon sebab kita hendak menang. Kalau kalah bukan MIC sahaja kalah, tetapi BN kalah. Kalau menang, bukan MIC menang tetapi BN menang,” kata Najib ketika itu.

Dengan penegasan yang dibuat oleh Pengerusi BN itu jelas membuktikan semangat setiakawan yang tinggi masih dipraktikkan di kalangan parti-parti komponen BN yang lain.

Ini kerana sejak empat penggal yang lalu kerusi itu sememangnya dimiliki oleh MIC walaupun pada asalnya Hulu Selangor merupakan kerusi Umno pada tahun 1955.

Persoalannya, siapakah calon yang bakal diturunkan sebagai ayam sabung BN yang merupakan pembangkang di Selangor bagi merampas kembali kerusi yang dimenangi oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pilihan raya umum ke-12, Mac 2008 itu.

Cakap-cakap menyatakan Perdana Menteri telah pun memberi restu serta menandatangani surat watikah calon BN yang akan mewakili parti itu pada pilihan raya kecil Hulu Selangor itu nanti.

Calonnya tak lain tak bukan, Timbalan Presiden MIC, Datuk G. Palanivel yang merupakan penyandang kerusi tersebut selama tiga penggal berturut-turut sebelum ini.

Beliau dikatakan sebagai calon yang paling layak mewakili MIC di kerusi berkenaan atas kapasitinya sebagai Ketua MIC Selangor dan Ketua MIC Bahagian Hulu Selangor.

Bukan itu sahaja, sebagai anak tempatan, bekas Timbalan Menteri itu dikatakan calon yang sesuai menebus maruah BN selepas beliau tewas tipis dengan 198 undi kepada calon PKR Allahyarham Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad pada pilihan raya umum yang lalu.

Lebih menguatkan lagi spekulasi itu ialah apabila Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu awal-awal lagi sudah memukul canang dengan menamakan Palanivel sebagai calon yang BN sesuai di Hulu Selangor - biasanya Pengerusi BN akan bersetuju dengan cadangan ketua parti komponen yang bertanding dalam soal pemilihan calon.

Biarpun ada yang memberi tentangan terhadap pencalonan Palanivel di peringkat akar umbi, namun hingga kini namanya dikatakan mendahului senarai.

Menurut Pensyarah Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Dr Ahmad Nidzamuddin, untuk menang dalam pilihan raya kecil kali ini, MIC perlu meletakkan calon yang diterima oleh masyarakat tempatan.

“Siapa juga yang akan diletakkan sebagai calon dia perlu memenuhi kriteria ini. Kalau MIC tidak mahu kalah lagi mereka perlu terima syarat ini,” katanya kepada mStar Online hari ini.

Menurut Nidzammuddin, sudah tiba masanya MIC mendengar denyut nadi rakyat dalam soal menentukan calon mereka kerana pengundi hari ini sudah bijak membuat pilihan.

“Mereka perlu letak calon yang dekat dengan hati rakyat, jika ramai pengundi muda di Hulu Selangor, adalah lebih elok jika MIC meletakkan calon muda.

“Namun, jika pengundi di sana sukakan Palanivel, MIC perlu akur kepada kehendak akar umbi. Mereka ini berkuasa untuk menentukan siapa yang akan pilih sebagai wakil rakyat,” katanya.

Tegasnya, rakyat hari ini sudah bijak menilai, siapa pemimpin yang boleh membuat kerja akan dipilih dan mentaliti memangkah calon berdasarkan parti yang diwakili sudah berakhir.

Berbalik kepada soal Palanivel, ramai yang melihat sekiranya beliau dipilih sebagai calon ia akan mengangkat kembali maruah MIC di persada politik tanah air.

Namun demikian harus diingat selain nama Palanivel terdapat beberapa nama lain turut menjadi perhatian kerana dikatakan mempunyai potensi diangkat calon.

Antaranya ialah Ketua Pemuda MIC Bahagian Hulu Selangor V. Mugilan dan Ketua Penerangan MIC pusat, P. Kamalanathan.

V. Mugilan 35, yang juga merupakan Naib Ketua Pemuda MIC pusat merupakan ‘anak didik’ Palanivel dan anak jati kawasan Hulu Selangor.

Anak muda itu berasal dari Ladang Kerling sementara Kamalanathan pula dari Rawang.

Pada asasnya, Hulu Selangor adalah kubu kuat BN. Bagaimanapun, ia tercalar pada pilihan raya lepas apabila Palanivel tewas di tangan Allahyarham Dr Zainal.

Namun kemenangan pembangkang di kawasan berkenaan bukanlah kemenangan mutlak kerana tiga kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Parlimen Hulu Selangor dimenangi BN iaitu Hulu Bernam (Umno), Batang Kali (Umno) dan Kuala Kubu Bahru (MCA).

Kawasan Parlimen Hulu Selangor mempunyai 64,500 pemilih berdaftar terdiri daripada 63,701 pengundi biasa dan 799 pengundi pos.

Daripada jumlah itu, 34,020 orang atau 52.7 peratus adalah pengundi Melayu, manakala pengundi Cina dan India masing-masing mencatatkan bilangan 16,964 atau 26.3 peratus dan 12,453 atau 19.3 peratus pengundi.

Jika BN dikatakan bakal menurunkan Palanivel, cakap-cakap mengenai calon Pakatan Rakyat (PR) daripada kalangan pemimpin mereka juga tidak kurang hebatnya.

Mereka mendakwa sekiranya Timbalan Presiden MIC itu diletakkan sebagai calon BN, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim akan mewakili PKR.

Kalau benar seperti yang diperkatakan, apakah bekas menteri dan peguam terkenal itu ayam sabung yang baik untuk melawan MIC?

Situasi pilihan raya kali ini dianggap sengit kerana ia bakal menentukan survival MIC dan PKR oleh itu satu undi sekali pun dianggap amat penting.

Soal calon biarlah Perdana Menteri yang tentukan. Siapa tahu mungkin calon daripada Umno atau MCA akan dipilih?

Apa pun telahan yang dibuat semuanya bakal terjawab apabila Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin membuat pengumuman rasmi mengenai calon BN Khamis ini.

mstar


Read more: http://biaqpila.blogspot.com/2010/04/palanivel-sah-calon-bn.html#ixzz0krWzANTI

WOI, ISLAM ITU TINGGI MANA?

Dalam tahun 60an yang lampau, ketika saya sedang bersyarah penuh semangat di dewan Sekolah Dairatul Maarif Al Wataniah Kepala Batas Seberang Perai, (sekolah kepunyaan Allah Yarham Datuk Hj Ahmad Badawi, ayahanda kepada Mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi) atas tajuk “Islam itu tinggi” (Islam, Yukla Wala Yukla Alaih) Saya menghurai secara budak-budak hingus bahawa Islam itu tinggi, tiada ada yang lebih tinggi darinya.

Hampir lima ratus orang pelajar yang mendengar. Begitu setiap Khamis, jam 9 pagi kami di pilih membuat syarahan dengan tajuk tertentu, selama setengah jam mesti berpidato.

Mudir Dairatul Maarif, Tuan Guru Hj. Ahmad Badawi dan guru-guru lain sedang duduk dalam bilik untuk mendengar kami pidato. Tuan Guru Hj. Ahmad Badawi bermisai melentang, mata terbeliak. Cukup garang. Kami semua takut. Tapi sebenarnya dia guru yang baik, berhati lembut.

Entah apa salah saya, sama ada bacaan atau tajiwd saya atau tafsir saya atau makhraj saya atau saya mirip kepada semangat Pas, tiba-tiba Tuan Guru Hj Ahmad Badawi keluar dari bilik lalu merampas pembesar suara yang saya pegang. Semua pelajar tersentot, terkejut beruk. Saya sendiri naik berpeluh. Mampueh saya.

“Islam itu tinggi mana,haaa? Tinggi pokok nyok (kelapa) ke? Tinggi mana?” jerkah Tuan Guru Hj Ahmad Badawi. Urat di bawah lehernya timbul.

Saya tergamam. Kalau tahi nak keluar tentu tinggal secamca. Kecut habis.

Maka Tuan Guru Hj Ahmad Badawi bersyarah dengan lantang, bersemangat menghurai ayat yang saja baca. Yang saya masih ingat ialah kata-katanya berulang kali; siasah syariyah. Assiasi…maqasid, Umno tidak Pas pun tidak.

Maka sejak hari itu saya sangat yakin bahawa Islam itu tinggi. Tidak ada yang lebih tinggi darinya. Menurut Tuan Guru saya ini, dalam semua bidang, tidak ada yang mampu mengatasinya, apa lagi tentang hukum hakam, malah bahasa Al Qur`an itu sendiri tiada siapa yang boleh tanding.

Tapi saya hairan pula, kalau sudah Islam itu tinggi, undang-undang itu tinggi, kenapa Tuan Guru saya ini tidak masuk Pas ketika itu, sebaliknya dia masuk Umno dan berkedudukan pula?

Lama saya pendam tentang Islam itu tinggi dan tidak pernah berubah sehinggalah menjelang bulan April 2010 ini tiba-tiba saya diubah (di...bukan ber...) dan mengajar pengertian bahawa sebenarnya Islam itu tidaklah tinggi.

Saya teringat jerkahan Tuan Guru saya; “Tinggi? Tinggi mana? Tinggi pokok nyok ke?”

Jika Tuan Guru saya itu masih hidup kelmarin, akan saya terkam ke rumahnya dan saya akan jawab jerkahannya; “Memang benar Islam itu tidak tinggi pun, Tuan Guru! Sekarang sudah jelas, Islam tidak tinggi pun!”

Memang pun. Yang mendakwa Islam itu tinggi bukan Islam saja tetapi umatnya juga.

Hari ini apabila ada sesiapa saja yang mengatakan Islam itu ‘Yukla’ atau tertinggi, itu adalah pembohong.

Takkan kata begini jadi kafir? Saya tak kata Islam itu rendah tapi umat Islam yang pembohong itulah kata Islam itu rendah, terumata umat Melayu yang terdiri dari fatawa fatawi, mutawa mutawi, ulama ulami yang duduk di sebelah sana bukan di sini.

Tinggi apanya kalau sejak dulu Islam disektor-sektor, di juzuk-juzuk dengan jabatan dan pejabat. Tinggi apanya kalau bertahun-tahun lamanya, ulama bertukar ganti, tapi syaraknya hanya ada dalam kitab? Tinggi apanya kalau hukum dijatuhkan gedebuk macam nangka masak, tiba-tiba bila diambil, buah itu busuk meneneh. Tinggi apakah dalam masalah hukum, mahkamah yang Islam kena tunduk koro kepada mahkamah bukan Islam? Tinggi apanya kalau junjung Qur`an tapi tak junjung ajarannya. Tinggi apanya kalau undang-undang tertinggi hendak dijatuhkan ke atas umat Islam, dikelencong ke undang-undang; permudah, ehsan, kasihan, pindaan dengan alasan yang dikeluarkan oleh pemetua-pemetua setelah hukuman itu dihempap ke atas pundak mereka.

Tinggi apanya kalau sudah ditetapkan oleh mahkamah syariah yang boleh gagah jalan kuasa Islam, tiba-tiba diubah hukum hanya dengan kuasa istilah. Dan yang lebih saya meraung, kalau boleh mahu kerobek gali kubur Tuan Guru hendak memberi tahu; Ustaz, tinggi apakah namanya kalau hukum lima kilo tiba-tiba diubah jadi setengah kilo. Ustaz, tinggi apakah namanya, undang-undang dan hukum yang dipersetujui, yang dibahas oleh semua ulama dari segenap ayat dan sunah, dari segenap kitab fekah dan tafsir dan hadis dan ijmak tiba-tiba disentot dan dicabut bulu pahatnya lalu Islam itu menjadi seumpama ayam dogiang yang terkepak-kepak di atas selut.

Tinggi apanya kalau hukum Islam sama dengan hukum sapu sampah tepi jalan!

Bukan payahpun Islam itu direndah dan tidak mahu mengakui tingginya. Ia dilakukan dari kalangan umat Islam sendiri. Waooo, kalau orang lain buat onar tentang Islam, macam lukis karton Nabi Muhamad, bukan main melenting kita. Tapi bila Islam itu dicabut bulu pahatnya oleh umat Islam sendiri, timbullah berbagai daleh helah kononnya, dari segi bahasa, bla...bla...bla. Dari segi pengertian istilah hukum, sebutan buluh kasap itu tak betul, sebenarnya qazaf.

Kenapa, kenapa hal ini boleh berlaku? Jikalah Islam itu tinggi, sepatutnya jika sesuatu hukuman itu dijatuhkan, jika hendak diubah, ia mestilah lebih wibawa, martabat, memacu, upaya, bukan belok turun kepada yang lebih rendah seperti batal wuduk kerana bersetubuh diubah kepada batal wuduk hanya kerana kentut.

Satu perkara yang sangat mustahak sekarang ialah bagaimana kita umat Islam terutama mereka yang berkuasa dan para ulama yang masin air liur dalam kerajaan ialah menggilap dan manik taraf imej undang-undang kepada tahap yang sepatutnya.

Tugas kita sekarang, bukan saja mampu melaksanakan hukum yang sudah sedia ada dalam undang-undang, tetapi mencerna imej keyakinan tentang hukuman itu sendiri menjadi wibawa.

Satu contoh yang paling kecil misalnya; siapa peduli hukuman mahkamah syariah apabila waran tangkap pesalah memukul isteri? Siapa yang menggeletar apabila waran dari mahkamah syariah minta potong gaji saraan untuk anak atau nafkah. Malah denda dan tuntutan bernilai juta-juta pun, yang kena saman itu masih tersenyum.

Bukankah itu imej? Bukanlah itu satu nilai yang rendah dianggap oleh kita sendiri, maka apatah pula jika ada pihak lain yang merombak atau mengubah hukum lalu menjadikan pihak lain terpaksa tunduk kerunas kuku.

Tuan Guru, maaflah murid tua ini. Hukum Islam itu sebenarnya tidak tinggi . Kita cuma merak buih!

-Tersiar dalam ruangan Kolum Tepi, Harakah 12-15 April 2010.