Tuesday, December 10, 2013

FBI intip webcam


10 Disember 2013

WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT. Pengguna webcam kini berisiko di intip Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

The Washington Post melaporkan, teknik pengintipan terkini menggunakan teknologi G-men mampu mengaktifkan kamera dan menghantar imej terus kepada penyiasat tanpa mencetuskan cahaya isyarat pada kamera.

"Ia direka untuk membantu ejen mengesan lokasi dan pergerakan pengguna. Segala fail, gambar dan emel pengguna boleh dimuat turun oleh FBI," menurut laporan itu.

Keupayaan aplikasi baru ini terhasil ketika polis melakukan siasatan terhadap seorang lelaki dikenali sebagai Mo, yang mengancam meletupkan sebuah bangunan Julai tahun lalu.

Ketika ini, Agensi Keselamatan Negara (NSA) Amerika Syarikat didakwa masih melakukan skandal pengintipan panggilan telefon dari seluruh dunia.

Patung Lenin dipecahkan

Patung Lenin dipecahkan
10 Disember 2013

Penunjuk perasaan memecahkan patung Lenin di sini, semalam.

KIEV - UKRAINE. Sebuah patung pengasas Soviet, Vladimir Lenin di ibu negara Ukraine dipecahkan semalam oleh penunjuk perasaan anti kerajaan.

Media melaporkan, mereka menyerang patung itu menggunakan tukul sebagai simbolik protes terhadap Presiden Viktor Yanukovich serta rancangannya dalam mengeratkan hubungan dengan Rusia.

Gerakan menolak pengaruh dari Moscow itu hadir selepas pemimpin pembangkang memberitahu ribuan penunjuk perasaan di Dataran Kiev supaya memberi tekanan kepada Yanukovich.

Difahamkan menurut laporan Reuters, penunjuk perasaan berang dengan keputusan kerajaan mengadakan perjanjian dengan Kesatuan Eropah dalam mengeratkan kerjasama ekonomi dengan Moscow.

Keputusan Yanukovich itu menimbulkan tunjuk perasaan terbesar sejak Revolusi Oren pada 2004