Tuesday, May 11, 2010

Tak ada kerja habiskan usia dengan sia-sia


Berbasikal dari China ke Rusia


MOHD. Yasin (kanan) mengamin doa bersama Zahariz di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Berbekalkan semangat Malaysia Boleh, Zahariz Khuzaimah, 30, akan berbasikal merentasi benua Asia bermula dari Litang di Wilayah Sichuan, China hingga ke Omsk, Rusia mulai 18 Mei ini.
Bekas pensyarah di sebuah kolej swasta itu dijangka menempuh laluan sukar sepanjang 10,000 kilometer menaiki basikal MountainBike termasuk melalui lembah paling dalam di dunia di Yunan yang turut dikenali sebagai Tiger Leaping George.
Zahariz juga akan terpaksa merentasi kawasan tertinggi di dunia iaitu Tibet, banjaran Himalaya, laluan sutera, banjaran Karakarom, pergunungan Altai dan melalui sempadan Pakistan serta Afganistan.
"Tujuan saya melakukan ekspedisi sukar ini adalah untuk mengharumkan nama negara di mata dunia selain memperkenalkan budaya orang Melayu kepada bangsa-bangsa asing," katanya kepada pemberita selepas upacara pelancaran ekspedisi itu oleh Ketua Setiausaha, Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mohd. Yasin Mohd. Salleh di sini semalam.
Menurut Zahariz, dia sudah bersedia daripada segi mental dan fizikal untuk melakukan ekspedisi itu kerana telah melakukan latihan dan persediaan sejak dua bulan lalu.

Wajah penembak Aminulrasyid

KOPERAL Jenain Subi dikawal ketat oleh anggota polis ketika di bawa ke Mahkamah Sesyen Shah Alam untuk didakwa atas tuduhan menyebabkan kematian seorang pelajar Aminulrasyid Amzah 15, pada 26 April lalu di seksyen 11 Shah Alam. 10 Mei - Utusan/SHARUDDIN ABDULLAH

Inilah wajah orang yang menembak Aminulrasyid. kalaulah yang 
ditembak itu terkena anaknya sendiri barulah dia tahu bagaimana perasaan
ibubapa Aminulrasyid sekarang. bukan senang hendak membesarkan anak
sehingga umur 15 tahun. bagaimana pilunya hati mereka dengan kehilangan
anak. Matinya anak mereka dengan ditembak dikepala.

Rasuah lagi ....almaklumlah nak pilihanraya


RM1 bilion atasi banjir – TPM

Muhyiddin Yassin bersalaman dengan murid-murid Sekolah Agama Sibu semasa menghadiri majlis perjumpaan dengan PIBG di sekolah tersebut, semalam.SIBU 10 Mei – Penduduk Sibu diberi jaminan yang kerajaan akan melaksanakan projek perparitan dan tebatan banjir bernilai lebih RM1 bilion sehingga masalah itu selesai, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Beliau berkata, kerja-kerja untuk fasa pertama projek itu yang membabitkan peruntukan RM300 juta telah berjalan dan dijangka siap dalam masa dua tahun.
Katanya, usaha mengurangkan masalah banjir di Sibu akan dilaksanakan melalui satu pelan menyeluruh yang telah disediakan oleh Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar dengan anggaran kos RM1 bilion.
“Saya hendak beri jaminan yang projek ini akan berterusan sehingga siap tetapi ia mungkin menjangkau ke dalam Rancangan Malaysia kesepuluh (RMK-10) dan RMK-11 kerana ia melibatkan kawasan bandar dan pinggir bandar,” katanya.
Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis perjumpaan dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di Sekolah Kebangsaan Agama Sibu, dekat sini, hari ini.
Masalah banjir merupakan antara isu utama yang diperkatakan oleh pembangkang menjelang Pilihan Raya Kecil Parlimen Sibu Ahad ini, selain isu pendidikan dan kemudahan prasarana asas di pedalaman.
Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan bersimpati dengan masalah banjir yang melanda bandar ini sejak lebih 50 tahun lalu kerana kawasan ini terletak di kawasan rendah tanah gambut.
“Kita memberi keutamaan paling tinggi mengenai isu banjir di Sibu dan berharap penduduk bersabar sementara kerajaan berusaha menanganinya,” katanya.
Muhyiddin berkata, kerajaan menyedari isu banjir dieksploitasi pembangkang pada kempen pilihan raya untuk meraih pengundi kerana mereka sendiri mengetahui ia bukanlah satu isu yang mudah untuk ditangani.
Dalam pertemuan hari ini, beberapa wakil sekolah sekitar bandar ini mengambil peluang mengemukakan masalah sekolah masing-masing dan Muhyiddin berjanji kerajaan akan memberi keutamaan kepada sekolah yang sangat memerlukan bantuan.
Beliau juga sebelum itu mengumumkan peruntukan RM500,000 untuk meningkat prasarana SK Agama Sibu yang disifatkannya antara sekolah terbaik di negeri ini.

Ustaz Azhar Idrus - Undi BN dapat Saham

Rakyat Palestin hidup melaratTEMBOK sempadan kontroversi yang memisahkan kem pelarian Shuafat (kiri) di Tebing Barat dengan Pisgat Zeev di wilayah yang diduduki oleh Israel di Baitulmaqdis selepas menawannya dalam perang 1967. – REUTERS


BAITULMAQDIS 10 Mei – Kebanyakan penduduk Palestin di timur Baitulmaqdis, termasuk tiga daripada empat kanak-kanak, hidup di bawah garis kemiskinan kerana menjadi mangsa pengabaian dan diskriminasi oleh Israel.
Nasib penduduk Palestin di kota suci ini digambarkan dalam satu laporan yang disiarkan hari ini oleh sebuah pertubuhan hak asasi manusia Israel, Persatuan bagi Hak-Hak Sivil di Israel (ACRI).
ACRI menyiarkan laporannya itu ketika Israel memulakan sambutan untuk memperingati hari ulang tahun ke-43 rejim Zionis menawan timur Baitulmaqdis yang majoriti penduduknya Arab, pada 1967.
“Sebuah Baitulmaqdis bersatu tidak wujud. Sebenarnya dua kota wujud bersebelahan satu sama lain,” menurut laporan yang mencabar dakwaan Israel bahawa ia berjaya menyatukan kota suci in selepas menawan timur Baitulmaqdis dalam tindakan yang tidak diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.
Sebanyak 75 peratus kanak-kanak Palestin di timur Baitulmaqdis hidup dalam kemiskinan berbanding 45 peratus kanak-kanak Yahudi di kota suci ini.
“Lebih 95,000 kanak-kanak di timur Baitulmaqdis hidup dalam kemiskinan berterusan,” lapor ACRI.
Walaupun kemiskinan berleluasa, hanya 10 peratus daripada 300,000 penduduk di timur Baitulmaqdis mendapat bantuan kebajikan masyarakat.
“Dasar Israel sejak empat dekad lalu mengambil bentuk diskriminasi dalam perancangan dan pembinaan, rampasan tanah, dan pelaburan paling sedikit dalam penyediaan infrastruktur fizikal serta perkhidmatan kerajaan dan perbandaran,” menurut ACRI yang menuduh pihak berkuasa Israel mengabaikan setiap sektor kehidupan penduduk Arab di kota suci.
Israel merampas lebih satu pertiga tanah di timur Baitulmaqdis daripada pemilik persendirian Palestin dan lebih 50,000 rumah Yahudi dibina di atas tanah yang dirampas itu.
Pada akhir 2009, kira-kira 303,429 penduduk Palestin tinggal di timur Baitulmaqdis, bersamaan dengan 36 peratus daripada keseluruhan penduduk kota suci berjumlah 835,450 orang.
Israel menuntut seluruh Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya yang ‘abadi’ sementara Palestin mahu menjadikan timur Baitulmaqdis sebagai ibu negara mereka pada masa depan. – AFP

Perkasa buat laporan polis terhadap Nik Aziz, Guan EngSHAH ALAM 10 Mei - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Selangor hari ini membuat laporan polis terhadap Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang didakwa menghina Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.
Laporan polis itu dibuat ekoran kenyataan Nik Abdul Aziz yang menganggap individu yang melarang masjid digunakan sebagai tempat politik, sebagai 'bodoh.
Yang Dipertua Perkasa Selangor, Abdullah Mansor berkata, kenyataan Nik Abdul Aziz itu jelas tidak bertanggungjawab selain mencabar kuasa Sultan Selangor selaku Ketua Agama Islam negeri yang menitahkan larangan supaya masjid dan surau tidak dijadikan kawasan berpolitik.
"Sehingga hari ini kita tidak menerima sebarang kenyataan maaf daripada beliau. Jadi hari ini kita membuat laporan polis dan meminta pihak berkuasa menyiasat dan mengambil tindakan yang sewajarnya kepada beliau.
"Nik Abdul Aziz telah mengingkari dan mempertikaikan perintah Sultan Selangor sekali gus tidak mematuhi Seksyen 12 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1996," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis terhadap Nik Abdul Aziz di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam di sini hari ini.
Turut hadir Naib Yang Dipertua Perkasa Selangor, Datuk Amir Hamzah Mohd. serta 10 pemimpin pertubuhan itu.
Nik Abdul Aziz dalam ceramahnya di Tumpat, Kelantan baru-baru ini menyifatkan individu yang enggan membenarkan masjid digunakan untuk berpolitik sebagai 'bodoh'.
Pada 1 Mei lalu, Sultan Selangor menjelaskan larangan agar masjid tidak digunakan sebagai pentas politik bertujuan menjaga kesucian dan keharmonian tempat ibadat itu.
Penjelasan itu dititahkan oleh baginda memandangkan ada sesetengah ahli politik mempertikaikan larangan tersebut selain menganggapnya sebagai karut dan peninggalan penjajah.
Dalam pada itu, Abdullah turut memberitahu, selain laporan polis terhadap Nik Abdul Aziz, pihaknya turut mengambil tindakan yang sama terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang menganggap Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tidak layak memegang jawatan tertinggi dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM).
Menurutnya, kenyataan Guan Eng pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang, Khamis lalu adalah satu tindakan prejudis serta menghasut yang boleh menimbulkan keadaan tidak tenteram serta persepsi buruk terhadap PDRM yang merupakan institusi menjaga keselamatan di negara ini.
Malah, katanya, kenyataan Guan Eng itu juga merupakan penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agong yang memperkenankan pelantikan Musa sebagai Ketua Polis Negara.
Dalam masa yang sama, pihaknya mahu Guan Eng berhenti daripada menggunakan nama Kalifah Umar Abdul Aziz dalam ucapan, penerbitan dan sebarang bentuk komunikasi yang disifatkan mencemarkan nama baik khalifah Islam serta perasaan umat Islam di negara ini.
"Guan Eng dilihat menyalahgunakan sewenang-wenangnya nama khalifah Islam itu untuk kepentingan politik. Malah kepimpinan beliau juga tidak menggambarkan keperibadian khalifah Islam itu.
"Kita mahu beliau berhenti menggunakan nama Khalifah Umar Abdul Aziz kerana kita khuatir ia akan mengelirukan golongan muda daripada kalangan umat Islam," tegasnya.

Malaysia bukan negara kuku besi - Tun MahathirKUALA LUMPUR 10 Mei - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini menolak dakwaan pemimpin pembangkang bahawa Malaysia adalah sebuah negara kuku besi kerana pembangkang tidak mampu membentuk sebuah kerajaan.
"Pembangkang kata kita adalah sebuah negara kuku besi kerana mempunyai parti sama memerintah negara sejak kemerdekaan tetapi kita melihat pembangkang mempunyai peluang untuk menang di semua peringkat pilihan raya.
"Mereka juga mampu membentuk kerajaan (di beberapa negeri). Ini mebuktikan Malaysia adalah sebuah negara demokrasi kerana pembangkang sebenarnya boleh menang," katanya semasa menyampaikan cermah bertajuk Peneraju Tadbir Urus - Imbasan Pengalaman Malaysia di sini hari ini.
Ceramah ulang tahun ke-50 itu anjuran Institut Setiausaha dan Pentadbiran Berkanun Malaysia.
Dr. Mahathir juga menekakan pentingnya Barisan Nasional (BN) menguasai semula dua pertiga majoriti di Parlimen supaya memiliki kuasa seimbang agar dapat mentadbir negara tanpa banyak halangan daripada pembangkang.
"Memiliki majoriti dua pertiga juga penting kerana ia mengimbangi kuasa menentang oleh pembangkang dan kuasa kerajaan untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai parti pemerintah," katanya.
Dr. Mahathir berkata, seorang pemimpin cemerlang bukan sahaja mempunyai idea bernas tetapi juga tahu bagaimana melaksanakan idea tersebut.
"Misalnya, pelabuhan kita, kita bina kemudahan yang amat baik di Pelabuhan Klang dan berbelanja berbilion ringgit untuk membinanya. Jadi kajian dilakukan dan mendapati sejumlah satu juta unit kontena atau bersamaan dua puluh kaki (TEU) dikendalikan di semua pelabuhan di Malaysia.
"Kami bertanya bagaimana Singapura mengendali 12 juta TEU...ini sudah pasti tidak betul, kami membelanja banyak wang untuk membina pelabuhan dan namum ia tidak berfungsi.
"Jadi kami beritahu menteri berkenaan supaya turun padang dan melihat pelabuhan sama ada ia berfungsi secara betul atau tidak...jika ada masalah biar kita selesaikan.
"Jika ia tidak cekap biarkan kita menjadikan pelabuhan kita cekap dan efisen dan hari ini kita mengendalikan kira-kira 15 juta TEU di semua pelabuhan di negara ini," katanya. - Bernama