Friday, November 1, 2013

Pocong sudah boleh mengundi

2013/11/01
Kalimantan: Seorang penduduk Kalimantan Barat, Pocong akhirnya diiktiraf pengundi sah oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Umum (KPU) selepas mengesahkan lelaki itu benar-benar wujud.

Nama Pocong dimasukkan dalam senarai pengundi bagi pilihan raya tahun depan selepas pegawai di Singkawang membuat bantahan rasmi kepada KPU di Jakarta yang enggan memasukkan namanya kerana menganggapnya sebagai gurauan.
“Pegawai kami di Singkawang menunjukkan gambar Pocong bersama mereka,” kata Pengerusi KPU Husni Kamil Manik pada seminar di Jakarta Isnin lalu.

“Mereka turut memberi kad keluarga Pocong untuk menyokong kewujudannya,” katanya.


Pocong ialah karakter paling popular dalam cerita seram masyarakat Indonesia. Ia sejenis hantu berbungkus kain kafan yang kerap digambarkan menghantui penduduk.


Keputusan dibuat ketika KPU bertungkus-lumus mengemaskini senarai pengundi yang akan diterbitkan minggu depan.

Pada masa lalu, kesilapan biasa yang dibuat pegawai KPU tempatan termasuk nama sama, nama orang yang sudah mati atau tak wujud dikatakan direka oleh pegawai parti politik tertentu dengan tujuan untuk menipu dalam pilihan raya. - AFP


Indonesia minta penjelasan AS

2013/11/01
Jakarta: Indonesia mendesak AS menjelaskan laporan bahawa kedutaan negara itu di Jakarta digunakan sebagai pangkalan untuk menggodam perbualan telefon dan alat komunikasi elektronik Presiden Susilo Bambang Yudhoyono dengan pemimpin Indonesia lain.

Pakar Indonesia dan anggota Parlimen menggesa kerajaan bersemuka dengan AS dan mengambil tindakan termasuk menghantar pulang beberapa diplomatnya atau menarik balik misi diplomatik Indonesia di negara itu.
Akhbar Sydney Morning Herald sebelum ini melaporkan: “Memetik data perisikan yang dibocorkan bekas perisik AS, Edward Snowden dan beberapa pegawai Australia bahawa kedutaan AS di Jakarta antara 90 kemudahan pengawasan seluruh negara digunakan bagi mengawasi “hampir semua kegiatan dibuat pengguna Internet” termasuk e-mel, melayari web, pencarian di Internet dan media sosial. - Agensi