Monday, July 12, 2010

Kejahatan UMNO Terengganu - Perobohan Chalet di RedangBerita Oleh Amdang81
16 Ogos 2007 lalu. Mungkin sudah basi bagi UMNO tetapi tidak bagi rakyat.

Bersama ini disertakan gambar-gambar sekitar perobohan itu berlaku. Salah siapa? Aku tidak mahu menjawab persoalan ini. Tetapi dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh DJ adalah tindakan MPKT ini tidak berkaitan dengan Kerajaan Negeri Terengganu.

Pelik bila aku baca akhbar (Akhbar 30 Ogos 2007 - Aku lupa akhbar apa) yang memetik DJ berkata demikian. Apakah MPKT sekarang sudah menjadi entiti yang berasingan dari Kerajaan Negeri Terengganu? Atau apakah MPKT sekarang diswastakan sepenuhnya kepada individu tertentu? Atau mungkin maksud DJ adalah MPKT berhak berbuat apa sahaja tanpa perlu merujuk kepada polisi kerajaan?


Pengurus Besar Redang Beach Resort, Vincent Liew yang menganggap tindakan MPKT merobohkan bangunan milik syarikatnya tidak adil kerana ada pusat peranginan lain yang juga tidak memiliki Sijil Layak Menduduki (CF) tetapi tidak dirobohkan. - Metro 19 Ogos.


Gambar 1: Kerja-kerja membuang alat penyaman udara pada dinding chalet. Dimaklumkan jentera yang digunakan disewa oleh pihak pengurusan.


Gambar 2: Kerja memungah perabot dan barangan yang masih boleh digunapakai


Gambar 3: Masih elok


Gambar 4: Perbincangan? Masih adakah ruang toleransi?


Gambar 5: 'Majlis Perasmian' dilakukan..


Gambar 6: Kerja-kerja perobohan. Pekerja MPKT memerhatikan


Gambar 7: Lagi kerja-kerja perobohan.


Gambar 8: Kerja perobohan. Lihat pada belakang jentera yang digunakan. Jelas perkataan MPKT


Gambar 9: Akhirnya...


Gambar 10: Lori yang digunakan untuk mengangkut sisa bangunan.


Gambar 11: Sisa bangunan diangkut.


Gambar 12: Tanda protes pada malam Merdeka.


Gambar 13: Antara percikan bunga api Merdeka dan nyalaan lilin "Tidak Adil". Agaknya lagu Terengganukuku dinyanyikan kot? Huhuhuhu..

Nota: Dalam waktu pemerintahan DJ, sudah 2 buah chalet telah dirobohkan di Pulau Redang. Agaknya DJ nak suruh semua tumpu ke Pulau Duyong je kot. Maklum saja ada laporan yang mengatakan Monsoon Cup merugikan dan hotel-hotel yang ada di Kuala Terengganu juga tidak bertambah bilangan pengunjung ketika acara itu diadakan. Jaga-jaga kepada mereka yang punya chalet di tempat-tempat lain. DJ ni pernah robohkan masjid! Apalah sangat dosa merobohkan chalet pada dia. Mungkin nanti dia jawab sebab di sini wujudnya kegiatan maksiat pun boleh jadi.

amdang: Alahai Deris, makin kuat Diktatoran kamu..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://amdang81.blogspot.com

TranungKite Online v7.0 - Kejahatan UMNO Terengganu - Perobohan Chalet di Redang

Tun_Telanai: CUBA-CUBA RENUNGKAN KEJAHATAN UMNO


SWASTA SANA SINI
Oleh: Ketua Perusuh[http://ketuaperusuh.wordpress.com/]
Dasar Persyarikatan Malaysia yang diperkenalkan sejak pertengahan 80′an terlah berjaya memacu ekonomi Malaysia menjadi sebuah negara yang terkenal sebagai Harimau Asia. Dengan pembentukan Dasar Persyarikatan Malaysia, beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) telah berjaya dikorporatkan menjadi entiti perniagaan yang mantap hasil daripada monopoli yang telah diunjurkan oleh pihak Kerajaan Malaysia.


Antara entiti perniagaan yang berjaya dalam menggunapakai Dasar Persyarikatan Malaysia adalah Tenaga Nasional. Seperti yang kita sedia maklum, Tenaga Nasional Berhad (TNB) dahulunya lebih dikenali sebagai Lembaga Letrik Negara (LLN) iaitu satu cabang khidmat dalam Kerajaan Malaysia yang menyediakan sumber tenaga elektrik untuk kegunaan domestik dan industri. Semasa LLN memberikan perkhidmatan, harga bayaran caj tenaga elektrik amatlah rendah dan berpatutan. Ini kerana ianya adalah satu khidmat sosial yang disediakan dengan dana daripada cukai-cukai yang dikutip oleh Kerajaan Malaysia.


Namun apabila TNB mengambilalih kuasa pembekalan dan perkhidmatan tenaga elektrik (secara monopoli), maka harga bayaran caj tenaga elektrik telah naik mendadak yang perlu dibayar oleh setiap pengguna. Kemana agaknya Ringgit Malaysia (RM) nilai cukai yang dahulunya digunakan untuk membiayai kos pengurusan dan operasi LLN kerana kini TNB telah menjana dananya sendiri tanpa bantuan wang dari cukai. Berapakah agaknya jutaan ringgit dan kemana ianya diagihkan?


Kini 
Institut Jantung Negara (IJN) pula sedang bersiap sedia untuk diswastakan atas alasan Kerajaan Malaysia tidak mampu untuk menanggung kos pengurusan dan operasinya dengan dana dari kutipan cukai, dan perlukan sokongan dari Sime Darby Berhad (Synergy Drive?) untuk menyelamatkannya daripada terpaksa ditutup.


Persoalannya sekarang ini ialah, jika semua jabatan dan institusi Kerajaan ingin diswastakan (demi untuk mengaut keuntungan segara) adakah boleh para pembayar cukai mengurangkan bayaran cukai mereka kepada Kerajaan Malaysia kerana pihak Kerajaan Malaysia (Lembaga Hasil Dalam Negeri - LHDN) tidak perlu untuk menyediakan dana (dari hasil cukai) bagi mengoperasikan jabatan dan institusi Kerajaan ini?


Dasar Persyarikatan Malaysia diujudkan atas sebab untuk menjimatkan kos pengurusan yang digunakan oleh Kerajaan Malaysia yang mana dengannya dapatlah cukai-cukai yang dikutip diagihkan kepada keperluan yang lain. Kadar cukai yang perlu dibayar oleh setiap warganegara dan juga sesiapa sahaja yang berada di Malaysia adalah tetap dan tidak berubah sejak sebelum dan sesudah Dasar Persyarikatan Malaysia dimulakan.


Pada pandangan saya, kita membayar cukai yang tinggi hanyalah untuk mendapatkan kemudahan daripada pihak kerajaan, namun sekiranya kemudahan itu disediakan oleh pihak swasta, maka kita sewajarnya tidak perlu untuk membayar nilai cukai yang tinggi kepada kerajaan (perlu ada rebet kerana pihak kerajaan tidak menyediakan kemudahan ini).


Namun apa yang berlaku di Malaysia ialah, rakyat diketuk (diperah) dua kali oleh kerajaan dan swasta bagi perkhidmatan yang sepatunya diberikan percuma bagi pembayar cukai.


Oleh itu dengan tercetusnya perkara ini, maka saya dengan ini amat berharap agar rakyat Malaysia membuka mata dan minda mereka untuk membuat keputusan sama ada perlu untuk terus membayar cukai kepada Kerajaan Malaysia (walaupun perkhidmatan bukan disediakan oleh pihak Kerajaan Malaysia) ataupun menuntut bayaran cukai direbetkan (diberikan diskaun). Amatlah malang sekiranya rakyat Malaysia sanggup untuk diperah habis-habisan oleh pihak Kerajaan Malaysia dan juga oleh pihak kroni (Barisan Nasional) yang mendapat lubuk emas (monopoli projek pengswastaan).


Bagi diri saya dan keluarga, kami tidak redha wang kami diperah dua kali hanya untuk satu perkhidmatan

Tun_Telanai: CUBA-CUBA RENUNGKAN KEJAHATAN UMNO

WASIAT PEJUANG: KAMPUNG BELUM MANGSA KEJAHATAN UMNO BRITISHDi ulu Sungai Perak pernah wujud sebuah perkampungan yang didirikan di atas titik peluh dan keringat penghuninya yang dikenali sebagai Kampung Belum. Hari ini kampung ini sudah tidak wujud lagi dan kawasan perkampungan ini sudah menjadi hutan belantara. Ini adalah salah satu kekejaman penjajah Inggeris ke atas rakyat negara kita.

Selain Kampung Belum, terdapat juga sebuah kampung yang terletak di kawasan sempadan sebelah Thailand yang dikenali sebagai Kampung Hala. Kampung ini juga mengalami nasib yang sama dengan Kampung Belum. Penduduknya dihalau keluar ke Dusun Nyor yang kini berada di daerah Chendek, Narathiwat.
Berikut adalah sedikit catatan dari Abdullah C.D. berkenaan Kampung Belum.

Kampung Belum Mangsa Kekejaman Inggeris 

Kami tiba di Kampung Belum pada 22 September 1954. Kampung Belum sudah tiada penghuni lagi, tapi kesan-kesan rumah yang dibakar dan pokok-pokok buah-buahan yang ditebang oleh askar penjajah masih kelihatan. Massa Kampung Belum dihalau secara paksa oleh penjajah ke Grik.

Kampung Belum dipercayai wujud kira-kira 100 tahun sebelum ia dimusnahkan. Dalam masa Perang Dunia Kedua, Kampung Belum pernah didatangi puak penyamun Kuomintang. Satu kompeni TAJRM dihantar dari Tapah ke Gua Musang untuk menghalau puak penyamun. Kompeni tersebut terus menghalau penyamun Kuomintang hingga ke Kampung Belum dan mendirikan basis di situ. Akibatnya, puak-puak penyamun itu terus lari ke Betong, wilayah Thailand. Sejak itu Kampung Belum menjadi basis gerakan kemerdekaan untuk kemerdekaan Malaya dari penjajah British. Ketua Kompeni TAJRM yang memimpin di Kampung Belum bernama Lao Ma. Kerana sumbangan besar kompeni tersebut menghapuskan puak-puak penyamun Kuomintang, penjajah British pernah menjemput Ketua Kompeni Lao Ma menyertai perarakan menyambut kemenangan perang di London pada tahun 1945. Lao Ma bukan sahaja pandai bahasa Tionghua, tetapi juga boleh bercakap dalam bahasa Inggeris, Melayu dan bahasa Orang Asli.

Seperti kampung-kampung lain, Kampung Belum juga dilanda semangat kebangsaan untukkemerdekaan yang dibangkitkan PKMM, PKM dan lain-lain selepas Perang Dunia Kedua. Apabila penjajah British mengisytiharkan Darurat, Kampung Belum sekali lagi menjadi basis Perang Anti-British. Lao Ma sekali lagi memimpin kompeninya bergerak menyusun massa di Kampung Belum. Pak Long, seorang perajurit dari Kelantan ditugaskan dalam kompeni tersebut untuk menyusun orang Melayu di situ. Mereka sebenarnya telah mendirikan Republik Belum.

Untuk menindas perjuangan massa dan membasmi pasukan TPNM, penjajah British telah melaksanakan dasar kejam ke atas rakyat. Pada 7 Februari 1952, 9 buah kapal terbang penjajah melakukan pengeboman di kawasan Kampung Belum. Ini disusuli dengan menggugurkan sejumlah besar askar penjajah Inggeris. Sementara itu, kira-kira 500 - 600 askar dikerahkan menyerang Kampung Belum dari berbagai penjuru. Massa rakyat Kampung Belum digiring keluar manakala seluruh Kampung Belum dibinasakan. Semua harta massa dimusnahkan termasuklah rumah, pokok buah-buahan, binatang ternakan dan lain-lain.

Untuk mengenang jasa dan sumbangan Kampung Belum kepada perjuangan kemerdekaan dan sambutan mereka kepada pasukan TPNM dan PKM, seorang kawan yang pernah bertugas di Kampung Belum telah menuliskan sebuah tulisan bertajuk KAMPUNG BELUM. Tulisan tersebut diterbitkan oleh pejabat penerbitan Rejimen Ke-10 sempadan Perak - Kelantan pada tahun 1959 dalam tulisan Jawi dan cetakan stensels.

WASIAT PEJUANG: KAMPUNG BELUM MANGSA KEJAHATAN UMNO BRITISH

"Saya diseksa pegawai perisik tentera"

"Saya diseksa pegawai perisik tentera"

N Tharmendran, seorang bekas sarjan RMAF yang telah didakwa berhubung kehilangan dua enjin jet pejuang, mendakwa dia ditahan dan diseksa oleh pegawai perisikan tentera selama tiga minggu berhubung siasatan kes tersebut.

Walaupun setahun telah berlalu, tetapi semunya masih jelas di mata Tharmendran, 42, siasatan dalaman tentera yang telah dilaluinya, seolah-olahnya ianya baru berlaku semalam.

Tharmendran mendakwa cara yang digemari penyiasatnya - yang didakwa diketuai pegawai berpangkat mejar dan pembantunya, juga seorang mejar - adalah memakaikannya dengan topi keledar dan berkali-kali memukulnya sekuat mungkin.

"Mereka menggunakan kayu golf dan sesuatu yang panjang seperti kayu kriket. Alasannya ialah apabila memukul topi keledar yang saya pakai, tidak ada kesan. Anda tidak dapat temui kesan apa-apapun, tapi ia adalah sakit dalaman, "katanya kepada
Malaysiakini.

"Itu yang mejar (nama dirahsiakan) kata kepada saya. (Dia kata) 'Saya boleh memukul anda sekuat mana yang sama mahu, tapi tidak akan ada kesan apapun. Bahkan (jika) anda pergi menemui doktor pun, dia akan kata anda hanya sakit kepala."

Dan akibat penderaan fizikal itu, Tharmendran berkata dia menderita sakit teruk di leher serta bahu dan sukar menggerakkan lengan kirinya selama beberapa hari selepas soal siasat itu berakhir.

Dia juga mendakwa berulangkali dibogelkan hanya tinggal seluar dalamnya, disuruh berdiri di atas ketulan ais sehingga sejam, dan diancam dengan kematian.

"Saya diberitahu oleh mejar ini, yang dia mempunyai kawan dalam UTK (unit tindakan khas) dan KDN (Kementerian Dalam Negeri) dan tidak sukar baginya untuk mendapatkan beberapa orang untuk menembak dan membunuh saya.

"Seperkara lagi, dia kata, tak seorang pun akan percaya pada saya (jika saya melaporkan penyeksaan tersebut), kerana dia adalah IO (pegawai penyiasat) dan ia mempunyai kuasa. Bahkan, katanya, jika saya pergi ke hospital dan mengatakan yang saya telah diseksa oleh orang-orang ini, dia kata tak seorang pun akan percaya pada saya."

Tharmendan berkata, dia tidak dibenarkan menghubungi sesiapa pun untuk memberitahu mereka di mana dia berada selama tiga minggu tahanan.

Bapa N Nagarajah telah membuat laporan polis bulan lalu untuk melaporkan mengenai apa yang didakwa telah dialami oleh Tharmendran selama tiga minggu dalam tahanan tentera.

'Hilang maruah'

Tharmendran berkata, berat badannya merosot 20 kg selepas diseksa dan selama enam bulan dia ditahan reman di Penjara Sungai Buloh kerana tidak mampu membayar ikatjamin RM150,000 berhubung tuduhan terhadapnya itu.

Dia percaya dia bukan satu-satunya yang diseksa oleh pegawai perisikan, dan mendakwa sekurang-kurangnya 30 orang lagi turut melalui pengalaman yang sama atas sebab-sebab yang tidak diketahuinya. Dia tidak tahu apa yang berlaku terhadap mereka.
KERENGGA: "Saya diseksa pegawai perisik tentera"

Era Pasca: FOTO USTAZAH MASHITAH dan ULAMAK MUDA MASHITAH!


Korang nilai sendiri.. sejak UMNO mula do ringan-ringan ngan ESQ nih tetiba nak kaji balik? Apa selama nih salah kaji ke? Atau dulu Sesat sekarang tak sesat?

Sebab tu aku malas layan sagat pasai ESQ nih... Korang pikir betul-betul..

DI MALAYSIA
semenanjung -kafir takleh guna ALLAH
sabahserawak -kafir boleh guna

Dulu-Haram judi
Kini-Halal judi (nak kaji semula?)

Dulu-ESQ HARAM
Kini-Sejak mashitah terlibat dalam ESQ nak kaji semula keharaman nya???

Dulu-BN bina kandang babi bersepah-sepah boleh atau halal!
Kini-PR nak bina kandang babi moden melompat mereka!

Dulu-isu APCO cuba ditutup!
Kini-Kontrak APCO sambung lagi!

Dulu-Kini-Selamanya kelentong orang UMNO nih!

Apa ingat agama leh kejap boleh kejap tak boleh?

Apa ingat agama leh sana boleh sini tak boleh?

Pemimpin PAS Selayaknya Sederhana

Pemimpin PAS Selayaknya Sederhana

Pemimpin PAS :
Ambillah Gaya Hidup
Yang Sederhana


1. Sebaik - baik perkara ialah pertengahannya [ sederhana ]
خير الأمور أوسطها.
Tidak melampau [ ifrat] dan tidak terlalu bermudah - mudah . [tafrit ] .

2. Sederhana adalah lambang keutuhan dan kemuliaan peribadi . Pemimpin yang hidup dalam kesederhanaan adalah pemimpin yang berjiwa besar justeru ia tidak dipengaruhi oleh nafsu tamak dan gelojoh .

3. Pemimpin yang mengambil gaya dan cara hidup secara sederhana juga merupakan pemimpin yang hebat justeru ia tidak terpedaya dengan bujukan nafsu dan syaithan untuk bermudah - mudah atau meringan - ringankan amanah dan tanggungjawab sebagai seorang hamba terhadap tuhannya .

4. Kini rata - rata pemimpin PAS menang pilihanraya menjadi wakil rakyat samaada diperingkat DUN atau parlimen malah ada yang bergelar Menteri Besar dan exco kerajaan negeri . Alhamdulillah , ianya satu penghormatan dan kepercayaan rakyat kepada PAS . Namun berwaspadalah , agar lifestyle kalian masih kekal utuh dalam frame seorang pemimpin yang beriman , bertaqwa , berakhlak dan sederhana .

5. Usah terpedaya dan terpengaruh dengan cara hidup orang lain apatah lagi musuh . Sekalipun kalian memang layak dan memiliki kekayaan melalui cara yang benar dan halal , namun ambil lah hukum wara' atau zuhud dalam kepimpinan dan penampilan kalian . Usah bermewah dengan harta yang dimiliki tetapi tidaklah sampai kelihatan selekeh , lusuh dan tidak ceria . Sederhanalah dalam segalanya .

6. Wara' bukan bermaksud berjalan tunduk tanpa mendongak wajah dan zuhud pula bukan bermakna selekeh tanpa set pakaian yang baru dan kemas . Tetapi wara'dengan maksud tidak berlebih - lebih menggunakan nikmat kekayaan halal yang kita miliki sementara zuhud pula ialah menggunakan nikmat kekayaan yang dimiliki tanpa hati terpengaruh dan terpaut padanya.

7. Gerakan Islam seperti PAS selayaknya mendokong feqh wasatiah [ kesederhanaan ] ini dalam usaha mendapatkan tempat di sisi Allah swt dan menarik sokongan rakyat kepada perjuangan suci yang didokong . Rata -rata manusia tidak senang dan muak dengan manusia yang berlebih - lebihan dalam penampilan gaya hidup serta menunjuk kaya dan mewah mereka.

8. Feqh wasatiah bukan hanya dipakai dalam aliran pemikiran dan prinsip hidup tetapi juga dalam penampilan , cara dan gaya hidup [ lifestyle ] . Janganlah setahun dua jadi wakil rakyat , perubahan ketara dan mendadak berlaku dalam hidupnya seperti membina rumah besar , memiliki kenderaan baru dan mahal .

9. Bukanlah salah memiliki rumah luas dan kenderaan yang baik , tetapi bersederhanalah . Jika tidak , pemimpin PAS akan kehilangan haibah [ kehebatan ] danquwwah [ kredebiliti ]. Sifat dan amalan sederhana mendekatkan pemimpin PAS dengan rakyat marhain. Mudahnya amalan bersederhana ini ialah mengambil sesuatu seperlunya . Jika ia perlukan rumah 5 bilik dengan jumlah keluarganya yang ramai maka milikilah , ia menepati keperluan . Demikianlah kenderaan , jika perlukan kenderaan yang baik kerana keperluannya berjalan jauh saban hari mengambil undangan amal islami yang diperjuangkan , maka ambillah justeru ia menepati keperluan . Apa yang tidak disenangi ialah berlebih - lebihan dari had keperluan dan bermewah - mewah .

10. Kita tidak mahu menjadi pemimpin parti yang petah mengungkap serta meriwayat contoh zuhud dan wara'nya Tuan Guru Hj Nik Abd Aziz , Tuan Guru Hj Abd Hadi dan Ust Azizan Razak , walau mereka dipuncak kuasa tetapi tetap :

  • tinggal di kediaman asal yang serba sederhana ,
  • nilai pakaian mereka seperti rakyat awam ,
  • mereka mengamalkan jimat cermat dalam kehidupan sehariannya ,
  • keraian mereka tidak mewah
  • elaun mereka dikembalikan kekantung pembendaharaan negeri
tetapi malang , jika kita sendiri gagal untuk mencontohinya .
Episode Sebuah Perjuangan: Pemimpin PAS Selayaknya Sederhana

Batu vs Kayu: Mesyuarat kecoh, Umno Kedah dukacita - video

awat hang jadi lagu ni awang oi

Batu vs Kayu: Mesyuarat kecoh, Umno Kedah dukacita - video

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::: HOT: Gambar 'pejuang Melayu' bertengkar di Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian..(video inside)

DaifOleh Mohd Izham Unnip Abdullah
bhnews@bharian.com.my
2010/07/12

SK Darau hampir runtuh bahayakan keselamatan murid 

KOTA KINABALU: Walaupun hanya kira-kira 15 kilometer dari pusat bandar raya, keadaan Sekolah Kebangsaan (SK) Darau, Menggatal di sini, tidak ubah seperti sekolah pedalaman yang daif dan serba kekurangan.Ia berikutan keadaan bangunan kayu yang menempatkan sebahagian besar bilik darjah sekolah itu usang dengan ada strukturnya reput, sama ada akibat dimamah usia atau dibinasakan banjir.
Akibatnya, kira-kira 1,300 muridnya terpaksa belajar dalam bilik darjah yang sempit dan daif, manakala nyawa mereka diancam bahaya kerana bangunan digunakan boleh roboh pada bila-bila masa. 

Tinjauan Berita Harian mendapati dua bangunan kayu bertiang menempatkan enam bilik darjah dan tiga bangunan teres separuh konkrit dengan enam bilik darjah yang berusia hampir separuh abad sudah tidak sesuai diduduki. 

Struktur binaannya tidak kukuh dengan sebahagian lantai kayu dan anak tangga daripada papan berkeriut dan melengkung apabila dipijak, manakala dinding berlubang kerana papannya reput. 

Bumbung pula ada yang diliputi rumput dan bocor manakala sebahagian cermin tingkap tertanggal, menunjukkan keadaannya yang daif dan tidak setaraf dengan kedudukan sebagai sekolah bandar. 
Keadaan itu tidak sepadan dengan kedudukannya sebagai sekolah aliran Melayu terawal di bandar raya ini dan antara sekolah pilihan utama ibu bapa di kawasan Menggatal untuk menyekolahkan anak mereka. 

Guru Besarnya, Said Khairani, berkata sekolah itu asalnya dinamakan Sekolah Vernakular Kerajaan Darau yang dibina pemerintah British pada 1940 dengan tapak asal di Kampung Likas, Kota Kinabalu. 

"Pada 1963, tapak sekolah dipindahkan ke kawasan berhampiran pekan Menggatal dengan kemudahan empat bilik darjah dalam dua bangunan separuh konkrit yang masih digunakan hingga ke hari ini. 

"Walaupun kerajaan membina sebuah bangunan baru dua tingkat untuk menambah kemudahan bilik darjah pada 1990-an, bilik darjah di bangunan lama masih digunakan kerana kelas di bangunan baru tidak mencukupi. 

"Saya sedar keadaan bangunan lama itu sudah tidak sesuai digunakan kerana usang tetapi kami tiada pilihan. Kalau hanya bilik darjah di bangunan baru digunakan, tidak ramai murid dapat diambil sedangkan ramai ibu bapa mahu menghantar anak ke sekolah ini," katanya. 

Ketika ini, sekolah itu hanya mempunyai 16 bilik darjah dengan 32 kelas dari prasekolah hingga Tahun Enam yang dikendalikan dalam dua sesi iaitu pagi dan petang. 

Beliau berkata, masalah dihadapi sekolah itu sudah diajukan kepada Kementerian Pelajaran sejak 10 tahun lalu dengan meminta penambahan 12 lagi bilik darjah baru tetapi sehingga kini belum ditunaikan. 

"Pihak kementerian berjanji membina bilik darjah baru dalam Rancangan Malaysia Kelapan (RMke-8) tetapi tidak dapat dilaksanakan kerana ketiadaan peruntukan lalu dilanjutkan ke Rancangan Malaysia Kesembilan (RMKe-9), namun keadaannya juga sama. 

"Ini memaksa kita menyambung permohonan dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10) tetapi kali ini dengan penambahan 24 bilik darjah baru. Saya berharap permintaan kali ini dapat ditunaikan," katanya. 

Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) SK Darau, Abdul Razak Kulah, berkata kerajaan perlu memberi perhatian kepada masalah dihadapi sekolah itu kerana apa yang dialami murid dan gurunya sudah berlarutan sejak sekian lama. 

Katanya, masalah banjir kilat yang sering melanda sekolah itu setiap kali hujan lebat juga wajar diambil berat kerana ia menyebabkan banyak harta benda sekolah rosak selain memaksa pengurusan sekolah menutup persekolahan apabila banjir. 

“Kedudukan sekolah ini di kawasan rendah menyebabkan ia mudah dinaiki air dan ia berlaku apabila hujan berpanjangan lebih sejam. Disebabkan banjir, sekolah terpaksa ditutup sehingga banjir surut dan lumpur dalam bilik darjah dibersihkan. 

"Sehubungan itu, kami meminta apabila kerajaan membina bilik darjah baru untuk sekolah ini, bangunannya dibina bertiang tinggi supaya tidak dilimpahi banjir. 

"Bangunan makmal komputer sekolah yang dibina bertiang kira-kira satu meter sebelum ini pernah dinaiki air setinggi tiga meter menyebabkan sebahagian besar peralatan komputernya rosak," katanya. 

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar yang juga Exco Pelajaran negeri, Datuk Masidi Manjun, turut meninjau keadaan sekolah itu dan meminta Kementerian Pelajaran memberi keutamaan menyelesaikan masalah yang dihadapi.

'Sia-sia berunding dengan Israel'2010/07/12

RAMALLAH: Presiden Palestin yang kini menerima tekanan Amerika Syarikat supaya meneruskan rundingan dengan Israel, berkata melakukannya dalam keadaan sekarang tidak akan membuahkan hasil ketika rejim Zionis itu berkeras tidak akan membenarkan sebarang penghantaran bantuan dari laut ke Gaza. 

Kenyataan oleh Mahmoud Abbas menjelaskan hasratnya untuk tidak kembali ke meja rundingan kecuali Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mematuhi mandat antarabangsa berhubung pembekuan penempatan dan bersetuju untuk mengadakan baki rundingan yang ditinggalkan oleh penyandangnya pada Disember 2008.
“Kami sudah jelaskan visi dan pandangan kami selain mengatakan jika ada perkembangan kami bersetuju mengadakan rundingan, namun jika tiada perkembangan, rundingan sia-sia saja,” kata Mahmoud dalam satu ucapan lewat kelmarin.
“Jika mereka (Israel) berkata ‘marilah dan mulakan rundingan dari kosong,’ ia sia-sia dan tidak berhasil,” tambahnya. 

Pembantu Mahmoud, Yasser Abed Rabbo memberitahu radio Palestin semalam bahawa rakyat Palestin tidak mahu memasuki rundingan terbuka dengan Israel. 

“Perlu ada satu jadual waktu, rangka kerja untuk rundingan sebegini. Kami tidak akan memasuki rundingan baru yang mungkin mengambil masa lebih 10 tahun,” katanya. 

Sementara itu, laporan AFP menyebut Israel berazam semalam untuk menghalang sebuah kapal bantuan Libya daripada melanggar sekatan Gaza selepas ia jelas menghala ke negara yang dikepung itu walaupun kekecohan usaha diplomatik untuk memesongkannya ke Mesir. 
“Israel tidak akan membiarkan bot itu sampai ke Gaza,” kata menteri tanpa portfolio Yossi Peled kepada sebuah radio awam Israel sehari selepas kapal sepanjang 92 meter itu mula berlepas dari pelabuhan Greek, Lavrio di selatan Athens. – AP/AFP 

Maksiat ketika waktu solat JumaatMASJID TANAH - Pantai Sungai Tuang, di Pengkalan Balak, dekat sini dikesan menjadi lokasi pasangan remaja melakukan perbuatan sumbang sehingga melampaui batas. 

Lebih membimbangkan, kelakuan tidak senonoh remaja berpelukan dan bercumbuan di kerusi konkrit yang disediakan turut berlaku semasa kaum lelaki sedang menuju ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat. 

Bukan setakat di tepi pantai, malah chalet-chalet sekitar pantai juga dijadikan lokasi ‘cinta sumbang’ remaja termasuk bermalam di sana bersama pasangan masing-masing yang dikesan bukan muhrim. 

Kelakuan mereka itu bukan saja mencemarkan kawasan peranginan itu, tetapi turut mengundang rungutan penduduk sekitar yang tidak tahan melihat perangai pasangan remaja terbabit bersilih ganti. 

Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Sungai Tuang, Mohamad Abu Hassan berkata, penduduk kecewa dengan tindakan beberapa pasangan remaja memadu kasih di tepi pantai tanpa mempedulikan orang ramai. 

Menurutnya, lebih memalukan perbuatan itu berlaku semasa solat Jumaat dan dipercayai turut membabitkan pelajar sekolah dan Institusi Pengajian Tinggi(IPT). 

“Perbuatan maksiat melibatkan remaja di kalangan masyarakat setempat, pekerja kilang dan juga remaja sekolah di beberapa kawasan di pantai peranginan ini, kian meruncing. 

“Sepanjang pantai terutama tengahari Jumaat, beberapa pasangan remaja kelihatan mengambil peluang untuk memadu asmara, sedangkan ketika itu khutbah Jumaat sedang disampaikan, ” katanya kepada Sinar Harian, di sini semalam. 

Mohamad berkata, kejadian itu berlaku sehingga lewat petang dan adakalanya sehingga masuk waktu solat Maghrib apabila pasangan terbabit tanpa segan silu masih meneruskan perbuatannnya. 

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa JKKK Sungai Tuang, Abd Kadir Mohamad Kassim berkata, bagi pasangan yang mempunyai ‘wang’, biasanya mereka akan menyewa di chalet berhampiran. 

“Manakala, pasangan yang tak mampu, mereka akan melakukan asmara di tepi pantai dengan beralaskan suratkhabar. 

“Tidak setakat itu, belakang kedai saya turut menjadi tempat bermadu asmara ketika tidak dibuka kerana terlindung dari pandangan orang ramai,” katanya. 

Menurutnya, walaupun beberapa kali beberapa pasangan ditegur penduduk kampung, namun mereka tidak menghiraukan teguran berkenaan, sebaliknya terus melakukan maksiat. 

“Kita bimbang, ada ibubapa tanpa disedari melepaskan anak remaja mereka keluar bersama pasangan mereka untuk berpeleseran,” katanya. 

Sehubungan itu, Abd Kadir berharap agar pihak berkuasa terutama Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) supaya memantau kejadian itu agar tidak terus berleluasa. 

Sementara itu, beberapa pekerja pembersihan pantai yang ditemui Sinar Harian turut mengakui mereka menemui beberapa keping kondom bersepah di pantai itu, selain kertas tisu dan surat khabar bertaburan ketika melakukan kerja pembersihan, membuktikan wujud kegiatan tidak bermoral itu.

Rumah peneroka daif, uzurKERATONG 10 – Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) Keratong 10, di sini, digesa mempertimbangkan segera permohonan pinjaman perumahan yang dimohon peneroka sejak beberapa tahun lalu. 

Peneroka mendakwa, kebanyakan rumah di Felda Keratong 10, masih lagi rumah kayu lama yang dibina semasa mereka membuka tanah rancangan di situ. 

Kelewatan memberi kata putus kepada permohonan pinjaman itu menyebabkan peneroka tidak dapat membina rumah baru atau membaiki kediaman mereka. 

Keadaan itu menyebabkan mereka sentiasa diselubungi perasaan bimbang berikutan rumah yang didiami sekarang sudah tidak selamat, terutama jika melihat pada sistem pendawaian elektriknya. 

Permohonan mereka untuk mendapatkan skim pinjaman perumahan sehingga RM40,000 itu juga ada asasnya berikutan bilangan isi rumah semakin meningkat dan tidak sesuai lagi tinggal di dalam rumah yang kecil dan sempit. 

Peneroka mahu pelbagai syarat yang dikenakan terhadap calon peminjam dapat dilonggarkan kerana ia hanya akan membantutkan hasrat mereka untuk mendiami rumah yang lebih selesa. Pinjaman masih belum diluluskan


Seorang isteri peneroka, Zainon Abu Bakri, 51, berkata, dia sudah membuat permohonan pinjaman sejak 2006, tetapi masih belum diluluskan hingga sekarang. 

Menurutnya, keadaan itu menyebabkan dia masih menduduki rumah asal iaitu ketika mula-mula datang ke Felda itu tanpa membaiki dan menambah rumah terbabit. 

“Saya sudah membuat permohonan kepada Felda, tetapi hingga ke hari ini pinjaman perumahan saya masih tidak diluluskan menyebabkan saya bimbang sampai bila akan menduduki rumah lama ini,” katanya. 

Zainon berkata, bantuan perumahan itu perlu disegerakan memandangkan anak-anaknya semakin meningkat dewasa dan memerlukan rumah yang lebih selesa. Guna duit sendiri baiki rumah

Sementara itu, bagi, Rasidah Samsudin, 45, pula, dia juga pernah memohon pinjaman sebelum ini, tetapi masih belum diluluskan hingga ke hari ini. 

Katanya, dia terpaksa menggunakan duit sendiri untuk membaiki dan menambah rumah sedia ada supaya lebih selesa untuk anak-anak meskipun kewangannya terhad. 

“Jika mahu tunggu pinjaman perumahan, tidak tahu bila akan dapat, jadi saya ambil keputusan baiki rumah rumah sedikit demi sedikit,” katanya. 

Menurutnya, implikasi kelewatan itu, ramai peneroka menghadapi masalah kritikal untuk membaiki atau membina rumah baru kerana ketiadaan dana yang mencukupi. 

“Kita sangat berharap Felda dapat menyegerakan pinjaman kepada peneroka supaya tidak timbul permohonan yang lama masih belum mendapat kelulusan pinjaman,” katanya. Terpaksa tangguh kahwin anak 
Seorang lagi rakannya, Zainul Rashidah Zainal Abidin, 46, berkata, dia terpaksa menangguhkan hasrat perkahwinan anaknya ke satu tarikh lain hingga mendapat pinjaman perumahan itu. 

Menurutnya, ketiadaan bilik tidur menyebabkan dia terpaksa memohon pinjaman itu untuk memberi keselesaan kepada anak dan menantunya. 

“Macam mana anak mahu kahwin jika bilik tidur di rumah pun tiada, jadi hasrat itu terpaksa ditangguhkan dahulu kerana berpendapat Felda akan beri pinjaman dalam tempoh terdekat,” katanya. 

Manakala bagi Zainon Abd Aziz, 45, pula, dia baru saja memohon pinjaman perumahan awal tahun lalu kerana bimbang rumah yang didudukinya sekarang tidak selamat lagi. 

Zainon berkata, rumahnya itu semakin uzur dan perlu dibaiki untuk keselesaan mereka sekeluarga. 

“Saya baru memohon pinjaman daripada Felda dan berharap mendapat kelulusan segera kerana sebelum ini memang tidak pernah membuat permohonan pinjaman tersebut,” katanya. Beri kelulusan ikut keutamaan

Sementara itu, Ketua UMNO Cawangan Felda Kerating 10, Ishak Mokhtar ketika ditemui berkata, peneroka sepatutnya tidak berasa bimbang dengan keadaan itu kerana pada 2012 kesemua permohonan akan diluluskan. 

Menurutnya, kelulusan pinjaman itu sebenarnya diberi keutamaan kepada rumah peneroka yang terlalu uzur dan daif serta tidak timbul isu Felda ‘pilih kasih’ dalam memberi pinjaman perumahan. 

“Felda memberi jaminan bahawa dua tahun lagi mana-mana permohonan rumah asal yang masih belum diluluskan akan diberi keutamaan untuk membaiki dan membina rumah,” katanya.

Henti beri biasiswa lepasan SPM ke luar negara

PRESIDEN Perkasa, Datuk Ibrahim Ali (kanan) dan Ibrahim Abu Shah pada sidang akhbar berkenaan isu biasiswa JPA di Kuala Lumpur, semalam.
KUALA LUMPUR 11 Julai - Majlis Perundingan Melayu (MPM) mendesak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menghentikan pemberian biasiswa kepada lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melanjutkan pengajian peringkat ijazah sarjana muda di luar negara.
Ahli Jawatankuasa Pemandu MPM,Profesor Tan Sri Dr. Ibrahim Abu Shah berkata, langkah itu tidak perlu dilakukan kerana institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini berupaya mendidik pelajar dalam semua bidang bagi peringkat ijazah pertama termasuk kursus kritikal.
"Jika kita hendak menghantar seorang pelajar untuk menuntut dalam kursus kritikal seperti perubatan di luar negara misalnya di United Kingdom, perbelanjaan keseluruhannya sebanyak RM1.2 juta.
"Jika pengajian ini dibuat dalam negara, kosnya hanya RM400,000 dan wang selebihnya boleh digunakan untuk pembangunan lain," katanya pada sidang akhbar di Kelab Sultan Sulaiman di sini hari ini.
Beliau mengulas pengumuman Datuk Seri Najib Tun Razak semalam bahawa semua pelajar cemerlang yang memperolehi 9A+ dalam peperiksaan SPM layak menerima biasiswa JPA.
Perdana Menteri berkata, pemberian biasiswa untuk pengajian ke luar negara atau dalam negara itu merangkumi semua pelajar tidak mengira etnik, kaum, keturunan dan latar belakang.
Najib berkata, keputusan itu jelas membuktikan 1Malaysia bukan setakat slogan tetapi telah dilaksanakan oleh kerajaan di bawah kepimpinannya.
Mengenai pemberian biasiswa JPA untuk menuntut dalam negara, Ibrahim yang juga Presiden Pertubuhan Suluh Cendekiawan Malaysia berkata, beliau bersetuju konsep meritokrasi diperkenalkan tetapi dengan syarat latar belakang sosioekonomi ibu bapa pelajar turut dijadikan asas penilaian.
"Kita akan bertindak tidak adil jika memberi biasiswa kepada pelajar yang memperolehi 9A+ sedangkan bapanya adalah orang kaya atau jutawan.
"Ini kerana ramai lagi anak-anak kita daripada keluarga miskin, tidak kira apa kaum yang tidak mendapatnya terutama di kalangan kaum bumiputera Sabah dan Sarawak," katanya.
Seorang lagi ahli jawatankuasa MPM, Datuk Dr. Kamaruddin Kachar berkata, cadangan melaksanakan kaedah meritokrasi dalam pemberian biasiswa JPA harus dipastikan tidak bertentangan dengan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan mengenai hak keistimewaan orang Melayu.
Beliau yang juga Presiden Pertubuhan Pemikir Profesional Melayu Malaysia (PPPMM) berkata, peruntukan berkenaan menyatakan pemberian biasiswa harus diberikan tanpa mengira sama ada pelajar Melayu berkenaan mendapat 9A+ atau tidak.
"Selain itu, bumiputera kini merangkumi 67 peratus penduduk negara ini, saya mahu pemberian biasiswa dibuat mengikut peratusan yang sama dan jumlah selebihnya diberikan kepada kaum lain," katanya.
Dalam perkembangan berkaitan, Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS),Jais Abdul Karim yang juga ahli jawatankuasa MPM mencadangkan pemberian biasiswa JPA diperluaskan dan tidak hanya membabitkan kecemerlangan dalam bidang akademik semata-mata.
Katanya, pemberian biasiswa berkenaan harus juga diberikan kepada pelajar yang cemerlang dalam bidang sukan dan kepimpinan.
"Saya cadangkan satu jawatankuasa khas diwujudkan JPA untuk mengkaji permohonan pelajar ini mengikut kecemerlangan dalam bidang sukan dan kepimpinan dan bukan semata-mata kerana mendapat 9A+," katanya.
sumber

Anwar akan dikenakan tindakan jika terbukit jadi alat CIA: HishammuddinKUANTAN - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dikenakan tindakan sewajarnya jika didapati mengancam keselamatan negara selepas dikaitkan menjadi alat kepada agensi perisikan Amerika Syarikat, Agensi Perisikan Pusat (CIA).

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata pihaknya belum mempunyai maklumat dan perlu bergantung kepada bukti untuk mengambil sesuatu tindakan.

"Tak tahulah sama ada (alat) CIA atau tidak, tetapi kita tengok banyak rahsia dia sudah terbongkar.

"Kita sebelum ini tidak tergamak cuba korek (rahsia) kerana cukup-cukuplah mereka sendiri menabur fitnah terhadap pemimpin-pemimpin kita, tetapi kalau mereka tidak berada di atas landasan dan niat jujur akhirnya benda yang tidak baik akan keluar juga," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Paya Besar di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian, ketika diminta mengulas kenyataan seorang penulis blog terkenal di New York, Elaine Meinel Supkis yang mendakwa ketua pembangkang itu merupakan alat ciptaan CIA bagi menjaga kepentingan dan perancangan sulit Amerika Syarikat di Malaysia.
Sumber
Sinar Harian :: Suara Cakna Komuniti Anda

Latifah Omar keluar wad

CHERAS: Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) hanya memeriksa kesihatan seniwati Latifah Omar beberapa jam bagi membolehkan ujian dibuat di Wad Pemerhatian sebaik dimasukkan pada jam 2.45 petang kelmarin.
Sumber PPUKM menyatakan, Latifah atau nama sebenarnya Fatimah Omar, 71, dibenarkan pulang pada jam 11.30 malam hari sama.
“Kita menahannya di dalam wad untuk tempoh beberapa jam bagi mengenal pasti kesihatannya dan selepas itu dibenarkan pulang rumah,” katanya.

Harian Metro semalam melaporkan, Latifah dimasukkan ke PPUKM dipercayai kerana mengalami sakit dalam perut dan kurang air dalam badan.

Pelakon filem klasik Bawang Puteh Bawang Merah dan Cucu Datuk Merah itu dibawa suaminya ke hospital terbabit pada jam 2.45 petang kelmarin selepas mengalami muntah dan sakit perut.

Bosnia peringati tragedi SrebrenicaDUA wanita Islam Bosnia meratap di sebelah keranda mangsa pembunuhan kejam Serb di pusat peringatan Potocari dekat Srebrenica, 120 kilometer dari Sarajevo, kelmarin sempena ulang tahun ke-15 peristiwa hitam tersebut. - AP


KAMENICA, Bosnia-Herzegovina 10 Julai - Beribu-ribu penduduk Bosnia semalam memperingati peristiwa pembunuhan beramai-ramai di Srebrenica pada 1995 dengan menjejaki laluan yang diambil oleh lelaki dan remaja Islam ketika melarikan diri daripada tentera Serb Bosnia yang memburu mereka.
Antara 10,000 hingga 15,000 orang cuba menyelamatkan diri dengan berjalan kaki meredah hutan ke wilayah yang dikuasai oleh tentera Islam, tetapi hampir 8,000 daripada mereka ditangkap dan dibunuh dengan kejam pada hari-hari selepas kejatuhan Srebrenica pada 11 Julai 1995.
"Bagi saya, perjalanan ini saya lakukan setiap tahun sebagai tanda kesyukuran kepada Tuhan kerana menyelamatkan nyawa saya," kata Sefik Begovic, 37, ketika berjalan bersama-sama sekumpulan lelaki lain di lembah Nezuk.
Perjalanan tiga hari sejauh 105 kilometer dengan berjalan kaki mengikut arah bertentangan, dari Tuzla ke Srebrenica, bermula kelmarin dan berakhir di tanah perkuburan dan memorial Potocari dekat Srebrenica lewat petang ini.
Kira-kira 5,000 orang menyertai perjalanan memorial itu tahun ini untuk memperingati hari ulang tahun ke-15 pembunuhan beramai-ramai itu, keganasan terburuk di bumi Eropah sejak Perang Dunia Kedua.
Penduduk mula melarikan diri beberapa jam sebelum ketibaan tentera Serb Bosnia di Srebrenica yang telah diisytiharkan sebagai kawasan selamat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
Mereka yang ditangkap oleh tentera Serb Bosnia dibawa ke pelbagai lokasi pembunuhan di sekitar bandar itu.
Mangsa ditembak mati dan dikebumikan di dalam kubur-kubur besar, kemudian dikebumikan semula secara sembarangan di lebih 70 lokasi sebagai usaha untuk menyembunyikan bahan bukti.
Mereka yang terselamat tiba di wilayah yang dikuasai tentera Islam lima hari selepas meninggalkan Srebrenica, walaupun ada yang mengambil masa lebih sebulan untuk tiba di kawasan selamat. - AFP