Wednesday, June 3, 2015

Nik Mohamad Abduh dilantik Ketua Pemuda PAS


SHAH ALAM: Anggota Parlimen Pasir Mas, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz menang jawatan Ketua Pemuda PAS dalam pertandingan satu lawan satu pada pemilihan Dewan Pemuda PAS Pusat, hari ini.

Anak bekas Menteri Besar Kelantan, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat itu yang disebut mendapat sokongan kuat daripada kumpulan pro ulama dalam parti itu, menerima 429 undi menewaskan penyandang jawatan itu Suhaizan Kaiat yang mendapat 262 undi.

Keputusan pemilihan itu diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Dewan Pemuda PAS Pusat Dr Zulkarnain Lukman.

Seorang lagi calon yang disifatkan pro ulama, Muhammad Khalil Abdul Hadi iaitu anak kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, mempertahankan jawatan sebagai Timbalan Ketua Dewan Pemuda parti berkenaan.


Beliau mendapat 435 undi menewaskan pencabarnya iaitu bekas Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob yang mendapat 257 undi.

Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Mohd Khairil Nizam Khirudin pula mempertahankan jawatan Naib Ketua Pemuda selepas meraih 458 undi, menewaskan pencabarnya Nor Azman Mohamad yang memperoleh 235 undi.

Sebanyak 738 perwakilan termasuk exco Pemuda PAS memilih barisan kepimpinan baharu termasuk 12 Anggota Jawatankuasa Kerja Pusat Dewan Pemuda PAS bagi sesi 2015/2017. - BERNAMA

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 3 Jun 2015 @ 8:25 PM
DISYORKAN
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/55477#sthash.ZI3PdNFn.dpuf

Selamat tinggal DAP...

Oleh Muhammad Saufi Hassan
Gombak: Muktamar Dewan Ulama Pas Pusat (DUPP), hari ini, meluluskan sebulat suara usul tergempar untuk membatalkan kerjasama politik (tahaluf siyasi) dengan DAP.

Ketua Dewan Ulama PAS Pahang, Mokhtar Senik yang membawa usul itu turut menjelaskan bahawa, kerjasama politik itu hanya dibatalkan dengan DAP, namun PAS masih kekal sebagai parti pakatan pembangkang.

"DUPP mencadangkan bahawa Majlis Syura Ulama dan Jawatankuasa PAS Pusat supaya memutuskan hubungan tahaluf siyasi dengan DAP yang dilihat terus menyerang parti itu serta mencampuri urusan dalaman PAS.

"Usul ini adalah rentetan daripada serangan bertali arus oleh DAP terhadap Presiden (Datuk Seri Abdul Hadi Awang), terhadap PAS sendiri dalam mempersoalkan pelaksanaan Kanun Jenayah Syariah Kelantan," katanya.


Mokhtar berkata, DAP konsisten menyerang Presiden PAS dengan pelbagai tohmahan, kutukan secara berterusan termasuk beberapa siri provokasi sekali gus melanggar prinsip tahaluf siyasi yang dipersetujui sebelum ini.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 3 Jun 2015 @ 7:08 PM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/55472#sthash.E6ux1FW1.dpuf

Wanita bertudung menang saman di AS


WASHINGTON – Mahkamah Agung Amerika Syarikat (AS) kelmarin memihak kepada seorang wanita yang memfailkan saman diskriminasi selepas tidak dibenarkan bekerja di bahagian jualan pada usia 17 tahun di kedai pakaian Abercrombie & Fitch Co., Oklahoma kerana dia memakai tudung disebabkan tuntutan agama.
Dalam keputusan 8-1, mahkamah berkenaan menyokong Samantha Elauf yang tidak diterima sebagai kakitangan Abercrombie kerana penampilannya.
Samantha hadir pada sesi temuduga kerja dengan memakai tudung kepala yang dipakai oleh ramai wanita Islam.
Keputusan tersebut menandakan kemenangan kepada Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Sama Rata (EEOC), sebuah agensi persekutuan yang mendakwa syarikat itu bagi pihak Samantah selepas dia dihalang bekerja pada 2008 di kedai pakaian kanak-kanak Abercrombie di Tulsa.
“Pematuhan saya kepada agama tidak sepatutnya dijadikan halangan untuk saya mendapat pekerjaan. Saya berbangga berjuang untuk saya dan gembira EEOC membawa aduan saya ke mahkamah,” ujarnya.
Samantha yang kini berusia 24 tahun menang gantirugi AS$20,000 (RM74,008) terhadap Abercrombie di sebuah mahkamah daerah persekutuan. Penghakiman itu kemudian dibatalkan oleh sebuah mahkamah rayuan di Denver yang memihak kepada Abercrombie sebelum dibatalkan oleh mahkamah tinggi AS. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0603&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3bwe0KSIU 
Hakcipta terpelihara