Monday, December 27, 2010

Ayatollah Syed Shahrukh jawab kes tangkapan Syiah di Malaysia


sumber http://sentiasa.blogspot.com/


Baru-baru ini kita digemparkan dengan berita penangkapan orang Syiah di Malaysia. Penangkapan itu telah dilakukan 10 Muharram atau hari Asyura lalu, dimana orang orang Syiah melakukan peringatan kesyahidan Imam Husein as. 

Diantara beberapa tuduhan yang dikatakan untuk membolehkan pihak berkuasa membuat tangkapan dalam kes tersebut termasuklah:

1. Orang orang berfahaman Syiah itu berusaha untuk melakukan revolusi dan menjatuhkan sistem kerajaan di Malaysia seperti yang dilakukan oleh Imam Khomenei ra di Iran.

2. Mereka menghalalkan darah orang selain Syiah dan membenarkan pembunuhan terhadap mereka.

3. Nikah mut'ah adalah halal dan kesannya anak-anak mereka adalah anak haram.
4. Kehadiran fahaman Syiah di Malaysia mengancam keselamatan Negara.
5. Fahaman Syiah tidak mewajibkan haji.

Untuk menjawab tuduhan yg tidak berasas itu, kami mengambil kesempatan untuk bertemu dengan Ayatollah Syed Shahrukhi, wakil Rahbar bagi Asia Tenggara dan melakukan wawancara dengan beliau mengenai masalah ini.

1. Berhubung dengan tuduhan pertama, Ayatullah Syed Shahrukhi mengatakan, jumlah orang-orang Syiah di Malaysia terlalu sedikit dan tidak logik jika mengandaikan mereka ingin melakukan revolusi di negara Malaysia yang jumlah penduduk keseluruhannya seramai 30 juta orang. Tuduhan kepada orang orang Syiah yg ingin melakukan revolusi sama sekali tidak benar dan tiada niat langsung didalam pemikiran mereka atau dalam setiap program yang mereka adakan. Ini adalah kesalahan yang nyata dan tuduhan yang tidak berasas sama sekali.

2. Syiah sama sekali tidak punya pemikiran seperti ini (menghalalkan darah orang selain Syiah), dan semua ulama dan pengikut Syiah di manapun mereka berada menganggap bahwa mazhab-mazhab Islam seperti Hanafi, Syafi'i, Hambali, Maliki dan lain-lain semuanya adalah bersaudara. Dalam pandangan Syiah mereka semua umat Islam. dan dalam fiqih Syiah tidak membenarkan mencerca setiap mazhab-mazhab yang ada itu.

3. Di atas tuduhan ketiga pula, kalau boleh saya katakan ini adalah masalah fiqih dan tergolong masalah khilafiyah. Sekaitan dengan perbezaan pandangan dalam fiqih, para ulama telah membahasnya secara formal. Sekali lagi saya katakan ini adalah masalah khilafiyah
Sementara dakwaan bahwa anak hasil mut'ah adalah haram adalah tuduhan yang sama sekali tidak logik dengan berhatihati bahwa penjelasan ini adalah termasuk khilafiyah.

4. Menurut pandangan Ayatullah Syed Shahrukhi, orang-orang Syiah di Malaysia hidup dengan aman dan damai. Mereka sama sekali tidak mengancam keamanan Negara Malaysia dan mereka hidup bersaudara dengan umat Islam yang lain. Setakat ini tiada lagi pemasalahan besar yg mereka hadapi.

5. Berikutan dengan tuduhan Syiah tidak mewajibkan haji adalah tidak benar. Takkan cerdikpandai tidak memahami dan sila kaji semula. Kerana orang-orang Syiah setiap tahun pergi menunaikan haji dalam jumlah ratusan ribu orang. Haji adalah perkara yang wajib bagi mereka yang mampu untuk melakukannya. Bila ada yang perberbezaan antara Syiah dan Sunni, maka itu kembali pada masalah fiqih. Dakwaan mereka ini jelas-jelas menyalahi fiqih yang mewajibkan setiap muslim yang mampu untuk melaksanakan haji.

Dengan tuduhan ini mereka berusaha mencemari orang yang akidahnya tidak tercemar. Seolah olah atau benar orang yang membuat tuduhan ini hanya bertujuan ingin menciptakan perpecahan dan ingin melemahkan orang-orang Syiah. Mereka pasti ada muslihat politik disebalik pekara ini dan tidak bersandarkan kekuatan agama. Mereka pada hakikatnya ingin merosakan arus politik Malaysia.

Selanjutnya, Ayatollah Syed Shahrukhi menyeru kepada mereka yg berkaitan supaya menarik balik tuduhan ini dan hidup bersaudara dengan orang-orang Syiah dan begitu juga sebaliknya, orang Syiah perlu hidup bersaudara dengan mereka. Kerana ini adalah asas keagongan Islam itu sendiri. - mamat ref:ind/radioiran

Nik Aziz mahu gerakan dakwah turut ditumpukan kepada bukan IslamKOTA BAHARU - Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu gerakan dakwah di negeri ini turut memberi tumpuan kepada bukan Islam bagi memberikan penjelasan kepada mereka bahawa Islam bukan agama ekstremis seperti digambarkan pihak tertentu.

"Apa yang saya mahu, gerakan dakwah turut tertumpu kepada bukan Islam supaya mereka dapat memahami Islam bukan agama yang dimomok sebagai ekstremis dan pengganas.

"Inilah antara apa yang tidak memuaskan hati dan saya merasa terkilan,” katanya ketika merasmikan Majlis Graduasi Pelajar Maahad Tahfiz Yayasan Islam Kelantan (YIK) di sini, hari ini.

Beliau berkata, walaupun sejarah perkembangan dakwah dan pondok telah bertapak begitu lama di Kelantan, namun dakwah yang dijalankan tidak menyeluruh kepada masyarakat bukan Islam dan hanya tertumpu di kalangan orang Melayu dan umat Islam sahaja.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah Negeri Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, semua Maahad Tahfiz di bawah Yayasan Islam Kelantan akan mewajibkan pelajar membaca sehelai muka surat al-Quran sebelum memulakan sesi pembelajaran mereka.

Ini bagi melatih dan membolehkan pelajar khatam 30 juzuk al-Quran dalam tempoh setahun, katanya.

Keadaan rumah sukarkan RafeahJASIN HILIR - Sekalipun kaki kirinya sudah dipotong empat tahun lalu kerana kencing manis, namun ia tetap tidak membataskan pergerakan warga emas, Rafeah Jalil, 63.

Menurutnya, sebaik kakinya dipotong, dia menetap bersama anak tunggalnya di Kuala Lumpur, namun pulang semula dan menetap di rumah peninggalan pusaka sejak dua tahun lalu.

Menurutnya, kaki palsu yang diterimanya itu membolehkan dia dapat bergerak seperti biasa dan kebanyakan daripada penduduk kampung sering mengambil berat tentang keadaan dirinya.

“Namun, keadaan rumah pusaka yang berusia lebih 70 tahun ini telah membataskan pergerakan saya, sebagai contoh terpaksa berhadapan dengan tangga setiap kali turun naik ke dapur sekali gus menyukarkan keadaan saya.

“Tambahan rumah yang uzur turut menyebabkan saya terpaksa berhati-hati setiap kali menggunakan tangga supaya tidak berlaku kejadian tidak diingini,” katanya ketika menerima lawatan Skuad Sayang Wanita Parlimen Jasin di rumahnya, di Kampung Jasin Hilir, kelmarin.

Jirannya, Nor Shahida Abd Karim, 30, berkata, kebiasaannya jiran berhampiran akan menjenguknya secara bergilir-gilir setiap hari.

Ini kerana, menurutnya, keadaan rumahnya terlalu tinggi di bahagian tengah sehingga menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan jiran tetangga.

“Oleh kerana bimbang terhadap keadaan rumahnya, di samping kakinya yang tiada, menyebabkan kami bimbang tentang keselama-tan dirinya.

“Jadi, kami semua sepakat bergilir-gilir menjenguknya setiap masa,” katanya.

Rafeah adalah penerima sumbangan bantuan makanan dari Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah sebanyak RM300 setahun.

Manakala Pesuruhjaya Skuad Sayang Parlimen Jasin, Zaleha Bujang berkata, ziarah kasih itu diadakan untuk mendekatkan ahli jawatankuasa (AJK) dan sukarelawan skuad kepada ahli masyarakat yang kurang bernasib baik.

“Sekurang-kurangnya lawatan ini dapat meringankan beban ditanggung masyarakat kurang bernasib baik, di samping menyelami penderitaan mereka,” katanya.

Ibu tunggal rayu bantuanBATAK RABIT - Seorang ibu tunggal, di sini, memohon pihak berkenaan menghulurkan bantuan bagi meringankan beban membesarkan tujuh anaknya yang berusia 13 hingga enam tahun.

Ibu tunggal, Salmi Arshad, 31, berkata, pendapatan sebanyak RM350 sebulan sebagai pembantu rumah tidak cukup untuk menampung perbelanjaan kesemua anaknya yang masih bersekolah.

Menurutnya, sebelum ini, dia mendapat bantuan Majlis Agama Islam dan Adat Perak (Maipk) sebanyak RM300 sebulan.

"Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) turut memberikan bantuan sebanyak RM300 sebulan namun dihentikan September lalu.

"Hal ini amat merunsingkan saya kerana perbelanjaan anak semakin meningkat dan perlu membayar sewa rumah dengan kadar RM140 sebulan," katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Salmi berkata, sejak bercerai setahun lalu, bekas suaminya tidak pernah membayar nafkah dan dia perlu mencari kerja untuk menampung perbelanjaan keluarga.

Menurutnya, pendapatan sebagai pembantu rumah juga tidak menentu kerana bergantung kepada majikan memanggilnya.

"Disebabkan kesempitan hidup, anak sulung saya turut membantu dengan memancing ikan di sungai dan menjual hasil tangkapan itu.

"Tidak lama lagi, sesi persekolahan akan dibuka awal menyebabkan saya bimbang kerana perlu menyediakan duit yuran persekolahan tujuh anak," katanya.

Dia berharap ada pihak yang sudi membantu meringankan beban yang ditanggung kerana mahu anaknya meneruskan persekolahan agar mampu mengubah nasib keluarga kelak.

Pengakuan seorang penagihALOR GAJAH - Pengambilan najis dadah berlebihan sejam belasan tahun menghadiahkan penyesalan yang tiada kesudahan apabila disahkan menghidap penyakit saraf otak sehingga memusnahkan rumah tangga dibina.

Jika tidak mengenali, sudah pasti orang menyangka dia tidak siuman dengan gaya berjalan yang terketar-ketar dan diperhatikan sering berjalan sendirian seperti tiada arah tuju, namun untuk mengenalinya bukan sesuatu yang menghairankan.

Perjalanan hidupnya yang panjang penuh dengan kecelaruan akibat kesan pengambilan dadah keterlaluan di masa lampau sehingga hidup keluarganya musnah gara-gara kerakusan najis dadah yang diambilnya sejak berusia belasan tahun.

Dia yang mahu dikenali sebagai Osman Majid, 41, (bukan nama sebenar) mengalami penyakit urat saraf sehingga memaksa dia hidup dalam kegelisahan disebabkan peluh yang sentiasa mengalir ditubuhnya tanpa henti tidak mengira waktu.

Osman yang dahulunya seorang kontraktor berjaya, hidup mewah dengan limpahan wang ringgit bersama bekas isteri dan dua anak perempuannya, namun kini hanya tinggal kenangan apabila bekas isteri dikasihi nekad meninggalkannya.

“Saya kehilangan 25 tahun daripada usia remaja saya kerana mula menghisap ganja pada usia 14 tahun dan berlarutan sehingga menamatkan alam persekolahan dan mula bekerja sendiri sebagai kontraktor serta mula beralih arah menghisap heroin.

“Pada masa itu, saya belum berkahwin dan hidup terlalu mewah kerana dalam sehari saya sanggup belanjakan hampir RM300 untuk membeli najis dadah sehingga saya berkahwin dengan bekas isteri, tetapi tabiat menagih sukar hendak dihapuskan.

Dia yang pernah dipenjarakan selama 10 tahun di Penjara Kajang atas kesalahan memiliki dadah jenis heroin tidak mampu bekerja sendiri tanpa menghisap najis dadah terlebih dahulu kerana baginya tanpa dadah hidupnya tidak akan sempurna.

Bagaimanapun, menurutnya, sepanjang menagih, belum pernah dia mencuri hak orang lain atau memecah masuk rumah orang semata-mata untuk membeli keperluan dadah kerana baginya duit tidak menjadi masalah kepadanya yang penting dadah perlu sentiasa ada.

“Selepas berpuluh tahun bergelumang dengan najis dadah, saya ditimpa sakit teruk, doktor kata bukan jangkitan HIV, tetapi penyakit saraf otak sehingga saya tidak mampu bekerja beberapa bulan sebelum buat keputusan berhenti daripada menagih.

“Dalam pada saya menderita sakit, bekas isteri saya minta diceraikan dengan alasan saya sudah tidak mampu beri nafkah kepadanya dan dua anak saya selama enam bulan, tetapi saya tidak mahu menceraikan dia sebab saya masih sayangkan dia.

“Akhirnya saya akur selepas mahkamah memutuskan kami bercerai dan saya turut disisih keluarga serta dihalau keluar dari rumah sekali gus merempat menumpang tidur di surau sebagai tempat berteduh. Sejak itu, hidup saya jadi tidak menentu," katanya.

Menurutnya, disebabkan dadah dia hampir menemui ajal kerana mengambil kandungan dadah berlebihan ketika itu, tetapi mujur hayatnya masih panjang, sekalipun sekarang dia tidak secergas dahulu, tetapi dia berpeluang mengecapi kehidupan sendirian.

“Inilah kesudahan hidup saya yang dahulu hidup mewah, sekelip mata segalanya berubah, saya terpaksa hidup merempat,” katanya dengan nada menyesal ketika ditemui Sinar Harian, di sini semalam

Pengantin Orang Asli terujaKOTA BHARU - Kira-kira 19 pasangan pengantin baru Orang Asli di Gua Musang menarik nafas lega apabila mereka dapat dinikahkan serentak dan dapat mengurangkan beban perbelanjaan perkahwinan.

Perasaan gembira dan bersyukur berkenaan diluahkan oleh pengantin lelaki dan perempuan ketika ditemui Sinar Harian ketika mereka dinikahkan bersama-sama 101 pasangan lain sempena program Kahwin Perdana Peringkat Negeri Kelantan 2010 yang diadakan kelmarin di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan.

Saat-saat gembira detik perkahwinan beramai-ramai yang turut dihadiri Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkenaan disaksikan kira-kira 3,000 hadirin dari seluruh negeri.

Seorang pengantin, Saufi Gani, 21, dari Post Ligi berkata, dia terharu kerana diberi peluang untuk mengakhiri zaman bujangnya bersama pasangannya Aneh Ramah, 17, dan lebih bermakna dinikahkan secara beramai-ramai.

“Saya berterima kasih kepada pihak penganjur dan program ini sangat baik bagi saya kerana dapat mengurangkan beban orang lelaki untuk mendirikan rumah tangga.

“Ini boleh mengelak saya dan pasangan daripada berkenalan dalam tempoh yang lama dan juga dapat menghindari perkara tidak elok di mata masyarakat,” katanya.

Pengantin lain, Roni Peter, 21, pula memberitahu dia sudah lama berhasrat untuk berkahwin dengan wanita idamannya tetapi masa tidak mengizinkan kerana masalah tertentu.

Katanya, menerusi program itulah di yang bekerja sendiri itu dapat menunaikan hasratnya untuk mendirikan berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri.

“Ini saat yang saya tunggu-tunggu dapat dinikahkan dalam majlis secara besar-besaran dan lebih bermakna dihadiri Tok Guru sendiri,” katanya.

Bagi Afifah Salleh pula walaupun baru berusia 18 tahun tetapi dia nekad untuk hidup bersama pasangannya dan dia akhirnya disatukan dalam majlis yang sangat bermakna bagi dirinya kelmarin.

“Saya sangat gembira kerana sah bergelar isteri dan program ini juga dapat membantu keluarga kami tanpa perlu mengeluarkan belanja yang banyak untuk perkahwinan ini,” katanya.
sinarharian

Tauke Playboy kahwin lagi

HOLLYWOOD: Pemilik syarikat penerbitan majalah Playboy, Hugh Hefner memang terkenal kerana hubungannya dengan ramai wanita selama ini dan baru saja bercerai dengan isteri keduanya pada Mac lalu.
Namun, Hefner dikhabarkan sudah jatuh cinta kembali dan mengumumkan dia bersedia untuk berkahwin lagi, semalam. Taikun berusia 84 tahun itu memberitahu dalam blog Twitternya malam semalam yang dia dan teman wanitanya, Crystal Harris, 24, sudah pun bertunang.

Pada awal pagi Krismas kelmarin, dia menulis: “Selepas menonton wayang malam semalam, Crystal dan saya bertukar hadiah. Saya memberi Crystal sebentuk cincin pada malam Krismas yang benar-benar tidak dapat dilupakan.

Hefner turut menambah: “Ketika saya memberi Crystal cincin itu dia menangis. Ini adalah perayaan Krismas paling bahagia.”

Untuk mengelak sebarang kekeliruan dia juga menulis: “Ya, cincin yang saya berikan kepada Crystal itu ialah cincin pertunangan. Saya tidak bermaksud untuk mewujudkan misteri mengenainya. Selamat Hari Krismas.”

Crystal dilahirkan di Arizona oleh pasangan rakyat British dan kembali ke United Kingdom selepas kelahirannya. Namun, dia pulang semula ke Amerika Syarikat dua tahun kemudian dan menetap di San Diego, California.


HEFNER diapit pasangan kembar Kristina dan Karissa (kiri) serta Crystal.

HEFNER diapit pasangan kembar Kristina dan Karissa (kiri) serta Crystal.
CRYSTAL bakal jadi isteri ketiga Hefner.
CRYSTAL bakal jadi isteri ketiga Hefner.
Ketika belajar bidang psikologi di Universiti San Diego dia mula membabitkan diri dalam bidang peragaan dan mendapat perhatian majalah Playboy.

Dia bertemu Hefner pada perayaan Halloween 2008 dan mula menjalin hubungan dengan taikun itu pada Januari 2009 ketika Hefner masih berpacaran dengan peragawati kembar Kristina dan Karissa Shannon.
Bagaimanapun, Hefner mengakhiri hubungannya dengan kembar berkenaan Januari lalu dan sejak itu hanya setia dengan Crystal. - Agensi

Bayar dulu sebelum keluar negaraSYARAT baru PTPTN tidak membenarkan peminjam disenarai hitam keluar negara kecuali menjelaskan sebahagian hutang. - Gambar hiasanKUALA LUMPUR – Bayar RM2,000 atau RM3,000 dahulu jika peminjam yang disenarai hitam oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) ingin ke luar negara.
Itu syarat baru yang ditetapkan oleh PTPTN kepada semua peminjam yang disenarai hitam bagi membolehkan peminjam terbabit ke luar negara tetapi untuk satu perjalanan sahaja.
Kata Pengerusinya, Datuk Ismail Mohamed Said, pihaknya hanya membenarkan peminjam membersihkan namanya daripada disenarai hitam untuk ke luar negara bagi urusan rasmi sahaja.
“Contohnya untuk tujuan perubatan dan melanjutkan pelajaran, dan segala pelepasan itu mestilah disertakan dengan bukti keperluannya untuk ke luar negara,” jelasnya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.
Beliau menambah, jika sebelum ini peminjam yang disenarai hitam hanya membayar ansuran sekurang-kurangnya RM50, tetapi apabila ingin ke luar negara, sejumlah wang itu perlu dijelaskan dahulu
kosmo

Pembelot ancam masyarakatKEJADIAN ragut berlaku ekoran sikap orang ramai yang memberi peluang dan ruang kepada penjenayah melakukan jenayah. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Individu yang diumpamakan musang berbulu ayam kini menjadi ancaman serius kepada masyarakat apabila mereka dilabelkan sebagai pembelot dan penyebab kepada bertambahnya jenayah jalanan membabitkan kes ragut dan samun.
Golongan ini amat berbahaya kerana mereka digunakan oleh penjenayah untuk menjual barangan samun sekali gus menyebabkan kejadian jenayah akan terus subur walaupun dikekang oleh pihak berwajib.
Pembelot itu merupakan mereka yang sanggup membeli barangan curi pada harga murah daripada para penjenayah.
Dengan ruang dan peluang yang diberikan itu, penjenayah semakin rakus untuk memburu mangsa.
Bagaimanapun, tiada siapa yang dapat menjangka akan menjadi mangsa samun dan kalau boleh meramal, sudah tentu kita tidak mahu dijadikan sasaran kerana ia bukan sahaja mendatangkan kerugian malah kecederaan atau lebih teruk, maut.
Sebagai contoh, Kosmo! pernah melaporkan sebuah klinik di pinggir ibu negara menjadi sasaran sekumpulan empat penjenayah bergelar Penjahat Empat Jahanam yang melakukan samun terhadap doktor, empat pekerja dan seorang pesakit melibatkan kerugian RM10,000 pada 1 Januari lalu.
Dalam laporan itu, Kosmo! menyiarkan imej kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan empat lelaki Melayu bersenjatakan parang dan kapak menyamun premis itu.
Penganalisis jenayah, Kamal Affendi Hashim berkata, situasi berkenaan tidak akan berlaku sekiranya tiada pembelot di kalangan masyarakat.
Katanya, pembelot yang dimaksudkan ialah individu yang sanggup membeli barangan samun seperti barang kemas, telefon bimbit dan alatan elektrik pada harga murah.