Friday, June 10, 2011

ADUN nafi kebakaran dirancang

KOTA KINABALU: Penempatan di Kampung Titingan, Tawau yang terbabit dalam lima kebakaran sejak awal tahun ini, tidak termasuk dalam kawasan pembinaan Bandar Baru Titingan.
Perkara itu ditegaskan Pembantu Menteri Kewangan negeri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Apas, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan, bagi menolak spekulasi kononnya kebakaran berkenaan dirancang pihak tertentu. "Projek pembinaan berada di luar penempatan kampung itu. Kita bukan saja menolak keras spekulasi itu, malah penduduk mangsa kebakaran dibenar membina semula rumah di kawasan sama tanpa halangan dengan pembiayaan sendiri.

"Sebagai wakil rakyat kawasan itu, saya membenarkan mereka mendirikan kediaman baru tetapi kita nasihatkan jangan bina terlalu rapat dengan jiran," katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini.

Kampung Titingan kira-kira lima kilometer (km) dari bandar Tawau, sudah lima kali mengalami kebakaran tahun ini dengan yang terbaru Sabtu lalu, membabitkan Blok 5 yang menyebabkan kira-kira 100 penduduk tinggal sehelai sepinggang.

Kawasan yang turut dikenali sebagai ‘Kampung Ice Box’ itu dibahagi tiga iaitu Kampung Titingan Pasir, Kampung Titingan Tengah dan Kampung Titingan Hujung.
Penduduknya merangkumi pelbagai kaum dengan sebahagian besar rakyat tempatan.
Tawfiq berkata, penempatan itu mudah terbakar kerana terlalu sesak dan padat, selain penduduknya memperoleh tenaga elektrik menerusi penyambungan kabel elektrik secara haram.

Selain itu, katanya, penggunaan papan lapis sebagai dinding rumah juga berisiko tinggi kepada kebakaran, manakala keadaan yang sesak menyukarkan bomba memadam kebakaran.

"Jika berlaku kecuaian walaupun disebabkan lilin, risiko kebakaran amat tinggi," katanya.

Sementara itu, beliau berkata, pembinaan Bandar Baru Titingan fasa pertama membabitkan bangunan komersial akan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk di kampung berkenaan yang sebahagian besarnya adalah nelayan. Berita Harian Online | ADUN nafi kebakaran dirancang

UMNO tidak senang duduk: PasSHAH ALAM – Hasrat Pas ingin menjadikan negara ini sebagai negara berkebajikan hanyalah sebagai dasar parti, kata Pesuruhjaya Pas Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Menurutnya, kenyataan yang dikeluarkan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu adalah bertujuan membawa perubahan kepada sebuah negara dengan inti pati Islam (keadilan, keselamatan, kesejahteraan dan kemakmuran).

Malah, agenda itu katanya mendapat respons yang baik daripada PKR dan DAP.

“Tidak dinafikan UMNO dan BN gusar dengan hasrat Pakatan Rakyat mahu wujudkan negara berkebajikan, malah mereka seolah-olah tercabar dengan agenda terkini Pas apabila bertubi-tubi lemparkan tohmahan kosong.

“UMNO turut cuba menyembunyikan kegelisahan mereka itu dengan mengkritik Pas sudah ubah dasar perjuangan Islam demi hasrat Pas. Malah Pas dituduh meniru beberapa perkara yang telah dilaksanakan UMNO,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata, parti kerajaan itu juga semakin sukar mendapat kepercayaan rakyat apabila mereka berhadapan dengan bebanan kewangan saban hari.

Menurutnya, kegusaran itu dipercayai timbul apabila Pas menawarkan sebuah negara berkebajikan di sebalik kegagalan UMNO menjaga kebajikan rakyat marhaen demi menjaga hati kroni yang semakin angkuh, sombong dan tamak.

“Istilah ‘negara kebajikan’ yang dilaungkan Pas berjaya membongkar permainan sebenar UMNO terhadap rakyat sebagai mangsa dalam banyak kepentingan seperti program pengurangan subsidi berbanding kroni-kroni UMNO atau BN seperti penjana tenaga bebas (IPP).

“Terserahlah kepada mereka (UMNO, BN) sama ada mahu menerima agenda Pas ini atau tidak, kami tetap berusaha melaksanakannya,” katanya.

Apabila ditanya mengenai adakah parti itu akan bersatu dengan UMNO, Tuan Ibrahim menafikannya dengan menyatakan rakyat semakin tidak bersetuju dengan cara UMNO dan mahukan bentuk politik baru.

Beliau sementara itu berhasrat untuk memastikan dana negara (pendidikan, sara hidup dan pendapatan) disalurkan dengan cara yang betul agar taraf hidup rakyat ditingkatkan sekiranya negara berkebajikan dapat dilaksana.
SH

Parti pembangkang fail aduan fitnah babitkan adik Thaksin


CALON POPULAR: Cik Yingluck Shinawatra calon utama dan popular Parti Pheu Thai serta adik perempuan mantan perdana menteri Thai, Encik Thaksin Shinawatra, disambut meriah oleh para penyokongnya di Bangkok, semalam. -- Foto AP

BANGKOK: Parti Pheu Thai semalam memfailkan satu aduan kepada Jabatan Pencegah Jenayah Thailand terhadap Encik Kaewsun Atibhodhi dan Dr Tul Sitthisomwong kerana memfitnah Cik Yingluck Shinawatra dan melanggar Akta Jenayah Komputer.
Aduan itu difailkan Encik Prompong Nopparit, jurucakap dan calon parti Pheu Thai, menurut laporan versi dalam talian akhbar Thai, Bangkok Post, semalam.Beliau berkata Encik Kaewsun, seorang ahli akademik dan bekas anggota Jawatankuasa Penelitian Aset (ASC) yang kini sudah dibubarkan, dan Dr Tul, seorang pensyarah fakulti perubatan di Universiti Chulalongkorn dan pemimpin kumpulan pelbagai warna, memfitnah Cik Yingluck, calon utama parti Pheu Thai, dengan secara terbuka menuduh beliau melakukan sumpah palsu berhubung dengan kes penyitaan aset berjumlah 46 bilion baht ($1.9 bilion) terhadap Encik Thaksin Shinawatra, yang juga abang calon perdana menteri parti Pheu Thai itu dan mantan perdana menteri Thailand.Encik Kaewsun dan Dr Tul melanggar Artikel 326 dan 328 Kanun Jenayah dan Artikel 14 (1) Akta Jenayah Komputer, kata Encik Prompong.Menurut beliau, kedua-dua individu itu berhasrat merosakkan populariti Cik Yingluck dan Parti Pheu Thai, menjelang pilihan raya umum Thailand pada 3 Julai ini.'Jika seorang anggota atau eksekutif sebuah parti politik didapati terbabit, Suruhanjaya Pilihan Raya diminta menimbangkan agar membubarkan parti berkenaan,' kata Encik Prompong, seperti ditukil oleh Bangkok Post.Kelmarin, Perdana Menteri Thailand, Encik Abhisit Vejjajiva, menuduh pihak pembangkang, khususnya Parti Pheu Thai, menimbulkan ketegangan politik dengan menutup keburukan jenayah pemimpin de facto mereka, Encik Thaksin.Para penyokong Encik Thaksin daripada Parti Pheu Thai mahu pengampunan diberikan kepada mantan perdana menteri Thai itu jika mereka memenangi Pilihan Raya Umum Thai pada 3 Julai ini.Langkah itu mungkin merintis jalan bagi kepulangan Encik Thaksin, yang digulingkan dalam satu rampasan kuasa pada 2006.Cyberita Online Luar Negara

Nik Aziz tak halang anak tanding pilihan raya

pix_gal0

KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat, tidak akan menghalang anaknya, Nik Mohamed Abduh, yang dipilih sebagai Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat baru-baru ini daripada bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS berkata, beliau juga menyerahkan kepada parti itu untuk menentukan sama ada anaknya itu akan dipilih sebagai calon pada pilihan raya umum nanti.
“Saya tidak pernah minta dia menjadi ahli politik, politik tidak boleh diajar, itu pilihannya sendiri.
“Dalam soal calon (pilihan raya), biarlah parti yang menentukan dan saya tidak akan menyekatnya,” katanya ketika ditemui di kediamannya JKR 10, di sini semalam.

Nik Abduh, yang sebelum ini anggota jawatankuasa sayap parti itu menduduki kerusi nombor dua Dewan Pemuda PAS Pusat selepas mendapat 260 undi, menewaskan tiga yang lain iaitu penyandang Azman Shapawi (94 undi), Mohd Firdaus Jaafar (193 undi) dan Ketua Penerangan Pemuda, Suhaizan Kaiat (107 undi).

Nik Aziz juga berharap pemilihan Nik Abduh itu akan menyambung legasinya sebagai pemimpin yang memperjuangkan Islam.

Berhubung isu negara berkebajikan yang menjadi dasar parti itu, beliau berkata, kepemimpinan PAS akan turun padang bagi memberi penjelasan kepada akar umbi berhubung dasar itu.
Beliau berkata, dasar PAS itu sebenarnya bukanlah isu yang mengelirukan ahlinya tetapi ia dipersetujui sebulat suara oleh perwakilan yang menghadiri Muktamar minggu lalu.

“Islam tetap menjadi dasar PAS, negara berkebajikan adalah program didalamnya bagi menjaga kebajikan dan keselamatan masyarakat,” katanya.

Pakaian seksi untuk pasti suami puaspix_gal0
Add caption
Isteri tak boleh selekeh ketika berada di rumah

RAWANG: Presiden Kelab Taat Suami Malaysia mengakui beliau memenuhi keperluan batin suaminya dengan berpakaian menarik dan seksi.

Bagi Fauziah Ariffin yang menerajui kelab dianggotai 800 ahli itu, sebagai isteri yang taat, itu adalah cara terbaik untuk memberi layanan kepada suami.
“Bukan seperti isteri masa kini yang kebanyakannya tidak melayan suami dengan baik dan hanya berpakaian cantik di luar, tetapi di rumah kelihatan selekeh dan tidak menarik. “Masalah isteri tidak taat, tidak menghiburkan dan tidak berkhidmat kepada suami menjadi punca kerosakan masyarakat,” katanya di sini, semalam.

Pengarah Ikhwan Catering and Restaurant itu, berkata isteri juga perlu tahu peranan mereka yang sebenar, malah ada pihak berpendapat melayan suami bukan saja dari sudut seks tetapi juga memasak, membasuh dan menjaga anak.

“Itu benar, tetapi perlu tahu apa keutamaannya kerana kerja rumah boleh diserahkan kepada orang gaji, tetapi layanan di tempat tidur bolehkah beri pada orang gaji?

“Oleh itu perlu rujuk kepada keperluan utama, bila isteri taat, akan lahir suami penyayang,” katanya yang juga isteri kedua.
Baru-baru ini, kenyataan Naib Presiden kelab berkenaan, Dr Rohaya Mohamed mengingatkan golongan isteri supaya patuh dan melayan suami seperti ‘pelacur kelas pertama’ mendapat kecaman pelbagai pihak termasuk Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim yang mahu Pendaftar Pertubuhan meneliti semula kelulusan pendaftaran kelab itu.

Kelmarin, Ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Rashid Shirlin pula menyuarakan pandangan bahawa kelab itu dilihat hanya mementingkan nafsu untuk mengekalkan keharmonian rumah tangga.

Sejak dilancarkan 1 Mei lalu, kelab itu mempunyai 1,000 ahli di seluruh dunia.
Mengenai kenyataan Dr Rohaya pula, beliau berkata ia bukan untuk menyamakan isteri dengan golongan pelacur yang terjebak dalam masalah sosial itu.

“Masalahnya masyarakat kita bayangkan pelacur hanya di Lorong Haji Taib, sedangkan pelacur kelas pertama ini adalah di kalangan pelayan pelanggan yang dihantar pihak atasan ketika perundingan antara dua negara,” katanya.

Sementara itu, kenyataan yang menyamakan tugas melayan suami dengan pelacur kelas pertama turut mencetuskan pelbagai reaksi di kalangan pembaca Berita Harian yang menyuarakannya menerusi laman sosial akhbar ini termasuk laman web dan Facebook.

Hampir kesemua bantahan dikemukakan di kalangan pembaca wanita yang membidas tindakan Dr Rohaya yang disifatkan sebagai merendahkan martabat golongan itu.
Malah ada yang mempertikaikan penubuhan kelab itu yang dianggap tidak relevan kerana Islam menuntut isteri untuk mentaati suami selagi tidak melanggar syariat Islam. Berita Harian Online | Pakaian seksi untuk pasti suami puas

Obama tak cukup masa untuk anak

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat Barack Obama berkata, beliau gagal meluangkan masa yang cukup untuk dua anak perempuannya walaupun cuba untuk belajar daripada kesilapan bapanya yang meninggalkannya ketika beliau berusia dua tahun.

Obama mendedahkan bahawa dia menyesal tugasnya menghalangnya meluangkan lebih banyak masa bersama dua anaknya, Malia, 12, dan Shasha, 10, ketika mereka membesar.


Obama memberitahu bagaimana membesar tanpa bapa mendorongnya untuk menjadi bapa yang baik, tetapi mengakui beliau bukan bapa yang sempurna. “Ketika Malia dan Shasha kecil, tanggungjawab kerja membuatkan saya terpaksa bekerja di luar daerah lebih kerap daripada yang sepatutnya,” tulisnya dalam artikel mengenai keibubapaan untuk majalah People. “Ada ketika bebanan membesarkan dua anak kami lebih banyak dipikul Michelle. “Ketika berkempen, tiada satu hari pun yang berlalu, saya tidak berhasrat untuk meluangkan lebih masa bersama keluarga yang saya paling sayang lebih daripada apa pun di dunia ini.” Obama berkata kekesalan itu berpunca daripada pengalamannya sendiri membesar tanpa bapa. “Saya membesar tanpa bapa di sisi. Walaupun saya masih ingat dia membawa saya ke menonton konsert jazz, memberi saya bola keranjang pertama saya sebagai hadiah Krismas. tapi, dia tinggalkan saya ketika saya berusia dua tahun,” tulisnya. - Agensi

myMetro | Obama tak cukup masa untuk anak

Lelaki rayu tidak dakwa isteri baling pisau ke perut

LONDON: Seorang lelaki merayu polis supaya tidak mengenakan tuduhan membunuh terhadap isterinya selepas wanita itu membaling pisau dan tertusuk pada perut lelaki itu hingga hampir membunuhnya.

Anthony Mellett, 37, dikejarkan ke hospital dengan pisau berukuran lapan inci pada perutnya selepas bertelingkah dengan isterinya, Jen, 27, di kediaman mereka di Southend, Essex. Pisau itu tidak mengenai arteri dan saraf tunjang Mellett tetapi menghiris ususnya - bahagian yang dikeluarkan sebelum pakar bedah dapat mencabut pisau itu.


Mellet yang menganggap insiden itu satu kemalangan berkata: “Kami jarang bergaduh. Ia hanya perselisihan faham dan apa yang kami mahu ialah melupakannya dan meneruskan kehidupan. “Pisau itu boleh jadi apa saja, selipar, buku, ia sesuatu yang dicapai isteri saya dan dibalingnya. Tetapi secara kebetulan, dia tercapai pisau dan membaling pada saya. Dia tidak berniat mencederakan saya.” - Agensi

myMetro | Lelaki rayu tidak dakwa isteri baling pisau ke perut