Friday, June 25, 2010

Petani protesTUMPAT-Kira-kira 100 petani di bendang Kajang Sebidang mengadakan demonstrasi secara aman meminta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) melonggarkan syarat pembelian minyak diesel atau petrol di dalam tong. 

Mereka mendakwa, sejak penguatkuasaan larangan membeli minyak di dalam tong di stesen-stesen minyak, petani sukar untuk mendapatkan bekalan minyak untuk diisi di dalam traktor kerbau besi sehinggakan penanaman padi melibatkan kira-kira 2,000 petani di lima buah kampung di sini terjejas teruk. 

Antara kampung yang terlibat ialah Kampung Bendang Pak Yong, Kajang Sebidang, Kubang Sawa, Telok Jering dan Kampung Naga Ibu membabitkan sawah padi seluas kira-kira 5,000 hektar. 

Dalam demonstrasi kira-kira sejam itu sambil mengibarkan sepanduk antaranya tertera ‘Petani Kerbau Besi Dalam Dilema, Gelisah’, ‘Kerbau Besi Makan Minyak Bukan Makan Air’, ‘Petani Kerbau Besi Minta Dibela’, mereka mendakwa tidak sanggup lagi menanggung kerugian. 

Seorang petani, Ismail Pak Cu, 63, berkata, jika sebelum ini mereka dibenarkan membeli minyak sebanyak RM5 hingga RM10 menggunakan tong, namun sejak dua minggu lalu mereka sukar mendapatkan bekalan minyak sehingga terpaksa menyedut di dalam tangki kereta dan motosikal. 

“Sekarang ini, kami isi minyak di dalam tangki kereta dan tangki motosikal, bila sampai di bendang padi kami menyedutnya untuk di isi di dalam tangki traktor kerbau besi bagi membolehkan jentera itu dihidupkan untuk membajak sawah,’ katanya yang mengakui berulang alik mengisi minyak dengan motosikal. 

Menurutnya, sepatutunya kerja-kerja membajak sawah padi sudah selesai, namun disebabkan oleh masalah sukarnya untuk mendapatkan bekalan minyak, masih banyak lagi sawah padi petani di sini belum dipajak. 

“Kelewatan ini mungkin kami akan terpaksa berputih mata kerana musim banjir semakin hampir, dan sekiranya tidak diusahakan dengan segera membajak sawah padi ini, memang padi tidak sempat dituai kerana banjir yang tiba dulu,” katanya. 

Bagi Zulkifli Hassan, 48, berkata, disebabkan masalah minyak tidak dijual di dalam tong ini, dia mengalami kerugian besar kerana tanaman sayurnya seluas 1.5 ekar rosak kerana tidak mendapat bekalan air secukupnya. 

“Lebih seminggu saya tidak dapat mengepam air dan jika hendak mengharapkan kudrat empat kerat, mana saya mampu untuk menyiramkan keseluruhan tanaman. Kami tidak dibenarkan langsung membeli minyak menggunakan tong kerana mereka mengesyaki akan menjualnya ke sempadan,” katanya. 

Menurutnya, dia meminta KPDNKK melonggarkan syarat membeli diesel di kalangan petani kerana tidak masuk akal sekiranya petani perlu membawa jentera di bendang ini untuk mengisi minyak di stesen-stesen minyak, lagi pun pam air berat untuk diangkat begitu juga traktor kerbau besi, memang memakan masa bergerak di atas jalan untuk ke stesen minyak. 

Sementara itu, Zakaria Hussin, 57, dari Kampung Kajang Sebidang meminta Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada) membantu menguruskan berkaitan pembelian diesel atau petrol bagi memudahkan petani mendapatkan bekalan bahan bakar itu. 

“Saya merayu kepada pengurusan Kada sebagai badan perantara membolehkan bekalan minyak ini mudah dibeli oleh petani. Wujudkan satu badan mengurus membolehkan petani membeli minyak ini melalui Kada dan dengan cara itu tidak akan timbul syak wasangka kedatangan petani dengan membawa tong ke stesen minyak yang hanya mampu diisi minyak 10 liter dikatakan untuk dijual ke sempadan,” katanya.

Israel tuduh konvoi didalangi pengganasVIENNA - Presiden Israel, Shimon Peres menuduh konvoi bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza diambil alih kumpulan pengganas, semasa perjumpaannya dengan Canselor Austria, Werner Faymann, semalam. 

“Kumpulan pengganas ini menghantar kapal tersebut sebagai tindakan provokasi dan mahu mencetuskan konflik. 

“Israel tidak akan membenarkan kemasukan kapal-kapal yang mengangkut peluru berpandu dan senjata yang tiba dari Iran, Syria dan Lebanon,” katanya. 

Presiden rejim itu turut menuntut pemimpin Eropah memberikan tekanan kepada Hamas untuk menghentikan keganasan dan peperangan terhadap Israel.

MB Terengganu rombak lima Exco:KUALA TERENGGANU – Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, semalam, membuat rombakan secara mengejut terhadap portfolio melibatkan lima Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) di negeri ini. 

Ketika mengumumkan perkara itu, Ahmad dalam satu kenyataannya memberitahu, rombakan yang berkuat kuasa 1 Julai depan bagaimanapun tidak membabitkan sebarang pengguguran Exco sedia ada. 

Namun, tindakan tersebut dilihat sebagai amat memeranjatkan dalam kalangan ahli politik di negeri ini, menyebabkan ada Bahagian UMNO telah mengadakan mesyuarat tergempar bagi membincangkan perkara tersebut. 

Dalam rombakan itu, ia melibatkan pertukaran potfolio Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri akan disandang Datuk Za’abar Mohd Adib mengambil alih jawatan yang sebelum ini daripada Yahya Khatib Mohamad.: 

Tempat Datuk Za’abar iaitu Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri pula akan diambil alih Datuk Abdul Rahin Mohd Said yang sebelum ini memegang jawatan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri sementara Yahya Khatib akan memegang jawatan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri. 

Asha’ari Idris pula akan mengambil alih portfolio Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani yang disandang Rozi Mamat, manakala Rozi pula ditukarkan kepada portfolio Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri. 

Surat arahan pertukaran kepada pengerusi-pengerusi portfolio baru itu dikeluarkan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK). 

Ahmad dalam kenyataan tersebut berkata, pertukaran portfolio itu mampu memberi pendedahan dan pengalaman baru serta proses ‘enrichment’ berterusan kepada barisan Exco kerajaan negeri selain memantapkan jentera eksekutif dalam pentadbiran Kerajaan Negeri.

“Saya percaya gandingan kesemua barisan Exco yang terbabit dengan penyusunan semula ini dan yang kekal dengan portfolio masing-masing dapat memainkan peranan lebih berkesan dalam usaha Kerajaan Negeri untuk ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’,” katanya. 

Sementara itu, Asha’ari dan Abdul Rahin ketika dihubungi mengakui tidak mengetahui pertukaran portfolio itu dan masih belum menerima sebarang surat makluman secara rasmi. 

Menurut Asha’ari, beliau tidak mempunyai masalah sekiranya ditukarkan kepada portfolio Pertanian dan Industri Asas Tani. 

“Saya belum tahu perkara ini dan tidak dimaklumkan secara rasmi serta tidak dibincangkan dalam Mesyuarat Exco, Rabu lalu. Hari ini (semalam) saya menerima lebih 10 panggilan bertanyakan mengenai perkara ini dan 21 mesej yang masih belum dibuka berkemungkinan bertanyakan perkara sama.: 

“Bagaimanapun, ia tidak menjadi masalah kerana segala program telah dirancang dari awal, cuma bertukar :driver: sahaja. Saya melihat mungkin YB Setiu lebih sesuai dengan portfolio tersebut kerana kebanyakannya dari Setiu seperti Datuk Abdul Ghani Mohd Amin, Datuk Tengku Mahmud, Datuk Mohd Ghazali, Datuk Mohd Jidin Shafee, begitu juga pada zaman pemerintahan Pas, Exco pertanian dari Setiu,” katanya. 

Sementara itu, Jawatankuasa UMNO Bahagian Marang dipengerusikan Timbalannya, Alias Abdullah mengadakan mesyuarat tergempar berkaitan itu itusambil menyifatkan pertukaran itu sebagai perkara amat mendukacitakan. 

Mesyuarat kira-kira sejam turut memutuskan tindakan Ahmad sebagai bukan sahaja menimbulkan kekecohan di peringkat pentadbiran negeri, malah jauh sekali daripada memperkasa parti yang memerintah.

Premis berhampiran landasan kereta api dirobohkan


ALOR SETAR - Pejabat Tanah Daerah Kota Setar hari ini memulakan tindakan meroboh beberapa premis yang dibina di tanah milik kerajaan berhampiran dengan landasan kereta api di sini.

Penolong Pentadbir Tanah Bahagian Penguatkuasa Daerah Kota Setar, Arif Hani Abdul Rahman, berkata, premis-premis itu dirobohkan bagi memberi ruang kepada pembinaan landasan kereta api berkembar elektrik Ipoh-Padang Besar.

Jurucakap MMC Gamuda, kontraktor utama projek itu, berkata Pejabat Tanah dan Galian sudah mengeluarkan notis pada 17 Mei kepada semua penduduk dan juga pemilik bangunan komersial yang terlibat dengan projek landasan itu.

Beliau berkata, penduduk yang membina rumah berhampiran dengan landasan tidak mempunyai masalah untuk berpindah kerana mereka dibayar ganti rugi sebanyak RM1,000 setiap keluarga manakala kerajaan pusat membiayai sewa rumah baru penduduk itu sebanyak RM300 sebulan selama dua tahun. 

Jurucakap itu berkata masalah yang timbul kini ialah pemilik bangunan komersial yang ingkar dengan arahan.

"Mereka sepatutnya tidak mendapat ganti rugi tetapi kontraktor beri sagu hati kira-kira RM2,000 bagi meringankan beban mereka membawa barang ke premis baru," katanya.

Pemilik sebuah pejabat pos mini yang dirobohkan, Haslina Mat Hussain, 45, berkata dia menerima notis pengosongan premis pada 18 Mei lalu dan sepatutnya mengosongkan premisnya esok.

"Saya bersedia keluar tetapi bukan secara mengejut seperti ini," katanya yang telah mempunyai tempat baru untuk meneruskan perniagaannya.

Katanya, dia tidak boleh memulakan operasi di premis baru dalam masa terdekat kerana belum ada bekalan elektrik dan juga beberapa kelengkapan lain.

"Saya sedih kerana perniagaan perkhidmatan yang saya dan suami usahakan selama 12 tahun tidak diberi pampasan oleh pihak bertanggungjawab," katanya.

Pemilik pusat jualan peralatan dapur di Jalan Teluk Wan Jah, Tan Beng Hang, 41, berkata dia telah menulis surat kepada Pejabat Tanah untuk melanjutkan tempoh pengosongan kerana mahu menunggu premis baru dikosongkan oleh penyewa sekarang.

"Saya tidak mendapat maklum balas berkenaan surat itu dan hari ini pihak PTG datang merobohkan bahagian hadapan kedai saya," katanya.

‘Pergi ke Teheran, bukan Gaza’


BAITULMAQDIS - Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menggesa aktivis kemanusiaan yang menyertai konvoi ke Genting Gaza supaya menuju ke Iran, di mana beliau menuduh pencabulan hak asasi manusia berlaku. 

“Saya menyeru semua aktivis kemanusiaan supaya ke Teheran, di mana kaum wanita ditindas, di mana golongan homoseksual digantung sampai mati dan tiada kebebasan bersuara,” katanya dengan angkuh. 

Kenyataan biadap Netanyahu itu dilihat sebagai tindakan berniat jahat dan sengaja mencabar Iran. 

Netanyahu juga menegaskan konvoi bantuan yang dirancang berlayar dari Iran dan Lebanon menuju ke Gaza bukan konvoi bantuan kemanusiaan tetapi untuk menghantar senjata kepada kumpulan pejuang Hamas yang menguasai wilayah Palestin itu. 

“Hari ini, selepas kita melonggarkan sekatan ke atas barangan orang awam ke Gaza, tiada alasan lagi bagi penghantaran konvoi kapal bantuan oleh orang-orang yang tidak mahukan keamanan,” katanya, kelmarin. 

Tidak cukup dengan itu, Perdana Menteri Israel yang bongkak itu turut mengkritik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan pertubuhan antarabangsa lain yang dituduh sengaja mengutuk dan mensasarkan Israel. 

“Mereka mahu menarik balik semua hak asasi kita untuk mempertahankan diri, dan setiap kali kita mempertahankan diri, mereka menuduh kita melakukan jenayah perang,” katanya. 

Sementara itu, Netanyahu turut menyentuh mengenai kelonggaran sekatan ke atas Gaza dan memaklumkan senarai barangan dilarang memasuki Gaza akan diterbitkan dalam masa beberapa hari.

nalapambu: Kerajaan BN sudah benar2 terdesak - komek kartun pun sudah jadi sasaran.

nalapambu: Kerajaan BN sudah benar2 terdesak - komek kartun pun sudah jadi sasaran.

labun KulupSakah...: Jangan ketawa, HARAM!

labun KulupSakah...: Jangan ketawa, HARAM!

OH! Artis:: Video Porno Aiel Dibuat Pada 2009 | KRAI Utara

OH! Artis:: Video Porno Aiel Dibuat Pada 2009 | KRAI Utara

Blog-list Malaysia: Asri Tak Jadi Sertai Umno Esok

Blog-list Malaysia: Asri Tak Jadi Sertai Umno Esok

Video Porno: Jawapan Ariel Berbelit-Belit � best1of4's blog

Video Porno: Jawapan Ariel Berbelit-Belit � best1of4's blog

Batu vs Kayu: Najib takut pendedahan kartun Zunar

Batu vs Kayu: Najib takut pendedahan kartun Zunar

angkasanuri.blogspot.com: UMNO HANYA MAMPU LAHIRKAN ULAMA COPY & PASTE

angkasanuri.blogspot.com: UMNO HANYA MAMPU LAHIRKAN ULAMA COPY & PASTE

Anak Sungai Derhaka: 'Saya mempertikai Timbalan Menteri, bukan memusuhi Asri' - Zamihan

Anak Sungai Derhaka: 'Saya mempertikai Timbalan Menteri, bukan memusuhi Asri' - Zamihan

ANAK SENGAT: CARI LE ORANG LAIN...

ANAK SENGAT: CARI LE ORANG LAIN...

ANAK MUAALLAF: GULA DI MALAYSIA DI SINGAPURA ?

ANAK MUAALLAF: GULA DI MALAYSIA DI SINGAPURA ?

ADA OTAK FIKIR..FIKIR..FIKIR..: Kaitkan Wahabi Dengan JI...Propaganda APCO...

ADA OTAK FIKIR..FIKIR..FIKIR..: Kaitkan Wahabi Dengan JI...Propaganda APCO...

::TOK KIYAI - ISU SEMASA::: Kes Altantuya - Tiga Pegawai SPRM Akan Bertemu P Balasubramaniam Di London Bulan Depan

::TOK KIYAI - ISU SEMASA::: Kes Altantuya - Tiga Pegawai SPRM Akan Bertemu P Balasubramaniam Di London Bulan Depan

UiTM umum pelantikan baru

SHAH ALAM: Universiti Teknologi Mara (UiTM) semalam mengumumkan Datuk Profesor Dr Abdullah Mohamad Said dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor (TNC) Hal Ehwal Pelajar & Alumni manakala Profesor Dr Azni Zain Ahmed pula dilantik sebagai TNC Akademik dan Antarabangsa UiTM.
Dr Abdullah memegang jawatan itu berkuatkuasa I Jun lalu manakala Dr Azni bermula pada 6 Jun lalu sehingga 5 Jun 2013.
Dr Abdullah sebelum ini Pengarah Kampus UiTM Cawangan Perak menggantikan Profesor Datuk Nasuddin Othman, manakala Dr Azni adalah Penolong Naib Canselor (Kajian) dan Penolong Naib Canselor UiTM Puncak Alam dan Puncak Perdana. Dr Abdullah berkhidmat dengan UiTM selama 34 tahun dan tugasnya bermula sebagai pensyarah di Fakulti Senibina Perancangan dan Ukur, UiTM Shah Alam pada 1983.

Anak kelahiran Perak itu dilahirkan pada 18 Ogos 1958 dan mendapat pendidikan awal di Perak sebelum melanjutkan pengajiannya di Universiti Putra Malaysia (UPM) (1979-1983). Beliau kemudian menyambung pengajian dalam peringkat sarjana di University of Wales Cardiff, United Kingdom (1986-1988) dan University of Wales Aberystwyth, United Kingdom (1994-1997). Manakala Dr Azni yang dilahirkan di Kota Bharu, Kelantan adalah lulusan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan seterusnya mendapat Ijazah kedoktoran untuk kajiannya ‘Energy In Building’ dari University of Herthfordshire, United Kingdom.

Pelajar MTD mati didera

KUALA LUMPUR: Seorang pelajar Maktab Tentera Diraja (MTD) Sungai Besi di sini, yang didakwa dibuli sekumpulan pelajar senior meninggal dunia selepas kepalanya terhantuk pada lantai sejurus ditendang pelajar senior sehingga tidak sedarkan diri, malam kelmarin.
Difahamkan, sebelum kejadian, mangsa yang berusia 16 tahun dipanggil sekumpulan pelajar senior dan dipaksa menjalani hukuman tekan tubi berulang kali sebelum ditendang.

Susulan kejadian itu, pelajar malang berkenaan, Mohammad Naim Mustaqin Mohamad Sobri, segera diberikan rawatan kecemasan di Pusat Perubatan Angkatan Tentera (PPAT), Kem Sungai Besi, tetapi disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan di situ kira-kira jam 1.20 pagi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah (gambar) yang dihubungi berkata, seorang anggota tentera yang bertugas di MTD menerima maklumat pada jam 12.15 tengah malam kelmarin yang memaklumkan bahawa mangsa ditemui pengsan di biliknya.

Beliau berkata, mangsa kemudian segera dihantar ke PPAT dan diberikan rawatan kecemasan sebelum disahkan meninggal dunia, kira-kira 50 minit kemudian.

“Siasatan awal mendapati mangsa dipaksa menjalani hukuman tekan tubi pada kira-kira jam jam 10.45 malam oleh sekumpulan pelajar senior. Ketika dalam keadaan tekan tubi, seorang daripada pelajar senior terbabit didakwa menendang perut Mohammad Naim dengan kuat menyebabkan mangsa yang cuba berdiri dan berjalan gagal mengimbangi badan sebelum terjatuh dan kepalanya terhentak ke lantai sehingga tidak sedarkan diri,” katanya.
Beliau berkata, mayat mangsa sudah dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) untuk bedah siasat sejurus disahkan meninggal dunia.

Bagaimanapun, polis masih menunggu hasil laporan bedah siasat untuk mengenal pasti punca kematian mangsa.
“Setakat ini, polis sudah membuka kertas siasatan dan menyiasat kes kematian pelajar terbabit mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana kesalahan membunuh,” katanya.

Sementara itu, Seksyen Perhubungan Media, Unit Komunikasi Korporat Kementerian Pertahanan dalam kenyataannya semalam menyatakan, kejadian berkenaan sudah dilaporkan di Balai Polis Sungai Besi pada jam 2 pagi semalam.

Menurutnya, satu lembaga siasatan turut ditubuhkan MTD untuk mengenal pasti punca kejadian.

“Beberapa pelajar yang dikenal pasti ada bersama Allahyarham ketika kejadian dipanggil untuk membantu siasatan.

“Bagi keperluan dalaman Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Cawangan Penyiasatan Khas (CPK) dari Cawangan Provos Marsyal (CPM) juga sudah diarahkan menjalankan siasatan susulan,” katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, keluarga Mohammad Naim sudah dimaklumkan mengenai kejadian itu.

Pasaraya milik yahudi dibuka di Melaka

Tesco Melaka Cheng mula dibuka

15/7

TIM GOLDING (dari kiri), Ramamoothi dan Abu Hasan memotong riben sebagai tanda perasmian cawangan terbaru Tesco di Jalan Cheng, Melaka semalam.

MELAKA – Cawangan terbaru Tesco Store (Malaysia) Sdn. Bhd. (Tesco), di Jalan Cheng, Melaka menjadi tumpuan apabila ia mula dibuka kepada orang ramai mulai semalam.
Pasar raya besar yang dikenali sebagai Tesco Melaka Cheng itu merupakan rangkaian kedua dibuka di bandar bersejarah itu yang menjadikan jumlah keseluruhan rangkaian Tesco kini sebanyak 34 buah di seluruh negara.
Ketua Pegawai Eksekutif Tesco, Tjeerd Jegen berkata, premis terbaru itu merupakan pusat sehenti beli belah yang menawarkan lebih daripada 60,000 jenis produk merangkumi pakaian sehingga buah-buahan pada harga yang rendah.
“Nilai terpenting yang diharapkan oleh pelanggan kami ialah produk makanan berkualiti tetapi dijual pada harga rendah.
“Tesco akan sentiasa memantau produk terpilih ini untuk kegunaan rutin harian pelanggan dan kami akan memastikan harga barangan tersebut adalah rendah daripada pasar raya pesaing kami,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.
Majlis perasmian tersebut disempurnakan oleh Ketua Pegawai Operasi Tesco, Tim Golding; Pengurus Besar Rangkaian, S. Ramamoothi dan Pengurus Projek, Abu Hasan Mohd. Nordin.
kredit : kosmo.com.my

Baca di bawah

Tesco-rancangan yahudi kuasai ekonomi.

Sekitar tahun 2000 akhbar The London Jewish News (www.ljn.co.uk)diedarkan secara percuma di kesemua cawangan Tesco di seluruh England. Ini ialah akhbar Yahudi yang memberikan sokongan secara terbuka untuk regim ganas Zionis di Israel.


Pengasasnya ialah Sir
Jack Cohen berasal dari keluarga Yahudi yang kaya raya. Nama pasaraya Tesco diambli daripada nama isterinya Tessa Cohen. Disamping mempromosi produk Israel di rangkaian pasarayanya di seluruh dunia, mereka juga telah membuat perjanjian perniagaan dengan syarikat perisian Israel yang berjumlah jutaan dollar. Jack Cohen lahir pada 6 Oktober 1898 dan meninggal dunia pada 24 Mac 1979 dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Yahudi Willesden, London,England. Anda boleh sahkan maklumat ini dengan hanya membuat "search" di internet dengan menaip "Tesco Jewish" dan anda akan dapat pelbagai laman web Yahudi yang dikaitkan dengan Tesco.

Keputusan ditangan anda sekiranya anda mahu menyokong Yahudi dengan mempertingkatkan ekonomi mereka apabila anda membeli belah di
Tesco.
Tuesday,
Tesco: East End to East Asia

Lord Maclaurin, chairman from 1985-1997, is behind the Tesco we know today Tesco, the UK supermarket chain that has announced annual profits of more than ½1bn, started life as a one-man business in London's East End.

The company's founder was Jack Cohen, son of a Polish Jewish tailor, who in 1919 began selling groceries at knockdown prices from a market stall. He is said
to have adopted the name Tesco for his business in the 1920s after
taking on a bulk consignment of unmarked tea.

The first three letters of the name came from TE Stockwell - the name of
the tea supplier he took over - while the final two were the first letters of his own surname. 'Pile it high, sell it cheap' Sir Jack - as he later became - was known for a "pile it high, sell it cheap"philosophy, which didn't change as the company grew.

He was also dismissive of advertising, saying it cost too much. Under Sir Jack, Tesco expanded enormously. It was a close-knit organisation, with many of the company's top executives related to each other by blood or marriage. But according to company historians, board meetings could be fractious affairs. One later chairman - Lord Maclaurin - criticised Sir Jack in his memoirs for an autocratic management style and compared board meetings to meetings of the Chicago Mafia with Sir Jack in the role of Godfather.

Upmarket move By the late 1970s, Tesco was the UK's number two supermarket chain after Sainsbury's. Under then managing director Ian Maclaurin, the store pursued an aggressive price-cutting strategy, which reduced profit margins but achieved the aim of increasing market share.

During this period, own-brand goods became more widely available and popular as a cheaper option for price-conscious shoppers. It was only during Lord Maclaurin's final years at the company - he was chairman from 1985-1997, having joined in 1959 as one of Tesco's first management trainees - that Tesco began to threaten Sainsbury's by moving upmarket.

Since the mid-1990s, the chain has set up stores in more prestigious locations and added to its shelves goods more appealing to the wealthier consumer while not forgetting the need to compete on price. Success online Among other innovations, it set up Tesco Express, combining convenience stores and petrol retailing, Tesco Metro, the small, urban stores and a small number of much larger stores on the hypermarket model including its flagship Tesco Kensington store. While the general trend has been for supermarkets to relocate to out-of-town locations, Tesco Kensington - on an urban site - was one of the first supermarket developments that included low-cost housing. In the past five years, Tesco has also moved into financial services, through an arrangement with Royal Bank of Scotland, and has one of Europe's most successful online retailing businesses.

Its latest results indicate Tesco is one of the UK's few retailers to have made a success of international expansion as well, with a string of stores throughout Europe and others in Thailand, South Korea and Taiwan reporting substantial sales and profit increases. Today, Tesco employs more than 240,000 people worldwide and has almost 1,000 stores, including 68 outside the UK.

Syabas Inspektor shahab!

17 penyamun 7 Eleven tumpas selesaikan 22 kes

PETALING JAYA 24 Jun - Polis berjaya menumpaskan dua kumpulan penjenayah yang aktif menyamun kedai serbaneka 7 Eleven dengan tertangkapnya 17 lelaki dalam beberapa serbuan di sekitar daerah ini sejak 26 Mac lalu.
Ketua Polis daerah, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, geng samun pertamatumpas setelah kesemua 11 anggotanya yang berusia 15 hingga 25 tahun termasuk seorang pelajar berjaya ditangkap.
"Tangkapan ini membolehkan kita menyelesaikan 14 kes samun di kedai 7 Eleven dilaporkan berlaku di Petaling Jaya, Subang Jaya dan Kuala Lumpur.
"Geng samun kedua pula dipercayai dianggotai oleh tujuh lelaki berusia 19 hingga 25 tahun tetapi hanya empat orang dapat ditangkap setakat ini," katanya.
Beliau berkata, hasil siasatan daripada tujuh lelaki yang ditahan, polis berjaya menyelesaikan 22 kes samun di kedai 7 Eleven.
Katanya, kedua-dua kumpulan penjenayah ini menggunakan pisau atau topi keledar sebagai senjata semasa menyamun wang tunai dan rokok dari kedai berkenaan.
Arjunaidi berkata, kesemua yang ditahan kini dikenakan perintah sekatan di daerah tertentu manakala pelajar berusia 15 tahun pula dikenakan sekatan di rumah iaitu tidak dibenarkan keluar rumah selepas pukul 7 malam.
Dalam kes lain, seorang ibu membuat laporan polis terhadap teman lelaki anaknya setelah pemuda terbabit menghamilkan anak gadisnya yang berusia 17 tahun itu sehingga melahirkan bayi perempuan awal bulan ini.
Arjunaidi memberitahu, pelajar perempuan itu telah melahirkan seorang bayi perempuan di Hospital Sungai Buloh pada 2 Jun lalu.
Beliau berkata, bayi terbabit dipercayai hasil hubungan sulit antara remaja perempuan itu dengan kekasihnya yang belajar di sekolah yang sama.
"Bagaimanapun, remaja lelaki itu enggan bertanggungjawab terhadap teman wanitanya menyebabkan ibu gadis itu melaporkan perbuatannya kepada polis.
"Hasil siasatan, remaja perempuan itu mengaku melakukan hubungan seks dengan teman lelakinya tanpa paksaan tetapi polis tetap mengklasifikasikan kes ini sebagai rogol kerana remaja ini masih bawah umur," katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya di sini hari ini.
Beliau berkata, suspek bagaimanapun belum ditahan kerana kini berada di Australia untuk melanjutkan pelajaran.

Kerajaan nafi 4 tokoh terlibat JI


KUALA LUMPUR 24 Jun - Kerajaan menafikan bahawa empat tokoh di negara ini terlibat dengan kumpulan pengganas Jemaah Islamiah (JI).
Sehubungan itu, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah turut menafikan dakwaan pihak tertentu bahawa Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengaitkan empat tokoh tersebut dalam satu sesi taklimat baru-baru ini adalah tidak berasas.
Empat tokoh yang dimaksudkan itu ialah bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin; Mufti Perlis, Dr. Juanda Jaya; Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan bekas Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim.
Menurut beliau, tuduhan berkenaan sebenarnya dibuat oleh pihak lain dalam sesi taklimat berasingan.
''Sebenarnya pada 21 Jun lalu ada dua taklimat. Satu diberikan oleh pihak Bukit Aman, saya fikir taklimat ini adalah tepat serta tidak menimbulkan sebarang masalah dan saya akan mempertahankannya.
''Tetapi ada taklimat kedua. Ini yang saya dengar beberapa pihak mempersoalkannya kerana mengaitkan ahli Parlimen, bekas menteri besar, mufti dan bekas mufti," katanya menjawab soalan tambahan Datuk Mahfuz Omar (Pas-Pokok Sena) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.
Mahfuz meminta kementerian berkenaan memberi penjelasan berhubung satu dakwaan ketika sesi taklimat kepada naib-naib canselor bahawa keempat-empat mereka terlibat dengan kumpulan pengganas.
Pada sesi taklimat keselamatan negara berhubung JI di Bukit Aman yang turut dihadiri oleh menteri dan timbalan menteri; penceramah, Zamihan Mat Zain daripada Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) dikatakan mendakwa empat tokoh berkenaan terbabit dengan fahaman Wahabi dan JI.
Dalam pada itu Saifuddin berkata, beliau telah meneliti hujah yang diberikan oleh penyampai taklimat itu dan mendapati ia tidak berasaskan kepada fakta kukuh.
''Terdapat hujah-hujah yang diberikan adalah tidak betul termasuk mengaitkan pengasas Wahabi, Muhammad Abdul Wahab dengan pengasas Arab Saudi, Muhammad Ibn Saud.
''Saya juga berpendapat adalah tidak betul untuk individu berkenaan mengaitkan balas dendam yang terdapat dalam tradisi Arab dengan kegiatan pengganas kerana ia adalah dua perkara berbeza," katanya.
Jelasnya, tindakan mengaitkan fahaman Wahabi yang tidak pernah difatwa sebagai sesat oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dengan kegiatan pengganas adalah perbuatan yang melampau.
''Saya juga mendapati orang yang memberi taklimat itu mempunyai masalah dengan bekas Mufti Perlis. Jadi bagaimana masalah peribadi hendak dijadikan masalah keselamatan negara," ujarnya.
Tambah beliau, tindakan mengaitkan agama dengan keganasan adalah berpunca daripada gejala fobia Islam yang banyak berlaku di negara Barat dan ia tidak sepatutnya dibawa ke negara ini.

Tidak tahu pakatan singkir MBSHAH ALAM 24 Jun – Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdulah Sani Abdul Hamid menjelaskan beliau tidak tahu tentang rancangan Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR) di negeri ini yang dikatakan mahu mendesak Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berundur daripada jawatan Menteri Besar Selangor.
Sehubungan itu katanya, beliau akan bertemu dengan beberapa Ahli Parlimen PKR di negeri ini untuk mendapatkan penjelasan lanjut.
“Saya tidak tahu perkara ini. Saya cuma tahu apabila ada pemberita menelefon saya bertanyakan kewujudan pakatan ahli Parlimen itu,” katanya di sini hari ini.
Abdullah Sani yang juga Pengarah Pilihan Raya PKR Selangor berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan wujudnya pakatan 15 Ahli Parlimen PKR yang mahu menyingkirkan Abdul Khalid daripada jawatan Menteri Besar.
Pakatan 15 Ahli Parlimen PKR itu dikatakan wujud ekoran rasa tidak puas hati tindakan Abdul Khalid yang melantik Setiausaha Politik kepada Presiden PKR, Faekah Husin untuk mengisi jawatan Setiausaha Politik Menteri Besar tanpa berbincang dengan Biro Politik PKR termasuk beberapa pemimpin lain dalam parti pembangkang itu.
Malah pakatan Ahli Parlimen PKR itu juga dikatakan wujud serentak dengan keputusan Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali yang melepaskan jawatannya sebagai Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) tengah hari ini.
Tindakan itu dipercayai kerana tidak berpuas dengan tindakan Abdul Khalid tersebut.
Malah difahamkan, Biro Politik PKR dikatakan telah mencadangkan nama individu lain untuk mengisi jawatan berkenaan sebaliknya ditolak oleh Abdul Khalid dan meletakkan Faekah untuk mengisi jawatan tersebut.

Azizah perlu dedah perjuangan sebenar PKR


PUTRAJAYA 24 Jun - Pemuda UMNO meminta Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail mendedahkan perjuangan sebenar Parti Keadilan Rakyat (PKR) sama ada berjuang untuk masa depan negara atau pun mahu melunaskan dendam suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap kerajaan.
Naib Ketuanya, Datuk Razali Ibrahim berkata, Azizah perlu menyahut permintaan itu kerana hanya beliau sahaja yang mengenali Anwar secara dekat.
Menurutnya, Presiden PKR itu juga perlu menjawab mengapa pentingnya PKR terus mempertahankan suaminya.
"Adakah perjuangan PKR selama ini semata-mata hanya untuk mendapat kuasa sahaja atau berjuang untuk masa depan rakyat.
"Adakah Pas dan DAP yang menyokong PKR selama ini bertujuan untuk kesenangan masing-masing atau bagi mendapatkan kuasa sahaja dengan mengetepikan masa depan negara dan rakyat walaupun sedar caranya itu tidak baik," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Tahunan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Putrajaya di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini malam tadi.
Razali berkata, perjuangan mana-mana parti sepatutnya meletakkan masa depan negara sebagai asas dan pada masa sama rakyat juga perlu tahu apa sebenarnya diperjuangkan oleh parti tersebut.
Sementara itu, beliau mengingatkan setiap Pemuda UMNO bahagian supaya komited untuk mengadakan mesyuarat persidangan kerana ia penting untuk masa depan parti.
"Usaha untuk mengadakan mesyuarat persidangan Pemuda perlu diteruskan untuk membincangkan perkara-perkara penting seperti pembaharuan dan hala tuju parti.
"Kehadiran ke mesyuarat persidangan ini perlu dimanfaatkan dengan sepenuhnya dan jangan pula bila habis dan pulang ke rumah, fikiran kita kembali kosong," katanya.

Tidak wajar desak Khairy letak jawatan


KUALA LUMPUR 24 Jun - Tindakan Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali mendesak Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen Rembau kerana dikatakan membelakangkan agenda Melayu sebagai tidak wajar.
Sambil turut menyifatkan desakan berkenaan tidak munasabah sama sekali, Ketua Penerangan Pemuda UMNO, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, soal 'menjual bangsa sendiri' tidak timbul.
''Ia kerana Khairy selaku Ketua Pemuda UMNO merupakan antara ahli Parlimen pertamamembantah cadangan pengecilan penawaran biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk pelajar-pelajar Malaysia yang cemerlang melanjutkan pengajian mereka ke luar negara.
''Pengecilan penawaran biasiswa ke luar negara tajaan JPA akan memberikan impak besar terhadap peluang pelajar Melayu dan bumiputera terutamanya mereka yang benar-benar cemerlang bagi mendapat peluang untuk melanjutkan pelajaran,'' katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.
Reezal Merican mengulas kenyataan Ibrahim yang mendesak Khairy meletakkan jawatan apabila Ketua Pemuda UMNO tersebut mempertahankan kenyataan Ketua Pemuda MCA, Datuk Dr. Wee Ka Siong dalam isu biasiswa JPA.
Semalam Ka Siong yang juga Timbalan Menteri Pelajaran menafikan bahawa beliau mempertikaikan hak keistimewaan orang Melayu.
Mengulas lanjut, Reezal Merican berkata, kenyataan balas Khairy terhadap Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas semalam adalah dengan niat bagi memperjelaskan keadaan sebenar berkaitan kenyataan oleh Ka Siong dalam konteks yang lebih tepat.
''Ia sekali gus bagi menjernihkan suasana agar ia tidak menjadi salah tanggapan dan polemik yang berpanjangan.
''Selaku Ketua Pemuda UMNO, Khairy tentu sekali mendokong asas perjuangan parti yang tidak pernah menolak, tidak pernah berkompromi dan jauh sekali membelakangkan kepentingan agenda Melayu dan bumiputera,'' katanya.
Beliau menegaskan, Pemuda UMNO sentiasa konsisten dalam perjuangannya menegakkan agenda Melayu dan bumiputera di bawah bumbung semangat 1Malaysia sebagaimana yang disarankan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
'' Ini termasuklah membicarakan isu-isu 'berkait' di dalam semangat yang lebih rasional dan berpandangan jauh. Ini tidak sama sekali bermakna, Pemuda UMNO mahu mengetepikan agenda Melayu dan kepentingan bumiputera.
''Dalam hal-hal yang jelas berkait dengan hak orang Melayu dan bumiputera, kita tidak akan berkompromi malah rakan komponen Pemuda Barisan Nasional (BN) cukup jelas dan faham dalam hal ini.

Azmin sah letak jawatan dalam Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor


KUALA LUMPUR 24 Jun - Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali mengesahkan beliau telah meletak jawatan sebagai Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) berkuat kuasa semalam.
Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak berkata, beliau telah menghantar surat peletakan jawatan itu kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
"Dalam surat berkenaan yang diserah semalam, saya tidak menyatakan sebab saya meletak jawatan. Saya ingin nyatakan ia tidak berkaitan dengan pemilihan PKR pada hujung tahun ini," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.
Beberapa portal berita hari ini yang memetik kenyataan sumber dalaman PKR melaporkan bahawa peletakan jawatan itu berpunca daripada perselisihan faham antara Azmin dan Abdul Khalid.
Azmin dikatakan meletakkan jawatan sebagai tanda protes terhadap pelantikan Faekah Husin sebagai setiausaha politik Abdul Khalid yang baru kerana pelantikan itu dibuat tanpa meminta nasihat daripada para pemimpin PKR yang lain.
Faekah pernah bertugas sebagai Setiausaha Politik kepada Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Ismail.
Azmin pada masa lalu pernah secara terbuka menyerang kepimpinan Abdul Khalid yang disifatkannya sebagai tidak cekap dan angkuh.
Dalam pada itu, ketika didesak wartawan supaya menjelaskan sebab peletakan jawatannya, Azmin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa memberitahu, sudah tiba masa untuk beliau memberi laluan kepada tokoh lain memberi sumbangan kepada PKNS.
"Saya merasakan setahun setengah berada dalam PKNS, saya memberi banyak sumbangan kepada perbadanan ini.
"Selain itu, saya juga amat gembira kerana prestasi PKNS sungguh cemerlang sehingga muncul sebagai anak syarikat kerajaan negeri yang terbaik," katanya.
Dalam perkembangan berkaitan, Azmin berkata, beliau tidak memberi sebarang cadangan nama penggantinya kepada Menteri Besar Selangor.
"Ini kerana adalah menjadi hak beliau untuk melantik sesiapa sahaja bagi mengisi kekosongan jawatan ini," katanya.

Ariel popular di kalangan banduan


ARIEL (duduk) dikerumuni oleh rakan-rakan banduan di penjara Jakarta semasa bergambar yang kemudiannya diedarkan menerusi Twitter semalam. – AGENSI


JAKARTA 24 Jun – Penyanyi utama kumpulan Peterpan, Ariel membuktikan dia bukan sahaja popular di dunia luar tetapi juga di dalam lokap.
Bintang pop yang dianggap sebagai suspek dalam kes rakaman dua video seks bersama selebriti terkenal Indonesia, Luna Maya dan Cut Tari itu, dilapor menjadi idola tahanan-tahanan lain.
Gambar-gambar Ariel dengan beberapa tahanan juga tersebar di Internet seperti laman rangkaian sosial Twitter sejak pagi ini.
Memakai sehelai baju-T, penyanyi dan komposer yang pernah memenangi beberapa anugerah itu kelihatan tenang ketika berbual dengan beberapa tahanan.
Malah, ada antara tahanan yang tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengan idola mereka itu.
Jurucakap Polis Kebangsaan Briged Jeneral Zainuri Lubis berkata, pengarah keselamatan dan jenayah negara di Badan Detektif Polis Kebangsaan, Saut Usman Nasution akan menyatakan butiran dakwaan terhadap Ariel selepas pulang dari satu lawatan di Singapura.
Katanya, Luna Maya dan Cut Tari dinamakan polis sebagai saksi dalam kes berkenaan.
Polis masih belum membuat sebarang dakwaan terhadap kedua-dua selebriti wanita itu.
Sementara itu, Ariel yang kini ditahan dalam satu sel bersama seorang suspek kes penggubahan wang haram, terpaksa menyesuaikan diri dengan keadaan di lokap termasuk memakai baju tahanan berwarna jingga.
“Apabila dinamakan sebagai suspek, dia perlu menyesuaikan diri dengan keadaan ini,” kata seorang pegawai polis. – Agensi

Tiga GLC rugi antara 2005 hingga 2009


KUALA LUMPUR 24 Jun - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, sebanyak tiga syarikat milik kerajaan (GLC) yang dimiliki oleh Khazanah Nasional Berhad telah mencatatkan kerugian antara 2005 hingga 2009.
Perdana Menteri berkata, kerugian yang dicatatkan oleh syarikat itu adalah disebabkan oleh persekitaran perniagaan yang mencabar.
"Ia konsisten dengan trend global seperti peningkatan harga minyak dunia serta pengurangan permintaan terhadap produk, di samping faktor luaran lain seperti penyusutan nilai pelaburan," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Er Teck Hwa (DAP-Bakri) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.
Teck Hwa bertanyakan jumlah GLC yang mengalami kerugian sejak 2005, tindakan ke atas Lembaga Pengarah syarikat yang rugi dan senarai bantuan kewangan yang dihulurkan oleh kerajaan.
Dalam pada itu, Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, adalah tidak wajar Lembaga Pengarah GLC berkenaan dikenakan tindakan atas kerugian yang telah dicatatkan oleh syarikat masing-masing memandangkan ia berpunca daripada faktor luar kawalan.
Tambahan pula katanya, rata-rata GLC berkenaan kembali mencatatkan prestasi kewangan yang lebih baik pada tahun-tahun berikutnya.
Bagaimanapun ujarnya, jika tindakan hendak diambil, ia perlu dibuat oleh pemegang saham syarikat itu sendiri.
"Ini selaras dengan amalan tadbir urus korporat terbaik dan Buku Hijau (Meningkatkan Kecekapan Lembaga Pengarah) di bawah Program Transformasi GLC," katanya.
Dalam perkembangan berkaitan, Najib berkata, semua GLC yang rugi terbabit tidak menerima sebarang bantuan kewangan untuk tujuan menyelamat daripada kerajaan.
Sebaliknya, kata beliau, sebarang bantuan kewangan adalah melalui insentif sedia ada berdasarkan garis panduan dan polisi yang ditetapkan oleh kerajaan untuk meningkatkan industri berkenaan.

Pemuda UMNO bantah lesen judi


TAWAU 24 Jun - Pergerakan Pemuda UMNO hari ini secara rasmi membantah cadangan supaya kerajaan mengeluarkan lesen judi pertaruhan bola sepak di negara ini.
Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, pengeluaran lesen judi seumpamanya akan membawa lebih banyak keburukan daripada kebaikan kepada seluruh lapisan rakyat pelbagai kaum di negara ini.
"Setelah hampir beberapa minggu kita meminta pandangan daripada ahli-ahli akar umbi dan (menyaksikan) usaha yang dijalankan oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang dapat membanteras sedikit sebanyak gejala judi ini melalui penguatkuasaan keras dalam seminggu ini, kita rasa bahawa dalam isu lesen judi pertaruhan perlawanan bola ini, Pemuda UMNO membuat pendirian bahawa kita membantah sekiranya kerajaan mahu keluarkan lesen tersebut.
"Kita berharap apa yang kita dengar dalam berita iaitu kenyataan yang dibuat oleh pihak swasta bahawa kerajaan telah bersetuju (mengeluarkan lesen) adalah tidak benar. Kita berharap kerajaan tidak mengeluarkan lesen tersebut," katanya.
Khairy berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Tawau, yang turut dihadiri Ketua UMNO Bahagian itu, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan, di sini.
Khairy berkata, judi merupakan gejala tidak baik dalam mana-mana masyarakat termasuk dalam masyarakat bukan Islam sendiri.
"Saya tanya rakan-rakan dalam MCA dan MIC, mereka pun kata judi ini bukanlah perkara yang disokong oleh masyarakat mereka. Memang betul ada masyarakat bukan Islam berjudi tetapi ia bukanlah yang disokong masyarakat mereka. Mereka juga anggap judi bukan budaya mereka.
"Mereka pun berpendapat mengapa kita menggalakkan perkara ini (judi) dengan memberi lesen. Jadi, daripada sudut pandangan mana-mana budaya atau kaum di Malaysia ini, mereka tidak setuju, lebih-lebih lagi untuk orang beragama Islam," katanya.
Walaupun ada pandangan yang menyatakan bahawa lesen judi berkenaan hanya untuk masyarakat bukan Islam, namun, kata Khairy, pandangan masyarakat Islam dan bukan Islam yang sangat menentang judi perlu diambil kira dalam isu itu.
Selain itu, Khairy berkata, alasan bahawa jika lesen judi pertaruhan bola berkenaan tidak dikeluarkan akan menyebabkan judi haram berleluasa dan tidak dapat dikawal tidak dapat diterima kerana PDRM membuktikan mereka berjaya membanteras beberapa kegiatan pertaruhan bola sejak bermulanya kejohanan bola sepak Piala Dunia.
"Apabila melihat kedua-dua hujah ini, kita dapati sudah tiba masa kita membuat pendirian secara terbuka berhubung isu ini. Jadi pada hari ini kita rasa terpanggil untuk memaklumkan kerajaan tentang pendirian Pemuda UMNO," katanya. - BERNAMA

Wahabi, JI: Jakim dapatkan laporan lengkap


PUTRAJAYA 24 Jun - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, beliau dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan mendapatkan laporan lengkap mengenai dakwaan bahawa terdapat tokoh tertentu di negara ini yang dikaitkan dengan fahaman Wahabi dan Jemaah Islamiah (JI).
Menurutnya, kerajaan berharap orang awam tidak bertindak dan melakukan pendekatan sendiri dengan melabelkan kumpulan atau orang tertentu dengan kegiatan JI yang dikaitkan dengan keganasan.
"Perkara itu berada dalam penelitian Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan kita di Jakim dan saya sendiri memantau perkembangan ini.
"Kita sedang menyiapkan laporan lengkap untuk melihat sama ada benar atau tidak perkara itu sebagaimana yang diungkapkan," katanya.
Beliau bercakap kepada pemberita selepas meraikan sukarelawan Malaysia yang menyertai 'Flotila Kebebasan' Gaza dalam kapal Mavi Marmawa yang diserang tentera Israel hujung bulan lalu pada Majlis Semarak Wira Gaza, di sini hari ini.
Hadir sama Ketua Pengarah Jakim, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz dan Pengerusi Sekretariat Haluan, Nor Azman Mohd. Samsudin.
Jamil Khir mengulas laporan sebuah portal berita semalam yang memetik sumber bahawa seorang pengawai Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) iaitu sebuah agensi di bawah Jakim mengaitkan tokoh tertentu di negara ini dengan fahaman Wahabi dan lingkaran JI dalam satu taklimat di Bukit Aman Isnin lalu.
Pegawai berkenaan, Zamihan Mat Zin hari ini dilaporkan menafikan dakwaan berkenaan sebaliknya mengakui dia hanya ada membangkitkan nama bekas Mufti Perlis, Dr. Asri Zainul Abidin dalam taklimat itu berdasarkan tulisan beliau selama ini.
Menurut Jamil Khir, pihaknya memerlukan gambaran menyeluruh kerana dakwaan berkenaan hanya memetik laporan portal berita yang tidak dapat ditentukan kesahihannya.
Beliau menegaskan, seseorang itu tidak boleh melabelkan kumpulan atau orang tertentu dengan sesuatu pergerakan atau lingkaran keganasan melainkan dengan maklumat yang sahih terutama daripada KDN.
"Pendirian kerajaan ialah kita menolak JI, kita menolak keganasan iaitu perbuatan orang yang melakukan kekejaman dan membunuh orang awam tanpa sebab.
"Namun dengan mengaitkan kumpulan tertentu, itu memerlukan satu penelitian, saya rasa polis mempunyai maklumat tersendiri dan mempunyai saluran untuk menyampaikan perkara itu," katanya.
Mengenai laporan bahawa Asri bersama puluhan ulama berkelulusan tinggi dijangka menyertai UMNO Jumaat ini, Jamil Khir berkata, pihaknya melihat penyertaan golongan ulama dalam UMNO merupakan satu ruang keterbukaan yang mampu membawa keyakinan orang ramai terhadap parti itu.
"Kita sendiri melihat bahawa sejak UMNO mula ditubuhkan, parti itu secara berterusan didokong oleh ulama.
"Jadi, ini boleh menjadi pendekatan yang mampu menambah baik keyakinan dan nilai kepada UMNO dalam memperjuangkan kepentingan agama, bangsa dan negara," katanya.