Thursday, May 16, 2013

latihan pendaratan Amfibi Eksesais Belangkas

Foto MenarikMELAKA: Lebih 900 anggota termasuk pegawai dari Grup Gerak Khas (GGK), Pasukan Khas Laut (PASKAL), Pasukan Khas Udara (PASKAU) dan 10 Briged Para menyertai latihan bermula jam 8.30 pagi hingga 2 petang selepas sesi latihan pendaratan Amfibi Eksesais Belangkas siri 27/2013 di Pantai Teluk Gong, Pengkalan Balak, Masjid Tanah. FOTO: Rasul Azli Samad

Abdul Khalid, Nik Aziz kekal ikon 2 negeri PRSALMIAH DRUHAMAD DRAHSIN
16 Mei 2013
Nik Aziz
(Dari kiri) Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Abdul Khalid Ibrahim
KUALA LUMPUR - Tan SriAbdul Khalid Ibrahim dan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dikatakan menjadi dua individu penting yang menjadi faktor utama  Pakatan Rakyat (PR) mampu mempertahankan Selangor dan Kelantan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Demikian dapatan Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) yang dikongsi pengarahnya, Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman, hari ini.

"Walaupun orang itu kata beliau layak, ini kata layak tetapi hakikatnya Abdul Khalid yang menyumbang kepada kemenangan PR di Selangor," katanya dalam Seminar Pasca PRU13 : Ke Arah Mana Politik Malaysia.

Dalam bancian yang dilakukan Umcedel, Khalid menerima undian lebih 60 peratus selepas September 2012 yang merumuskan personaliti beliau menyebabkan rakyat Selangor terus memilih PR untuk mentadbir Selangor.

Baru-baru ini timbul konflik sebelum Khalid mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor untuk penggal yang kedua pada Selasa lalu.

Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali dan Adun PKR Selangor secara terbuka menyatakan bantahan terhadap pentadbiran Abdul Khalid sebelum ini.

Bagaimanapun, pucuk pimpinan PR sudah memutuskan, Abdul Khalid perlu terus menjawat jawatan itu.
Secara keseluruhannya keputusan PRU13 menyaksikan PR Selangor memenangi lapan kerusi Dun tambahan menjadikan 44 kerusi Dun di Selangor, berbanding 36 kerusi yang dimenangi pada PRU12, 2008.
   
Bilangan kerusi Dun yang dimenangi oleh BN pula berkurang menjadi 12 berbanding 20 kerusi yang dimenangi pada 2008.

Sementara di Kelantan pula, personaliti Nik Aziz itu menjadi faktor utama kemenangan Pas di negeri itu walaupun BN memberikan saingan yang sengit.

"Walaupun Pas merosot di Kelantan tetapi faktor Nik Aziz sehingga 86 peratus," katanya.

Rafizi : Perhimpunan Black505 diteruskan ke 4 negeri


Rafizi Ramli
Rafizi Ramli
SHAH ALAM - Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli hari ini mengumumkan bahawa Perhimpunan Black505 akan diteruskan ke empat buah negeri lain iaitu Kedah, Terengganu, Melaka dan Negeri Sembilan.

Menurutnya, Perhimpunan Black505  tetap diteruskan demi menzahirkan suara bantahan rakyat terhadap keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang lalu.

“Perhimpunan Black505 yang seterusnya akan diadakan di Seremban, Negeri Sembilan pada Jumaat ini dan orang ramai dinasihatkan hadir awal untuk mengelakkan kesesakan.

“Manakala, Perhimpunan Black505  di Kedah akan diteruskan pada 21 Mei ini di Kedah, 23 Mei di Terengganu dan 24 Mei di  Melaka,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sementara itu, ujar Rafizi lagi, lokasi terakhir perhimpunan akan dimaklumkan melalui laman media sosial dan kenyataan rasmi yang akan dikeluarkan oleh PKR.

Jelas beliau, semua perhimpunan sebelum ini telah berjalan dengan aman dan mematuhi nasihat Polis Diraja Malaysia (PDRM), walaupun beberapa tempat perhimpunan terpaksa diubah di saat akhir.

“Penganjur telah menghormati nasihat PDRM untuk menukar tempat perhimpunan di Pulau Pinang, Pahang dan Johor walaupun ia dibuat beberapa jam sebelum perhimpunan, namun kami tetap hormati keputusan itu.

“Walaupun berhadapan dengan pelbagai halangan dan kekangan, ianya langsung  tidak melemahkan semangat rakyat terutamanya orang muda untuk turun menyuarakan bantahan dalam simbolik Perhimpunan Black505 ini.

“Mengikut anggaran kasar penganjur, seramai 400,000 rakyat Malaysia telah menyerti Perhimpunan Black505 setakat ini, seramai 120,000 di Kelana Jaya, 120,000 di Batu Kawan, 60,000 di Ipoh, 60,000 di Kuantan dan 60,000 di Ulu Tiram,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menyatakan keyakinan bahawa perhimpunan akan datang boleh mengumpul lebih setengah juta rakyat Malaysia bagi menyertai perhimpunan tersebut.

Nurul Izzah: Rakyat Tak Akan ‘Berdamai’ Dengan Penyamun Demokrasi
Datuk Seri Najib Razak tidak layak melaungkan konsep ‘perdamaian’ selagi Umno Barisan Nasional (BN) terus memainkan isu politik perkauman, kata Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar.

Dalam kenyataan hari ini, Izzah menempelak Perdana Menteri kerana mewujudkan sentimen perkauman bagi menutup prestasi buruk Umno BN dalam pilihan raya lalu.

Njaib“Beliau menyuarakan untuk berdamai, sedangkan dalam masa sama, beliau cuba menutup hakikat bahawa undi rakyat semakin banyak menolak BN dengan meletakkan kesalahan kepada kaum Cina.

“Akhbar Umno, Utusan Malaysia juga mula melaga-lagakan Melayu dan Cina sama ada melalui tajuk utama mereka atau artikel dalam akhbar berkenaan.

“Hakikatnya, kerajaan BN harus jelas, rakyat tidak akan berdamai dengan penyamun yang mencuri hak demokrasi mereka,” katanya.

Najib 6 Mei lalu menyatakan, kerajaan baru BN akan memulakan perdamaian kebangsaan, sebagai usaha untuk menyatukan rakyat, selepas kenyataan “Tsunami Cina” dalam Pilihan Raya Umum ke-13 yang menyaksikan BN menang dengan majoriti lebih kecil berbanding PRU 2008.

Izzah berkata, kerajaan gagal mendapat kembali kepercayaan rakyat, dan atas sebab itu perdamaian yang dilaungkan kerajaan tidak mampu menutup jenayah korupsi dan rasis dalam kepimpinan mereka.

“Rakyat mahukan reformasi dan perubahan, laungan perdamaian yang direka bagi menarik simpati rakyat tidak lagi berkesan kerana rakyat mengundi untuk perubahan,” katanya.

Menurut Ahli Parlimen Lembah Pantai itu, beliau dan beberapa Ahli Parlimen Pakatan komited meneruskan agenda reformasi negara.

“Sesi Parlimen baru akan menyaksikan perjuangan kami menggerakkan reformasi parlimen, politik dan pilihan raya.

“Kita akan memastikan beberapa perkara penting seperti membebaskan institusi kehakiman dari kuasa Parlimen.

“Mempromosi kerajaan bersih dan baik, membebaskan media dari cengkaman penguasa, membebaskan mahasiswa dari akta yang menyekat, menghilangkan kuasa Perdana Menteri dalam Petronas dan diganti di bawah Jawatankuasa Khas Parlimen.

“Menerusi reformasi pilihan raya, kita akan berjuang untuk mewujudkan Suruhanjaya Diraja bagi menyemak taraf warganegara yang mencurigakan setiap dua tahun, dan memastikan kredibiliti pengerusi dan organisasi SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya),” jelas Izzah.

Beliau turut menyenaraikan beberapa perincian yang akan diperjuang Ahli Parlimen Pakatan berdasarkan tuntutan rakyat.

“Rakyat mahukan rombakan SPR, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) selain menjadikan PDRM (Polis Diraja Malaysia) sebuah suruhanjaya bebas tanpa pengaruh politik.

“Kita akan bincangkan secara serius terutama dengan parti-parti politik dan berharap kerajaan akan menyokong agenda baru itu.

“Selepas segala reformasi ini dijalankan, saya yakin rakyat berbilang kaum akan berdamai dengan sendiri,” kata Izzah.

gambar kabinet baru 2013

undi BN beerti undi JAHILIAH!

api apikan PERKAUMAN adalah perbuatan JAHILIAH! di bawah Pakatan Rakyat, melayu cina india iban khadazan dan sebagainya bersatu di bawah BANGSA MALAYSIA dan tidak memusuhi antara 1 sama lain malahan terserlah kemesraan antara mereka, telah eratnya hubungan ini kerana mahu menyelamatkan Malaysia! tetapi bagi BN, ia telah kembali ke zaman JAHILIAH dengan meniupkan semula api PERKAUMAN! 

PRs - undi BN beerti undi JAHILIAH!

siapa yang untung.....tipu dapat duit...

36 sen seorang untuk dakwat yang mudah hilang bila dibasuh? Pakai Marker Pen lagi bagus!!.Ni spe yg nk jwp kan..???? 

subhanallah...

subhanallah...

KUASA MEDIA

ubah jangan tak ubah...

kabinet najib...

ubah....upah....

Penoreh OKU rayu bantuanM FEISAL NORAWI
16 Mei 2013
Penoreh OKU rayu bantuan
Abdul Malek bersama isteri Siti Nor dan dua anak mereka.
Penoreh OKU rayu bantuan
MOHD SHARKAR
LANCHANG – Sebuah keluarga miskin di Kampung Kelubi di sini yang bergantung hidup dengan menoreh getah terpaksa berjimat cermat dengan harga semasa getah sekitar RM2.50 sekilogram.

Abdul Malek Abdul Kadir 42, bapa kepada empat cahaya mata yang juga orang kurang upaya (OKU) sebelum ini bergantung hidup dengan menoreh 50 batang pokok getah di sekeliling rumahnya untuk menyara hidup.

Abdul Malek yang cacat sebelah tangannya sebelum ini mampu meraih RM60 seminggu dengan menoreh getah ditambah bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM300 sebulan.

Katanya, bagaimanapun dalam keadaan sekarang, pendapatannya semakin mengecil dengan kos sara hidup semakin tinggi tambahan pula menyara dua anak yang bersekolah.

“Saya tidak menyalahkan sesiapa dengan nasib dialami tetapi menaruh harapan jika ada peluang untuk memohon bantuan daripada kerajaan.

“Kalau dapat tambahan bantuan saya syukur sangat sebab keperluan hidup sekarang yang sangat mendesak,” katanya sewaktu ditemui di rumahnya di sini.

Abdul Malek bersama isteri Siti Nor Mohamed 35, antara enam keluarga yang masih kekal di Kampung Kelubi sebuah perkampungan terpencil di seberang Sungai Semantan dekat batu 4 jalan Karak Mentakab.

Abdul Malek berkata, 20 tahun dahulu ramai penduduk kampung tersebut tetapi akibat tiada jambatan perhubungan dan kemudahan asas yang baik maka ramai berpindah.

Menurutnya, dia merayu biasiswa untuk anaknya selain bantuan daripada mana-mana pihak memandangkan dia tidak mampu melakukan kerja berat.

“Pada 1994, saya terlibat kemalangan jalan raya, saya masuk ICU tiga bulan di HKL dan mendapat kecacatan kekal pada tangan,” katanya.

Menurutnya,  dia juga merayu kerajaan menyediakan kemudahan jambatan baru menggantikan jambatan gantung sedia ada yang uzur.

Sementara itu, Adun Lanchang, Datuk Mohd Sharkar Shamsudin ketika dihubungi berkata, masalah utama di kampung tersebut adalah ketiadaan jambatan yang lebih baik.

Menurutnya, masalah tersebut telah lama diketahui tetapi adalah sesuatu yang sukar untuk membina jambatan baru di situ memandangkan tidak ramai penduduk di situ.

Bagaimanapun katanya, selepas mengambil kira beberapa faktor, beliau mencadangkan pembinaan baru jambatan di kampung tersebut untuk kemudahan enam keluarga selain memudahkan pengangkutan keluar hasil pertanian.

“Kami merancang untuk membina dua jambatan baru di Kampung Kelubi dan Kampung Kuala Kaung selepas ini dan apabila siap nanti kampung itu akan mendapat limpahan pembangunan sama dengan tempat lain,” katanya.

Mohd Sharkar berkata, masalah kemiskinan keluarga tersebut akan diselesaikan dan menggesa agensi dan jabatan kerajaan terlibat menyiasat latar belakang keluarga tersebut sebelum bantuan disalurkan.

Taiwan enggan terima maaf Filipina16 Mei 2013
TAIPEI - Taiwan bertekad akan mengenakan lebih banyak sekatan ke atas Filipina walaupun Presiden negara itu telah mengemukakan permohonan maaf berikutan seorang nelayan Filipina maut semasa berada di perairan Taiwan.

Perdana Menteri Taiwan, Jiang Yi- Huah berkata, permohonan maaf daripada Presiden Filipina, Benigno Aquino tidak akan diterima.

Kerajaan Taiwan turut mengeluarkan amaran terhadap Filipina dan mengumumkan rancangan mereka untuk menjalani latihan ketenteraan di Laut China Selatan.

Terdahulu, Taiwan turut membekukan pengambilan pekerja luar dari Filipina.

Perohonan maaf daripada diplomat terkemuka di Filipina turut ditolak dan negara itu menuntut supaya Manila membuat permohonan maaf secara rasmi.

Nelayan yang terbunuh dikenali sebagai Nung Shih-cheng telah ditembak oleh pengawal pantai Filipa minggu lalu di perairan yang kedua-dua negara itu membuat tuntutan.

Jiang turut bertekad akan menyiasat perkara itu dan mahu hukuman setimpal diberi kepada pihak yang bertanggungjawab ke atas insiden itu.

Wacana Sinar Harian tegang

Wacana Sinar Harian kecoh!
Pengerusi Persatuan Wartawan Melayu, Datuk Yazid Othman sedang ditenangkan oleh kakitangan Sinar Harian.
SHAH ALAM - Wacana Sinar Harian siri ke-20 hari ini sedikit tegang apabila peserta wacana gagal mengawal perasaan ketika sesi soal jawab.

Kehangatan sesi itu bermula apabila peserta pertama Pengerusi Persatuan Wartawan Melayu, Datuk Yazid Othman bangun dan bertanyakan soalan mengenai maksud kebebasan media kepada Zairil Khir Johari.

Menurut beliau, kerajaan Pakatan Rakyat (PR) di Pulau Pinang tidak mengamalkan kebebasan media seperti mana yang dilaungkan oleh kepimpinan Lim Guang Eng.

"Di mana kebebasan media di Pulau Pinang, sedangkan akhbar seperti Utusan Malaysia tidak dibenarkan membuat liputan di Pulau Pinang,"katanya.

Menjawab persoalan tersebut Zairil yang juga ahli Parlimen Bukit Bendera berkata, memang benar akhbar Utusan Malaysia  tidak dibenarkan membuat liputan kerana akhbar tersebut telah menyalahgunakan kebebasan media dengan menyebar fitnah.

"Memang kita mengamalkan kebebasan media dan bukannya mengamalkan kebebasan memfitnah," katanya.

"... sebab itulah Utusan Malaysia banyak memberi dana pilihan raya kepada PR, kerana selalu disaman," sindir beliau.

Sementara itu, Yazid turut mendakwa, nasib pensyarah Melayu di Universiti Malaya (UM) kini semakin terpinggir kerana kemasukan ramai pensyarah Cina di institusi berkenaan.

"Di UM, sejak dua tahun lalu sudah berlaku perubahan besar, di mana pensyarah Melayu mula terpinggir dek kerana kemasukan pensyarah kaum Cina," katanya.

Menjawab persoalan tersebut Zairil mengatakan perlunya ada fakta dan ulasan kukuh berkenaan isu tersebut.

"Perkara ini perlu disertakan dengan fakta yang tepat, jangan terlampau emosi sehingga hilang nilai kewarasan ilmu,"katanya.

Kaitan Namrud dengan Illuminati ( Bahg. 2 )

Subhanallah, penyebutan sedikit kisah Namrud di dalam AlQuran rupa-rupanya ada kaitan hingga ke zaman moden ini. Selain dari kisah yang berkaitan dengan perjuangan Nabi Ibrahim a.s, juga berkaitan dengan keinginan Namrud ingin menguasai dunia yang kini agendanya itu diteruskan oleh cucu-cicit keturunannya yang sekarang ini berselindung di sebalik nama Illuminati.

Nama 'Nimrod' dalam bahasa Hebrew (Ibrani) berasal dari kata "Marad" yang bererti "membangkang atau murtad" . Dan adalah bahasa Ibrani serumpun dengan bahasa Arab. Contoh kata "Marad" di dalam bahasa Arab ialah "Ridda" yang bermaksud "murtad".

Ketahuilah bahawa manusia pertama di muka bumi ini yang murtad dan musyrik dan kemudian mengaku sebagai tuhan ialah Namrud. Kerajaan pertama yang tertubuh di muka bumi ini ialah kerajaan Namrud (2275-1943 SM) di Babylon (Iraq). Menurut suatu pendapat, Namrud memegang kuasa pemerintahannya selama 400 tahun. Dia manusia pertama memerintahkan agar membuat binaan-binaan besar. Dia telah membina kota Babylon yang amat mahsyur itu, menara Babylon, kota Nineweh dan kota-kota lainnya. Dan keinginan Namrud ingin menguasai dunia di bawah satu pemerintahannya itulah yang kini disebut sebagai New World Order.

Dari catatan-catatan kuno, jumlah kejahatan dan kezalimannya nya amat banyak, di antaranya, dia mengahwini ibu kandungnya sendiri yang bernama Semiramis. Setelah Namrud meninggal dunia, ibu yang merangkap sebagai isteri tersebut menyebarkan ajaran bahawa Roh Namrud tetap hidup selamanya, walaupun jasadnya telah mati. Dia membuktikan ajarannya dengan adanya pohon Evergreen yang tumbuh dari sebatang kayu yang mati, yang ditafsirkan oleh Semiramis sebagai bukti kehidupan baru bagi Nimrod yang sudah mati. Untuk mengenang hari kelahirannya, Namrud selalu hadir di pohon Evergreen ini dan meninggalkan bingkisan yang digantungkan di ranting-ranting pohon itu. 25 Disember itulah hari kelahiran Namrud. Dan inilah asal usul pohon Natal yang dirayakan oleh orang-orang Kristian pada Hari Raya Natal / Krismas.

Walaupun dikatakan bahawa Semiramis ialah seorang perawan ketika melahirkan Namrud, dia juga kemudiannya melahirkan seorang lagi anak selepas Namrud mati. Anak itu bernama Tammuz dan dia mengatakan anak itu adalah jelmaan semula Namrud. Tammuz diberi gelaran 'Orion' yang bermaksud 'benih seorang wanita'. Semiramis mula dikenali sebagai 'Ibu perawan', 'Ibu suci' dan 'Dewi dari syurga'. Dan bermulalah penyembahan terhadap Semiramis dan anak tuhan.

Melalui pengaruh dan pemujaannya kepada Namrud, Semiramis dianggap sebagai 'Ratu Langit' oleh rakyat Babylon. Dengan berbagai julukan, akhirnya Namrud dipuja sebagai 'Anak Suci dari Syurga'. Melalui perjalanan sejarah dan pergantian generasi dari masa ke masa, dari satu bangsa ke bangsa lainnya, penyembahan berhala versi Babylon ini berubah menjadi Messiah Palsu yang berupa dewa Baal, anak dewa Matahari.

Agama itu berpindah ke Mesir selepas kejatuhan kerajaan Babylon. Di sana mereka menyembah Isis dan anaknya Osiris (dikenali juga sebagai Horus). Dewa-dewi itu mempunyai nama dan asal yang sama. Nama Osiris sama makna dengan Orion iaitu 'benih seorang wanita'.

Kemudiannya , ajaran penyembahan berhala ibu dan anak itu tersebar ke serata tempat lain pula. Di Asia bernama Cybele dan Deoius. Dalam agama Pagan Roma disebut Fortuna dan Jupiter. Bahkan di Yunani, China, Jepun, Tibet boleh ditemui adat pemujaan terhadap dewi Madonna.

Di bawah ini merupakan gambar beberapa Goddess / Dewi kuno dan di antaranya ialah Semiramis iaitu ibu kepada Raja Namrud. Watak-watak ini telah disadur semuanya dari kisah Semiramis dengan Namrud;

Dan lihat pula persamaan antara Semiramis dengan Statue of Liberty di Amerika Syarikat. Dan ketahuilah bahawa Statue of Liberty itu dihadiahkan oleh Freemason Peranchis kepada Amerika Syarikat sewaktu perisytiharan kemerdekaan negara Amerika Syarikat sebagai tanda persahabatan kedua negara tersebut.


Statue of Liberty

Patung Statue of Liberty itu merupakan lambang kepada Semiramis yang membawa obor cahaya, yang kononnya obor cahaya itu ialah roh anaknya Namrud yang sentiasa berada di dunia ini. Statue of Liberty bukan sahaja ada di Amerika Syarikat, tetapi juga di Perancis, Austria, Germany, Italy, Japan, China, Brazil and Vietnam. Dan simbol seperti Statue of Liberty ada dalam logo Columbia Pictures yang mana ianya adalah sebahagian dari Columbia TriStar Motion Picture Group, yang dimiliki oleh Sony Pictures Entertainment.
 

Raja Namrud


Harlina Binti Ahya Ulumuddin
Raja Namrud ( Bahg. 1 )

Assalaamu'alaikum w.b.t. dan selamat sejahtera ....... 

Raja Namrud bin Kan’an bin Kusy bin Sam bin Nuh amat terkenal di dalam Islam sebagai seorang raja yang mengaku sebagai tuhan dan menentang ajaran Tauhid Nabi Ibrahim a.s. Dan Namrud lah orang yang cuba untuk membakar hidup-hidup Nabi Ibrahim a.s kerana menentangnya dan tidak mengakui bahawa dia adalah tuhan. Kisah Namrud ini disebut dengan jelas di dalam AlQuran AlKarim.

"Apakah kamu tidak memerhatikan orang (Namrud) yang mendebat Ibrahim tentang Tuhannya (Allah) kerana Allah telah memberikan kepada orang itu pemerintahan (kekuasaan). Ketika Ibrahim mengatakan: "Tuhanku ialah yang menghidupkan dan mematikan". Orang itu berkata: "Aku dapat menghidupkan dan mematikan". Ibrahim berkata: "Sesungguhnya Allah menerbitkan matahari dari timur, maka terbitkanlah dia dari barat," lalu hairan terdiamlah orang kafir itu, dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim." Surah Al baqarah : Ayat 258

Tafsir Ibnu Katsir ada mentafsir kan ayat tersebut dan menceritakan bahawa Raja Nimrod / Namrud telah mendatang kan dua orang pesalah, seorang dilepaskan dan seorang lagi dijatuhkan hukuman mati. Itulah maksudnya bahawa dia boleh menghidupkan dan mematikan orang, lantas Ibrahim mencabarnya agar dia menerbitkan matahari dari barat. Maka terdiamlah dia kerana tidak dapat melakukan sedemikian.

Sehinggalah diringkaskan cerita kemudian hari Nabi Ibrahim telah memecahkan berhala-berhala mereka dan itu dimarahi oleh Namrud dan dia memerintahkan orang menangkap Ibrahim dan membakarnya hidup-hidup. Tetapi Allah S.w.t telah menyelamatkan Ibrahim a.s dari api yang panas bersemarak itu.

"Mereka berkata: "Bakarlah dia dan bantulah tuhan-tuhan kamu, jika kamu benar-benar hendak bertindak". Kami (Allah) berfirman: "Hai api menjadi dinginlah, dan menjadi keselamatanlah bagi Ibrahim", mereka hendak berbuat makar terhadap Ibrahim, maka Kami menjadikan mereka orang-orang yang paling merugi." Surah Al Anbiyaa' : Ayat 68 - 70

Dan dikatakan lagi di dalam Tafsir Ibnu Katsir, Mujahid mengatakan bahawa raja yang menguasai belah timur dan barat dunia ada empat orang. Dua orang darinya adalah mukmin dan dua orang lagi kafir. Raja yang mukmin ialah Nabi Sulaiman bin Daud dan ZulQarnain. Sedangkan raja yang kafir itu ialah Namrud dan Bukhtanasar.

Bom Syahid Hantam Konvoi Pasukan Asing Di Kabul, Dua Tentara AS Tewas, Allahu Akbar!


KABUL – Serangan amaliyat isytisyhadiyat (bom syahid) yang dilakukan seorang mujahidin pemberani – atas izin Allah subhanahu wa ta’ala berhasil menghantam sebuah konvoi pasukan asing di Ibu Kota Afghanistan, Kabul, Kamis (16/5/2013) pagi waktu setempat. Allahu Akbar!

“Serangan bom itu terjadi pukul 8 pagi di lingkungan Shah Shahid,” ungkap seorang polisi Afghanistan kepada Xinhua. Sementara televisi lokal Afghanistan melaporkan, ledakan tersebut terjadi dekat kediaman Gul Padsha Majidi, anggota parlemen Afghanistan.

Ledakan tersebut menargetkan sebuah kendaraan yang ditumpangi seorang penasihat kafir asing, dia sedang dalam perjalanan menuju pangkalan tentara Afghanistan di wilayah tersebut.

Tidak diketahui, apakah warga kafir asing yang menjadi sasaran ledakan tersebut tewas dalam ledakan itu. Namun, Pasukan Bantuan Keamanan Internasional pimpinan NATO (ISAF) di Afghanistan mengatakan dua tentara AS tewas.

Sejumlah pasukan keamanan boneka tiba di lokasi ledakan untuk melakukan penyelamatan. Mereka juga menutup lokasi ledakan guna mencegah serangan lanjutan.

Berdasarkan rekaman yang di tayangkan sejumlah media lokal, polisi sibuk memasukan korban ke dalam sejumlah mobil milik yang berada disekitar.

Mujahidin Imarah Islam Afghanistan mengumumkan serangan musim semi “Khalid bin Walid” yang menargetkan pasukan penjajah Asing dan antek-anteknya.


Sumber : diolah dari sindo,bbc

(KabarDuniaIslam/Al-Mustaqbal.org)

Sengaja cari nahas

Foto
KERAJAAN meletakkan papan tanda bagi menasihati orang ramai tetapi kadang-kadang ia tidak diendahkan.
Foto
KERETA kebal Chieftain
Foto
DUA lelaki tidak dikenali menggalas bom lama dari tepi pantai di Dorset.


London: Dua lelaki dilihat begitu bersahaja dan tidak mempedulikan keselamatan diri apabila membawa bom tinggalan era perang dingin yang tidak meletup selepas menemuinya di pantai.

Bom sepanjang 0.6 meter itu dipercayai ditembak dari kereta kebal beberapa dekad lalu.

Media melaporkan, dua lelaki terbabit menggalas bom berkenaan dari kawasan pantai melalui orang ramai yang melihat dalam ketakutan.

Saksi berkata, mereka percaya lelaki tidak dikenali itu membawa bom berkenaan untuk dijual di kedai besi buruk bagi mendapatkan wang sampingan.


Selepas berita itu tersebar, Kementerian Pertahanan merayu kedua-dua lelaki terbabit segera menghubungi pihak berkuasa bagi membolehkan bahan berbahaya itu dimatikan sebelum sesuatu tidak diingini berlaku.


Saksi berkata, bom berkenaan ditemui dihanyutkan ombak ke pantai Warbarrow Bay, Dorset.

Kawasan itu adalah sebahagian daripada tempat latihan menembak bagi Pangkalan Tentera Lulworth.

Wanita yang merakamkan gambar lelaki itu menggunakan telefon bimbit berkata, pada awalnya dia menyangka mereka membawa permaidani.

Namun, katanya, apabila mereka semakin hampir, dia terkejut melihat objek itu sebenarnya ialah bom lama.

“Saya bersama seseorang yang pernah berkhidmat sebagai tentera dan dia berkata, disebabkan pangkal bom itu masih bertutup, ia belum meletup,” katanya.

Wanita itu berkata, melihat kelakuan lelaki terbabit dia percaya mereka adalah “orang bodoh” kerana membahayakan nyawa sendiri dan orang ramai.

Saksi lain berkata, sepatutnya polis dimaklumkan mengenai penemuan itu, bukannya membawa bom berkenaan ke tempat lain.

Sementara itu, jurucakap Kementerian Pertahanan berkata, bom itu mungkin ditembak kereta kebal jenis Chieftain atau Wombat yang digunakan tentera pada era 1970-an dan 1980-an.

“Kami meletakkan beberapa papan tanda di kawasan berkenaan untuk memberi amaran kepada orang ramai, tetapi malangnya dalam keadaan tertentu ia diabaikan,” katanya. - Daily Mail

Derita kanak-kanak kepala besar
RASHIDAH melihat keadaan Muhammad Adnan yang menghidap penyakit kepala besar di Bukit Mertajam, Pulau Pinang semalam.


BUKIT MERTAJAM – Ketika kanak-kanak seusianya riang bermain, Muhammad Adnan Azlan, 4, hanya terlantar di rumah kerana menghidap penyakit kepala besar atau hydrocephalus sejak dilahirkan.
Ibunya, Rashidah Abdul Rahim, 29, berkata, penyakit itu mula dikesan ketika Muhammad Adnan masih dalam kandungan dan doktor pernah memaklumkan mengenai risiko yang bakal dihadapi anaknya.
“Disebabkan terlalu sayangkan kandungan ketika itu, saya dan suami, Azlan Shaik Daud, 29, tetap dengan keputusan untuk melahirkannya melalui pembedahan.
“Ketika dilahirkan berat kepala anak kami itu ialah 3.6 kilogram (kg) dan kini mencecah 5.9 kg,” ujarnya ketika ditemui di rumahnya di Taman Impian Indah di sini semalam.
Menurut Rashidah, anak bongsu daripada tiga adik beradik itu telah enam kali menjalani pembedahan membuang lebihan cecair di kepalanya tetapi ia terpaksa dihentikan sejak dua tahun lalu ekoran masalah kewangan.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0516&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_04.htm#ixzz2TOvGlNG2 
Hakcipta terpelihara