Friday, February 11, 2011

Warga AS mengaku bersalah tuduhan jihad
2011/02/11

WASHINGTON: Seorang rakyat Amerika Syarikat mengaku bersalah atas tuduhan bersubahat membunuh dan keganasan selepas didakwa terbabit dalam satu komplot ‘melakukan jihad ganas’ di negara asing.

Jabatan Kehakiman berkata, Daniel Patrick Boyd, 40, atau Saifullah mengaku bersalah di mahkamah persekutuan di Carolina Utara atas dakwaan bersubahat memberi sokongan ‘material’ kepada pengganas dan bersubahat membunuh, menculik, mencacatkan dan mencederakan warga asing di negara mangsa.
Boyd didakwa bersama tujuh lain dalam pendakwaan persekutuan pada 22 Julai 2009. Dia ditahan seminggu kemudian.
Perjanjian pengakuan bersalah itu dibuat ketika Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri, Janet Napolitano memberi amaran bahawa Amerika berdepan ‘ancaman meningkat’ serangan pengganas, amaran terburuk sejak tragedi 11 September 2001.

Beliau memberitahu pembuat dasar di sini ada ‘ada usaha untuk merekrut rakyat Amerika dan orang Barat melakukan serangan.’

“Kumpulan ini cuba merekrut orang ramai melakukan serangan yang memberi kesan kepada Barat, namun tidak memiliki hubungan kuat dengan kumpulan pengganas kemungkinan mendapat maklumat daripada masyarakat perisikan.

“Mereka juga menggalakkan individu di Barat menjalankan serangan skala kecil sendiri, yang kurang memerlukan koordinasi dan perancangan yang mungkin menaikkan dapat dikesan sekali gus mengganggu serangan,” katanya.
Menurut penyiasat, Boyd berkunjung ke Pakistan dan Afghanistan ketika tempoh 1989 hingga 1992 dan menerima latihan ala tentera di kem latihan pengganas untuk tujuan melakukan jihad,” kata Jabatan Kehakiman.

Selepas latihan itu, menurut kertas pendakwaan, dia berjuang di Afghanistan. Dari November hingga sekurang-kurangnya Julai 2009, Boyd ‘bersubahat dengan defendan lain untuk menyediakan sokongan material dan sumber kepada pengganas termasuk wang, latihan, pengangkutan dan kakitangan,” kata kenyataan itu.

“Sasaran komplot itu, menurut pendakwaan adalah untuk melanjutkan jihad secara ganas termasuk menyokong dan mengambil bahagian dalam aktiviti pengganas di luar negara dan melakukan pembunuhan, penculikan atau mencacatkan seseorang di luar negara.” – AFP Berita Harian Online | Warga AS mengaku bersalah tuduhan jihad

924 guru besar terima RM7,500

Kosmo! Online - Negara: "924 guru besar terima RM7,500


GURU besar sekolah yang berjaya mencatat prestasi cemerlang akan diberi insentif bernilai RM7,500 setiap seorang.
GURU besar sekolah yang berjaya mencatat prestasi cemerlang akan diberi insentif bernilai RM7,500 setiap seorang.

PUTRAJAYA - Seramai 924 daripada 9,943 guru besar besar di seluruh negara disenarai pendek untuk menerima insentif sebanyak RM7,500 seorang sebagai ganjaran kerana berjaya meningkatkan prestasi sekolah masing-masing di bawah Tawaran Baru (Bai'ah).

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, seramai 12.1 peratus guru besar berjaya memimpin sekolah untuk melepasi sasaran prestasi ditetapkan dan ia merupakan pertambahan sebanyak 600 peratus daripada jangkaan asal sebanyak dua peratus.

Katanya, senarai pengetua dan guru-guru sekolah menengah yang layak menerima ganjaran di bawah Tawaran Baru akan diumumkan pada pertengahan tahun ini dan ia dijangka dibuat selepas keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diumumkan.

'Jemaah Nazir sedang membuat pengesahan mengenai prestasi 924 guru besar yang disenarai pendek. Insya-Allah saya akan umumkan senarai guru besar yang layak dalam masa terdekat,' katanya pada majlis Perutusan Khas 2011 Kementerian Pelajaran di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini semalam."

Petisyen Sultan Ismail ditolak

Kosmo! Online - Negara: "
PUTRAJAYA – Mahkamah Persekutuan semalam menolak petisyen bekas Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra untuk mencabar pelantikan putera sulung baginda, Sultan Muhammad V, menaiki takhta.

Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd. Sheriff yang mengetuai panel tiga hakim membenarkan permohonan Sultan Muhammad V (Tengku Muhammad Faris Petra) untuk membatalkan petisyen ketiga ayahanda baginda yang memohon diisytiharkan permasyhuran baginda (Sultan Muhammad V) sebagai Sultan adalah melanggar perlembagaan.

Permohonan untuk membatalkan petisyen itu difailkan atas alasan bahawa Tuanku Ismail Petra tidak mempunyai locus standi (tidak mempunyai hak di sisi undang-undang) untuk mengemukakan petisyen itu dan forum yang betul untuk membuat keputusan terhadap pertikaian itu ialah Mahkamah Khas.

Ini kerana Tengku Muhammad Faris ialah Sultan Kelantan dan permohonan tuntutan mempertikaikan pelantikan seorang Sultan perlu dibuat di Mahkamah Khas."