Sunday, October 6, 2013

Kakitangan pertahanan AS diarah kembali bekerja


6 Oktober 2013

WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT. Hampir 400,000 kakitangan bahagian pertahanan Amerika Syarikat (AS) diarahkan kembali bekerja, minggu depan.

Setiausaha Pertahanan, Chuck Hagel berkata, keputusan itu dibuat berdasarkan interpretasi Pay Our Military Act.

Pay Our Military Act diluluskan oleh Kongress sebelum agensi kerajaan diarah tutup.

Perbalahan bajet antara Republican dan Demokrat telah memaksa penutupan perkhidmatan Persekutuan selama lima hari.

Tetapi kini undi meluluskan gaji tunggakan untuk 800,000 pekerja Persekutuan yang dihantar pulang tanpa gaji.

Dewan Rakyat semalam meluluskan 407-0, undang-undang untuk membayar gaji kakitangan awam selepas arahan penutupan berakhir.

Namun, masih lagi tiada apa-apa tanda perbincangan berhubung bajet Persekutuan.

Republican yang mengawal Dewan Rakyat menolak untuk meluluskan bajet dan hanya akan melakukannya jika dana sistem kesihatan Presiden, Barack Obama ditangguhkan atau dihentikan.

Krisis politik lemahkan peranan AS


NUSA DUA, Indonesia 5 Okt. - Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), John Kerry, hari ini memberi amaran krisis politik yang berlarutan di Washington boleh melemahkan peranan AS pada peringkat global, ketika masalah kerajaan AS lumpuh, masuk hari kelima.
Kerry berkata, krisis antara Parti Demokrat dan Parti Republikan yang menyebabkan kerajaan AS lumpuh, memberi mesej negatif kepada dunia tentang masalah AS 'tidak dapat bekerjasama dalam satu negara'.
Tegasnya, peranan AS masih belum lemah di mata-mata pemimpin dunia dan berharap penyelesaian terhadap kemelut tersebut akan dicapai tidak lama lagi.
"Tetapi jika ia berlarutan dan berulang lagi, masyarakat dunia akan mempersoalkan keupayaan dan peranan AS sebagai kuasa besar.
"Namun, perkara itu mungkin tidak berlaku dan saya tidak fikir ia akan berlaku," katanya ketika ditemui pada forum Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) di Bali, Indonesia.
Beliau mengeluarkan kenyataan tersebut selepas Kongres AS dilihat tidak mahu menyelesaikan kemelut politik, sehingga menyebabkan kebanyakan jabatan kerajaan ditutup dan beratus ribu penjawat awam diberikan cuti tanpa gaji.
Dalam perkembangan lain, krisis kerajaan AS yang lumpuh turut menyebabkan pusingan kedua rundingan antara pegawai tertinggi Kesatuan Eropah (EU) dan Washington untuk memeterai satu perjanjian perdagangan terbesar dunia, terpaksa dibatalkan.
Perbincangan tersebut dijadual bermula pada Isnin ini, namun Pesuruhjaya Perdagangan Eropah, Karel De Gucht berkata, beliau dimaklumkan oleh Wakil Perdagangan AS, Michael Froman tentang Washington tidak dapat menghantar wakilnya.
"Saya berasa kesal tentang pembatalan perbincangan tersebut, namun saya berharap EU dan AS dapat terus komited untuk memastikan proses perjanjian berkenaan berjaya," katanya. - AFP/AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131006/lu_01/Krisis-politik-lemahkan-peranan-AS#ixzz2gtUFtfsq
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Mengandung selepas berhenti makan roti


LONDON 5 Okt. - Seorang wanita Britain yang mencuba pelbagai kaedah selama lima tahun untuk mendapat anak, akhirnya dikurniakan cahaya mata selepas dia berhenti makan roti.
Julie Cummings, 37, dari Bromsgrove, Worcestershire berkata, pada mulanya dia mengambil pil kesuburan selama dua tahun, tetapi masih gagal untuk mengandung.
Dia dan suaminya, David, 50, membuat keputusan untuk melakukan persenyawaan tabung uji (IVF) dan dia mula berhenti makan makanan yang mengandungi kandungan yis yang tinggi.
Namun, beberapa minggu sebelum memulakan prosudur itu, dia telah disahkan mengandung.
"Sebelum menjalani IVF, saya dinasihati oleh pakar makanan supaya berhenti makan makanan yang mempunyai kandungan yis yang tinggi dan mengamalkan gaya hidup sihat.
"Bagi tujuan itu, saya berhenti makan kentang, roti bawang putih serta roti bakar dan hanya makan sayur-sayuran, buah-buahan, selain makanan tambahan" katanya.
Cummings yang berkahwin dengan David pada 2005, akhirnya mengandung dan selamat melahirkan cahaya mata pada Januari 2011.
Menurutnya, sebelum ini dia disahkan dijangkitan kulat yang dikenali sebagai Candida Albicans kerana pengambilan makanan mengandungi yis, yang mengagngu kitaran haidnya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131006/lu_04/Mengandung-selepas-berhenti-makan-roti#ixzz2gtTEvQDP
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Impak penutupan kerajaan ASSEKUMPULAN penjawat awam menyertai tunjuk perasaan untuk menuntut Kongres menamatkan penutupan kerajaan AS di luar bangunan U.S. Capitol di Washington, Amerika Syarikat kelmarin.


BALI - Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), John Kerry semalam memberi amaran kepada Kongres supaya berfikir panjang mengenai impak negatif yang akan timbul berikutan penutupan operasi pentadbiran negara itu sejak lima hari lalu.
Pertikaian antara Parti Demokrat dan Republikan itu disifatkan beliau sebagai 'cuai' dan boleh menjejaskan kreadibiliti AS di mata dunia jika ia tidak diselesaikan segera.
Malah, ia seakan-akan memberi mesej kepada dunia bahawa AS tidak mampu menyelesaikan masalahnya sendiri.
"Sekiranya krisis ini berterusan atau berulang, orang ramai akan mula mempersoalkan kemampuan AS untuk mengendalikan kerajaannya sendiri," kata Kerry dalam satu mesyuarat sewaktu Sidang Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) yang berlangsung di sini.
Kerry bagaimanapun menegaskan bahawa imej AS masih belum tercalar di mata pemimpin dunia dan yakin isu itu dapat diselesaikan tidak lama lagi.
"AS tetap menjadi kuasa paling besar di dunia dari segi kapasiti ketenteraan dan ekonomi," tambah Kerry.
Sebelum ini, Presiden AS, Barack Obama terpaksa membatalkan lawatannya ke beberapa buah negara ASEAN termasuk Malaysia, Brunei dan Filipina. Obama juga terlepas peluang menghadiri mesyuarat APEC.
Kerry yang menggantikan tempat Obama untuk lawatan ke negara ASEAN menyatakan, beliau percaya tindakan Republikan menghalang perbelanjaan kerajaan di Kongres sebagai satu langkah berbahaya.
Biarpun begitu, Kerry menegaskan, isu di Washington tidak akan menjejaskan komitmen AS terhadap rakan-rakannya di Asia dari aspek perdagangan dan pelaburan di rantau terbabit.
Penutupan kerajaan AS berlaku apabila Republikan yang menguasai Dewan Perwakilan enggan meluluskan wang untuk operasi pentadbiran kecuali undang-undang penjagaan kesihatan yang dikenali sebagai Obamacare ditangguhkan atau tidak dibiayai.
Obama dikatakan enggan untuk berunding dengan Republikan mengenai isu bajet sehinggalah mereka meluluskan rang undang-undang sementara untuk membuka kembali kerajaan AS. Selain bersetuju menaikkan had pinjaman berkanun kepada AS$16.7 trilion (RM53.1 trilion)
"Undi dan hentikan sandiwara ini. Tamatkan penutupan kerajaan ini sekarang," tegas Obama.
Penutupan kerajaan memberi impak besar. Dari segi polisi dana luar, ia menangguhkan bantuan keselamatan kepada Israel dan menjejaskan pemantauan terhadap sekatan yang dikenakan ke atas beberapa buah negara seperti Iran.
Penutupan kerajaan AS turut memberi kesan kepada pelancong yang ingin mengunjungi Institusi Smithsonian yang terdiri daripada 19 buah muzium, galeri-galeri dan Zoo Nasional. Sementara taman-taman awam termasuklah Statue of Liberty, Yosemite dan Alcatraz juga terpaksa ditutup.
Krisis itu menyebabkan ratusan ribu penjawat awam di beberapa jabatan seperti pertahanan, perdagangan, tenaga dan pengangkutan diarahkan untuk bercuti tanpa gaji. Justeru, penyelidikan saintifik juga terpaksa ditangguhkan.
Kali terakhir AS menutup operasi kerajaannya adalah pada 17 tahun lalu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1006&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2gtSBFhou 
Hakcipta terpelihara 

Malala Yousafzai terima anugerahREUTERS
MALALA Yousafzai memegang Anugerah Anna Politkovskaya yang diterimanya daripada pihak RAW (Reach All Women) in War di London semalam.


LONDON - Aktivis pendidikan Pakistan yang hampir maut ditembak oleh seorang anggota Taliban, Malala Yousafzai diberi pengiktirafan menerusi anugerah yang dinamakan sempena seorang wartawan Rusia yang mati dibunuh, Anna Politkovskaya.
Yousafzai ditembak dari jarak dekat ketika berjalan menuju ke sekolahnya di Pakistan pada Oktober 2012. Jumaat lalu, beliau diumumkan sebagai penerima anugerah itu.
Anugerah tersebut disampaikan pada setiap tahun oleh pihak RAW (Reach All Women) in War kepada mereka yang memperjuangkan hak-hak wanita.
Menurut RAW in War, Yousafzai dipilih menerima pengiktirafan itu atas keberaniannya menyuarakan hak-hak wanita di Pakistan yang dinafikan hak menerima pendidikan.
Yousafzai menerima anugerah itu di sini daripada Nicholas Winton. Winton ialah tokoh yang bertanggungjawab menyelamatkan kanak-kanak Yahudi ketika Jerman menakluk Czechoslovakia. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1006&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2gtRtAAkf 
Hakcipta terpelihara