Tuesday, April 6, 2010

Pegawai masjid diminta bersara
AHMAD BASHAH menunjukkan surat permohonan bersara pegawai masjid yang dikeluarkan oleh Pejabat Agama Daerah Kota Setar di Alor Setar semalam.


ALOR SETAR - Pegawai masjid diminta letak jawatan secara 'lembut' menerusi permohonan surat bersara.
Itulah yang berlaku ke atas pegawai masjid melibatkan imam, bilal dan siak yang diberikan borang permohonan bersara (M4) oleh Pejabat Agama Daerah di negeri ini dipercayai disebabkan perbezaan politik.
Perkara itu didedahkan oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md. Hanipah yang mendakwa ramai pegawai masjid 'dipaksa' mengisi borang tersebut.

Anwar dirujuk Jawatankuasa HakKUALA LUMPUR 5 April - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz sudah menyerahkan notis untuk mengemukakan usul kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia bagi merujuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.
Mohamed Nazri berkata, usul berhubung penjelasan Anwar tersebut akan dibawa ke Dewan Rakyat untuk dibentang dan dibahaskan pada 22 April.
"Saya sudah serahkan notis. Ia merupakan usul daripada kerajaan jadi mesti dibentang dan dibahaskan," katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen hari ini.
Anwar semasa sidang Dewan Rakyat pada 17 Mac lalu telah mendakwa bahawa pada 2009 firma perunding asing, Apco Worldwide memberi nasihat berhubung konsep 1Malaysia kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Ekoran itu, Anwar diminta membuat penjelasan di Dewan Rakyat berhubung dakwaannya itu namun, pada penjelasan yang dibuatnya, ketua pembangkang itu tidak menjawab persoalan pokok berhubung apa yang didakwanya.
Sehubungan itu, kerajaan memutuskan untuk membawa usul bagi merujuk Ahli Parlimen Permatang Pauh itu ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan ekoran tindakannya yang cuba mengelirukan Dewan Rakyat setelah membuat penjelasan mengenai dakwaannya itu.
Mohamed Nazri berkata, merujuk Anwar kepada jawatankuasa tersebut sudah semestinya akan berlaku memandangkan kerajaan tidak berpuas hati terhadap penjelasan yang diberikan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu sebelum ini.
Ditanya mengenai kenyataan Anwar sebelum ini yang mencabar Dewan Rakyat supaya menggantungnya sebagai Ketua Pembangkang, Mohamed Nazri berkata: "Dia memang kaki 'spin'. Kalau orang lain mengelirukan dewan, disuruh ambil tindakan, tapi bila kena pada dia, seolah-olah dia kebal.
"Saya melihat pada peraturan saja. Kalau hakikatnya dia mengelirukan Dewan, maka kena rujuk pada jawatankuasa. Soal cabar-mencabar, jadi lelakilah. Yang bercakap di luar buat apa, saya bukan boleh jawab di luar. Cakap dalam Dewan. Apa dia takut kah?," katanya.
Dalam pada itu, Mohamed Nazri turut mempersoalkan tindakan ahli Parlimen pembangkang yang tidak berhenti mempertahankan Anwar di dalam Dewan Rakyat.
"Saya pun hairan mengapa harus mereka ini bermati-matian membela dia. Sekarang ini yang nak dibela rakyat atau Anwar? Kenapa semua nak bela pemimpin mereka ini.
"Isu dalam Dewan kita bincang pasal masalah rakyat. Ini hanya bercakap isu-isu yang membuang masa dan tidak ada kena-mengena," katanya.

Polis akan keluar notis arahan hadir kepada Koo HamIPOH 5 April - Polis akan mengeluarkan notis arahan hadir kepada Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham jika beliau masih enggan memberi kerjasama dalam melengkapkan siasatan berhubung dakwaannya terhadap polis baru-baru ini.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Datuk Dzuraidi Ibrahim berkata, notis itu akan dikeluarkan segera mengikut Seksyen 111 Kanun Tatacara Jenayah bagi membolehkan polis melengkapkan siasatan.
"Pegawai penyiasat polis telah menghubungi Koo Ham dua hari lalu untuk memintanya hadir bagi melengkapkan siasatan, tetapi dia enggan keterangannya diambil," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Koo Ham pada satu sidang akhbar pada 30 Mac lalu mendakwa, ramai anggota serta pegawai polis hadir di Bangunan Perak Darul Ridzuan semasa sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak berlangsung.
Beliau dipetik sebagai berkata; "Saya takut jika ada perbahasan dan ada mana-mana polis tidak suka kita, mereka akan tembak mati. Ini boleh berlaku kerana mungkin ada polis tidak suka dengan kita."
Malah dalam satu kenyataan dikeluarkan di sini kelmarin, Koo Ham yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sitiawan menegaskan, beliau tidak gentar disiasat polis berhubung kenyataannya yang dibuat selepas sidang DUN itu.
Dzuraidi berkata, notis tersebut biasanya memberi tempoh antara seminggu dan dua minggu bagi membolehkan Koo Ham hadir untuk melengkapkan siasatan itu.
"Jika dia masih enggan datang, waran tangkap boleh dikeluarkan terhadapnya," katanya.
Menurut beliau, buat masa ini, siasatan termasuk merakam percakapan saksi-saksi termasuk beberapa wartawan yang hadir pada sidang akhbar Koo Ham telah selesai diadakan.

Terima pilihan pucuk pimpinanKUALA LUMPUR 5 April - Jawatankuasa Tertinggi Barisan Nasional (BN) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak diyakini mampu memilih calon terbaik untuk bertanding pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor.
Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Ismail Sabri Yaakob berkata, Perdana Menteri pasti akan membuat keputusan terbaik demi memastikan BN merampas semula kerusi tersebut.
"Keutamaan kita ialah menyaksikan BN merampas kembali kawasan itu dan sesiapa sahaja calon yang dipilih oleh pucuk pimpinan harus diterima.
"Saya berharap tidak ada pihak mempertikaikan calon yang bakal diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 15 April nanti. Yang penting semangat BN mesti kuat," katanya di sini hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan sama ada calon yang dipilih kelak adalah daripada UMNO sendiri memandangkan kekalahan calon terdahulu daripada MIC.
Isu pemilihan calon untuk Hulu Selangor mula timbul apabila Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu mencadangkan supaya timbalannya, Datuk G. Palanivel diberi peluang untuk bertanding semula.
Sementara itu, seorang lagi MT UMNO, Datuk Tajuddin Abdul Rahman berkata, BN mempunyai peluang besar untuk merampas kembali kerusi yang terlepas pada pilihan raya 2008 itu.
"Peluang kita adalah cerah kerana kedudukan terkini pembangkang yang goyah dengan tindakan beberapa wakil rakyat mereka.
"Kita ada banyak fakta yang akan digunakan ketika berkempen nanti," katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya digesa kaji semula peranan MafrelKUALA LUMPUR 5 April - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa mengkaji semula peranan Badan Pemantau Pilihan Raya Adil dan Bebas (Mafrel) yang mendakwa Barisan Nasional (BN) telah melakukan kesalahan kerana menyalurkan bantuan kepada penduduk di kawasan Parlimen Hulu Selangor.
Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar yang mempersoalkan kenyataan Mafrel itu berkata, badan bebas itu sebenarnya tidak layak untuk menentukan sama ada BN atau parti lain telah melakukan apa-apa kesalahan sebelum pilihan raya kecil diadakan.
"Apa yang BN buat adalah menyalurkan bantuan kepada penduduk di situ.
"Pada masa yang sama, kerajaan negeri Selangor turut memberi bantuan. Jadi kenapa badan itu hanya mengatakan BN bersalah?" katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.
Noh mengulas kenyataan Pengerusi Mafrel, Syed Ibrahim Syed Noh yang mendakwa kerajaan Pusat telah meluluskan pelbagai projek perumahan dan sekolah kepada penduduk Hulu Selangor sebagai 'kaedah menyogok' pengundi.
Menurut Syed Ibrahim, tindakan UMNO dan BN itu menunjukkan mereka tidak menghormati proses pilihan raya demokratik, justeru Mafrel menggesa SPR mengambil tindakan tegas terhadap parti itu.
Noh yang juga Pengarah Jentera BN bagi Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor berkata, kenyataan Mafrel itu menunjukkan badan itu bukan benar-benar bertindak seperti sebuah badan bebas tetapi bersikap berat sebelah.
"Mereka ini tidak faham apa fungsi mereka sebenarnya. Kenapa mahu mempersoalkan apa yang BN buat sedangkan pada masa sama, kerajaan negeri di bawah pembangkang juga buat perkara sama?" kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu.
Mengulas isu yang sama, Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali AlHabshee berkata, Mafrel dinasihatkan supaya tidak menjadi 'penyibuk bermusim' sebaliknya melaksanakan tugas sebagai pemantau yang adil.
Katanya, setiap kali berlaku pilihan raya, Mafrel dilihat sibuk membuat bermacam-macam kenyataan mengkritik yang menggambarkan kerajaan tidak telus.
Menurutnya, ia termasuklah mendesak SPR mengambil tindakan tegas terhadap kerajaan BN yang kononnya tidak telus dan menyalahgunakan kuasa.
"Jelas menunjukkan Mafrel sebenarnya badan bebas yang menjadi kuda tunggangan pihak pembangkang iaitu sibuknya hanya bermusim, sekadar untuk memanaskan badan sahaja,'' katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.
Syed Ali berkata, Mafrel sepatutnya membentangkan laporan mengenai pemerhatian mereka terhadap proses pilihan raya kepada SPR bukannya asyik mengkritik.
Namun, katanya, pihaknya difahamkan sehingga hari ini, SPR belum pernah menerima laporan daripada Mafrel berhubung apakah sebenarnya yang dipantau oleh badan tersebut.
''Saya mahu keanggotaan Mafrel didedahkan kepada umum supaya rakyat dapat menilai sejauh mana badan itu bebas atau sememangnya mengikut telunjuk pembangkang.
''Jika Mafrel mendapati kerajaan tidak telus dalam menghadapi pilihan raya kecil, badan itu boleh mengemukakan laporan lengkap kepada SPR,'' kata beliau.
Menurut Syed Ali, UMNO akan tetap meneruskan usaha membela nasib rakyat terutama di kawasan luar bandar tidak kira berlaku pilihan raya kecil atau sebaliknya.
Tambah beliau, tidak menjadi kesalahan kerajaan untuk melaksanakan pelbagai projek kerana pelan pembangunan untuk rakyat telah lama dirancang.

Serah pucuk pimpinan tentukan calonTEMERLOH 5 April - Para pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) perlu memberi kepercayaan penuh kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menentukan calon parti yang akan bertanding pada pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor tidak lama lagi.
Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, semua pihak perlu mengelak daripada menimbulkan polemik tentang soal calon itu yang akan diumumkan pada 15 April ini.
''Perdana Menteri mempunyai mekanisme dan kriteria tertentu untuk memilih calon yang diterima semua pengundi di kawasan itu supaya kemenangan besar akan berpihak kepada BN,'' katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Program 'Jom Sembang' anjuran Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Parlimen Temerloh di Kampung Tanjung Batu, Seberang Temerloh di sini hari ini.
Saifuddin yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi berkata, BN mempunyai peluang cerah untuk merampas kembali Parlimen Hulu Selangor setelah 'dipinjamkan' selama dua tahun kepada pembangkang.
Kata beliau, pada hakikatnya, Parlimen Hulu Selangor adalah kubu kuat BN tetapi disebabkan faktor tertentu, BN tewas kepada pembangkang sebanyak 198 undi pada pilihan raya umum 2008.
Beliau bagaimanapun yakin dengan kecemerlangan kepemimpinan Najib, penduduk Hulu Selangor akan kembali kepada BN.
''Pilihan raya Hulu Selangor ini sangat penting kepada BN apatah lagi ketika Perdana Menteri baru meraikan setahun menerajui negara.
''Kemenangan BN nanti akan menentukan tanda aras sokongan rakyat terhadap Perdana Menteri dan dasar kerajaan BN yang terbukti membawa kebaikan kepada rakyat,'' katanya.
Saifuddin juga menasihati pengundi Hulu Selangor tidak melakukan kesilapan sekali lagi pada pilihan raya kali ini selepas menilai pemerintahan pembangkang dalam tempoh dua tahun.
Katanya, pilihan raya kecil ini perlu dijadikan peluang bagi pengundi menebus kesilapan lalu.
Tambahnya, BN yang mempunyai rekod perkhidmatan cemerlang akan menggalas tanggungjawab besar memajukan Hulu Selangor tanpa sebarang janji retorik seperti yang dilakukan pembangkang.

BN yakin peluang menang cerah di Hulu SelangorTELUK INTAN 5 April - Barisan Nasional (BN) yakin peluang untuk memenangi Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor adalah cerah berdasarkan sambutan yang diterima daripada para pengundi.
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, perpaduan yang terjalin antara parti komponen BN juga menambah peluang parti itu untuk merampas kembali kerusi yang dimenangi Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pilihan raya umum lalu.
''Peluang untuk menang nampak cerah kerana ketika pilihan raya umum dulu, BN menghadapi pelbagai masalah tetapi sekarang ia telah dapat diselesaikan.
''Pengundi di kawasan berkenaan juga nampak sudah berpihak dan menyokong kembali BN," katanya selepas majlis penyampaian hadiah kepada pemenang pertandingan menghafal al-Quran peringkat negeri Perak dan penganugerahan tauliah pegawai-pegawai masjid daerah Hilir Perak di sini hari ini.
Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah berkenan berangkat menyampaikan hadiah dan penganugerahan tauliah tersebut.
Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, kerusi Parlimen Hulu Selangor perlu dikekalkan kepada MIC kerana ia merupakan kawasan tradisi parti yang mewakili kaum India tersebut.
Beliau menasihati semua pihak agar tidak mempertikaikan calon yang akan diumumkan oleh pucuk pimpinan parti.
Ahmad Zahid menegaskan, pembangkang wajar mencerminkan diri mereka terlebih dahulu sebelum membuat sebarang tuduhan terhadap para pemimpin BN.
''Dakwaan bahawa BN tidak mengotakan janji yang dibuat ketika pilihan raya sebelum ini adalah tohmahan semata-mata," katanya.
Menurut Ahmad Zahid yang juga Menteri Pertahanan, keadaan itu berlaku kerana rakyat dapat membezakan kehidupan mereka sewaktu di bawah pentadbiran BN dan pakatan pembangkang.
Beliau berharap, jentera parti dapat bekerja lebih kuat memastikan calon yang diketengahkan menang, seterusnya memberikan khidmat terbaik kepada rakyat.

Zulkifli, Zahrain akan dipanggil

KUALA LUMPUR 5 April – Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin dan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim akan dipanggil untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan pendedahan dua wakil rakyat itu di Dewan Rakyat baru-baru ini.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, pihaknya menunggu masa yang sesuai untuk memanggil kedua-duanya berikutan mereka pada masa ini terpaksa hadir ke Parlimen untuk persidangan.
“Siasatan mengenai pendedahan mereka di Dewan Rakyat baru-baru ini, masih lagi dijalankan.
“Kita faham, kedua-duanya sibuk untuk hadir ke Parlimen,” katanya ketika ditemui pemberita selepas mengadakan mesyuarat bersama Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat di pejabat kementerian itu di Jalan Dato’ Onn di sini hari ini.
Pada 24 Mac lalu, Zulkifli pada sidang Dewan Rakyat ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong mendakwa, beliau diberi tugasan oleh pihak tertentu yang bagaimanapun tidak didedahkan identitinya, untuk memfitnah Perdana Menteri dan isteri dalam kes pembunuhan wanita warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu.
Antaranya, beliau diminta untuk mendapatkan pengakuan bersumpah daripada Perdana Menteri dan isteri selain membuat surat akuan bersumpah bahawa Najib dan Rosmah terlibat dalam pembunuhan tersebut.
Kejutan berterusan di Parlimen apabila wakil rakyat Bebas itu membuat satu lagi pendedahan bahawa dia juga diminta mengaitkan anak kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz berhubung satu kes pembunuhan pada 2004.
Pendedahan Zulkifli menggemparkan arena politik negara kerana ia hadir hanya seminggu selepas bekas rakan partinya, Zahrain memecahkan tembelang Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung rancangan mengambil alih kerajaan pusat pada 16 September 2008.