Saturday, April 23, 2011

‘Sisa makanan santapan kami’


PUTATAN: Lebihan sisa makanan yang layak dibuang menjadi santapan harian seorang ibu tunggal bersama lima anaknya sejak lebih setahun lalu selain terpaksa menagih ihsan masyarakat setempat untuk meneruskan kehidupan.
Bagi Normala Mohd Juhur, 30, sejak kematian suaminya, Musli Latip, 35, setahun lalu akibat mati lemas ketika memancing, kehidupan mereka sekeluarga terumbang ambing kerana hilang tempat bergantung.

“Disebabkan kesempitan hidup, saya mengambil keputusan bekerja sebagai tukang cuci di restoran dengan pendapatan RM450 sebulan.

“Bagi menyara lima anak, saya mengambil sisa makanan sebelum dibungkus ke dalam plastik dan dibawa pulang ke rumah untuk dinikmati semua anak saya,” katanya ketika ditemui Harian Metro di rumahnya di Kampung Serigai, Putatan, di sini.

Normala berkata, dia terpaksa bekerja sehingga lewat malam termasuk menghabiskan waktu cuti dengan mengambil upah mengemas rumah jiran.

“Saya terpaksa bekerja keras bagi memastikan empat anak saya dapat bersekolah dan meneruskan kehidupan seperti kanak-kanak lain.


“Oleh kerana ketiadaan wang, saya mengambil keputusan menyewa di rumah ini dengan kadar RM50 sebulan,” katanya.

Katanya, lima anaknya iaitu Norhady, 16, Rosdie, 13, Ahmad Nizam, 10, Norfarahanim, 7, dan Muhammad Rahman, 3, memahami keperitan ditanggung mereka sekeluarga.
“Keadaan kami sekeluarga mula berubah selepas arwah suami ditemui mati lemas ketika memancing ikan di Pantai Kinarut.

“Sebelum kematian suami, kami lima beranak menetap di rumah sewa berhampiran tempat suami bekerja di Lok Kawi,” katanya.

Katanya, selepas kematian suami, dia berpindah ke rumah ibu, tetapi tidak bertahan lama kerana ibu juga golongan susah.

“Saya mula mencari pekerjaan dan berjaya menjadi tukang cuci di sebuah restoran dengan gaji RM450 sebulan, saya mengambil keputusan untuk menyewa di sini.

“Walaupun keadaan rumah ini sempit dan usang, namun sudah cukup untuk saya bersama anak berteduh daripada hujan dan panas,” katanya.

Menurutnya, dengan gaji yang tidak seberapa, dia pernah memohon bantuan kebajian bagi menampung perbelanjaan sekolah, namun masih tidak mencukupi.

“Yuran persekolahan semua anak saya sekitar RM500 dan tidak termasuk peralatan sekolah dan perbelajaan makan dan minum mereka.

“Malah, dua anak saya masih gagal menjelaskan yuran persekolahan mereka,” katanya. “Dengan duit gaji yang tidak seberapa, saya terpaksa gunakan untuk menampung kos sekolah anak dan ia masih tidak mencukupi,” katanya.

Menurutnya, selain membawa lebihan makanan, dia turut mengambil minyak masak di restoran yang hendak dibuang untuk digunakan di rumah.

Katanya, desakan hidup menyebabkan dia terpaksa menyerahkan dua anak untuk dipelihara abang ipar di Keningau.

“Saya sudah beberapa kali mengisi borang permohonan mendapatkan rumah, namun belum ada sebarang jawapan diterima daripada pihak berkenaan,” katanya.

Sperma mati dek ‘gadis penyedap’


INSAF...Mail kesal atas perbuatan masa lampau.
INSAF...Mail kesal atas perbuatan masa lampau.

IPOH: Dosa maksiat dengan ratusan ‘gadis penyedap’ sudah lama berlalu, namun episod derita baru bermula buat seorang suami selepas disahkan mandul akibat penyakit kelamin berpunca daripada kelakuan liarnya sebelum ini.
Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Mail, 38, terkedu apabila doktor memberitahu dia menghidap penyakit berjangkit dikenali sebagai Clymidia yang berpunca daripada hubungan kelamin.
Lebih menyedihkan apabila doktor memberitahu penyakit itu menyebabkan semua spermanya tidak bernyawa dan mustahil boleh menghasilkan zuriat.

“Berikutan semua masalah itu, saya kini menimbang kemungkinan untuk melepaskan isteri saya kerana tidak mampu menghasilkan zuriat,” katanya.

Menurut Mail, dia bekerja sebagai pemandu treler yang kerap menghantar kontena ke hampir semua bandar besar termasuk Singapura sejak usianya 26 tahun.

Dengan gaji lebih RM2,500 sebulan, dia banyak menghabiskan masa dengan melanggan pelacur murahan setiap kali bermalam atau berhenti di bandar atau pekan kecil dilalui.

kena hentam kempen siberSEORANG pengguna membaca profil Tin Pei Ling, 27, calon termuda PAP bagi pengundian bulan depan.
SEORANG pengguna membaca profil Tin Pei Ling, 27, calon termuda PAP bagi pengundian bulan depan.
Pemerintah Singapura pergiat kempen hadapi pembangkang menjelang undi 7 Mei 

SINGAPURA: Apabila Parti Tindakan Rakyat (PAP) memperkenalkan calon muka baru wanita berusia 27 tahun sebagai seorang daripada calonnya untuk pilihan raya bulan depan, ia sebagai harapan untuk menarik pengundi muda Singapura.
Tetapi, taktik itu tidak menjadi apabila calon itu, perunding pengurusan, Tin Pei Ling dan PAP diserang dalam internet daripada loghat bahasanya hingga gambarnya dalam Facebook menunjukkan beliau bergaya dengan beg tangan mewah.
Adalah jelas, parti pemerintah itu menghadapi kempen pilihan raya paling ‘panas’ menjelang pengundian 7 Mei depan selepas larangan kempen politik secara online ditarik balik ketika ramai penduduknya menggunakan media baru. 

Disebabkan pengharaman iklan panjang mengenai pilihan raya di media cetak dan penyiaran, pembangkang yang hanya mempunyai dua daripada 84 kerusi di Parlimen, menggunakan internet untuk mencapai 2.35 juta pengundi. 

Setiausaha Agung Parti Demokratik Singapura (SDP) yang juga parti pembangkang, Chee Soon Juan, berkata media sosial membantu melangkau akhbar pro PAP dan televisyen. 

“Untuk SDP, ia penting bagi kami di Singapura kerana semua dikawal oleh parti pemerintah,” katanya sambil mengakui kesan media sosial hanya dalam jangka pendek. 
“Ini adalah kali pertama alat ini digunakan, ia agak baru, mungkin mengambil masa sebelum suasana politik boleh disesuaikan dengan suasana elektronik,” katanya. 

Tidak hairanlah, PAP yang memerintah sejak 1959 turut menggunakan internet dan media sosial lain untuk mempertahankan kedudukan dengan menyiarkan lebih 200 video memaparkan menteri bergambar dengan bayi bagi profil Facebook mereka. 

Walaupun kempen secara rasmi belum dimulakan, sejak minggu lalu, semua parti politik menggunakan Facebook, Twitter, blog dan laman web sendiri untuk mempromosi diri dan calon lain. 

“Orang ramai mendapat maklumat politik secara langsung sama ada menerusi rangkaian sosial, adalah wajar ahli politik menarik pengundi menerusi saluran ini,” kata pengasas bersama firma perniagaan perisikan, Brandtology, Kelly Choo. – AFP