Monday, January 12, 2015

PancarobaPUTRAJAYA - Kuil Penganut Dewi Sri Maha Mariamman Devasthanam yang berkeluasan 1833.89 meter persegi yang dicadangkan di Presint 20 ini merupakan kuil penggantian kepada 15 buah kuil yang telah dirobohkan sebelum ini bagi memberi laluan kepada pembinaan Putrajaya ,kata Kementerian Wilayah Persekutuan pada kenyataan akhbar.

Menurut Bahagian Komunikasi Korporat , pembinaan kuil ini adalah TIDAK menggunakan peruntukan kerajaan samada dari Kementerian Wilayah Persekutuan ataupun Perbadanan Putrajaya. Pelan Induk Putrajaya pada tahun 1997 telah menetapkan plot-plot rezab agama-agama lain termasuk Kuil di Presint 20.

Antara Kuil-kuil hindu yang telah dirobohkan dahulu adalah Kuil Sri Maha Mariaman di Ladang Sidgelley, Presint 14, Kuil Bukit Prang di Jln B15, Ladang Prang Besar 2, Kuil Sri Durga Kaliaman, Presint 20 serta kuil-kuil lain di Presint 7, 16, 15, 14, 13 dan Presint 11.

Putrajaya yang sebelum ini merupakan kawasan ladang dan mempunyai pelbagai kuil dari yang bersaiz besar hingga bersaiz sederhana.

Selari dengan Perlembagaan Negara yang menjamin kebebasan amalan beragama, maka Putrajaya sebagai Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan turut merizabkan lot-lot tanah bagi tujuan pembinaan rumah-rumah ibadat di Presint 20 seperti yang terkandung dalam Pelan Induk Putrajaya. -KLpost
 

'Jumpa nanti di mahkamah Allah', kata Zaidi selepas didakwa atas dua tuduhan


'Jumpa nanti di mahkamah Allah', kata Zaidi selepas didakwa atas dua tuduhan
ZAIDI: "Jumpa nanti di mahkamah Allah." - Foto Fail Bernama
KUALA LUMPUR: “Jumpa nanti di mahkamah Allah.”

Itu ungkapan yang dituturkan Mejar Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Zaidi Ahmad selepas beliau didapati bersalah di Mahkamah Tentera di atas dua dakwaan melanggar protokol semasa mendedahkan masalah dakwat kekal yang digunakan dalam pilihan raya umum Mei 2013.

Menurut laporan The Malaysian Insider, Zaidi menuturkan kata-kata itu apabila mahkamah rayuan membenarkan beliau menampilkan saksi untuk menyokong rayuan bagi hukuman lebih ringan.

Menurut laporan itu lagi, Zaidi bercakap tanpa henti dan mahkamah yang terdiri daripada lima panel dan diketuai oleh Kolonel Saadon Hassan, telah mencelah dan menyuruhnya berhenti bercakap dan menghormati mahkamah.

"Saya tiada apa lagi untuk dikatakan. Jumpa nanti di mahkamah Allah," katanya.

Perbuatan itu didakwa dilakukannya di Taman Bertam Indah, Kepala Batas, Pulau Pinang pada 3 Mei tahun sama.

Bagi kedua-dua pertuduhan itu, dia didakwa telah melanggar para 13 Perintah Majlis Angkatan Tentera (Permat) no. 13 1961.

Kesemua pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 50(2) Akta Angkatan Tentera 1972 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau mana-mana lebih ringan, termasuk dibuang kerja atau diturunkan pangkat.

Panel hakim itu melepas dan membebaskan Zaidi daripada lima pertuduhan lain setelah pihak pendakwaan gagal membuktikan kesprima facieterhadapnya.

Mahkamah putuskan Mejar Zaidi dibuang kerja


Mejar Zaidi Ahmad bersama keluarga diluar mahkamah. - Foto Sinar Harian oleh SITI AZIELAH WAHI
Mejar Zaidi Ahmad bersama keluarga diluar mahkamah. - Foto Sinar Harian oleh SITI AZIELAH WAHI
KUALA LUMPUR - Pegawai kanan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Mejar Zaidi Ahmad dihukum buang kerja daripada perkhidmatan Yang di Pertuan Agong oleh
Mahkamah Tentera di sini semalam selepas didapati bersalah terhadap dua tuduhan melibatkan isu dakwat kekal semasa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dan menyiarkan maklumat surat pertukaran kerjanya, dua tahun lalu.

Panel lima hakim diketuai Yang Dipertua, Kolonel Saadoon Hassan membuat keputusan itu sebulat suara selepas mendengar keterangan kedua-dua pihak dan membuat penilaian maksimum terhadap pertuduhan yang dihadapinya.

Korum itu turut dianggotai Leftenan Kolonel Zainurin Mohd Dom, Mejar Khuzairi Mohd Arshad, Mejar Khairul Nizam Taib dan Mejar S Nadzeer Salehuddin.

Ketika membuat keputusan itu Saadoon berkata, tindakan Zaidi mendiamkan diri ketika dipanggil membela diri sudah cukup untuk mensabitkanya bersalah.

Pada 27 Oktober lalu Mejar Zaidi, 48, diarah membela diri daripada dua pertuduhan itu selepas mahkamah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan prima facie dua tuduhan itu.

'Kita jumpa di mahkamah Allah Taala pula nanti'"Kita berjumpa di mahkamah Allah Taala pula nanti."

Itulah kata-kata Mejar Zaidi Ahmad yang didapati bersalah oleh Mahkamah Tentera atas tuduhan memberi kenyataan media tanpa izin Majlis Angkatan Tentera.

Pesanan itu disampaikan Zaidi selepas beliau diberi amaran bakal berhadapan tuduhan menghina mahkamah jika terus mahu menyebut faktor politik dalam keterangannya untuk meringankan hukuman ke atasnya.

"Semua ini adalah kehendak penguasa politik. Tanyalah budak sepuluh tahun sekalipun, siapa yang betul - yang bercakap benar atau menipu?”

"Apabila berhadapan situasi politik, perut adalah lebih penting daripada kepala," katanya sewaktu memberi keterangan dalam proses mitigasi hukuman.

Hujah Zaidi itu bagaimana pun dibantah oleh Yang Dipertua Mahkamah, Kolonel Saadon Hasnan.

"Jangan sebut 'penguasa politik' kerana dalam mahkamah tentera kita adalah impartial (saksama) dan apolitical (tidak bersifat politik)," kata Saadon.

Seorang lagi ahli mahkamah, Mejar Khuzairi Mohd Arshad kemudian mengingatkan Zaidi bahawa hujah untuk meringankan hukuman kebiasaannya bersifat "menyesal", "tidak mahu mengulangi kesalahan," dan "faktor-faktor luar" yang boleh dipertimbangkan.

Kedengaran seperti berang dengan peringatan itu, Zaidi yang bercakap dari kandang tertuduh mewakili dirinya sendiri meninggikan suara apabila menjawab peringatan Khuzairi ketika meneruskan hujahnya.

"Kamu pegawai, saya pun pegawai!

"Kamu dapati saya bersalah dan itu adalah sesuatu yang besar!"

Mahkamah tegang

Pada waktu ini Zaidi sekali lagi dipotong percakapannya oleh Saadon.

"Sebut secara bersopan. Dan jangan sampai saya dakwa kamu menghina mahkamah pula nanti," tegas Saadon.

Zaidi kemudian menjawab, "Saya sudah berkhidmat selama 26 tahun.

"Janganlah saya dianggap sebagai seorang kanak-kanak kecil.

"Sekarang saya tak perlu cakap apa-apa.

"Kita berjumpa di mahkamah Allah Taala pula nanti," kata Zaidi.

Saadon kemudian menangguhkan mahkamah buat sementara waktu kerana "keadaan yang tegang" serta bagi memberi peluang kepada Zaidi untuk "membuat rayuan yang wajar".

Mahkamah yang bersambung pada jam 11 pagi kemudian ditangguhkan ke jam 2 petang hari ini.

Buang kerja dari tudm

Assalam smua. Hukuman dh jatuh. Buang kerja dari tudm. Wamakaru wamakarallah... 
- Whatsapp dr Mejar Zaidi Ahmad, Mejar TUDM yg didakwa atas tuduhan melanggar protokol semasa mendedahkan masalah dakwat kekal yang digunakan dalam pilihan raya umum Mei 2013.

Mahkamah tentera putuskan Mejar Zaidi bersalah


Foto Sinar Harian oleh  AFIQ RAZALI
Foto Sinar Harian oleh AFIQ RAZALI
KUALA LUMPUR - Pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Mejar Zaidi Ahmad didapati bersalah oleh Mahkamah Tentera di sini atas dua tuduhan berhubung isu dakwat kekal ketika Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 dan menyiarkan maklumat mengenai surat pertukaran kerjanya, dua tahun lalu.
 
Bagaimanapun keputusan mengenainya hanya diketahui jam 2 petang apabila mahkamah menangguhkan keputusannya petang ini.

Perhimpunan bantah Islamophobia


Kumpulan penyokong perikatan membantah isu perkauman mengadakan protes menyelar tindakan pengikut Pegida di Berlin.
Kumpulan penyokong perikatan membantah isu perkauman mengadakan protes menyelar tindakan pengikut Pegida di Berlin.
BERLIN - JERMAN.  Puluhan ribu penduduk berarak di bandar timur Dresden sebagai membantah Islamophobia susulan protes anti-Islam yang semakin meningkat di Jerman.

Lebih 35,000 orang menyertai perhimpunan itu bagi menggesa pihak berkenaan supaya menghentikan tunjuk perasaan berunsur perkauman dan kebencian agama di negara terbabit.

Ia turut disertai Datuk Bandar Dresden, Helma Orosz yang bertindak memberi amaran keras kepada kumpulan pelampau supaya tidak mencetuskan kekacauan untuk memecahbelahkan penduduk di bandar tersebut.

Difahamkan, jumlah peserta yang menyertai perhimpunan tersebut adalah lebih ramai berbanding 18,000 penunjuk perasaan ketika protes anti-Islam anjuran Pertubuhan Patriotik Eropah Menentang Pengislaman Barat (Pegida) pada Isnin lalu.

Sebelum ini, Canselor Jerman, Angela Merkel pernah menyelar Pegida dan pengikutnya kerana menyokong protes yang berunsur perkauman serta kebencian agama.

Sentimen antiimigran mula menular di bandar utama di negara itu selepas dasar kerajaan menggalakkan kemasukan pendatang dan golongan pelarian dari Syria serta Iraq. - Press TV

Bebas sampai lupa diri

Oleh Siti Fatimah Hassan 
sfhassan@hmetro.com.my
Kuala Lumpur: “Saya melihat faktor perkara ini berlaku disebabkan ruang kebebasan yang diberi terlalu luas hingga anak muda lupa dengan nilai budaya dan agama,” kata kata pendakwah dan penceramah bebas Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani.
Beliau mengulas penyebaran beberapa gambar dan video memaparkan beberapa gadis Melayu bertudung dicium serta dipeluk artis K-pop menjadi bahan sensasi dan kritikan orang ramai di Internet.
Difahamkan, gadis terbabit dicium dan dipeluk beberapa anggota daripada kumpulan K-pop B1A4 yang membuat persembahan di KL Live Center Kuala Lumpur, kelmarin.
Menurut Ahmad Dusuki, keadaan sosial pada masa kini satu perkara mencabar dan dianggap sebagai masalah besar yang perlu dihadapi semua.
Katanya, sepatutnya semua pihak mengambil iktibar daripada pelbagai kejadian termasuk bencana banjir yang berlaku, baru-baru ini dan bermuhasabah diri serta menjadikannya sebagai peringatan kepada diri sendiri.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 12 January 2015 @ 7:48 AM

Kesal tak bermakna lagi

Oleh Muhaamad Hafis Nawawi 
mhafis@hmetro.com.my

Kuala Lumpur: “Walaupun menangis air mata darah sekali pun, tidak mungkin saya akan mendapat semula isteri. Angkara cemburu buta saya tergamak melafazkan cerai talak tiga kepada dia,” kata seorang lelaki yang hanya ingin dikenali sebagai Razak, 27, meluahkan kesilapan dilakukannya.
Menurutnya, dia mengakui sikap panas baran sukar dibendung sejak mereka berkahwin setahun lalu dan pantang berlaku perselisihan faham, mereka pasti bertengkar dan kadangkala dia memukul isterinya yang dikenali sebagai Zura berusia 26 tahun.
“Saya sedar kesilapan ini kerana saya sudah kehilangan isteri tercinta dan mustahil kami akan dapat kembali bersama.
“Semuanya berpunca selepas berlaku salah faham selepas saya menyangka dia berlaku curang selepas melihat lelaki tidak dikenali berada di dalam rumah kami di Ampang ketika saya pulang dari tempat kerja,” katanya.
Razak berkata, kejadian itu berlaku awal Disember lalu ketika dia pulang ke rumah jam 6 petang dan terkejut melihat seorang lelaki tidak dikenali di ruang tamu bersama isterinya.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 12 January 2015 @ 7:44 AM


RAZAK kini menyesal dengan perbuatannya.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/23288#sthash.YVrNgG4O.dpuf

Dalang tragedi MH17?

AFP
Kumpulan pemberontak pro-Russia semalam buat pertama kali menyiarkan gambar juruterbang tentera Ukraine yang didakwa bertanggungjawab menembak jatuh pesawat penerbangan MH17 milik Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) yang menyebabkan semua 298 penumpang dan anak kapalnya terbunuh.
Pada masa sama, Jawatankuasa Siasatan Russia - setaraf FBI - menggesa supaya Kapten Vladislav Voloshin melakukan ujian mengesan penipuan dan berdepan dengan soal siasat rasmi.
Menurutnya, terdapat banyak bukti terhadap juruterbang itu yang perlu ditimbang oleh siasatan rasmi yang diketuai kerajaan Belanda.
Dipercayai berusia lewat 20-an, Voloshin dinamakan sebagai dalang peristiwa itu oleh ‘saksi rahsia’ di pangkalan udara Dnipropetrovsk, tempat dia bertugas.
Menurut saksi itu, juruterbang berkenaan berlepas dengan jet penggempur Su-17 lengkap dengan peluru berpandu udara ke udara pada 17 Julai tahun lalu, tetapi kembali mendarat tanpa senjata berkenaan selepas pesawat Boeing 777 itu meletup di udara.
Sebaik mendarat, Voloshin dilihat ‘ketakutan’ sambil kedengaran merungut ‘pesawat’ - mungkin mengenai MH17 - ‘berada di tempat dan masa yang salah,’ menurut seorang tentera Ukraine yang tidak dinamakan dan kini dikawal di satu lokasi rahsia di Russia.
Jawatankuasa Siasatan yang diketuai oleh Alexander Bastrykin, bekas rakan sekelas Presiden Russia Vladimir Putin menegaskan, saksi itu lulus ujian poligraf dan kenyataannya boleh dipercayai.
Voloshin tidak bercakap secara terbuka mengenai tragedi MH17 itu, tetapi menafikan bertanggungjawab menerusi pegawai atasannya.
Ukraine mendakwa Russia melakukan propaganda dan cuba menyalahkan Voloshin.
Sejak peristiwa berkenaan, Moscow berulang kali mendakwa MH17 ditembak oleh pesawat Ukraine yang berada di udara berhampiran pesawat Malaysia itu sambil menyangkal analisis Barat bahawa ia ditembak pemberontak pro-Russia dengan peluru berpandu BUK.
“Biar Voloshin menjalani ujian pengesan pembohongan dengan pakar Belanda atau Malaysia. Wakil Jawatankuasa Siasatan Russia sudah bersedia berlepas ke Ukraine dengan segala kelengkapan untuk memeriksa Voloshin dan semua yang mungkin tahu mengenai kejadian itu,” kata jurucakap Jawatankuasa Siasatan Vladimir Markin.
Dia juga mendesak tentera Ukraine mendedahkan semua log penerbangannya pada 17 Julai, hari MH17 ditembak jatuh dan membenarkan Russia menyoalsiasat pengawal trafik udaranya.
Merujuk kepada perkhidmatan rahsia Ukraine, Markin berkata: “Kami menanti jawapan daripada SBU.”
Pegawai SBU Markiyan Lubkivskyi menegaskan Voloshin tidak terbabit dalam misi serangan pada 17 Julai dan tidak menggunakan senjata terhadap sasaran udara dalam konflik dengan Russia.
“Juruterbang itu tidak terbang pada hari berkenaan dan pesawatnya dibaiki kerana kerosakan yang dialami ketika mendarat pada 16 Julai,” kata Lubkivskyi.
Enam minggu selepas kejadian itu, pesawat Voloshin ditembak jatuh di timur Ukraine. Dia berjaya keluar dari pesawat itu dan melarikan diri dari wilayah yang dikuasai pemberontak pro-Russia.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 12 January 2015 @ 6:10 AM


GAMBAR fail menunjukkan kebakaran di tapak terhempasnya pesawat berkenaan di Donetsk, Ukraine, pada 17 Julai lalu.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/23203#sthash.0gHyeQwT.dpuf

Bersatu kenang mangsa

Reuters
Paris: Mengetepikan sementara perbezaan politik, puluhan pemimpin dunia - termasuk yang beragama Islam - malam tadi berjalan bersama di tengah ibu kota Perancis untuk menunjukkan perpaduan global bagi memperingati 17 mangsa keganasan di negara itu.
Antara mereka ialah Perdana Menteri Palestin, Mahmoud Abbas dan rakan sejawatnya dari Israel, Benjamin Netanyahu. Russia yang sedang menghadapi konfik dengan Ukraine pula diwakili menteri luarnya, Sergei Lavrov walaupun Kiev menghantar presidennya sendiri, Petro Poroshenko
Seorang demi seorang tiba untuk bersalaman dengan Presiden Perancis, Francois Hollande, di ruang khas Istana Elysee sebelum memulakan perarakan.
Sejurus sebelum mula menyambut kedatangan pemimpin pelbagai negara, Hollande berkata, Paris menjadi pusat dunia pada malam tadi.
Kira-kira 2,200 anggota keselamatan dikerah mengawal perarakan itu bagi mengelak kemungkinan ia disabotaj dengan penembak tepat ditempatkan di bumbung bangunan.
Pegawai berpakaian preman pula bercampur dengan orang ramai sebagai langkah menghadapi sebarang kemungkinan.
Menjelang acara itu, saluran pembetungan di seluruh bandar raya itu juga diperiksa, manakala stesen kereta api bawah tanah ditutup kepada orang ramai.
Namun di sebalik slogan kebebasan bersuara dicadang Perancis, tidak semua orang berpendapat mereka perlu bersetuju dengan Charlie Hebdo.
Ketika sesetengah pihak bertegas dengan kempen Je suis Charlie (Saya Charlie) di media sosial, seorang daripada mangsa serangan yang terselamat dalam insiden itu menganggap sokongan berkenaan tidak ikhlas.
Sesetengah pihak pula mengakui majalah satira itu bertindak keterlaluan kerana mempersendakan sesuatu yang tidak sepatutnya diperlekehkan.
Bersama kempen menyanggah Je suis Charlie, muncul pula hashtag #IamNotCharlie di Twitter.
Bekas kartunis Charlie Hebdo, Bernard Holtrop sendiri menyalahkan ‘rakan’ baru penerbitan itu sebagai punca masalah.
Holtrop berkata, dia gembira ramai orang bersatu mempertahankan hak kebebasan bersuara.
Namun dia berkata, dia rasa hendak ‘termuntah’ kerana seorang daripada penyokong perarakan itu ialah tokoh politik pelampau Belanda - yang turut pernah menghina Islam, Geert Wilders, tiba-tiba mendakwa menjadi sahabat perarakan itu.
“Kita tiba-tiba mendapat ramai rakan baru seperti Ratu Elizabeth, Putin dan sebagainya. Saya ketawa besar,” katanya dalam satu kenyataan.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 12 January 2015 @ 6:14 AM


PULUHAN ribu orang berkumpul di dataran Republique di Paris, semalam untuk menunjukkan perpaduan terhadap mangsa yang terbunuh dalam keganasan tiga hari di Perancis.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/23208#sthash.d1LaGauz.dpuf

Pengganas ditembak mati


Agensi
Jakarta: Unit khas antipengganas Indonesia - dikenali sebagai Densus 88 - menembak mati seorang suspek pengganas dan menangkap lima yang lain dalam operasi berasingan menyasarkan anggota Mujahidin Indonesia Timur (MIT) di Sulawesi, kelmarin.
Jurucakap polis, Agus Rianto berkata, operasi itu dibantu pasukan polis Sulawesi Tengah yang melakukan lima penangkapan berbeza.
Katanya, suspek pertama dikenali sebagai Ilham Syafii yang ditangkap pada jam 10.15 pagi di Kampung Bungadidi di Luwu Utara.
“Ilham melarikan diri ke kawasan ladang kampung itu sebaik saja melihat kenderaan polis, tetapi dia dikejar dan berlaku tembak-menembak.
“Dalam situasi itu Ilham ditembak mati,” katanya.
Menurut Agus, Ilham dipercayai menjadi orang perantara untuk MIT dan banyak mengetahui maklumat kumpulan itu, termasuk anggota yang dikehendaki polis.
Pada mayat Ilham, polis menemui sepucuk pistol, lima peluru 9mm, sebuah telefon bimbit dan pisau.
Pada hari sama, Densus 88 juga menahan Saiful Jambi kira-kira jam 11.30 pagi di Kampung Wotu, Poso.
Dia didakwa menyertai latihan ketenteraan di Topoyo pada 2010 serta menganggotai kumpulan pembuat bom MIT.
Agus berkata, Saiful juga menjadi orang perantara MIT dan menerima dana daripada penyokong mereka di luar Sulawesi Tengah.
“Dia juga membantu menyembunyikan dua buruan lain, dikenali sebagai Santoso dan Daeng Koro,” katanya.
Santoso ialah bekas ketua Jemaah Ansharut Tauhid Poso, manakala Daeng Koro bekas polis yang menjadi orang kanan Santoso.
Suspek ketiga ialah Rustam yang ditangkap di daerah Kayamanya.
Suspek seterusnya yang ditangkap ialah pasangan suami isteri Hasan dan Ros.
Agus berkata, polis merampas bersama wang bernilai RM6,400 dipercayai disimpan untuk kegunaan Santoso bagi melaksanakan misi MIT.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 12 January 2015 @ 6:26 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/23214#sthash.PiinAOZR.dpuf

Alyah dedah kisah rumah tangga


Gambar Ramli MS bersama seorang wanita yang dimuat naik oleh Alyah (gambar kanan) di laman Instagramnya baru-baru ini.


KUALA LUMPUR – Rumah tangga penyanyi Alyah dan Datuk Ramli MS kembali menjadi persoalan apabila penyanyi berkenaan memuat naik sekeping gambar suaminya di Instagram miliknya bersama seorang wanita lain berserta status yang membayangkan kekecewaan.
Menerusi gambar berkenaan, Ramli MS kelihatan tersenyum duduk di atas sebuah pelamin bersama seorang gadis muda berusia lingkungan 20-an.
Menerusi keterangan yang ditulis sendiri oleh Alyah, pelantun lagu Kisah Hati itu menyatakan rintihan hatinya seolah-olah dia dianiaya.
Menjelaskan situasi berkenaan kepada Kosmo! pemilik nama sebenar Norhasliah Abu Hassan, 34, bagaimanapun masih belum mengesahkan status sebenar wanita yang dikenali sebagai Siti Hafilah Che Kar itu dalam kehidupan rumah tangganya bersama Ramli.
“Jika apa yang saya rasa betul apa lagi yang boleh saya buat. Tetapi saya tidak tahu sebab itu cerita lama,” jawab Alyah ketika dihubungi semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0112&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm#ixzz3OYi0Q6sG 
Hakcipta terpelihara 

Umie Aida reda kondominium dilelong, berdiri teguh di belakang suami

KUALA LUMPUR – Pelakon terkenal, Datin Paduka Umie Aida reda dengan isu lelongan kondominium penthouse milik suaminya, Datuk Paduka Khairuddin Abu Hassan di Mont Kiara di sini dan menganggap ia sebagai satu dugaan daripada Tuhan.
Katanya, beliau pasrah dengan kehilangan hadiah perkahwinannya itu dan akan terus berdiri teguh di belakang Khairuddin.
“Sudah namanya kehidupan, ia pasti penuh dugaan.
“Tuhan menduga setiap manusia dengan ikut kemampuan. Saya dan keluarga saya diduga dan sebagai isteri, saya akan tetap menyokong suami saya selama-lamanya,” kata Umie Aida ketika dihubungi Kosmo! semalam.
Umie Aida yang juga adik kepada pengarah terkenal, Erma Fatima itu bernikah dengan Khairuddin pada 14 Mac 2010 di Mekah, Arab Saudi.
Sabtu lalu, unit kondominium mewah di kawasan kediaman elit Mont Kiara milik Khairuddin yang juga Naib Ketua UMNO Batu Kawan itu dilelong pada Lelongan Mega CIMB di Hotel Istana, Kuala Lumpur.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0112&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm#ixzz3OYhkbXLk 
Hakcipta terpelihara 

600,000 berhimpun kenang mangsa serangan di ParisSEBAHAGIAN daripada orang ramai yang menyertai perarakan di Republic Square, Paris semalam.- AFP


PARIS – Kira-kira 600,000 penduduk dan lebih 40 pemimpin dari seluruh dunia menyertai majlis perarakan di sepanjang bandar raya Paris semalam bagi mengenang serangan bersenjata yang menyebabkan 17 individu terbunuh.
Perarakan yang disifatkan sebagai perhimpunan perpaduan itu antaranya disertai oleh Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas yang turut serta memberikan penghormatan kepada mangsa-mangsa yang terbunuh dalam kejadian yang turut mengorbankan keturunan Yahudi dan seorang pegawai polis beragama Islam.
Turut serta dalam perhimpunan itu ialah Canselor Jerman, Angela Merkel; Perdana Menteri Britain, David Cameron; Presiden Ukraine, Petro Poroshenko dan Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov, manakala Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama diwakili oleh Peguam Negara, Eric Holder.
Kawalan keselamatan dalam pada itu dipertingkatkan semasa perhimpunan berkenaan yang dianjurkan ekoran serangan ke atas pejabat akhbar satira mingguan, Charlie Hebdo dan sebuah pasar raya Yahudi dengan kerahan beribu-ribu anggota tentera tambahan dan polis di sepanjang laluan perarakan.
“Ratusan ribu penduduk di Perancis berkumpul untuk menyatakan perasaan cinta mereka terhadap kebebasan dan persaudaraan,” kata Perdana Menteri Perancis, Manuel Valls dalam ucapannya semasa perhimpunan berkenaan.
“Pertarungan sebenar ialah pertarungan mempertahankan kebebasan berfikir,” kata seorang peserta perarakan, Yamina, 40, yang ditemui dengan linangan air mata sewaktu menyertai perarakan itu.
Serangan ke atas pejabat akhbar Charlie Hebdo itu turut mengorbankan tiga kartunis terbaik Perancis serta ketua editor akhbar yang pernah mencetuskan kemarahan umat Islam di seluruh dunia apabila menyiarkan karikatur menghina Nabi Muhammad.
Dalam drama serangan bermula Rabu lalu, tiga lelaki bersenjata yang mendakwa anggota kumpulan Al-Qaeda berpangkalan di Yemen turut ditembak mati oleh pasukan keselamatan.
Ekoran serangan itu, kumpulan rangkaian Al-Qaeda iaitu Harith al-Nadhari pula mengeluarkan amaran kepada Perancis bahawa serangan baharu akan dilancarkan jika negara itu secara berterusan menindas orang Islam. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0112&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3OYg2G4dq 
Hakcipta terpelihara 

Kempen menentang bantahan 
anti-Islam di Jerman dapat sambutan


SEPANDUK bertulis ‘Persahabatan tanpa sempadan’ dibentangkan ketika
SEPANDUK bertulis ‘Persahabatan tanpa sempadan’ dibentangkan ketika 35,000 penunjuk perasaan berhimpun sebagai menentang gerakan anti-Islam yang dianjurkan oleh PEGIDA di Dresden, Jerman, semalam. – AFP
BERLIN 11 Jan. – Kira-kira 35,000 orang menyertai tunjuk perasaan di bandar raya utama Jerman, Dresden hari ini bagi menentang perhimpunan anti-Islam yang dilancarkan pada setiap minggu di timur negara ini.
Jumlah tersebut menunjukkan peningkatan mendadak sebanyak hampir dua kali ganda berbanding 18,000 orang yang menyertai bantahan sama pada minggu lalu selepas kumpulan Patriotik Eropah Menentang Pengislaman Barat (PEGIDA) merancang mengadakan protes anti-Islam di bandar raya berkenaan.
Datuk Bandar Dresden, Helma Orosz turut menggesa penyokong PEGIDA agar menukar fikiran dan menyertai kempen menentang perkauman.
Jelas Orosz, beliau menyertai demonstrasi itu bukan kerana membantah orang ramai menyertai PEGIDA, tetapi disebabkan rasa tidak takut perbezaan kulit atau budaya dengan orang lain.
“Saya percaya, jumlah orang ramai yang menyokong kempen menentang perkauman telah menunjukkan isyarat jelas bahawa masyarakat negara ini saling bergandingan dan tidak melupakan pihak yang bimbang dengan pengaruh Islam.
“Kami tidak mengabaikan mereka (penyokong PEGIDA), malah mengajak mereka menyertai kempen ini,” katanya.
Dalam bantahan yang diadakan hari ini, orang ramai turut membawa sepanduk bertulis “Bantulah pelarian’, ‘Kita semua ketawa dalam bahasa yang sama’, dan ‘Jerman untuk semua orang’ sebagai tanda sokongan kepada pendatang asing yang beragama Islam.
Bagaimanapun, penganalisis menyuarakan kebimbangan bahawa protes anti-Islam anjuran PEGIDA yang akan diadakan esok di Dresden, dijangka mendapat sambutan hangat ekoran serangan pengganas di Perancis.
Pensyarah sains politik Universiti Teknikal Dresden, Werner Patzelt berkata, serangan di Paris akan memberi kesan terhadap demonstrasi anti-Islam serta memberi pengaruh yang besar kepada PEGIDA.
“Saya menjangkakan lebih 20,000 orang akan menyertai bantahan tersebut esok di Dresden,” katanya. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kempen-menentang-bantahan-8232-anti-islam-di-jerman-dapat-sambutan-1.46913#sthash.dcJgq50i.dpuf

Kapten tembak MH17 didedah


Rusia gesa pegawai tentera Ukraine disiasat

KIEV 11 Jan. - Pemberontak pro-Rusia mendedahkan identiti serta gambar juruterbang pesawat tentera Ukraine yang didakwa menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 sehingga mengorbankan 298 nyawa di timur negara ini pada 17 Julai lalu.
Juruterbang jet tempur tentera Ukraine, Kapten Vladislav Voloshin dipercayai menembak jatuh pesawat MAS MH17 pada 17 Julai lalu di wilayah Donetsk sehingga mengorbankan 298 orang. – AGENSI
Jawatankuasa Siasatan yang diketuai oleh Alexander Bastrykin, bekas sekelas Presiden Rusia, Vladimir Putin, melaporkan bahawa juruterbang terbabit yang dikenali sebagai Kapten Vladislav Voloshin perlu disiasat oleh pihak berkuasa Belanda yang mengetuai siasatan berhubung nahas tersebut.
Menurut Bastrykin, Voloshin dipercayai mengemudi pesawat tempur SU-17 yang dilengkapi peluru berpandu udara ke udara jenis R-60 pada 17 Julai lalu, hari yang sama pesawat MH17 ditembak jatuh di wilayah Donetsk ketika dalam penerbangan dari Armsterdam ke Kuala Lumpur.
Jelas beliau, juruterbang yang dianggarkan berusia lewat 20-an itu pulang ke pangkalan Tentera Udara Ukraine di Dnipropetrovsk tanpa peluru berpandu berkenaan, dipercayai digunakan untuk menembak jatuh pesawat MH17.
“Berdasarkan maklumat saksi yang kami peroleh dari pangkalan tentera Ukraine, Voloshin kelihatan takut apabila memaklumkan dia tersalah tembak pesawat, dipercayai MH17 yang berada di lokasi kejadian pada waktu dan tempat yang salah.
“Saksi yang memberi maklumat itu kini berada di lokasi rahsia di Rusia dan segala laporan yang disalurkan boleh dipercayai kerana dia lulus dalam ujian pembohongan,” katanya seperti yang dilaporkan portal berita Mail Online.
Sementara itu jurucakap jawatankuasa terbabit, Vladimir Markin berkata, Voloshin perlu menjalani ujian pembohongan yang dengan pemantauan pasukan penyiasat Belanda atau Malaysia bagi mengetahui kebenaran tentang insiden tersebut.
Selain itu katanya, tentera Ukraine juga perlu mendedahkan semua data penerbangan pesawat tentera pada hari kejadian dan membenarkan pihak berkuasa Rusia menyiasat pusat kawalan trafik udara negara itu.
“Kami masih menunggu jawapan daripada Perkhidmatan Keselamatan Ukraine (SBU) berhubung perkara itu.
“Jika anggota penyiasat antarabangsa berminat untuk mengetahui kebenaran dan meminta maklumat daripada kami, saya sedia untuk berkongsi segala bukti yang telah dikumpulkan,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kapten-tembak-mh17-didedah-1.46911#sthash.1mhAWMMg.dpuf