AES
Laporan muka depan Sinar Harian semalam.
SHAH ALAM – Pemasangan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di Selangor didakwa dibuat tanpa kebenaran pihak berkuasa tempatan (PBT).

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor, Ronnie Liu berkata, maklumat itu diperolehi daripada Yang Dipertua PBT di seluruh negeri yang mendedahkan bahawa pemasangan kamera AES itu dibuat tanpa keizinan pihak mereka.

“Ini (pasang kamera AES tanpa kebenaran merancang) adalah salah di sisi undangundang. Bagi saya, kalau tiada kebenaran merancang, ia dianggap illegal (tidak sah). Sesiapa pun yang kena (saman), mereka tidak payah bayar sebab (pemasangan kamera AES dibuat) tanpa kelulusan,” katanya.

Kelmarin, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, Pakatan Rakyat (PR) akan menangguhkan pelaksanaan AES bagi empat negeri bawah pentadbirannya iaitu Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan.

Menurut Guan Eng, penangguhan itu dibuat sehingga kajian mendalam dijalankan dan maklum balas daripada rakyat diperoleh.

Mengulas mengenai penangguhan itu, Ronnie berkata, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan mengumumkan perkara tersebut selepas berbincang dengan wakil Kementerian Pengangkutan esok.

“Tentang penangguhan AES, itu kena tunggu sampai Khamis ini. MB akan buat pengumuman selepas mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES), Khamis ini.

“Sekarang, beliau sedang menunggu penjelasan lanjut daripada Kementerian Pengangkutan (mengenai perkara ini). Sepatutnya perbincangan diadakan minggu lalu namun disebabkan masalah tertentu, ia ditangguhkan,” katanya.

Menurutnya, dalam pertemuan itu, Kerajaan Negeri akan membangkitkan isu kebenaran merancang, had laju dan lokasi pemasangan kamera AES munasabah selain mempersoalkan harga kamera berkenaan yang dikatakan terlalu tinggi.

“Saya kurang pasti berapa kamera AES hendak dipasang di Selangor. Namun perbincangan ini hanya melibatkan jalan bawah kerajaan tempatan (PBT) saja,” katanya.