Saturday, October 6, 2012

pohon awan

Kekuatan seseorang bukan pada jasadnya. tapi pada himmahnya.Kekuatan seseorang bukan pada jasadnya.
tapi pada himmahnya.

selamat beramal...

Sadina Khalid Al-Walid


suatu hari, seorang lelaki menghina dan memaki Khalid Al-walid, lalu kahalid berpaling kearahnya sambiil berkata kepadanya: bagi setiap manusia ade buku catatan amal maseng-maseng. maka penuhilah ia dgn ape yg kamu suka. baik ataupun buruk. maseng-maseng bertanggungjawab atas setiap ape yg ia ucapkan diakhirat kelak.

selamat beramal...
 

kisah pemuda islam di jerman dengan jirannya


satu hari, pemuda itu musafir ke jerman untuk tujuan belajar.
bila sampai di jerman, dia ditempatkan di hostel didepan biliknya itu seoarang warge jerman. langsung tidak ade ape-hubungan dengannya. cuma sekadar jiran.
suatu hari, warga jerman itu musafir. kemudian datanglah penyebar surat khabar ke rumah warga jerman itu untuk hantar surat khabar. kemudian pemuda jiran kepada budak jerman tu terperasan. banyaknya surat khabar depan umah dia. lalu ia bertanya tgtg jirannya setelah beberapa hari x kelihatan. rupe-rupenya dah musafir. kemudian ia kumpulkan semua surat khabar tu dah tempatkannya di tempat khusus. ia kutip surat khabar tu tiap-tiap hari untuk jirannya yg musafir itu. bilamana jirannya itu pulang selepas 3 bulan. ia menegurnya dan menyerahkan semuanya kepada jirannya itu sambil berkata kepadanya: berkemungkinan kamu ini seorang yg selalu bace artikel2 dan main teka teki di ruangan akhbar. ini yg membuatkanku kumpulkan semuanya ini supaya kamu tidak terputus dgn bacaan akhbar.
lalu jirannya itu melihatnya dengan penuh rase kagum dengan ape yg pemuda itu lakukan. lalu bertanya kepadanya: kamu mahu upah tak atas keje kamu itu? jawab pemuda itu, tidak! ini kerana Agama kami mengajar kami supaya berbuat kebaikan kepada jiran tetangga. kamu jiranku. maka aku kene buat baik padamu. pemuda itu terus menerus melakukan kebaikan kepada jirannya hinggalah ia memeluk Islam.

Benarlah ape yg Umar Abdul Aziz ucapkan:
jadilah pendakwah kepada Allah dengan care diam.
dikatakan kepada Umar: bagaimana tu?jawabnya Umar : dengan akhlakmu.

Dr Muhammad Al-Arifi.
 

Dari Seorang Penjual Kelapa Salai, Akhirnya Menjadi MB Selangor


Buku ‘Fearless: From Kampung Boy To CEO’ dilancarkan oleh isteri Menteri Besar Selangor, Puan Sri Salbiah Tunut dalam satu majlis yang diadakan di Hotel Sunway Pyramid

Memandang dengan wajah yang sayu, anak itu tidak dapat berbuat apa-apa untuk menyelamatkan rumah salai kelapa yang dibina bersama neneknya dari rentung dijilat api.

Pada hari itu, bukan sahaja salah satu punca pendapatan keluarganya hilang, malah dia harus mencari jalan melangsaikan upah yang perlu dibayar kepada beberapa orang perkerja.

Tertekan dengan kejadian itu, semangatnya tidak patah, malah dia mampu berdiri di hadapan keluarganya bagi menyatakan kesediaannya untuk bertanggungjawab atas kejadian tersebut, sedangkan ketika itu dia cuma berusia 12 tahun.

Akibatnya, anak itu kehilangan biasiswa persekolahan dan terpaksa membuat kerja sambilan dengan mengajar matematik kepada anak-anak seorang tauke Cina yang bersekolah di darjah tiga dan empat.

Akhirnya, hasil titik peluh anak kampung itu, beliau berjaya meringankan bebanan yang ditanggung oleh keluarganya.

Peristiwa kebakaran rumah salai itu memberi kesan sangat mendalam di hati kecil anak itu dan masih kekal dalam ingatanya.

Pada 1979, 21 Tahun selepas kejadian kebakaran rumah salai neneknya, anak kecil yang pernah menjual kelapa salai itu adalah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di Permodalan Nasional Berhad.

Dua tahun kemudiannya, nama penjual kelapa salai itu menjadi sebutan masyarakat dan korporat antarabangsa.

Ini atas kejayaan mengetuai operasi ‘dawn raid’ di Bursa Saham London dengan ‘membawa pulang’ syarikat ladang kelapa sawit gergasi Malaysianized Guthrie (kini dikenali sebagai Kumpulan Guthrie Bhd).

Dua puluh tujuh tahun selepas kejayaan ‘dawn raid’, anak itu dinobatkan pula sebagai Menteri Besar Selangor yang ke-14.

Demikian antara liku-liku kehidupan pernah ditempuhi Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang sempat dirakamkan beliau dalam buku sulongnya, ‘Fearless: From Kampung Boy To CEO’.

Buku tersebut dilancarkan oleh isteri Menteri Besar Selangor, Puan Sri Salbiah Tunut dalam satu majlis yang diadakan di Hotel Sunway Pyramid hari ini.

Selain menceritakan pengalaman beliau ketika meningkat dewasa, Abdul Khalid turut menyelitkan tips-tips berguna dalam mengejar impiannya untuk dikongsikan bersama masyarakat.

Antara pengajaran penting yang dikongsikan Khalid dalam buku setebal 76 halaman ini, beliau amat menitikberatkan sikap bertanggungjawab dalam menjalankan tugas.

Selain isi kandungan yang padat dengan pengalaman perit dan lucu buku ini bertambah menarik kerana dipersembahkan dengan gaya penyampaian seolah-olah Abdul Khalid berkomunikasi secara intim dan mesra dengan pembaca.

Ketika ditemui semasa pelancaran, Abdul Khalid memberitahu, buku yang dihasilkannya ini merupakan perintis kepada penulisan bacaan yang lebih berat.

“Banyak kali rakan-rakan saya minta saya tulis buku pengalaman saya sebagai ahli korporat.

“Jadi saya hasilkan buku ini dahulu sebagai permulaan kepada penulisan yang lebih berat, lebih bersifat akademik,” katanya kepada media selepas pelancaran buku tersebut.

Menurut Abdul Khalid, hasil jualan buku yang berharga RM25 senaskhah ini akan disumbangkan ke rumah-rumah kebajikan.

Buku ini sudah pun berada di pasaran dan boleh didapati di kedai-kedai terkemuka.

Posted by TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT at 11:59:00 PTG 

http://malaysiaberih.blogspot.com/2012/09/dari-seorang-penjual-kelapa-salai.html

ada berani ke??

50 tahun umno memerintah

wanita umno

Di Sabah Ada Lagi Rakyat Bertani Pindah Randah


Najib kondem negeri Kelantan miskin, najib lupa negeri yang di perintah umno bn ada lagi rakyat nya kais pagi makan pagi bertani dan hidup berpindah randah.

Sehingga tahun 2011, daerah Pitas yang terletak di utara negeri Sabah merupakan daerah yang termiskin sekali di Malaysia dengan jumlah Ketua Isi Rumah Miskin Tegar (KIRMT) seramai 2,381 orang.

Lebih daripada 73 peratus penduduk daerah ini memperolehi sumber pendapatan melalui amalan pertanian pindah-randah.

Bukan saja di Sabah, malah ramai lagi suku sakat umno yang sengkek walau pun mereka menyokong dan mengundi bn, bila tiba musim PRU atau PRK sengkek2 ni macam ikan lampam bawah jamban menanti TAIK dari tuan nya.

http://guanomanikurai.blogspot.com/2012/02/di-sabah-ada-lagi-rakyat-bertani-pindah.html

Enam terbunuh dalam protes di GuatemalaTOTONICAPAN: Enam orang terbunuh apabila pertembungan tercetus di antara askar kerajaan dan Orang Asli berkaitan kenaikan kadar elektrik, kata pegawai hari ini.

Pertembungan berlaku semalam apabila beribu-ribu Orang Asli menyekat laluan di Lebuh raya Pan American di sini, kira-kira 170 kilometer barat ibu negara berkenaan untuk melancarkan tunjuk perasaan. "Kami mengesahkan jumlah mereka yang mati meningkat kepada enam," kata jurucakap pejabat pendakwa raya hak asasi manusia kebangsaan, Ana Julia Solis. - AFP

SYRIA , DAMASCUS

SYRIA#DAMASCUS 
TAKBEER!!!!!!! ALLAHU AKBAR!!! ALLAHU AKBAR!!! ALLAHU AKBAR!! ALLAHU AKBAR!! 

SYRIA#DAMASCUS 

FSA MUJAHADEEN OF SYRIA GAIN MANY SPOILS AFTER A SUCCESSFUL OPERATION AGAINST THE ASSAD FORCES HQ'S!

VIDEO: FSA CAPTURE SHABIHA/ASSAD THUGS AND SEIZE MANY ARMS AND AMNO!!! ALLAHU AKBAR!!!
http://youtu.be/rqvVux9swdo

INDEED ALLAH SWT IS THE BEST OF PROVIDERS!!! 
ALLAHU AKBAR!!! ALLAHU AKBAR!! ALLAHU AKBAR!!

3 syaitan bertopeng islam


THE 3 KUFAR , KHANAZEER, EVIL SATANIC BASTARDS -SONS OF MUTAA/ZINA/FORNICATION!

I PRESENT TO YOU FROM LEFT TO RIGHT

LEFT IS THE EVIL IRANIAN RAFIDAH SHIA KAFIR AMAJANAD
IN THE MIDDLE IS THE DEVIL IN HUMAN FLESH BASHAR ASSAD DICTATOR OF SYRIA
AND ON THE RIGHT IS HASAN NASRLSHAYTAN OF LEBANON LEADER OF HIZBULSHAYTAN!!
THESE 3 KUFAR, ZANADEEQ ARE THE ONES SLAUGHTERING THE MUSLIMS OF SYRIA!!!
THEY ARE THE ENEMIES OF ISLAM!
THEY WORK AND COLLABORATE WITH THE ZIONISTS AND THE WEST AGAINST MUSLIMS IN IRAQ, AFGHANISTAN, AHWAZ, LEBANON AND SYRIA MORE THAN EVER!

MAY ALLAH SWT DESTROY THESE EVIL KUFAR!!! AND THE ONES THAT SUPPORT THEM AND LOVES THEM AND RESPECTS THEM

AGAK-AGAK BERANI TAK MENTERI-MENTERI ISTIHAR HARTA MEREKA


Pelaksanaan pengisytiharan aset di kalangan penjawat awam akan mempertingkat tahap ketelusan, kata Ketua Pendakwa Wilayah Pentadbiran Khas Macau Dr Ho Chio Meng.

"Kita perlu mengenakan sesuatu kewajipan secara sistematik bagi membolehkan pihak berkuasa menyiasat aset besar daripada sumber yang tidak diketahui dan mengenakan pertuduhan jenayah," katanya pada sesi pleno bertajuk 'Pendapatan dan Pengisytiharan Aset' sempena Persidangan Pertubuhan Agensi Penguatkuasa Anti Rasuah Antarabangsa (IAACA) ke-6 di sini hari ini.

Masalahnya berani ke najib dan menterinya mengistiharkan harta diorang ni. mahu pecah lobang kalau berani. Gua teringakt cerita dari seorang menteri ni yang bedalih tak nak istihar harta kenapa agaknya:


Perisytiharaan harta menteri ‘bahaya’ kata Nazri. Mengisytiharkan harta dan aset milik menteri dan ahli keluarga terdekat mereka kepada orang ramai adalah sesuatu yang tidak patut dilakukan kerana boleh membahayakan mereka,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz.
“Jika kita umumkan butirannya kepada orang ramai, ini akan membahayakan individu berkenaan. ”Ini khususnya, jika ia juga membabitkan butiran peribadi mereka,” kata Nazri pada sidang medianya di Putrajaya.
Ditanya mengenai ‘bahaya’ yang dimaksudkannya, beliau berkata pendedahan harta dan kekayaan seseorang kepada umum mungkin mengundang bahaya jika orang luar tahu mengenai tahap kekayaan dan aset yang dimiliki mereka.

Pada gua satu je berani kerana benar takut kerana salah
 

Tindakan kejam kerajaan Umno Terengganu meroboh 5 buah rumah

Add caption
TinTindakan kejam kerajaan Umno Terengganu meroboh 5 buah rumah di Rancangan Tanah Berkelompok Kg Alor Jejawi Kuala Besut pada Khamis lalu harus dikutuk sekeras kerasnya.Operasi meroboh semua kediaman tersebut dijalankan semasa pemilik tiada di rumah. 

Semua pemilik kediaman mendakwa tidak menerima sebarang notis dari mana-mana pihak untuk mengosongkan kediaman mereka.Difahamkan semua pemilik mempunyai geran sementara untuk menduduki tanah terbabit.

Mereka yang terdiri dari penyokong Umno dan Pas hanya rakyat marhaen yang membangunkan rumah itu sehari demi sehari, secara berdikit-dikit sehingga ada yang telah siap dan ada masih dalam pembinaan.

Slogan Umno yang sering menguar uarkan ' Rakyat Didahulukan ' hanyalah retorik semata mata.Diketika pemimpin mereka bermegah megah dengan majlis kahwin anak yang mencecah ratusan ribu,rakyat marhaen mengalir air mata hasil tindakan kejam mereka.

Tanpa mengira fahaman politik,mereka terlibat adalah rakyat Malaysia yang mempunyai hak untuk memiliki tanah walau hanya sekangkang kera.Mereka harus dibantu bukannya diperlakukan sedemikian rupa.

Akhir kalam,Ayoh !!! rakyat Terengganu jom tolak Umno...gantikan dengan Pas pada PRU 13 nanti,pilihan ditangan kita.Sebarkan !!! ~ Tinta Hijau DKB

Ayu Raudhah diuji supaya tanggalkan tudunghttp://greenboc.blogspot.com
Pelakon Ayu Raudhah pernah diuji apabila hatinya terdetik untuk kembali ke imej lamanya apabila melihat ramai wanita tidak bertudung bergaya dengan fesyen rambut masing-masing.

Bagaimanapun kata Ayu, 27, perasaan itu terus dibuang jauh selepas memikirkan penghijrahannya yang mula bertudung pada Ramadan lalu adalah kerana mengikut tuntutan Allah.

“Biasalah, mungkin ini satu ujian Allah untuk melihat sejauh mana kekuatan iman seseorang. Saya mengaku, sejak bertudung, hati saya pernah terdetik untuk membukanya apabila melihat wanita-wanita di luar sana tampil dengan pelbagai gaya rambut.

“Bagaimanapun syukurlah ketika perasaan tidak baik itu datang, saya dapat menolaknya. Saya berkata kepada diri saya sendiri semua gaya rambut yang saya lihat itu sudah pernah saya gayakan dulu. Sekarang saya perlu menjadi wanita muslimah yang ingin menuju ke jalan Allah,” katanya.

Tambah Ayu lagi, perubahannya menutup aurat juga adalah salah satu cara untuk menjaga nama baik suaminya, Mohd Zaquan Adha Abdul Radzak sebagai ketua rumah tangga.

Sementara itu, bercerita mengenai imej barunya itu, Ayu bersyukur kerana dia semakin selesa tampil sedemikian walaupun terpaksa melalui rasa panas dan menganggap perkara itu adalah satu ujian yang harus ditempuhinya.

“Saya percaya, mana-mana wanita yang mula bertudung akan mengalami perasaan yang lebih kurang sama seperti saya. Namun, apabila niat kita untuk ke arah kebaikan, kita akan lebih selesa.

“Malah saya semakin seronok ketika ini apabila dapat membuat eksperimen gaya tudung yang sesuai dengan wajah saya.

“Lebih senang lagi apabila kita tidak perlu berfikir tentang masalah ‘bad hair day’ seperti yang dilalui sebelum bertudung,” selorohnya. – Informasi

AES: Apa Sistem Penguatkuasaan Automatik

Zulhazmi Shariff
Automated Enforcement System – AES (Sistem Penguatkuasaan Automatik)
a) Apa AES

AES ialah suatu sistem penguatkuasaan yang dijalankan secara automatik 24 jam tanpa henti.

b) Bagaimana AES berfungsi?

i) Kamera akan dipasang di lokasi-lokasi yang telah dikenalpasti (hot spot) dan beroperasi 24 jam tanpa henti.

ii) Kamera disambungkan ke pengkalan data JPJ.

iii) Apabila sesebuah kenderaan melalui kawasan tersebut, jika melebihi had laju yang ditetapkan, maka gambar kenderaan akan diambil dan dihantar ke pusat pemprosesan gambar serta pengkalan data JPJ.

iv) Jika disahkan melakukan kesalahan, maka saman akan terus dikeluarkan kepada pemilik kenderaan.

c) Siapa mengendalikan Kamera AES? Kamera AES akan dikendalikan oleh dua (2) Syarikat swasta iaitu:

i) Beta Tegap Sdn Bhd. yang menggunakan sistem Redflex daripada Australai; dan

ii) ATES Sdn Bhd. yang menggunakan sistem Jenoptik Robot daripada Jerman

d) Pendapatan daripada AES. Kadar pendapatan telah dipersetujui sejak 22/4/2009 dan telah dibentangkan kepada Kabinet pada 16/9/2009. Suatu Model Kewangan Tiga Langkah telah dipersetujui iaitu:

i) Setiap syarikat layak mengambil RM16 daripada bilangan set saman sah yang dikeluarkan daripada hasil bayaran saman yang telah dijelaskan tertakluk kepada 5 juta saman.

ii) Setiap syarikat mengambil 50% baki hasil bayaran yang telah dijelaskan (selepas ditolak jumlah di bawah langkah i) tetapi terhad kepada RM270 juta setahun. Kerajan ambil jumlah yang sama.

iii) Setiap syarikat mengambil 7.5% baki bayaran saman yang telah dijelaskan selepas tolak langkah (i) dan (ii). Kerajaan juga sama.

e) Peruntukkan dalam Akta berkaitan AES

i) Seksyen 2 – memasukkan takrif “imej yang dirakam”,

ii) Seksyen 2 – memasukkan takrif”kesalahan berjadual”

iii) Seksyen 2 – memasukkan takrif “kesalahan yang dirakam melalui kamera”

iv) Seksyen 53 (1A) – Saman dianggap serah walaupun enggan terima

v) Seksyen 53A – Notis Kesalahan yang dirakam melalui kamera vi) Seksyen 53B – Kewajipan mengemukakan nama dan alamat

vii) Seksyen 53C – Kewajipan untuk tidak memberikan, menyiarkan atau mendedahkan maklumat mengenai kesalahan yang dirakam melalui kamera.

viii) Seksyen 117 (11) – imej yang dirakam boleh diterima sebagai keterangan prima facie

ix) Seksyen 46 – Jadual Kesalahan

Jadual Pertama

(i) Memandu melebihi hadlaju
(ii) Tidak mematuhi isyarat lalu
(iii) Memotong garisan berkembar
(iv)Memandu di lorong kecemasan
(v) Memotong & menghalang daripada memotong
(vi) Memotong barisan
(vii)Menggunakan telefon bimbit semasa memandu

Jadual Kedua – Kesalahan yang dirakam melalui kamera

(I) Memandu di lorong bas
(ii) Memandu melebihi hadlaju
(iii) Tidak mematuhi lampu isyarat


Penulis ialah Penasihat Undang-Undang Kempen Anti Saman Ekor (KASE).

-Harakah

50 ahli Umno bakal isytihar keluar partiMohd Sabri Said
PERMATANG PAUH: Seramai 50 orang ahli Umno Cawangan Permatang Tengah, Permatang Pauh sudah serik dengan permainan politik parti itu dan membuat pendirian akan keluar parti.


Kesemua mereka dijangka akan mengumumkan keluar Umno pada satu majlis khas 14 Oktober ini di Tapak Ekspo Seberang Jaya.

Turut dijangka hadir pada majlis itu nanti adalah Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut mantan ketua cawangan Umno tersebut, Encik Talib Ibrahim 53, tindakan drastik sebahagian penyokongnya adalah kerana kecewa dengan langkah yang diambil oleh Umno Pusat yang bertindak memecatnya selain kesal dengan pelbagai dakyah kotor yang sengaja dilaksanakan untuk memancing pengaruh orang melayu di Pulau Pinang.

"Bukan saya resah bila dipecat malahan rasa lega setelah usaha yang dibuat demi kepentingan rakyat dibalas dengan surat pemecatan pada 24 September lalu.

"Kesan daripada pemecatan itu seramai 50 ahli Umno di cawangan yang pimpinya selama 36 tahun keluar beramai-ramai, " jelasnya ketika berdemo di hadapan jalan Permatang Pauh petang tadi.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Permatang Pauh selama 21 tahun, turut kesal kerana Umno sanggup membohongi rakyat kononya membela nasib orang Melayu sebaliknya bertindak menjadi 'broker' menjual tanah orang Melayu kepada bangsa lain.

Selama ini kata beliau, ramai ahli Umno termasuk dirinya terpedaya dengan kenyataan kepimpinan Umno yang acapkali bersuara membela nasib orang Melayu khususnya dalam bidang pendidikan, peniaga dan seupamanya.

Tindakan keluar Umno itu katanya bukan kerana dipaksa atau gimik menjelang pilihanraya umum ke 13 tetapi disebabkan timbul perasaan sedar apabila sering ke ceramah Pakatan Rakyat.

"Tindakan mereka bukan disebabkan dipaksa malahan kerana tekanan hasil perlakuan kepimpinan Umno sendiri.  Mereka beralih juga disebabkan selalu pergi ke ceramah Pakatan Rakyat yang menceritakan apa yang sebenarnya, " terang beliau

Polis Israel serbu Masjid al-Aqsa

Aljazeera terjemahan Mohd Nor
Polis Israel telah memasuki perkarangan Masjid al-Aqsa di Bandar Lama Jerusalem dan melemparkan bom bising untuk menyuraikan puluhan penunjuk perasaan yang membaling batu ke arah mereka.

Serbuan Jumaat lalu berlangsung selepas beberapa hari pertempuran di masjid, ujar polis dan saksi. Beberapa saksi berkata polis juga telah menggunakan gas pemedih mata.

Tidak lama kemudian, Jordan mengkritik polis Israel, mengatakan bahawa dasar Israel bertujuan untuk "mencetuskan keganasan agama" di rantau ini.

"Jordan mengutuk serbuan di perkarangan masjid serta menyerang mereka yang tidak bersenjata," Samih Maayatah, Menteri Maklumat dan jurucakap kerajaan, berkata dalam satu kenyataan Jumaat lalu yang dikeluarkan oleh agensi berita yang dikendalikan keraajan, Petra.

"Dasar Israel terhadap tapak suci Islam dan Kristian di Jerusalem bertujuan untuk mencetuskan keganasan agama di rantau ini."

Beliau menuntut masyarakat antarabangsa untuk "menghentikan pencabulan seperti ini".

Dua orang telah tercedera dan seorang telah ditangkap kata jurucakap polis Israel, Micky Rosenfeld.

Pergelutan tercetus selepas suasana tegang beberapa hari di kawasan tersebut, yang disebut sebagai Haram al-Sharif oleh umat Islam dan Temple Mount oleh orang Yahudi.

Masjid tersebut adalah sebahagian dari tapak yang dihormati oleh orang Islam dan Yahudi, dan merupakan sumber pergeseran antara kumpulan agama ini.

Ketegangan tercetus minggu ini selepas polis menahan warga Palestin-Israel yang cuba untuk menunaikan solat di perkarangan masjid.

Rusuhan maut meletus di tapak yang sama selepas lawatan oleh pemimpin pembangkang Israel, Ariel Sharon pada permulaan kebangkitan Palestin pada tahun 2000.

Sejak perang tahun 1967 di mana Israel merampas Tebing Barat dan Timur Baitul Muqaddis dari Jordan, Jordan terus bertindak sebagai penjaga tapak suci Islam di Jerusalem.

Pada tahun 1994, Jordan menandatangani perjanjian damai dengan Israel.
-Harakah

Kahwin Mega: Inikah contoh wasatiyyah?

Mohd Azmi Abdul Hamid
 Teras Pengupayaan Melayu (TERAS) timbul tandatanya jika perbelanjaan Ketua Menteri Melaka telah mampu memecahkan Malaysia Book of Record kerana berbelanja mewah untuk perkahwinan anaknya , adakah amalan itu  sesuai dengan Islam wassatiyyah yang dicanang oleh PM.

Isu yang dibangkitkan bukan soal politik atau mempolitikkan perbelanjaan perkahwinan tersebut tetapi adalah isu moral yang telah berbangkit.

Adakah wajar seorang pemimpin berbelanja besar untuk majlis peribadi yang amat ketara menunjukkan kemewahan.

KM Melaka itu boleh menafikan bahawa ia mewah. Akan tetapi bagi rakyat biasa yang bersusah payah mencari makan untuk keluarganya sudah tentu ia menjadi sangat besar dan menyebabkan persoalan tentang gaya hidup pemimpin Negara bukan lagi  menjadi contoh sebagaimana sepatutnya.

Soal ia cuba dipolitikkan tidak timbul kerana jika bukan musim pilihanraya sekalipun rakyat berhak untuk bertanya dari mana kekayaan pemimpin diperolehi.

Inilah yang membuat rakyat semakin muak dengan tabiat pemimpin yang tidak mengotakan apa yang dikata.

Disatu ketika mereka memperkatakan rakyat diutamakan , namun di satu ketika yang lain , mereka hidup mewah dengan mengenepikan rakyat terbanyak yang maseh bertungkus lumus membanting tulang untuk mencari nafkah hidup.

Penafian KM Melaka bahawa isu ini penting dan sangat relevan menunjukkan keangkuhan beliau bahawa perpsepsi rakyat terhadap kemewahan hidup pemimpin tidak dipedulikan.

Kami berpendirian nampaknya pemimpin-pemimpin Negara tidak mengambil kisah terhadap perasaan rakyat. Sikap tidak mempedulikan perasaan rakyat akan menandakan kerajaan yang berkuasa tidak lagi mesra rakyat.

Sikap angkuh dan ranggi seperti inilah yang akan menjadikan rakyat muak dan benci dengan slogan pemerintah bahawa rakyat diutamakan.

Kami tidak mahu perkara ini dipolitikkan , akan tetapi kami juga tidak boleh membiarkan isu ini berlalu tanpa ditegur. Jelas rakyat sering diperdaya oleh pemimpin yang tidak mempunyai niat untuk merasai penderitaan rakyat. Walhasil rakyat akan terus diperkuda oleh pemimpin mereka sendiri.

Kami ingin menegaskan bahawa tindakan untuk memastikan SPRM menyiasat perbelanjaan perkahwinan tersebut adalah wajar agar isu ini diambil perhatian bersungguh oleh pihak berkuasa.

Rakyat pasti menunggu keputusan yang akan menjelaskan bagaimana pemimpin mempunyai kekayaan sedemikian rupa.

Untuk berdiam diri dan cuba memperkecilkan isu yang dibangkitkan ini akan merumuskan bahawa kerajaan yang sudah memerintah lebih 55 tahun di Negara ini bersekongkol dengan kemungkaran hanya kerana mahu terus berkuasa.

*Penulis adalah Presiden TERAS
-Harakah

Pengerang: Salahuddin akan hantar surat kepada MB JohorAbdul Aziz Mustafa,
KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub akan menghantar surat kepada Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman bagi memastikan perbincangan mengenai masalah penduduk Pengerang diadakan.

"Tidak kisahlah sama ada debat, perbincangan atau apa sahaja yang wajar asalkan dapat diselesaikan masalah penghapusan 10 kampung di Pengerang untuk projek Rapid (Projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia) itu," kata beliau.

Surat rasmi mengenai perkara tersebut akan dihantar dalam waktu yang segera dan terdekat kepada Menteri Besar Johor itu, kata beliau.

"Isu utama ialah mengapa hendak ambil alih tanah penduduk sedangkan ada tanah kerajaan yang boleh digunakan untuk projek tersebut," katanya.

Ketika berucap di Dewan Rakyat, Salahuddin memberitahu, terdapat tanah kerajaan yang luas, yang lebih daripada 5,000 hektar daripada sempadan Sungai Kapas sehingga ke Desaru.

"Kenapa tidak dibuat di tanah yang seluas itu tetapi hendak ambil daripada 10 kampung itu?

"Itu isunya yang saya ingin dapatkan penjelasan daripada pihak kerajaan supaya isu ini dapat dijawab dalam Dewan yang mulia ini supaya rakyat kampung tradisi ini tidak akan hilang daripada peta negeri Johor dan mereka tidak akan hilang kampung halaman mereka," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu.

Salahuddin mengulangi penegasan bahawa pihaknya tidak menghalang pembangunan.

"Kita mahu pembangunan dan kita sudah dapat bukti ada satu tanah kerajaan yang luas...Rapid, Petronas hendak buat, buatlah untuk memajukan negeri Johor.

"Johor negeri besar, kita bukan negeri kecil...ada banyak tanah lagi. Akan tetapi kenapa 10 kampung ini hendak diusir," katanya.-Harakah

Syarikat Jepun di China tidak dilindungi insurans

TOKYO 5 Okt. - Beberapa syarikat insurans utama Jepun bertindak menghentikan perlindungan kepada syarikat-syarikat milik rakyat negara ini yang berdepan dengan rusuhan di China, satu tindakan yang dilihat memberi kesan terhadap pelaburan berikutan krisis pertikaian wilayah maritim di Laut China Timur yang melibatkan kedua-dua negara.
Menurut akhbar Nikkei hari ini, sebelum ini kebanyakan syarikat insurans bukan hayat, termasuk Tokio Marine dan Nichido Fire Insurance, menawarkan polisi melindungi kerosakan akibat rusuhan, tunjuk perasaan dan kekecohan.
Namun kini, syarikat-syarikat itu menghentikan permohonan baru atau permintaan untuk menambah nilai perlindungan, sejak tunjuk perasaan yang ditujukan kepada perniagaan rakyat Jepun berlaku di beberapa bandar sekitar China.
Sesetengah tunjuk perasaan bertukar menjadi ganas, dengan beberapa kedai dan kilang milik rakyat Jepun menjadi sasaran, memaksa ia ditutup atau pengeluarannya dirangka semula.
Menurut laporan Nikkei, syarikat tersebut menilai kerosakan yang dialami oleh pemegang polisi sedia ada.
Seorang pegawai daripada syarikat insurans yang tidak dinamakan berkata, syarikatnya tidak lagi menerima permohonan sehingga awal tahun depan.
Laporan Nikkei itu memberi amaran, tindakan seperti itu akan memberi kesan kepada syarikat Jepun di China yang kini tidak dilindungi insurans jika berlaku rusuhan.
Menurut institut penyelidikan Jepun, sebanyak 14,000 syarikat Jepun beroperasi di China sehingga penghujung Ogos lalu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121006/lu_07/Syarikat-Jepun-di-China-tidak-dilindungi-insurans#ixzz28VbolPKZ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Obama ikrar akan terus cabar Romney

DENVER, Colorado 5 Okt. - Sehari selepas pencapaian hambarnya dalam debat Pilihan Raya Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama semalam bangkit semula dan berikrar akan terus mencabar calon Presiden Parti Republikan, Mitt Romney.
Di hadapan kira-kira 12,000 penyokongnya di Sloan's Lake Park, di sini pagi semalam, Obama menyatakan bekas Gabenor Massachusetts itu tidak bercakap benar sepanjang 90 minit perdebatan, yang dilihat ramai sebagai peluang cerah Romney untuk memenangi pilihan raya tersebut.
"Apabila saya naik ke pentas, saya berdepan dengan seorang pemimpin yang mendakwa dirinya sebagai Mitt Romney.
"Tetapi, saya rasa dia bukan orangnya kerana Romney yang sebenarnya sibuk menguar-uarkan tentang janjinya untuk pemotongan cukai bernilai AS$5 trilion (RM15 trilion) yang menyebelahi golongan kaya. Individu yang berada di atas pentas kelmarin tidak tahu-menahu langsung tentang perkara itu," katanya.
Walaupun sering dikritik sebagai kaku, penguasaan pemimpin dari Parti Republikan tersebut dalam debat kelmarin, memberikan beliau kelebihan selepas berdepan pelbagai tamparan sejak berbulan-bulan lalu.
Sepanjang debat berlangsung, Obama juga tidak menggunakan peluang untuk menyerang Romney berhubung rekod perniagaannya di Bain Capital, video mengkritik 47 peratus pengundi AS dan tidak mendedahkan mengenai perincian penyata cukai pendapatan.
Sementara itu, Romney semalam buat pertama kalinya mengaku, kenyataannya yang mengkritik 47 peratus pengundi AS dalam satu rakaman video sebelum ini adalah satu tindakan yang 'sama sekali silap'.
"Dalam kempen, saya perlu berdepan dengan beratus-ratus dan kadangkala beribu-ribu ucapan serta sesi soal jawab. Kadang-kadang, berlaku kesilapan yang tidak disengajakan.
"Dalam hal ini, saya telah katakan sesuatu yang silap," katanya.
Bulan lalu, majalah Mother Jones mendedahkan rakaman video Romney mengutuk penyokong Presiden sebagai 'mangsa' yang terlalu bergantung kepada kerajaan dan lari daripada membayar cukai.
Menurut tinjauan pendapat terbaru Reuters/Ipsos, perdebatan yang disaksikan 67.2 juta penonton itu kelmarin, membantu peningkatan populariti Romney ke paras 51 peratus, kali pertama dicapai oleh beliau, sementara Obama kekal meraih sokongan 56 peratus pengundi. - REUTERS/AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121006/lu_03/Obama-ikrar-akan-terus-cabar-Romney#ixzz28Vbcc9U7
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pemberontak Syria tembak jatuh helikopter penggempur

BEIRUT 6 Okt. - Pemberontak Syria menembak jatuh sebuah helikopter penggempur di timur wilayah Damsyik yang dikuasai Tentera Pembebasan Syria (FSA), semalam, kata sebuah kumpulan pemerhati.
Kumpulan Pemantau Hak Asasi Manusia Syria berkata, helikopter tersebut ditembak jatuh di pekan Saqba dekat kawasan Ghuta Timur.
Pada awal laporan, kumpulan aktivis yang berpangkalan di Britain itu mendakwa sebuah pesawat pejuang yang ditembak jatuh. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121006/lu_12/Pemberontak-Syria-tembak-jatuh-helikopter-penggempur#ixzz28VbKdsrT
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Rayuan Abu Hamza tidak diekstradisi ke AS ditolak

LONDON 6 Okt. - Pemimpin radikal Islam, Abu Hamza gagal dalam rayuannya di Mahkamah Tinggi di sini semalam untuk menghalang diekstradisi dari Britain ke Amerika Syarikat (AS) bagi menghadap pertuduhan melakukan keganasan.
Hakim John Thomas berkata, permohonan Hamza dan empat pengikutnya ditolak dan proses ekstradisi kelima-lima tertuduh ke AS akan dilaksanakan secepat mungkin.
Dua hakim di mahkamah itu menolak permohonan Hamza, 54, yang menuntut tidak diekstradisikan atas alasan mahu menjalani ujian perubatan bagi menilai kesihatannya untuk dibicarakan di AS.
Permohonan empat pengikutnya, Khaled Al-Fawwaz, Syed Tahla Ahsan, Adel Abdul Bary dan Babar Ahmad turut ditolak. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121006/lu_09/Rayuan-Abu-Hamza-tidak-diekstradisi-ke-AS-ditolak#ixzz28Vas8Gzt
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Turki bersedia bertindak lebih tegas terhadap Syria

ISTANBUL 6 Okt. - Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan semalam mengulangi amarannya terhadap Syria bahawa negara jirannya itu akan 'membayar harga tinggi' sekiranya kejadian serangan berlaku lagi di negara ini.
Erdogan menegaskan, Turki tidak mahu memulakan peperangan tetapi bersedia untuk bertindak lebih tegas jika negaranya terancam dengan serangan tentera Syria.
"Saya mengulangi amaran terhadap kerajaan Damsyik dan penyokongnya agar tidak menguji kesabaran Turki," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121006/lu_10/Turki-bersedia-bertindak-lebih-tegas-terhadap-Syria#ixzz28VagdKV8
© Utusan Melayu (M) Bhd 

PBB kutuk Syria serang TurkiAKCAKALE, Turki 5 Okt. - Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengutuk sekeras-kerasnya tindakan Syria menyerang bandar sempadan Turki, Akcakale, yang mengorbankan lima sekeluarga, kelmarin.
Presiden badan itu, Gert Rosenthal berkata, insiden tersebut menunjukkan krisis di Syria memberi kesan serius kepada keselamatan negara-negara jiran dan keamanan serantau.
"Majlis ini meminta pencabulan undang-undang antarabangsa seperti itu dihentikan serta-merta dan tidak diulangi lagi," kata beliau yang juga merupakan Duta Guatemala ke PBB.
Majlis itu turut meminta kerajaan Syria menghormati kedaulatan dan integriti wilayah jiran-jirannya.
"Anggota Majlis Keselamatan juga meminta kedua-dua pihak agar tidak terus bertelagah," kata Rosenthal.
Dalam kejadian yang berlaku kelmarin, pasukan tentera Turki bertindak membalas serangan Syria dan dalam masa yang sama Parlimen Turki turut memberi lampu hijau berhubung serangan balas berkenaan.
Bagaimanapun, Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan berkata, pihaknya tidak merancang untuk berperang namun bertindak bagi melindungi negaranya.
Keadaan di sempadan itu hari ini kembali tenang tanpa ada tindakan balas dari Turki.
Dalam perkembangan berkaitan di Syria, pesawat tempur tentera hari ini membedil Homs, serangan kali pertama menyaksikan penggunaan jet pejuang di bandar berkenaan.
Pengarah Pertubuhan Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia, Rami Abdel Rahman berkata, serangan di daerah Khaldiyeh tersebut merupakan yang terburuk di Homs dalam tempoh lima bulan. - AFP/ DPA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121006/lu_01/PBB-kutuk-Syria-serang-Turki#ixzz28VaMieg7
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tiga Ahli Parlimen Kyrgyzstan cuba rampas kuasa


Tiga Ahli Parlimen Kyrgyzstan cuba rampas kuasa
Polis meleraikan peserta tunjuk perasaan di Bishkek.
BISHKEK - Polis Kyrgyzstan semalam menahan tiga Ahli Parlimen dipercayai mengetuai sekumpulan penunjuk perasaan dalam cubaan menyerbu bangunan ibu pejabat kerajaan sebagai bantahan terhadap isu lombong emas yang dimiliki oleh Kanada.
Media tempatan melaporkan, pertempuran antara polis dengan penyokong pembangkang, Ata Zhurt adalah yang terburuk sejak pemberontakan menggulingkan bekas Presiden Kurmanbek Bakiyev pada April 2010.
Demonstrasi kelmarin, pada mulanya diadakan secara aman bertujuan mendesak kerajaan mengambil semula lombong emas Kumtor yang dimiliki syarikat Kanada, Centerra Gold bertukar ganas dengan campur tangan Ahli Parlimen dan kumpulan aktivis.
Ahli Parlimen, Kamchibek Tashiyev, Sadyr Zhaparov dan Talant Mamytov ditahan atas tuduhan melakukan rampasan kuasa dan pihak pendakwa raya mempunyai 48 jam untuk memfailkan kes tersebut di mahkamah.
Jurucakap Ata Zhurt, Nurgazy Anarkulov percaya, penahanan Ahli Parlimen itu bermotifkan politik dan penganiayaan.
“Mereka berjuang demi kepentingan rakyat  dan untuk masa depan negara ini,” katanya. - Reuters

The Finish, buku terbaru Osama diburu terbit 16 Okt

WASHINGTON — The Finish, buku terbaru mendakwa Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama sebenarnya mahu membawa Osama bin Laden ke muka pengadilan sekiranya pemimpin Al-Qaeda itu menyerah diri semasa diserbu Mei 2011, akan berada di pasaran 16 Oktober ini.

Laporan AP menyebut bahawa penulisnya, Mark Bowden memetik kata-kata Obama sebagai berkata, presiden itu berfikir beliau boleh membuat hujah politik yang kukuh dengan memberi Osama hak penuh sebagai defendan jenayah bagi  menunjukkan keadilan tetap diberikan.

Bowden yang menulis buku mengenai serbuan yang akhirnya membunuh Osama berkata, Obama menjangkakan pemimpin yang dikaitkan dengan keganasan itu akan terus berjuang.

Obama buat pertama kali mencadangkan agar pengganas diperlu dibicarakan.

Sementara itu, seorang pegawai AS berkata, pasukan tentera telah diarahkan untuk menangkap Osama jika beliau menyerah kalah atau membunuhnya jika dia mengugut mereka.

Obama bertanding semula pada pemilihan Presiden AS bulan depan.

Osama dibunuh oleh pasukan khas Mei 2011.

Lebih 90 peratus kedai ditutup di selatan ThaiBANGKOK - Lebih 90 peratus kedai di tiga wilayah bergolak di selatan Thai terus ditutup pada Jumaat, tiga minggu berturut-turut berikutan khabar angin kemungkin berlaku ancaman sekiranya para pekedai tidak mematuhi 'arahan' menutup kedai mereka.
 
Khabar angin yang disebarkan dari mulut ke mulut itu telah mengancam ekonomi di Narathiwat, Pattani dan Yala.
 
Kebanyakan pekedai bimbang mereka akan menjadi sasaran keganasan sekiranya mereka tidak menghiraukan arahan yang didakwa dikeluarkan bagi menghormati hari Jumaat, hari mulia untuk orang Islam.
 
Tinjauan Bernama mendapati kedai seperti kedai runcit, kedai emas, pasar barangan am, gerai makan dan restoran hampir lengang sementara separuh kedai serbaneka dan stesen minyak ditutup.
 
Orang ramai juga enggan membeli-belah kerana bimbang mereka menjadi sasaran sekiranya mereka turut ingkar kepada arahan berkenaan.

Namun pasar raya dan bank didapati dibuka seperti biasa.
 
Khabar angin tersebut turut menjejaskan perkhidmatan pengangkutan ekoran van antara daerah dan wilayah yang beroperasi selepas solat Jumaat hanya bermula kira-kira 1.15 petang.
 
Tidak jelas pihak mana yang bertanggungjawab menyebarkan khabar angin tersebut tetapi nampaknya penduduk di tiga wilayah berkenaan menganggapnya sebagai serius.
 
Kebimbangan mereka ditambah lagi dengan beberapa kejadian tembak di kedai-kedai emas dan pengeboman di bandar Saiburi pada 21 Sept lalu dan khabar angin yang tersebar luas bahawa mereka menjadi sasaran kerana enggan mematuhi perintah.
 
'Kami tidak mahu mengambil risiko," kata Karim Anshari, seorang pekedai di Pattani.

Berikutan perkembangan yang berlaku sejak dua minggu lalu, pihak kerajaan telah mengambil beberapa langkah termasuk meminta pemimpin agama Islam untuk mengumumkan bahawa bekerja di hari Jumaat tidak bercanggah dengan ajaran Islam.
 
Islam tidak melarang pengikutnya bekerja pada hari Jumaat, tetapi lelaki Islam mesti bersolat Jumaat.
 
Namun pihak peniaga dan orang ramai terus bimbang dengan keselamatan mereka walaupun pihak keselamatan memberi jaminan bahawa aspek keselamatan di tiga wilayah berkenaan akan dipertingkat.
 
Komander Tentera Wilayah Keempat, Lt Jen Udomchai Thammasarorath berkata puak pelampau menggunakan taktik untuk menyemai ketakutan di kalangan penduduk.
 
"Mereka menyalah guna Islam bagi memenuhi objektf mereka," katanya.
 
Lebih 5,000 orang terkorban sejak pihak pemisah yang disyaki mengangkat senjata bagi memperjuangkan kemerdekaan di tiga wilayah itu sejak lapan tahun lalu. - Bernama

Pas dakwa buku teks Bahasa Arab Tingkatan 5 ada lebih 200 kesilapanNasrudin Hassan
Nasrudin Hassan
SHAH ALAM - Ketua Pemuda Pas Pusat, Nasrudin Hassan mendakwa buku teks Bahasa Arab Tingkatan 5 mengandungi lebih 200 kesalahan utama, antaranya tatabahasa, metodologi bahasa dan susun atur bahasa dan ejaan.
"Sungguh memeranjatkan. Bagaimana Kementerian Pelajaran boleh mengeluarkan sebuah buku teks Bahasa Arab Tingkatan 5 yang menjadi silibus (peperiksaan) Sijil Pelajaran Malaysia, mengandungi lebih 200 kesalahan utama.

"Kesalahan yang melibatkan nahu tatabahasa, metodologi bahasa dan susunatur bahasa dan ejaannya," katanya dalam satu kenyataan.

Sehubungan itu kata beliau, Dewan Pemuda Pas mahu Menteri Pelajaran bertanggungjawab penuh di atas kecuaian melampau yang merisikokan masa depan pelajar.

"Apakah kegagalan hampir 50 peratus pelajar yang menduduki peperiksaan kemasukan ke Universiti di Timur Tengah khasnya Mesir adalah berpunca dari silibus yang salah?" katanya lagi.

Nasrudin berkata, kesilapan ketara seperti itu sewajarnya tidak berlaku.

Katanya, "bukan sahaja ia merosakkan masa depan pelajar yang gagal menguasai bahasa Arab dengan baik tetapi juga melibatkan pembaziran dengan kos yang tinggi."

Justeru kata beliau, pihaknya mahu Dewan Pemuda Pas mahu mengetahui jumlah cetakan buku tersebut dan berapa pula kos percetakannya.

"Jangan hanya kerana kelalaian atau kecuaian yang didiamkan, mengorbankan wang rakyat," katanya lagi.

Kata Nasrudin, sebelum ini negara telah gempar dengan sedikit kesilapan pada novel Interlok yang akhirnya mencetuskan perdebatan para sasterawan negara dan cerdik pandai.

"Malang Kementerian Pelajaran tidak mempelajari kesilapan lalu. Akhirnya mempertaruhkan masa depan pelajar," katanya lagi.

Guan Eng cabar PM isytihar harta

Lim Guan Eng
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng
SHAH ALAM – Semua pemimpin kerajaan dan Barisan Nasional (BN) termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dicabar mengisytiharkan harta masing-masing  jika mereka ikhlas dan bersungguh-sungguh mahu membanteras rasuah.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, selain pengisytiharan harta, kerajaan BN juga harus laksanakan tender terbuka, melarang ahli keluarga mereka mempunyai urusan perniagaan dengan kerajaan serta gugurkan pemimpin yang amalkan gaya hidup mewah.

“Sekali lagi, Najib telah gagal buktikan diri dalam usaha membanteras rasuah sehingga Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam boleh dengan bangganya menganjurkan kenduri kahwin anaknya untuk seramai 130,000 orang. Tidak kisahlah siapa yang bayar atau berapa jumlah harga kenduri tersebut.

“Dan sehingga kini juga tiada jawapan kepada soalan yang ditanya tentang kekayaan keluarga Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud,” katanya.

Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, sekiranya Najib mahu meyakinkan rakyat, beliau disarankan mengikut tindakan Kerajaan Pulau Pinang yang telah pun membuat pengisytiharan harta secara terbuka.

“Pada masa yang sama, pemimpin BN yang hidup mewah dengan rumah mewah, kereta dan plat nombor yang mahal harus digugurkan. Ahli-ahli keluarga juga harus dilarang terlibat sebarang urusan perniagaan dengan
kerajaan

“Satu elemen yang yang wajib dalam usaha membanteras rasuah adalah untuk menginstitusikan tender terbuka. Tanpa tender terbuka, projek-projek awam dirunding secara terus dan dianugerahkan kepada kroni yang menyebabkan rakyat kerugian,” katanya.

Selain itu, Guan Eng turut mempertikaikan peruntukan RM386 juta untuk 57 Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di Sabah dan Sarawak seperti yang diumumkan Perdana Menteri dalam Belanjawan 2013.

KDN siasat dakwaan Suaram sogok pegawai kerajaan

 Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
PETALING JAYA - Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan menyiasat dakwaan penjawat awam menerima wang sogokan daripada Suara Rakyat Malaysia (Suaram) sebagai habuan kepada penyaluran maklumat rahsia negara.
 
Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pemantauan yang berterusan akan dijalankan terhadap sebarang aktiviti yang boleh menjejaskan keselamatan negara.
 
"Saya tidak boleh sahkan atau nafikan dakwaan itu tetapi kita akan pantau perkara-perkara yang sensitif melibatkan kepentingan negara sama ada maklumat, wang ringgit dan juga orang-orang luar," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Keselamatan Wanita di sebuah sekolah di sini hari ini.
 
Beliau mengulas kenyataan akhbar oleh Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah semalam yang mendakwa sejumlah RM100 juta dana asing dipercayai telah dibawa masuk sepanjang operasi Suaram di negara ini.
 
Wang tersebut juga dipercayai digunakan untuk merasuah beberapa kakitangan kerajaan dalam membuat keputusan yang memihak kepada kepentingan sekutu Suaram serta mendapatkan maklumat dan rahsia kerajaan dalam negara.

Sementara itu, Hishammuddin, yang juga Naib Presiden Umno, menasihatkan orang ramai agar tidak terpengaruh dengan tindakan sesetengah pihak yang mempolitikkan isu majlis kenduri kahwin anak lelaki Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.
 
"Saya nak ingatkan orang ramai kalau kita nak berpolitik pun ada had dan batasan dan jangan kita terikut-ikut amalan kebencian dan serangan peribadi sehingga kerja kahwin pun dipolitikkan," katanya
 
"Esok saya akan jumpa Ali Rustam dan beritahu jangan kecewa kerana benda ini (sengaja ditimbulkan) kerana musim politik," katanya. - Bernama

Rakhine tiada liputan Internet


       
YANGON: Pengamal media yang akan menyertai kumpulan utama untuk bertugas dalam Misi Bantuan Kemanusiaan Ke Rakhine, Myanmar, Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) berkemungkinan menghadapi masalah perhubungan apabila dikhabarkan tiada perhubungan Internet di sana nanti.

Justeru, empat wakil media yang disertai wartawan Harian Metro, Mohd Hafizee Mohd Arop bersama Jurugambar, Supian Ahmad; Editor KL Pos, Tun Izhalmi Ishak serta jurukameranya, Ahmad Azhari Khairi akan bersama kumpulan pertama diketuai Naib Presiden KP1M, Mohd Farid Hssan memasuki Rakhine hari ini bagi menilai situasi keadaan di sana.


Pengurus Operasi Misi Bantuan Kemanusiaan ke Rakhine, Myanmar, KP1M, Nasir Khan Abdul Rahman berkata, perhubungan di sana amat terhad dan ini akan menyukarkan pihak media untuk menghantar berita ke Malaysia.

“Kami dapat tahu tiada perhubungan Internet di sana, namun talian telefon masih boleh digunakan, tetapi mengalami gangguan seperti talian kurang jelas,” katanya.


Nasir berkata, permit untuk memasuki Rakhine bagi 55 sukarelawan sudah diperoleh dan kumpulan pertama akan memasuki Rakhine awal sehari daripada kumpulan utama.


Katanya, ia hasil kerjasama baik diberikan kerajaan Myanmar dan disebabkan itu permit mudah untuk diperoleh dan melancarkan misi terbabit berjalan seperti dirancang.

“Alhamdulillah, kami berjaya memperoleh permit memasuki Rakhine dan misi murni yang ingin dilakukan ini tidak menghadapi masalah,” katanya.

Iran akan atasi kejatuhan rial


       
DUBAI: Iran akan menumpaskan pakatan Barat yang mensasarkan pasaran mata wang asing dan emasnya.

Seorang penasihat pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei berkata demikian semalam selepas tunjuk perasaan ganas memaksa penutupan bazar utama Teheran.
Polis bertempur dengan penunjuk perasaan dan menahan pengurup wang di sekitar bazar itu Rabu lalu ketika tunjuk perasaan ganas meletus berikutan kejatuhan nilai mata wang negara itu.

Rial Iran susut sepertiga daripada nilainya berbanding dolar Amerika Syarikat sejak seminggu lalu.


Penunjuk perasaan menggelar Presiden Mahmoud Ahmadinejad pembelot kerana melakukan kesilapan besar dalam pengurusan ekonomi negara.


Ekonomi Iran terjejas teruk akibat sekatan Barat berkait dengan program nuklearnya.

Bagaimanapun, sehingga ini, tidak ada kritikan terbuka dilemparkan terhadap orang paling berkuasa di negara itu, Ayatollah Ali Khamenei.

“Iran akan mengatasi perang psikologi dan pakatan jahat yang mensasarkan pasaran mata wang dan emasnya.” kata Gholam Ali Haddad Adel, penasihat Khamenei, kepada agensi berita separa rasmi negara itu, Fars.

“Kuasa yang sombong beranggapan Iran sudah bersedia untuk melepaskan revolusi Islam menerusi tekanan ekonomi. Tetapi kami kini dalam proses mengukuhkan kekuatan ekonomi Iran,” katanya.

Gholam Ali adalah sekutu Khamenei dan bapa mentua kepada anak pemimpin Iran itu, Mojtaba.

Kebanyakan bazar terbabit masih ditutup semalam.

Penganalisis berkata, sebarang rasa tidak puas hati pada masa akan datang akan merebak lebih cepat jika ia dibiarkan bertapak.

Ahli perniagaan berkata, bazar itu akan dibuka semula hari ini dengan kehadiran anggota keselamatan.

Ia memang ditutup pada Jumaat.

Peniaga di bazar itu yang memainkan peranan utama dalam menumbangkan raja Iran pada 1979, mempunyai pengaruh penting.

Kekacauan Rabu lalu adalah tanda jelas bahawa kesukaran ekonomi yang dihadapi kebanyakan rakyat Iran, mula turut dirasakan oleh peniaga. - Reuters

Ketua syarikat pakaian Perancis mohon maaf


         
PARIS: Ketua sebuah syarikat pakaian Perancis, Zadig & Voltaire memohon maaf kepada pelancong China selepas berkata, kedatangan mereka di sebuah hotel eksklusif yang baru tidak akan diialu-alukan.

Pengasas syarikat, Thierry Gillier memberitahu jurnal industri fesyen, ‘Women’s Wear Daily’ bulan lalu: “Kami akan memilih tetamu. Sebagai contoh, ia tidak akan dibuka kepada pelancong China.” Artikel itu bagaimanapun dipinda untuk membuang rujukan kepada pelancong China dan digantikan dengan ‘pelancong yang datang beramai-ramai menaiki bas.’ Bagaimanapun, ia tetap mencetuskan kemarahan pelayar Internet yang menyuarakan kemarahan mereka menerusi media sosial dan laman web di China.


“Ini jelas diskriminasi kaum. Tidak semua rakyat China tidak beradab. Ramai lagi yang beradab,” kata seorang pengguna portal popular China, Sina.com. - AFP

Pelajar menengah sasaran syarikat rokok


       
JEDDAH: Dianggarkan 15 peratus daripada remaja Arab Saudi merokok selepas syarikat tembakau menyasarkan pasaran mereka kepada pelajar sekolah menengah negara itu.

Pengerusi Persatuan Kebajikan Antirokok, Sulaiman Alsabi, berkata strategi syarikat tembakau itu menyebabkan kempen “Sebelum Dia Merokok” dilancarkan pertubuhan itu.


Katanya, mereka menjalankan kajian di beberapa sekolah di Riyadh bagi mengetahui bagaimana syarikat tembakau mempengaruhi pelajar. “Penyelidik mencadangkan kempen antirokok disasarkan kepada pelajar sekolah menengah,” katanya.

Menurut Sulaiman, sangat penting mendidik pelajar mengenai bahaya rokok supaya mereka sedar kesan langsung daripada amalan itu, seperti kanser dan masalah jantung. “Kira-kira 90 peratus penagih dadah merokok ketika remaja,” katanya. - GN

AS perlu hasilkan senjata serang untuk alam siber


         
WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) perlu menghasilkan senjata menyerang di ruang maya bagi melindungi negara itu daripada serangan siber.

“Jika pertahanan anda hanya untuk menyekat serangan, anda tidak akan berjaya,” kata Pengarah Agensi Keselamatan Kebangsaan dan Pemerintah Markas Siber AS, Jeneral Keith Alexander.


Berucap di satu simposium di Washington, beliau berkata: “Ada masanya kerajaan perlu melihat apa yang anda perlu buat untuk menyekat serangan sebelum ia terjadi.

“Sebahagian pertahanan kita perlu menimbang langkah menyerang.” Beliau yang bercakap di sidang kemuncak keselamatan siber yang ditaja Dewan Perniagaan Amerika Syarikat berkata, sebarang tindakan serangan siber perlu mematuhi peraturan yang sama dengan situasi ketenteraan lain.


“Kita perlu berbincang mengenai hal ini,” katanya. - AP.

Presiden Filipina pertahan Undang-Undang Jenayah Siber


       
MANILA : Presiden Benigno Aquino mempertahankan Undang-Undang Jenayah Siber semalam, walaupun mendapat tentangan daripada pengkritik yang berkata ia akan menyekat kebebasan Internet dan menakutkan pengguna dan menggalakkan tapisan kendiri.

Secara khusus, Benigno mempertahankan elemen paling kontroversi dalam undang-undang itu, iaitu sesiapa yang meletakkan komen menfitnah di internet akan menerima hukuman penjara lebih panjang daripada mereka yang melakukannya melalui media tradisi.
“Saya tidak bersetuju peruntukan itu (memfitnah) perlu dibuang. Sekiranya anda membuat kenyataan menfitnah di Internet, ia masih lagi fitnah... tidak kira apa formatnya,” kata Benigno kepada wartawan.

Satu lagi elemen kontroversi dalam undang-undang itu, yang mula diperkenalkan kelmarin, membenarkan kerajaan memantau aktiviti Internet, seperti e-mel, perbualan video dan pemesejan segera, tanpa perlu waran.


Kerajaan juga boleh bertindak menutup laman web yang dirasakan terlibat dalam aktiviti jenayah tanpa waran.


Pertubuhan Hak Asasi Manusia, pertubuhan media dan pengguna internet meluahkan kemarahan mereka dan ada yang berkata ia seperti sekatan kebebasan yang dikenakan oleh bekas diktator, Ferdinand Marcos pada tahun 1970-an.

Isu ini semakin panas diperkatakan di media sosial dan penggodam internet mula menyerang laman web kerajaan, manakala 10 petisyen difailkan di Mahkamah Agung untuk membatalkan undang-undang itu. - MT

Padah buruk jika Iran diserang: Gates


         
WASHINGTON: Bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Robert Gates memberi amaran, sebarang serangan tentera Israel atau AS ke atas Iran akan membawa padah yang amat buruk.

“Pada pendapat saya, serangan ke atas Iran akan membawa kesan yang amat teruk. Ia akan menghantui kita selama beberapa generasi di rantau itu,” kata Gates ketika berucap di Norfolk, Virginia.


Gates bagaimanapun menggesa supaya sekatan ke atas Iran ditingkatkan.

“Ia peluang terbaik kita untuk bergerak ke depan, dengan mengenakan tekanan ekonomi,” katanya.


Amerika Syarikat, Israel dan sebahagian sekutu mereka menuduh Iran berhasrat menghasilkan bom atom menerusi program nuklearnya.


Rejim Zionis berulang kali mengancam melancarkan serangan terhadap Republik Islam itu dengan bersandarkan dakwaan yang tidak mempunyai bukti kukuh. - AFP

Peguam Arab dituduh tali barut Hizbullah

BAITULMAQDIS: Pihak berkuasa Israel semalam mendakwa seorang peguam keturunan Arab warga negara itu atas tuduhan mengintip untuk kumpulan Hizbullah Lubnan. Milad Khatib dituduh mengumpulan maklumat mengenai keselamatan presiden Zionis dan penempatan tentera.
Menurut kenyataan agensi perisikan tempatan, Shin Bet, Milad, 26, dari Kampung Majd al-Krum mula bekerja untuk cabang Hizbullah di Denmark pada 2009.
Dia diarah mengumpulkan maklumat mengenai pangkalan tentera dan senjata Zionis di samping butiran mengenai kawalan keselamatan dan rombongan presiden Israel serta pegawai awam lain.

Ogos lalu, Milad didakwa mengekori Presiden Israel, Shimon Perez di kampung halamannya, mengumpulkan maklumat mengenai keselamatannya.


Pihak berkuasa Zionis menuduhnya merancang menyalurkan maklumat itu kepada ejen Hizbullah tetapi ditangkap sebelum dapat berbuat demikian.

Setakat ini, tidak jelas maklumat yang pernah dibekalkan Milad kepada Hizbullah. - Reuters 

cari burung hantu

Hanya di Syria.... Sunni dibunuh, bahkan sebelum lahir...