Tuesday, May 3, 2011

Kumpulan militan harap berita kematian tidak benarDUBAI: Anggota-anggota forum kumpulan militan semalam berkata mereka berdoa agar berita kematian Osama bin Laden tidak betul dan membayangkan kemungkinan melakukan tindak balas.
Kenyataan itu dibuat sebagai reaksi terhadap pengumuman Washington bahawa ketua Al-Qaeda itu terbunuh dalam satu kejadian tembak-menembak dengan pasukan tentera khas Amerika Syarikat lewat kelmarin.'Oh Tuhan, tolong jangan jadikan berita ini sesuatu yang benar... Tuhan melaknatimu Obama,' kata satu pesanan dalam bahasa Arab yang disiarkan di laman forum itu.'Wahai rakyat Amerika... masih halal bagi kami memenggal leher-leher kamu,' tambahnya.Sepasukan tentera khas Amerika membunuh Osama dalam satu serbuan ke atas tempat persembunyiannya di Pakistan, kata Presiden Barack Obama, mengakhiri usaha memburu dalang serangan pengganas di New York pada 11 September 2001 itu sejak hampir 10 tahun lalu.Pembunuhan Osama di sebuah rumah mewah di sebuah daerah di luar Islamabad menjadi satu tamparan simbolik kepada rangkaian kumpulan militan sedunia, walaupun forum kumpulan militan tersebut menyiarkan pesanan bahawa hal itu tidak akan mengubah komitmen mereka untuk menentang kuasa-kuasa Barat.'Osama mungkin terbunuh tetapi mesej jihadnya tidak akan mati. Saudara-saudara, tunggu dan lihat. Kematiannya akan menjadi satu rahmat yang terselindung,' menurut satu kenyataan yang disiarkan dalam satu lagi laman forum kumpulan militan.Sementara itu, di Peshawar, Pakistan, cabang kumpulan Taleban di negara itu semalam mengeluarkan ancaman akan menyerang Pakistan dan Amerika.'Jika dia mati syahid, kami akan membalas dendam terhadap kematiannya dan melancarkan seranganserangan terhadap pemerintah Amerika dan Pakistan dan pasukan keselamatan mereka,' kata jurucakap kumpulan itu, Ehsanullah Ehsan, kepada agensi berita AFP menerusi telefon dari satu lokasi yang tidak didedahkan.Jurucakap Taleban itu berkata kumpulan militan tersebut sendiri belum dapat mengesahkan kematian Osama seperti yang diumumkann oleh Encik Obama.'Jika dia menjadi syahid, ia satu kemenangan besar buat kami kerana mati syahid adalah matlamat kami semua,' ujarnya. -- Reuters, AFP.cyberita

Amaran kemungkinan keganasan anti-Amerika meningkatWASHINGTON: Jabatan Negara Amerika Syariakt semalam memberi amaran kepada kedutaankedutaan Amerika mengenai kemungkinan meningkatnya keganasan anti-Amerika selepas pembunuhan ketua Al-Qaeda, Osama bin Laden, oleh pasukan tentera Amerika di Pakistan.
Jabatan tersebut mengeluarkan amaran itu sejurus selepas Presiden Barack Obama awal semalam mengumumkan kematian Osama dalam satu operasi tentera.Ia memberi amaran mengenai 'kemungkinan bertambahnya keganasan anti-Amerika menyusuli kegiatan antipengganasan di Pakistan baru-baru ini'.'Memandangkan ketidaktentuan dan ketidakstabilan suasana masa kini, warga Amerika di kawasan-kawasan di mana perkembangan baru-baru ini boleh menyebabkan keganasan anti-Amerika, digesa agar membataskan perjalanan mereka di luar rumah dan hotel masing-masing dan mengelak daripada perhimpunan dan demonstrasi beramai-ramai,' menurut kenyataan Jabatan Negara itu.Kenyataan amaran tersebut berkata operasi kedutaan Amerika akan diteruskan 'seberapa mungkin di bawah hambatan-hambatan apa saja suasana keselamatan yang berkembang'.Ia menegaskan bahawa beberapa kedutaan dan konsulat mungkin ditutup atau menggantung perkhidmatan awamnya buat sementara, bergantung pada keadaan.Encik Obama awal semalam turut memberi amaran kepada warga Amerika supaya senantiasa berwaspada, walaupun selepas kematian Osama.Meskipun sebarang ancaman yang boleh diambil serius tidak berlaku ketika ini, risiko serangan masih ada, katanya.Jabatan Keselamatan Tanah Air (DHS) Amerika dan Biro Siasatan Federal (FBI) belum mengeluarkan sebarang amaran mengenai ancaman menyusuli berita kematian Osama di Pakistan, tetapi ehwal keselamatan dijangka menjadi lebih penting di negara itu untuk melindunginya daripada sebarang kemungkinan tindak balas.'Tidak ada keraguan lagi bahawa Al-Qaeda akan terus menyerang kita. Kita mesti dan kita akan kekal berwaspada di sini dan di luar negara,' kata Encik Obama dalam satu kenyataannya yang disiarkan menerusi televisyen awal semalam ketika beliau mengumumkan pembunuhan Osama oleh pasukan tentera Amerika.Para pegawai DHS dan FBI, bagaimanapun, tidak memberikan ulasan segera berhubung risiko serangan atau sebarang ancaman baru itu.Walaupun Osama dilihat sebagai ketua Al-Qaeda, peranannya tidak lebih daripada seorang ketua 'boneka' sahaja kerana dia sering terpaksa bersembunyi daripada pasukan tentera Amerika, kata pakar-pakar.Sebaliknya, sekutu-sekutu kumpulan militannya yang lebih banyak melancarkan serangan-serangan.Kebanyakan serangan pengganas terhadap kepentingan Amerika, misalnya, telah dilancarkan oleh sekutu Al-Qaeda di Yaman, iaitu Al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP).Kumpulan itu mendakwa bertanggungjawab terhadap percubaan menghantar bahan letupan yang dibawa dalam sebuah pesawat kargo yang dijadualkan terbang ke Amerika pada Oktober tahun lalu, sebelum ia dipintas dan gagal diletupkan. -- AP, Reuters.cyberita

AS semakin terancam?
DUA anggota polis berdiri di sebelah poster orang yang paling dikehendaki, Osama bin Laden di New York pada 18 September 2001. - REUTERS


BERITA kematian perancang serangan 11 September 2001 di Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York, Osama bin Laden dalam serangan tentera Amerika Syarikat (AS) telah menggemparkan dunia.
Ada yang gembira dengan berita tersebut terutama mereka yang kehilangan ahli keluarga, rakan dan kenalan dalam serangan-serangan yang didalangi pengganas paling dikehendaki itu dan ada juga yang tidak mempercayainya.
Bagaimanapun, bagi mereka yang berkongsi pandangan dengan ketua rangkaian keganasan, al-Qaeda itu, merasakan kematian Osama satu kehilangan besar dan kerugian.
AS mendakwa berjaya membunuh Osama dalam satu serangan yang diketuai tentera negara itu di Pakistan, kelmarin. Presiden AS, Barrack Obama menyatakan mayat Osama kini berada dalam simpanan negara itu.
Pengumuman kematian tersebut menimbulkan perasaan ingin tahu yang tinggi di kalangan orang ramai mengenai maklumat terperinci berhubung bagaimana, bila dan di mana ketua al-Qaeda itu dibunuh, selain apakah kesan dan impak kematiannya.
Jika dilihat latar belakang Osama, pasti ramai yang tidak mempercayai beliau akan menjadi penjenayah paling dikehendaki di dunia.
Ini kerana Osama yang dilahirkan di Jeddah, Arab Saudi pada 1957, merupakan anak ke-17 kepada seorang hartawan pembinaan di negara itu.
Osama juga merupakan seorang yang berjaya dalam kerjayanya. Sebagai seorang jurutera sivil, beliau terkenal dalam sektor pembinaan dan dianggarkan memiliki aset dan harta bernilai AS$400 juta (RM1.2 bilion).
Dia turut dilaporkan mempunyai tiga orang isteri dan lebih 20 orang anak.
Osama bekerja di syarikat bapanya sebelum menyertai perang di Afghanistan menentang penaklukan Kesatuan Soviet di negara itu pada 1979 di mana dia dilapor mula menubuhkan kem dan pusat ketenteraan al-Qaeda pada 1988.
Dia pulang semula ke Arab Saudi selepas askar Kesatuan Soviet berundur dari Afghanistan pada 1989, namun setahun kemudian berpindah pula ke Yemen kerana kecewa atas tindakan pemerintah Arab Saudi, negara kelahirannya membenarkan tentera AS menggunakan negara itu sebagai pangkalan menyerang Iraq semasa Perang Teluk.
Selepas dibuang oleh keluarga dan kerakyatan beliau ditarik pada 1994 kerana didakwa menyalurkan dana untuk aktiviti keganasan, Osama menetap di Afghanistan.
Dengan membentuk hubungan dengan beberapa organisasi pelampau dari pelbagai negara, dia menjadikan al-Qaeda sebagai nukleus dalam kempennya menghalau rakyat Amerika dan Israel dari negara-negara Arab.
Osama turut dituduh oleh AS mendalangi serangan bom ke atas berek tentera AS di Dhahran, Arab Saudi pada 1996, Kedutaan AS di Kenya dan Tanzania (1998) selain kapal perang AS di Yemen pada 2000.
Nama Osama dimasukkan dalam senarai pengganas paling dikehendaki di AS pada 1999 dengan tawaran hadiah bernilai AS$5 juta (RM15 juta).
AS mula melancarkan serangan besar-besaran ke atas al-Qaeda dan tuan rumah kepada kumpulan itu di Afghanistan, Taliban selepas AS mengisytiharkan Osama sebagai dalang utama dalam serangan 11 September ke atas WTC dan Pentagon.
Ketika pemburuan ke atas Osama berlanjutan sehingga mengambil masa hampir 10 tahun, AS dimalukan kerana beberapa kali gagal menemui pengganas nombor satu dunia itu.
Petunjuk-petunjuk mengenai kedudukannya tidak membantu ketika perisikan AS berterusan menerima maklumat bahawa Osama bersembunyi di sempadan Afghanistan-Pakistan.
Misi-misi dalam jumlah tidak terkira yang dilancarkan oleh tentera AS termasuk serangan peluru berpandu drone AS bagi membunuh Osama ternyata sekadar membunuh anggota Taliban dan al-Qaeda, namun Osama tetap selamat dan masih bebas.
Bagaimanapun, selepas 3,539 hari insiden serangan ke atas WTC yang mengakibatkan hampir 3,000 orang terbunuh, Osama ditemui di bandar Abbottabad, Pakistan kelmarin dan dibunuh selepas satu serangan tentera AS ke atas sebuah rumah agam di bandar itu yang dikatakan menjadi tempat persembunyian Osama.
Di AS, berita kematian Osama disambut gembira oleh penduduknya dan sekutunya.
Beribu-ribu rakyat AS berkumpul di Ground Zero, WTC bagi meraikan dan menyambut pembunuhan dalang utama serangan 11 September dan musuh AS.
Namun, adakah kematian Osama membawa perubahan terutama dalam membantu menangani keganasan? Mungkin tiada sesiapa menangis di atas kematian Osama, tetapi pembunuhannya dilihat tidak akan mengurangkan ancaman militan ke atas Washington.
AS sendiri menyedari hakikat itu dan Obama telah mengeluarkan amaran kepada rakyatnya di luar negara supaya berjaga-jaga terhadap ancaman keganasan ekoran kematian Osama.
Ini ditambah dengan perasaan tidak senang dunia Arab terhadap kehadiran AS di rantau Asia Barat yang dilihat semakin meningkat sejak pencerobohan AS di Afghanistan dan Iraq, selain konflik Israel-Palestin.
Osama yang mahu menamatkan pengaruh AS di dunia Islam, dilihat berjaya dalam beberapa insiden termasuk pengunduran AS dari Beirut, Lebanon pada 1985 selepas Hizbullah meletupkan berek tentera marin AS yang mengakibatkan 200 askar maut.
Ideologi anti-Amerika yang dibawa oleh Osama dan al-Qaeda turut dijadikan landasan beberapa kumpulan ekstremis dan militan lain di seluruh dunia.

Laut kubur Osama

GAMBAR disiarkan televisyen Pakistan menunjukkan  wajah Osama Bin Laden yang didakwa Amerika Syarikat berjaya dibunuh (kiri) berbanding gambar fail pemimpin Al-Qaeda itu. Bagaimanapun kesahihan gambar berkenaan masih dipertikaikan agensi berita antarabangsa berikutan gambar berkenaan berkedudukan sama. - Foto AFP
GAMBAR disiarkan televisyen Pakistan menunjukkan wajah Osama Bin Laden yang didakwa Amerika Syarikat berjaya dibunuh (kiri) berbanding gambar fail pemimpin Al-Qaeda itu. Bagaimanapun kesahihan gambar berkenaan masih dipertikaikan agensi berita antarabangsa berikutan gambar berkenaan berkedudukan sama. - Foto AFPPemimpin Al-Qaeda ditembak di kepala, anak lelaki turut maut dalam serangan komando AS

WASHINGTON: Osama bin Laden, pemimpin Al-Qaeda yang dikaitkan dengan serangan 11 September 2001 di Amerika Syarikat (AS), terbunuh dalam satu pertempuran dengan tentera AS di sebuah rumah di Abbottabad, kira-kira 45 kilometer di timur laut Islamabad, Pakistan, tengah malam kelmarin.

Turut terbunuh dalam serangan kira-kira 40 minit oleh pasukan gerak khas tentera laut AS itu ialah anak lelaki Osama, seorang wanita yang tidak dikenali dan dua lelaki lain.
Osama yang ditembak di kepala dikatakan memberi tentangan sebelum terbunuh dalam pertempuran yang turut membabitkan penggunaan dua helikopter. Salah sebuah helikopter AS yang menyertai operasi itu dikatakan terhempas akibat kegagalan mekanikal.
Pekarangan rumah yang diserbu dalam operasi itu adalah lapan kali ganda lebih besar daripada rumah berhampiran dan dikelilingi tembok setinggi empat hingga enam meter dengan dawai berduri, tetapi tidak mempunyai kemudahan telefon, mahupun internet.

Pegawai AS memberitahu Agensi Perisikan Pusa (CIA) menjejaki Osama di tempat persembunyiannya, sebelum pasukan elit keenam tentera laut AS diterbangkan ke lokasi itu.

Katanya, Osama ditembak di kepala dalam pertempuran itu dan pegawai AS mengesahkan identiti pemimpin Al-Qaeda itu berdasarkan rupanya. Pegawai itu bagaimanapun enggan mengulas sama ada DNA sudah dilakukan.

Presiden AS, Barack Obama ketika membuat pengumuman kejayaan operasi itu yang disiarkan secara langsung di seluruh dunia menyifatkan kematian Osama sebagai ‘keadilan akhirnya ditegakkan’.
Obama berkata tentera AS sudah mengambil mayat Osama dari tempat kejadian dan berjanji pengendalian mayat itu akan menghormati amalan Islam.

Rangkaian televisyen, Al-Jazeera melaporkan mayat Osama disemadikan di laut dan disahkan media AS yang memetik pegawai di Washington, untuk mengelak kuburnya dijadikan tempat pemujaan oleh golongan ekstrim.

Obama mengesahkan beliau mengarahkan operasi tengah malam itu, selepas AS kali pertama mendapat maklumat risikan mengenai tempat persembunyian Osama, Ogos tahun lalu.

“Satu kumpulan kecil anggota kita telah menjayakan operasi itu dengan keberanian dan keupayaan yang luar biasa. Selepas mendapat sedikit tentangan, pasukan itu membunuh Osama dan mengambil mayatnya,” kata Presiden AS itu.

Beliau berkata, tiada seorang pun tentera AS atau orang awam terbunuh dalam operasi itu.

Obama turut memuji Pakistan di atas kerjasama yang diberi negara itu. Bagaimanapun seorang pegawai berkata hanya AS mengetahui mengenai operasi itu sebelum ia dilancarkan.

Pengumuman Obama itu mencetuskan perhimpunan spontan di hadapan Rumah Putih dan di Ground Zero, tapak menara World Trade Center (WTC) yang runtuh dalam serangan 11 September 2001, selepas dirempuh dua pesawat penumpang dirampas pengganas didakwa anggota kumpulan Al-Qaeda.

Berita dramatik kematian Osama itu menutup pergolakan dunia yang dicetuskan serangan 9/11 ke atas pengganas yang mengorbankan lebih 3,000 orang.

Serangan didakwa dilakukan Al-Qaeda itu mencetuskan perang di Afghanistan, dan turut digunakan sebagai alasan oleh Amerika Syarikat dan sekutunya untuk menceroboh Iraq.

Seorang diplomat Barat di Afghanistan berkata, kematian Osama juga dijangka membawa perubahan besar kepada dasar luar AS.

“Perkembangan ini akan mengubah senario, tetapi masih kabur apakah perubahan ini,” katanya.

Kejayaan membunuh Osama dijangka mencerahkan peluang Obama dalam pemilihan presiden tahun depan, selepas Presiden George W Bush yang memulakan peperangan terhadap keganasan kira-kira 10 tahun lalu, gagal menawan atau membunuh pemimpin Al-Qaeda itu.

Ketika mengumumkan kejayaan itu, Obama mengelak nada yang mendabik dada. "Malam ini saya boleh melaporkan kepada warga Amerika dan kepada dunia bahawa Amerika Syarikat sudah melancar operasi yang membunuh pemimpin Al-Qaeda, Osama bin Laden, pengganas yang bertanggungjawab terhadap kematian beribu-ribu mangsa lelaki, wanita dan kanak-kanak yang tidak bersalah.”

Beliau berkata kematian Osama tidak bermakna keganasan akan berakhir dan menjangka Al-Qaeda akan meneruskan perjuangannya. - Agensi 

Kekasih lama turut hadir


JODOH...William dan Kate.
JODOH...William dan Kate.

SEBAIK Jecca Craig, Arabella Musgrave, Rose Farquhar, Olivia Hunt dan Isabella Anstruther-Gough-Calthorpe melangkah masuk ke Westminster Abbey Jumaat lalu, tidak dapat dibayangkan bagaimana penampilan mereka sekiranya mereka memakai gaun putih pengantin dan berjalan me�nuju ke altar.
Bagi semua bekas teman wanita William itu, mungkin mereka memikirkan, bagaimana keadaannya jika mereka yang menjadi pengantin dan mendampingi William pada hari itu.
   
  • FotoBEKAS KEKASIH...aktres Isabella (kiri) dikatakan amat digilai William pada 2004.
  • FotoKENANGAN...Jessicca adalah pacar William pada zaman remajanya.
  • FotoTURUT HADIR...Rupert Finch (kiri) bersama isterinya, Lady Natasha Rufus Isaacs pernah menjadi pacar Kate di Universiti St Andrews.
  • FotoBERLALU...Arabella juga pernah menjalin hubungan dengan William.
Walaupun sudah lapan tahun mereka tidak berhubu�ngan lagi dengan William, nampaknya putera itu masih mengekalkan persahabatan dengan semua bekas teman wanitanya.

Kebanyakan wanita itu juga sekarang sudah mempunyai pasangan masing-masing. Jecca, 28, yang berpacaran dengan William ketika zaman remaja putera itu menghadiri majlis perkahwinan ber�kenaan dengan kekasihnya, Kapten Philip Kaye - rakan William.


Isabella, 30, yang dikatakan gadis digilai William pada 2004, kini berpacaran dengan pelakon dan teman zaman kanak-kanaknya, Sam Hoare.

Olivia, 28, yang berpacaran dengan William di universiti sebelum bertemu Kate dan teman wanita William, Rose, 26, yang menjalin hubungan dengan putera itu untuk tempoh singkat selepas dia me�ninggalkan Eton turut menghadiri majlis perkahwinan diraja itu.

Begitu juga dengan Davina Duckworth-Chad - yang pernah dinamakan sebagai bakal teman hidup William, hadir ke majlis itu bersama suami, Tom Barber.

Semua wanita berkenaan hadir ke majlis perkahwinan diraja antara William dan Kate itu tampil dengan menggayakan fesyen masing-masing.

Isabella mempamerkan pakaian rekaan pereka Britain, Matthew Williamson.

Arabella, 28, yang menjadi pegawai perhubungan awam dengan butik fesyen Gucci dan menjalin hubungan cinta bersama pewaris firma perbankan, George Galliers-Pratt memilih pakaian rekaan pereka Itali, sama seperti Olivia.

Mereka pastinya menghabiskan wang ribuan paun semata-mata untuk tampil menawan bagi menghadiri majlis berprestij itu supaya setanding dengan penampilan wanita golongan bangsawan seperti Puteri Beatrice yang mengenakan rekaan Valentino Haute, Lady Kitty Spencer yang memilih rekaan Victoria Beckham dan Gabriella Windsor yang meminati hasil sentuhan Catherine Walker.

Kehadiran semua bekas teman wanita William itu membuktikan betapa teguh hubungan cinta putera terbabit dengan isterinya.

Wanita yang kurang keyakinan pasti akan merasa cemburu dan goyah sekiranya bekas kekasih bakal suaminya hadir dalam majlis perkahwinan mereka.-DM

Teratak Santai: Osama bin Laden corpse photo is fake

Teratak Santai: Osama bin Laden corpse photo is fake:
An image purporting to show Osama bin Laden’s bloody corpse
"Osama bin Laden corpse photo is fake
Image of bloodied man picked up by British newspapers has been circulating online for two yearsAn image purporting to show Osama bin Laden's bloody corpse, right, is a composite of two separate images, left and centre. Photograph: twitpic
An image apparently showing a dead Osama bin Laden broadcast on Pakistani television and picked up by British newspaper websites is a fake."

Rumah dipantau sejak Ogos


JADI BUKTI...gambar yang tersebar luas di Internet didakwa mayat Osama tetapi kesahihan imej ini diragui kerana ada kesan pengubahsuaian jelas pada janggutnya.

JADI BUKTI...gambar yang tersebar luas di Internet didakwa mayat Osama tetapi kesahihan imej ini diragui kerana ada kesan pengubahsuaian jelas pada janggutnya.

WASHINGTON: Beberapa helikopter kelihatan berlepas dalam kegelapan malam dalam satu daripada misi antipengganas paling penting dalam sejarah Amerika Syarikat. Disebabkan ia terlalu rahsia, hanya beberapa orang terpilih di kalangan pegawai kanan AS mengetahui apa yang bakal berlaku.
Lokasinya, sebuah kawasan dikawal ketat di sebuah bandar elit di Pakistan, kira-kira dua jam perjalanan dari Islamabad. Sasarannya - Osama bin Laden.

Pegawai Agensi Perisikan Pusat (CIA) menemui kawasan itu pada Ogos tahun lalu ketika memantau pergerakan seorang utusan al-Qaeda.

CIA memang mengintip utusan itu selama beberapa tahun, iaitu sejak beberapa tahanan disoal siasat mendakwa dia sangat dipercayai Osama dan berkemungkinan besar tinggal bersama pemimpin al-Qaeda itu.

Terletak di kawasan kejiranan elit, bangunan itu dikelilingi tembok setinggi sehingga enam meter dan dilengkapi kawat berduri.

Dua pintu kawalan diletakkan di satu-satunya jalan masuk ke situ.


Tingkat tiga bangunan itu dilindungi tembok khas setinggi lebih dua meter.

Walaupun terletak di kawasan elit, premis itu tidak memiliki talian telefon atau Internet, manakala penghuninya kerap membakar sampah berbanding membuangnya di luar.
Perisik percaya bangunan bernilai berjuta-juta ringgit itu dibina lima tahun lalu untuk melindungi seorang tokoh penting, tetapi mereka tertanya-tanya siapakah individu terbabit.

Selepas meneliti dan menyelidik berkali-kali, CIA hampir pasti tokoh itu adalah Osama.

Presiden Barack Obama menjelaskan mengenai operasi itu dengan panjang lebar pada malam kelmarin selepas butiran mengenainya diperoleh hasil temu bual dengan pihak berkuasa antipengganas dan perisikan.

Katanya, selama dua setengah bulan kemudian, Obama mengetuai lima mesyuarat Majlis Keselamatan Kebangsaan yang bertemu khusus untuk membincangkan sama ada Osama benar-benar bersembunyi di kediaman mewah berkenaan.

“Jika benar, bagaimana mahu bertindak ke atasnya?” katanya.

Biasanya, AS berkongsi maklumat risikan antipengganas dengan sekutu kepercayaannya seperti Britain, Kanada dan Australia, selain melancarkan operasi di Pakistan dengan kerja sama pasukan keselamatan negara berkenaan.

Namun, misi semalam terlalu penting dan amat sulit.

Pada 29 April, Obama meluluskan operasi membunuh Osama.

Ia memerlukan ketepatan mutlak, mengatasi kemampuan dilakukan pesawat tanpa juruterbang AS, Predator.

Untuk menyempurnakannya, Obama mengumpulkan beberapa anggota SEAL (unit elit tentera laut) dan meletakkan mereka di bawah arahan langsung Pengarah CIA, Leon Panetta.

Bilik mesyuarat Panetta juga ditukar menjadi pusat pemerintahan khas operasi.

Butiran sebenar bagaimana serbuan dilakukan masih kabur, tetapi tiada seorang pun tentera AS cedera.

Seorang sumber kanan cuma berkata, Osama melawan ketika diserbu dan dia akhirnya terbunuh akibat tembakan di kepala.

Tepukan dan sorakan bergema di dalam pusat pemerintahan khas operasi ketika maklumat mengenai kematian Osama tiba tengah hari semalam. - Reuters, mymetro

William tolak kontrak kahwin


LONDON: Putera William dan isterinya, Kate Middleton tidak menandatangani perjanjian praperkahwinan, kata satu kenyataan, semalam.
Sumber kanan diraja berkata, tiada dokumen rasmi dibuat sebelum perkahwinan bagi melindungi harta putera itu atau memastikan Kate mengekalkan kehidupan ala bangsawan sekiranya mereka berpisah.

Mulai dari detik pertunangan mereka diumumkan, peguam perceraian mengatakan kontrak praperkahwinan - yang popular di kalangan bintang Hollywood - mungkin praktikal memandangkan perkahwinan keluarga diraja yang kurang sukses, sejak akhir-akhir ini.

Mahkamah Agung baru-baru ini menguatkuasakan kontrak praperkahwinan dalam undang-undang Inggeris.

Sumber diraja, semalam menafikan laporan bahawa William dinasihatkan membuat persetujuan rasmi tetapi menolak untuk menandatanganinya. “Sekiranya dia menolak, itu bermakna ada orang menyarankan kepadanya tetapi ia tidak berlaku,” kata sumber itu.

“Tiada perjanjian praperkahwinan dalam perkahwinan William,” tambah sumber itu.


William, 28, memperoleh 37,170 pound (RM185,850) sebagai juruterbang RAF.

Namun, dia mewarisi 6.5 juta pound (RM32.5 juta) daripada ibunya, Puteri Diana di mana melalui pelaburan jumlah itu meningkat berlipat ganda sejak kematian Diana pada 1997.
Selain itu, Putera Charles membiayai kos sara hidup William. Tahun lalu dia membelanjakan 1.6 juta pound (RM8 juta) bagi perbelanjaan peribadi untuk dirinya, isteri dan dua anaknya. Lapan tahun sebelum kematiannya, ibu Ratu Elizabeth dilaporkan mewasiatkan dua pertiga daripada wangnya kepada dana untuk cucu cicitnya. Namun, Duchess of Cambridge tidak mempunyai sebarang pendapatan.

Kate berhenti kerja daripada menguruskan perniagaan dalam talian yang dimiliki ibu bapanya Januari lalu bagi menumpukan kepada rancangan perkahwinannya. Sebelum itu, dia bekerja dengan syarikat pakaian Jigsaw.

Tanpa kontrak praperkahwinan semuanya bergantung kepada peguam untuk menguruskan penyelesaian harta perkahwinan jika pasangan itu bercerai. -DM

Taliban ancam balas dendam


ISLAMABAD: Kematian Osama bin Laden satu kehilangan besar kepada al-Qaeda, tetapi pakar berkata ia tidak akan menghalang kumpulan militan serpihan di Afghanistan dan Pakistan membalas dendam.
Malah, semalam Taliban mengancam menyerang pemimpin kerajaan Pakistan termasuk Presiden Asif Ali Zardari, selain tentera Pakistan dan Amerika Syarikat.

Jurucakap Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), Ehsanullah Ehsan, berkata kerajaan Pakistan, Asif dan tentera negara itu akan menjadi sasaran kumpulan terbabit.

Pakar hal ehwal puak Pakistan, Rahimullah Yusufzai, berkata kumpulan yang bersekutu dengan al-Qaeda dijangka bertindak balas atas kematian Osama.

“Mereka tidak akan membiarkan kematian Osama begitu saja dan kumpulan terbabit akan menunjukkan beberapa reaksi melalui serangan berani mati,” katanya.

Jika Pakistan dilihat terbabit dalam serangan ke atas tempat persembunyian Osama semalam, kemungkinan besar negara itu menjadi sasaran balas dendam.


Pengesahan Islamabad bahawa mereka tidak dimaklumkan mengenai serbuan itu pula boleh dilihat sebagai penghinaan kepada Pakistan.

Islamabad segera menyertai kempen ke atas pengganas diumum Presiden George W Bush pada 2001, tetapi berkali-kali kesal di atas korban jiwa yang terpaksa ditanggung hasil pembabitan mereka.
Lebih 4,240 orang terbunuh dalam pelbagai serangan bom dikaitkan dengan al-Qaeda sejak Julai 2007.

Sejak 2004, lebih 2,795 tentera Pakistan maut dan 8,671 lagi cedera dalam pertempuran dengan militan, Semalam, Pakistan meningkatkan kawalan keselamatan di Islamabad serta lokasi diplomatik sensitif berhampiran Abbottabad.

Sementara itu, Nato berkata, misi pertubuhan itu di Afghanistan akan diteruskan. — AFP, mymetro

Islam larang kebumi jenazah dalam air – Al-Azhar


KAHERAH 3 Mei – Islam menentang pengkebumian di dalam laut selepas pegawai Amerika Syarikat (AS) mengeluarkan kenyataan pemimpin Al-Qaeda, Osama Laden dikebumikan di dalam air, kata jurucakap Universiti Al-Azhar kepada AFP.

"Jika benar mayat itu (Osama) telah dicampak ke dalam air, maka Islam menentang sepenuhnya perkara itu," kata Mahmud Azab yang juga merupakan penasihat Imam Besar Al-Azhar, Sheikh Ahmed al-Tayeb.
Katanya, setiap mayat jika menjadi mangsa bunuh atau mati secara semulajadi mesti dihormati. Mayat penganut agama atau tidak, Islam atau Kristian, mesti dihormati.
"Islam hanya membenarkan pengkebumian di dalam tanah kecuali kes yang tidak boleh dielakkan seperti mati lemas," tambahnya.-AFP

Osama bin Laden terkorbanDUA wajah Osama semasa hidup (kiri) dan selepas terbunuh dalam serangan ketenteraan diketuai Amerika Syarikat (AS) di bandar Abbottabat, utara Islamabad. Bagaimanapun gambar kecederaan Osama itu diragui oleh banyak pihak.


WASHINGTON 2 Mei – Pemimpin rangkaian al-Qaeda, Osama bin Laden maut dalam satu operasi ketenteraan diketuai Amerika Syarikat (AS) di Pakistan, sekali gus menamatkan pemburuan selama 10 tahun yang dilancarkan AS terhadap perancang serangan ke atas Pusat Dagangan Dunia di New York pada 11 September 2001.
Presiden AS, Barack Obama dalam satu pengumuman rasmi berhubung perkara tersebut berkata, Osama terbunuh dalam satu serangan tentera AS di bandar Abbottabat, kira-kira 100 kilometer di utara Islamabad.
Beliau berkata, turut maut dalam operasi selama 40 minit diketuai Agensi Perisikan Pusat (CIA) itu ialah tiga lelaki termasuk seorang anak lelakinya dan seorang wanita.
“Keadilan telah ditegakkan,” kata Obama lewat malam tadi di White House, sambil menambah kata, jenazah ketua al-Qaeda itu kini berada dalam simpanan AS dan akan disemadikan mengikut hukum Islam.
Kematian pemimpin al-Qaeda itu turut disahkan Pengarah Risikan Antara Perkhidmatan Pakistan (ISI), Leftenan Jeneral Ahmad Shuja Pasha.
Seorang anggota al-Qaeda di Yemen yang dihubungi menerusi telefon turut mengesahkan ketua rangkaian militan itu terbunuh dan menyifatkannya sebagai ‘malapetaka’.
Beberapa jam selepas pengumuman mengenai kematian Osama dibuat, AS segera mengeluarkan amaran perjalanan kepada rakyatnya di seluruh dunia dengan menyatakan satu keganasan anti-AS mungkin tercetus.
“Jabatan Negara AS memberi amaran kepada rakyat negara ini yang berada di luar negara supaya berjaga-jaga terhadap sebarang keganasan yang mungkin berlaku,” kata jabatan tersebut dalam satu kenyataan.
Rangkaian televisyen terbesar Pakistan, Geo turut menyiarkan satu rakaman imej muka Osama yang berlumuran darah, tetapi ia masih belum disahkan. – AFP/AP/Reuters

Kampung Orang Asli baru ditemuiTEMERLOH 2 Mei – Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) menemui sebuah perkampungan Orang Asli yang didiami tujuh keluarga suku Che Wong yang tidak pernah terdedah kepada dunia luar di Kuala Gandah, Lanchang dekat sini baru-baru ini.

Pegawai Daerah Temerloh, Datuk Dr. Sallehuddin Ishak berkata, perkampungan yang dikenali sebagai Kuala Senil itu terletak kira-kira lima jam berjalan kaki dari Pusat Konservasi Gajah, Kuala Gandah.
Menurut beliau, tujuh keluarga terbabit yang tinggal dalam dua kelompok masing-masing mengamalkan cara hidup tradisional dengan bergantung kepada sumber hutan.
“Pada Januari lalu, JHEOA menemui sekelompok tiga keluarga Orang Asli selepas berjalan kaki selama empat jam di dalam hutan sebelum menemui empat lagi keluarga yang tinggal berhampiran kawasan air terjun tujuh tingkat kira-kira empat jam lagi berjalan kaki dari kelompok pertama,” katanya ketika ditemui di Kampung Kuala Senil di sini semalam.
Bagaimanapun menurut Sallehud- din, daripada tujuh keluarga terbabit, terdapat antara mereka kerap berhubung dengan masyarakat sekitar untuk mendapatkan keperluan asas.
Menurutnya, terdapat segelintir mereka memiliki motosikal yang diubah suai untuk meredah hutan.
“Segelintir mereka masih berjalan kaki menggunakan trek laluan yang dibuat untuk berhubung dengan dunia luar tetapi masih terdapat beberapa keluarga yang tidak pernah keluar dari hutan dan mengamalkan cara hidup primitif menggunakan segala sumber hutan.
“Mereka menanam padi bukit, ubi kayu dan memburu untuk mendapatkan makanan,” katanya.
Menurut beliau, tempoh perjalanan yang diambil untuk sampai ke perkampungan terbabit sekitar lima jam dan perlu bermalam jika masuk lebih jauh ke dalam hutan.
Kata Sallehuddin, beliau bersama rombongan 15 pegawai dan anggota agensi berkaitan melakukan ekspedisi ke perkampungan itu untuk memastikan kesahihan kewujudannya.
Ekspedisi yang bermula pukul 11 pagi semalam mengambil masa lima jam untuk sampai ke kampung berkenaan sebelum bertolak pulang esok.

William berbulan maduHelikopter yang dipercayai digunakan untuk membawa pasangan pengantin Diraja Britain, Putera William dan Kate (gambar kiri) berbulan madu di kepulauan Seychelles. - AGENSI


LONDON 2 Mei - Putera William dan isterinya, Kate Middleton akan berbulan madu di sebuah vila mewah di kepulauan Seychelles.
Akhbar Daily Mail melaporkan, pasangan pengantin Diraja tersebutakan menghabiskan masa selama 10 hari di sebuah vila mewah di kepulauan Lautan Hindi yang berharga AS$6,700 (RM20,770) semalam.
Pasangan tersebut sebelum ini menangguhkan bulan madu mereka selepas berkahwin Jumaat lalu.
Pegawai peribadi kepada putera berusia 28 tahun itu dilaporkan melawat lokasi rahsia bulan madu pasangan tersebut dan dipercayai berpuas hati dengan keadaannya yang tersembunyi dan tenang.
Sementara itu, sebuah helikopter dilihat membawa pasangan tersebut keluar dari Istana Buckingham pada Sabtu lalu, sehari selepas upacara perkahwinan mereka, menuju ke lokasi rahsia bulan madu dengan menaiki jet peribadi.
Sementara itu, keluarga Diraja Britain dilaporkan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana media yang cuba menganggu percutian pasangan tersebut.
Putera William yang bertugas sebagai juruterbang menyelamat dan mencari dengan Stesen Tentera Udara Diraja di Pulau Welsh, Anglesey akan kembali bertugas esok.
Akhbar Sun pula melaporkan, William akan bertugas di Pulau Falkland, lokasi peperangan antara Britain dengan Argentina pada 1982, September ini selama 10 minggu tanpa ditemani isterinya, Kate. - AFP, utusan

Harlizan tertipu janji suami Lombok

HARLIZAN bersama anaknya, Zulfaqar berjaya pulang ke Kampung Nibung, Kuala Terengganu, semalam. - Foto Rozainah Zakaria
HARLIZAN bersama anaknya, Zulfaqar berjaya pulang ke Kampung Nibung, Kuala Terengganu, semalam. - Foto Rozainah Zakaria

Tinggalkan keluarga kejar kemewahan palsu

KUALA TERENGGANU: Selepas Nooriah Abdullah, 30, wanita yang melarikan diri ke Mataram, Lombok mengikut teman lelaki sebelum berkahwin dan melahirkan seorang anak pulang ke pangkuan keluarga di Langkawi, seorang lagi wanita dari Gong Kapas, di sini yang turut lari ke Lombok kerana cinta menjejaki langkahnya apabila pulang ke pangkuan keluarganya, semalam. 

“Setahun berada di sana (Lombok), banyak mengajar saya erti kehidupan dan saya bersyukur sangat apabila harapan dan doa untuk pulang semula ke tanah air termakbul.
“Selepas melalui pengalaman pahit ini, saya menasihati wanita di luar sana supaya tidak mudah termakan janji pemuda asing sehingga berkahwin kerana apa yang saya lalui ini satu teladan yang perlu dijadikan pedoman,” kata Harlizan Ibrahim, 36, yang mengalami penderitaan dan tekanan hidup selepas lari mengikut teman lelaki pulang ke Lombok untuk berkahwin.
Harlizan berasal dari Kampung Nibong di sini, lari mengikut teman lelakinya, Abdullah Asbi, 40, pada 2009, sebelum berkahwin di sana pada Julai tahun sama, sehingga dikurniakan seorang anak lelaki berusia 12 bulan, Zulfaqar Abdullah. 

Dia yang pernah berkahwin dan bercerai sebelum itu dan dikurniakan tiga anak dijaga bekas suami berkata, dia terpedaya dengan janji manis ditaburkan suaminya itu yang dikenali ketika bekerja di ladang kelapa sawit di Sungai Tong, Setiu sejak 2005. 

Katanya, segala janji manis ditaburkan kepadanya membuatkan dia sanggup mengetepikan keluarga dan mengikut lelaki itu ke Lombok untuk berkahwin, bagaimanapun, hidup menderita selepas suaminya itu menghilangkan diri dipercayai datang semula bekerja di Malaysia ketika dia sedang hamil lima bulan. 

“Sebelum ke Lombok, suami pernah memberitahu yang dia mempunyai pelbagai kemewahan termasuk rumah, dusun dan sawah serta menabur janji akan membuka satu perniagaan buatnya ketika dia tinggal di kepulauan itu. 
“Buntu dengan kehilangan suami dan desakan hidup menyebabkan saya terpaksa menjual barang kemas untuk menampung kehidupan sehingga melahirkan anak lelaki. Akibat desakan hidup ketika menumpang di rumah abang kepada suami, saya membuat aduan kepada pihak berkuasa Indonesia sebelum ditempatkan di rumah perlindungan,” katanya yang ditemui pada sidang media di Bangunan UMNO di sini, semalam. 

Harlizan dan anaknya pulang ke pangkuan keluarganya di Kampung Nibong, di sini, kelmarin dengan bantuan Pemuda UMNO Kuala Terengganu dan Biro Pengaduan Komuniti Pemuda UMNO Malaysia yang memulakan usaha sejak tiga bulan lalu. 

Sementara itu, Ketua Pemuda UMNO Kuala Terengganu, Badrol Hisham Zaki, berkata Harlizan dibawa pulang melalui penerbangan dan selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, jam 5.30 petang kelmarin, sebelum bertolak ke negeri ini dan tiba pada jam 6 pagi semalam. 

Di KUALA LUMPUR: Dua wanita rakyat Malaysia yang selamat dibawa pulang Sabtu dan Ahad itu hasil usaha dan kerjasama antara Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO dan Penguatkuasaan Imigresen (MIGRASI), Mataram. 

Penolong Pengarah Kanan Republik Migrasi Mataram, Pulau Lombok, Indonesia, Amirudin Utomo Diwirjo, berkata kedua-dua mereka berjaya dibawa pulang hasil rundingan sejak hujung tahun lalu tanpa dikenakan sebarang tindakan undang-undang meskipun kedua-dua mereka jelas melakukan kesalahan. -bharian

Osama pejuang atau pengganas


Tak habiskan pengajian tumpu aktiviti agama, terjebak gerakan radikal


ISLAMABAD: Dilahirkan di Riyadh, Arab Saudi pada 1957, Osama bin Laden seorang daripada 54 anak Mohamad Bin Laden, pemilik empayar pembinaan di Arab Saudi dan hartawan yang mempunyai kaitan dengan keluarga diraja Arab Saudi. Ibunya berasal dari Syria. 

Pada 1969, bapanya meninggal dunia dalam kemalangan helikopter dan ketika itu Osama berusia 11 tahun dan dipercayai mewarisi kekayaan AS$80 juta (RM236 juta). Beliau kemudian melanjutkan pengajian dalam bidang kejuruteraan awam di Jeddah.
Osama, satu-satunya anak lelaki Mohammad daripada isteri ke-10, Hamida al Attas. Ibu bapanya bercerai sebaik beliau dilahirkan dan ibunya kemudian mengahwini Mohammed al-Attas. Pasangan itu mempunyai empat anak dan Osama membesar bersama adik tirinya.
Beliau dibesarkan sebagai pengikut Wahabi dan memasuki sekolah elit, Sekolah Al-Thager Model, antara 1968 hingga 1976 sebelum melanjutkan pengajian di Universiti King Abdulaziz tetapi ada sumber memberitahu beliau tidak menghabiskan pengajiannya. Beliau dilihat berminat terhadap aktiviti agama dan jihad serta kerja kebajikan. Beliau juga minat menulis sajak. 

Pada usia 17, Osama berkahwin dengan isteri pertama, Najwa Ghanem di Latakia. 
Menurut CNN, sehingga 2002, Osama dikatakan berkahwin dengan empat wanita dan mempunyai kira-kira 25 anak antara 12 hingga 24 tahun. 

Sekitar 1973, Osama mewujudkan rangkaian dengan kumpulan ekstrim Muslim dan mengembangkan empayarnya menerusi perniagaan pembinaan. 
Pada 26 Disember 1979, tentera Soviet menawan Afghanistan, perang yang mengambil masa 10 tahun dan generasi radikal Islam termasuk Osama muncul. Pada 1984, Osama ke Afghanistan untuk berjihad menentang pasukan tentera Soviet. Di sana, beliau memberi bantuan kewangan dan mengetuai 20,000 pejuang Islam yang direkrut di seluruh dunia. 

Empat tahun kemudian, Osama dipercayai menubuhkan al-Qaeda atau pangkalan. Apabila Soviet mengundurkan tenteranya dari Afghanistan pada 1989, al-Qaeda menjadi rangkaian kumpulan pelampau Islam dengan keanggotaan di antara 35 hingga 60 negara serta beribu pejabat di Afghanistan. 

Pada 1991, tentera bersekutu diketuai Amerika melancarkan perang bagi menewaskan kependudukan Iraq di Kuwait. Osama mengisytiharkan jihad terhadap Amerika kerana menempatkan tenteranya di Arab Saudi, yang juga tanah kelahiran dan dua bandar suci umat Islam. 

Pada 1992, Osama kembali ke Arab Saudi tetapi sokongannya terhadap keganasan kumpulan pelampau Islam di Mesir dan Algeria menyebabkan negara asalnya menggugurkan pasportnya dan dibuang dari Arab Saudi. 

Beliau kemudian menetap di Sudan. Arab Saudi melucutkan kewarganegaraan Osama pada 1994 selepas beliau mengeluarkan fatwa mencela Amerika dan keluarga diraja Arab Saudi. – AFP / Agensi . kosmo

Bapa roboh rumah anak sendiri


FARIDAH bersama anaknya, Mohd. Syukri membersihkan kawasan rumah mereka yang dirobohkan di Kampung Batu 13, Marang kelmarin.


MARANG – Enggan menjual rumah kepada anak sendiri, seorang bapa nekad memandu jentolak dan merobohkan rumah yang didiami enam beranak itu dalam kejadian di Kampung Batu 13, Jalan Kuala Terengganu-Kuala Berang dekat sini kelmarin.
Suspek yang berusia 67 tahun itu dikatakan bertindak demikian setelah beberapa kali cuba menghalau keluarga anaknya itu, Yusuf Mat Yasin, 52, daripada tinggal di rumah pusaka itu tetapi tidak diendahkan.
Suspek datang ke rumah tersebut bersama tiga orang lelaki yang merupakan adik-beradik tiri Yusuf kira-kira pukul 8.30 pagi dan mula merobohkan garaj kereta, bahagian dapur dan mengorek tanah menggunakan jentolak.-kosmo

Aiqqal kini rindu pergi sekolahKEADAAN badan Aiqqal yang kurus ketika diserang penyakit misteri.


KUALA LUMPUR - "Papa, mama, saya mahu lekas ke sekolah." Demikian rayu kanak-kanak penghidap penyakit misteri, Muhammad Aiqqal Azman, 12, yang mahu segera sembuh dan menjalani kehidupan sebagai murid seperti rakan seusianya setelah hampir sebulan tidak ke sekolah.
Ibunya, Wan Zuriati Wan Zulkipli, 37, berkata, anaknya itu kerap menelefon rakan-rakannya pada setiap petang untuk menanyakan mengenai keadaan di sekolah.
"Dia tetap mengulang kaji pelajaran dengan subjek Bahasa Inggeris menjadi kegemarannya agar tidak ketinggalan dalam menghadapi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini.
"Lagipun, dia seorang aktif dalam aktiviti kokurikulum seperti ahli Pengakap dan seni mempertahankan diri taekwondo," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.