Monday, March 31, 2014

Etnik Islam Tatar tuntut hak

Etnik Islam Tatar tuntut hak
Mufti Besar Rusia, Ravil Gainutdin (kanan) turut menghadiri mesyuarat tergempar Qurultai di Bakhchysarai.
31 Mac 2014
SIMFEROPOL - CRIMEA. Penduduk Islam Tatar, kelmarin mengundi untuk membentuk kerajaan sendiri susulan daripada pencerobohan Rusia di wilayah Crimea, minggu lalu.

Lebih 200 wakil dari seluruh Crimea berhimpun di bandar Bakhchysarai untuk menyertai mesyuarat tergempar Qurultay atau Kongres bagi membuat keputusan mengenai nasib kira-kira 300,000 masyarakat Islam di semenanjung Laut Hitam terbabit.

Pemimpin Tatar, Refat Chubarov berkata, semua orang perlu diberi pilihan untuk membuat keputusan bagi menentukan masa depan mereka.

"Kami juga mempunyai hak untuk membuat pilihan seperti penduduk Rusia di Crimea," tegasnya, dipetik dari AFP.

Difahamkan, selepas beberapa jam berdebat, mereka akhirnya mengundi untuk melancarkan prosedur politik dan undang-undang autonomi etnik ke atas wilayah bersejarah terbabit.

Bagaimanapun, butiran mengenai rancangan itu tidak dijelaskan sama ada etnik Tatar berkenaan turut menuntut untuk menjadi sebuah entiti autonomi di Ukraine.

‘Darth Vader’ mahu jadi Presiden Ukraine


Kiev: Ketika Ukraine cuba menstabilkan keadaan negara itu selepas dilanda pelbagai krisis, “Darth Vader” mengumumkan akan bertanding merebut jawatan presiden negara itu dengan janji mengembalikan kegemilangannya.

Seorang penunjuk perasaan yang berpakaian seperti watak jahat dalam filem Star Wars itu sering dilihat berada di Dataran Kemerdekaan Kiev ketika tunjuk perasaan musim sejuk lalu sambil diiring “Stormtroopers” - tentera elit dalam filem berkenaan, semalam diumumkan sebagai calon presiden dari Parti Internet Ukraine (UIP).

Dia menjadi terkenal kerana penampilannya itu.

“Selepas mengadakan perbincangan di peringkat parti, kami memutuskan untuk mencalonkan Vader bertanding jawatan berkenaan,” kata pemimpin parti, Dmitry Golubov.


Dengan memakai kostum serba hitam menyerupai watak berkenaan, dia terbabit dalam beberapa tindakan politik di negara itu sebelum ini.

Pada November 2013, dia dengan diiringi Stormtroopers memasuki dewan bandar raya Odessa dan mengumumkan dirinya datuk bandar.

Menurut laporan media tempatan, dia juga menuntut sebidang tanah di bandar itu bagi meletakkan “kapal angkasanya”.

“Walaupun berseorangan, saya mampu menukar sebuah republik menjadi empayar bagi mengembalikan kegemilangan Ukraine, mengembalikan wilayah yang sudah hilang dan mengembalikan kebanggan negara ini,” katanya.

Parti itu turut membayar wang pendaftaran calon “luar biasa” mereka.

Pilihan Raya Presiden Ukraine dijadualkan pada 25 Mei selepas Viktor Yanukovych yang pro-Moscow digulingkan bulan lalu.

- AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/31

246 tunggu hukuman mati


Presiden Susilo Bambang Yudhoyono semalam berkata, kerajaan berjaya membantu membebaskan 176 warga Indonesia termasuk pekerja asing daripada hukuman mati di luar negara.

Bagaimanapun, menurutnya, 246 lagi masih menunggu hukuman itu.“Kami sudah membantu membebaskan 176 rakyat kita daripada hukuman mati sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Ini bukan jumlah kecil kerana permohonan pengampunan seperti itu bukannya mudah, walaupun untuk seorang pesalah saja,” katanya selepas menemui ahli keluarga empat pekerja asing yang kini menunggu dikenakan hukuman mati di Arab Saudi.

Katanya, pesalah dimaksudkan secara amnya didapati bersalah atas tuduhan bunuh dan dadah.

Mereka yang ditemui Susilo adalah keluarga empat pesalah - Satinah dari Semarang, Tuti Tursilawati (Jawa Barat), Siti Zainab (Bangkalan, Jawa Timur) dan Karni (Brebes, Jawa Tengah).

Menurutnya, kerajaan juga berusaha sedaya upaya untuk membantu 246 warga Indonesia yang masih berdepan hukuman mati.

“Tugasnya amat sukar, namun kami melakukannya dengan ikhlas demi rakyat kita,” katanya.

Berhubung kes Satinah, Susilo berkata, dia sudah menghantar surat kepada Raja Abdullah memohon pengampunan untuk wanita itu yang disampaikan melalui Menteri Hal Ehwal Agama Maftuh Basyuni.

Satinah, 40, berdepan hukuman bunuh selepas didapati bersalah oleh mahkamah di Arab Saudi kerana membunuh majikannya Nura al-Gharib di Gaseem pada awal 2009 dan mencuri wang wanita itu.

Dia dipenjara sejak 2009 dan hukumannya dijadualkan pada 3 April ini kecuali wang darah berjumlah SAR 7.5 juta (RM6.4 juta) dibayar.

Susilo berkata, hukuman mati terhadap Satinah ditangguhkan beberapa kali sejak 2011 berikutan tiga surat diutuskan pihaknya kepada kerajaan Arab Saudi.

“Kami terus berusaha dengan harapan dapat memohon pengampunan untuknya,” kata Presiden Indonesia itu.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/31

Tatar mahu wilayah autonomi


SEBAHAGIAN delegasi menghadiri perhimpunan komuniti Tatar, Kurultai berikutan usul penubuhan ‘wilayah etnik dan autonomi’ penduduk minoriti di Semenanjung Laut Hitam itu selepas majoriti penduduk Crimea bersetuju mahu keluar dari Ukraine dan bergabung dengan Rusia di Bakhchisaray, Ukraine, kelmarin. - REUTERS
BAKHCHISARAY, Crimea 30 Mac - Wakil-wakil etnik Islam Tatar, hari ini meluluskan usul bagi penubuhan ‘wilayah etnik dan autonomi’ penduduk minoriti di Semenanjung Laut Hitam itu selepas majoriti penduduk Crimea bersetuju mahu keluar dari Ukraine dan bergabung dengan Rusia.
Pengerusi Perhimpunan Tatar Crimea, Refat Chubarov berkata, tindakan itu diambil selepas kira-kira 300,000 penduduk minoriti Islam daripada dua juta penduduk Crimea, masih mengambil pendirian menentang penggabungan wilayah ini dengan Rusia.
Refat berharap usul untuk mendapatkan wilayah autonomi itu, mendapat reaksi yang positif daripada Kiev dan Moscow.
Jelasnya, perhimpunan itu pada asalnya diadakan untuk mempertimbangkan sama ada mahu melaksanakan pungutan suara dalam kalangan penduduk Islam Tatar bagi memilih menyertai Rusia atau kekal dengan Ukraine.
"Apabila tiba masanya, etnik Islam Tatar perlu membuat keputusan penting bagi menentukan masa depan sebagai golongan minoriti.
"Saya meminta semua wakil menyokong usul penubuhan wilayah etnik dan autonomi di Crimea mengikut saluran politik dan undang-undang," katanya kepada lebih 200 wakil sebelum undian bermula.
Semasa pungutan suara pada 16 Mac lalu, penduduk Islam Tatar mengambil keputusan untuk memulaukan undian terbabit sebagai membantah usul bergabung dengan Rusia.
Moscow turut memberi tekanan kepada golongan minoriti itu agar tidak menentang penggabungan wilayah terbabit, namun usul menubuhkan wilayah autonomi memberi petanda bahawa masyarakat Islam Tatar sedia berunding status mereka dengan Rusia.
Rusia menghantar dua tokoh Islam negaranya iaitu Ketua Majlis Mufti, Ravil Gaynutdin dan Ketua Persatuan Tatarstan, Rustam Minnikhanov untuk memujuk masyarakat Islam Tatar menyebelahi Moscow. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140331/lu_01/Tatar-mahu-wilayah-autonomi#ixzz2xUQG8XwE
© Utusan Melayu (M) Bhd