Tuesday, July 30, 2013

Penyokong Mursi terus berarak
Beribu-ribu penyokong Mursi berkumpul menunaikan solat berjemaah di bandar Nasr. Kumpulan itu telah membina khemah dan mengadakan tunjuk perasaan setiap hari di Kaherah bagi mendesak tentera mengembalikan jawatan Mursi sebagai Presiden. - AGENSIKAHERAH 29 Julai - Beribu-ribu penyokong bekas Presiden Mohammed Mursi berarak ke satu kemudahan tentera di sini yang boleh meningkatkan risiko konfrantasi, selepas berpuluh-puluh penyokong Mursi ditembak mati pada hujung minggu lalu.


Jurucakap Ikhwanul Muslimin berkata, perarakan itu bermula dari Masjid Rabaa al-Adawiya di utara Kaherah, yang menjadi pusat demonstrasi bagi menuntut jawatan Mursi dikembalikan sejak beliau digulingkan pada 3 Julai lalu.


Mereka berarak ke bangunan risikan tentera yang terletak beberapa kilometer dari masjid tersebut.


Wartawan Reuters melaporkan, beribu-ribu penunjuk perasaan tersebut melaungkan ‘Darah dan jiwa kami dikorbankan untuk Mursi’ sambil berarak.


Tentera Mesir yang menyedari rancangan perarakan tersebut telah mengeluarkan kenyataan menggesa penunjuk perasaan tidak menuju ke kemudahan tentera tersebut.


Beribu-ribu penunjuk perasaan juga tidak menghiraukan ancaman tentera supaya mereka bersurai dari pusat demonstrasi tersebut.


Kira-kira 120 penyokong Mursi ditembak mati oleh pasukan keselamatan kelmarin di pusat demonstrasi tersebut, kejadian yang memburukkan lagi konflik di Mesir.


Dalam pada itu, Majlis Pertahanan Nasional Mesir, semalam memberi amaran bahawa tindakan ‘tegas dan keras’ akan diambil jika penunjuk perasaan bertindak melanggar undang-undang.


Majlis yang turut dianggotai Presiden sementara, Adly Mansour dan ketua tentera, Jeneral Abdel Fattah al-Sisi itu meminta penunjuk perasan tidak melanggar hak memberi pandangan dan mengadakan demonstrasi secara aman. - REUTERS/AFPArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130730/lu_05/Penyokong-Mursi-terus-berarak#ixzz2aWym5SBQ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Lagi, Mujahidin Taliban Serang Penjara di Pakistan, 300 Tahanan Berhasil dibebaskan, Allahu Akbar..!DERA ISMAIL KHAN (KabarDuniaIslam) - Dengan menyamar sebagai polisi lengkap dengan persenjataan, granat berpeluncur roket (RPG) dan bahan peledak, Mujahidin Taliban berhasil membebaskan lebih dari 300 tahanan, 40 di antaranya tahanan dengan "profil tinggi" pada Senin (29/07/2013) tengah malam.

Shahidullah Shahid, juru bicara Taliban Pakistan mengaku bertanggung jawab terhadap serangan yang melibatkan 150 mujahidin tersebut. "Kami mengirim mujahidin termasuk satu regu operasi syahid yang bertujuan untuk membebaskan para tahanan. Alhamdulillah, operasi berjalan dengan sukses seperti yang direncanakan Taliban untuk membebaskan setidaknya 300 tahanan," demikian Shahidullah Shahid hafidzahullah seperti yang dikutip dari Times of India.

Serangan yang terjadi di kota Dera Ismail Khan, provinsi Khyber-Pakhtunkhwa, Pakistan, dimulai dengan sebuah ledakan besar. Seorang penduduk lokal menyatakan ledakan tersebut mengguncang rumah-rumah di sekitar lingkungan penjara. Kemudian diikuti dengan serangkaian ledakan yang menghancurkan dinding pemisah penjara. Delapan Mujahidin mengenakan seragam polisi menyerbu masuk setelah dinding penjara runtuh, menahan para sipir sementara mencari mujahidin yang ditahan. Pekik takbir dan penyemangat membahana menyertai serbuan tersebut, Allahu Akbar!

Di luar penjara, Mujahidin bersenjata lengkap dikerahkan menyebar di sekeliling penjara menghalangi tentara untuk memperkuat perlawanan bersama sipir penjara. Terjadi baku tembak antara tentara Pakistan dengan Mujahidin. Namun karena kondisi yang gelap dan seragam polisi yang dikenakan Mujahidin, tentara murtad Pakistan mengaku mendapat kesulitan mengenali mereka.

Paska serangan, Mujahidin Taliban yang dilengkapi dengan RPG dan senjata mesin mengambil alih sebuah rumah sakit dan rumah penduduk di sekitar penjara, menembaki tentara murtad Pakistan yang berusaha mengejar mereka yang kemudian berbalik lari ke dalam penjara. Baku tembak berlangsung hingga tiga jam sampai tentara Pakistan mengambil alih keamanan penjara.

Sebelumnya, pejabat penjara telah menerima surat ancaman serangan namun mereka tidak mengira akan dilakukan secepat itu, ujar Kepala Sipir, Khalid Abbas pada AP. Akibat serangan tersebut kota Dera Ismail Khan telah diisolasi dan tentara murtad Pakistan kini menangani operasi pencarian para tahanan yang berhasil dibebaskan tersebut.

Dera Ismail Khan terletak di pinggiran Pakistan yang berbatasan dengan kawasan yang dikuasai Mujahidin Taliban dan Al Qaeda.

Pada April 2012, Mujahidin Taliban pernah menyerang penjara di kota Bannu, barat laut Pakistan dengan senjata otomatis dan RPG dan membebaskan hampir 400 tahanan, 20 di antaranya merupakan tahanan yang "paling berbahaya."

Salah seorang Mujahidin yang berhasil dibebaskan adalah Adnan Rasheed hafidzahullah, yang menulis nasihat untuk remaja murtad Malala Yousafzai yang ditembak Taliban pada Oktober 2012.

(KabarDuniaIslam/htp)

Al Azhar menyeru rakyat Mesir untuk memelihara menyatakan suara dengan aman.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Syeikh Al-Azhar Dr.Ahmad Toyyib yang dirakam dan disiarkan oleh televisyen rasmi negara pada 25 Julai 2013 sebagai mengulas seruan Abdul Fatah As-Sisi, Menteri Pertahanan supaya rakyat Mesir turun ke jalan-jalanraya bagi "memberikannya kuasa berhadapan dengan pengganas". 

Antara isi ucapan beliau:

-Al Azhar percaya seruan tentera esok sebagai penyatuan dan menghindari keganasan.

-Saya menyeru kepada rakyat Mesir untuk membantu ASKAR dan POLIS.

-Al Azhar menyeru rakyat Mesir untuk memelihara menyatakan suara dengan aman.

Pautan video: https://www.youtube.com/watch?v=RM80TR_ffcI

Salah satu perarakan menolak rampasan kuasa melalui Ghamrah menuju ke dataran Raba'ah..Hari ini, Gabungan Kerjasama Kebangsaan telah menyusun 34 "check point" di dua wilayah Kaherah dan Giza yang menjadi pusat perkumpulan selepas solat Jumaat tadi menuju ke dua lokasi utama himpunan "Jumaat Furqan" iaitu di Raba'ah dan Nahdhah.

Perhimpunan ini tidak termasuk berbaki di 25 buah wilayah di seluruh Mesir yang menyaksikan ratusan ribu orang keluar di setiap wilayah bagi menyatakan kemarahan kepada kenyataan As-Sisi sebelum ini.

Menurut wartawan "Al-Jazeera" yang melaporkan sebentar tadi, wilayah Sinai menyaksikan demonstrasi anti-Sisi yang belum pernah berlaku sebelumnya. Ini kerana selama setahun Presiden Mursi memberikan tumpuan untuk pembangunan wilayah Sinai yang diabaikan oleh Mubarak lebih 30 tahun. Antaranya Mursi meluluskan lebih 100,000 buah rumah kos rendah buat penduduk di wilayah itu. Namun selepas rampasan kuasa, semua projek pembangunan Sinai dihentikan oleh kerajaan kudeta.

IBRAHIM SEKUTU AS-SISITidak adil jika hanya menghalakan serangan kepada Abdul Fatah As-Sisi, Menteri Pertahanan tanpa membongkar kebobrokan sekutunya, Menteri Dalam negeri Mesir bernama Mohammed Ibrahim. Dua menteri ini pernah berkhidmat di bawah kerajaan Mursi sebelum ini tetapi khianat kepada ketua negara yang dipilih oleh rakyat secara sah.

Ibrahim pada awal pelantikannya sebagai menteri pada awal Februari 2013 dilihat banyak bekerjasama dengan pentadbiran Mursi. Ini kerana sudah beberapa menteri dilantik bagi membersihkan imej pasukan polis yang masih dibelenggu dengan "karat" Mubarak.

Pelantikan Ibrahim, yang sebelum itu merupakan Ketua Jabatan Penjara dilihat mampu membersihkan KDN dan polis dari 'tangan-tangan kotor' sehingga dia dilabel sebagai "orang Ikhwan". Pernah kumpulan sekular pemuda "6 April" mengadakan demonstrasi di kediaman Ibrahim dengan mengangkat seluar dalam dan melabelkan Ibrahim sebagai "pelacur Ikhwan Muslimin" kerana ketegasannya berhadapan dengan kumpulan pembangkang Mursi ketika itu. Dia jua mengarahkan polis mengadakan kawalan ketat di sekitar Istana Ittihadiyah yang memaksa pembangkang Mursi terpaksa berundur kerana ketegasan pasukan polis waktu itu.

Tetapi, dalam sekelip mata Ibrahim bertukar wajah menjadi pengkhianat kepada Mursi di hari-hari akhir rampasan kuasa berlaku. Dalam berhadapan suasana huru-hara yang dicetuskan oleh kumpulan Tamarrud dan militia samseng, antara yang menjadi sasaran dahsyat ialah pejabat-pejabat Ikhwan dan partinya, FJP.

Mursi dilaporkan telah menghubungi Ibrahim meminta polis berkawal di markaz Induk Ikhwan di Muqattam. Serta-merta Ibrahim membangkang arahan ketuanya itu. "Jika tuan mahu juga, sila minta askar yang jaga. Polis sama sekali tidak akan turun jaga." Demikian nada biadap Ibrahim seperti dilaporkan oleh sumber Ikhwan dan FJP. Lalu hampir ranap markaz Induk itu diserang dan dicerobohi oleh kumpulan samseng.

Ibrahim juga antara menteri yang diarahkan oleh Mursi bagi membasmi militia samseng upahan seperti dalam ucapan Mursi, akhir Jun. Malangnya, Ibrahim mengabaikan perintah tersebut kerana rupanya kementeriannya yang menjaga serta memelihara "tanzim" militia samseng itu selama ini.

HAKIKAT PENYEMBELIHAN "RABA'AH" WAKTU SAHUR 27 JULAI 2013

HAKIKAT PENYEMBELIHAN "RABA'AH" WAKTU SAHUR 27 JULAI 2013

Selepas rampasan kuasa bertarikh 3 Julai lalu, dua institusi milik rakyat iaitu tentera dan polis yang sepatutnya menjaga keselamatan mereka tapi dilihat sentiasa bekerjasama dalam membuat kacau pada siri-siri himpunan menyokong Mursi. Polis akan bertukar ganti dengan tentera dalam memerangi rakyat yang menolak rampasan kuasa. 

Jika pembunuhan "Solat Subuh" awal pagi 8 Julai lalu yang membunuh 113 orang dilakukan oleh tentera, maka pembunuhan awal pagi ini, 27 Julai pula diselia sendiri oleh pasukan polis. Bezanya kali ini angka kematian lebih tinggi berbanding pembunuhan "Solat Subuh" iaitu 200 orang.

Serangan yang bermula sebaik sahaja solat tahajjud tamat di dataran Raba'ah kira-kira jam 2.30 pagi. Ia berlaku di Jalan Austorad, berhampiran Kubur Anwar Sadat yang menjadi salah satu "pintu masuk" ke dataran Raba'ah, lokasi perkumpulan penyokong Mursi.

Operasi pembunuhan ini menyusul selepas kenyataan berbaur ugutan yang dikeluarkan oleh Menteri Dalam Negeri, Mohammed Ibrahim, malam sebelumnya. Halaman online "Al-Ahram" melaporkan Ibrahim berkata, kedua-dua himpunan itu akan dileraikan terdekat ini mengikut lunas-lunas perundangan.

Menurut "Al-Ahram", kenyataan Ibrahim itu dilafazkannya dalam satu temubual stesen televisyen tempatan dan kata Ibrahim, "Tiada faedah pada himpunan kedua-dua ini kerana Mesir tidak akan berundur kembali ke belakang."

Kenyataan 'menggila' Ibrahim ini turut dilaporkan oleh berita web "Masryl Youm" yang dituturkan Ibrahim ketika ditemubual oleh dua stesen tv tempatan iaitu "Al Hayat 2" dalam segmen "Mesir Baru" serta kali kedua melalui tv "CBC" dalam rancangan "Di Sini Ibu Kota" pada lewat hari Jumaat.

Dalam rancangan itu, Ibrahim turut mengulas himpunan "Tidak untuk Keganasan" yang diseru oleh sekutunya, As-Sisi. Kata Ibrahim, himpunan itu berjalan dengan baik di seluruh negara kecuali wilayah Iskandariah yang menyaksikan kumpulan Ikhwan Muslimin menguasai Masjid Qaid Ibrahim. Mereka juga dituduh oleh Ibrahim melepaskan tembakan kepada rakyat serta pasukan polis yang berada di luar masjid.

Demikian pembohongan Ibrahim yang diulangi sekali lagi dalam sidang media hari ini yang disiarkan secara langsung oleh tv rasmi kerajaan.

Yang lebih menghairankan, kewujudan pasukan penembak tepat yang berada di atas bangunan Fakulti Dakwah, yang terletak dalam kampus Universiti Al-Azhar di Madinah Nasr. Siapa yang mengizinkan mereka berada di bangunan milik Al-Azhar? Jika pentadbiran Al-Azhar tidak tahu-menahu, sewajarnya terdapat kenyataan rasmi dari pihak Al-Azhar yang mengutuk dan menafikan pembabitan mereka dalam tragedi ini.

Tetapi ia tentu sekali bercanggah dengan pandangan Syeikh Al-Azhar, Dr.Ahmad Toyyib. Malangnya, pada 25 Julai lalu, Syeikh Al-Azhar seperti yang disiarkan ucapannya oleh televisyen rasmi negara meminta rakyat Mesir membantu POLIS dan TENTERA, sebagai ulasan beliau kepada seruan As-Sisi sebelum itu yang meminta rakyat turun menyokongnya. Agak menghairankan, bagaimana Syeikh Al-Azhar selepas pembunuhan "Solat Subuh" 8 Julai lalu telah mengambil pendekatan "beriktikaf di rumah" tiba-tiba mengejutkan dunia pada 25 Julai lalu dengan pandangan peribadinya yang saya kira bukan mewakili ribuan ulamak Al-Azhar lain yang jelas menolak rampasan kuasa ini.

Jalanraya di hadapan Kubur Anwar Sadat itu bertukar menjadi "medan tempur" antara rakyat yang hanya berbekalkan suara takbir dengan pasukan polis yang lengkap bersenjata yang berterusan selama 4 jam tanpa henti. Tembakan polis hanya dihentikan sekitar jam 9 pagi dan ketika itu, mangsa korban telah mencecah angka lebih 100 orang. Jarak antara medan tempur dengan pentas utama Raba'ah atau hospital Raba'ah itu tidak sampai 5 kilometer. Jam 11 pagi, pihak pengurusan hospital mengumumkan hospital tersebut sudah tidak mampu lagi menampung jumlah mereka yang cedera lalu terpaksa dibawa ke hospital-hospital berdekatan.

Jam 2 petang, Ibrahim muncul di kaca televisyen bersama pembesar KDNnya. Peluang itu digunakan sepenuhnya oleh Ibrahim bagi menghembur fitnah semahunya bagi mempertahankan operasi polis. Antara lain menurut Ibrahim:

1) Polis hanya menggunakan gas pemedih mata dan langsung tidak menggunakan peluru atau senjata berhadapan dengan rakyat (atau digelarnya penyokong Ikhwan).

2) Tindakan polis itu bagi meleraikan himpunan penyokong Mursi yang dilihat cuba menguasai dan menutup laluan Jambatan 6 Oktober.

3) Pasukan polis juga terpaksa berhadapan dengan penyokong Ikhwan yang menggunakan senjata api dan tembakan turut dilepaskan kepada polis. Terdapat kecederaan yang kritikal di pihak polis.

4) Kejadian yang sama berlaku di Masjid Qaid Ibrahim apabila penyokong Ikhwan melepaskan tembakan kepada polis dan turut membunuh penduduk tempatan.

Kesemua kenyataan ini telah dinafikan oleh Ikhwan sendiri dan beberapa pertubuhan yang turut serta dalam himpunan di Raba'ah. Semua sumber dari kerajaan kudeta Mesir tidak boleh dipercayai. Sebagai contoh, sumber Kementerian Kesihatan yang memberikan angka rasmi kematian pagi ini hanya berjumlah 29 orang dan kecederaan 177 orang. Sebetulnya, 200 orang mati dan 4,500 orang cedera.

Cuma, apa yang dibimbangi Ibrahim mengulangi kenyataannya sebelum ini iaitu "Pihak polis akan meleraikan perhimpunan di dataran Raba'ah dan Nahdhah terdekat ini dengan penyelarasan bersama pihak tentera."

"Kami bercita-cita untuk berbuka puasa dalam syurga nanti.."

Terdapat mangsa yang cedera parah terkena tembakan polis di medan tempur Raba'ah pagi tadi enggan berbuka puasa walaupun dalam keadaan parah. "Kami bercita-cita untuk berbuka puasa dalam syurga nanti.." sehingga mereka menghebuskan nafas yang terakhir...

Beberapa minit sebelum azan maghrib di Mesir..Ya Allah, semoga ujian ini akan berakhir terdekat ini

Kenyataan rasmi terbaru Al-Azhar melalui Syeikh Al-Azhar, Al-Imam Al-Akbar Dr.Ahmad Toyyib dikeluarkan semalam khasnya selepas pembunuhan beramai-ramai awal pagi 27 Julai berhampiran Raba'ah.

Kenyataan rasmi terbaru Al-Azhar melalui Syeikh Al-Azhar, Al-Imam Al-Akbar Dr.Ahmad Toyyib dikeluarkan semalam khasnya selepas pembunuhan beramai-ramai awal pagi 27 Julai berhampiran Raba'ah.

Antara isi kandungan penting kenyataan beliau: 

-Al-Azhar mengutuk dengan keras dengan korban yang berlaku dan ia telah merosakkan segala usaha untuk mengadakan usaha damai (musolahah). 

-Al Azhar meminta kerajaan sementara ini mendedahkan segera hasil siasatan berkaitan peristiwa serta mengenakan hukuman segera kepada mereka yang bersalah.

-Al Azhar menyeru semua untuk memulakan inisiatif bagi duduk di meja dialog tanpa meminggirkan mana-mana pihak bagi keluar dari krisis ini.

-Memperingatkan hadis Nabi Sollallhu 'alaihi wasallam yang bermaksud, "Apabila bertembung dua orang muslim dengan senjata mereka, pembunuh dan yang dibunuh berada di dalam neraka."

Semoga Allah memelihara Mesir dan menjauhinya dari keburukan fitnah...

Terdapat dua persoalan yang masih belum terungkai:

1) Siapakah yang bertanggungjawab membenarkan bangunan Fakulti Pendidikan dan Fakulti Dakwah yang berada di dalam kampus Universiti Al-Azhar, Madinah Nasr dijadikan "kubu perang" bagi pasukan penembak tepat melepaskan tembakan kepada rakyat awam di hadapan Kubur Anwar Sadat pagi 27 Julai? Jika bukan Al-Azhar, perlu kenyataan rasmi dari pihak pentadbiran menafikannya bagi membersihkan nama Al-Azhar. Malangnya, tiada penjelasan lanjut tentang pencerobohan bangunan milik Al-Azhar oleh 'militia' ini.

2) Hadis Nabi SAW di perenggan akhir itu dalil yang menunjukkan "muslim yang bersenjata".

Persoalannya, "senjata" apa yang digunakan oleh penyokong Mursi di dataran Raba'ah selain hanya mengangkat mushaf Al-Quran? Hadis ini merujuk kepada "dua orang yang mempunyai senjata kedua-duanya" sedangkan rakyat di Raba'ah hanya memiliki 'senjata' keamanan.

Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia Syeikh Yusuf Qaradhawi mengeluarkan kenyataan terbaru

Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia Syeikh Yusuf Qaradhawi mengeluarkan kenyataan terbaru seperti yang disiarkan oleh "Al-Jazeera". Antara mesej yang disampaikan oleh beliau ialah:

1) Kepada Menteri Pertahanan, Abdul Fatah As-Sisi yang telah mengkhianat janji sewaktu mengangkat sumpah dilantik ke jawatan itu di hadapan Mursi. Sisi juga beranggapan dia telah diberikan "kuasa" melalui himpunan menyokongnya Jumaat lepas manakala selain mereka itu bukan rakyat Mesir bahkan bukan manusia. Lalu dia menggunakan "kuasa" itu melakukan apa yang disukainya.

2) Menyifatkan Adli Mansour, Presiden sementara sebagai "boneka"dan kerajaan kudeta pimpinan Perdana Menteri Hazim Beblawi sebagai "kerajaan zalim".

3) Sisi sebelum menyingkir Mursi telah memansuhkan perlembagaan 2012 yang telah diperakui dengan sokongan 64 peratus pengundi. Lalu Sisi membentuk jawatankuasa penggubal yang terdiri hanya 10 orang dalam tempoh hanya sebulan bagi mengadakan pindaan perlembagaan. Sedangkan pada zaman Mursi tahun lalu, perlembagaan dibincang oleh 100 orang panel yang mewakili pelbagai lapisan masyarakat dalam tempoh 6 bulan sebelum diadakan pungutan suara pada Disember 2012.

4) Syeikh Qaradhawi turut menyalahkan Sisi terlibat dengan pembunuhan terbesar yang membunuh lebih 140 orang dan mencederakan 4,500 yang lain.

5) Beliau mempersoalkan pendirian Syeikh Al-Azhar, Dr.Ahmad Toyyib. "Siapa yang kata bunuh manusia merupakan perkara yang lebih ringan dari dua dhoror (kaedah akhaffu dhororoin)? Pernahkah anda meminta pandangan Haiah Kibar Ulamak Al-Azhar? Wajib bagi anda untuk undur kembali dari pendirian ini. Saya menyeru saudara-saudara saya dalam Haiah Kibar Ulamak dan Lembaga Penyelidikan Islam untuk sama-sama mengkaji pendirian Syeikh Al-Azhar."

6) Mengecam media Mesir yang tidak profesional dalam melaporkan kejadian yang berlaku. "Saya menyeru Majlis Keselamatan PBB, mereka yang mulia di seluruh dunia untuk datang sendiri ke Mesir bagi melihat apa yang sebenarnya berlaku."

7) Menyeru kepada rakyat Mesir untuk turun ke Raba'ah dan "jangan takut". Turun bersama-sama keluarga dengan penuh berani. "Termasuk warga Kristian juga datang bersama-sama orang Islam lain ke Raba'ah."

Pautan video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nx9--rUUvkA

Sujud mereka kepada selain Allah..adakah ini masih tidak syirik?Sujud mereka kepada selain Allah..adakah ini masih tidak syirik? Sujud kepada gambar Basyar..Sujud kepada gambar Mubarak Terbaru, sujud kepada gambar As-Sisi..kejadian berlaku pada 27 Julai lalu di dalam Masjid Qaid Ibrahim, Iskandariah selepas militia samseng berjaya memasuki masjid tersebut.

Regim tentera Mesir semakin melampau !..yg punyai unsur Mukmin akan dimusnah tidak kira penyokong Ikhwan Muslimin atau bukan !

AL-FATIHAH..SEMOGA ROHNYA TENANG DI SANA

Mohammed Khaleed Ahmed, berusia 26 tahun berasal dari Port Fuad, dalam wilayah Port Sa'id. Beliau seorang pekerja sebuah kedai menjual minyak wangi bernama "Kedai Minyak Wangi Mukmin". 

Beliau terbunuh selepas kedai tersebut diserang oleh kumpulan militia samseng bersenjata di bawah kawalan polis di bandar tersebut. Kedai tersebut dibakar hangus dan mayat Mohammed turut rentung terbakar. Kedai tersebut menjadi sasaran semata-mata dinamakan "Mukmin",pemilik kedai dan pekerjanya amat kuat berpegang dengan Islam.

Beliau yang telah berkahwin dan baru dikurniakan cahaya mata perempuan berusia 45 hari, bukan anggota Ikhwan Muslimin atau terlibat mana-mana parti politik kecuali beliau hanya berjanggut. 

Beliau dibakar dalam keadaan sedang berpuasa..solat jenazah beliau akan disempurnakan hari ini di Masjid Al-Kabir, di bandar Port Fuad.

Kini, siapa sebenarnya "pengganas" wahai dunia?AL-FATIHAH..SEMOGA ROHNYA TENANG DI SANA

Mohammed Khaleed Ahmed, berusia 26 tahun berasal dari Port Fuad, dalam wilayah Port Sa'id. Beliau seorang pekerja sebuah kedai menjual minyak wangi bernama "Kedai Minyak Wangi Mukmin".

Beliau terbunuh selepas kedai tersebut diserang oleh kumpulan militia samseng bersenjata di bawah kawalan polis di bandar tersebut. Kedai tersebut dibakar hangus dan mayat Mohammed turut rentung terbakar. Kedai tersebut menjadi sasaran semata-mata dinamakan "Mukmin",pemilik kedai dan pekerjanya amat kuat berpegang dengan Islam.

Beliau yang telah berkahwin dan baru dikurniakan cahaya mata perempuan berusia 45 hari, bukan anggota Ikhwan Muslimin atau terlibat mana-mana parti politik kecuali beliau hanya berjanggut.

Beliau dibakar dalam keadaan sedang berpuasa..solat jenazah beliau akan disempurnakan hari ini di Masjid Al-Kabir, di bandar Port Fuad.

Kini, siapa sebenarnya "pengganas" wahai dunia?


SEORANG JURURAWAT DIKATAKAN MENERIMA SURAT TUNJUK SEBAB DARI JABATAN KESIHATAN NEGERI TERENGGANU.

Tuesday, July 30, 2013

PERGHH !!! SEORANG JURURAWAT DIKATAKAN MENERIMA SURAT TUNJUK SEBAB DARI JABATAN KESIHATAN NEGERI TERENGGANU..BACA SINI
SEORANG JURURAWAT DIKATAKAN MENERIMA SURAT TUNJUK SEBAB DARI JABATAN KESIHATAN NEGERI TERENGGANU KERANA MENERIMA KEK DARI ADUN PAS ALUR LIMBAT SEMPENA HARI JURURAWAT!!!!

Begitulah info yang diterima....Rakaman gambar diatas mengundang padah kepada seorang Jururawat yang tidak ada niat langsung mauh dijadikan bahan politik.

Difahamkan seorang jururawat dari sebuah Klinik Kesihatan di Daerah Marang, Kuala Terengganu, Terengganu telah diberi surat tunjuk sebab dari Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu kerana menerima sebuah kek dari ADUN Alor Limbat YB Ariffin Deraman sempena Hari Jururawat baru-baru ini.

Hina sangatkah menerima kek dari seorang ADUN dari Pakatan Rakyat?

Apa punya peraturan yang diguna pakai...Terima sebuah kek dari seorang ADUN yang dipilih rakyat pun menjadi suatu kesalahan??????

Harap pihak berkenaan respon jika apa yang dimaklumkan ini benar lagi sahih!!!!

Tida mau negara kita dijadikan bahan ketawa dunia dengan perkara yang kebudak-budakan ini..Langsung tidak matang politik.

Dimana letaknya asas demokrasi???? Omakau

http://kachipemas.blogspot.com/2013/07/perghh-seorang-jururawat-dikatakan.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ApaKhabarOrangKampung+%28Apa+Khabar+Orang+Kampung%29
Unlike 

Pembangkang tolak keputusan pilihan raya umum KembojaSEORANG pemuda menendang sebuah kereta polis berdekatan pusat pegundian di daerah Stung Meanchey, Phnom Penh kelmarin.


PHNOM PENH - Parti pembangkang utama Kemboja semalam menolak keputusan pilihan raya umum oleh kerajaan yang menyatakan kemenangan berpihak kepada parti pimpinan Perdana Menteri Hun Sen.
Parti Penyelamat Kebangsaan Kemboja (CNRP) sebaliknya mahu siasatan dilakukan berhubung dakwaan manipulasi besar-besaran senarai daftar pemilih.
Menurut CNRP, satu jawatankuasa disertai oleh wakil parti politik, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, pihak berkuasa pilihan raya dan pertubuhan bukan kerajaan perlu ditubuhkan untuk menyiasat dakwaan itu.
"Terdapat 1.3 juta orang yang nama mereka hilang dan tidak dapat mengundi. Kerajaan) menghapuskan hak kami untuk mengundi, bagaimana kami boleh mengiktiraf pilihan raya ini?" kata pemimpin pembangkang, Sam Rainsy.
"Ada lebih sejuta nama pengundi hantu, nama yang hanya wujud atas kertas yang boleh ditukar menjadi undi. Kita tidak boleh menerima keputusan ini," tambahnya.
CNRP menyatakan jawatankuasa itu perlu menyiapkan laporannya menjelang 31 Ogos depan.
Kelmarin, suruhanjaya pilihan raya mengumumkan Parti Rakyat Kemboja (CPP) pimpinan Hun Sen memperoleh 68 daripada 123 kerusi Parlimen manakala 55 kerusi lagi dimenangi oleh CNRP.
Keputusan tersebut menyaksikan sokongan rakyat kepada CPP kini merosot jauh selepas Hun Sen mentadbir negara selama 28 tahun.
Sebelum pilihan raya diadakan, CPP menguasai 90 kerusi Parlimen dan CNRP 29 kerusi dengan baki empat kerusi diduduki beberapa parti politik kurang popular.
CPP yang disokong media kerajaan dan sumber kewangan kukuh sebelum ini menyatakan, pihaknya yakin akan menang besar pada pilihan raya kali ini.
Di bawah pemerintahan Hun Sen, ekonomi Kemboja berubah menjadi antara yang paling pesat berkembang di Asia Tenggara.
Ekonomi negara itu banyak dibantu oleh eksport kain dan pelaburan dari China.
Namun, satu pertiga daripada 14 juta penduduk Kemboja masih hidup dengan pendapatan bawah AS$0.65 (RM2) sehari. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0730&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2aVmkmhx5 
Hakcipta terpelihara 

Bella Saphira (39) masuk Islam,

Bella Saphira (39) masuk Islam, bersyahadat di Masjid Istiqlal, Jakarta Pusat, Jumat (26/7/2013) Tepat pukul 10.00 wib. Artis dan model bintang sabun Lux bernama lengkap Bella Saphira Veronica Simanjuntak kelahiran Magelang, 6 Agustus 1973 sebelumnya pemeluk agama Protestan. Bella diketahui sudah ingin mengucapkan dua kalimat syahadat sebagai tanda dirinya masuk Islam sejak seminggu lalu. Ia pun memilih hari Jumat, yang merupakan hari baik bagi umat Muslim, untuk memeluk Islam

Sebelum prosesi syahadat calon mualaf ditanya, “Anda berkeinginan untuk masuk agama Islam karena adanya paksaan atau keinginan sendiri?" Bella menjawab pelan, "Insya Allah saya siap. Bukan karena paksaan,"

Kemudian dengan lantang,Bella mengucap dua kalimat syahadat menirukan ucapan sang ustaz. Dengan tegas pula, Bella membacakan artinya. "Saya bersaksi bahwa tidak ada Tuhan selain Allah. Dan aku bersaksi Muhammad Rasul Allah,"

Mendengar wejangan ini, Beliau langsung menutup wajahnya, dan menangis, terharu dan gembira setelah mengucap dua syahadat yang menandai dirinya resmi menjadi muslimah, kata Prof. Dr. Ali Musthafa Yakub, Imam Besar Masjid Istiqlal, yang mensyahadatkan.Ia juga memberikan beberapa literatur Islam antara lain, buku Islam di Amerika, Islam antara Perang dan Damai, 20 Menit Bersama Obama, Ramadhan bersama Ali Mustafa Yaqub, majalah Nabawi, dan lain sebagainya.

Bella diminta untuk lebih tenang dan nyaman menjadi seorang muslimah dan pelan-pelan menjalankan kewajiban beribadah. "Saya sih nggak mau langsung mengarahkan ke sana (berpuasa) dulu. Biar dia (Bella) tenang dulu, disarankan untuk beradaptasi dengan aturan ibadah yang memang diwajibkan untuk dijalani oleh umat Islam. Bella pun tak harus terburu-buru untuk melakukan semua ibadah itu. "Yang terpenting dia harus tingkatkan kualitas iman dan ibadahnya sebagai seorang muslimah,"

Banyak selebritis menjadi mualaf,
Dian Sastro
Dewi Sandra
Tamara Bleszynski
Tere
Natalie Sarah
Davina Veronica
Diego Michiels
Jono "Gugun Blues Shelter"

Juga seorang dokter yang mualaf melalui akun Twitter Jessica N Paruntu, berkicau, mendengar artis Bella Saphira resmi memeluk Islam, "Selamat ya buat artis Bella Saphira, sekarang sudah menjadi Islam,"

Journalis Islam melaporkan, edisi Ramadhan 2013

Solat Tahajjud di Medan Rabiatul Adawiyah | Malam 21 RamadhanSumber : حزب الحرية و العدالة - الصفحة الرسمية
#mesirkini — Solat Tahajjud di Medan Rabiatul Adawiyah | Malam 21 Ramadhan (8 photos)

comelnya keturunan rasulullah

Tahniah orang Selangor. Pilihan BIJAK.

Basmi syiah disokong. Mempolitikkan isu syiah, jangan sekali-kali!

Beberapa hari lepas di muka hadapan sebuah akhbar dikatakan pemimpin kanan Pas terlibat dengan Syiah. Hari ini pula buku teks sek rendah dan menengah ada unsur syiah.

Hairan..bila masanya pemimpin kanan Pas boleh tentukan isi kandungan buku teks? Siapa yg jadi kerajaan skrg sebenarnya? Sebab itu, dari awal lagi jangan kaitkan dengan politik. Tak perlu sebut mana-mana parti. Isu syiah isu bersama. Bila dikait dengan parti politik, jelaslah yang nak dimainkan hanyalah percaturan politik.

Basmi syiah disokong. Mempolitikkan isu syiah, jangan sekali-kali!

"Kami tidak akan sesekali mengangkat senjata api menentang tentera kami."

Wartawan Al Jazeera D. Parvaz, melaporkan dari demonstrasi di sekitar Masjid Rabiatul Adawiah di Madinah Nasr, berkata pasukan keselamatan berjaga-jaga telah ditubuhkan, dan ramai antara ahlinya telah menyusun beg-beg berisi pasir untuk dijadikan tembok.

Ahmed Abdel Latif, 33 tahun (gambar), ditanya apakah kelebihan kayu cota apabila berhadapan senjata api, menjawab bahawa mereka berharap ia akan menakutkan samseng-samseng yang menyerang kami semasa gas pemedih mata dilepaskan.

"Kami tidak akan sesekali mengangkat senjata api menentang tentera kami."

Sumber : AlJazeera
‪#‎mesirkini‬

Saksi tukang mandi jenazah Asy Syahid Dr Muhammad As Sayyed Ismail Al Azhari :Dari dalam biliik mayat sedang kami memandikan jenazah saudara kami Asy-Syahid Muhammad Sayyed Ahmad seorang imam di Majis Al Firdaus di Iskandariyah yang telah syahid akibat tembakan empat peluru yang dilepaskan oleh samseng pihak polis di hapadan pentas.

Aku bersumpah demi Allah semasa aku memandikan jenazah beliau, beliau kelihatan seolah-olah masih hidup bersama kami dan darah masih mengalir dari tubuhnya dan baunya sangat harum. Bergembiralah wahai si syahid.

Cukuplah Allah sebaik-baik penolong.

Sumber : شبكة نبض الاخوان
‪#‎mesirkini‬

Lihatlah perbezaan yang ketara antara dua gambar ini.

Lihatlah perbezaan yang ketara antara dua gambar ini. Cara duduk tetamu yang berbeza bila berhadapan dengan As Sisi dan juga Dr Mursi. Ini menunjukkan betapa mulianya peribadi Dr Mursi sehinggakan orang lain begitu hormat kepadanya. Sangat berbeza dengan As-Sisi sehinggakan tetamu tersebut duduk dengan cara yang tidak sopan.

Sumber : مراسلون
‪#‎mesirkini‬

NGO Thai minta bantuan MalaysiaBANGKOK - Beberapa badan bukan kerajaan di selatan Thailand merayu bantuan Malaysia mencari jalan menyelesaikan masalah pembunuhan orang Islam yang berlaku semasa proses rundingan damai yang sedang berjalan antara Kerajaan Thailand dan pihak Barisan Revolusi Nasional (BRN) sekarang.

Keputusan itu dibuat pada Seminar Tenaga Jaringan Rakyat Menjaga Pengancaman di Musim Rundingan Damai yang diadakan di Yala pada Ahad lepas dan dihadiri lebih 200 peserta.

Mereka mewakili badan bukan kerajaan seperti Jaringan Menegak Keadilan untuk Kedamaian (JOP), Jaringan guru TADIKA wilayah Selatan, Jaringan Imam wilayah Selatan dan Jaringan Sivil Masyarakat untuk Kedamaian.

Seminar yang dianjurkan Jaringan Tahanan Kes Keamanan itu membincangkan secara terbuka isu keselamatan khususnya yang melibatkan orang yang pernah menjadi tahanan kes keselamatan dan tidak bersenjata.

Thammarat Alilateh, Setiausaha JOP dan anggota panel seminar itu berkata, sudah lima anggota JOP telah ditembak mati dan amat mengharapkan anggota JOP tidak lagi menjadi sasaran semasa rundingan damai berlangsung.

Beliau berkata, JOP akan menyediakan surat rayuan untuk diserahkan kepada kedutaan Malaysia di Bangkok untuk melindungi rakyat di dalam kawasan yang sering berlaku supaya mereka tidak dibunuh.

Atif Sokkho, seorang lagi peserta seminar, berharap Malaysia yang berjaya menarik pihak kerajaan Thailand dan Barisan Revolusi Nasional ke meja rundingan damai, akan dapat membantu menyiasat kejadian pembunuhan orang Islam di selatan Thailand.

Antara kes yang dibincangkan pada seminar itu ialah kes guru tadika Ahamad Dolah yang ditembak di Betong, Yala pada 10.30 malam, 26 Julai.

Beliau yang pernah ditahan mengikut undang-undang darurat pada 2009 dan kemudian dibebaskan ditembak dengan senjata M16 di kepala dan badan di hadapan rumahnya selepas balik menunaikan solat tarawih. Terdapat 21 kelongsong peluru M16 di tempat kejadian.

Anggota panel lain ialah Adilan Ali Ishak yang mewakili Yayasan Peguam Muslim (MAC), Tuwaedaniya Tuwaemaegae dari Lembaga Patani Raya untuk Kedamaian dan Pembangunan (LEMPAR) dan Nuangnoi Thammasathian dari kumpulan FT Media.

Tuwaedaniya Tuwaemaegae memberi saranan sebagai pilihan untuk menjaga dan melindungi bekas tahanan daripada dibunuh iaitu menghilangkan diri dan berlindung di negara jiran, menjadi pelarian politik ke luar negara, atau berjuang serta melawan secara berdepan di tanah air sendiri.- Bernama

Hancurnya Kiblat Demokrasi : 80% Warga AS Jatuh Miskin Dan Menganggur

Shoutussalam - Empat dari lima warga dewasa di Amerika Serikat kini tengah berjuang keras melawan pengangguran, nyaris miskin dan hidup kurang sejahtera. Sedikitnya 80 persen warga AS mengalami ketidakamanan ekonomi dalam kehidupan mereka di tengah semakin memburuknya kondisi ekonomi AS.

Hasil survei terbaru menunjukkan ketimpangan antara warga miskin dan warga kaya semakin melebar di AS. Ketidakamanan ekonomi yang ada didasarkan pada sejumlah poin, seperti usia, identitas etnis dan juga ras. Demikian seperti dilansir CBS News, Selasa (30/7/2013).

Nampaknya bukan hal yang mengejutkan jika banyak warga kulit hitam di AS mengalami kesulitan ekonomi. Namun saat ini, hambatan ekonomi justru semakin meningkat di kalangan warga kulit putih. Sedikitnya sebanyak 63 persen warga kulit putih di AS masuk dalam kategori 'miskin'.

Bahkan menurut panduan ekonomi baru yang akan diterbitkan oleh Oxford University Press tahun depan, ketidakamanan ekonomi di kalangan warga kulit putih terutama yang berusia 60 tahun ke atas mencapai angka 76 persen. Ketidakamanan ekonomi yang dimaksud yakni angka pengangguran yang meningkat, kemudian terlalu bergantung kepada bantuan pemerintah seperti kupon makanan, atau pendapatan yang berada di bawah angka 150 persen dari garis kemiskinan.

Jika dihitung secara keseluruhan, risiko ketidakamanan ekonomi yang dihadapi oleh warga AS tanpa membedakan ras meningkat hingga 79 persen. Kondisi ini diwarnai dengan menurunnya angka pernikahan dan meningkatnya jumlah ibu tumah tangga yang hidup dalam kemiskinan.

"Inilah saatnya rakyat Amerika memahami bahwa ketimpangan yang besar di negara ini, terutama dari sektor pendidikan dan harapan hidup dalam kemiskinan, yang terus meningkat akibat kondisi ekonomi," jelas profesor Harvard yang ahli dalam isu kemiskinan dan ras, Julius Wilson. Menurut Wilson, kaum minoritas di AS memiliki optimisme lebih tinggi tentang masa depan pasca Presiden Obama terpilih, jika dibandingkan dengan warga mayoritas.

Secara nasional, angka kemiskinan di Amerika kini mencapai 46,2 juta jiwa atau sekitar 15 persen dari total populasi. Dari jumlah ini, tercatat lebih 19 juta warga kulit putih di Amerika hidup di bawah garis kemiskinan, dengan penghasilan US$ 23 ribu uintuk setiap keluarga. Kelompok yang juga dijuluki 'invisible poor' ini lebih tersebar di wilayah pinggiran dan pedesaan di AS, seperti Missouri, Arkansas, Oklahoma dan sebagainya.

Tingginya angka pengangguran berarti risiko menghadapi ketidakamanan ekonomi juga meningkat. Tercatat saat ini, sebanyak 79 persen warga AS atau sekitar 4 dari 5 warga dewasa AS, menghadapi ketidakamanan ekonomi, terutama memasuki usia 60 tahun ke atas.

Jika dilihat berdasarkan ras, warga kulit putih memiliki risiko lebih tinggi untuk mengalami ketidakamanan ekonomi. Atau dengan kata lain, sebanyak 76 persen warga kulit putih di AS nyaris jatuh miskin dan jadi pengangguran. Sedangkan jika dihitung berdasarkan tahun, hingga tahun 2030 mendatang, tercatat nyaris 85 persen warga AS yang bekerja, mengalami ketidakamanan ekonomi.

"Kemiskinan bukan lagi menjadi masalah bagi 'mereka', tapi telah menjadi masalah bagi 'kita'," tutur profesor dari Washington University, Mark Rank. Penghitungan dan analisis ini akan dipublikasi dalam jurnal Oxford Universitiy Press. [arkan-abumuhammad/dtknws]