Friday, May 9, 2014

GST: IPT sekat kebebasan beri pandangan dikesali

NIZAM ZAIN
Nik Nazmi
Nik Nazmi 
8 Mei 2014
SHAH ALAM - Cubaan Institusi Pengajian Tinggi (IPT) tempatan menyekat kebebasan berfikir dan bersuara dalam kalangan mahasiswa didakwa antara faktor penyumbang kemerosotan sistem pendidikan di negara ini.

Timbalan Speaker Dun Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad mendakwa sekatan itu juga membuktikan sistem pendidikan kini di ambang bahaya dan berhadapan dengan masalah besar.

"Cubaan IPT untuk menyekat kebebasan berfikir dan bersuara menyumbang kepada kedudukan serta reputasi IPT kita pada tahap yang menyedihkan.

"Pihak UiTM lebih rela menjadikan kampus itu sebagai platform politik dan wacana perkauman Umno-BN tetapi tidak membenarkan mahasiswa mempunyai pandangan dalam isu-isu penting membabitkan masa depan ekonomi negara," katanya memetik kenyataan medianya, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas lanjut tindakan UiTM Sabah mengenakan tindakan disiplin terhadap seorang pelajarnya, Mohd Fathihie Gadius, di atas tulisan Facebooknya mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dari Oktober 2013 hingga Januari tahun ini.

Mohd Fathihie menerima surat bertarikh 28 April lalu yang menuduh beliau melanggar Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976.

Antara kesalahannya ialah membuat kenyataan umum untuk menggalakkan perbuatan melanggar tata tertib, kekacauan, keengkaran atau pelanggaran terhadap Kaedah-Kaedah Institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976 di kalangan pelajar UiTM cawangan Sabah menerusi beberapa tulisannya.

Jika didapati bersalah, Mohd Fatihie boleh digantung daripada universiti dan dihalang masuk kampus.

Mengulas lanjut, Nik Nazmi juga mendakwa hukuman itu membuktikan IPT tempatan tidak mempunyai kebebasan akademi.

"Bukankah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pernah berjanji meminda Akta Universiti dan Universiti Kolej Universiti (AUKU) 1971 dengan menyatakan mahasiswa berkebolehan untuk menjadi warganegara bertanggungjawab dan berfikiran matang.

"Malangnya insiden terbaru ini di mana seorang mahasiswa yang berfikiran bebas telah ditekan menunjukkan betapa kosongnya janji ini, sekali gus menjadi pencabulan pemikiran waras dan hak asasi manusia," dakwanya.

MH370: Lebih RM14j pampasan dibayar kepada waris


8 Mei 2014

KUALA LUMPUR - Syarikat insurans hayat Malaysia telah membayar lebih RM14.2 juta dalam bentuk pampasan kepada waris penumpang dan anak kapal pesawat Malaysia Airlines MH370.  

Presiden Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM), Vincent Kwo berkata syarikat insurans hayat di Malaysia telah mengambil pendekatan proaktif bagi mempercepatkan proses tuntutan bayaran pampasan kepada waris penumpang dan anak kapal yang mempunyai insurans hayat.

Beliau berkata pembayaran telah dibuat kepada beberapa waris sejak beberapa minggu lepas tanpa melalui proses yang biasanya dilakukan.

"Setakat ini, jumlah pampasan yang telah dibayar kepada waris kira-kira RM14.2 juta daripada jumlah keseluruhan RM18.7 juta. Sebanyak 184 polisi dikeluarkan oleh syarikat insurans hayat di Malaysia.

"Baki tuntutan RM4.5 juta masih menunggu penyerahan dokumen rasmi oleh waris," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Kwo berkata mereka memahami kesedihan dialami anggota keluarga dan bersedia mempercepatkan pembayaran pampasan dan mempermudahkan waris untuk membuat tuntutan.

"Kami telah memansuhkan syarat mengemukakan sijil mati dan menjadikan perkara ini sebagai keutamaan tertinggi dan berusaha dengan sebaik mungkin untuk membayar tuntutan dalam tempoh seminggu selepas menerima semua dokumen lengkap yang berkaitan.

"Kami minta anggota keluarga berhubung dengan syarikat insurans berkaitan dan mengemukakan tuntutan. Jika tidak pasti sama ada anggota keluarga ada mengambil insurans hayat, waris boleh menghubungi hotline LIAM 03-26916628 yang mengendalikan pertanyaan berhubung prosedur tuntutan MH370," katanya.

Bagi pihak syarikat yang menjadi anggota LIAM, sekali lagi kami ingin menyatakan simpati dan sokongan kami susulan insiden yang menyelubungi MH370, anak kapal dan penumpang dalam pesawat.

"Kami juga ingin memberi pujian kepada Kerajaan Malaysia, pelbagai agensinya,  MAS dan rakan antarabangsa atas usaha mereka dalam operasi mencari dan menyelamat," kata beliau.

Pada 8 Mac, pesawat Boeing 777-200ER yang dalam penerbangan ke Beijingbersama-sama 239 penumpang dan anak kapal hilang daripada  imbasan radar kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada 12.41 tengah malam.

Tujuh belas hari kemudian, Penerbangan MH370 dipercayai telah berakhir di selatan Lautan Hindi.

Misi pencarian besar-besaran bagi pesawat yang hilang itu setakat ini belum berhasil menemukan apa-apa yang ada kaitan dengan MH370. - Bernama

Hudud: Wanita MCA buat laporan polis


8 Mei 2014


KUALA LUMPUR - Wanita MCA hari ini membuat laporan polis berhubung hasrat Pas membentangkan usul Rang Undang-Undang Persendirian bagi melaksanakan hukum hudud di Kelantan.
   
Setiausaha Agungnya, Ooi Siew Kim berkata usul yang akan dibentangkan di  Parlimen itu bakal menggugat keharmonian masyarakat berbilang bangsa dan agama, seterusnya mengancam dan menjejaskan ketenteraman rakyat secara umum.
   
"Tindakan Pas ini telah mengakibatkan kerisauan dan kebimbangan dalam kalangan rakyat terutamanya kaum wanita," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini, kira-kira pukul 4 petang.
   
Semalam, Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Abdullah berkata Kelantan bersedia membawa usul rang undang-undang persendirian di Parlimen selewat-lewatnya November ini.
   
Beliau berkata draf undang-undang itu telahpun siap dan majoriti rakyat bukan Islam di Kelantan turut menyokong pelaksanaan hukum hudud. - Bernama

Karier politik Yingluck berakhir?


Sebahagian penunjuk perasaan antikerajaan bersorak kegembiraan apabila Mahkamah Perlembagaan menyingkirkan Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra, di Bangkok, kelmarin. - AFP
BANGKOK 8 Mei - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Nasional Thailand (NACC) hari ini menyatakan, bekas Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra bakal didakwa atas dakwaan cuai dalam menguruskan skim pembelian beras oleh kerajaan.
Keputusan NACC yang boleh menyebabkan Yingluck diharamkan terlibat dalam politik selama lima tahun itu dibuat sehari selepas beliau disingkirkan Mahkamah Perlembagaan atas dakwaan salah guna kuasa.
Presiden suruhanjaya itu, Panthep Klanarong berkata, pihaknya melakukan siasatan dan mendapat bukti cukup untuk membuka kes terhadap bekas Perdana Menteri tersebut.
"Kami akan melanjutkan kes ini kepada Dewan Senat," katanya.
Jika didapati bersalah dan dipecat melalui undian Dewan Senat, Yingluck boleh diharamkan daripada terlibat dalam politik selama lima tahun.
Menurut NACC, pihaknya juga sedang menimbangkan sama ada pemimpin itu bakal berdepan dakwaan jenayah yang menyaksikan beliau boleh dipenjarakan.
Dalam pada itu, Yingluck semalam menafikan beliau melakukan sebarang kesalahan selepas Mahkamah Perlembagaan menyingkirkannya sebagai Perdana Menteri kerana menyalahgunakan kuasa.
Laman web akhbar Bangkok Post melaporkan Yingluck berkata, beliau bekerja keras melaksanakan tanggungjawabnya sebagai Perdana Menteri dan berkhidmat demi rakyat yang memilihnya untuk mentadbir kerajaan.
Perdana Menteri wanita pertama Thailand tersebut dalam temu bual dengan stesen televisyen tempatan menegaskan, beliau melaksanakan tanggungjawabnya dengan jujur dan amanah, berbeza daripada tuduhan yang dikenakan terhadapnya.
Beliau mengucapkan terima kasih kepada pegawai kerajaan yang menyokongnya sebagai Perdana Menteri dalam tempoh dua tahun dan sembilan bulan serta rakyat yang memberikan sokongan moral.
Yingluck menyatakan beliau bangga dipilih sebagai Perdana Menteri dan kekal untuk melaksanakan demokrasi, kesamarataan sosial dan kepentingan awam.
Mahkamah Perlembagaan semalam mendapati Yingluck bersalah menyalahgunakan kuasa dalam menukar Ketua Majlis Keselamatan Nasional, Thawil Pliensri pada 2011.
Sebanyak sembilan menteri Kabinet dipimpin Yingluck turut diarahkan berundur kerana menyokong penukaran Thawil tersebut.
- REUTERS/AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140509/lu_04/Karier-politik-Yingluck-berakhir#ixzz31AEqK9d3
© Utusan Melayu (M) Bhd