Wednesday, June 10, 2015

Belanda ikrar bantu pembinaan semula Nepal

gempa bumi Nepal
Kemusnahan yang berlaku akibat gempa bumi di Kathamamdu, Nepal. - Foto EPA
9 Jun 2015

 KATHMANDU - NEPAL . Belanda mengikrarkan bantuan bagi pembinaan‎ semula dan pemulihan di Nepal berikutan gempa bumi kuat yang memusnahkan harta benda bernilai berbilion dolar (ringgit).

Menteri Perdagangan Asing dan Kerjasama Pembangunan Belanda, Lilianne Ploumen yang berada di Kathmandu bagi menilai tahap kerosakan akibat gempa bumi pada 25 April lepas dan gempa susulan yang kuat berkata, Belanda berhasrat untuk membantu Nepal dalam kerja-kerja pemulihan dan pembinaan semula melalui Bank Dunia dan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) berdasarkan keperluan sebenar.

"Kerajaan Belanda menyediakan 10 juta Euro (RM42.59 juta) untuk Nepal bagi bantuan segera kepada rakyat yang terjejas dengan bencana itu manakala pertubuhan bukan kerajaan Belanda, menerusi rakan kongsi tempatan di Nepal telah membelanjakan kira-kira 20 juta Euro (RM85.19 juta).

"Kami akan bekerjasama dengan Bank Dunia dan agensi PBB dalam fasa seterusnya bagi membantu kerja-kerja pemulihan dan pembinaan semula," katanya. Belanda merupakan antara penyumbang terbesar kepada Tabung Tindakan Kecemasan PBB dan Program Makanan Dunia," kata Ploumen dalam sidang akhbar di Kathmandu pada Isnin pada akhir lawatan dua harinya di Nepal.

Ploumen berkata, Belanda akan mengambil bahagian dalam persidangan penderma‎ yang akan dianjurkan oleh kerajaan Nepal bagi mengumpul dana untuk proses pemulihan mangsa gempa bumi dan pembinaan semula infrastruktur fizikal yang musnah.‎

"Kami akan menyertai persidangan penderma ini. Ia akan menjadi peluang yang baik untuk Nepal berbincang dengan komuniti penderma mengenai rancangan pemulihan dan pembinaan semula," katanya.

Nepal berhasrat untuk menganjurkan persidangan penderma di Kathmandu pada 25 Jun ini bagi mengumpul dana yang diperlukan untuk pembinaan semula.

Ploumen meminta kerajaan Nepal menyediakan Penilaian Keperluan Pasca Bencana (PDNA) yang komprehensif dan rancangannya untuk menjalankan kerja-kerja pemulihan dan pembinaan semula semasa persidangan itu dan penderma akan memberikan sumbangan berdasarkan keperluan sebenar.

"Persidangan ini tidak seharusnya diadakan sekali sahaja, ia harus ada tindakan susulan daripada persidangan itu," kata menteri itu.

"Penduduk Nepal hidup dengan aman dalam komunitinya walaupun mereka kehilangan segala-galanya. Saya dapati mereka cuba untuk berdepan dengan situasi itu bersama-sama," katanya selepas melawat penempatan yang terjejas akibat gempa bumi.

Gempa bumi berukuran 7.9 pada skala Richter melanda Nepal pada 25 April lepas dan mengorbankan sekurang-kurangnya 8,700 orang.

Belanda merupakan antara negara yang bertindak pantas menghulurkan bantuan selepas gempa bumi itu. - Bernama

Dr Hayat Sindi ikon sains wanita Islam

Dr Hayat Sindi ikon sains wanita Islam
Dr Hayat Sindi
MARLISSA MOHAMMAD KAMAL

 9 Jun 2015

SAINTIS perubatan Arab Saudi, Dr Hayat Sindi ini memberi sumbangan yang besar terhadap ujian perubatan dan bioteknologi. Beliau juga merupakan salah seorang wanita yang menganggotai Majlis al-Shura.

Selain itu, Hayat turut menduduki tangga ke-19 dalam senarai orang Arab paling berpengaruh di dunia dan berada di kedudukan ke-9 dalam senarai wanita Arab paling berpengaruh.


Kehidupan Awal

Hayat Sindi dilahirkan pada 1967 di Makkah dan dibesarkan dalam keluarga yang sederhana dan mempunyai lapan adik beradik.
Selepas tamat sekolah menengah, beliau meneruskan pengajian di kolej dan mengambil jurusan perubatan.
Ketika itu, Hayat mula menunjukkan minat dalam bidang penyelidikan dan beliau nekad untuk melanjutkan pengajiannya ke luar negara pada 1991.
Pada mulanya, hasrat tersebut mendapat tentangan daripada kedua ibu bapanya, namun mereka akhirnya akur dengan keputusan wanita tersebut.
Hayat mengambil masa kira-kira setahun untuk belajar bahasa Inggeris dan menyambung pengajian peringkat A-level.
Beliau akhirnya diterima masuk ke King’s College London, di mana wanita tersebut berjaya memperoleh Ijazah Sarjana Muda dalam farmakologi pada 1995.
Ketika masih menuntut, Hayat pernah berdepan tekanan hanya kerana beliau bertudung.
Bagaimanapun, beliau lantang mempertahankan haknya dengan menegaskan bahawa agama, warna kulit dan jantina seseorang tidak mempunyai kaitan dengan sumbangan saintifik.


Jalankan banyak kajian

Hayat pernah bekerja di Pusat Penyelidikan Makmal Schlumberger di Cambridge ketika beliau menyambung pengajian di peringkat ijazah kedoktoran.
Ketika itu, beliau berjaya mencipta Magnetic Acoustic Resonator Sensor (Mars) kerana wanita tersebut memerlukan mesin yang tepat dalam kajiannya.
Mesin tersebut menggabungkan kesan cahaya dan ultrabunyi untuk kegunaan dalam bidang bioteknologi serta aplikasi dalam bidang lain seperti perubatan termasuk mengesan barah pada peringkat awal.
Selepas beberapa tahun melakukan penyelidikan, Hayat akhirnya dianugerahkan Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang bioteknologi, sekali gus menjadi wanita Arab dan Islam pertama yang memperoleh PHD dalam bidang tersebut.
Selepas tamat pengajian, Hayat berhasrat membantu individu yang tidak mampu untuk membayar kos penjagaan perubatan.
Hayat berhijrah ke Amerika Syarikat, di mana beliau mengikuti program MBA di Harvard Business School dalam bidang mengkomersialkan sains dan teknologi tinggi.
Ketika menuntut di Harvard, beliau mengikuti kelas Profesor George Whitesides yang menggunakan kertas dan pita pelekat untuk menghasilkan alat yang dapat mengukur paras protein dan gula dalam darah serta air kencing.
Idea tersebut memberi inspirasi kepada Hayat untuk menubuhkan pasukan terdiri daripada rakan sekuliahnya untuk mewujudkan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Diagnostics for All.
NGO tersebut menawarkan alat diagnostik mikro untuk membolehkan pekerja kesihatan menjalankan tugas mereka walaupun tanpa akses rawatan perubatan.
Tidak lama selepas itu, Hayat membuka syarikat bukan berasaskan keuntungan, Paper Diagnostics Inc (PDI) bersama Whitesides yang bertujuan untuk mewujudkan hidup lebih berkualiti dan membantu mereka yang kurang berkemampuan.

Isteri kuat bebel punca cerai

Isteri kuat bebel punca cerai
Aluwi (kiri) dan Razaly (tengah) menyampaikan anugerah tokoh cemerlang kepada pendaftar dan penolong pendaftar perkahwinan, semalam.
HAFEZDZULLAH MOHD HASSAN
SHAH ALAM - Isteri kuat membebel antara sebab utama berlakunya kes perceraian di negeri ini, demikian pendedahan Ketua Pendaftar, Perkahwinan, Perceraian dan Ruju’ Orang Islam, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Aluwi Parman.

Menurut Aluwi, kes isteri membebel sering dibangkitkan oleh suami apabila mereka memfailkan perceraian.

"Kes ini adalah antara yang tertinggi di bawah masalah tabiat kritikal pasangan.

“Ia sering dirujuk ke mahkamah kerana suami tidak tahan dengan tabiat kritikal isteri yang kuat membebel itu,” katanya pada sidang media Program Muzakarah, Perkahwinan, Penceraian dan Ruju’ Orang Islam Peringkat Negeri Selangor, semalam.  

Aluwi berkata, kebanyakan kes perceraian di Selangor juga melibatkan pasangan berusia antara 35 hingga 40 tahun.

Katanya, ia berpunca daripada lima jenis masalah utama melibatkan kejahilan terhadap agama, masalah ekonomi, campur tangan orang ketiga, anak dan tabiat kritikal seperti yang dinyatakan.

Menurutnya, kes perceraian ini dilaporkan meningkat dari tahun ke tahun dan jumlahnya dianggarkan mencecah hampir 7,000 pada tahun 2015.

Sementara itu, seramai 220 pendaftar dan penolong pendaftar perkahwinan hadir ke program berkenaan dan 13 daripadanya terpilih menerima anugerah tokoh cemerlang kerana menjalankan tanggungjawab dengan baik.

Anugerah disampaikan oleh Pembantu Exco Hal Ehwal Agama Islam, Jawatankuasa Adat Melayu, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Razaly Hassan.

Wanita berkain batik di JPJ jadi viral

WARTAWAN SINAR HARIAN
KUALA LUMPUR - Seorang wanita tidak berpuas hati apabila disuruh memakai kain sarung sebelum dibenarkan berurusan di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Wanita yang dikenali sebagai Suzanne itu menyatakan ketidakpuasan hati menerusi akaun Facebook miliknya yang menyebabkan perkara itu menjadi viral.

Menurut Suzanne, dia mengunjungi pejabat JPJ bagi urusan perpindahan milik kenderaan yang dijualnya.

Suzanne yang memakai baju berwarna merah jambu dan skirt merah mendakwa didekati seorang kakitangan JPJ di belakang kaunter mengambil nombor giliran dan diberi sehelai kain batik.

Dakwanya, dia seterusnya diberitahu agar memakai kain itu atau tidak akan dilayan.

“Saya memakai pakaian seperti ini, tidak sopankah?

“Hanya perlu duduk di hadapan cermin kaunter yang mana hanya bahagian-bahagian hadapan badan saya saja yang dilihat oleh pegawai berkenaan. Saya tidak tahu sama ada ingin ketawa atau menangis,” katanya dalam status yang dimuat naik.

Wanita itu kemudiannya memuat naik tiga keping gambar yang menunjukkan luar premis, sebelum memakai kain batik dan dua lagi ketika berada dalam bangunan dan menjalankan urusan.

Difahamkan, kejadian berlaku di pejabat JPJ Wangsa Maju.

JPJ dalam satu kenyataan memohon maaf kepada wanita tersebut selain memberitahu tiada peraturan yang menyatakan bahawa pelanggan perlu diberikan kain sarung jika tidak menepati garis panduan kod etika pakaian.

“JPJ ingin menegaskan bahawa tiada peraturan yang menyatakan bahawa pelanggan perlu diberikan kain sarung jika mereka tidak menepati garis panduan kod etika pakaian.

“Pihak JPJ berasa amat kesal dengan kejadian ini dan memohon maaf,” kata kenyataan itu lagi.

Siapa mohon injuksi halang hudud wajar rasa malu

FATHIN ATHIRAH HASLI

Nasruddin Hassan
Nasruddin Hassan
SHAH ALAM – Mana-mana ahli Parlimen beragama Muslim yang memohon perintah injunksi mahkamah untuk menghalang Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang membentang Rang Undang-Undang Persendirian mengenai hudud di Dewan Rakyat wajar berasa malu.

Ahli Jawantankuasa Pas Pusat, Nasruddin Hassan berkata, ia bagaikan satu usaha untuk menghalang hukum ALLAH diperteguhkan di negara ini.

“Saya mengalu-alukan mana-mana pihak mahupun individu untuk berbuat demikian.  Jika ia dilihat wajar bagi mana-mana pihak, maka silakan mengikut lunas perundangan yang sewajarnya.

“Cuma, sebagai seorang Muslim, kita seharusnya malu kerana menghalang usaha untuk memperteguh hukum hakam ALLAH di negara ini,” katanya menerusi sebuah kenyataan hari ini.

Beliau yang juga merupakan Ahli Parlimen Temerloh berkata, partinya tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang menghalang usaha ini selain menegaskan, tujuan penubuhan Pas adalah  untuk mewujudkan sebuah masyarakat dan pemerintahan negara berlandaskan nilai hidup Islam.

“… Pas tidak pernah berkompromi dengan tujuan penubuhannya sehingga ke hari ini. Pas hanya mengambil pendekatan secara berperingkat-peringkat, berdasarkan situasi semasa dan tanpa menggunakan kaedah agresif.

“Usaha pelaksanaan hudud khususnya di negeri Kelantan telah berjalan sebelum 1993 lagi. Pelbagai penerangan dan kempen telah giat dijalankan bagi memastikan rakyat memahami dengan jelas Enakmen Kanun Jenayah Syariah (EKJS) yang akan diimplementasikan di bumi Serambi Makkah ini,” katanya lagi.

Sehubungan itu, beliau menyeru ahli-ahli Parlimen Dewan Rakyat dan Dewan Negara khusus bagi yang beragama Islam bersetuju dengan pembentangan RUU tersebut.