Wednesday, February 12, 2014

Balasan amal dosa


Kuala Terengganu: Satu ketika dia ibarat primadona kerana berbekalkan batu mani gajah yang dijadikan tangkal, lebih 50 lelaki kaya dikikisnya sehingga memiliki wang simpanan lebih RM3 juta dalam tempoh cuma setahun.
Bagaimanapun, kuasa amalan syirik itu hanya sementara kerana dia kini menderita pelbagai penyakit selepas isteri seorang lelaki bergelar Datuk yang menjadi mangsanya membalas dendam dengan turut mengenakan ilmu hitam ke atasnya.
Itu kejadian menimpa seorang wanita berusia 31 tahun mahu dikenali sebagai Haslinda yang sebelum ini hidup bergelumang dosa, semata-mata untuk hidup mewah.

“Ada rakan memberitahu mengenai batu mani gajah dimiliki seorang bomoh tinggal di sempadan Siam (Thailand) yang dikatakan mampu membuatkan sesiapa saja tunduk dengan permintaan dan arahan kita.
Foto
AZMAN (gambar kanan) memegang jenglot yang sering digunakan pengamal ilmu hitam. Gambar kiri, Haslinda.

“Saya sanggup menjual diri bagi memperoleh RM8,000 sebagai bayaran untuk memiliki batu itu dan saya juga memandu beratus-ratus kilometer bersendirian untuk ke rumah bomoh itu dua tahun lalu,” katanya.Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/12

Mahu diiktiraf anak Nelson Mandela


Dari kiri Mpho Pule, Nelson Mandela dan Onica Mothoa.
JOHANNESBURG 11 Feb. - Keluarga dua wanita yang mahu diiktiraf sebagai anak kepada bekas Presiden Afrika Selatan, Nelson Mandela menghubungi peguam yang menjaga wasiat pemimpin antiaparteid itu, namun bukan untuk menuntut harta mendiang.
Seorang peguam yang menjaga harta Mandela, Michael Katz berkata, beliau menerima surat dari keluarga Onica Mothoa dan Mpho Pule yang mendakwa mereka adalah anak kepada Mandela semasa pemimpin tersebut berkahwin dengan isteri pertamanya, Evelyn Mase.
Katz berkata, perkara tersebut akan dibincangkan bersama peguam lain yang mendedahkan butiran wasiat berkenaan, minggu lalu.
“Mereka membuat tuntutan bahawa mereka merupakan keturunan Madiba. Tuntutan itu juga bukanlah tuntutan kewangan,’’ kata Katz yang menggunakan nama keturunan Mandela.
Spekulasi bahawa Mandela mempunyai hubungan intim dengan wanita lain semasa perkahwinannya dengan Mase telah tersebar sejak bertahun-tahun lalu.
Akhbar Afrika Selatan, The Star melaporkan, Mothoa tidak kisah tentang harta pusaka Mandela, namun mahu diiktiraf sebagai anak pemimpin itu, malah dia telah menjalani ujian asid deoksiribonukleik (DNA) bagi membuktikan dakwaannya.
Seorang lagi wanita, Mpho Pule, 63, meninggal dunia akibat angin ahmar pada 2009 selepas cuba menghubungi Mandela sebagaimana laporan akhbar Mail dan Guardian pada 2010.
Pule memulakan usaha membuktikan dakwaannya dengan cuba bertemu Mandela pada 1998 selepas neneknya memberitahu bahawa pemimpin itu merupakan bapanya.
Sementara itu, Yayasan Nelson Mandela memberitahu, Mandela mempunyai enam orang anak dengan tiga daripadanya meninggal dunia.
Bagaimanapun, nama Mothoa dan Pule tidak tersenarai dalam susur galur keluarga Mandela. - AP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140212/lu_09/Mahu-diiktiraf-anak-Nelson-Mandela#ixzz2t3BteEzI
© Utusan Melayu (M) Bhd