Wednesday, January 30, 2013

Terimakasihlah Kepada MusuhmuBerterima kasihlah terhadap musuh atau lawan lawanmu. Mereka tentu akan sentiasa mencari kelemahan dan keburukkanmu. Jika engkau mengetahui bahawa mereka sedang melakukan hal itu kepada kamu, maka kamu tidak perlu marah. Namun justeru pujilah Allah, kerana Dia telah menjadikan orang lain yang dapat memahami kekuranganmu, sebab kamu sendiri tidak mengerti kekurangan itu. Mereka akan berterus terang dalam menjelaskan kekuranganmu. Dengar baik baik apa yang mereka katakan tentangmu kerana hal itu lebih patut untuk memantau dirimu. Adapun teman kamu sendiri, maka ia tentu akan merasa malu dan segan untuk menunjukkan kekurangan itu.

Assyahid Imam Hassan Albanna.

Jangan Bezakan Syria dengan Palestin
Isu kezaliman terhadap Muslim Syria sampai saat ini seolah kurang laku. Perhatian Muslim di Nusantara lebih tertarik pada isu lain yang lebih popular dan dikenali, iaitu Palestin.


Padahal Palestin dan Syria sama-sama bahagian dari bumi Syam yang diberkati. Syam baru dipecah-belah menjadi Syria, Palestin, Jordan dan Lubnan setelah khilafah Islamiyah diruntuhkan Yahudi dan Barat.


Persekutuan Barat kemudian menyerahkan negeri-negeri kecil baru itu kepada para boneka tempatannya. Syria diserahkan pada minoriti Nushairi Alawi. Sementara Palestin diserahkan kepada Yahudi Zionis yang didatangkan dari pelbagai negeri, menambah jumlah Yahudi tempatan yang dahulunya minoriti.


Lalu, kerana dibelah-belah oleh Perjanjian Sykes-Picott, apakah wala dan kepedulian kita juga ikut terbelah? Ingatlah teladan Dr. Abdullah Azzam, ulama mujahid kelahiran Palestin yang berjihad di Afghan dan syahid terbunuh di Pakistan.


Bumi Islam itu satu. Demikian pula Bumi Syam. Semuanya milik umat Islam yang bertauhid, bersujud dan tunduk hanya kepada Allah bukan kepada Amerika. Milik umat Rasululllah yang setia pada manhaj beliau, bukan milik mereka yang menghina para sahabat dan isteri beliau.


Tahukah anda? Syeikh Izzuddin al Qassam, yang syahid dalam jihad di Palestin dan kini menjadi nama Brigade Hamas, adalah ulama kelahiran Jablah, sebuah bandar di Wilayah Latakia, Syria. Jablah kini masih dikuasai rejim. Di sana terdapat pangkalan udara yang heli-helinya rajin menyerang bandar-bandar di sekitarnya dengan roket dan bom birmil.


Tahukah anda? Salahuddin al Ayyubi-pahlawan Islam dalam perang salib-mempunyai benteng besar di Haffa, masih di Syria juga. Kini benteng kukuh yang indah itu mulai rosak dimakan zaman dan sabotaj rejim Nushairi Basyar Asad.


Jadi, Syria adalah bahagian tak terpisahkan dari Syam dan Palestin. Kedua-duanya sama-sama dizalimi. Yang satu dijajah Zionis, yang satunya dihancurkan bandar-bandar dan dibantai penduduknya oleh rejim Nushairi yang sesat.


Maka, anda-Muslim yang peduli dan cinta Palestin-seharusnya juga mengambil berat dan cinta pada Syria. Dan saat ini, mereka betul-betul menderita. Muslim di sana digempur setiap hari di tengah musim sejuk yang menggigit tulang.


Ingatlah pesan Rasulullah SAW, "Tidak beriman seseorang di antara kamu sehingga ia mencintai bagi saudaranya apa yang dicintainya bagi dirinya sendiri" (HR Bukhari dalam kitab Arba'in Nawawiyah).


Jika anda menyukai keamanan bagi diri dan keluarga, seharusnya anda menyukai dan mengusahakan keselamatan bagi Muslim Syria yang tengah dibantai

Ganasnya Rejim, Merubah Seorang Tentera Berubah Menjadi Dai QuranSheikh Abu Muhammad dahulu seorang pegawai yang bekerja di institusi negara yang paling ditakuti, iaitu lembaga Perisikan Tentera Udara Syria.

Namun, setahun selepas pemberontakan, Abu Mohammed mengatakan bahawa ia tidak lagi boleh bertolak ansur adengan keganasan yang ia saksikan di pejabat pusat Damsyik.

Aktivis anti-kerajaan sering ditangkap dan diseksa di sana sebelum mereka dimasukkan ke ruang bawah tanah yang sempit dan gelap, katanya.

Lapan bulan lalu, Abu Muhammad, berumur empat puluhan, mengumpulkan cukup keberanian untuk meninggalkan pekerjaannya. Dia berkata, titik waktu kritikal baginya adalah ketika ia melihat seorang imam masjid yang disiksa di depan matanya.

"Mereka memijak janggutnya," katanya. "Mereka memalukan dia dan terus menghina dia dan agamanya.

"Saya bekerja di pentadbiran risikan angkatan udara dan tidak terlibat dalam menjalankan penjara atau menyiksa tahanan. Tapi aku tidak boleh lagi hidup dengan diriku sendiri menyaksikan kekejaman di halaman depan setiap harinya.

"Gambar kejadian dari sana terus menghantui saya."

Dia melarikan diri dari ibu negara dan kembali ke kampung halamannya di Hantoutin. Di sana, ia tersenarai seragamnya untuk jubah putih panjang. Dia memutuskan untuk mengejar mimpi lama: mengajar Islam kepada anak-anak.

Ia mendirikan ruang solat dan kawasan tempat duduk di bahagian dari sebuah masjid tempatan yang sebahagian besar telah dimusnahkan oleh serangan udara pemerintah.

Hari ini, anak-anak memasuki masjid melalui lubang di dinding yang diasak dan puing-puing untuk mencapai ruang di mana Abu Muhammad menyediakan sesi pembacaan Quran dan mengajar mereka prinsip-prinsip Islam selama satu jam setiap hari.

"Ini adalah sesuatu yang saya selalu ingin melakukan," katanya. "Tiga tahun yang lalu, ketika masih di pejabat, aku mendapat ijazah di pengajian Al-Quran dan mendaftarkan diri di pelajaran agama, tapi dengan diam-diam kerana jika rejim tahu aku terlibat dalam kajian agama, saya akan didera atau bahkan ditangkap. . "

Rejim Syria telah lama dalam beberapa dekad membanggakan diri menjadi benteng sekular di dunia Arab. Telah membendung aktiviti Islamis dan memperketat pengaruhnya terhadap pendidikan agama. (Dz-Alj)

Identiti Perusuh Mesir "Black Block" TerungkapAkhirnya media membuka topeng rahsia kumpulan "Black block" dan mendedahkan nama-nama yang mendalangi kumpulan tersebut. Demikian dilaporkan akhbar Al Mishriyun.

Gerakan itu dipimpin oleh seorang kanak-kanak dari pembesar parti era Mubarak, yakni Hizb Al Wathani, bernama Abudy Ibrahim Abudy. Sang bapa, Ibrahim Abudy adalah bekas anggota parlimen dari Parti Al Wathani di era Mubarak. Turut bergabung di dalamnya 600 orang ahli yang majoriti diisi oleh kumpulan Kristian Koptik, sosialis serta kelompok kiri.

Menurut Hazim Khatir pengasas gerakan "Shamidun", ia mempunyai nama-nama mereka dan data-data jenayah yang dilakukan Black Block yang mengandungi aksi keganasan dan anarkisme dan semua data telah didokumentasikan dengan baik melalui media video, dan gambar-gambar. Ia mungancam akan membuka topeng mereka secepat mungkin dan mengemukakan ke dalam institusi kehakiman apabila aksi yg mereka lakukan tidak akan dihentikan.

Ia menambah bahawa aksi Black Block tidak ada kaitannya dengan gerakan revolusi sama sekali, Black Block adalah para gerombolan para pemuda revolusi yang tersesat dari kalangan Kristian, sosialis-komunis, yang telah disokong oleh sebahagian orang dengan senjata, wang, dan pelbagai jenis bahan dadah.

Black Block sendiri mengaku bahawa mereka mempunyai 10,000 anggota di seluruh Mesir, dan mereka mengaku telah menyiapkan hacker dunia maya, untuk melawan Ikhwan dan telah menyertai 1200 orang untuk kegiatan tersebut.

Peguam Negara Mesir Serukan Tangkap Pembuat Rusuhan “Black Block”Peguam Negara Mesir, Talaat Abdullah mendedahkan bahawa kumpulan Black block adalah kumpulan terancang yang melatih anggotanya melakukan aksi-aksi keganasan.

Peguam Negara mengatakan, "Hukuman akan dilaksanakan kepada kumpulan ini selepas mereka melakukan tindakan sabotaj, pemusnahan dan ugutan serta menggangu keselamatan negara.

Peguam menuntut agar menangkap semua orang yang diduga masuk dalam kelompok ini dan menyerahkannya kepada pegawai berdekatan baik polis ataupun tentera agar selanjutnya diserahkan kepada pendakwa.

Sebagaimana Peguam Negara juga menyeru kepada yang mempunyai maklumat tentang kumpulan ini hendaklah memberitahu pegawai yang diberi kuasa jika tidak maka ia dikenakan hukuman jenayah, serta bagi mereka yang menyokong kumpulan yang disebut "black block" ini baik secara lisan mahupun tulisan atau dengan cara apa pun akan dikenakan undang-undang jenayah kerana hal itu termasuk tindak jenayah yang mengacam keselamatan negara dari dalam.

Berlindung Dari Roket Palestin, Israel Gunakan Pohon. Bukti Ramalan Rasulullah?Tentera Israel tidak hanya menggunakan teknologi canggih seperti sistem anti peluru berpandu Iron Dome untuk menghadapi serangan roket dari Jalur Gaza. Mereka pun menggunakan cara yang lebih tradisional seperti menanam pokok.

Pohon-pohon yang ditanam di sekitar sempadan Israel dengan Genting Gaza untuk menghadapi serangan roket dari Jalur Gaza. Mereka pun menggunakan cara yang lebih tradisional seperti menanam pokok.

Pohon-pohon yang ditanam di sekitar sempadan Israel dengan Jalur Gaza berfungsi untuk menghalang pandangan dari tentera yang ada di Jalur Gaza. Dengan itu diharapkan serangan roket para tentera akan menjadi tidak tepat.

"Dengan cara ini warga Israel yang tinggal di sekitar Gaza dapat lebih dilindungi dan di sisi lain boleh juga menikmati pemandangan hijau," ujar salah satu pejabat tentera Israel, Brigjen Elkabetz, seperti dikutip Israel National News, Jumaat (25/1/2013).

Tentera Israel sendiri menyatakan saat ini warga di sekitar sempadan dapat hidup lebih aman sejak diadakannya gencatan senjata dengan Hamas. Gencatan senjata tersebut dicapai setelah Israel menggempur wilayah Jalur Gaza dalam operasi ketenteraan yang diberi nama "Pillar of Defence" (Tonggak Pertahanan) November lalu.

Kaedah pertahanan dengan menanam pohon sebenarnya mempunyai sejarah panjang di Israel. Pada saat awal-awal penubuhan negara Zionis tersebut, Israel menanam banyak pokok di wilayahnya untuk menghalang tentera pasukan Arab yang berperang dengannya.

Ramalan Rasulullah

Rasulullah saw 14 abad yang lalu pernah meramalkan dalam hadis Bukhari dan Muslim kisah berlindungnya kaum Yahudi pada pohon Ghorqod pada peperangan melawan muslim. Teks hadis itu berbunyi: "Tidak akan berlaku kiamat sehingga muslimin memerangi Yahudi. Mereka diperangi oleh muslimin sehingga orang yahudi bersembunyi di sebalik batu dan pohon. Batu dan pohon itu berkata: Wahai muslim, wahai hamba Allah, Ini dia yahudi berada dibelakangku, kemarilah dan bunuhlah dia. Melainkan pohon Ghorqod. Sesungguhnya ia adalah daripada pokok Yahudi "

Israel pun sudah sejak lama menggalakkan penanaman pohon Ghorqod berdalih reboisasi. Inikah tanda kebenaran ramalan Rasulullah? Allahua'lam bish-showab. Hadis-hadis ramalan memang banyak bermuatan kiasan. Yang jelas, Rasulullah tidak berkata berdasarkan hawa nafsunya.

9 Mimpi Nabi Muhammad SAWDaripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw bersabda:

"Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan........"

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya,maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab,tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya,ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas.

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang-benderang.

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidak pun membalas bicaranya,maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya,lalu berbicara mereka dengannya.

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.


BERSABDA RASULULLAH SAW: "SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU
YANG LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT" 

SYRIA


Satu keluarga seramai 14 orang dibunuh oleh samseng@tentera Basyar termasuk seorang daripadanya bayi yang baru lahir yang belum sempat diberi namanya lagi..

One big family (14persons) have been killed by Basyar's thug including a newborn baby that have not given her name yet ..

Hulurkan tangan anda, ringankan beban mereka. Salurkan sumbangan anda ke / Help in abundance, maximize your contributions: 

NAME : GABUNGAN SALAM SYRIA
IN MALAYSIA : MAYBANK: 5622-1820-7666
OUTSIDE MALAYSIA : SWIFT CODE : MBBEMYKL
EMAIL: malaysia4syria@gmail.com
Tel no: +603-61770786/ +6013-2226057

SYRIA


Hari ini di Qusair, Homs
Abdul Jaydi, seorang kanak-kanak yang terpaksa menderita dahulu sebelum pergi meninggalkan kita. Beliau telah kehilangan ibu dan tiga adik-berakinya yang lain dalam serangan jet Basyar al-Asad.

Beliau telah dijumpai terperangkap di dalam runtuhan rumahnya. Beliau telah cedera parah di kawasan perut, ditambah pula dengan kekurangan alatan dan bantuan perubatan... dan atas sebab itu, beliau telah meninggalkan dunia yang malng ini...

Semoga beliau, ibu, dan adik-beradiknya tenang "di sana"....

******
Today, in Qusair of Homs
Abdo Aljaydi, Dear little boy had to suffer before passing away. He lost his mom and three siblings, all victims of Assad’s MIG shelling.

He was found trapped under the rubble of his shelled family home, he lost his limbs, Dear little boy had to suffer in agony due to the lack of medical supplies...and then he left this disgraced world.

Peace be upon him and upon his martyred mother and siblings…

Hulurkan tangan anda, ringankan beban mereka. Salurkan sumbangan anda ke / Help in abundance, maximize your contributions: 

NAME : GABUNGAN SALAM SYRIA
IN MALAYSIA : MAYBANK: 5622-1820-7666
OUTSIDE MALAYSIA : SWIFT CODE : MBBEMYKL
EMAIL: malaysia4syria@gmail.com
Tel no: +603-61770786/ +6013-2226057

SYRIA


Pasangan bahagia suami isteri ini adalah pejuang di Syria...
Sang isteri adalah seorang sniperwomen...
Insya-Allah kemenangan di Syria sudah dekat...

This sweet couple, husband and wife is the real fighter in Syria...
The wife is a sniperwomen...
With God-will, victory in Syria is near and more near..

Hulurkan tangan anda, ringankan beban mereka. Salurkan sumbangan anda ke / Help in abundance, maximize your contributions: 

NAME : GABUNGAN SALAM SYRIA
IN MALAYSIA : MAYBANK: 5622-1820-7666
OUTSIDE MALAYSIA : SWIFT CODE : MBBEMYKL
EMAIL: malaysia4syria@gmail.com
Tel no: +603-61770786/ +6013-2226057

SYRIA

Lihatlah pengakhiran pengkhianat bangsa, kemanusiaan dan agama, anjing basyar..
Gambar : Tertulis di bajunya, Al-Asad (regim) atau kami bakar/musnahkan negara ini.. p/s : jenazah ini bukan dibakar!!

Look at the end of this traitor of race , humanities and religion, Basyar's thug/dog ..
Photo: Written in his shirt, Al-Asad (the regime) or we burn / destroy this country .. p/s: this is not a burned corpse!!

Hulurkan tangan anda, ringankan beban mereka. Salurkan sumbangan anda ke / Help in abundance, maximize your contributions:

NAME : GABUNGAN SALAM SYRIA
IN MALAYSIA : MAYBANK: 5622-1820-7666
OUTSIDE MALAYSIA : SWIFT CODE : MBBEMYKL
EMAIL: malaysia4syria@gmail.com
Tel no: +603-61770786/ +6013-2226057 —

SYRIA

## SYRIA
Delegasi bantuan perubatan dari Palestin di sempadan Syria..
Gambar : roti-roti ini dikeringkan terlebih dahulu untuk diagihkan kepada rakyat Syria sebagai santapan perut mereka...

Lihatlah apabila negara jiran yang kaya-raya tidak mahu membantu mereka, maka Allah / Tuhan hantar orang-orang miskin harta tetapi kaya jiwa menggantikan orang-orang yang kaya harta tetapi miskin jiwa..
Tidak mahukah kita menjadi seperti rakyat Palestin yang budiman ini??!

Palestinian medical delegation at Syria Boarder ..
Photo: bread is dried before distribute to the people of Syria ...

When wealthy neighboring countries dont want to help them, then Allah / God send the poor people but rich soul to replace rich people who rich property but poor soul...
Didnt we want to be like this Palestinians gentleman??!

Hulurkan tangan anda, ringankan beban mereka. Salurkan sumbangan anda ke / Help in abundance, maximize your contributions:

NAME : GABUNGAN SALAM SYRIA
IN MALAYSIA : MAYBANK: 5622-1820-7666
OUTSIDE MALAYSIA : SWIFT CODE : MBBEMYKL
EMAIL: malaysia4syria@gmail.com
Tel no: +603-61770786/ +6013-2226057

Sumber /source :http://www.facebook.com/paldf?group_id=0
 — with AkasHah AyoBz.

Ramai diantara kita hari ini berkongsi kisah sedih betapa kejamnya manusia yang meracuni haiwan besar ini. Lebih menyedihkan lagi apabila melihat air mata anak gajah ini berlinang sambil mengusap sayang si ibu yang sudah mati.

Ramai diantara kita hari ini berkongsi kisah sedih betapa kejamnya manusia yang meracuni haiwan besar ini. Lebih menyedihkan lagi apabila melihat air mata anak gajah ini berlinang sambil mengusap sayang si ibu yang sudah mati. 

Tahukan anda kisah sedih seperti ini adalah asam garam harian rakyat Syria, lebih menyedihkan lagi di sana ianya berlaku kepada manusia yang mempunyai hati dan perasaan. Masihkah anda ingat pada si comel yang bernama Omar? Dia menjadi saksi pembunuhan ibu dan ayahnya dihadapan mata. -JKK UNK

Mengikut laporan daripada NGO Aktivis Revolusi Syria, berikut adalah statistik sehingga 25/1/2013 :Rakyat yang terbunuh : 63,929
Kanak-kanak yang terbunuh : 4,278
Wanita yang terbunuh : 3,528
Tentera yang terbunuh : 6,812
Demontrans yang terbunuh akibat diseksa : 1,436
Hilang : +60,000
Demontrans yang dipenjarakan : +140,000
Cedera : +137,000
Keseluruhan yang menjadi pelarian sejak Mac : +678,540
Pelarian ke Turki : +156,801
Pelarian ke Lubnan : +223,231
Pelarian ke Jordan : +204,303
Pelarian ke Iraq : +77,415
Pelarian ke Mesir : +14,156

Bilangan ini tidak termasuk yang tidak dilaporkan. Teruskan doa untuk mereka.

Sumber:http://www.facebook.com/photo.php?fbid=491209020920273&set=a.308919245815919.66818.308664102508100&type=1&theater
---
Catatan:
Setelah ini semua, syi'ah mengklaim 'Pengusung' PERSATUAN Sunny-Syi'ah, sampai2 mengadakan seminar Internasional persatuan Islam di Makassar..

Mustahil wahai Syi'ah !
sampai kalian tobat dari dosa mencaci maki sahabat dan isteri nabi...,
sampai kalian mengakui Al-Qur'an kami otentik...,
sampai QISHAH ditegakkan atas para pembantai sunni Iran, Irak, dan Suria!
 

HUMOR SYI'AHAyatusSyi'ah Isa Qasim: 
"Semua bertanya-tanya, kenapa begitu lama saya absen 'berkicau' di twitter.. 

Sebabnya adalah; karena saya musafir ke Sirdab (tempat persembunyian al-Mahdi-Syi'ah).

Saya menyerahkan Khumus harta yang kalian bayar.
Beliau(Al-Mahdi) berterima kasih banyak kepada kalian, dan kesal kepada mereka yang belum bayar !"

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=500535373322712&set=a.476725959036987.112717.476723149037268&type=1&theater

YA ALLAH, TERIMALAH DIA SEBAGAI SYAHIDDi semua negara, tahanan atau masyarakat boleh memprotes perlakuan tidak adil dan menuntut perubahan dengan aksi mogok makan.
Di Suriah, mafia Assad membunuh orang dengan 'kelaparan' , sampai mati.

***
Kejahatan : Penyiksaan dengan membiarkan kelaparan sampai mati.
Korban : Abdul Majid Faisal Aldmellkhi
Lahir : 01/01/1993 (20 tahun), dari Aleppo
Pendidikah terakhir: Mahasiswa tahun kedua di Institut Solar Power, Tartous.
Ditahan sejak: 01/08/2012
Tempat pelanggaran HAM: Pusat Intelijen AU, cabang Aleppo.
Tanggal wafat : 18/01/2013 

***
Deskripsi penyiksaan: Rezim menyiksanya dengan berbagai cara, seperti menyulut rokok di tubuhnya, dimana bekas-bekas sulutan rokok sanagt jelas terlihat, terutama bagian punggung. Membiarkannya kelaparan sampai mati.

Rezim memberitakan ia wafat akibat pemboman Universitas Aleppo.(dusta)

Kita bisa bayangkan, derita yang dialami anak muda ini selama lima bulan di penjara Rezim Basyar. Dimana ia berubah dari seorang pemuda tampan menjadi seonggok tulang berbalut kulit.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=522228527821222&set=a.421250954585647.97831.421237251253684&type=1&theater

SADIS, PEMBANTAIN TERBARU SYI'AH BASSYAR!!

(Saudaraku, sebarkan informasi ini, agar rakyat Indonesia tau hakikat sebenarnya aliran Syi'ah !)

عذرا يا أحبتنا في سوريا، على ضعفنا وتخاذلنا في حقكم، وأعظم ما عندنا هو الدعاء لكم بالنصر والتمكين

Hari ini, selasa 17 Rabi'ul Awwal 1434 H/ 29-01-2013, di hadapan dunia, telah terjadi pembantaian terbaru oleh Tentara Syi'ah Basyar, yg merupakan gabungan Tentara Syi'ah Iran/Irak/Hizbullah Lebanon/Suria.

Korban : Muslim Suria; mulai dari orang tua, pemuda, dan anak-anak.
Jumlah korban: Laporan terakhir, mayat yg ditemukan lebih dari 50 orang.
Tempat : Sungai Quwaiq, dekta jembatan Sindiyana, Halab-Suria.
Deskripsi pembantaian: Hampir seluruh korban ditemukan dengan kedua tangan terikat ke belakang. Mulut tersumpal. Tembakan di kepala dari jarak dekat.

VIDEO : http://www.youtube.com/watch?v=jnfiORZtnes

Yaa Allah…, ampunilah kami saat melihat saudara seagama kami dibantai dengan biadap, kami hanya bisa menyampaikan beritanya kepada dunia. Dan hanya bisa berdo'a untuk mereka.

Saudaraku sadarlah; Syi'ah adalah sekte sesat, biadap, pembantai. Jika memang mereka masih mempunyai peri kemanusiaan, paling tidak AyatusSyi'ah, politikus, dan orang awam mereka mengeluarkan KECAMAN RESMI atas pembantaian ini. Baik Syi'ah dari Iran Irak, Lebanon, Kuwait, Bahrain, maupun INDONESIA!

Tapi mustahil, sebab mereka benar-benar terlibat di dalamnya !!
Tidak mungkin, sebab inilah aqidah mereka: "Darah sunni halal/wajib ditumpahkan !"

http://www.facebook.com/Syrian.Revolution

Syria

Thousands of people have lost their limbs because of the shelling..they dream of an artificial limb, maybe they can wake again on Syria’s soil. 
God, make that day come soon, you are our only hope

LOOOOOOL

Rohingya: Seorang maut bertempur dengan tenteraYANGON 30 Jan. - Tentera Myanmar menembak mati seorang penduduk dalam satu rusuhan melibatkan penduduk Islam di wilayah bergolak Rakhine, kata pegawai kerajaan Myanmar, semalam.
Insiden itu berlaku, kelmarin, di kawasan majoriti etnik Rohingya yang beragama Islam.
“Sebanyak 20 penduduk Rohingya cuba menyerang tentera. Mangsa cedera selepas tentera melepaskan tembakan, namun meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital," kata pegawai yang enggan mendedahkan namanya itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130130/lu_07/Rohingya-Seorang-maut-bertempur-dengan-tentera#ixzz2JOX41q00
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Mesir isytihar perintah daruratPenentang Presiden Mohamed Mursi bertempur dengan pasukan polis (tidak kelihatan) semasa mengadakan tunjuk perasaan di Port Said, kelmarin. Mursi mengisytiharkan perintah darurat di tiga wilayah di Terusan Suez ekoran keganasan yang semakin memuncak di negara itu sejak Sabtu lalu. - AGENSI
KAHERAH 28 Jan. - Perintah berkurung dikuatkuasa di tiga wilayah di Terusan Suez, hari ini selepas Presiden Mesir mengisytiharkan perintah darurat di wilayah-wilayah itu ekoran keganasan terus memuncak di negara ini, sejak hujung minggu lalu yang mengorbankan lebih 50 orang.
Tindakan Presiden Mohammed Mursi itu mengingatkan tindakan yang pernah digunakan oleh bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak ketika mengekang kumpulan penentang di negara ini semasa kebangkitan rakyat yang akhirnya membawa kejatuhan Hosni.
Namun, tunjuk perasaan kali ini tercetus sebagai membantah dasar Islam yang dibawa oleh kerajaan pimpinan Mursi dan perubahan yang didakwa terlalu perlahan di negara ini.
Mursi yang berang dengan keadaan yang berlaku, berikrar ketika berucap di televisyen, semalam dengan menyatakan bahawa beliau tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan lebih keras bagi membendung keganasan di seluruh negara ini.
Mursi menegaskan bahawa beliau akan memastikan negara ini tidak akan kembali kepada kerajaan autoritarian.
Keganasan terburuk berlaku di bandar Port Said, lokasi yang menyebabkan tujuh orang maut, semalam, sekali gus meningkatkan angka korban kepada sekurang-kurangnya 44 orang.
Ketegangan yang bermula sejak Sabtu lalu itu memuncak selepas mahkamah Mesir menjatuhi hukuman mati ke atas 21 defendan yang terlibat dalam rusuhan bola sepak di Port Said pada Februari lalu yang menyebabkan 74 orang maut. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130129/lu_01/Mesir-isytihar-perintah-darurat#ixzz2JOVIzhjG
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pesta dadah di kediaman artis didalangi sindiket?JAKARTA 28 Jan. - Badan Narkotik Nasional (BNN) Indonesia tidak menolak kemungkinan penganjuran pesta dadah di kediaman artis popular Raffi Ahmad malam minggu lalu didalangi sindiket.
BNN sehingga hari ini masih belum mendedahkan identiti lima daripada 17 orang yang ditahan di rumah pengacara program hiburan terkenal itu.
Selain Raffi, tiga artis lain yang kini sedang disiasat BNN ialah pelakon dan penyanyi terkenal, Irwansyah dan isterinya, Zacskia Sungkar serta Wanda Hamidah.
"Siasatan bagi mengetahui apakah ia ada kaitan dengan sindiket dadah," kata Ketua Bahagian Perhubungan Awam BNN, Sumirat Dwiyanto kepada wartawan.
Tegas beliau, siasatan akan menjurus kepada seorang individu yang menjadi tali barut kepada pembekal dadah itu.
Kelmarin, BNN menyerbu rumah Raffi di Lebak Bulus, Jakarta Selatan dan menahan 17 orang yang dilaporkan sedang berpesta dadah.
Dalam serbuan itu, anggota penguatkuasa BNN turut menyita sejumlah barangan bukti seperti dadah serta pil khayal ekstasi.
Antara artis Indonesia yang pernah mengambil dadah dan dimasukkan ke pusat pemulihan ialah aktor veteran, Roy Marten yang ditahan pada 2006 sebelum dibebaskan setahun kemudian, serta penyanyi rock veteran, Achmad Albar yang pernah dipenjarakan beberapa tahun pada 2007.
Artis lain yang pernah mendapat liputan meluas media kerana dikaitkan dengan dadah ialah penyanyi Sammy Simorangkir serta pemain drum kumpulan Padi, Yoyo. - UTUSAN


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130129/lu_04/Pesta-dadah-di-kediaman-artis-didalangi-sindiket#ixzz2JOULDaWl
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Mali: Perancis kuasai semula TimbuktuPARIS/BAMAKO 28 Jan. - Tentera Perancis dan Mali berjaya menguasai semula lapangan terbang Timbuktu dan beberapa laluan masuk ke bandar tersebut.
Jurucakap tentera Perancis, Kolonel Thierry Burkhard berkata, pasukan tentera khas Perancis menggugurkan tentera payung terjun ke lokasi strategik pada waktu malam bagi membolehkan tentera Mali merampas semula Timbuktu daripada militan Islam.
"Tindakan itu diambil kerana Perancis mahu mengelak bertempur di bandar (Timbuktu) yang diiktiraf sebagai Warisan Dunia UNESCO bagi mengelak kemusnahan teruk di sana,'' katanya.
Kumpulan militan menawan kawasan di utara negara itu pada April lalu dan mengenakan beberapa peraturan ketat.
Mereka turut mengharamkan muzik dan mengenakan hukuman berat ke atas jenayah dan kesalahan moral.
Tentera Perancis-Mali berjaya merampas bandar utama, Gao pada hujung minggu lalu dan kini dilihat mengawal laluan utama ke bandar tersebut.
Kubu kuat terakhir militan iaitu bandar Kidal yang terletak berdekatan sempadan Algeria, menjadi sasaran serangan udara pada hujung minggu lalu.
Perancis mengerahkan tenteranya ke Mali selepas Bamako meminta bantuan Paris bagi menyertai kempen ketenteraan memerangi militan. - dpa


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130129/lu_02/Mali-Perancis-kuasai-semula-Timbuktu#ixzz2JOU7ln3G
© Utusan Melayu (M) Bhd 

8 terbunuh dalam serangan bom di SanaSANAA 29 Jan. - Seorang pengebom berani mati mengebom sebuah kereta yang mensasarkan pusat pemeriksaan tentera di selatan Yemen menyebabkan lapan askar terkorban dan mencederakan 10 orang yang lain semalam.
Serangan yang berlaku di bandar Radda kemungkinan adalah tindak balas daripada militan al-Qaeda selepas tentera Yemen mengebom pemberontak di wilayah selatan al-Bayda pada awal hari. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130129/lu_07/8-terbunuh-dalam-serangan-bom-di-Sana#ixzz2JOTOKyiz
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Doakan mereka.

Gambar seorang ibu bersama anaknya di sebuah khemah pelarian di sempadan Syria-Lubnan.

Doakan mereka.

Sumber : FP Rakyat Malaysia Bersama Revolusi Syria
=====================================
Admin II ///

GEMPAR!Douma, pinggir Dimasyq : Wanita ini mendedahkan bagaimana perhimpunan aman yang dilakukan oleh beliau dan wanita-wanita Syria yang lainnya berakhir dengan penahanan kejam terhadap mereka.

Penahanan tersebut juga disusuli dengan tindakan-tindakan keji tentera-tentera Basyar dan Hizbola yang bertindak merogol mereka dengan cara sangat kejam dan keji sekali.

Beliau menceritkan kesedihan dan penderitaan yang sangat perit untuk ditanggung olehnya dan rakan-rakannya yang lain atas kekejaman tersebut.

Laknat Allah ke atas rejim Basyar dan pakatannya atas kezaliman ini.

Lihat pautan ini : http://www.youtube.com/watch?v=7mVIkc_xXEQ&feature=player_embedded
=======================================
Admin II ///

Mujahidin Syria tetap teguh di medan jihad walaupun cuaca sejuk yang menggigit.Demi mengejar syahid, kesejukan bukan penghalang. Doakan mereka.

Sumber : FP Rakyat Malaysia Bersama Revolusi Syria
====================================
Admin II ///

Kanak-kanak Syria beratur panjang untuk mengambil bekalan makanan di sebuah khemah pelarian.Kanak-kanak Syria beratur panjang untuk mengambil bekalan makanan di sebuah khemah pelarian.

Nampakkah anda apa yang kami nampak? Biar gambar ini menceritakan segalanya. Doakan mereka.

Sumber : FP Rakyat Malaysia Bersama Revolusi Syria
====================================
Admin II ///

Mesir hampir lumpuh akibat sengketa politik


 
Kaherah: Panglima tentera Mesir menyifatkan sengketa politik hampir melumpuhkan negara itu.

Ia dianggap amaran daripada pihak yang mentadbir negara itu sehingga Mohamed Mursi dipilih sebagai presiden selepas keganasan berterusan.
Perkara itu disuarakan Jeneral Abdel Fattah al-Sisi yang dilantik oleh Mursi untuk mengetuai angkatan tentera, tahun lalu.

Dalam kenyataannya, beliau menekankan, perkara penting menempatkan askar di Terusan Suez adalah bagi melindunginya untuk memastikan ekonomi Mesir dan perdagangan dunia terjamin.

Sisi membuat ulasan itu yang disiarkan oleh laman web tentera di Facebook, berikutan kematian 52 orang selepas kekacauan berterusan sejak seminggu lalu.

Ia meningkatkan lagi krisis di Mesir dan kerajaan pimpinan Mursi bagi memperbaiki prestasi ekonomi sebeleum pilihan raya Parlimen diadakan beberapa bulan lagi bertujuan memperkukuh demokrasi.

Keganasan sebahagian besarnya terhenti semalam, meskipun ada remaja yang membaling batu ke arah polis di Dataran Tahrir.
Sisi tidak dianggap memberi mesej bahawa tentera mahu mengambil alih kuasa yang dipegang selama enam dekad sehingga Hosni Mubarak digulingkan, dua tahun lalu.

Mesejnya memberi amaran kuat kepada Kerajaan Mesir selepas bandar utama dilanda kekacauan selama lima hari.

Selepas hampir tujuh bulan memerintah, politik Mesir di bawah pentadbiran Mursi semakin berpecah belah.

Penentangnya menolak gesaan Mursi untuk mengadakan rundingan sebaliknya protes berterusan di Kaherah dan Iskandariah selepas tiga bandar Suez, Port Said, Ismailia dan Suez, kawasan di bawah perintah darurat.

Selasa lalu, beribu-ribu orang sekali lagi keluar ke jalan raya Port Said untuk berkabung kematian dua orang dalam pertempuran baru di sana menjadikan 42 orang maut di sini.
REUTERS 

Guru Yang Ke 158 Ditembak Mati.Chonthee Charoenchen 51,ditembak dua das di kepala oleh salah seorang empat lelaki yang datang ke sekolah dengan dua buah motorsikal. Chonlathee mati ditempat kejadian.

Menurut Pol Lt ParadomKotetas,pegawai bertugas di balai polis Bacho kejadian itu berlaku di sekolah Ban Tanyong kira-kira pukul 12.20tengahari kelmarin(Rabu).

Mangsa dijumpai terbaring berlumuran darah di hadapan pintu masuk kantin sekolah.

Saksi memberi tahu polis sebelum kejadian itu Chonlathee dan beberapa orang guru lain menyelia makan tengahari kepada 292 murid.

Sekumpulan empat orang lelaki tiba dengan dua buah motorsikal dan berhenti di luar kantin. Salah seorang lelaki itu mengaku sebagai waris dan mendekati Chonlathee.Dia mengeluarkan pistol lalu melepas dua das tembakan ke kepala Chonlathee. Guru ini mati serta merta di tempat kejadian.

Penyerang melarikan diri dengan menggunakan kereta Nissan milek Chonlathee.

Arahan dikeluarkan supaya sekolah ditutup selepas kejadian itu. Waris berpusu-pusu datang ke sekolah mengambil anak mereka.

Ada sebilangan waris yang menjerit melihat kejadian yang berlaku di hadapan mata mereka.

Oleh TS Musafir

sumber: http://amanpattani.blogspot.com/

Kairo

Kairo – PIP: Sejumlah sumber khusus di perlintasan Rafah darat bahwa truk-truk kontener Mesir yang membawa bahan bangunan akan melanjutkan aktivitasnya hingga hari ini Kamis (24/1) yang akan ke Gaza untuk merekontruksi.

Sumber-sumber menegaskan, truk-truk kontener itu membawa bahan bangunan dari yang diberikan oleh Qatar dalam paket bantuan yang menurut rencana akan tiba di Gaza yang nilainya diperkirakan sebanyak 400 juta dolar.

Sumber menegaskan kepada PIP bahwa total jumlah truk kontener adalah 904 kontener yang membawa 23,13 ribu meter kubik batu koral. (bsyr)

Ini petanda yang agak merisaukan. Doakan mujahidin.

Kerajaan Russia mula memindahkan Rakyat Russia (kebanyakannya wanita) yang berkahwin dengan rakyat Syria dari Syria menuju ke Lubnan, ada yang menggunakan bas.

Ini petanda yang agak merisaukan. Doakan mujahidin.

Rombongan Doktor perubatan dari Gaza dalam perjalanan ke Syria.

Mesti lihat sebelum dibuang dari YouTube (Pembunuhan Jalanan seorang aktivis)Askar Syiah : Jangan tembak. Tunggu!
Askar Syiah: Awak ahli FSA?
Mansur: Ya, saya ketua di dalamnya
Askar Syiah: Cakap awak dah keluar dari FSA. Beritahu awak keluar dari FSA.
Mansur: ….
Askar Syiah: Cakap bini awak hamba Basyar. Cakap tentera Basyar setubuh Allah awak. Cakap Basyar setubuh kakak awak.
Mansur: ….

Pemudai ini ialah Mansur Bilal al Ali, pelajar arkitektur tahun pertama. Dia diculik dari kolej 8 bulan yg lalu dan diisytiharkan hilang sejak itu. Tiada siapa tahu apa terjadi kepadanya hingga kami jumpa klip video ini pada askar Syiah yang membunuhnya. Nampaknya geng Assad bergembira membunuh si syahid. Rahmatullah ke atasnya.

Al Fatihah.

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=GyieJQD3Sv0&feature=endscreen&oref=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3FNR%3D1%26v%3DGyieJQD3Sv0%26feature%3Dendscreen&has_verified=1

Patani Fakta Dan OpiniMenurut al-Marhum Prof. Dato’ Dr. Nik Anuar, satu-satunya jalan keluar untuk mengatasi konflik yang berkepanjangan di Patani adalah dengan mengadakan jajak pendapat atau pemungutan suara. “Self-Determination atau pemungutan suara harus dilakukan, namun perlu adanya pihak ketiga yang memprakarsai hal ini. Selama ini belum ada pihak ketiga yang mengambil jalan tengah itu karena informasi yang berhasil keluar mengenai keadaan Masyarakat Melayu Patani sangat terbatas. Pemungutan suara akan memunculkan keinginan murni dari Masyarakat Melayu Patani mengenai nasib dan masa depan mereka sendiri...''

Sebuah Model Refredum.

- Patani Fakta Dan Opini.

Siapakah yg bertanggungjawab mencetuskan ganas yg berlaku semasa Hari Memperingati Revolusi Mesir II

Info Mesir :

Siapakah yg bertanggungjawab mencetuskan ganas yg berlaku semasa Hari Memperingati Revolusi Mesir II.Kajian pendapat akhbar المصري اليوم menunjukkan parti pembangkang Mesir mendapat undian awam paling tinggi 88%,tempat ke 2 Presiden Mesir sebanyak 10% & pihak ke 3 hanya mendapat 2 %.Akhbar ini dalah akhbar bebas yg tidak menyebelahi mana2 pihak.Tetapi sebelum ini akhbar ini amat kontra dengan Ihkwan Muslimin.

Inilah salah seorang anggota Black Block.....pencetus keganasan siap pegan senjata api lagi....

Agensi berita El-Mesryoon telah dapat menceroboh ke alam rahsia kumpulan Black Bloc.

TINJAUAN AKHBAR

[Fokus] Agensi berita El-Mesryoon telah dapat menceroboh ke alam rahsia kumpulan Black Bloc.

Pada beberapa hari yang lalu, timbul banyak persoalan (tidak faham) berikutan pertempuran berdarah yang tercetus dan menentang pasukan keamanan serta banyak kejadian rusuhan dan kacau-bilau yang dilakukan oleh kumpulan terbabit menjelang dan semasa hari sambutan kedua ulangtahun Revolusi 25 Januari di Mesir.

Kumpulan ini dianggotai lebih 600 orang, sebahagian besarnya dari gerakan-gerakan sosialis, haluan kiri, dan aqbat (kristian). Pengakuan dari kumpulan ini, bilangan mereka berjumlah 10 ribu orang. Ianya turut dianggotai ahli-ahli gerakan revolusi, saki-baki pemerintahan Mubarak (الفلول), dan pemuda altras.

Antara individu dalam kumpulan ini, Abudi Ibrahim Abudi anak kepada bekas ahli parlimen Mesir selaku bekas anggota parti Mubarak yang telah bubar (National Democratic Party) dan beberapa lagi nama yang telah disenaraikan.

Mereka telah melakukan 20 operasi jenayah dan pada waktu yang sama, mereka merancang untuk menggiatkan lagi kegiatan mereka pada hari mendatang di pertengahan Kaherah, bandar Mahallah dan Iskandariah. Demikian itu tentangan kepada ketetapan Presiden Mesir yang telah mengumumkan perintah berkurung dan darurat di kawasan-kawasan berhampiran Terusan Suez.

Penyelaras Gerakan Somidun, Hazim Khatir berkata, pihaknya telah mengenalpasti 50 orang anggota Black Bloc serta mempunyai bukti-bukti keterlibatan mereka dalam kegiatan jenayah dan keganasan malah mengetahui pergerakan sulit mereka. Beliau memberi ancaman kesemua ini akan didedahkan dan akan membicarakan mereka di mahkamah sekiranya mereka tidak menghentikan kegiatan mereka. Khatir turut menafikan kaitan anggota-anggota kumpulan ini dengan gerakan-gerakan revolusi yang lain sambil menegaskan Black Bloc terdiri daripada mereka yang bermasalah, salah seorangnya pemuda revolusi, Taiesh serta sebilangan besar pemuda aqbat, pemuda sosialis, dan pemuda-pemuda yang berideologi komunis.

Operasi dan kegiatan jenayah mereka disogok dengan bekalan senjata, kewangan dan bahan yang memabukkan, menurut Khatir.

Keterangan dari Black Bloc, mereka telah mempersiapkan tentera elektronik yang dianggotai 1200 orang baru-baru ini bertujuan merosakkan pejabat-pejabat Ikhwan Muslimin dan menjawab penipuan mereka. Menerusi facebook, Black Bloc berkata sejak dua tahun yang lalu, anggota-anggotanya menerima latihan (rekrut) untuk menyertai mana-mana sambutan di Mesir. Jelas lagi, mereka bukan dari kalangan mana-mana parti politik, juga bukan dari kumpulan kristian bersenjata yang dibekal oleh gereja sepertimana yang didakwa oleh Ikhwan Muslimin. Tegas Black Bloc, balas bunuh syuhada' revolusi adalah tuntutan mereka dan menyerang pejabat-pejabat Ikhwan Muslimin pula adalah matlamat mereka. Demikian itu, mereka mengungkapkan rahsia kejayaan adalah menyembunyikan identiti anggota-anggotanya.

Sumber:
29/01/2013, akhbar harian El-Mesryoon

Sumber : Mini-Pavilion 'From Palestine With Love'(MAP)

NAFI 7 RIBU HAMAS MASUK MESIRGempar apabila sebilangan jaringan internet dan web berita menyebarkan bahawa 7 ribu orang Palestin pengikut Gerakan Perjuangan Islam (HAMAS) menyelinap masuk ke Mesir.

Hasil penelitian MAP, sebilangan rangkaian berita Mesir serta siaran satelit dan agensi berita Palestin menukil berita asal dari JARINGAN BERITA MESIR (ش.أ.م) yang melaporkan Badan Keamanan Negara Mesir telah memerhatikan gerak-geri 7 ribu orang bersenjata HAMAS, sebahagiannya dibekalkan senjata ringan menyelinap masuk ke Mesir melalui terowong bawah tanah yang menghubungkan antara Semenanjung Gaza dengan Rafah Mesir. Kemudian, sumber tersebut berkata satu sumber yang dipercayai memaklumkan kepada ش.أ.م bahawa Badan Keamanan Negara Mesir telah memerhatikan gerak-geri pengikut HAMAS sejak dari jam pertama pada hari Selasa lalu sewaktu mereka menyelinap masuk ke Mesir melalui terowong bawah tanah.

Lapor lagi, 7 ribu orang yang terbabit berpeleseran sekitar bandar Rafah selama 24 jam sebelum bertolak ke Kaherah. Berhubung kejadian ini, Badan Keamanan Negara telah mengemukakan notis kepada pemimpin politik berhubung kemasukan 7 ribu orang HAMAS ke Mesir untuk mendapatkan arahan, namun kesemuanya dapat melepaskan diri sebaik sahaja mereka tiba di bandar Ismailiah. Tambahan pula, sehingga detik ini, pemimpin politik tidak memutuskan apa-apa arahan. Jelas Sumber tersebut, Badan Keamanan Negara membuat andaian pengikut-pengikut HAMAS berada di tempat-tempat strategik di Mesir terutamanya Istana Ithadiah.

Bagaimanapun, menurut laporan berita HURRIYAH WAL-ADALAH, perkara ini telah dinafikan oleh sumber keamanan malah menegaskan bahawa laporan berita seumpama ini tidak benar dan tidak ada hubung kait langsung dengan realiti yang berlaku.

Sumber keamanan meminta media massa agar selidik terlebih dahulu sebarang terbitan dan jangan sesekali menyebarkan berita bohong yang mengeruhkan lagi pertelingkahan sesama masyarakat ekoran situasi sulit yang dilalui Mesir pada waktu ini.

Berhubung laporan ش.أ.م, jurucakap HAMAS, Sami Abu Zuhri dalam kenyataan beliau yang disiarkan oleh agensi PALTIMES telah menempelak tindakan sebahagian media Mesir yang mengeluarkan tuduhan tanpa asas dan membantah sekeras-kerasnya cara yang dilakukan oleh media Mesir.

Beliau menyatakan, HAMAS sangat menginginkan keamanan dan kestabilan buat Mesir serta amat menghormati pimpinan Mesir dan kesemua pihak di Mesir.

Jurucakap HAMAS menggesa media massa Mesir agar tidak mengheret mana-mana pihak Palestin dalam konflik dalaman Mesir.

Siaran satelit, EL-TAHRIR semasa menyiarkan berita secara langsung berhubung '7 ribu orang bersenjata HAMAS menyelinap masuk ke Mesir' turut meminta Dr. Mahmud Az-Zahar selaku anggota Biro Politik HAMAS membuat ulasan laporan berkenaan.

Di awal respon, Dr. Mahmud meminta supaya mengesahkan terlebih dahulu mana pihak rasmi yang menyatakan sedemikian. Lalu, beliau berkata, laporan ini tidak sahih 100% dan beliau menafikan sebarang kaitan pemuda-pemuda berkenaan dengan HAMAS yang ditimbulkan oleh hos siaran EL-TAHRIR.

"Media yang menipu sengaja menyebarkan berita ini, padahal pihak rasmi Mesir tidak mengesahkan perkara berkenaan," respon Dr. Mahmud kepada hos siaran EL-TAHRIR.

Sumber:
28/01/2013, akhbar harian HURRIYAH WAL-ADALAH
28/01/2013, web berita Paltimes
28/01/2013, youtube (gaza pal) menukil dari EL-TAHRIR
26/01/2013, web berita Shfa
25/01/2013, web Jaringan Berita Mesir (sumber asal)

Sumber : Mini-Pavilion 'From Palestine With Love'(MAP)

TINJAUAN AKHBAR[Fokus] Buat kali pertama, Perdana Menteri Rusia, Dmitry Medvedev mengumumkan bahawa peluang Bashar Asad untuk mempertahankan kuasa semakin hari semakin lemah.

Sehingga kini, Rusia telah menggunakan kuasa vetonya sebanyak 3 kali dalam Majlis Keselamatan Antarabangsa PBB bagi menghalang sebarang kutukan terhadap sekutunya Damshik (Asad).

Dalam wawancara jaringan berita CNN Amerika pada 28/01/2013, Medvedev mengulangi gesaannya agar diadakan rundingan antara rejim Asad dengan pembangkang. Namun Medvedev menegaskan pendirian Moscow, kuasa luar tidak boleh menjatuhkan Asad.

Rujukan:
29/01/2013, akhbar harian El-Mesryoon

Sumber : Mini-Pavilion 'From Palestine With Love'(MAP)

ARAH BERKAS ANGGOTA BLACK BLOCPendakwaraya Negara, Hakim Tala'at Abdullah telah mengeluarkan perintah memberkas kesemua anggota Black Bloc dan sesiapa sahaja yang terlibat dengannya. Demikian itu, Pendakwaraya Negara memberikan autoriti penangkapan kepada polis dan tentera yang membolehkan memberkas mana-mana individu yang disyaki terlibat dengan kumpulan terbabit serta menyerahkan mereka kepada pendakwaraya.

Kata Hakim Hasan Yasin, Ketua Pejabat Perunding selaku jurucakap rasmi Pendakwaraya Negara, siasatan yang dijalankan oleh pejabat perunding pendakwaraya telah menyingkap kewujudan kumpulan Black Bloc ialah sebuah pertubuhan yang menjalankan kegiatan bersifat keganasan.

Sebelum itu, As-Sayyid Hamid, anggota Jawatankuasa Penelitian dalam Pertubuhan Barisan Peguam telah mengajukan laporan bernombor 191 tahun 2013 di hadapan نيابة أمن الدولة العليا yang diketuai Hakim Muhammad Omar bagi mendakwa Ahmed Shafik, calon yang kalah dalam pemilihan Presiden, serta Muhammad Abu Hamid, bekas ahli parlimen serta beberapa orang ahli perniagaan atas tuduhan membiayai kumpulan bersenjata bertujuan menggulingkan pemerintah yang sah dan dipilih oleh rakyat.

Jelas As-Sayyid Hamid, نيابة أمن الدولة العليا telah mempertanggungjawabkan kepada Badan Keamanan Negara dan Badan Perisikan untuk menjalankan siasatan mendalam, demikian itu untuk membicarakan pihak tertuduh bawah seliaan Hakim Tameer Al-Farjani dan Hakim Hisham Al-Qarmuthi.

Sumber:
29/01/2013, web berita Fjp, pesanan ringkas El-Medan dan Rnn

Sumber : Mini-Pavilion 'From Palestine With Love'(MAP)

PEMUDA CEDERA DITEMBAK TENTERA ZIONISSeorang pemuda Palestin telah tercedera sewaktu mengutip kepingan besi akibat ditembak tentera rejim zionis. Kejadian itu berlaku selepas waktu zohor hari ini di daerah Bayt Hanoun, utara Semenanjung Gaza.

Menurut saksi, sekumpulan tentera zionis yang berkumpul berdekatan pagar keselamatan di sempadan melepaskan tembakan ke arah sebilangan orang awam Palestin yang sedang mengutip kepingan besi di sebelah utara Bayt Hanoun, lantas mengakibatkan salah seorang dari mereka telah cedera.

Hampir setiap hari penduduk Palestin khususnya para petani yang turun ke tanah pertanian berdekatan pagar keselamatan di sebelah timur dan utara sempadan menjadi mangsa tentera zionis. Situasi ini berlarutan hingga hari ini meskipun gencatan senjata telah dipersetujui bermula pada 21 November 2012.

Sumber:
29/01/2013, web berita Safa

Sumber : Mini-Pavilion 'From Palestine With Love'(MAP)

Keluarga tertuduh bertindak menyerang penjara dan beberapa balai polis sekitar dengan senjata berat.

Selepas Mahkamah memutuskan hukuman gantung kepada 21 tertuduh dalam kes pertempuran dua penyokong bola Al-Ahly dan Al-Masry yang mengorbankan 74 orang.

Keluarga tertuduh bertindak menyerang penjara dan beberapa balai polis sekitar dengan senjata berat.

Sehingga kini di seluruh negara hampir 34 orang terkorban terkena peluru buta 2 antaranya polis. manakala hampir 350 orang tercedera akibat pertempuran.

Darurat diisytiharkan oleh Presiden dr Muhammad Mursi di 3 tempat; Suez, Ismailiyyah, dan Port Said.

Manakala pihak pembangkang yang kebanyakannya Pro Liberal-Sekular mengumumkan untuk memboikot pilihanraya Parlimen akan datang dan semua dialog yang dianjurkan kerajaan mahupun pejabat presiden.

Mereka juga menyebut bahawa perlu diadakan Pilihanraya Presiden baru untuk melantik Presiden yang baru sambil menyifatkan Presiden yang ada tidak sah.

Mereka juga meminta supaya diharamkan jemaah Ikhwan Muslimin yang disifatkan sebagai pemerintah Mesir ketika ini.

Pertempuran masih berterusan sejak 25 januari sehinggalah hari ini (malam ini)

Sekumpulan pemuda menamakan diri mereka; Black Bloc berpakaian menutup muka dan memakai baju hitam bertindak merosakkan beberapa tempat penting seperti balai polis dan menyerang pejabat-pejabat Ikhwan Muslimin dengan bom molotov dan menyekat jalan-jalan utama dengan tayar kereta yang dibakar.

Beberapa orang daripada mereka dilaporkan ada yang mati di tangan ahli tempatan yang marah selepas mereka cuba menyekat jalan.

Antara kalam orang tertiinggi Black Bloc;
"Sesiapa yang ingin mempraktikkan Syariah atau undang-undangnya, pergilah ke tengah padang pasir.

كلما اوقدوا نارا للحرب اطفأها الله

Sumber : Pilihanraya Mesir

Kumpulan Black Bloc diarahkan oleh peguam negara untuk ditangkap

Kumpulan Black Bloc diarahkan oleh peguam negara untuk ditangkap sambil menyifatkan mereka sebagai kumpulan pengganas.

beberapa tangkapan dibuat memnunjukkan bahawa terdapat dana terus daripada "Jabhah Inqaz"(Gerakan Penyelamat negara) kumpulan pembangkan pro liberal-sekular dan akan dikemukan bukti nanti.

sementara itu beberapa kumpulan Black bloc di beberapa buah negeri mengumumkan pembubaran kumpulan tersebut selepas menerima banyak ancaman daripada masyarakat yang berang kepada apa yang telah mereka lakukan.

Di kawasan-kawasan utama perkhidamtan awam mengambil keadaan berjaga-jaga untuk menghalang sebarang cubaan menyekat atau menstabocaj perkhidamatan tersubut demi kepentingan umum.
________

Pembangkang di Mesir dilihat menghancurkan negara lebih daripada menjadi pengimbang kerajaan/pemerintahan.

Sumber : Pilihanraya Mesir

Gempar !! Video bocor menunjukkan tentera Assad mendera tahanan.

114 MAUT, PERTEMPURAN SENGIT DI DAMSHIKJawatankuasa Penyelaras Tempatan di Syria berkata, seramai 114 orang terbunuh di Syria pada hari Isnin, sebahagian besar di pinggir Damshik, Idlib, dan Halab. Sementara itu, Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria menyebut, pertempuran sengit banyak berlaku di selatan Damshik antara tentera rejim dengan tentera bebas Syria.

Berhubung jumlah yang terbunuh, Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria memperincikan hasil dari sumber aktivis dan perubatan bahawa mereka yang terbunuh adalah orang awam seramai 49 yang maut, 42 orang tentera bebas Syria, dan 23 orang tentera rejim Asad.

Jawatankuasa Penyelaras Tempatan menjelaskan, tentera bebas Syria telah menguasai sekatan tentera yang berhampiran حران العواميد setentang dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Damshik.

Di Hayyu Al-Qudum, Damshik juga berlaku tembak-menembak antara tentera rejim dengan tentera bebas Syria. Pada masa yang sama, kebanyakan penduduk di kawasan terbabit telah beredar menyelamatkan diri. Tambahan lagi, Mukhayyam Al-Yarmouk Palestin yang berjiran dengan Hayyu Al-Qudum turut dihujani bedilan meriam. Demikian itu, sumber khas berkata kepada akhbar AL-QUDS, seramai 5 orang Palestin telah terkorban pada awal pagi Isnin, manakala 4 lagi cedera.

Berhubung pengeboman sengit, pesawat tempur rejim Asad melancarkan dua serangan udara ke atas daerah Deir Al-Asafir dan di darat, bedilan-bedilan meriam mengebom kawasan-kawasan di Duma, Shab'aa, Al-Muaadhamiyah, dan Darya. Diikuti serangan balas, Majlis Ketenteraan di Damshik dan pinggir Damshik menjelaskan tentera revolusi (tentera bebas Syria) berjaya meletupkan beberapa buah kereta kebal rejim Asad yang cuba merempuh masuk ke bandar Darya dan pinggir Damshik ketikamana pengeboman sengit udara yang dimuntahkan ke atas dua bandar, Darya dan Al-Muaadhamiyah.

Sumber:
(berita ringkas)
29/01/2013, web berita Safa

Sumber : Mini-Pavilion 'From Palestine With Love'(MAP)

50 Jasad penduduk awam ditemui di Aleppo bersama tangan diikat dan kesan tembakkan di belakang

Sungai-sungai di Malaysia apabila air kering dipenuhi sampah sarap dan ranting kayu, manakala sungai di Syria apabila air surut terbujur jasad-jasad para syuhada.

50 Jasad penduduk awam ditemui di Aleppo bersama tangan diikat dan kesan tembakkan di belakang. Mayat-mayat mereka kemudiannya dibuang ke sungai ini oleh anjing-anjing Syiah Assad.

[Gambar] 

=======================

Operasi mengutip mayat-mayat penduduk awam yang bergelimpangan dalam sungai ditingalkan tentera Syiah. Lebih 50 jasad yang berjaya ditemui, bagaimanapun angka sebenar tidak diketahui kerana kesukaran untuk mengesan jasad yang masih terdapat di tengah sungai dan mereka terpaksa berhadapan dengan Sniper yang masih berada dibandar berdekatan. Al-Qasr Boustan, Aleppo.

[Video] http://youtu.be/O-YtyxA3zxo

=======================

Waris-waris sedang membuat pengecaman kepada mayat-mayat syuhada mangsa pembunuhan beramai-ramai rejim Assad di sebuah sungai dalam kawasan Al Qasr Boustan daerah Aleppo. Kesemua mayat dijumpai dengan kesan siksaan dan tembakkan dengan tangan yang diikat. 29/01/2013 

Ya...Allah, Rahmatilah mereka.

[Video] http://youtu.be/EqtuklTR3ws

========================
Sumber : Syria Care: Pertubuhan Penyayang Islam Membantu Syria

‎[BONGKAR] Petugas JPN Terima RM1juta Benarkan Pendatang MengundiBekas pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menjual 16,000 resit JPN dengan RM1juta, yang membenarkan pendatang mengundi di Sabah, Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) berkenaan pendatang haram diberitahu hari ini.

Pegawai polis cawangan khas (SB) DSP Badaruddin Ismail yang bekerja di Kelantan memberi keterangan hari ini Ramli Kamaruddin menjual setiap resit dengan harga RM250 setiap satu sekitar 1993 dan 1995 kepada pendatang haram dari Filipina, India, Pakistan dan negara-negara lain.

"Beliau (Ramli) beritahu dia melakukan perkara tersebut kerana wang," kata Badaruddin kepada RCI hari ini.

Badaruddin yang pernah menyoal siasat Ramli, menegaskan Ramli memberitahunya, beliau melakukan perkara tersebut untuk keuntungan peribadi tanpa menerima arahan daripada pihak atasan.

Ramli walau bagaimanapun, memberitahu RCI baru-baru ini, arwah Tan Sri Megat Junid Megat Ayub, bekas timbalan menteri dalam negeri telah memberi arahan kepadanya untuk mengeluarkan resit JPN, yang mempunyai nama dan nombor kad pengenalan sama dengan pengundi berdaftar, kepada pendatang.

Ramli telah memberitahu sejumlah 200 resit JPN dikeluarkan bagi lima atau enam kerusi dewan undangan negeri, dimana kerajaan merasakan sukar untuk menang, sebelum pilihan raya negeri 1994.

Pilihan raya negeri 1994 menyaksikan Parti Bersatu Sabah (PBS) menang 25 daripada 48 kerusi dewan undangan negeri.

Akan tetapi beberapa ahli dewan undangan negeri (Adun) PBS melompat menyertai Barisan Nasional (BN), tidak berapa lama selepas itu, menyebabkan kerajaan PBS jatuh.

Ramli berkata bahawa beliau telah menggunakan sejumlah daripada RM1 juta untuk perkara-perkara peribadi dan memberikan baki kepada pegawainya dan untuk menganjurkan festival sukan di Pulau Pinang untuk pekerja bawahannya, menurut Badaruddin.

Pegawai SB itu menambah bahawa Ramli mengedarkan 14,000 resit JPN kalangan pekerja bawahan untuk dikeluarkan kepada pendatang, manakala 2,000 resit peribadi dikeluarkan oleh Ramli kepada orang-orang tertentu.

Seorang lagi bekas pengarah JPN bernama Datuk Abdul Rauf Sani telah menjual 6,305 kepada pendatang Filipina dan Indonesia, termsuk kepada orang tempatan dengan RM167,300 kata ketua SB sabah Datuk Ibrahim Zakaria kepada RCI awal hari ini.

Ibrahim menambah, 94 orang termasuk 24 pegawai JPN ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dari 1994 hingga 2000 kerana mengeluarkan kad pengenalan di Sabah secara haram.

"Tidak, dia (Rauf) tidak mengatakan dia bertindak atas arahan, tetapi dia bertindak sendiri," kata Ibrahim.

"Dari risikan yang saya kumpul, ia lebih kepada untuk mendapatkan ganjaran, keuntungan," kata Ibrahim, yang memakai sut hitam dan tali leher merah.

Ditanya jika Ibrahim percaya bahawa Rauf telah bertindak sendiri, Ibrahim berkata: "Beliau adalah orang pintar, berpendidikan luar negara, sangat komunikatif, mempunyai kedudukan dalam perkhidmatan kerajaan, saya terima apa yang beliau katakan sebagai kebenaran.

" Rauf, bagaimanapun memberitahu RCI baru-baru ini kad pengenalan biru juga dikeluarkan untuk meningkatkan bilangan pengundi Islam di Sabah.

Beliau mengatakan sedar bahawa pendatang di Sabah telah diajar untuk mengundi dalam pilihan raya, jika tidak kad pengenalan mereka akan dibatalkan.

Bekas penolong pendaftar JPN Sabah Kee Dzulkifly Kee Abd Jalil memberi keterangan baru-baru ini 100,000 kad pengenalan biru telah diberikan kepada pendatang Filipina, Indonesia dan Pakistan di Sabah pada tahun 1993.

Tun Dr Mahathir Mohamad merupakan perdana menteri paling lama berkhidmat dari 1981-2003, telah dituduh menerajui "Projek IC", di mana kewarganegaraan didakwa diberikan kepada pendatang sebagai ganti kepada undi mereka.

Akan tetapi bekas Ketua Menteri Sabah Tan Sri Harris Salleh, yang mentadbir negeri dari 1976 ke 1985, menafikan kewujudan "Projek IC" tersebut.

Dr Mahathir memberitahu sidang media baru-baru ini pendatang asing di Sabah memang menerima kerakyatan, tetapi menegaskan ianya "mengikut undang-undang".

Inkuiri dihadapan bekas ketua hakim Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong akan bersambung esok. -TMI