Saturday, August 7, 2010

Murugiah rasmi diterima masuk MIC

2010/08/05

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T Murugiah hari ini secara rasmi menyertai MIC dan menjadi ahli biasa di cawangan Batu Matang di Buki Gantang, Perak. 

Bekas Ketua Pemuda Parti Progresif Penduduk (PPP) yang dipecat itu menyerahkan borang keahlian kepada Setiausaha Agung MIC Datuk T. Rajagopalu pada satu majlis di ibu pejabat parti itu di sini hari ini.
Katanya keputusan untuk menerima Murugiah sebagai ahli parti itu adalah selaras dengan saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) agar MIC dapat terus menarik ahli-ahli baru menyertainya.
Pada majlis itu, Murugiah turut menyerahkan senarai nama 65 orang ahli baru yang akan menganggotai MIC di cawangan Batu Matang. 

"Kita sudah terima nama-nama berkenaan dan kita akan menelitinya dan akan buat keputusan, dan kalau mereka diterima, baru mesyuarat peringkat bahagian akan diadakan dan sahkan beliau (Murugiah) sebagai ketua cawangan Batu Matang. 

"Tetapi semua ini perlu berjalan mengikut prosedur, kita ada prosedur dan undang-undang parti dan semua keputusan akan dibuat selepas mesyuarat itu nanti," katanya. 

Ditanya sama ada MIC akan menarik ahli PPP yang menyokong Murugiah, Rajagopalu berkata, semua yang akan meyertai MIC adalah penyokong Murugiah yang telah bersama-samanya meletak jawatan dulu. 
"Kami tidak akan menarik ahli PPP, itu bukan cara kami, tapi kalau mereka tiada parti dan sudah keluar parti itu, kami akan terima," katanya. 

Sebelum itu di Pulau Pinang, Murugiah memberitahu pemberita bahawa kira-kira 2,000 anggota PPP di Pulau Pinang akan menyertai MIC hari ini dan mereka adalah anggota dari 20 cawangan PPP di negeri itu. - BERNAMA

'Kami masih tinggal sebumbung'RAJA AZURA


KUALA LUMPUR – Penyampai radio Sinar FM, Raja Azura Tengku Ahmad Tajudin atau Raja Azura menafikan dia dan suaminya bercerai namun mengaku pergi ke mahkamah syariah baru-baru ini.
Menurut Raja Azura, 38, dia dan suami, Adzmin Tan Sri Osman, 37, pergi ke Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam pada 3 Ogos lalu untuk mendapatkan khidmat kaunseling.
“Saya dan suami pergi bersama ke mahkamah pada hari berkenaan bagi membincangkan hal rumah tangga secara tertutup sekali gus mencari jalan perdamaian terhadap ikatan yang dibina sejak sembilan tahun lalu.
“Sudah menjadi kebiasaan apabila suami isteri berdepan masalah dalam hidup. Lantaran itu, kami bersepakat menemui individu-individu arif dalam selok-belok perkahwinan bagi mencari penyelesaian terbaik,” katanya ketika ditemui pada sidang media khas di pejabat AMP Radio Network, Bukit Jalil di sini semalam.
Menurut Raja Azura yang lebih dikenali sebagai Kak Engku, dia dan suaminya yang juga anak bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Osman Aroff sudah matang untuk mengambil tindakan dalam melayari kehidupan berumah tangga.
Kak Engku berkahwin dengan Adzmin pada 2003 dan dikurniakan tiga orang anak iaitu Megat Muhammad Raziq, 8, Megat Luqman Haqim, 7 dan Puteri Mia Maizura, 4.
Menurut Raja Azura, setakat ini rumah tangga beliau dan Adzmin tetap seperti biasa biarpun masyarakat dikejutkan dengan desas-desus mereka sudah berpisah.

Empangan Hidroelektrik Bakun hampir siap
PEMANDANGAN dua sisi Empangan Hidroelektrik Bakun, Sarawak menunjukkan kawasan tadahan air (kiri) yang merupakan empangan kedua terbesar di Asia kini hampir siap. - Utusan/AMIR HAFIZ ABD. RAHMAN

Lumur selut seluruh badan elak nyamuk
MENTERI Pertahanan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi tertarik melihat seorang anggota Askar Wataniah melumurkan lumpur ke seluruh badannya bagi mengelakan digigit nyamuk di dalam hutan semasa melawat pameran selepas merasmikan majlis Pelancaran Kompeni Askar Wataniah di Padang Bandaran Kota Belud, Sabah. 7 Ogos 2010. - Utusan/GHAZALI BASRI

7 beradik kecewa tidak dapat MyKadOleh Abu Bakar Al Sidek
bhnews@bharian.com.my
2010/08/07

TUJUH beradik (duduk dari kiri)  Kaspul Anuwar, Mohamad Alias,Yusrina, Zainal Affendi sementara  berdiri di belakang   Zainal Ariffin, Norlaila  dan Mohamad Hafizul Haffiz menunjukkan dokumen sijil kelahiran mereka.
TUJUH beradik (duduk dari kiri) Kaspul Anuwar, Mohamad Alias,Yusrina, Zainal Affendi sementara berdiri di belakang Zainal Ariffin, Norlaila dan Mohamad Hafizul Haffiz menunjukkan dokumen sijil kelahiran mereka.
Anak warga Indonesia hanya ada sijil kelahiran

HUTAN MELINTANG: Tujuh beradik berusia antara 23 hingga 33 tahun yang berasal dari Parit 25, Kampung Tanjung Bayan, di sini melahirkan rasa kecewa apabila gagal memperoleh MyKad walaupun mempunyai sijil kelahiran.
Mereka ialah Mohamad Hafizul Haffiz Bambang lrwan, 23; Zainal Ariffin, 24; Norlaila, 25; Zainal Affendi, 26; Yusrina, 30; Mohamad Alias, 33, dan Kaspul Anuwar, 34.
Yusrina berkata, mereka dilahirkan di Kampung Tanjung Bayan selepas ibu bapa mereka, Bambang lrwan Sirwan, 75, dan Rosnah Sabri, 54, kedua-duanya warga lndonesia berasal dari Tanjong Pinang Kepulauan Riau, lndonesia, berhijrah ke negara ini pada 1970-an.

Katanya, mereka mendapat sijil kelahiran serentak bertarikh 20 September 2004 dikeluarkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melalui pendaftaran lewat kelahiran selepas membayar denda RM90 seorang.

Namun, dia berkata, sehingga kini mereka belum mendapat MyKad, sedangkan kakak sulung mereka, Mariati, 45, yang dilahirkan di Tanjung Pinang, Indonesia dan kini menetap di Seberang Perak, sudah mendapat kad pengenalan.

“Jika kakak sulung kami yang dilahirkan di lndonesia boleh mendapat kad pengenalan, mengapa pula kami yang dilahirkan di Malaysia tidak layak memperolehnya. 
“Kami hanya tahu Malaysia sebagai tanah tumpah darah kami. Kami tidak ada saudara-mara lagi di lndonesia, kami mahu mati di sini,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Yusrina berkata, pihak yang berkenaan meminta mereka pulang ke lndonesia dan masuk semula ke negara ini menerusi saluran Kedutaan lndonesia bagi membolehkan mereka mendapat kad pengenalan.

“Saya sudah menghubungi pihak berkuasa Kedutaan lndonesia di Kuala Lumpur dan pihak di Jakarta, tetapi usaha kami juga sia-sia kerana mereka tidak dapat membantu kami,” katanya.

Beliau berkata, lebih 20 tahun mereka adik-beradik hidup dalam keadaan tertekan seperti menjadi orang buruan kerana tidak mempunyai kad pengenalan.

“Kami tidak mudah putus asa, sebaliknya terus berusaha bagi mendapatkan kad pengenalan,” katanya yang mengesahkan mereka berbelas kali terpaksa bersoal-jawab dengan polis ketika melalui sekatan jalan raya.

Sementara itu, Kaspul Anuwar berkata, kegagalan mendapatkan dokumen itu menyebabkan mereka sebelum ini tidak dapat belajar di sekolah kerajaan, sebaliknya hanya belajar di sekolah agama dan apabila dewasa, tidak dapat bekerja di sektor kerajaan.

Katanya, mereka adik-beradik sudah puas berusaha mendapatkan dokumen itu, termasuk mengemukakan masalah itu kepada JPN dan pihak Jabatan Imigresen.

“Malah, kami juga pernah mengemukakan masalah itu kepada menteri bertanggungjawab dan Biro Pengaduan Awam, namun tidak berhasil,” katanya.

Syor Imam Muda diperluas ke Nusantara

2010/08/07

PUTRAJAYA: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom mencadangkan supaya program realiti dakwah popular, Imam Muda diperluaskan di rantau Nusantara membabitkan negara seperti Brunei, Indonesia dan Singapura berikutan sambutan yang menggalakkan negara luar terhadap program itu. 

Beliau berkata, program kerjasama antara Astro Oasis dengan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) itu wajar dikembangkan ke negara Nusantara yang mempunyai ramai umat Islam dalam usaha mengembangkan lagi program keagamaan berbentuk realiti seumpama itu.
“Kita berharap usaha ini dapat direalisasikan melihat kepada sambutan yang diberikan terhadap program ini. Ini menunjukkan program realiti keagamaan juga boleh popular dan diterima masyarakat,” katanya selepas merasmikan Program Ihya’ Ramadan peringkat kebangsaan, di sini, semalam.
Jamil Khir berkata, program itu bukan saja dapat menjadi hiburan mengikut Islam malah dapat memberi maklumat mengenai agama suci itu kepada orang bukan Islam. 

Program pertama Imam Muda berakhir minggu lalu mencetuskan fenomena bukan saja di negara ini malah di luar negara, termasuk di Eropah apabila ia mendapat liputan meluas media antarabangsa.

Pemilihan PKR jadi penentu nasibSHAH ALAM – Pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada hujung tahun ini dijangka menjadi penentu penghujung perjuangan parti tersebut dalam arena politik negara. 

Senator Mohamad Ezam Mohd Nor berkata, pertembungan dan perebutan kuasa serta jawatan dalam parti dalam kalangan pimpinan PKR dilihat semakin luas dan tidak dapat dibendung lagi. 

“Dalam PKR sekarang, mereka bukannya pejuang asal kerana masuk disebabkan peluang dan hari ini hanya mahu tambah jawatan lebih dalam parti. 

“Pemilihan PKR ini sudah banyak kali ditangguhkan kerana mereka sudah tidak dapat membendung pertembungan dan perbezaan yang berlaku,” katanya semasa sesi dialog bersama Kumpulan Media Karangkraf di sini, semalam. 

Beliau, yang juga bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan berkata, selain kebobrokan yang berlaku dalam PKR, terutamanya dalam kalangan pemimpin, kes liwat Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isu dominasi bangsa lain serta perjuangan asal yang tersasar juga adalah penentu suhu atau orientasi politik parti itu pada masa depan. 

Ezam turut menyentuh mengenai tindakan lima Ahli Parlimen PKR yang bertindak keluar parti. Ini adalah suatu keadaan yang tidak pernah berlaku dalam politik semasa. 

“Pemilihan parti PKR yang akan dibuat tidak lama lagi pastinya akan menjadi saksi kepada kemampuan parti itu sebagai sebuah parti yang berwibawa atau sebaliknya. 

“Kita tahu PKR bukanlah sebuah parti yang kuat. Kekalahan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2008 lalu juga bukan disebabkan kekuatan parti itu, tetapi kerana protes rakyat terhadap kelemahan BN yang perlu diselesaikan dari sekarang sehingga Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang,” katanya. 

Menurutnya oleh itu BN, khususnya UMNO, perlu membuat perubahan secara serius bagi memastikan kemenangan berpihak kepada mereka dalam PRU-13 itu. 

“Saya sering mengingatkan UMNO supaya jangan terlalu leka dengan ramai pemimpin PKR yang lompat parti kerana lemahnya PKR tidak menjamin kuatnya Barisan Nasional. 

“Perkara yang paling promising (menjanjikan) ialah pindaan Perlembagaan parti oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan melebarkan pemilihan parti kepada seluruh cawangan yang menjadi titik tolak untuk tindakan reform (perubahan) dalam UMNO selepas ini,” katanya. 

“Kami telah melalui pengalaman dalam PKR apabila pemimpinnya tidak mampu berbuat apa-apa tentang bangsa Melayu kerana mereka cauvinis yang tidak kompromi tentang kepentingan sendiri,” katanya. 

Menurutnya, PKR kini telah menyimpang daripada perjuangan sebenar, berbanding penubuhan parti tersebut pada 1999. 

Ezam memasuki PKR yang ditubuhkan pada 4 April 1999 dan meninggalkan parti itu pada Oktober 2006. Beliau menyertai UMNO pada 28 Mei, 2008 dan dilantik Senator pada 3 Mei 2010.

Pelarian Vietnam jejaki Ali
(DUDUK dari kiri) Thi Bay, Van Quang dan Martin bersama bersama kru penggambaran dokumentari di Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU - Sepasang suami isteri yang pernah menjadi pelarian Vietnam di Pulau Bidong dekat sini antara tahun 1979 hingga 1980 kini kembali ke Malaysia dalam misi mencari seorang anggota tentera Melayu.
Pasangan Nguyen Van Quang, 51, dan isterinya, Nguyen Thi Bay, 51, yang kini menetap di Vienna, Austria tiba di Terengganu pada 25 Julai lalu untuk menjejaki semula anggota tentera itu yang dikenali sebagai Ali.
Menurut Van Quang yang merupakan seorang pekerja am di sebuah syarikat pertanian di Vienna, meskipun 31 tahun telah berlalu, namun kenangan mengenai Ali yang banyak membantu keluarganya semasa mula-mula mendarat di Pantai Merang, Setiu pada April 1979 masih kukuh di ingatan mereka.
"Saya dan isteri tinggalkan perkampungan asal kami di selatan Vietnam pada awal April 1979 kerana keadaan politik yang tidak menentu. Kami bersama pelarian lain kemudian mendarat di Pantai Merang sebelum ditempatkan di sebuah kem di pantai itu.
"Ketika itu kami dilayan dengan baik oleh seorang tentera Melayu yang kami kenali sebagai Ali. Dia ketika itu berusia dalam lingkungan 20-an. Dia memberikan kami makanan dan duit untuk keperluan," ceritanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.
Turut serta bersama pasangan itu ialah anak lelaki mereka, Nguyen Martin, 30, yang lahir di Pulau Bidong pada Mei 1980, iaitu dua minggu sebelum mereka dibawa ke Austria oleh Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Untuk Pelarian (UNHCR).
Van Quang berkata, sebelum dipindahkan ke Pulau Bidong, anggota tentera tersebut telah memberikan alamat kepadanya tetapi alamat itu hilang ketika mereka dibawa ke Austria.

Pas Kelantan akui kelemahan penguatkuasaan dasar IslamKOTA BHARU 6 Ogos – Pas Kelantan yang telah 20 tahun memimpin pentadbiran negeri mengakui terdapat kelemahan dalam penguatkuasaan dasar Islamnya selama ini.
Timbalan Pesuruhjaya 3 Pas negeri, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, dasar ‘Membangun Bersama Islam’ yang menjadi teras kerajaan sejak mula memerintah masih kekal namun penguatkuasaan yang lemah adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan.
“Dari segi dasar kita tidak berubah, kekal, cuma mungkin penguatkuasaan ada kekurangan dan kelemahan, jadi kita akan ambil perhatian.
“Sudah namanya manusia jadi adalah kelemahan, tapi dasar tidak berubah, cuma pelaksanaan,” katanya kepada pemberita selepas mewakili Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melancarkan Tabung Ihya’ Ramadan di sini hari ini.
Mohd. Amar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Islam dan Dakwah negeri mengulas pelaksanaan dasar Islam yang menjadi moto kerajaan negeri kebelakangan ini didapati semakin longgar.
Antara, terdapat papan iklan di beberapa lokasi strategik termasuk bersaiz besar di bandar ini menggunakan model wanita yang tidak menutup aurat.
Keadaan ini berbeza pada zaman awal pemerintahan Pas apabila semua papan tanda memaparkan gambar wanita termasuk bukan Islam yang menampakkan bahagian rambut dan dada akan dihitamkan.
Kerajaan negeri juga seolah-olah dwistandard apabila penganjuran satu acara oleh agensinya sendiri di Muzium Kelantan di sini, membiarkan persembahan seorang wanita dengan ular selama sebulan berlangsung walaupun dia secara jelas tidak menutup aurat.
Mohd. Amar berkata, pihaknya akan mengambil perhatian lebih serius selepas ini dan berusaha memastikan dasar yang ada diikuti.
“Kita akan ambil perhatian, mungkin kita terlepas pandang, kadang-kadang ada gambar tidak menutup aurat pada papan tanda tetapi itu sebahagian sahaja, secara umum dasar kita kekal,” katanya.

Kahwin ramai-ramai patut juga dibuat di seluruh Malaysia


Kahwin beramai-ramai di MelakaMELAKA 6 Ogos - Berita baik untuk pasangan yang merancang mendirikan rumah tangga dalam masa terdekat. Anda hanya perlu berbelanja sekitar RM2,500 tetapi bakal diraikan dalam suasana penuh meriah dan gilang-gemilang.
Apa yang harus anda lakukan ialah mendaftar untuk Majlis Perkahwinan Beramai-Ramai 1Malaysia sempena sambutan Hari Kemerdekaan negara yang ke-54 tahun ini.
Majlis anjuran Gaya Jati Entertainment itu turut menetapkan tarikh istimewa iaitu 10 Oktober atau 10.10.2010 untuk meraikan persandingan 54 pasangan yang bakal dipilih nanti.
Pengarah Gaya Jati, Jaafar Abd. Rahman berkata, majlis itu kali kedua dianjurkan pihaknya sebagai menyahut gagasan 1Malaysia yang dicetuskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
"Majlis perkahwinan beramai-ramai itu akan diadakan di A'Famosa Resort. Lengkap dengan kenduri kahwin secara gotong-royong dan pelamin juga disediakan kepada pasangan yang dipilih untuk menyertai program ini.
"Majlis perkahwinan beramai-ramai ini juga dijangka menarik minat pelancong asing bagi melihat secara lebih dekat adat perkahwinan masyarakat majmuk di negara ini," katanya di sini hari ini.
Katanya, program yang berlangsung selama tiga hari bermula 9 hingga 10 Oktober ini turut mengandungi ceramah tentang rumah tangga manakala majlis pernikahan pasangan akan berlangsung pada 9 Oktober.
Menurut beliau, kira-kira 50,000 orang dijangka memeriahkan sambutan program itu yang turut menyediakan gerai-gerai jualan terutama produk andaman pengantin.
Jelasnya, dengan hanya RM2,500, pasangan terpilih akan disediakan pakej pakaian, pelamin, meja makan beradab, 150 keping kad jemputan serta jamuan untuk kesemua keluarga yang hadir termasuk pengunjung serta majlis perarakan.
"Majlis ini juga telah mendapat sokongan Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam yang sememangnya mahu pasangan yang hendak berkahwin menyegerakan niat mereka untuk mengelak gejala tidak diingini.
"Ia juga bagi mengelakkan pasangan berhutang selepas berkahwin," katanya.
Menurut Jaafar, majlis gemilang itu dijadual dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin.
Ujarnya, pasangan yang berminat menyertai program itu diwajibkan mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak dan telah menjalani kursus perkahwinan.
Pasangan yang berminat boleh menghubungi Jaafar di 010-200 8895 atau 017-3858531 atau layari laman web 1malaysiawedding.blogspot.com atau Facebook Gaya Jati.

Tiga NGO usahawan bumiputera bantah cadangan hapus diskaunSHAH ALAM 6 Ogos - Tiga pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mewakili usahawan serta ekonomi bumiputera membantah cadangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua yang mahu kerajaan pakatan pembangkang di Selangor memansuhkan diskaun bumiputera dalam pemilikan premis komersial dan kediaman mewah di negeri itu.
Bantahan itu dinyatakan secara sebulat suara dalam satu mesyuarat khas yang melibatkan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMMS), Gabungan Persatuan Usahawan Melayu Selangor (GAPUMS) dan Majlis Perniagaan dan Ekonomi Melayu Malaysia (MPEMM) di sini hari ini.
Timbalan Yang Dipertua DPMMS, Datuk Mohd. Karim Abdullah Omar berkata, cadangan itu disifatkannya sebagai satu yang tidak boleh diterima sama sekali kerana ia boleh menjejaskan keseimbangan ekonomi serta pemilikan ekuiti di antara kaum di negara ini.
Tegas beliau, sekiranya cadangan itu diterima oleh kerajaan negeri, ia akan memberikan impak negatif kepada golongan bumiputera untuk pemilikan kediaman mewah selain menyukarkan mereka menjalankan aktiviti perniagaan ekoran nilai hartanah komersial yang tinggi.
Keadaan ekonomi bumiputera ketika ini jelasnya, masih lagi pada paras rendah berbanding kaum-kaum lain memandangkan setakat 2008, pemilikan hartanah bagi kaum itu hanya 14 peratus bagi kediaman, tiga peratus (premis komersial) dan satu peratus bagi hartanah industri merangkumi kilang dan sebagainya.
''Jadi kita membantah cadangan ini yang dilihat menyekat golongan bumiputera untuk memiliki hartanah di negeri ini. Dari sudut lain, cadangan Tony mungkin bersifat rasis," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat khas itu di sini.
Turut hadir dalam mesyuarat tersebut ialah Naib Yang Dipertua DPMMS, Datuk Mohd. Said Mat Saman dan Yang Dipertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Perak (DPMMP), Datuk Muhammad Muhiyuddin Abdullah.
Pada 26 Julai lalu, Tony mencadangkan kerajaan negeri ini memansuhkan dasar pemberian diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah melibatkan komersial dan rumah mewah di negeri itu.
Ahli Parlimen daripada DAP itu memberikan alasan langkah pemansuhan diskaun bakal mencetuskan kesan ekonomi yang lebih baik kepada kerajaan negeri dari segi persaingan termasuk meningkatkan keyakinan pelabur khususnya terhadap sektor hartanah di Selangor.
Dalam pada itu, Mohd. Karim yang menyanggah alasan sedemikan kerana dasar pemberian diskaun hartanah kepada bumiputera tidak menjejaskan pertumbuhan serta daya saing sektor hartanah di negeri ini.
Katanya, sejak pelaksanaan dasar itu pengenalan menerusi Dasar Ekonomi Baru (DEB), Malaysia khususnya di Selangor mencatatkan pertumbuhan yang positif dalam sektor hartanah sama ada melibatkan kediaman, premis komersial mahupun industri.
Malah ujar beliau, permintaan terhadap sektor hartanah juga dilihat semakin berkembang setiap tahun termasuk nilai pasarannya yang semakin meningkat pada sepanjang masa.
''Maka tidak kaitan langsung dengan pertumbuhan sektor hartanah dengan dasar diskaun bumiputera ini. Pemberian diskaun hartanah bumiputera ini adalah satu usaha untuk menyusun semula kaum dari segi ekonomi dan ekuiti pemilikan menerusi pelaksanaan DEB.
''Namun, sasaran ekuiti pemilikan bumiputera sebanyak 30 peratus di bawah DEB masih belum tercapai dan ketika ini hanya dianggarkan hanya 19 peratus sahaja diperolehi," jelasnya.
Ekoran itu, Mohd. Karim mencadangkan agar agensi kerajaan seperti UDA Holdings Berhad dan anak-anak syarikat kerajaan negeri termasuk pihak pengurusan baitulmal dapat melaksanakan usaha membantu meningkatkan pemilikan ekuiti bumiputera khususnya di kawasan bandar.

Pelakon video lucah beri pendapat


Pas membuatkan UMNO jadi konservatif

ALOR SETAR 6 Ogos – Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek menyifatkan kecenderungan Pas untuk menggunakan agama dalam meraih sokongan rakyat telah memaksa UMNO untuk menggunakan cara yang sama bagi mengukuhkan kedudukan parti itu.
Beliau berkata, disebabkan itu, UMNO telah menjadi sebuah parti konservatif kerana bersaing dengan Pas untuk mendapatkan perhatian rakyat.
“Apabila UMNO dan Pas menggunakan agama untuk mengukuhkan kedudukan masing-masing kita boleh lihat ada beberapa polisi yang kurang berkesan dibuat oleh kerajaan.
“Disebabkan itu, negara ini terperangkap menjadi negara berpendapatan sederhana selama 10 tahun,” katanya ketika berucap pada Majlis Perhimpunan MCA Kedah di sini hari ini.
Bagaimanapun, menurut Soi Lek kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memerintah negara ini masih bersederhana dalam mentadbir negara ini.
“Ada negara Islam lain yang keadaannya lebih mundur dari negara ini dan pendapatan penduduknya kurang.
“Kadar pengangguran di negara tersebut juga sangat tinggi berbanding negara kita,” katanya.
Tambah beliau, pihaknya menyuarakan pendangan itu kerana mahu masyarakat berfikir dan tidak semestinya dengan menggunakan isu agama, sesuatu negara itu boleh maju.
“Jangan menaruh harapan terlalu tinggi bahawa negara akan bebas daripada rasuah jika ditadbir oleh pemimpin Pas,” jelasnya.