Sunday, February 17, 2013

UMNO mesti ubah dari dasar kebangsaan kepada islam

 

Anak memali tentang UMNO

Petualang bangsa

UMNO makan isi rakyat makan tulang

UMNO puji MCA kutuk DAP...

 

Undi POS , peluang UMNO untuk TIPU!!

Fadilah kamsah adalah antara golongan kelas profesional yg ber otak 1 hala.-Nak ukur sesuatu perkara, kita kena tahu gambaran. Baru boleh jatuhkan hukuman-

Ini politik, bukan motivasi fahilah...Kes doa, fadhilah kamsah tahu ka kezaliman yg dilakukan umno.? 1 kezaliman yg dilakukan sudah cukup syarat untuk doa kezaliman.

Berapa kali kezaliman umno sepanjang 20 tahun selepas pas memerintah kelantan.?

-paling besar kezaliman umno adalah menafikan undang tuan yg membuat bumi. Kesannya ramai rakyat hilang punca dalam agama.

Adakah fadhilah kamsah reti.? Sah x reti sebab otak beliau menghala kepada motivasi. Kalau beliau reti, maka beliau seorang munafik.


p/s: kata hikmah dari fadhilah Kamsah selama ini yang masih terngian ngian di telinga gua..:

- anak mencerminkan sikap ibu bapa
- mana nak tumpah kuah kalau tidak kenasi
- bapak borek anak rintik
- bapak kencing duduk, anak kencing berlari

Kata gua: Sekarang dengan bapak2 bangang.. kahkahkah

HUK ALOH....
Revolusi Anak Muda Malaysia [ R.A.M.M ]

Tanah rizab melayu yang dirampas

 

Sebenarnya, pekong kamulah yang telah terbuka!

Benci sungguh kamu, ya, wahai DFK terhadap orang Islam yang sekadar mendoakan kejatuhan BN; yang bukanlah seratus peratus di dalamnya orang Islam kerana mereka telah banyak melakukan penyelewengan selama diberi kuasa memerintah.

Bagaimana dengan orang Islam yang sewenang-wenangnya memfitnah orang Islam yang lain?

Bagaimana dengan orang Islam yang mengizinkan penyebaran video lucah yang boleh sahaja ditonton oleh anak kamu demi untuk memfitnah orang Islam yang lain?

Bagaimana dengan orang Islam yang mengizinkan penayangan gambar-gambar lucah di dada akhbar yang boleh sahaja dibaca dan ditonton oleh anak kamu untuk memfitnah orang Islam yang lain?

Bagaimana dengan orang Islam yang suka melemparkan cat merah di kenderaan orang Islam yang lain?

Bagaimana dengan orang Islam yang melontar batu ke arah orang Islam yang lain sehingga ada yang luka kepala mereka, malah ada yang terkorban?

Bagaimana dengan orang Islam yang menembak mati orang Islam yang lain dan sehingga hari ini tidak dibicarakan supaya keadilan tertegak?

Bagaimana dengan orang Islam yang menikam atau melukakan orang Islam yang lain?

Bagaimana dengan orang Islam yang menampar, mengepung, menarik tudung kepala (aurat) anak-anak mahasiswa Islam sebagaimana berlaku di Kuantan?

Bagaimana dengan orang Islam yang menghina dan menuduh para ulama Islam sewenang-wenang di TV tanpa mereka dapat membela diri mereka di ruang yang sama?

Bagaimana dengan orang Islam yang menyelewengkan harta negara dan rakyat sehingga kerugian berbillion ringgit?

Bagaimana dengan orang Islam yang lebih suka kepada perhimpunan K-Pop dari perhimpunan untuk ceramah dan kuliah agama?

Tidakkah itu semua membimbangkan kamu untuk masa depan anakmu?

Tidakkah kamu menyayangi mereka?

Sebenarnya, pekong kamulah yang telah terbuka!

Wang untuk Psy lebih baik bagi kepada OKU

Mohammad Faizal Che Yusof,
Sebagai mewakili suara OKU yang dianggarkan 15 peratus daripada rakyat Malaysia, kami amat merasa terkilan dan kesal terhadap pembaziran yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri dalam menyambut perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini.

Dalam suatu petunjukan yang melibatkan seorang penyanyi terkenal, Park Jae Sang (Psy) sempena Sambutan Perayaan Tahun Baru Cina di Kolej Han Jiang, kami difahamkan sejumlah RM2 juta telah dibelanjakan oleh kerajaan Malaysia di bawah teraju Umno dan Barisan Nasional.

Walaupun kerajaan menafikan kos tersebut ditanggung olehnya, tetapi jumlah wang yang sebegitu banyak hanya untuk hiburan yang memakan masa beberapa minit bukanlah tindakan yang betul.

Apakah YAB Perndana Menteri yang juga memegang Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat “KPWKM” sedar betapa jumlah perbelanjaan yang besar itu amat bermakna kepada pembangunan OKU di Negara ini?

Dengan perbelanjaan sebesar itu, alangkah baiknya ianya diserahkan kepada NGO-NGO yang berasaskan perkhidmatan kepada OKU. Pelbagai program bagi menggerakkan pelbagai aktiviti ke arah peningkatan potensi OKU dan kesedaran masyarakat kepada keperluan OKU boleh dilakukan.

Atas dasar pelbagai kepincangan yang berlaku inilah, kami tampil bersama kebangkitan rakyat bagi memastikan agenda pembangunan OKU berada pada tempat yang sewajarnya.

Kami penuh yakin ruang yang diberikan dalam Pakatan Rakyat umumnya dan PAS khususnya cukup untuk kami menyuarakan betapa pembangunan OKU di Malaysia selama ini perlu diperbetulkan agar ketempangan yang ada mampu dipulihkan.

Sikap kerajaan di bawah pimpinan umno hari ini jelas menunjukkan kerajaan tidak memberi fokus yang cukup untuk diberikan pembangunan yang menyeluruh kepada OKU. Hanya melalui perubahan politik sahajalah pembaikan mampu dilaksanakan.

Kami juga penyuh yakin hanya melalui perubahan kuasa politik sahajalah penstrukturan semula KPWKM dapat dilakukan bagi mewujudkan Kementerian Pembangunan OKU dan Kesejahteraan Masyarakat bagi memastikan OKU terbela pada masa hadapan.

Kami akan terus berusaha sedaya mungkin untuk menyuarakan hak-hak OKU dan marilah sama-sama kita berdoa agar perubahan kuasa politik mampu dilakukan agar Malaysia baru dapat dihasilkan sebaik PRU13 kelak. 

Samseng tarik tudung, penjelasan Nor Fatehah


Nor Fatehah Ahmad,17 Feb 2013
Walaupun masih terkejut dan sedikit trauma dengan apa yang berlaku sewaktu bersama Gerakan Mahasiswa PRU13 - GM13 di Pekan,
saya tetap berasa terpanggil untuk memperbetulkan beberapa kenyataan yang dibuat dalam akhbar online ini.  http://www.malaysiakini.com/news/221493

1. Saya tidak pernah sama sekali mengedarkan risalah anti-BN, saya malahan hanya menyerahkan surat harapan dari mahasiswa kepada rakyat. Saya kurang senang bilamana didakwa menghasut masyarakat kerana apa yang dilakukan hanyalah berbincang secara ilmiah dan berhujah bersenjatakan idea dan fakta.

2. Saya dikatakan menangis dan ketakutan. Artikel ini tidak sebegitu lengkap sebenarnya sekiranya ia digunakan untuk menggambarkan keseluruhan peristiwa yang berlaku ketika itu. Saya hanya mengeluarkan air mata apabila saya ditengking dan dimalukan di dalam pasaraya tersebut. Saya malahan hampir dicederakan oleh samseng berkenaan apabila beliau menghayun bakul barang dengan sekuat hati kepada saya. Namun alhamdulillah, tindakan itu dihentikan oleh seorang lelaki baik hati yang berani.

Namun sebab yang paling utama penyebab air mata saya jatuh adalah apabila beliau mula menarik tangan dan tudung saya. Bagi saya itu adalah aurat dan maruah saya yang paling berharga. Kegeraman saya memuncak dan ia dimanifestasikan dengan jeritan untuk menghalang perbuatan mereka serta tangisan tanda sebak juga geram.

3. Kesimpulannya, saya tidak ke sana untuk menghasut. kami hanya bawa idea dan fakta. Ayuh berhujah dengan bijak dan matang.

Saya juga ingin menyatakan dengan tegas bahawa kenyataan saya ini tidak terkandung unsur fitnah. Terlalu banyak manusia yang menjadi saksi peristiwa ini tidak kira pelanggan, pekerja, orang ramai malah mungkin CCTV di pasaraya tersebut. Apa yang tinggal hanyalah keberanian mereka untuk tampil menyatakan kebenaran.

Namun, cukuplah bagi kita membenci perbuatan bukan tuan punya badan.

Saya tetap mendoakan agar mereka sedar bahawa perbuatan mereka itu sebenarnya telah mengguris hati dan maruah saya sebagai wanita Islam. Hijab adalah maruah saya.

*Nor Fatehah Ahmad. S.U MPP UPM

-KITA TURUT MEMBENCI PERBUATAN TERKUTUK TERSEBUT-

Bocor lagi...maklumat sulit BN Johor terbongkar

http://pkrl.blogspot.com,
17 Feb 2013

KANTOI ! BOCOR LAGI..MAKLUMAT SULIT BN JOHOR TERBONGKAR...!!! ( +Video Pendedahan )

Pengusiran Xenophon: PRU13 mungkin dicemariMuhammad Faizal,17 Feb 2013
KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan pengusiran Senator Australia Nick Xenophon semalam menandakan sistem demokrasi di negara ini pada Pilihan raya Umum ke-13 (PRU13) akan dicemari.


Beliau yang dihubungi menjelaskan, kedatangan Xenophon adalah dengan tujuan melihat sistem demokrasi negara ini berjalan dengan harmoni terutama pada pilihan raya nanti dan bukannya untuk menimbulkan huru-hara.

"Saya tidak nampak apa masalah yang timbul jika Xenophon dibenarkan memasuki negara ini, beliau hadir sebagai pemerhati dalam melihat keharmonian demokrasi pada PRU13 nanti.

"Namun apa yang ingin saya jelaskan adalah penahanan beliau ini sebenarnya menggambarkan bahawa keharmonian demokrasi akan dicemari terutamanya pada PRU13," kata beliau.

Mahfuz turut mempersoalkan tindakan kerajaan terutamanya pihak polis mahupun imigresen yang boleh berunding dengan sekumpulan rakyat Filipina yang mendarat di Sabah walaupun mereka telah membawa senjata dan datang untuk menimbulkan huru-hara, namun senator bebas itu datang dengan tujuan yang baik dengan dokumen yang lengkap telah ditahan.

"Yang datang bawa senjata dengan niat untuk menimbulkan huru-hara kerajaan masih boleh berunding, kenapa yang datang dengan tujuan yang baik tanpa ada sebarang niat kerajaan sanggup menahan.

"Saya kecewa kerajaan tidak dapat membezakan tindakan yang mereka ambil terutama dalam senario untuk mencetus huru-hara dan juga dasar keharmonian demokrasi," sambung beliau lagi.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berharap Malaysia akan mengambil pendekatan segera iaitu memanggil balik Xenophon dan membenarkan beliau memasuki negara ini jika mahu mengembalikan keharmonian demokrasi, apatah lagi PRU13 semakin hampir.

Senator bebas itu adalah sebahagian daripada delegasi empat anggota Australia yang mengambil inisiatif untuk meneliti sistem pilihan raya Malaysia selepas kerajaan Australia menolak permohonan Anwar mendapatkan pemerhati bebas bagi memantau pilihan raya umum akan datang.

Tiga lagi anggota delegasi itu ialah MP Mal Washer, Senator John Williams, dan MP Steve Georganas.

Delegasi itu dijadualkan bertemu Anwar pada hari Isnin, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Abdul Aziz pada hari Selasa, serta NGO lain dan ahli parlimen pembangkang.

Senator Australia Nick Xenophon telah diusir pulang jam 10.30 malam tadi selepas ditahan selama 15 jam di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) kerana didakwa menjadi 'musuh negara'.

Xenophon, yang mendarat di terminal LCCT di Sepang pada jam 6.40 pagi semalam dengan penerbangan AirAsia, ditahan pihak berkuasa Imigresen sebaik saja tiba.

Tengok perbezaan antara dua himpunan inihttp://kedahla.blogspot.com,17 Feb 2013

Mai kita tengok perbezaan antara dua himpunan ini...Oleh: Aiman Rasist

Perbezaan yang paling besar ialah nawaitu... satu kumpulan datang dengan niat untuk mempertahankan kerajaan Kedah Sejahtera demi mendaulatkan Islam di bumi Kedah ini. Manakala satu kumpulan lagi berniat untuk dapat upah, sedangkan sebahagian besar mereka datang tanpa tahu apa-apa tujuan. Orang atas buat kerahan tenaga... orang bawah ikut secara membuta tuli.

Perbezaan lain ialah yang satu hadir dengan ikhlas dan hati yang sukarela, minyak motor kereta sendiri isi. Yang satu lagi sudahlah berangkut dapat upah lagi maka ikhlas tak tau dok tang mana, lagi pun nak ikhlas apa kalau tak tau apa-apa tujuan berhimpun.

Lagi perbezaan ialah jumlah kehadiran... yang satu, asal kereta boleh isi.. full punya isi. Manakala yang satu lagi bas saja besaq tapi setiap bas ada 5 orang, ada sepuluh orang.. takdak yang isi penuh. Kehadiran HKR kira-kira 20 ribu manakala kehadiran Perkasa Umno kira-kira 2,000 orang saja.

Perbezaan lain... pakat2 cari sendiri nooo, pasti jumpa punya.

Pemimpin PR disambut hebat, tak kisah Najib


Roketkini.com,17 Feb 2013
KAJANG: Buat kali pertama sejak Merdeka, seorang Perdana Menteri menjejak kaki ke rumah terbuka anjuran pertubuhan pendidikan Cina, Dong Zong, dalam usaha Barisan Nasional untuk menawan hati pengundi berketurunan Cina yang sebelum ini tidak begitu dipedulikan.

Datuk Seri Najib Razak menghadirkan diri di selama kira-kira setengah jam di padang Pusat Pengajian Tinggi Dong Jiao Zong di sini hari ini. Beliau menyertai acara menggaul yee sang bersama pemimpin Cina dan menonton persembahan kebudayaan.

Namun, Najib meninggalkan acara tersebut tanpa memberi sebarang ucapan atau membuat pengumuman peruntukan berjuta-juta ringgit seperti yang sering dilakukan sekarang dalam kempen pilihanraya umum tidak rasmi Umno BN.

Sebaik saja Najib meninggalkan majlis, ribuan hadirin memberi sambutan besar-besaran kepada barisan pimpinan Pakatan Rakyat walaupun Dong Zong tidak menyediakan permaidani merah atau tarian singa untuk mereka.

Ketibaan Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang bersama wakil-wakil rakyat DAP Tan Kok Wai dan Charles Santiago disambut meriah, begitu juga dengan kehadiran Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Sambutan paling hangat diberikan oleh hadirin untuk mengalu-alukan kehadiran Ketua Pembangkang Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isteri Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail dengan secara spontan mengangkat sepanduk asal ‘I Love PM’ (Saya sayang Perdana Menteri) yang ditambah ayatnya menjadi ‘I Love new PM Anwar’ (Saya sayang Perdana Menteri Baru, Anwar).

Reaksi tersebut memperlihatkan penolakan kuat masyarakat Cina terhadap kepimpinan Najib  dan kesediaan mereka untuk menerima Ketua Umum Keadilan itu sebagai Perdana Menteri menjelang pilihanraya umum tidak lama lagi.

Minggu lalu Najib Razak dimalukan di Pulau Pinang apabila tiga kali mendapat jawapan negatif “no” (tidak)  ketika bertanya sama ada rakyat Pulau Pinang bersedia untuk menerima BN dalam PRU akan datang, sewaktu majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina anjuran BN Negeri. – Roketkini.com

Langgar undang-undangBAITULMAQDIS 16 Feb. - Kumpulan aktivis Human Rights Watch (HRW) yang beribu pejabat di Amerika Syarikat (AS), berkata, Israel telah melanggar undang-undang perang dalam siri serangan udara selama lapan hari ke atas kumpulan Hamas di Genting Gaza pada November lalu.
Menurut HRW, sebanyak 14 serangan udara yang dilancarkan oleh rejim Zionis itu bukan sasaran tentera yang sah, manakala empat lagi serangan disasarkan ke atas Hamas yang mempunyai kekuatan tentera yang tidak seimbang.
HRW berkata, serangan udara Israel itu juga menyebabkan lebih 40 penduduk awam Palestin maut.
Kumpulan aktivis itu turut memetik serangan bom di sebuah kediaman di Gaza yang menyebabkan seorang ayah dan dua anaknya yang berumur empat dan dua tahun terbunuh.
Serangan udara rejim Zionis ke atas Gaza dilancarkan selepas berlaku peningkatan serangan roket dan beberapa serangan lain oleh pejuang Gaza.
Tentera Israel bagaimanapun enggan mengulas mengenai laporan terbaru HRW ini, tetapi sebelum ini mereka sering menuduh Hamas menggunakan orang awam sebagai perisai. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130217/lu_03/Langgar-undang-undang#ixzz2L9XQk04B
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Cacamarbapun cacamarbalah asal BN kalah sudah...


Kerjasama pakatan pembangkang caca-marba - PM

DATUK Seri Najib Tun Razak dan Tun Dr. Mahathir Mohamad (dua kiri) menunjukkan sijil Malaysia Book of Record selepas bersama-sama ribuan rakyat menggaul Yee Sang Terpanjang Di Malaysia, di Bukit Bintang, Kuala Lumpur hari ini. - UTUSAN
KUALA LUMPUR 17 Feb. - Datuk Seri Najib Tun Razak membidas pakatan pembangkang dianggotai Pas, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang disifatkannya sebagai kerjasama 'caca-marba' tanpa mempunyai hala-tuju perjuangan jelas.
Menurut Perdana Menteri, ini terbukti apabila Pas memperjuangkan aspirasi penubuhan negara Islam, DAP mahukan konsep `Malaysian-Malaysia’ dan PKR pula semata-mata mengimpikan jawatan Perdana Menteri diberikan kepada pemimpinnya.
Oleh yang demikian, kata beliau, adalah penting bagi rakyat pelbagai kaum dan agama di negara ini untuk terus menyokong kerajaan Barisan Nasional (BN) bagi memastikan negara terus stabil, harmoni dan beroleh kejayaan lebih cemerlang pada masa hadapan.
“Pepatah Cina ada mengatakan jika kita bersendirian, mudah untuk orang memecahbelahkan kita tetapi jika kita bersatu, tiada siapa dapat memecahkan kesatuan itu.
“Orang Melayu ada menyebut `caca-marba’. Jika kita perhatikan sebelah sana (pembangkang), mereka caca-marba apabila satu nak buat negara Islam, satu cakap mengenai `Malaysian Malaysia’ dan satu lagi siang dan malam mengimpikan jawatan Perdana Menteri," katanya.
Beliau berkata demikian semasa berucap sempena Festival Sambutan Tahun Baharu Cina 2013 dan pelancaran yee sang terpanjang di Malaysia di Jalan bukit Bintang di sini hari ini.
Hadir sama, isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor, bekas Perdana menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad serta isteri, Tun Dr. Siti Hasmah Ali serta beberapa menteri Kabinet. - UTUSAN


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130217/dn_24/Kerjasama-pakatan-pembangkang-caca-marba---PM#ixzz2L9Y5QFZr
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Polis Bahrain guna gas pemedih mata surai pertempuranMANAMA, Bahrain 17 Feb. - Polis Bahrain didakwa menggunakan gas pemedih mata dan peluru kapur bagi menyuraikan pertempuran pada majlis pengkebumian seorang remaja, semalam.
Saksi berkata, pasukan keselamatan juga bertindak menghalang laluan ke pengkebumian Hussein al-Jaziri, di perkampungan Syiah di Daih, berdekatan ibu negara Bahrain, Manama.
Al-Jaziri, 16, maut selepas ditembak pasukan keselamatan ketika tunjuk perasaan sempena kebangkitan menentang pemerintahan Diraja Bahrain yang diketuai golongan Syiah, Khamis lalu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130217/lu_06/Polis-Bahrain-guna-gas-pemedih-mata-surai-pertempuran#ixzz2L9Wzwy10
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Letupan bom di Iraq: Pegawai perisik kanan mautMOSUL, Iraq 17 Feb. - Seorang pegawai perisik kanan Iraq bersama dua pengawal keselamatannya maut dalam insiden dua letupan bom di bandar utara Iraq, Mosul, semalam.
Polis berkata, Brigedier Jeneral Aouni Ali, yang mengetuai akademi perisikan utama Iraq, maut bersama pengawal keselamatannya di luar kediamannya yang terletak di Tal Afar, Mosul.
Aouni terkorban dalam letupan pertama, manakala satu lagi letupan mengorbankan dua pengawal keselamatan Aouni dan mencederakan empat yang lain. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130217/lu_08/Letupan-bom-di-Iraq-Pegawai-perisik-kanan-maut#ixzz2L9RsmlGC
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pangkalan udara ditawanpenduduk Islam bersolat jemaah di tepi sebatang jalan raya sebelum mengadakan tunjuk perasaan membantah Presiden Syria, Bashar al-Assad di Aleppo, Syria, kelmarin. - REUTERS
DAMSYIK 16 Feb. - Pemberontak Syria menawan sebuah pangkalan udara tentera di utara negara ini semalam dan bersiap sedia melancarkan serangan besar-besaran ke atas pengikut setia Presiden Bashar al-Assad ketika kumpulan itu menolak mengadakan rundingan dengan kerajaan.
Pemberontak daripada pergerakan Barisan al-Nusra Islam dan batalion Muhajirin, menawan pangkalan udara di daerah al-Safira, timur Lapangan Terbang Antarabangsa Aleppo, selain merampas sejumlah besar peluru simpanan, menurut Pertubuhan Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia.
Kumpulan aktivis yang beribu pejabat di Britain itu turut melaporkan berlaku pertempuran di sekitar Lapangan Terbang Antarabangsa Aleppo, selain di sekitar pangkalan udara Nayrab serta satu lagi kompleks tentera ketika kedua-dua pihak bersiap sedia untuk bertempur secara besar-besaran.
"Tentera membedil kawasan sekitar Lapangan Terbang Antarabangsa Aleppo dan pangkalan udara Nayrab semalam, manakala pemberontak menggunakan roket buatan sendiri untuk mempertahankan Nayrab.
"Tentera sedang bersiap sedia melancarkan operasi berskala besar untuk menawan semula Pangkalan 80," tambah kumpulan aktivis itu yang merujuk kepada kompleks tentera merangkumi Nayrab dan lapangan terbang Aleppo.
Pemberontak menawan pangkalan itu Rabu lalu selepas satu pertempuran yang menyebabkan sekurang-kurangnya 150 maut daripada kedua-dua pihak, termasuk pegawai kanan tentera.
Sementara itu, kereta kebal tentera membedil bandar Khan Sheikhun di wilayah Idlib, menyebabkan sekurang-kurangnya 11 orang awam maut.
Menurut pertubuhan pemantau itu, sekurang-kurangnya 107 orang maut akibat keganasan di seluruh Syria, semalam. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130217/lu_02/Pangkalan-udara-ditawan#ixzz2L9RbLq73
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Harap JKM lulus bantuan segera

Harap JKM lulus bantuan segera
Mas berniaga secara kecil-kecilan untuk menghilang rasa bosan namun tidak mampu menampung perbelanjaan hariannya.
MACHANG - Pada usia emasnya, Mas Awang, 84, memilih untuk seorang diri di rumah usang milik saudara terdekatnya di Kampung Pangkal Petai Dalam dekat sini, meskipun anak-anak mengajaknya tinggal bersama.

Mas berkata, pada usianya, dia lebih suka hidup sendiri dan tidak mahu menyusahkan keluarga memandangkan dia masih mampu menguruskan diri walaupun tidak boleh berjalan dengan baik.

Namun katanya, dia berharap permohonannya bagi mendapatkan Bantuan Orang Tua melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebelum ini dipertimbangkan, memandangkan dia tidak mempunyai sumber pendapatan tetap.

“Makcik bergantung sepenuhnya kepada anak-anak namun mereka juga hidup susah. Makcik berniaga barangan runcit secara kecilan untuk mengisi masa terluang, memandangkan makcik tidak boleh keluar rumah kerana tidak mampu berjalan dengan baik dan terpaksa menggunakan tongkat.

“Cucu saudara makcik yang belikan barang ini, namun ia bukanlah berniaga dalam erti kata sebenar. Barang yang ada terlalu sedikit dan tidak layak dipanggil berniaga.

"Dalam sehari, makcik hanya mampu memperoleh RM5 atau kurang. Maklumlah hanya satu dua unit sahaja bagi satu-satu barangan yang dijual itu pun hanya kanak-kanak dan sedikit barangan dapur,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Mas berkata, permohonan itu dihantar tahun lalu namun malangnya ditolak atas sebab dia berniaga, sedangkan itu hanya aktiviti bagi menghilangkan kesunyian dan tidak memberi pulangan yang baik bagi menampung kehidupannya.

Tujuh beranak terpaksa ikat perut, tumpang teduh di rumah ibu


Tujuh beranak terpaksa ikat perut, tumpang teduh di rumah ibu
Shahbani dan Norhasyimah (kiri) bersama anak mereka terpaksa tinggal di dalam rumah usang milik Azizah (belakang dua kanan).
ROMPIN– “Biarpun hidup saya umpama kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, anak-anak tidak pernah saya biarkan kelaparan,” demikian luahan Shahbani Zain, 50, yang dihimpit kemiskinan berikutan tidak mempunyai sumber pendapatan tetap.

Shahbani bergantung harap kepada upah meracun, menebas rumput dan kerja-kerja kampung yang lain bagi menyara isterinya, Narhasyimah Ismail, 44, dan lima daripada sembilan anaknya.

Bagaimanapun Shahbani berkata, tiga daripada anaknya iaitu, Mohd Aminuddin, 15, Mohd Izaidi, 13 dan Alia Maisarah, 10, terpaksa melupakan alam persekolahan berikutan tidak mampu menanggung kos persekolahan anaknya itu.

“Pernah juga kami sekeluarga terpaksa makan nasi tanpa lauk, malah ada masa terpaksa mengikat perut hingga ke petang disebabkan kemiskinan yang dialami,” katanya kepada Sinar Harian.

Shahbani yang berpendapatan purata antara RM250 hingga RM300 sebulan berkata, ketika ini, seorang sahaja anaknya yang bersekolah iaitu, Norarisha yang berusia enam tahun.

“Itupun saya tak tahu sama ada dia dapat meneruskan persekolahan atau pun tidak memandangkan dia masih di peringkat Pra Sekolah lagi. Jika sudah masuk sekolah rendah atau menengah mungkin perbelanjaannya pun makin tinggi,” katanya.

Sebagai bapa menurutnya, dia mengakui mahu melihat anaknya berjaya dalam pelajaran, namun disebabkan kemampuannya yang terbatas menyebabkan dia tidak dapat memenuhi impian anaknya itu.

“Kalau boleh, saya tak mahu anak mewarisi kemiskinan yang dialami, tambahan pula kami sudah serik dengan kehidupan serba kekurangan ini dan saya sedar hanya pelajaran dapat mengubah nasib mereka.

“Bukan menyalahkan takdir, tetapi saya memang tidak mampu berbuat demikian,” katanya.

Shahbani berkata, mereka sekeluarga juga terpaksa menumpang di rumah ibunya, Azizah Ismail, 70, selepas rumah mereka tidak lagi boleh diduduki selepas rosak dimakan anai-anai.

Malah katanya, rumah yang ditumpanginya sejak setahun lalu itu pula bukan saja sempit, malah mengalami kebocoran pada zink dan atap rumah yang menyebabkan rumah itu sering digenangi air apabila hujan.

“Hanya rumah pusaka inilah menjadi tempat kami sekeluarga berteduh daripada panas dan hujan. Walaupun keadaan rumah ini daif, kami tetap bersyukur kerana masih tidak hidup bergelandangan,” katanya.

Menurutnya, dia juga sudah membuat permohonan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT), namun masih menunggu status permohonan tersebut daripada pihak berwajib.

Sementara itu Norhasyimah berkata, dia tidak dapat menahan sebak jika mengenangkan hidup yang terpaksa dilalui mereka sekeluarga, namun pasrah dengan apa yang berlaku selain mengharapkan anaknya kuat dalam menempuh dugaan tersebut.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Setajam, Muhamad Aw Kechik berkata, pihaknya membuat permohonan PPRT untuk kemudahan keluarga tersebut dan perkara itu diluluskan Unit Pembangunan Luar Bandar (PLB) Pejabat Daerah dan Tanah Rompin.

Hadi: Pas keluar PR jika kerjasama rugi


Hadi: Pas keluar PR jika kerjasama rugi
Muka depan Sinar Harian edisi hari ini.
KUALA TERENGGANU - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, Pas akan keluar dari Pakatan Rakyat (PR) sekiranya kerjasama antara PKR dan DAP merugikan Islam dan Melayu.

Penegasan tersebut dibuat di hadapan hampir 10,000 hadirin yang hadir dalam Program Pas Ganti Umno ketujuh (PGU 7.0) di Banggol Peradong, Kuala Nerus, di sini petang semalam.

 “Sekiranya Pakatan tersebut merugikan Islam dan Melayu, Pas keluar PR! Tidak ragu-ragu lagi,” katanya.

Bagaimanapun ketika ditemui pemberita pada majlis sama, beliau menjelaskan, sehingga kini perkara terbabit tidak berbangkit dan beliau yakin kerjasama dalam PR tidak memberi apa-apa kesan kepada kaum Melayu dan agama Islam.

Beliau berkata, keadaan semasa dalam PR tidak menimbulkan sebarang isu yang menjejaskan kedudukan Melayu dan Islam apabila PR menerima Perlembagaan negara yang turut meletakkan Islam sebagai agama teras, bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi, mengiktiraf hak keistimewaan bumiputera dan Raja Berperlembagaan.

Mengulas lanjut katanya, kerjasama politik atau diistilahkan Pas sebagai tahalluf siyasi yang dibuat dengan PKR dan DAP masih lagi memperkasa Melayu dan Islam.

“Bahkan kita berjaya membuat anjakan paradigma dengan kemenangan calon-calon seperti Dr Siti Mariah Mahmud, Fuziah Salleh yang bertanding dengan calon-calon bukan Melayu Islam dimenangkan oleh pengundi Melayu dan bukan Islam. Itu perubahan yang besar yang dapat kita wujudkan,” katanya.

Raja Dangdut bertanding pilihan rayaJakarta: Raja Dangdut Rhoma Irama berkata, dia benar-benar serius ingin bertanding dalam pilihan raya presiden pada tahun depan.

“Pengundi serius dan saya juga serius. Saya mempunyai racangan untuk pilihan raya,” katanya sebagaimana dipetik daripada laporan tribunnews.com. Rhoma berkata, dia tidak menggunakan taktik politik wang ketika berkempen. “Jika saya gunakan wang untuk mencapai cita-cita politik, ia tidak baik. Itulah yang membezakan saya dengan calon lain,” katanya.


Rhoma masih mengembara ke seluruh negara bagi meraih sokongan untuk pencalonannya.

Satu daripada parti politik yang mungkin menyokong pencalonannya ialah Parti Kesedaran Nasional (PKB).- Jakarta Post

Jumlah saman JPJ turun


Jumlah saman JPJ turun
Johari bersama Adli (kanan) menunjukkan antara kesalahan berjaya dirakamkan pihaknya.
JOHOR BAHRU - Jumlah saman yang dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Johor sempena ops perayaan Tahun Baru Cina pada tahun ini mencatatkan penurunan sebanyak 63 peratus berbanding tahun lalu.

Pengarah JPJ negeri, Johari Yusof berkata, pihaknya mengeluarkan 638 saman dalam tempoh kira-kira dua minggu bermula 3 hingga 14 Februari lalu berbanding 1,846 saman bagi tempoh sama pada tahun lalu.
“Jumlah kesalahan yang direkodkan turut menunjukkan penurunan sebanyak 58 peratus iaitu 886 kesalahan pada tahun ini berbanding 2,133 kesalahan untuk tahun lalu.

“Selain itu, jumlah kenderaan yang diperiksa dan diambil tindakan turut menunjukkan penurunan jika dibandingkan antara tahun ini dengan tahun lalu iaitu masing-masing mencatatkan 82 peratus dan 79 peratus,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita ketika ditemui pada sidang akhbar selepas meninjau Ops Tahun Baru Cina bersama Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Johor di Kilometer 28 Lebuhraya Pasir Gudang (menghala ke arah Taman Perling), di sini, semalam.

Hadir sama, Pengurus Penguatkuasaan SPAD Wilayah Selatan, Mejar (B) Adli Azim Ahmad.

Johari berkata, menerusi penyamaran bergambar pihaknya dalam Ops Tahun Baru Cina, sebanyak 79 kes melibatkan kesalahan gagal mematuhi peraturan lampu isyarat dicatatkan diikuti 40 kes memandu di lorong kecemasan dan 26 kes tidak memakai topi keledar bagi penunggang motosikal.

Katanya, selain itu, tujuh kes memotong garisan berkembar direkodkan selain memotong barisan dan memandu secara berbahaya (menggunakan telefon bimbit) mencatatkan masing-masing satu kes dalam ops berkenaan.
Laporan perangkaan operasi khas motosikal JPJ Johor turut mencatatkan 152 daripada 413 kenderaan yang diperiksa diambil tindakan kerana melakukan kesalahan seperti ubahsuai kenderaan, tiada perlindungan insurans, tiada lesen memandu kompeten (CDL), CDL tamat tempoh, tidak mempamerkan stiker P, tiada Lesen Kenderaan Motosikal (LKM) dan LKM tamat tempoh.

Manakala seorang daripada 25 pemandu bas yang diperiksa oleh Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersama Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) didapati positif dadah.

Lebih 60 maut serangan bom Pakistan
17 Februari 2013
QUETTA - Sekurang-kurangnya 63 maut dan lebih 180 cedera dalam serangan bom di kawasan puak Syiah di sini semalam.

Letupan berlaku ketika orang ramai sedang sibuk membeli-belah di pasar utama.

Ketika kejadian, ramai yang keluar terutama  kaum wanita dan kanak-kanak yang baru pulang dari sekolah.

Ketua polis, Mir Zubai Mehmood memberitahu, letupan membabitkan bom seberat 70 sehingga 80 kilogram, yang ditanam dalam tangki air yang dipasang pada treler sebuah traktor.

Letupan turut memusnahkan bangunan sekitar dan pihak polis turut bimbang beberapa penduduk yang terperangkap di celah-celah runtuhan bangunan.

Serangan berani mati Iraq ragut 4 nyawa
17 Februari 2013
BAGHDAD - Seorang penyerang berani mati bertindak meletupkan bom yang dilekatkan di badannya di tengah bandar Mosul dan membunuh tiga orang termasuk seorang pegawai kanan perisikan, semalam.

Menurut pegawai, serangan berlaku sebaik penyerang mendekati kereta dinaiki Ali Aouni juga ketua akademik perisikan Kementerian Pertahanan Iraq, bersama tiga pengawal peribadinya.

Sejak awal tahun 2013, serangan bom berani mati dilaporkan meningkat seluruh Iraq.  - Al-Jazeera

Rundingan tamat, penceroboh Sabah diusir


Rundingan tamat, penceroboh Sabah diusir
Anggota polis melakukan sekatan jalan menuju ke Lahad Datu kira-kira 200 kilometer dari Kota Kinabalu.
KOTA KINABALU - Polis kini sedang dalam proses mengusir pulang ke negara asal kumpulan penceroboh dari selatan Filipina yang dikepung di Kampung Tanduo, Lahad Datu, sejak Selasa lalu.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, polis sudah menamatkan rundingan dengan kumpulan itu dan kini memberi tumpuan untuk mengusir mereka pulang ke negara asal mereka.

“Kita sudah beritahu mereka bahawa kita tidak boleh melayan apa-apa tuntutan mereka kerana ini bukan platform yang betul untuk menyuarakan apa-apa yang mereka mahu.

“Jadi, sekarang kita hanya boleh melaksanakan proses untuk menghantar mereka balik supaya mereka boleh mencari saluran yang sesuai untuk menyuarakan tuntutan mereka,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan tinjauan Ops Selamat sempena sambutan Tahun Baru Cina di Jesseltion Point, di sini, semalam.

Tinjauan operasi itu turut disertai Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Seri Salleh Mat Rasid.

Ketika ditanya bila kumpulan tersebut akan dihantar pulang, Hamza berkata secepat mungkin.

Sebelum ini, kumpulan penceroboh menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu di Sabah dihantar pulang ke negara asal. - Bernama

Pak Kus meninggal

Ampang: Seniman veteran era 1950-an Kuswadinata atau nama sebenarnya Kuswadi Bujang, 75, meninggal dunia di Hospital Ampang di sini, jam 5.07 petang semalam.
Menurut anaknya, Irwan, 25, Allahyarham yang lebih mesra dipanggil Pak Kus menghembuskan nafas terakhir di sisi isteri Kamariah Mohd Said, 58, dan empat anaknya, Jasmine, 27, Hafsham, 26 serta Rizal, 23. “Jenazah ayah akan dibawa ke rumah keluarga di Jalan Rasmi 4, Taman Rasmi Jaya, Ampang. Allahyarham akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Ampang esok (hari ini) jam 11 pagi,” katanya yang sempat dihubungi menerusi khidmat pesanan ringkas.

Bintang Ibu Mertuaku dan Antara Dua Darjat arahan Tan Sri P Ramlee itu dimasukkan ke hospital sejak 9 Februari lalu akibat pendarahan usus kecil dan kanser kelenjar dihidapinya empat tahun lalu. Allahyarham turut mengalami barah prostat dan masalah buah pinggang teruk sehingga menyukarkan buang air kecil secara normal.
Sepanjang terlantar di hospital, Allahyarham sempat dikunjungi pihak media bersama Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan). Malah, Menteri Kebudayaan Dan Pelancongan Datuk Seri Dr Rais Yatim turut meluangkan masa memberi sumbangan daripada Tabung Kebajikan Artis kementerian.

Harian Metro semalam melaporkan, Allahyarham berhasrat membawa keluarga bercuti di Pulau Kapas.
Foto
ALLAHYARHAM Kuswadinata dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Ampang.

Kuan Yew dimasukkan ke hospital
KUAN YEW


SINGAPURA - Bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dimasukkan ke Hospital Besar Singapura (SGH) semalam selepas disyaki mengalami serangan iskemia transien yang dikaitkan dengan masalah pemfibrilan atrium berpanjangan atau gangguan kadar denyutan jantung, lapor agensi berita Bernama.
Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri, bekas Menteri Mentor itu telah pulih daripada serangan tersebut tetapi akan ditahan dalam wad bagi pemerhatian untuk beberapa hari lagi bagi membolehkan doktor melaraskan ubatnya.
Serangan iskemia transien berlaku apabila aliran darah ke bahagian otak terhenti buat seketika menyebabkan pesakit kemudian mengalami simpton seperti strok.
Bagaimanapun, simptom strok itu akan hilang dalam tempoh kurang 24 jam.
Lee, 89, menjadi Perdana Menteri Singapura dari 1959 hingga 1990.
Pada November 2011, seorang anak perempuannya, Lee Wei Ling mendedahkan Kuan Yew menghidap penyakit saraf yang menyebabkannya sukar untuk berjalan.
Isteri Kuan Yew, Kwa Geok Choo meninggal dunia pada tahun 2010. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0217&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2L74p7XH0 
Hakcipta terpelihara 

Seorang Perwira Intel, Hakim, Dan Beberapa Pasukan Keamanan Irak Tewas Di Hantam Bom, Alhamdulillah!Ibnu Subandi untuk Al-Mustaqbal.net

MOSUL , IRAK - Musuh – musuh Islam yang telah mencampakkan syariat Islam dari kalangan kafir dan murtad – anshar thaghut kembali berguguran. Sebuah ledakan dari aksi bom syahid – amaliyyah istisyhadiyyah pada hari Sabtu (16/2/2013), berhasil menewaskan seorang perwira senior intelijen Irak dan dua pengawalnya dekat kota Mosul, sementara ledakan-ledakan lainnya menewaskan dua orang, kata para pejabat. Alhamdulillah!

Brigjen Aouni Ali, kepala akademi intelijen utama negara itu, dan dua pengawalnya tewas akibat serangan bom dekat rumahnya di Tal Afar dekat Mosul, kata polisi dan seorang dokter.

Di utara Baghdad juga, Ahmed al-Bayati ,seorang hakim tewas akibat satu bom magnetik yang ditempelkan di mobilnya di desa Sulaiman Pak, kata para pejabat keamanan dan medis

Ahmed, merupakan seorang hakim yang menangani kasus sipil dan ia juga bekerja sebagai penyelidik anti-teror.

Di tempat-tempat lain, satu bom pinggir jalan menewaskan seorang letnan angkatan darat dan mencederai dua tentara lainnya di Heet, barat laut ibu kota itu.

Irak dilanda serangan yang meningkat dalam pekan-pekan belakangan ini, dengan Januari adalah bulan yang paling banyak jatuh korban tewas sejak September,kata satu data AFP.

Belum ada kelompok yang mengaku bertanggung jawab atas ledakan-ledakan itu, tetapi jaringan Al Qaida bersama mujahidin Daulah Islam Irak dituding oleh polisi berada dibalik aksi tersebut. Karena mujahidin dianggap sering menargetkan pasukan keamanan dan para pejabat pemerintah kafir-murtad yang telah mencampakkan syariat Islam.

Sumber : diolah dari Ant


(al-mustaqbal.net/KabarDuniaIslam)