Sunday, July 22, 2012

Ismail Hutson meninggal dunia
ISMAIL bermesra dengan orang utan semasa bertugas di Zoo Negara pada tahun 2004.


KUALA LUMPUR - Presiden Persatuan Zoologikal Malaysia (MZS) yang juga seorang pelakon veteran, Datuk Ismail Hutson meninggal dunia akibat komplikasi penyakit jantung pada pukul 1.13 pagi di Pusat Perubatan Sime Darby, Subang Jaya semalam.
Menurut isteri keduanya, Hafidzah Khasbullah, Ismail atau nama sebenarnya Ismail Omar, 73, dimasukkan ke Unit Rawatan Kritikal (CCU) pada Selasa lalu di pusat perubatan yang sama selepas 10 hari mengalami demam panas yang teruk.
Katanya, kematian Ismail sangat mengejutkan ahli keluarga kerana keadaan arwah semakin baik sebelum dipindahkan ke wad biasa.
Allahyarham menghidap penyakit jantung sejak lima tahun lalu, namun sepanjang tempoh itu, dia tidak menunjukkan tanda sakit teruk.
Presiden Persatuan Artis Veteran itu meninggalkan dua isteri termasuk isteri pertama, Zaiton Osman dan tujuh orang anak.

Ada tak perbezaan di antara Botak Chin dengan pemimpin-pemimpin kita?Seronok jika menjadi orang penting dalam sebuah kerajaan yang mengamalkan kronisma seperti di negara ini. Salahlaku pun boleh dilakukan kerana penggubal dasar dan pelaksana melakukan kerja yang sama dan tidak ada pihak lain yang boleh melakukan ‘check and balance’ terhadap mereka. Tidak ada apa-apa yang boleh menegah mereka melakukannya kerana penggubal dasar yang sepatutnya memerhatikan pelaksana melakukan kerja yang baik, sekarang sedang bersekongkol untuk melakukan kerja hina itu bersama-sama.

Anak-anak kepada pemimpin dan orang besar yang bergelar dan bernama lah yang mendapat keuntungan besar dan labanya dalam sistem kronisma yang berlarutan dalam pimpinan negara pada masa kini. Suzi Suliana, anak kepada bekas Ketua Setiausaha Negara, Sidek Hasan adalah di antara yang sangat beruntung kerana pengaruh dan kuasa dalam sistem kita ini.

Suzi Suliana, anak kepada bekas Setiausaha Negara, Sidek Hasan yang kini menjadi Pengerusi Petronas adalah salah seorang yang mendapat laba kekayaan melalui perniagaan yang ‘monopolistic’ apabila beliau telah mendapat anugerah membekalkan tenaga solar yang di berikan oleh ‘Sustainable Development Authority of Malaysia (SEDA)’ dan Suliana dijangka akan menerima keuntungan sebanyak RM70 juta setahun sebagai pembekal 32 peratus tenaga solar kepada keperluan negara.

Sebagai seorang penjawatan awam utama negara, Sidek telah menggunakan pengaruh di atas kedudukan beliau itu untuk memberikan pertimbangan dan keputusan untuk mendapatkan anaknya sebagai orang istimewa dan diberikan perniagaan yang 'monopolistic' ini dan tentunya ia bercanggahan dengan slogan rakyat di dahulukan pencapaian diutamakan.

Suliana tidak mungkin dengan mudah mendapat keistimewaan ini jika bapanya Sidek Hasan hanyalah seorang pemandu lori Felda Angkut yang membawa minyak kelapa sawit ke kilang-kilang penapis Felda di Jengka Pahang. Walaupun 12 syarikat yang berkaitan dengan Suzi ini hanya ditubuhkan dua tiga minggu sebelum tamat tempoh permohonan itu, Suzi telah mendapat begitu besar laba daripada kedudukan bapanya yang menjadi Ketua Setiausaha Negara.

Apa yang didapati dengan mudah oleh Suzi ini tidak ada bezanya dengan apa yang didapati oleh Dato Seri Salleh Ismail, suami kepada Ketua Wanita UMNO Malaysia yang sangat terkenal itu, Shahrizat Jalil. Saya selalu berkata jika Shahrizat itu hanyalah seorang bidan kampung tidak mungkin Salleh mendapat pinjaman mudah dari kerajaan sebanyak RM250 juta untuk memelihara lembu. Dalam isu ini RM180 juta telah di gunakan untuk membeli kondominium-kondominium mewah dimerata-rata tempat diseluruh dunia.

Baru-baru ini terdedah satu lagi cerita George Kent yang telah mendapat kontrak RM1.8 billion semata-mata kerana hubungan akrab empunya syarikat itu dengan Perdana Menteri Najib. Pemberian kontrak kepada George Kent itu memaksa Pasarana untuk membatalkan pemberian kerja kontrak itu kepada Belfour Beatty pada bulan januari tahun ini yang bernilai hanya RM1.1 billion.

Lepas satu pendedahan, timbul pula satu pendedahan lain dan semuanya berkaitan dengan mereka yang berkuasa. Mirzan Mahathir yang menguasai syarikat arak San Maguel Filipina juga mendapat keistimewaan dengan menggunakan Petron Phillipines yang dikuasai sepenuhnya oleh San Maguel untuk membeli syarikat Exxon Mobil dengan harga yang murah dan seterusnya memaksa MAS untuk mendapatkan bahan bakar dari Petron dan bukannya dari Petronas lagi.

Terlalu banyak pendedahan tentang tindakan merompak yang dilakukan oleh anak-anak pemimpin-pemimpin kita dihadapan mata kepala rakyat yang sedang berperang dengan kenaikan harga barang utama seperti gula, tepung dan beras yang kesemua bahan-bahan ini dibekalkan secara ‘monopolistic’ oleh kroni-kroni pimpinan negara.

Semuanya ini merupakan rompakan yang dilakukan oleh gulungan kolar putih. Tetapi pada hakikatnya merompak itu tetap merompak dan telah dilakukan disiang hari dan terbuka.

Bagi saya semua rompakan ini tidak ada bezanya dengan perompak kolar biru seperti yang dilakukan oleh Botak Chin tiga puluh tahun lalu. Pendeknya tidak ada bezanya diantara Botak Chin dengan perompak-perompak kolar putih yang sedang dilakukan oleh pimpinan UMNO dan BN itu.

Satu lagi kata-kata sinonim yang kita dengar sekarang ini; iaitu UMNO itu Botak Chin, Botak Chin itu UMNO. Mengundi UMNO samalah seperti mengundi Botak Chin berkolar putih ini.

Jika semasa Botak Chin mengganas dahulu semua orang mengunci pintu dan tingkap untuk menjauhi Botak Chin itu, kali ini wajar rakyat menutup segala ruang untuk Botak Chin berkolar putih ini untuk terus melanun dan merompak. Itu boleh kita lakukan semasa PRU nanti.
 

RM893 billion dipercayai keluar daripada cukai ekonomi Malaysia ke luar negara

KUALA LUMPUR - Sejumlah RM893 billion dipercayai keluar daripada cukai ekonomi Malaysia ke luar negara antara 1970 dan 2010, demikian berdasarkan laporan kaji selidik berpangkalan di London, meletakkan negara berada di tangga tertinggi antara 20 negara membangun yang dilabelkan sebagai “tewas” dalam kehilangan modal.

Jumlah itu adalah tiga kali ganda daripada hutang Malaysia yang berjumlah RM257.2 bilion pada 2011, menurut laporan media sebelum ini.

Habislah Negara ku mcm ni..

via:King Jason

disaat kita sedang menyusun hidangan diatas meja utk berbuka, mereka sibuk mencari secebis makanan

disaat kita sedang menyusun hidangan diatas meja utk berbuka,
mereka sibuk mencari secebis makanan diatas tanah utk makan.
Allahurabbi..ampunkan hambaMu ya Rabb
 

Dakwaan diserapi JI, komunis rosak imej SBHarakahdaily,
21 Jul 2012
KUALA LUMPUR: PAS hari ini menyelar dakwaan tidak berasas yang dibuat Cawangan Khas Polis yang mendakwa bahawa pengaruh pengganas dan bekas komunis telah meresapi Pakatan Rakyat.

“Sebagai Pegawai Risikan Cawangan Khas, tindakan beliau kini mengesahkan bahawa cawangan khas kini menjadi alat kepada BN untuk menjamin kesinambungan kuasa BN,” kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam satu kenyataan hari ini.

Tuan Ibrahim menyifatkan pendedahan awam yang dibuat Ketua Penolong Pengarah E2 (M) Bahagian Ancaman Ekstremis Sosial Bukit Aman, Datuk Mohd Sofian Md Makinuddin jelas tidak berasas, berat sebelah dan tidak profesional.

“Apakah ini cara untuk mendedahkan maklumat risikan sulit kepada awam? Jelas tidak, maka motif ledakan ini amat mencurigakan. Sepatutnya ia mesti bertindak terus bukan mendedahkan maklumat tanpa bertindak,” tegas beliau.

Pesuruhjaya PAS Pahang itu turut mencabar Sofian untuk mendedahkan siapa yang beliau maksudkan kerana ia kini menjadi tandatanya kepada orang awam.

PAS juga mendesak Ketua Polis Negara bertindak di atas pendedahan maklumat sulit siasatan dan beranggapan beliau tidak layak berada di Cawangan Khas.

"Mungkin beliau lebih sesuai diletakkan di jabatan Biro Tatanegara atau KEMAS,” tambah beliau.

PAS, kata Tuan Ibrahim sentiasa menentang sebarang eleman ekstrem di dalam parti.

“Kita mengambil jalan politik demokrasi dengan menyertai pilihanraya dan menuntut sistem pilihanraya yang adil dan telus,” tambah beliau.

Sebagai contoh, himpunan rakyat yang disertai PAS samada dalam Himpunan Kuning atau Himpunan Oren, katanya adalah berlandaskan demokrasi dan penyataan rakyat yang menuntut sistem pilihanraya yang adil dan usaha menyelamatkan tanah ribuan hektar dari dicagar kepada Felda Global Venture Holding.

“PAS kesal kerana himpunan pembangkang dilabel sebagai petanda resapan Jemaah Islamiah (JI) dan komunis. Sedangkan yang banyak mengadakan hubungan dengan parti komunis ialah Umno sendiri, samada secara rasmi atau tidak,” sindir beliau.

Kata Tuan Ibrahim, sikap double standard dan tidak profesional Sofian telah menyebabkan imej Cawangan Khas kini turut tercemar teruk seperti yang dialami polis atas tindakan ganasnya di himpunan-himpunan yang dianjurkan Bersih dan penyiasatan berat sebelah yang ketara dalam kes melibatkan BN dan Pakatan Rakyat.

rakyat dikenakan dahulu..buat buat tak nampak dah lah..

rakyat dikenakan dahulu..buat buat tak nampak dah lah..

Realiti terminal bas ibu negeri Sabah.

Dikala lain menikmatinya, kami masih dlm penantian. Bilakah ini berakhir.?"Peruntukan akan di beri sekirannya BN di beri mandat sekali lagi PRU ini,Tetapi lihat lah sendiri peruntukan di kampung-kampung sebelah yang di minta dari 20 tahun yang lalu baru di luluskan sepenuhnya. Adakah di tempat kami ini perlu menunggu 20 tahun lagi ?..sabarlah menanti BN gugur"

Lokasi: Daerah kecil pagalungan, parlimen p182 Pensiangan.

Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan

Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan... Tahun 2012 ini masih lagi ada penduduk Sabah yang tinggal dirumah seperti ini. Wakil Rakyat N4 Matunggong dan ADR P168 Matunggong seolah-olah tak nampak... —

Lokasi: Kampung Birahan Darat, Kota Marudu

Pastikan anak2 kita tidak bemain mercun pada bulan puasa dan dekat2 nk raya..kalau tk mahu jadi mcm ni..tak yahlah nak jadi pakar bom!

umno sudah tak relevan

UMNO/BN @ PAKATAN RAKYAT PILIHAN TERBAIK UTK AGAMA ISLAMSehingga kini masih tiada jawapan apakah sebabnya Kerajaan Malaysia yang dikuasai UMNO/BN membenarkan pembinaan Gereja terbesar di Asia Tenggara dan tercanggih di dunia di Negara ini. 

Meskipun agama Kristian bukanlah agama rasmi Negara Islam Malaysia dan jumlah penganut agama tersebut adalah lebih kecil jika dibandingkan dengan Negara jiran Indonesia dan Filipina Negara kita punya Gereja yang terbesar di Asia Tenggara. 

Gereja yang dinamakan Calvary Convention Centre (CCC) merupakan gereja yang terbesar dan tercanggih di Asia Tenggara terletak bersebelahan Bukit Jalil Golf &Country Club berhadapan Anjung Hijau Kondominium. 

Kos keseluruhan pembinaannya menelan belanja sekitar RM135 Juta ini termasuk harga tanah yang terpaksa dibayar. 

Bangunan setinggi 6 tingkat yang punya keluasan 600,000 kaki persegi ini mampu memuatkan 5,000 orang dalam satu-satu masa. 

Pembinaan gereja terbesar dan canggih ini bermula pada 15 February 2008 apabila tapak pembinaan gereja ini diserahkan secara rasmi kepada Nam Fatt Construction Sdn. Bhd untuk direalisasikan pembinaanny.

Bukan mahu mempertikaikan kebebasan berugama yang dibenarkan dinegara ini.. 
Pihak manakah yang membenarkan pembinaan ini? Adakah DAP yang memberikan kelulusan untuk pembinaannya?

Ialah.. kan suatu masa lalu Lidah Rasmi UMNO pernah menyebarkan satu fitnah kononnya DAP mahu menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Negara ini..

bukannya nak mempertikaikan hak agama lain membina rumah ibadat.... namun pembinaan gereja terbesar di Asia tenggara ni menimbulkan persoalan kerana bilangan penganut kristian di Malaysia sangat kecil... 

Malah agama kristian sendiri mempunyai banyak mahzab dan aliran seperti katolik, ortodoks dan protestan... dan lain2 yang tidak seperti Islam mereka hanya akan beribadat di gereja masing2... 

lebih menimbulkan persoalan Gereja Calvary convention center yang dibina Mengikut binaan Bahtera Nabi Nuh ni bukan sekadar tempat beribadat sahaja malah turut mempunyai: 

- auditorium 5,000 tempat duduk 
- kemudahan untuk teater dan produksi muzik, termasuk sebuah menara 
tinjau dan pit orkestra 
- peralatan audio visual & multimedia seni 
- pentas kemudahan termasuk bilik persalinan, lounge dan dewan sembahyang 
- bilikTarian, seni dan drama latihan / raptai 
- Studio rakaman 
- Bilik seminar dan bengkel 

Kemudahan pendidikan 

- Dewan kuliah 
- Bilik darjah 
- Perpustakaan dewasa 
- perpustakaan Kanak-kanak 
- Penjagaan Nurseri 

pusat rekreasi / bankuet dewan serbaguna 
Kafeteria, kedai buku dan kemudahan-kemudahan lain 
Pejabat pentadbiran 
bilik Kaunseling 
Asrama dan pangsapuri tetamu 
tempat letak kereta bawah tanah 3-tingkat 
Taman santuari 

dengan semua fasiliti tersebut adakah semua ini hanya untuk penganut kristian di Malaysia atau gereja ini nanti akan menjadi pusat tumpuan penganut kristian seluruh dunia sebagaimana Mekah bagi umat Islam? 

atau mungkin juga merupakan satu agenda Free manson di Malaysia? 

Pikirkan wahai2 sahabat2 dan orang2 islam sekalian...

Relevankah PAKATAN RAKYAT di tuduh akan menukarkan Malaysia Sebagai Negara Kristian Sedangkan UMNO/BN Dah meluluskan dan Hampir Siap pembangunan Gereja terbesar Dan tercanggih Di Dunia??? 

wallahualam.....

Membaca & Berfikir cara Pakatan

ISU PANAS!!!

UMNO rembat wang rakyat

Tunku minta hapuskan umno

Tunku minta hapuskan umno

penipuan umno

TESTIMONI PESAKIT KENCING MANIS . PADA SESIAPA YANG BERMINAT MENCUBA BOLEH LAH HUBUNGI PENGEDAR TERDEKAT DI kedaionlinedhabsinai1.com

TESTIMONI PESAKIT KENCING MANIS . PADA SESIAPA YANG BERMINAT MENCUBA BOLEH LAH HUBUNGI PENGEDAR TERDEKAT DI kedaionlinedhabsinai1.com

Umpama ‘nyawa kedua’

  • Foto
    Dua orang banduan, Pak Din (kanan, nama samaran), warga Indonesia dan Mill (kiri, nama samaran) berjumpa dengan Timbalan Pengarah Penjara Kajang, Adnan Atan (tengah) dan dibebaskan dari Penjara Kajang selepas diberi pengampunan Sultan Johor.
  • Foto
    Ali, 59, memberi tabik hormat terakhir kepada Pengarah Penjara Kluang, Mat Rasid Jahlil selepas menerima pengampunan Sultan Johor.
Lapan banduan bersyukur dibebaskan sempena Ramadan

Kluang: "Alhamdulillah, saya seperti mendapat 'nyawa kedua' apabila dibebaskan selepas 26 tahun menjalani hukuman," kata Pak Ali yang dibebaskan selepas mendapat pengampunan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar. Pak Ali, 60, (bukan nama sebenar) adalah antara lapan banduan yang mendapat pengampunan Sultan Johor sempena Ramadan, tahun ini. 
Katanya, dia pernah 'patah jiwa' dan putus harapan selepas rayuan kali ketiganya ditolak sehingga pernah terfikir untuk menamatkan saja hidupnya.

"Namun, kekuatan diri kembali apabila kakak yang tidak jemu datang melawat memberi semangat supaya tidak lagi menambah dosa diri ini. 

"Hari ini saya seperti mati hidup semula dan seperti bayi yang baru dilahirkan semula. Pada saat saya mula menerima hakikat akan berdepan hukuman mati pada bila-bila masa, pengampunan ini memberi harapan dan peluang yang tidak pernah disangka.

"Saya akan tebus semula setiap kesilapan dan kesalahan dengan menjadi manusia paling bersyukur serta berjanji tidak akan mensia-siakan 'nyawa kedua' ini," katanya ketika ditemui di Penjara Kluang, di sini, semalam. 
Pak Ali yang masih bujang, didapati bersalah mengedar 6.71 kilogram ganja dan dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Johor Bahru pada 15 Februari 1992 mengikut Seksyen 39B(2) Akta Dadah Berbahaya 1952. 

"Saya bercadang meneruskan minat dalam pembuatan perabot dan kraftangan dengan membuka bengkel sendiri, malah mahu melatih anak muda dalam bidang ini supaya hidup mereka tidak tersasar," katanya. 

Sementara itu, banduan warga Singapura yang hanya dikenali sebagai Pak Min, 57, yang dikenakan hukuman penjara seumur hidup ketika berusia 18 tahun mengikut Seksyen 5 Akta Senjata Api, bersyukur apabila mendapat pengampunan selepas 38 tahun dipenjara.

"Saya sudah tinggal di penjara sejak 38 tahun lalu ketika baru berusia 18 tahun. Saya tidak tahu bagaimana mahu menyatakan perasaan saya, ia bercampur antara gembira, hiba, syukur dan insaf.

"Sebelum ini saya adalah manusia yang liar, buas dan jahat. Namun selepas dikenakan hukuman penjara sepanjang hayat, baru saya sedar. Apa yang paling dikesalkan adalah tidak berpeluang memohon ampun dengan ibu bapa yang sudah meninggal dunia," katanya.

Pak Min kini bercadang kembali bertemu adik-beradiknya di Singapura dan membuka kedai jahitan dengan menggunakan sepenuhnya kemahiran ketika mendapat latihan di penjara.

Dalam pada itu, Pengarah Penjara Kluang, Mat Rasid Jahlil, berkata pembebasan tiga banduan Penjara Kluang termasuk seorang banduan akhir itu mencipta sejarah penjara di Malaysia.

"Ini juga mencipta sejarah di negeri ini berikutan ini adalah kali pertama Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar memberi pengampunan baginda selepas seingat saya amalan begini tidak dilakukan berbelas-belas tahun lamanya," katanya.Keluar penjara penuh gaya berbaju Melayu

Kajang: Ramadan 1980 menjadi titik hitam bagi dirinya apabila ditahan selepas melakukan jenayah bersenjata dan dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup.

Semalam, selepas 32 tahun berlalu, Ramadan jugalah memberi sinar baru kepada banduan yang hanya dikenali sebagai Mil, 58, apabila dibebaskan dengan pengampunan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar.

Berasal dari Batu Pahat, Mil lengkap berbaju Melayu biru lembut yang dijahitnya di Penjara Kajang disambut kaum keluarga, termasuk cucu saudara dengan linangan air mata.

Suasana pilu menyelubungi pekarangan penjara kerana Mil dapat melepaskan kerinduan dengan memeluk adik-beradiknya tanpa ada tembok yang memisahkan mereka.

Bekas kelindan lori yang berusia 26 tahun ketika ditahan di rumahnya di Batu Pahat, tidak dapat menahan kesedihannya ketika melahirkan rasa syukur dan berterima kasih kepada Sultan Johor.

"Tiada perkataan yang boleh digambarkan perasaan saya sekarang ini. Saya sangat gembira dan berharap Ramadan kali ini memberi sinar baru. Inilah hadiah terbaik yang saya terima. Saya mahu pulang ke rumah dan berhari raya bersama keluarga tanpa ada halangan lagi," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Mil yang masih bujang berkata, dia mahu memeluk dan mencium ibunya yang tidak pernah jemu menyokong dan melawatnya sehinggalah keadaan tidak mengizinkan kerana terlalu uzur.

"Emak sudah uzur. Jika tidak pasti sudah berada di sini. Beliau pernah berkata, sudah 30 tahun Mil, emak balik dulu. Hari ini, penantian emak tidak sia-sia," katanya.

Anak kelima daripada 10 beradik itu berkata, setiap hari dia tidak pernah berhenti berdoa dan berharap semoga mendapat pengampunan selepas beberapa kali rayuannya sebelum ini gagal.

Diminta menceritakan mengenai kesalahan dilakukan dulu, Mil berkata:" Biarlah menjadi sejarah dan pengajaran kepada saya. Ia akibat terlalu mengikut jiwa muda,".

Mil yang masih belum mempunyai sebarang perancangan masa depannya berharap dapat menyesuaikan diri selepas 32 tahun 'terkurung'.

Sementara itu, bekas banduan warga Indonesia yang turut dibebaskan dari Penjara Kajang yang hanya dikenali sebagai Pak Din, 58, turut melahirkan rasa syukur kerana dibebaskan dengan pengampunan.

"Saya tidak pernah terfikir yang akan mendapat pengampunan. Saya reda sekiranya menghembuskan nafas di sini. Terima kasih Sultan Johor," katanya yang terpaksa menceraikan isterinya selepas meringkuk dalam penjara.

Pak Din yang ditahan sejak 1982 kerana melakukan jenayah bersenjata, berkata pengampunan itu membolehkannya menghabiskan sisa hidupnya di tanah air sendiri.

Ferrari F430 Accident on Road to Genting Highland!!! The Moral of the Story is NEVER pump PETRON when going up to Genting!!!

tidak perlu puasa kalucakap ini macam!!

Ingat UMNO ingat pemimpinnya yg rasmikan kilang arak carlsberg .. tahniah.. islamik betul...

Nah kaw.. BN / UMNO kasi jaminan korang punya jangka hayat konfom lebih 60 tahun... janji sokong umno!!!!

Meh bantu gua sebarkan BLACK TEMPLETE nih.. supaya rakyat yang akan undi nanti fikir 12 kali nak pangkah umno!!

Bila mereka tiba tiba bunyik,itu bermakna ADA ANGIN,maka pokok tak kan goyang right?

Waspada! Amerika Bangun Markas Militer di Jantung Ibu Kota JakartaJAKARTA (voa-islam.com) – Pemerintah Amerika Serikat akan membangun gedung Kedutaan Besar baru di Indonesia senilai Rp 4,2 triliun (450 juta dolar AS).


Gedung Kedubes AS, yang terletak di kawasan Jalan Medan Merdeka Selatan No.4 Jakarta Pusat, akan dimodernisasi dengan menggunakan teknologi dan standar tinggi dalam hal perancangan dan tata ruang.


Gedung baru 10 lantai dengan seluas 36.000 meter persegi (3,6 ha) itu melibatkan 5000 pekerja dan baru selesai dibangun tahun 2017. Kedutaan Besar ini akan menampung para staf kedutaan dan misi AS untuk ASEAN di Jakarta.
Tentu saja pembangunan gedung kedubes AS tersebut membuahkan penolakan di tengah masyarakat Indonesia. Pasalnya selama ini AS bukanlah negara yang bersahabat bahkan secara nyata memerangi umat Islam.


Hal itu dikemukakan Farid Wajdi dalam Halqoh Islam dan Peradaban (HIP) Edisi 40, bertajuk “Mewaspadai Markas Militer Amerika Dijantung Ibukota” di Adhiyana Wisma Antara, Jakarta.


“Kita tidak peduli kalau Amerika negara yang bersahabat, persoalannya adalah Amerikan bukan negara yang bersahabat, Amerika adalah negara penjajah yang dalam fiqih Islam masuk dalam kategori muharriban fi’lan artinya negara kafir yang dengan nyata memerangi umat Islam,” ujar ketua DPP Hizbut Tahrir Indonesia, Rabu (18/7/2012).

Sebagai negara muharriban fi’lan seharusnya Indonesia tidak mengadakan hubungan diplomatik apapun dengan Amerika, dan status hubungan dengan Amerika adalah hubungan perang


Ia menilai Amerika ibarat perampok yang sedang menyatroni korbannya, maka apakah pantas jika perampok datang malah justru difasilitasi untuk menghabasi korbannya.


“Kenapa kita harus menolak? kalau kita punya rumah, datang perampok ke rumah kita, kemudian perampok itu kita usir atau kita suguhi kopi? Atau kita sediakan kamar khusus, kamudian perampok di kamar itu kita bolehkan melakukan apa pun termasuk mengasah pisaunya supaya tajam bisa menyembelih tuan rumah? Bagaimana sikap kita?


Tentu sebagai orang yang normal, orang yang masih memiliki al izzah (kemuliaan) kita akan menolak perampok seperti ini. Nah, kurang lebih seperti itulah keberadaan kedutaan besar Amerika di Indonesia. Sebagai negara muharriban fi’lan seharusnya Indonesia tidak mengadakan hubungan diplomatik apapun dengan Amerika, dan status hubungan dengan Amerika adalah hubungan perang,” paparnya dihadapan ratusan hadirin.


Menurutnya, semakin besar kedutaan suatu negara jelas menunjukkan tingginya aktifitas dan kepentingan negara tersebut.


“Semakin besar kedutaan besar suatu negara di suatu negara itu menunjukkan aktifitas nagara itu semakin tinggi. Kalau aktifitas negara itu semakin tinggi berarti kepentingan negara itu terhadap wilayah tersebut semakin tinggi,” jelasnya.

Kalau kita lihat pembangunan kedutaan besar Amerika yang terbaru, nanti ada yang namanya Marine Security Guard quarters, yaitu semacam tempat di mana pasukan marinir Amerika bisa bercokol di sana


Ia kemudian mengungkapkan bahwa bercokolnya marinir AS sebagai pengamanan di kedutaan besar Amerika yang baru merupakan bukti bahwa pembangunan Kedubes AS bukanlah pembangunan biasa namun berpotensi sebagai markas militer.


“Rata-rata Kedutaan Besar Amerika di dunia ini dikawal oleh pasukan marinir. Nah, ini banyak diprotes sebenarnya oleh negara-negara lain, bagaimana sebuah kedutaan besar itu dikawal oleh pasukan militer? Sebenarnya pengawalan itu bisa dicukupkan kepada polisi di daerah negara yang bersangkutan atau satpam, tapi kenapa Amerika kemudian manjadikan marinir sebagai pengawal kedutaan besar Amerika?


Kalau kita lihat pembangunan kedutaan besar Amerika yang terbaru, nanti ada yang namanya Marine Security Guard quarters, yaitu semacam tempat di mana pasukan marinir Amerika bisa bercokol di sana,” ungkapnya. [Ahmed Widad]

sumber: http://www.voa-islam.com/news/indonesiana/2012/07/21/19953/waspada-amerika-bangun-markas-militer-di-jantung-ibu-kota-jakarta/