Saturday, December 1, 2012

Kilang Lynas mulakan operasi awal

Kosmo! Online - Negara:
KENDERAAN berat keluar masuk ke kilang Lynas yang 
memulakan operasinya di Gebeng, Kuantan semalam.KUANTAN - Kilang Lynas yang memproses bijih nadir bumi di Gebeng di sini memulakan operasinya secara rasmi semalam.
Pengarah Urusan Lynas Malaysia, Datuk Mashal Ahmad menjelaskan, pihaknya masih dalam peringkat awal pelarasan sistem dan belum beroperasi sepenuhnya.
"Bahan mentah untuk dijadikan nadir bumi telah dimasukkan ke dalam loji tetapi kita masih melakukan percubaan dan pelarasan," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.
Tinjauan di pintu masuk kilang berkenaan mendapati beberapa kenderaan berat dan ringan keluar masuk dari kawasan kilang.


SALAH satu tempat memproses sisa nadir bumi di kilang Lynas 
di Gebeng, Kuantan.Mashal berkata, pada masa ini, seramai 500 pekerja warga tempatan sudah memulakan tugas.
"Kita membawa masuk kira-kira 2,000 tan metrik bahan mentah ke sini untuk diproses. Apabila dapat beroperasi secara berterusan kelak, produk nadir bumi ini dijangka dapat dihasilkan dalam tempoh 45 hari," ujarnya.
Pada 8 November lalu, Mahkamah Tinggi Kuantan menolak permohonan tiga penduduk bandar ini untuk melanjutkan perintah injunksi interim (sementara) terhadap Lesen Operasi Sementara (TOL) Lynas Advanced Material Plant.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1201&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz2Ds2OLnPO 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'