Thursday, June 28, 2012

Yaman klaim tangkap mujahid Al Qaeda

Yaman klaim tangkap mujahid Al Qaeda

SANA'A (Arrahmah.com) - Pasukan Yaman telah menangkap sel operatif Al-Qaeda yang diduga melakukan operasi pemboman di Sana'a pada Mei lalu yang menewaskan lebih dari 100 tentara, seorang pejabat keamanan mengklaim seperti dikutip pada Kamis (28/6/2012).

"Pasukan keamanan telah menangkap (anggota) sel teroris di belakang serangan di Sabeen Square," kepala keamanan nasional, Ali Mohammed al-Ansi, mengklaim seperti dikutip oleh 26 September, sebuah harian yang dimiliki dan diterbitkan oleh kementerian pertahanan.

Dia merujuk pada lokasi pemboman 21 Mei di Sana'a yang menargetkan pasukan yang sedang berlatih untuk parade militer. Al Ansi tidak memberikan rincian lebih lanjut tentang penangkapan tersebut.

Pada tanggal 20 Juni, pasukan keamanan juga mengklaim telah menangkap Majed Al Qulaisi, seorang anggota sel Al-Qaeda yang merencanakan serangan.

Al Ansi bersumpah untuk melanjutkan "perburuan" pada para mujahidin, dan mengatakan "pasukan keamanan Yaman telah melakukan serangkaian operasi terhadap teroris Al Qaeda" di Yaman.

Pekan lalu, pasukan Yaman menguasai kota tenggara Azzan, lokasi yang diklaim sebagai benteng terakhir Al Qaeda di provinsi bermasalah di selatan dan timur Yaman, dimana mujahidin telah memberlakukan kontrol total.

Pada tanggal 12 Mei, militer Yaman melancarkan serangan habis-habisan untuk merebut kembali provinsi Abyan.

Para milisi tentara dan lokal mengklaim telah berhasil mengambil alih seluruh kota Abyan kecuali Mahfad, dimana mujahidin masih memiliki kehadiran yang kuat. (althaf/arrahmah.com)
http://arrahmah.com/read/2012/06/28/21273-yaman-klaim-tangkap-mujahid-al-qaeda.html
 

Bangladesh Dihantam Banjir Bandang, Akibat Tolak Muslim Rohingya?

Bangladesh Dihantam Banjir Bandang, Akibat Tolak Muslim Rohingya?

M Fachry untuk Al-Mustaqbal.net

BANGLADESH-Bangladesh dilanda banjid bandang. Lebih dari 50 nyawa melayang ketika longsor menghantam tenggara Bangladesh setelah tiga hari hujan. Hujan deras tersebut juga mengakibatkan banjir bandang dan memutuskan jaringan transportasi, demikian pejabat setempat. Apakah bencana ini adzab dari Allah SWT., karena Bangladesh menolak para pengungsi Muslim Rohingya dari Myanmar?

Seorang kepala daerah setempat, Sirajul Haq Khan, mengatakan tentara nasional juga telah dikerahkan untuk mencari korban. Kawasan yang terkena dampak berada di perbukitan Chittagong. Dan setidaknya 26 orang meninggal dalam serangkaian longsor dan banjir bandang di distrik Cox's Bazar. Sementara 25 lainnya diketemukan meninggal di distrik yang bersebelahan, Bandarban. Kepolisian setempat juga menyebutkan terdapat satu keluarga yang kehilangan 12 anggota keluarganya.

Banjir bandang ini tidak hanya memakan korban jiwa, namun juga melumpuhkan jalur transportasi udara. Banyak penerbangan di Bandara Internasional Chittagong's Shah Amanat terpaksa menunda jadwal mereka. Sementara jalur transportasi kereta di distrik Chittagong dan kawasan lainnya juga terputus.

Beberapa tahun belakangan musim hujan menyebabkan longsor mematikan di distrik Chittagong dan menyebabkan pemerintah harus memperketat pembangunan yang berdampak pada lingkungan di negara tersebut.

Bagi kaum Muslimin, kejadian alam tidak terpisah dan terjadi begitu saja, melainkan terikat dengan kekuasaan dan kehendak Allah SWT. Bisa jadi banjir bandang yang menghantam Bangladesh kali ini adalah adzab dari Allah SWT, karena Bangladesh menolak para pengungsi Muslim Rohingya dari Myanmar.

Wallahu’alam bis showab!

Sumber : AlJazeera.com
http://www.al-mustaqbal.net/view-slide1-290.html
 

Azan ditawar RM5 juta untuk lompat
(Azan [kiri] dalam sidang medianya bersama Khalid Samad)

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail hari ini tampil membuat pendedahan bahawa beliau pernah ditawarkan RM5 juta untuk lompat ke parti BN pada tahun 2010.

Azan dari PKR berkata, beliau ditawarkan jumlah tersebut dalam satu pertemuan di hotel lima bintang di ibu negara pada 27 Januari 2010.

"Ia berlaku di siang hari, di hotel lima bintang di Kuala Lumpur. Siri-siri tawaran ini sudah berlaku sejak 2010 lagi," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Azan juga mendakwa lebih "setengah dozen" ahli Parlimen PKR diberi tawaran sama malah sudah ada yang menerimanya dan lompat parti.

"Siri perundingan diatur dengan kemas dan orang yang terlibat yang mewakili pemimpin yang berjawatan tinggi," katanya lagi.

Menurutnya juga, terdapat banyak bukti yang menunjukkan berlakunya perundingan itu dan akan didedahkan untuk pengetahuan masyarakat.

"Saya rasa ini perlu dijadikan iktibar lebih-lebih lagi pilihan raya makin dekat. Rakyat pun semakin minat  dengan integriti," katanya yang ditemani Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Khalid sebelum ini membuat dua siri pendedahan video dan audio berhubung pembelian ahli Parlimen PKR.

"Saya akan terus buat pendedahan demi pendedahan tentan pertemuan dan perundingan pembelian MP ini dan kita tengok siapa yang akan respons," katanya.

LOL.. Lu kena Beb!!

LOL.. Lu kena Beb!! aptb..

Kerajaan BN telah berlaku zalim apabila terang2 menipu Peneroka dengan istilah durian runtuh. Berbulan2 dimainkan sentimen kononnya nak dpt duit beribu2 ringgit yg menyebabkan ramai peneroka jadi ghairah tak tentu pasal. Peneroka hilang pertimbangan, nasihat orang lain termasuk anak mereka yg cerdik pandai pun ditolak. Saya menerima ratusan sms, email dan add dlm fb dpd anak2 peneroka yg terlalu marah dgn tindakan terbaru FGVH yg memperalat pengurus n pegawai felda. Beberapa hari ini secara tergesa2, peeneroka seluruh negara di himpunkan di balairaya, dewan orangramai atau pejabat felda agar menandatangani Borang Permohonan Pinjaman Saham Terbitan FGVHB. 

Ia dikeluarkan oleh 8 bank tempatan. Antaranya Maybank, CIMB, Affin, BIMB, Ambank dll. Sebahagian besar berbahasa inggeris dan ada yang sama 66 ms. Peneroka tidak diberi ruang langsung utk bawak balik supaya ada masa meneliti kandungan borang tsb. Ada peneroka nak mintak pandangan anak2 dulu atau merujuk kepada orang lain utk minta nasihat. Tak dibenarkan dan dipaksa sign di situ juga. Ada anak2 yg cuba bantu dengan bertemu pihak pengurusan mohon penjelasan tp diherdik dan di'halau' dpd majlis tandatangan borang tsb. 90 peratus peneroka keliru, bingung, terpedaya dan akhirnya sign. Saya paparkan beberapa terma dlm borang yg dikeluarkan oleh Maybank sebagai contoh. Surat Tanggung Kerugian menulis....

' SAYA PADA BILA2 MASA BERTANGGUNGJAWAB SEPENUHNYA DAN BERSEDIA MENANGGUNG SEGALA KERUGIAN DAN SENTIASA BERSEDIA MENANGGUNG KERUGIAN TERHADAP SEMUA TINDAKAN GUAMAN, PROSIDING, TUNTUTAN, CAJ, PENALTI, FEE, DENDA, KOS YURAN UNDANG2, DAN APA JUA PERBELANJAAN YANG DIBUAT, DIAMBIL, DIBAWA, DIKENAKAN, DIALAMI, DITANGGUNG, DIDAKWA, ATAU KENA BAYAR DALAM APA JUA KEADAAN TERHADAP SAYA ATAU MANA2 ORANG PERSEORANGAN YANG BERBANGKIT ATAU BERSANGKUTAN ATAU BERHUBUNG DENGAN SURAT INI'. 

Melampau dan mengkhianati peneroka semata2 BN dah terdesak nak cari duit PRU 13. Mereka urus agihan saham FGVH, 8 Mei ini dikeluarkan sebahagian utk umpan peneroka; mungkin beberapa ribu... yang lainnya di guna utk jentera BN. Mereka mahu pertahankan 54 kerusi parlimen di kawasan Felda. Kalau mereka kekal mandat, saham jatuh; peneroka yang tanggung segala beban rugi. Barang diingat iklim saham dunia tidak menentu. Koomoditi sawit dan getah belum tentu kekal stabil. Penganalisis kewangan menyebut penyenaraian FGVH di istilahkan ' penyenaaraian yang sakit'. Bila menjunam jatuh daripada harga asal setiap unit saham yang dibeli; peneroka mesti tanggung. Mesti bayar hutang tsb. Bank akan melakukan apa sahaja cara utk mendapatkan duit pembiayaan mereka balik. FGVH lepas tangan. Isa Samad, Ahmad Maslan akan kata, biasale main saham turun naik. Akhirnya peneroka merana sepanjang hayat. Ramai kekawan manager Bank sendiri pesan dgn saya, tentang habis2an borang pinjaman ni. 

Mereka kata, risikonya terlalu tinggi. Insyaallah ANAK dan rakan2 ambil tgjawab. Segala dokumen berkaitan telah di serah pd lawyer. Insyaallah lawyer akan failkan injunksi di Mahkamah dlm tempoh seminggu ini utk batalkan semua tandatangan yg peneroka dah buat. Ini jelas penipuan, khianat dpd konspirasi jahat lagi tidak berperikemanusiaan. Mentang2lah peneroka ni tak belajar tinggi dan sesetengahnya tak reti apa2; dgn mudah didiperdaya. 

BN betul2 jd petualang terhadap bangsanya sendiri!ANAK membuka talian hotline utk maklumat lanjut. Hubungi- Sdr Abd Rahman Ramli 0136844757, Aris Fezol 0199855883, Zolkifli Abu Osman 0194653701, Yohanis 0133039913. ANAK sedang mengumpul mana2 peneroka yang dah tersign n nak tarik balik. Kita heret Bank dan FVGH ke Mahkamah. Lawan habis2 an!

BAHAYA AJARAN WAHABI!!BAHAYA AJARAN WAHABI!! wahabi mengunakan Slogan "Kembali kepada Al-Quran dan Sunnah" bertujuan hanya utk mengaburi mata org awam saja.. tanpa di ketahui bahawa ajaran wahabi ini membawa kepada KAFIR-MENGKAFIR sesama umat islam.. tidak cukup dgn itu.. wahabi juga mengajar bahawa, wajib perangi umat islam yg melakukan bida'ah dan darah umat islam itu halal di tumpahkan.... Allahu Akbar!!