Sunday, January 1, 2012

Tak bina masjid bukan tak Islam


Oleh : HAZELEN LIANA KAMARUDIN
Tarikh : January 1, 2012
Nik-Abdul-Aziz-bersalaman-dengan-ahli-Persatuan-Pemandu-Teksi-Taman-Putera-sejurus-tiba-di-perkarang

PASIR PUTEH - Kerajaan Negeri di bawah pemerintahan Pas sering kali dipersendakan oleh pihak pembangkang berhubung isu bina masjid.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, tidak membina masjid bukan bermakna tidak Islam kerana di negara Thailand, Singapura ada banyak masjid tetapi negara itu tidak mempunyai ramai orang Islam dan jumlah masjid di sesebuah kawasan bukanlah pengukur Islam ataupun tidak.

”Bina masjid tidak semestinya Islam dan saya kelak tidak akan bina masjid tetapi akan membantu mana-mana masjid yang inginkan bantuan,” katanya semasa menyampaikan ucapan perasmian Sambutan Ambang Merdeka Pas Kawasan Pasir Puteh di Masjid Majidiah, Wakaf Berangan di sini, semalam.

Menurutnya, apa yang cuba Kerajaan Negeri lakukan sekarang ialah mendidik rakyat di negeri ini agar menggunakan wang mereka untuk melakukan kebajikan seperti bersedekah kepada masjid dan sebagainya.

Nik Aziz berkata, apa guna mereka mencari duit jika hanya sekadar untuk membeli beras, kereta, rumah sedangkan duit itu langsung tidak digunakan untuk membeli pahala yang boleh dijadikan bekalan di akhirat nanti.

Beliau berkata, perkara inilah yang cuba beliau serapkan kepada rakyat dengan mendidik mereka untuk membelanjakan duit tersebut kepada jalan yang dituntut oleh Islam.

”Sepanjang 21 tahun Pas memerintah di negeri ini saya boleh katakan hanya tiga buah masjid dibina dan salah satunya ialah di Rantau Panjang iaitu Masjid Beijing.

”Ia dibina bagi menunjukkan kepada orang ramai terutama bukan Islam bahawasanya Islam bukan sahaja untuk orang Melayu tetapi untuk semua,” katanya.

Nik Aziz berkata, selepas ini beliau berharap tiada lagi isu berhubung berapa banyak Pas bina masjid di Kelantan kerana keIslaman tidak diukur dengan jumlah masjid.

Majlis Sambutan Ambang Mereka Pas Kawasan Pasir Puteh tersebut turut dihadiri oleh Yang Dipertua Pas Kawasan, Dr Nik Mazian Nik Mohamed yang juga merupakan Adun Gaal, Timbalannya, Yuganu Yunus, Setiausaha merangkap Adun Limbongan, Drs Zainuddin Awang Hamat dan Adun Selising, Drs Saipul Baharin Mohamed.

Tak bina masjid bukan tak Islam - Kelantan - Sinar Harian:

'via Blog this'

Tiga laporan polis dibuat


Oleh : WARTAWAN SINAR HARIAN
Tarikh : January 1, 2012
laporan-polis

TUMPAT – Satu laporan polis dibuat Dewan Pemuda Pas Kawasan Tumpat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tumpat berhubung Ketua Umno Bahagian Bachok, Datuk Dr Awang Adek Hussien menerima sejumlah wang dari pihak tertentu menerusi tiga keping cek.

Laporan pertama di daerah ini dibuat oleh Ketua Pemuda Pas Tumpat, Mohd Rosli Abdullah yang mewakili Dewan Pemuda Pas Kawasan Tumpat pada jam 1.02 Rabu lepas.

Mohd Rosli berkata, laporan polis itu dibuat selepas dia melihat satu artikel yang bertajuk ‘Corruption Within Corruption – Prelude’ di sebuah laman blog.

“Dalam blog ini, ia memuatkan artikel mengenai Awang Adek dikatakan menerima sejumlah wang ke dalam akaun peribadi beliau yang merupakan sumbangan seseorang.

“Ini dikuatkan lagi dengan slip bank bernombor 45128662, 98634780 dan 94648024 yang dimuat naikkan ke dalam blog tersebut,” katanya.

Menurutnya, wang yang dikatakan sumbangan tersebut adalah sesuatu yang amat meragukan kerana diperoleh daripada seseorang yang berkepentingan.

“Saya mohon pihak polis agar menyiasat perkara tersebut, dan mengambil tindakan yang sewajarnya sekiranya pemberian sumbangan tersebut adalah rasuah,” katanya.

Tiga laporan polis dibuat - Kelantan - Sinar Harian:

'via Blog this'

Chef Wan tidak tahan dicemuh tutup akaun FacebookLaman Facebook milik Chef Wan yang akan ditutup hari ini.


SHAH ALAM - Selebriti masakan terkenal, Datuk Redzuawan Ismail, 53, atau lebih popular dengan panggilan Chef Wan menutup akaun Facebook miliknya iaitu Chef Wan Fan Club mulai hari ini kerana ia dijadikan tempat oleh segelintir pihak untuk mencemuhnya.

Menurut Chef Wan, dia berbuat demikian kerana sudah tidak tahan lagi dengan maki hamun orang ramai berikutan komennya sebagai juri dalam program Maharaja Lawak Mega (MLM) yang disiarkan Astro.

"Tujuan saya mewujudkan fan page Chef Wan Fan Club di laman sosial Facebook kira-kira empat bulan lalu adalah untuk berkongsi pengalaman dan pandangan bersama peminat sehingga ia berjaya mengumpulkan lebih 80,000 peminat.

"Namun, apa yang saya lihat ia sudah menjadi punca kepada wujudnya sifat hasad dengki, tikam belakang dan kutuk-mengutuk terutamanya terhadap diri saya. Oleh itu, lebih baik saya tutup terus akaun Facebook tersebut," ujarnya ketika ditemui selepas berakhir saingan program MLM di sini kelmarin.

Antara komen yang dilemparkan di akaun Facebook tersebut ialah Jangan bersikap prejudis wahai DCW berhati mulia. Harus terbuka dengan pemikiran yang bijak dan saksama dan Jangan jatuhkan maruah orang lain.. hati busuk!!!.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Dakwaan seleweng wang zakat tidak benar

SEPANG - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom (gambar) menegaskan laporan mendakwa beliau terbabit dalam penyelewengan wang zakat adalah tidak benar.

Beliau berkata, wang yang digunakan bagi pembayaran kos guaman beliau dalam kes tuntutan qazaf Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bukannya daripada wang zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) tetapi dana khas yang disalurkan kerajaan untuk pembayaran yuran guaman.

"Setiap tahun kerajaan bagi bajet kepada MAIWP dan tahun ini RM700,000 diperuntukkan untuk tujuan pembayaran contohnya kes perebutan jenazah, kes libatkan saudara baharu, isu murtad yang dibawa ke mahkamah, kita pakai duit itu," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'