Monday, April 16, 2012

Orang Asli tuntut janji
SEBAHAGIAN Orang Asli yang mengadakan perhimpunan di hadapan pejabat SUK Kelantan di di Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU - Lebih 400 penduduk Orang Asli dari Hulu Kelantan mengadakan demonstrasi secara aman di hadapan pintu masuk pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini bagi menuntut janji yang dibuat kerajaan Pas Kelantan berkaitan tanah adat mereka.
Kumpulan dari 26 pos penempatan sekitar jajahan Gua Musang yang diketuai Pengerusi Jaringan Orang Asal Kelantan, Azmi Badol itu berhimpun selama kira-kira setengah jam bermula pukul 9 pagi.
Mereka antara lain menuntut supaya kerajaan negeri mengembalikan tanah adat mereka seperti dijanjikan sebelum ini.
Azmi kemudian menyerahkan memorandum bantahan mereka kepada Pegawai Khas Menteri Besar, Zawawi Muhamad, selepas gagal memasuki kawasan pejabat SUK yang dikawal polis.
Bercakap kepada pemberita, Azmi berkata, perhimpunan ini kerana kerajaan negeri masih gagal menunaikan janji sekalipun telah beberapa kali mengadakan perjumpaan dengan mereka.

Hafizuddin, Natasha kembali berkawan
HAFIZUDDIN (kiri) ketika mukanya melecur kerana disimbah asid sambil diperhatikan Natasha di Taman Seri Bakau, Kangar pada September 2011.


KANGAR - Setelah hampir tujuh bulan berpisah, Mohd. Hafizuddin Mohd. Johari, mangsa simbahan asid oleh seorang lelaki yang cemburu terhadap hubungannya dengan seorang pondan yang dikenali sebagai Natasha pada September lalu kini kembali menjalin hubungan dengan temannya itu.
Mohd. Hafizuddin, 21, ketika menghubungi Kosmo! memberitahu, hubungan dia dengan Natasha atau nama sebenarnya, Tabri Rashid Abu Hassan, 29, kini hanya atas dasar kawan dan tidak lebih daripada itu.
Dia yang telah sembuh daripada kecederaan menegaskan, hubungannya dengan Natasha terdahulu dan terkini adalah atas kerelaan hatinya bukan disihir atau dibomoh seperti didakwa oleh ahli keluarganya sebelum ini.
"Saya sudah sembuh dan menjalani kehidupan baharu setelah bekerja dengan sebuah syarikat swasta di Pulau Pinang sejak sebulan lalu dengan seorang kawan.
"Setelah bekerja, kami kembali berhubung tetapi cuma sebagai kawan, kami selalu bersembang melalui telefon dan bertemu sesekali kerana masing-masing sibuk," ceritanya.