Saturday, September 18, 2010

umno dulu kini dan selamanya

SKMM selesai 13 kes hasutan laman web


Oleh M Hifzuddin Ikhsan
hifzuddin@bharian.com.my
2010/09/18

Kaedah siasatan berbeza jenayah biasa: Rais 

SARIKEI: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menafikan dakwaan pihaknya lambat bertindak, lemah dan tidak berkemam-puan menyiasat kandungan berunsur hasutan serta fitnah di laman web berikutan sejumlah 13 kertas siasatan mengenainya sudah diserahkan kepada Peguam Negara.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata SKMM mempunyai cukup kepakaran mengendalikan kes di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 namun siasatan mengenainya adalah berbeza dengan kes jenayah biasa serta ia perlu dilakukan berhati-hati.
Katanya, dakwaan SKMM lewat bertindak atau tidak mampu menyiasat adalah tidak benar kerana ia mempunyai kakitangan pakar dalam bidang sains dan forensik komputer yang mampu mengendali serta memantau maklumat tidak benar di internet. 

“Kita sudah selesaikan 13 kes termasuk membabitkan laman web yang membuat dakwaan palsu ke atas Sultan Perak, Sultan Johor, hasutan agama serta fitnah di internet dengan sedang menunggu proses seterusnya daripada pihak Peguam Negara. 

“Mungkin kita tidak mempunyai pakar terbaik di dunia, namun SKMM mempunyai kepakaran dalam bidang berkaitan serta pasukan penguatkuasaan yang terbabit memantau kandungan laman web secara berkesan,” katanya selepas melancarkan Projek Kampung WiFi di rumah panjang Guntol, Nanga Bekiok, Merurun di Julau dekat sini. Majlis turut dihadiri Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum dan Pengerusi SKMM, Tan Sri Khalid Ramli. 

Mengulas mengenai program di bawah Inisiatif Jalur Lebar Negara di Sarawak, Rais berkata, Kerajaan Pusat berhasrat membina 203 menara telekomunikasi baru dalam tempoh setahun setengah yang mampu menyediakan perkhidmatan jalur lebar di seluruh negeri itu. 
“Saya meminta syarikat telekomunikasi yang mempunyai menara sendiri ketika ini tidak memberhentikan operasi menara mereka berikutan hasrat kerajaan ini kerana ia bertentangan dengan undang-undang yang sudah ditetapkan. 

“Jika kita mempunyai lebih banyak menara, perkhidmatan jalur lebar di Sarawak akan menjadi lebih baik dengan sasaran penebusan 50 peratus jalur lebar di seluruh negara dapat dicapai dengan lebih cepat,” katanya. 

Ketika ini, kadar penembusan jalur lebar di negeri ini adalah pada 37.9 peratus berikutan kekurangan menara telekomunikasi di kawasan luar bandar dan pedalaman. 

Berikutan itu, kerajaan melancarkan projek kampung WiFi termasuk menetapkan 50 kampung menerima perkhidmatan itu sebelum penghujung tahun ini. 

Beliau berkata, sasaran pihaknya adalah 600 kampung dan rumah panjang di Sarawak mendapat kemudahan jalur lebar dengan sejumlah 14,500 komputer 1Malaysia diagihkan kepada penduduk negeri ini terutama di kalangan pelajar. 

"Kita bukan saja mahu jalur lebar ini sampai kepada rakyat malah kita turut mahu mengagihkan satu juta komputer 1Malaysia kepada mereka bagi membolehkan perkhidmatan internet dapat digunakan dalam pelbagai bidang. 

"Komputer 1Malaysia ini akan diagihkan kepada mereka yang berkelayakan secara berperingkat bagi kemudahan pembelajaran anak-anak serta meningkatkan pengetahuan rakyat terutama di luar bandar," katanya. 

Pembunuhan kejam Sosilawati: Kamaruddin sempat beli baju raya untuk anak
2010/09/18

  MAZNAH   (dua dari kanan) bersama   Mohd Hazmi   bertanya sesuatu kepada ibu Allahyarham Kamaruddin, Zainab Ahmad, 73, dan anaknya Irfan Aiman ketika berkunjung ke rumah mereka di Indera Mahkota, Kuantan kelmarin.
MAZNAH (dua dari kanan) bersama Mohd Hazmi bertanya sesuatu kepada ibu Allahyarham Kamaruddin, Zainab Ahmad, 73, dan anaknya Irfan Aiman ketika berkunjung ke rumah mereka di Indera Mahkota, Kuantan kelmarin.
KUANTAN: Pemandu peribadi Datuk Sosilawati Lawiya, Kamaruddin Shansuddin, sempat membelikan dua helai baju raya untuk anak bongsunya, Irfan Aiman, sebelum beliau pulang ke Kuala Lumpur pada pagi 30 Ogos dan kemudian terus dilaporkan hilang hingga akhirnya disahkan dibunuh bersama Sosilawati dan dua individu lain selepas menemui suspek utama seorang peguam. 

Kakak Kamaruddin, Ramlah, 49, berkata bagaikan mengetahui tarikh 29 Ogos itu kali terakhir dia melihat anaknya, Kamaruddin meminta Irfan Aiman memakai dan menggayakan kedua-dua baju baru berkenaan di hadapannya.Beliau berkata, walaupun Irfan Aiman dijaganya sejak berusia dua hari, hubungan Kamaruddin dan anaknya itu sangat rapat dan mereka kerap bertemu, malah adiknya itu juga seorang bapa yang bertanggungjawab dan tidak pernah culas menyediakan keperluan anaknya itu.
“Kamaruddin pulang ke sini pada 27 Ogos (Jumaat) untuk menemui Irfan Aiman dan membawa anaknya membeli baju raya selama dua hari berturut-turut iaitu pada Sabtu dan Ahad. 

"Pada malam Ahad (29 Ogos), Kamarudin meminta anaknya itu memakai kedua-dua baju itu kerana tidak sabar melihatnya bergaya di hari raya, sebelum dia bertolak pulang ke Kuala Lumpur pada pagi Isnin (30 Ogos) dan selepas itu terus gagal dikesan hingga akhirnya dia disahkan dibunuh secara tragis," katanya. 

Beliau berkata demikian selepas menerima kunjungan Timbalan Menteri Sumber Manusia, Senator Datuk Maznah Mazlan, Ketua UMNO Bahagian Indera Mahkota, Mohd Hazmi Yusof dan Skuad Sayang Wanita UMNO Indera Mahkota di Indera Mahkota, kelmarin. 

Maznah dan Mohd Hazmi bersama anggota Skuad Sayang meluangkan masa hampir satu jam bertanya khabar dan memberi kata-kata semangat kepada ahli keluarga Kamaruddin berhubung kejadian malang menimpanya itu. 
Anggota rombongan juga turut mengadakan majlis tahlil secara ringkas bagi menghormati kematian Kamaruddin yang menjadi mangsa pembunuhan kejam bersama majikannya dan dua rakan di Banting, akhir bulan lalu. 

Ramlah berkata, Kamaruddin sebelum ini kerap menyuarakan hasratnya mahu Irfan Aiman menjadi seorang ustaz apabila dewasa. 

"Hasratnya itu umpama amanat untuk ditunaikan dan saya akan menghantar Irfan Aiman ke sekolah agama di sini, tahun depan,” katanya. 

Dua lagi anak Kamaruddin, Balqis Dayana,12, dan Izran Akmal, 9, tinggal bersama bekas isterinya, Noorfazilah Ab Sani, 33, di Rembau, Negeri Sembilan selepas pasangan itu berpisah pada 2006. 

Kes bunuh jejas imej Banting
2010/09/18

BANTING: Kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain menjadi kes pembunuhan pertama di sini selain memahatkan sejarah hitam dan kesan buruk kepada penduduk tempatan. 

Penduduk, Idris Ahmad, 63, berkata kes pembunuhan itu memberi kesan kepada tahap keselamatan penduduk ekoran bimbang wujudnya serpihan penjenayah tidak berperikemanusiaan seperti suspek utama kes Sosilawati yang bergelar ‘Datuk’.“Keluarga rasa terancam selepas berlakunya kes ini. Selama ini kami hidup aman damai dan tidak perlu bimbang tetapi hari ini semuanya berubah corak,” katanya ketika ditemui Berita Harian, di sini, semalam.
Seorang lagi penduduk, Mohd Muaz Mohd Johan, 19, berkata penduduk di sini tidak dapat menerima apa yang dilakukan penjenayah selain menyifatkan ia dilakukan oleh syaitan bertopengkan manusia. 

“Semua kaum di sini hidup dalam keadaan harmoni, namun dengan berlakunya kes sebegini ia sedikit sebanyak boleh menjejaskan hubungan. Mujurlah setakat hari ini tiada sebarang pergolakan kaum dan kami masih mampu hidup seperti biasa,” katanya. 

Sementara itu, Siti Mislijah Saratul, 53, berkata kes bunuh itu memadamkan nama baik Banting sebagai lokasi lahirnya jaguh badminton negara iaitu Datuk Jalani, Datuk Misbun dan Rashid Sidek. 

“Sebelum ini Banting aman dan tiada kes pembunuhan, apatah lagi pembunuhan kejam seperti ini. Ia meninggalkan sejarah hitam kepada kawasan ini di mata masyarakat umum. 
“Beberapa tahun lalu Banting menjadi tumpuan apabila ada mendakwa UFO mendarat di Tanjung Sepat tetapi kini menjadi tumpuan dengan kes bunuh pula. Ia boleh disifatkan memalukan dan mencemar nama,” katanya. 

Sebelum ini, penduduk pernah membangkitkan insiden pembuangan bangkai babi dan najis babi di sini yang menimbulkan masalah pencemaran alam sekitar. 

Penduduk berharap polis menyiasat kemungkinan premis niaga dan ladang di sini sekadar ‘topeng’ pembersihan wang haram, termasuk hasil dadah. 

Sekolah Harapan: Lima keluarga minat letak anak
2010/09/18

AB RAHAMAN meninjau keadaan kelas   Sekolah Harapan di Jasin, semalam.
AB RAHAMAN meninjau keadaan kelas Sekolah Harapan di Jasin, semalam.
Sekolah Harapan mula terima panggilan telefon, SMS daripada ibu bapa

JASIN: Lima keluarga dari Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Johor berminat menempatkan anak mereka di Sekolah Harapan yang dibangunkan khas kerajaan negeri di sini untuk menempatkan pelajar hamil luar nikah.Pengerusi sekolah berkenaan, Datuk Ab Rahaman Ab Karim, berkata walaupun sekolah khas kelolaan Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) itu belum mempunyai pelajar setakat ini, pihaknya menerima panggilan telefon dan SMS bertanyakan mengenai sekolah terbabit termasuk satu keluarga Cina dari Johor.
“Sekolah Harapan ini belum mempunyai pelajar walaupun beroperasi hari ini (semalam), tetapi saya sudah menerima panggilan telefon dan SMS dari ibu bapa pelajar yang mahu maklumat lanjut bagaimana memohon.

“Pada masa ini, dasar kerajaan negeri mengutamakan pelajar negeri ini dulu, permohonan dari luar akan dipertimbangkan,” katanya selepas merasmikan sekolah berkenaan, semalam. 

Hadir sama, Timbalan Pengerusi Majlis Agama Islam Melaka (MAIM), Datuk Ghazale Muhamad dan Penyelia Sekolah Harapan, Saimah Hiran.

Sekolah Harapan yang beroperasi dari jam 8 pagi hingga 4 petang di bangunan lama milik Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) dengan kos baik pulih RM100,000, mempunyai empat kelas, bilik komputer, bilik mesyuarat dan pejabat pentadbiran. 
Setakat ini, sekolah yang mendapat peruntukan RM500,000 setahun dari kerajaan negeri itu mampu menempatkan 40 pelajar, mempunyai lima kakitangan termasuk seorang penyelia, manakala tujuh tenaga pengajarnya pula di kalangan kakitangan terlatih JAIM.

“Penghuni sekolah ini tidak perlu bimbang kerana modul pembelajarannya sama dan mengikut sukatan pelajaran kebangsaan yang ditetapkan Kementerian Pelajaran,” katanya.

Beliau berkata, mereka yang berminat memasuki sekolah itu menghubungi Ketua Pegawai Penguatkuasa Agama JAIM, Rahimin Bani di talian 019-6671564 atau JAIM, 06-2881534.

Sementara itu, Presiden Kesatuan Guru Sarawak (STU), William Ghani Bina, berkata Sekolah Harapan bukan penyelesaian terbaik untuk menangani masalah pelajar hamil, malah dikhuatiri mencetuskan epidemik hamil luar nikah dalam kalangan pelajar.

“Banyak kaedah lain boleh dilaksanakan untuk menangani masalah kehamilan luar nikah, termasuk melalui kerjasama ibu bapa dan masyarakat. STU tidak bersetuju dibuka Sekolah Harapan di Sarawak,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Wisma STU di Jalan Song, di sini semalam.

Katanya lagi, ibu bapa dan masyarakat perlu bersama menyelesaikan masalah itu dan bukannya menempatkan pelajar hamil di tempat tertentu kerana ia lebih kepada usaha untuk menutup malu, sebaliknya langkah terbaik ialah mencari pasangan yang menghamilkan pelajar itu. 

Sultan Kelantan terharu sokongan rakyat
2010/09/18

TUANKU Muhammad Faris Petra   berkenaan bersalaman dengan   jemaah selepas solat Jumaat di Masjid Muhammadi,  Kota Bharu, semalam. Turut sama  Tengku Bendahara, Tengku Muhammad Faiz Petra Sultan Ismail Petra (tengah) dan Menteri Besar, Datuk Nik  Aziz Nik Mat (kiri).
TUANKU Muhammad Faris Petra berkenaan bersalaman dengan jemaah selepas solat Jumaat di Masjid Muhammadi, Kota Bharu, semalam. Turut sama Tengku Bendahara, Tengku Muhammad Faiz Petra Sultan Ismail Petra (tengah) dan Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat (kiri).
Pemasyhuran Tuanku Muhammad Faris dapat ikrar taat setia, yakin kepemimpinan baginda 

KOTA BHARU: Pejabat Sultan Kelantan semalam menzahirkan rasa terharu dengan sokongan yang diberi seluruh rakyat ke atas pemasyhuran Tuanku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra sebagai Sultan Kelantan yang baru.
Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad, berkata banyak ucapan tahniah yang diterima bagi menyatakan rasa gembira dan taat setia kepada Sultan Kelantan serta yakin baginda dapat menjalankan tugas dengan lebih baik.
“Bagi pihak pejabat Sultan, saya terharu dan berterima kasih di atas sokongan dan taat setia rakyat kepada Tuanku Sultan,” katanya melalui satu kenyataan ringkas kepada BERNAMA di sini, semalam. 

Abdul Halim berkata, beliau yang dibenarkan keluar dari Hospital Pakar Perdana semalam selepas menerima rawatan akibat keletihan sejak dua hari lalu, membolehkan beliau menguruskan beberapa program lawatan tetamu baginda Sultan ke Kelantan. 

“Kita doakan Tuanku selamat sejahtera dan dapat terus memerintah dan menjaga kebajikan rakyat dengan sempurna,” katanya. – BERNAMA