Tambah menyedihkan, detik wa­nita tersebut berdiri di luar ste­sen kereta api bawah tanah di sebuah bandar di selatan negara ini bersama anak-anaknya, sempat dirakam orang ramai yang lalu-lalang di kawasan berkenaan.
Wanita berusia 25 tahun itu men­dakwa, dia ditinggalkan oleh sua­minya baru-baru ini, sehingga terdesak kerana tidak mempunyai rumah dan wang untuk menyara anak-anak kecilnya.
Daily Mail melaporkan, seorang anak­nya juga dipercayai sakit dan dia tidak mempunyai duit mencu­kupi untuk mengubati kanak-kanak tersebut.
Ibu muda itu dipercayai datang dari Hunan dan telah ditinggalkan oleh suaminya bersama tiga anak yang berumur antara enam bulan hingga tiga tahun.
Orang ramai yang lalu-lalang ter­kejut melihat wanita tersebut, apatah lagi tiga orang anak kecilnya yang tidak berbaju serta diikat menggunakan kain ke pinggangnya bagi mengelakkan mereka berlari.
Mereka yang bersimpati dengan wanita dilihat memberikan derma.
Perbuatan wanita malang itu menarik perhatian seorang anggota polis yang cuba menyiasat latar be­lakangnya kerana di China banyak berlaku kes penyeludupan manusia.
Dia bagaimanapun menunjukkan dokumen surat kelahiran serta identiti dirinya bagi membuktikan dia bukan sebahagian daripada sindiket pemerdagangan manusia.
Polis itu dilihat cuba menasihati­nya untuk mendapatkan khidmat kebajikan masyarakat, namun ditolak sebelum dia bergegas meninggalkan tempat tersebut.