Saturday, March 30, 2013

Masjid terus dipolitikkan oleh pihak UMNO

Masjid terus dipolitikkan oleh pihak UMNO. Terdapat beberapa helai bendera BN dipasang di dalam masjid di Abdullah Hukum. Mana penguatkuasa JAWI? Agak-agak kalau bendera PAS yang dipasang, berapa trak lori penguatkuasa turun soal siasat ajk masjid.

Tolak tuntutanPihak berkuasa Thai menolak tuntutan Barisan Revolusi Nasional (BRN) untuk membebaskan semua tahanan yang didapati bersalah dalam keganasan di selatan negara itu.

Setiausaha Agung Majlis Keselamatan Nasional, Lt Jeneral Paradorn Pattanatabut memberitahu demikian kepada wartawan semalam selepas berunding dengan wakil BRN di Kuala Lumpur kelmarin.


Menurutnya, dalam rundingan itu, Ketua Perhubungan BRN, Hassan Taib mengemukakan tuntutan pengampunan beramai-ramai untuk pejuang pemisah yang tertumpu kepada empat perkara iaitu menarik balik waran tangkap terhadap suspek pejuang, membebaskan tahanan yang didapati bersalah dalam keganasan di selatan negara itu, menarik balik kes yang tertunda terhadap suspek pejuang dan membatalkan senarai hitam suspek pejuang.

Paradorn berkata, beliau menolak tuntutan membebaskan tahanan sementara tiga lagi tuntutan akan dibincangkan dengan Kementerian Kehakiman dan agensi berkaitan yang lain.


Mengenai gesaannya supaya pejuang pemisah itu mengecualikan orang awam sebagai sasaran, Hassan berikrar untuk cuba meyakinkan kumpulan pemisah lain supaya mengekang keganasan.


Wakil BRN itu bagaimanapun mengaku sukar untuk memujuk kumpulan lain yang menentang rundingan damai itu untuk mengurangkan serangan mereka, kata Paradorn yang mengetuai sembilan wakil kerajaan ke rundingan itu.

Kumpulan pemisah pula diwakili enam anggota daripada Penyelaras BRN, Kongres BRN dan Pertubuhan Pembebasan Bersatu Pattani (Pulo).


Kedua-dua pihak sebelum ini dikatakan akan menghantar masing-masing 15 wakil, termasuk perwakilan daripada sembilan kumpulan pemisah.

TERKETAR-KETAR LIHAT KEMUSNAHAN


pix_topright
“Semua penduduk sepakat mahu terus tinggal di sini dan kami akan bangunkan semula kampung ini kerana di sini kami dilahirkan, beranak-pinak dan mencari rezeki.”

Demikian azam disuarakan Ketua Kampung Tanjung Batu Mahmood Mallang, 72, di sebalik rasa sedih dan sayu selepas melihat kemusnahan kampung itu, semalam.


Dia bersama 19 lagi ketua keluarga kampung itu dibawa masuk bersama kumpulan penilaian terdiri daripada pegawai daerah, wakil Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Jabatan Kerja Raya (JKR).

Lawatan yang turut diiringi pasukan keselamatan itu bertujuan membuat taksiran kerosakan harta benda sebelum penduduk yang mempunyai dokumen dibenar pulang hari ini.


Mahmood berkata, selepas lebih sebulan berada di pusat pemindahan di Fajar Harapan, dia bersyukur kerana akhirnya dapat menjejakkan kaki kembali ke kampung halaman mereka.

Dua masih Zon MerahHanya dua kampung daripada lapan yang sebelum ini diletakkan dalam Zon Merah menerusi Op Daulat mulai 5 Mac lalu, masih belum diisytiharkan bebas daripada pengganas.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata, pasukan keselamatan kini masih meneruskan operasi penggeledahan di kawasan itu bagi menumpaskan saki-baki pengganas.


Beliau berkata, operasi penggeledahan dan pembersihan di Kampung Tanjung Batu dan Tanjung Labian yang terletak bersebelahan sudah selesai dilakukan.

“Operasi kini diteruskan dari Kampung Tanjung Labian, ke Kampung Sungai Bilis kemudian ke Kampung Lok Buani,” katanya pada Sidang Media Op Daulat di Felda Residence Sahabat, di sini, semalam.


Difahamkan, kedua-dua kampung itu yang masih belum bebas pengganas adalah Kampung Sungai Nyamuk dan Kampung Lok Buani.


Antara kampung lain yang berada dalam Zon Merah sebelum ini termasuk Kampung Tanduo, Kampung Tanjung Batu, Kampung Tanjung Labian, Kampung Sungai Bilis, Kampung Sungai Merah, Kampung Sungai Lok Sembuang yang terletak dalam Gugusan Labian.

Hamza berkata, berdasarkan perkembangan terbaru itu, penduduk Kampung Tanjung Labian akan dibawa masuk untuk meninjau kerosakan rumah mereka hari ini (semalam).


Beliau berkata, usaha itu bagi membolehkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) melakukan penilaian kerosakan di kampung itu.

Dalam pada itu, katanya, penduduk Kampung Tanjung Batu yang rumah mereka tidak mengalami kerosakan teruk boleh kembali ke penempatan itu hari ini.


“Manakala, bagi penduduk Kampung Tanjung Labian, mereka boleh berbuat demikian pada hari berikutnya (esok),” katanya.


Beliau berkata, sekiranya penduduk tidak boleh mendiami rumah akibat kerosakan teruk atau musnah sama sekali, mereka boleh terus tinggal di pusat pemindahan.

gila cybercafe...

Photo: Permatang Pauh...Citynet
HaHa VIP Customer...play Game play>>>zzzPhoto: today monday Permatang Pauh got 1 Customer People VIP
Play FAcebook play>>>ZZZZZZ Sleep..hahaha...Photo: Permatang Pauh Citynet,,
ini Customer  play Ro2 24Hour no Sleep,,
24Hour After zzzzzzzzzzzz wakakaPhoto: apa ini orang Sleep to cc, I think got Air conditioning Sleep to cc, very song-0-"

Dua bayi perlu bantuan bedah jantung

Dua bayi perlu bantuan bedah jantung
Muhammad Syawal Akif Mohd Hernizam, yang berusia enam bulan, dikesan menghidap Atrioventricular Septal Defect (AVSD) atau lubang besar pada bahagian atas dan bawah injap jantung, memerlukan RM50,000 untuk pembedahan.
Bapanya, Mohd Hernizam Mohammad Hesam, 31, berkata penyakit yang dihidapi anak lelaki tunggalnya itu dikesan ketika berumur dua bulan.


Keadaan makin serius

“Selepas tiga kali keluar masuk hospital, keadaannya bertambah teruk dan anak saya terus dirujuk ke Hospital Gleneagles.

“Sebagai kakitangan swasta berpendapatan hanya RM1,500 sebulan, isteri tidak bekerja dan mempunyai tiga lagi tanggungan yang masih kecil, saya berharap ada pihak menghulurkan bantuan,” katanya ketika ditemui di Hospital Gleneagles, di sini, semalam.

Krishentra Sri Suganeswaran, dua bulan, yang menghidap Ventricular Septal Defect (VSD) atau lubang di tengah injap jantung dan Atrial Septal Defect (ASD) atau lubang di antara injap atas jantung masing-masing sebesar satu sentimeter dan dua milimeter, memerlukan RM40,000 untuk pembedahan.
Tidak cergas seperti bayi lain

Bapa Krishentra, V Suganeswaran, 32, berkata anaknya mengalami batuk yang teruk dan tidak aktif seperti bayi lain.

Katanya, penyakit Krishentra dikenal pasti oleh doktor di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang ketika berusia dua minggu.

“Saya sedih apabila mengetahui mengenai penyakit anak saya.

“Pendapatan saya sebagai pengurus kilang tidak dapat menampung kos pembedahan yang sangat besar. Jadi, saya memohon kepada orang ramai menghulurkan bantuan,” katanya.

Orang ramai yang prihatin dan ingin menghulurkan sumbangan boleh mengirim cek menerusi nama Juruwang, Jabatan Kewangan/Unit Jabatan Amal NSTP, The New Straits Times Press (M) Bhd, Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur dengan nama penerima ditulis di belakang cek.

Pyongyang perhebat persediaan

Pyongyang perhebat persediaan
Pelajar Korea Utara bersemangat ketika menyertai perhimpunan menyokong keputusan pemimpin untuk sedia menyerang musuh. - Foto AP Seoul/Washington: Korea Utara mengarahkan unit peluru berpandu supaya berada dalam keadaan berjaga-jaga untuk menyerang markas tentera Amerika Syarikat di Korea Selatan dan Pasifik.

Ia selepas Amerika mengarahkan dua pengebom nuklearnya melintasi ruang udara Semenanjung Korea.
Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un, menandatangani arahan itu pada tengah malam dalam pertemuan dengan jeneral kanan.


Beliau memutuskan bahawa ‘masanya sudah tiba untuk bertarung dengan penjajah Amerika selepas melihat apa yang berlaku,’ lapor agensi berita KCNA.
Korea Utara dan Amerika hanya boleh menyelesaikan perbezaan pendirian mereka secara fizikal, kata agensi itu lagi.

Pyongyang memiliki peluru berpandu jarak dekat era Soviet, Scud yang boleh mengenai Korea Selatan tetapi peluru berpandu jarak jauhnya, Nodong dan Musudan belum diuji meskipun boleh menyerang markas askar Amerika di Pasifik.

Beribu-ribu askar dan orang awam Korea Utara mengadakan perhimpunan besar-besaran di Pyongyang semalam bagi menunjukkan sokongan kepada keputusan pemimpin.
Perhimpunan di Dataran Kim Il-Sung itu disertai askar, veteran tentera, pekerja dan pelajar, kesemuanya memakai seragam tentera. Jong-Un tidak hadir.

Televisyen rasmi melaporkan, perhimpunan itu diadakan bagi menyokong keputusan pemimpin tertinggi Tentera Rakyat Korea (KPA) iaitu Jong-Un.

China gesa semua bertenang

Sekutu terdekat Korea Utara, China mengulangi gesaannya supaya semua pihak bertenang.

“Kami harap semua pihak akan bekerjasama mengubah keadaan yang tegang ini,” kata jurucakap Kementerian Luar, Hong Lei kepada wartawan.

Menteri Luar Russia, Sergei Lavrov pula mengkritik langkah Amerika mengarahkan pesawat pengebomnya lalu di ruang udara Korea.
REUTERS

Musharraf kena baling kasut

Musharraf kena baling kasut
Musharraf (tengah) mengesat kepalanya selepas seorang peguam membaling kasut ke arahnya di mahkamah. - Foto AP Karachi: Seorang peguam semalam membaling kasut ke arah bekas Presiden Pakistan, Pervez Musharraf ketika beliau berjalan masuk bilik mahkamah untuk melanjutkan tempoh jaminan atas tuduhan bersubahat membunuh dan memecat hakim.

Sekumpulan 20 peguam membantah ke atas bekas pemerintah diktator tentera itu di Mahkamah Tinggi Sindh, sambil menjerit ‘dia seorang diktator dan perlu digantung’ sebelum seorang daripada mereka membaling kasut, kata saksi kejadian.
Membaling kasut dianggap tanda penghinaan bagi orang Islam. Kasut itu, bagaimanapun, tidak kena Musharraf, berdasarkan rakaman televisyen.


Saksi berkata, peguam itu kemudian dibawa keluar oleh pegawai keselamatan berpakaian preman. Musharraf kembali ke tanah air selepas empat tahun hidup dalam buangan, Ahad lalu.

Beliau berada di mahkamah untuk melanjutkan tempoh jaminan yang diberi kepadanya minggu lalu berhubung kes pembunuhan bekas Perdana Menteri, Benazir Bhutto, tindakannya memecat hakim pada 2007 dan pembunuhan pemimpin pemberontak Baluchistan pada 2006.

Pegawai mahkamah berkata tempoh jaminan Musharraf dalam kes hakim dilanjutkan selama dua minggu lagi. Seorang anggota parti Liga Islam Pakistan berkata beliau diberi lanjutan 21 hari dalam dua lagi kes.

Individu paling kontroversi
Bekas diktator itu dianggap individu paling kontroversi hampir lima tahun selepas meletak jawatan kerana berdepan prosiding pemecatan dan tidak dianggap pencabar serius meski bertanding dalam pilihan raya Mei ini.

Ketika memegang jawatan presiden, beliau adalah sekutu utama Amerika Syarikat dalam ‘perang ke atas keganasan’, pakatan yang amat kontroversi di Pakistan. Beliau juga terselamat daripada sekurang-kurangnya tiga cubaan bunuh oleh al-Qaeda.

Anak lelaki Benazir, Bilawal Bhutto Zardari, yang juga pengerusi Parti Rakyat Pakistan (PPP) yang bakal melepaskan kepemimpinan, menuduh Musharraf menjadi dalang di sebalik pembunuhan ibunya.
AFP

Penduduk sebak lihat rumah musnahMAHMUD berdoa selepas melihat rumahnya yang musnah selepas diserang pengganas Sulu
di Kampung Tanjung Batu, Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU - Suasana sayu menyelubungi Kampung Tanjung Batu di sini ketika seramai 30 penduduk pertama kali menjejakkan kaki ke perkampungan itu selepas hampir sebulan diceroboh pengganas Sulu.
Penduduk tersebut yang terdiri daripada ketua-ketua keluarga sebak melihat rumah yang dibina hasil titik peluh sejak berpuluh tahun lalu musnah dalam sekelip mata bagaikan menjadi 'padang jarak padang tekukur'.
Mereka yang masih ditempatkan di pusat pemindahan turut terkejut apabila melihat ribuan peluru dan kelongsong peluru bertaburan di atas jalan raya dan kawasan sekitar termasuk di pekarangan rumah dan kawasan semak samun.
Ketua Kampung Tanjung Batu, Mahmud Malang berkata, tidak pernah terlintas di fikiran, kampung tersebut menerima nasib demikian yang berpunca daripada pencerobohan oleh pengganas Sulu pada 12 Februari lalu.
"Kalau tanya soal perasaan, memang saya rasa sangat marah. Dua buah rumah saya hancur dan dibakar.
"Dua buah kereta dan kebun saya juga rosak. Saya terpaksa menanggung kerugian lebih RM50,000," katanya ketika ditemui di sini semalam.
Mengulas lanjut, Mahmud memberitahu, kampung yang wujud kira-kira 60 tahun lalu mempunyai 107 buah rumah yang dihuni kira-kira 450 penduduk yang rata-ratanya adalah warga tempatan.
Sementara itu, kebanyakan penduduk di kampung itu pula bekerja sebagai petani.

SEBAHAGIAN daripada penduduk yang dibawa melawat untuk melihat keadaan kawasan kampung mereka yang rosak atau musnah.


Katanya, kerosakan rumah tersebut tidak dapat dielakkan ekoran pertempuran antara pasukan keselamatan negara ini dengan kumpulan pengganas terbabit.
"Kami menyokong tindakan pasukan keselamatan namun apa yang kami kesal adalah perbuatan pengganas terhadap Kampung Tanjung Batu.
"Mereka (pengganas) bukan sahaja menyusahkan penduduk kampung kerana kami terpaksa berpindah malah memusnahkan penempatan kami," jelasnya.
Mahmud menjelaskan, mereka membuat keputusan untuk tinggal di kampung tersebut selepas mengadakan perbincangan dengan para penduduk.
Dalam pada itu, seorang penduduk lain, Shahrin Jamaril, 22, melahirkan rasa sedih apabila rumah yang dibina hasil titik peluh keluarganya sejak 20 tahun lalu telah musnah.
John Dulahab, 62, pula memberitahu, dia bersyukur kerana kerosakan rumah yang dialaminya tidak sebegitu teruk berbanding rakan-rakan yang lain.
"Apa yang dikesalkan adalah kad pengenalan anak saya hilang selain sebuah motosikal," katanya.
Sementara itu, petugas media yang turut dibawa bersama dapat melihat sendiri dengan jelas kemusnahan di kampung itu mendapati hampir setiap rumah berlubang, rosak, tidak lengkap dengan ada atap dan pagar rumah hancur.
Para petugas media itu turut menemui kesan darah, pisau dan parang kecil di beberapa rumah serta kasut but hitam milik pengganas di sebatang anak sungai.

Mengaku Islam, tidak tahu mengucap


MAYAT seorang pengganas yang mati ditembak di Kampung Tanduo, Lahad Datu.


SEMPORNA – Rata-rata pengganas Sulu yang ditahan oleh pasukan keselamatan sepanjang 25 hari Ops Daulat didapati tidak tahu mengucap dua kalimah syahadah walaupun mereka mengakui beragama Islam.
Menurut sumber, perkara tersebut terbongkar apabila anggota keselamatan melakukan soal siasat terhadap pengganas-pengganas terbabit yang ditahan di daerah ini dan Lahad Datu sepanjang operasi itu.
“Soal siasat yang dijalankan mendapati rata-rata pengganas tersebut mengaku diri mereka beragama Islam.
“Bagaimanapun, apa yang mengejutkan, ada dalam kalangan mereka yang tidak tahu mengucap dua kalimah syahadah.
“Tindakan itu membayangkan seolah-olah mereka yang terlibat ini tidak mempunyai asas dalam ilmu agama Islam,” katanya kepada Kosmo! di sini semalam.
Selain itu, anggota kumpulan pengganas tersebut yang ditahan dan terbunuh juga didapati memakai tangkal pada anggota badan mereka yang dipercayai boleh menjadikan mereka kebal ketika berdepan dengan pihak keselamatan.
Sebahagian besar pengganas Sulu yang maut dan diberkas pihak berkuasa didapati memakai pelbagai tangkal yang tertulis ayat khurafat di leher, lengan, tangan dan pinggang masing-masing yang dikatakan boleh menjadikan mereka kebal.

MAYAT pengganas Sulu yang di kumpulkan di Hospital Lahad Datu baru-baru ini.


Mengulas lanjut, sumber itu memberitahu, berdasarkan soal siasat, anggota pengganas yang ditahan itu mendakwa mereka sanggup berperang dengan pasukan keselamatan Malaysia kerana ia dianggap jihad kepada ketua kumpulan pengganas Sulu, Jamalul Kiram III.
Sumber itu menjelaskan, seorang tahanan pengganas yang berusia 25 tahun bertindak membunuh diri di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah Tawau pada 15 Mac lalu didakwa bertindak demikian atas alasan sama iaitu jihad.
“Kita telah menahan bapa si mati di balai yang sama dan dia tidak sedih dengan tindakan anaknya itu malah berbangga dan kematian anaknya itu selain membuatkan dia lebih kuat,” katanya.
Difahamkan, bapa si mati merupakan seorang berpangkat panglima dalam kumpulan pengganas tersebut dan ditugaskan melakukan keganasan di daerah ini bersama anaknya.
Punca kematian suspek yang ditahan di bawah Seksyen 130(c) Kanun Keseksaan yang dibacakan bersama dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) tidak didedahkan.
Untuk rekod, setakat semalam, seramai 68 anggota pengganas Sulu terbunuh dalam Ops Daulat yang dilancarkan awal bulan ini manakala jumlah yang ditahan di bawah SOSMA ialah seramai 103 orang.

Peguam baling kasut ke arah MusharrafAP
MUSHARRAF (dalam bulatan) memegang kepalanya selepas kasut yang dibaling oleh seorang peguam hampir mengenainya di sebuah mahkamah tinggi di Karachi semalam.


KARACHI - Seorang peguam membaling satu kasut ke arah bekas Presiden Pakistan, Pervez Musharraf semasa dia berjalan menuju ke sebuah mahkamah tinggi di sini semalam.
Kasut itu hampir mengenai Musharraf yang hadir ke mahkamah untuk memohon supaya jaminan ke atasnya dilanjutkan berhubung beberapa kesnya.
Beberapa saluran televisyen tempatan melaporkan, identiti peguam yang membaling kasut itu tidak diketahui kerana dia menyembunyikan diri di belakang koridor bangunan.
Selepas kejadian itu, jaminan ke atas Musharraf dilanjutkan selama 15 hari lagi oleh hakim mahkamah itu Sajjad Ali Shah berhubung kes dia didakwa memecat beberapa orang hakim.
Jaminan terhadapnya juga dilanjutkan sebanyak 21 hari lagi berhubung dua kes iaitu terlibat dengan pembunuhan bekas Perdana Menteri, Benazir Bhutto dan Akhbar Bugti yang merupakan seorang pejuang suku kaum Baluch yang mati semasa mempertahankan diri dalam serangan tentera Pakistan. - Agensi

Korea Utara siap sedia serang AS


REUTERS
GAMBAR yang disiarkan Korean Central News Agency semalam menunjukkan Jong-un (duduk) berbincang dengan beberapa pemimpin tentera di sebuah bilik operasi ketenteraan di Pyongyang.


SEOUL - Media Korea Utara semalam menyiarkan dua keping gambar yang menunjukkan rancangan negara itu untuk menyerang negara Amerika Syarikat (AS).
Kedua-dua gambar itu menunjukkan pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un yang berusia dalam lingkungan 30-an duduk di tepi sebuah meja yang dipercayai di dalam sebuah bilik operasi ketenteraan.
Gambar-gambar itu dirakamkan oleh agensi berita Korean Central News Agency yang melaporkan satu mesyuarat diadakan melibatkan Jong-un dengan beberapa pemimpin tentera.
Jong-un mengarahkan roket-roket berada dalam keadaan bersiap sedia untuk melancarkan serangan ke atas AS dan pangkalan-pangkalannya di rantau Pasifik.
Salah satu gambar itu menunjukkan terdapat peta yang menyatakan tajuk rancangan untuk menyerang negara AS.
Sementara itu, berpuluh-puluh ribu anggota tentera dan orang awam berhimpun di Pyongyang bagi memberi sokongan kemungkinan serangan ketenteraan dilancarkan ke atas AS.
Perhimpunan itu diadakan di Dataran Kim Il-sung yang dihadiri oleh askar-askar, bekas anggota tentera, pekerja dan pelajar yang memakai pakaian seragam tentera.
Bagaimanapun, pemimpin Jong-un tidak hadir pada perhimpunan itu.
Kelmarin, Tentera AS menghantar dua buah pesawat kalis radar B-2 Stealth yang boleh membawa senjata nuklear terbang di ruang udara Korea Selatan bagi menunjukkan kesediaannya untuk menghadapi sebarang serangan Korea Utara.
Korea Utara mengancam untuk menyerang AS dan Korea Selatan selepas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melakukan sekatan barangan mewah ke negara itu setelah rejim Pyongyang melancarkan ujian nuklear ketiga pada bulan Februari lalu.
Jong-un menjadi pemimpin Korea Utara selepas kematian bapanya, Kim Jong-il pada April tahun lalu. - Agensi