Saturday, March 29, 2014

"APAKAH AMALAN KAMU, WAHAI REEM??"- Mengenangkan kembali kisah gadis Kuwait bernama Reem (21) yg meninggal dunia tahun lepas dalam sebuah kemalangan jalanraya di sana.

Reem adalah seorang anak yatim yg dibesarkan di pusat jagaan anak-anak yatim dan sampailah pada hari kematiannya, tidak ada sesiapa pun mengenal beliau.

Reem tidak mempunyai seorang keluarga pun untuk menguruskan jenazah dan solat untuk beliau. Dan perkara ini dengan tersendirinya telah tersebar melalui pesanan Whatsapp untuk memanggil orang supaya datang ke acara pengebumiannya. Dan pesanan ini telah tersebar dengan cepatnya ke seluruh Kuwait.

Subhanallah, keesokannya kehadirin orang ramai telah melimpah keluar dari kawasan perkuburan di mana Reem akan dikebumikan.

"Apakah amalan kamu dengan Allah, wahai Reem? Orang ramai telah datang kerana kamu walaupun mereka semua tidak mengenali kamu"

"Subhanallah, Allah telah memuliakan kamu wahai Reem, dari sesiapa pun tidak pernah kenal kamu, sampai kamu menjadi sebutan di seluruh pelusuk negara Kuwait di masa kematiannya mu"

Betapa indahnya jika seseorang dapat memelihara anak yatim dgn penuh kasih sayang dan mengorbankan segalanya demi membesarkan anak yatim tersebut. Allah telah menyebut mereka dan sekurang-kurangnya terdapat 23 ayat mengenai anak yatim di dalam Al-Quran.

Semoga Allah mengampunkan Reem dan memasukkan beliau ke dalam Syurga-Nya... Aminn.

Pencerobohan Crimea ditolak PBB

Pencerobohan Crimea ditolak PBB
Ratusan ribu tentera Rusia kini dilaporkan berkumpul di sempadan Ukraine.


NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyokong resolusi disokong Barat yang mengisytiharkan referendum untuk memisahkan Crimea dari Ukraine adalah tidak sah.

PBB turut menolak pencerobohan Rusia di wilayah itu selain mengkritik keputusan Presiden Vladimir Putin yang sewenang-wenangnya mengeluarkan dekri mengiktiraf Crimea sebagai sebahagian daripada negara terbabit.

Resolusi tidak terikat itu diluluskan selepas dipersetujui 100 negara anggota.

Sementara itu, Ukraine yang menggubal resolusi terbabit telah menggesa masyarakat antarabangsa supaya menyokong dokumen tersebut bagi menyekat kemaraan Rusia ke negara berkenaan.

Menurut pemangku Menteri Luar, Andriy Deshchytsya, beliau yakin undi tersebut dapat menghalang tindakan lebih agresif yang bakal diambil Moscow.

Dalam perkembangan lain, hampir 100,000 tentera Rusia dilaporkan telah berkumpul di sempadan Ukraine.

Pengerusi Majlis Keselamatan Nasional, Andriy Parubiy berkata, tentera Rusia kini berada di sepanjang sempadan negara terbabit.

Media tempatan melaporkan selepas campur tangan di wilayah tersebut, Rusia kini didakwa merancang untuk membangkitkan sentimen pemisah di seluruh negara hingga mencetuskan kebimbangan terhadap satu lagi serangan yang mungkin berlaku di timur Ukraine, laporan dipetik dari AFP.

Obama diminta 'selamatkan' puteri Arab Saudi


Bekas isteri Raja Abdullah, Alanoud Al Fayez (tengah) bergambar bersama empat anak perempuannya yang dikini didakwa ‘dikurung’ di istana diraja di Arab Saudi. - AGENSI
LONDON 28 Mac - Bekas isteri Raja Arab Saudi, Raja Abdullah meminta Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama untuk membantunya dalam kes membabitkan empat anak perempuannya yang didakwa ‘dikurung’ di istana diraja.
Alanoud AlFayez, 57, seorang rakyat Jordan yang tinggal di London sejak bercerai dengan Raja Abdullah pada 2003, mendakwa semua anaknya itu perlu `diselamatkan'.
Beliau menyuarakan permintaannya tersebut menjelang lawatan Obama ke Arab Saudi hari ini, ketika ahli Kongres AS meminta Obama menangani isu pelanggaran hak asasi di Arab Saudi.
"Sejak 13 tahun lalu, anak perempuan saya iaitu Sahar, Maha, Hala dan Jawaher dikurung di istana dan mereka perlu dibebaskan dengan segera.
"Obama perlu mengambil peluang sempena lawatan ke Arab Saudi bagi menangani isu pelanggaran hak asasi yang berlaku ke atas anak saya," katanya kepada AFP, semalam.
Alanoud yang berkahwin dengan Raja Abdullah pada usia 15 tahun, berkata. anak-anaknya sebelum ini hanya dibenarkan keluar dari istana sebanyak dua kali sebulan untuk membeli makanan, air dan ubat-ubatan untuk diri sendiri dan haiwan peliharaan.
Bagaimanapun, katanya, mereka tidak lagi dibenarkan berbuat demikian dan anak sulungnya, Sahar, 42, mengadu situasi itu dalam laman sosial Twitter.
"Sahar menyatakan mereka tidak mempunyai pasport atau kad pengenalan dan dikenakan tahanan di rumah dengan berbekalkan sedikit makanan. Mereka kini makan hanya sehari sekali.
"Keluarga diraja dan pihak yang terlibat di istana menahan anak saya secara tidak sah dan menyebabkan gangguan emosi dan fizikal sejak bertahun-tahun," katanya,
Obama dijadual bertemu dengan Raja Abdullah dalam lawatan kedua ke Arab Saudi sejak beliau menjadi Presiden AS pada 2009.
Berpuluh-puluh ahli Kongres menggesa Obama mengetengahkan isu hak asasi manusia di negara tersebut termasuk larangan wanita memandu yang diperjuangkan kumpulan aktivis Arab Saudi sejak beberapa tahun lalu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140329/lu_03/Obama-diminta-selamatkan-puteri-Arab-Saudi#ixzz2xLZ3VwT8
© Utusan Melayu (M) Bhd