Tuesday, December 13, 2011

BN jatuh 2012

Belasah balik penyanyi rock

myMetro | Belasah balik penyanyi rock:

KUALA LUMPUR: Seorang penyanyi rock terkenal tanah air sekali lagi mencetuskan kontroversi selepas terbabit dalam satu pergaduhan ketika dia berkunjung ke sebuah pusat hiburan di Langkawi, tiga minggu lalu.

Sumber berkata, difahamkan, penyanyi berkenaan pergi ke pulau pelancongan itu bersama dua rakannya kerana menghadiri satu mesyuarat, selain turut berkunjung ke sebuah pusat hiburan di situ.

“Ketika di pusat hiburan itu, penyanyi berkenaan didapati berperang mulut dengan seorang lelaki disebabkan berselisih faham selain mereka saling mencabar antara satu sama lain,” katanya.

Menurut sumber itu, selang beberapa minit kemudian berlaku satu pergaduhan besar di antara mereka apabila penyanyi terbabit menumbuk muka lelaki terbabit yang turut disertai dua rakannya.


Sumber memberitahu, selepas dibelasah, lelaki itu mengadu kepada abangnya sebelum abangnya bertindak mencari penyanyi berkenaan.

Dakwaan pertelingkahan sempadan tak berasas


ANGKATAN Tentera Darat Malaysia (TDM) dan Tentera Nasional Indonesia-Angkatan Darat (TNI-AD) melakukan rondaan bersama di wilayah perbatasan di Kumba Semunying, Bengkayang, Kalimantan Barat Indonesia, semalam.BENGKAYANG (Kalimantan Barat) 12 Dis. - Semua pihak tidak perlu khuatir berhubung dakwaan pertelingkahan sempadan Malaysia dan Indonesia di sini kerana ia tidak berasas.
Komandan Komando Resor Militer (Korem) 121/ABW, Tentera Nasional Indonesia-Angkatan Darat (TNI-AD), Kolonel Toto Rinanto berkata, dakwaan itu dibuat berpandukan kedudukan penanda sempadan semata-mata.
Sedangkan, katanya, sempadan kedua-dua negara dimuktamadkan menggunakan koordinat satelit yang telah dipersetujui.
"Memang sudah ada permasalahan sempadan tetapi kita tidak usah khuatir, pertelingkahan penanda itu boleh terjadi di lapangan tetapi kita sudah memiliki koordinat di sepanjang sempadan.
"Jadi mahu hilang (penanda), mahu bertelingkah atau mahu ke mana sekalipun, kalau kita sudah ada koordinat, itulah yang kita sepakati, tiada masalah," katanya.
Beliau berkata demikian kepada wartawan Malaysia selepas menyempurnakan Majlis Perasmian Rondaan Bersama Sempadan oleh TNI-AD dan Tentera Darat Malaysia (TDM) di Pos Kumba Semunying di sini, hari ini.
Hadir sama, Panglima 3 Briged, Brigedier Jeneral Hasagaya Abdullah.
Sementara itu, Hasagaya sewaktu mengulas mengenai pertelingkahan sempadan Malaysia dan Indonesia menegaskan, ia telah diselesaikan di peringkat yang 'paling tinggi dan paling rendah'.
Katanya, perkara itu bukannya satu masalah mahupun satu isu memandangkan keadaan adalah terkawal.
"Saya bersama Kolonel Toto sentiasa berjumpa untuk melihat perkara ini, jika tempat itu berlaku (pertelingkahan sempadan), kami ke situ untuk tengok dan kami akan pastikan segala bentuk tuduhan itu tidak berlaku," katanya.
Pada Oktober lalu, kumpulan penunjuk perasaan yang diketuai pertubuhan bukan kerajaan, Forum Betawi Rempug (FBR) berdemonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta dengan melempar batu, kayu, buluh serta telur ke kawasan kedutaan.
Ia berikutan dakwaan Naib Ketua Komisi 1 Dewan Perwakilan Rakyat (DPR), T.B Hasanuddin bahawa republik itu kehilangan 1,400 hektar tanah di Camar Bulan serta 800 meter garis pantai di Tanjung Datu yang didakwa diambil oleh Malaysia.

Peguam mohon panggil Saiful, Farah Azlina jelas hubungan

Utusan Malaysia Online - Mahkamah:


KUALA LUMPUR 12 Dis. - Mahkamah Tinggi di sini hari ini diminta menangguhkan keputusan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi membolehkan pengadu, Mohd. Saiful Bukhari Azlan dan Timbalan Pendakwa Raya, Farah Azlina Latif dipanggil sebagai saksi bagi menjelaskan dakwaan wujudnya hubungan antara mereka berdua.

Peguam utama, Karpal Singh yang berhujah di akhir kes pembelaan ke atas Ketua Pembangkang itu menyatakan, kedua-dua mereka perlu dipanggil sebagai saksi mengikut Seksyen 425 Kanun Tatacara Jenayah bagi memastikan keputusan yang adil dalam kes tersebut.

Beliau mendakwa, mahkamah seolah-olah melepaskan kewajipannya sekiranya tidak memanggil mereka berdua sebagai saksi apatah lagi Peguam Negara menjelaskan bahawa tiada asas kepada dakwaan hubungan itu pada 11 November lalu, iaitu selepas pihak pembelaan menutup kes pada 18 Oktober lepas.

Karpal berkata, Farah Azlina (kini telah dikeluarkan daripada pasukan pendakwaan) sebelum dakwaan hubungan itu timbul, merupakan anggota pasukan pendakwaan dan terdedah kepada kertas siasatan sekali gus memberi peluang kepada Mohd. Saiful Bukhari untuk mengakses kertas siasatan serta menyesuaikan keterangannya di mahkamah.

Karpal berhujah demikian di akhir kes pembelaan terhadap Anwar, 64, yang didakwa meliwat bekas pembantu peribadinya yang berusia 26 tahun itu di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No. 99 Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Karpal seterusnya menyatakan, keterangan Mohd. Saiful Bukhari yang mendakwa Anwar meliwatnya dengan rakus dan laju telah berjaya dipatahkan oleh keterangan saksi pembelaan iaitu pakar bedah ortopedik, Dr. Thomas Hoogland.

Menurutnya, Hoogland dalam keterangannya menyatakan bahawa adalah sangat mustahil Anwar melakukan aksi seksual seperti yang digambarkan oleh pengadu ekoran daripada masalah tulang belakang tertuduh yang boleh menyebabkan kesakitan.

Selain itu, ujar Karpal, Anwar yang pernah dirawat oleh Hoogland selepas dibebaskan dari penjara pada 2004, menghidap stenosis dan artritis, selain faktor usia menyebabkan tidak mungkin tertuduh boleh melakukan aksi seksual sebegitu.

Peguam tersebut turut mempersoalkan kredibiliti Mohd. Saiful Bukhari dengan menyatakan, keterangan mangsa sebagai saksi utama pendakwaan berjaya dipatahkan oleh saksi-saksi pembelaan selain tindakan mangsa sendiri sebelum dan selepas kejadian tersebut.

''Kredibiliti saksi pendakwa pertama (Mohd. Saiful Bukhari) wajar dinilai semula oleh mahkamah memandangkan ia menjadi tumpuan utama dalam kes ini. Mahkamah perlu mempertimbangkan di akhir kes pembelaan sama ada kes terhadap tertuduh berjaya dibuktikan melampaui keraguan munasabah.

''Adalah dihujahkan bahawa pihak pembelaan telah menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan,'' ujar Karpal.

Terdahulu, di awal hujahannya, Karpal menggesa mahkamah mengeluarkan notis tunjuk sebab kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang didakwa telah mengeluarkan kata-kata yang menjurus kepada tindakan menghina mahkamah.

Ia berikutan, dakwanya, kritikan Perdana Menteri di Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini terhadap tindakan Anwar yang memberi keterangan bela diri di kandang pesalah tanpa mengangkat sumpah, merupakan campur tangan dalam perbicaraan yang masih belum selesai.

Sementara itu, seorang lagi peguam Anwar, Sankara Nair dalam hujahannya telah menimbulkan kembali isu konspirasi yang didakwa bertujuan menghapuskan segala peluang anak guamnya itu untuk menjadi Perdana Menteri.

Peguam itu turut mempersoalkan tindakan Perdana Menteri dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor mengetepikan sapina yang dikeluarkan ke atas mereka.

Ujarnya, kedua-dua mereka perlu menggunakan peluang sebagai saksi untuk menjelaskan keadaan sebenar mengenai kedatangan Mohd. Saiful Bukhari ke rumah kediaman pasangan itu.

Sebelum prosiding berakhir, peguam Ramkarpal Singh pula menyatakan tindakan ahli-ahli kimia tempatan, Dr. Seah Lay Hong dan Nor Aidora Saedon tidak melaporkan mengenai kehadiran profil asid deoksiribonukleik (DNA) pihak ketiga menjadikan keterangan mereka lebih berbentuk pandangan dan bukan fakta.

Pada prosiding sebelum ini, barisan pembelaan menegaskan mengenai kewujudan profil pihak ketiga selain Lelaki Y berikutan penemuan allele 18 dalam bacaan analisis pakar-pakar terbabit.

Pihak pendakwaan yang diketuai oleh Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden akan mengemukakan hujahan balas di hadapan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah petang esok.

Saya tak kisah’


Dr. Hasan AliSELEPAS 48 jam berita Datuk Dr. Hasan Ali, Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor digugurkan daripada senarai calon pilihan raya Pas tersebar, semalam beliau tampil memberikan penjelasan.
Hasan yang pernah bekerja sebagai pegawai kerajaan dan kemudian menjadi pakar motivasi, menyifatkan pengguguran daripada senarai calon pilihan raya negeri adalah perkara kecil sahaja.
“Soal pencalonan ini bagi saya kecil,” tegas Hasan pada sidang media di kediamannya di Pinggir Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur semalam yang mengulas kontroversi pencalonan itu yang didedahkan oleh Ketua Penerangan Pas Selangor, Saari Sungib.
Hasan yang menjadi tokoh kontroversi sejak isu perpaduan antara Pas dan UMNO dibangkitkan sehingga beliau tidak dilantik semula sebagai Pesuruhjaya Pas Selangor, tetap tidak berganjak meneruskan misi perpaduan umat Islam melangkaui ideologi politik dan bangsa.
Bagi Ahli Dewan Undangan Negeri Gombak Setia ini, beliau tidak memerlukan pengiktirafan daripada mana-mana pihak termasuk Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
ADAKAH Datuk bersedia tidak dicalonkan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13)?
HASAN: Saya tiada halangan untuk tidak calonkan semula. Malah ia menjadikan saya lebih kental untuk terus berjuang. Saya berjuang atas nama Islam dan Melayu. Ia tidak tertakluk kepada pemberian apa jua bentuk ganjaran sama ada berbentuk wang, pangkat dan jawatan. Jika ganjaran itu diberikan, ia hanyalah secara kebetulan. Sebab itu saya tegaskan pencalonan ini bagi saya soal kecil. Agenda kita adalah memartabatkan Islam. Oleh itu, tiada sebab saya berasa kecewa kerana cita-cita saya adalah untuk menegakkan Islam.
Apa pandangan Datuk tindakan Saari Sungib yang mendedahkan nama Datuk tidak disenarai?
Saya ingin jelaskan beberapa perkara untuk mengelakkan kekeliruan berterusan. Pencalonan daripada cawangan diambil kira dalam menentukan pencalonan tetapi ada ketikanya faktor ini tidak menjadi penentu kerana wujudnya pertimbangan lain. Contohnya, saya sendiri diminta untuk bertanding di DUN Gombak Setia bukan atas dasar pencalonan cawangan.
Setakat saya ingat, Ketua Penerangan Pas Selangor sekarang ini yang bertanding di DUN Hulu Kelang juga tidak ikut proses penerimaan pencalonan cawangan. Hal-hal ini diputuskan Pas Pusat setelah melalui proses penilaian oleh Majlis Syura Ulama. Adalah tidak sesuai sekiranya mana-mana individu bertindak mendahului pimpinan tertinggi dalam hal ini.
Saya juga musykil kenyataan itu disebarkan bertepatan dengan suasana seorang pemimpin Pas menerima pengiktirafan daripada Sultan Selangor. Saya khuatir pelbagai kesimpulan dan andaian boleh dibuat berikutan wujudnya satu kebetulan ini.
Datuk dimaklumkan mengenai pengguguran sebagai calon?
Tidak. Berapa pencalonan diterima saya tidak tahu. Bila pencalonan dibuka dan ditutup saya tidak tahu. Berapa cawangan yang sokong saya tidak tahu. Tiba-tiba isu ini `meletup’ dua hari lalu dan semalam dilaporkan di dalam akhbar iaitu ketika saya hendak menerima anugerah daripada Sultan. Cuba bayangkan hati sebagai insan. Saya menerima ratusan ucapan tahniah daripada para sahabat dari serata tempat termasuk England dan Jeddah. Tiba-tiba keluar berita Dr. Hasan tidak menerima pencalonan yang cukup. Bagaimana kita rasa. Kita manusia. Kita ada hati. Namun Insya-Allah saya tidak akan hilang pertimbangan.
Presiden parti telah buat kenyataan semalam bahawa apa yang disebutkan oleh Ketua Penerangan Pas Selangor dari segi pimpinan tertinggi parti ia tidak dirujuk dan setakat ini tidak dipertimbangkan lagi mengenai calon ini. Saya rasakan ada sedikit gangguan di peringkat negeri ini. Gangguan mungkin untuk menganggu kemaraan Dr. Hasan. Saya pun tak tahu tetapi ini spekulasi dari saya. Tetapi saya amat berharap itu tidak berlaku, konspirasi ke saya harap itu tidak berlaku.
Setakat ini sejauh mana kesediaan Datuk untuk tidak dicalonkan?
Saya bersedia, Saya tidak boleh paksa mana-mana pihak. Saya dahulu pernah menjadi Pesuruhjaya Pas Selangor selama empat penggal (lapan tahun). Saya pun tahu di mana had sebagai Pesuruhjaya, di mana kebolehan dan kemampuan.
Saya tinggalkan jawatan ini baru tujuh bulan lalu. Jadi maknanya soalan mengenai sama ada digugurkan atau tidak digugurkan tidak ada masalah. Orang Pas Selangor hendak atau tidak mengiktiraf saya tidak ada masalah.
Saya mohon Allah mengiktiraf saya. Bukan Pesuruhjaya Pas Selangor iktiraf malah bukan Presiden Pas iktiraf saya. Saya hendak Allah SWT iktiraf usaha kecil yang saya jalankan demi Islam, demi membangunkan bangsa Melayu dan mempertahankan kedaulatan institusi raja.
Jika benar tidak dicalonkan, apakah sedia bertanding atas tiket Bebas?
Itu saya tidak dapat jawab hari ini. Hakikatnya politik ini bertukar setiap hari. setiap minggu dan setiap bulan. Sekiranya saya jawab soalan saudara hari ini, ia mungkin berubah pada minggu dan bulan depan.
Bagi saya sesiapa yang membawa Islam saya sokong. Kumpulan yang membawa Islam saya sokong. Parti yang membawa Islam saya sokong. Pemimpin yang bawa Islam saya sokong. Itu prinsip saya. Jadi sama ada saya bertanding atas calon apa, atas tiket apa itu bersandar kepada kemampuan saya menggarap Islam dalam perjuangan. Mungkin orang akan membuat andaian kalau begitu saya akan memilih parti X atau memilih parti Y. Bukan begitu.
Politik adalah sesuatu yang tidak pasti. Dalam soal ini biar masa dan keadaan yang menentukan tetapi masa dan keadaan mengikut aliran saya. Aliran saya adalah Islam. Aliran saya adalah bangsa Melayu dan aliran saya adalah kedaulatan raja-raja Melayu.
Adakah usaha meningkatkan perpaduan tanpa mengira ideologi ini perlu diteruskan?
Mesti. Pada saya itulah gunanya saya lahir ke dunia. Itulah gunanya saya dilahirkan sebagai muslim. Itulah gunanya saya belajar sehingga peringkat doktor falsafah (PhD). Itulah gunanya saya menguasai ilmu-ilmu dunia ini untuk digabungkan dengan ilmu-ilmu dalam al-Quran bagi kita menjunjung tugas itu. Bahkan tujuan saya ada dunia ini adalah untuk menjalankan tugas menyatukan umat manusia demi mengagungkan Allah SWT.
Adakah Datuk sanggup bekerjasama dengan mana-mana pihak di luar Pas.
Saya sanggup bekerjasama dengan mana-mana pihak asalkan ia membawa tiga elemen penting perjuangan saya iaitu Islam, Melayu dan institusi raja. Kalau ini ada tidak ada masalah.
Dengan Pas saya tidak ada masalah, di luar Pas pun saya tidak ada masalah. Dengan NGO saya tidak ada masalah. Hubungan saya dengan NGO cukup baik dan dapat jemputan setiap hari untuk berkongsi pengalaman seperti kes murtad, persoalan orang Melayu dan perpaduan.
Usaha menyatukan UMNO dan Pas atas nama kepentingan Islam sebelum ini gagal antaranya kerana tentangan daripada Pas. Apa yang boleh Datuk jelaskan?
Soal perpaduan dituntut oleh mana-mana agama khasnya agama Islam yang saya anuti sejak lahir ke dunia. Dalam hal perpaduan ia melangkau segala-galanya - bangsa, agama, sempadan dan ideologi. Agenda ini sungguh besar.
Ada pun penyatuan antara Pas dan UMNO ini hanyalah satu penyatuan yang kecil. Namun usaha yang kecil ini telah menerima pelbagai tanggapan dan pandangan yang akhirnya saya rasa kita perlu salahkan diri sendiri. Saya sebenarnya sangat positif jika Islam itu menjadi alat penyatunya. Saya sangat positif jika Islam itu menjadi tonggak kepada perjuangan penyatuan itu.
Apa sumbangan yang boleh Datuk hulurkan untuk meningkatkan usaha perpaduan ini?
Saya harap dipelawa untuk menganggotai jawatankuasa peringkat tertinggi untuk kita sama-sama menyelesaikan masalah ini. Saya ada ramuan yang boleh kita kongsi. Ramuan ini telah digunakan oleh kumpulan kecil dan sederhana sejak belasan tahun lalu dan didapati hasilnya positif dalam usaha kita memupuk kesepaduan sejati.
Lebih cantik lagi di peringkat Persekutuan yang melibatkan kementerian atau Jabatan Perdana Menteri. Saya tidak ada masalah. Jika Perdana Menteri kata kami lantik kamu untuk mendapatkan input atas nama perpaduan yang saya dibenarkan menggunakan Islam sebagai tonggaknya, Insya-Allah saya akan berikan jawapan positif.
Adakah Datuk akan tinggalkan Pas jika parti itu tidak lagi memperjuangkan Islam, Melayu dan institusi raja?
Itu bergantung kerana ini soalan untuk akan datang. Hakikatnya, bukan mudah untuk kita ambil keputusan apabila menyentuh perkara ini. Untuk meninggalkan parti begitu sahaja, bukan mudah. Ia melibatkan satu pertimbangan yang sewajarnya dan dalam hal ini walau apa langkah hendak dibuat saya akan rujuk dengan ulama, rakan-rakan politik dan penasihat hal ehwal agama saya.Utusan Malaysia Online - Berita Utama:

Jelaskan hubungan Saiful-Farah

ANWAR

KUALA LUMPUR - Pihak pembelaan dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim memohon Mahkamah Tinggi di sini ditangguh bagi membolehkan pengadu, Mohd. Saiful Bukhari Azlan dan Timbalan Pendakwa Raya, Farah Azlina Latif dipanggil menjelaskan hubungan mereka.
Peguam Karpal Singh ketika berhujah di akhir kes pembelaan semalam menolak kenyataan Jabatan Peguam Negara sebelum ini mengatakan tiada hubungan istimewa antara mereka.
Farah Azlina merupakan salah seorang pegawai Pendakwa Raya dalam kes liwat tersebut namun telah digugurkan ekoran isu itu.
Terdahulu, Karpal berhujah bahawa pihak pembelaan berjaya menimbulkan keraguan terhadap tuduhan liwat yang dikenakan terhadap Anwar.Kosmo! Online - Negara:

Keberangkatan balik penuh istiadat


TUANKU MIZAN memeriksa panji-panji perbarisan Rejimen Askar Melayu Diraja semasa Istiadat Keberangkatan Balik di bangunan Parlimen, Kuala Lumpur semalam.TUANKU MIZAN ZAINAL ABIDIN mengakhiri pemerintahannya sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-13 dengan penuh gilang-gemilang dan perkhidmatannya akan sentiasa diingati rakyat.
Baginda yang ditabalkan memegang jawatan itu pada 13 Disember 2006 akan digantikan oleh Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah yang bakal ditabalkan hari ini.Kosmo! Online - Negara:

Tuanku Mizan akhiri pemerintahan

TUANKU MIZAN dan Tuanku Nur Zahirah melambai kepada orang ramai
sebelum menaiki pesawat untuk berlepas ke Terengganu di KLIA semalam.

KUALA LUMPUR - Keberangkatan balik Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Tuanku Nur Zahirah pada akhir tempoh perkhidmatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-13 pagi semalam berlangsung dengan penuh istiadat diraja.
Tuanku Mizan yang ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong pada 13 Disember 2006 untuk tempoh lima tahun, berangkat meninggalkan Istana Negara di sini pada pukul 11 pagi.
Baginda akan digantikan oleh Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.
Keberangkatan balik baginda berdua diiringi Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek selaku menteri pengiring.Kosmo! Online - Negara:

Bangsal padi tempat berlindung 12 beranak

Oleh AZMAN MD. NOOR
berita@kosmo.com.my

SOFIAN (kanan) melawat keluarga Abd. Rahman di Kampung Rambong Batu Tujuh, Baling, Kedah semalam.BALING - Gara-gara kemiskinan, sekeluarga 12 orang terpaksa menjadikan bekas bangsal padi yang diubah suai di Kampung Rambong Batu Tujuh di sini sebagai kediaman mereka.
Kediaman Abd. Rahman Md. Rejab, 56, dan isterinya, Fauziah Md. Zain, 47, itu dihuni oleh lapan anak pasangan tersebut yang berusia tiga tahun hingga 20 tahun serta dua lagi anak saudara mereka yang berusia dua dan enam tahun.
Malah, salah seorang anak pasangan tersebut iaitu Siti Saidatul Ilani yang berusia 19 tahun kini menghidap penyakit buah pinggang.Kosmo! Online - Negara: