Sunday, November 27, 2011

PAKATAN RAKYAT DISARAN LUPAKAN PUTRA JAYASeorang pesara menjadi tumpuan pihak pembangkang sewaktu pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Parlimen (PSC) bagi penambahbaikan pilihan raya, apabila beliau meminta mereka supaya melupakan sahaja niat untuk menawan Putrajaya di bawah sistem pilihan raya yang ada sekarang.

ng chak ngoon complain to psc 271111Dengan berbekalkan cetakan slaid pembentangannya, Ng Chak Ngoon (kanan) yang menyifatkan dirinya sebagai
seorang pesara, membentangkan kepada anggota panel PSC dengan graf yang menunjukkan 222 garisan, dengan setiap satu lebih tinggi daripada yang lain.

Graf itu, kata Ng di sesi pendengaran di Kota Kinabalu semalam, digariskan mengikut jumlah pengundi kawasan pilihan raya bagi pilihan raya umum 2008.

"Semua di sebelah kiri (biru) dimenangi oleh BN, di sebelah kanan (merah) dimenangi oleh pembangkang. Kawasan pilihan raya BN sangat kecil dan kawasan pembangkang sangat besar. Jadi, apa yang berlaku di sini?"

Beliau mendakwa, ia bukan secara kebetulan yang semua orang di kawasan yang besar suka pembangkang dan semua orang di kawasan pilihan raya kecil suka BN.

NONESebaliknya, Ang mendakwa kawasan BN dipecahkan menjadi
kawasan yang lebih kecil untuk menambah bilangan ahli parlimen mereka.

Menurutnya, kawasan pilihan raya yang paling kecil - Putrajaya yang diwakili BN - hanya mempunyai 6,008 pengundi - tetapi kerusi Kapar - yang dimenangi pembangkang - mempunyai 112.224 pengundi, iatu 17 kali lebih daripada Putrajaya.

"Jika kita pecahkan Kapar kepada saiz Putrajaya, anda akan mempunyai 17 ahli parlimen dari Kapar dan bukannya seorang sahaja."

Jika semua kerusi sama saiznya, kata Ng, pilihan raya umum lepas akan menyaksikan keputusan di mana BN dan Pakatan Rakyat hanya akan mempunyai perbezaan tujuh kerusi di Parlimen dan bukannya 140 dan 82 seperti dalam keputusan sebenarnya.

Beliau juga menganggarkan jika sesebuah parti bergantung kepada semua kerusi kecil untuk memegang kuasa, maka ia hanya akan memerlukan 15.4 peratus daripada jumlah undi untuk membentuk majoriti di Parlimen.

Oleh itu, katanya, jka pembangkang fikir mereka boleh menawan Putrajaya, mereka boleh lupakan sahaja niat tersebut.
BRIGED MP SEGAMBUT: PAKATAN RAKYAT DISARAN LUPAKAN PUTRA JAYA:

'via Blog this'

Shahrizat tenang berdepan isu projek lembuKetua Wanita UMNO tetap bersama perwakilan minggu depan

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang diheret dalam isu salah guna dana projek ternakan lembu, Pusat Fidlot Nasional (PFN) yang dikendalikan suami dan anaknya akan tetap bersama perwakilan pada Perhimpunan Agung UMNO, bermula Selasa ini. 

Sambil menganggap isu berkenaan yang tercetus susulan Laporan Ketua Audit Negara 2010 sebagai asam garam dalam kehidupan ahli politik, Ketua Wanita UMNO itu yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, berkata ia tidak mengganggu kepemimpinannya dalam pergerakan itu.
Shahrizat berkata, kurangnya penampilannya di majlis atau media kerana bercuti dan kebetulan cuti tahunannya diluluskan awal dan ia berlaku ketika isu PFN timbul.
“Program Wanita UMNO tidak tergugat, semua berjalan lancar mengikut perancangan. Seminggu lalu saya menunaikan umrah. Pagi tadi (semalam) saya bersama ribuan ahli dan pemimpin Wanita UMNO di Pahang dalam program dihadiri Sultan Ahmad Shah. 

“Saya akan bersama perwakilan minggu depan dan kita akan bersidang sepanjang tempoh itu,” katanya ketika dihubungi Berita Minggu, semalam sambil menambah persiapan menjelang Perhimpunan Agung UMNO juga mengikut jadual dengan mesyuarat berkaitan usul akan diadakan hari ini. 

“Sebelum sesi taklimat Presiden dan perasmian serentak Perhimpunan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO, Selasa ini, kita sudah merangka beberapa program lain termasuk Isnin ini iaitu Malam Skuad Sayang bersama isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor,” katanya. 

Mengenai kemungkinan pembangkang menggunakan isu PFN untuk memecahbelahkan Wanita UMNO, beliau berkata, sudah tentu pembangkang akan melakukan pelbagai taktik dan cubaan untuk melemah serta memusnahkan pergerakan itu, tetapi Wanita UMNO akan terus memberi perhatian sepenuhnya kepada tugas diamanahkan. 
Mengenai tambahan kerusi kepada Wanita UMNO pada pilihan raya umum nanti, beliau menyerahkan kepada kebijaksanaan pimpinan tertinggi untuk menentukannya kerana percaya Datuk Seri Najib Razak peka dan prihatin dengan sumbangan sayap itu kepada parti dan negara.
Berita Harian Online | Shahrizat tenang berdepan isu projek lembu:

'via Blog this'