Friday, February 24, 2012

Ibu pilu anak menderita sakit misteri

fuji

PASIR GUDANG – Seorang ibu tunggal warga emas di sini tidak mampu lagi menanggung rasa pilu melihat anak perempuannya menderita sakit misteri selama hampir dua tahun, walaupun telah puas berusaha untuk berubat.

Sainon Misni, 76, mendakwa, anaknya, Fauziah Mohd Saad, 46, atau lebih dikenali sebagai Fuji menghidap penyakit misteri selepas dua minggu mendirikan rumah tangga dengan seorang duda di Perak, dua tahun lepas.

“Saya menyesal kahwinkan Fuji dengan lelaki itu. Kalau tahu nak jadi macam ni, saya rela Fuji menjanda asalkan dia sihat walafiat,” katanya kepada Sinar Harian dengan nada sedih ketika ditemui di sini, kelmarin.

Menurutnya, Fuji yang merupakan anak keenam daripada 10 beradik, sebelum ini seorang yang aktif dan mampu menyara kehidupan sebagai operator pengeluaran selepas perkahwinan pertama gagal.

“Pada awalnya, ketika baru sahaja berkahwin dengan duda tersebut, Fuji pernah bermimpi ada orang yang berwajah hodoh menamparnya.

“Sejak itu, beginilah keadaan Fuji. Menjelang senja, wajahnya akan bertukar menjadi kehitam-hitaman, dengan badan yang bergoyang-goyang dan tidak mampu berjalan,” kata Sainon.

Bukan setakat itu, menurut Sainon, badan Fuji juga mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan walaupun sesudah mandi.

Lebih menyedihkan, menurut Sainon, doktor juga tidak mampu mengesahkan penyakit yang dihidapi Fuji, malah menasihatkannya mendapatkan khidmat perubatan tradisional.

“Fuji sebelum ini sudah dibawa ke merata negeri untuk mendapatkan rawatan tradisional, namun masih belum berhasil,” katanya.

Sainon berkata, harapannya hanya satu, iaitu untuk melihat Fuji sembuh seperti sedia kala dan meneruskan hidup seperti wanita lain sebelum dia menutup mata.

“Saya rayu jika ada mana-mana pihak yang boleh tampil untuk membantu memulihkan Fuji kembali tanpa sebarang bayaran agar datang menemui kami di sini.

“Kalau saya sudah tiada lagi di dunia ini, saya pun tidak tahu Fuji hendak tinggal dengan siapa," ujarnya sebelum menutup bicara.

Mereka yang ingin membantu boleh menghubungi Sinar Harian menerusi talian 019-7906796.

Ibu pilu anak menderita sakit misteri - Johor - Sinar Harian:

'via Blog this'

Khalid kecewa Najib ketepi MB, KM Pakatan


Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim

SHAH ALAM – Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak tidak memanggil Menteri Besar dan Ketua Menteri dari negeri Pakatan Rakyat (PR) menghadiri Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri ke-114 adalah tidak profesional.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, sikap beliau bukan sahaja membuktikan konsep 1Malaysia yang dipromosikan hanya sekadar gimik politik tetapi juga memberi kesan buruk kepada proses transformasi yang ingin dilakukan beliau.

Menurutnya, Najib tidak sepatutnya bertindak sedemikian kerana rakyat Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan menyumbang lebih dari setengah hasil ekonomi Malaysia.

“Kerajaan Negeri Selangor menyeru Perdana Menteri untuk membuat satu penjelasan kepada media bahawa mesyuarat tersebut adalah sebenarnya Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri Barisan Nasional.

“Adalah amat tidak profesional untuk Perdana Menteri mengetepikan peranan Menteri Besar dan Ketua Menteri dari Pakatan Rakyat dalam satu mesyuarat yang membincangkan kebajikan rakyat,” katanya dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan semalam.

Selasa lalu, Mohd Najib mempengerusikan mesyuarat berkenaan yang diadakan di Putrajaya.

Khalid kecewa Najib ketepi MB, KM Pakatan - Politik - Sinar Harian:

'via Blog this'

Najib: Tak jemput MB, KM Pakatan tak langgar Perlembagaan

NAJIB

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, dakwaan pemimpin Pakatan Rakyat tidak dijemput menghadiri mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri ke-114 Selasa lepas, tidak sepatutnya berbangkit kerana ia merupakan amalan biasa.

Malah katanya, keputusan itu juga tidak bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Dipetik Bernama, Perdana Menteri berkata, mesyuarat itu merupakan mesyuarat penyelarasan antara kerajaan pusat dan negeri yang dihadkan kepada Menteri Besar dan Ketua Menteri daripada Barisan Nasional (BN) sahaja.

"Kita punya pendirian semua mesyuarat yang dikehendaki mengikut Perlembagaan yang melibatkan negeri-negeri, kita tetap menjemput menteri dan ketua menteri pembangkang seperti Majlis Tanah Negara, Majlis Tempatan dan juga yang melibatkan jawatankuasa kewangan negara yang tertentu.

"Jadi, soal jemputan itu tidak sepatutnya berbangkit... dia pun banyak mesyuarat, pun tak jemput kita, itu pun nak complaint (merungut)," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di sini, malam tadi.

Najib mengulas kenyataan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang kesal kerana tidak dipanggil menghadiri mesyuarat tersebut.
Mesyuarat itu diadakan Selasa lalu.


Najib: Tak jemput MB, KM Pakatan tak langgar Perlembagaan - Nasional - Sinar Harian:

'via Blog this'

Lapan beranak berteduh di pondok berdinding zink, kanvasNorhawa Arip bersama dua anaknya di Kampung Parit Abdul Aziz, Sungai Balang Darat, Muar, Johor.


MUAR 23 Feb. - Sebuah pondok berdindingkan zink dan kanvas tanpa pintu, menjadi tempat berteduh lapan beranak di Kampung Parit Abdul Aziz dekat sini sejak lapan bulan lalu setelah rumah mereka musnah dalam kebakaran.

Pondok berukuran 20 x 15 kaki itu didiami oleh keluarga Ariffin Md. Amin, 39, bersama isteri, Norhawa Arip, 37, dan enam anak mereka berusia tiga hingga 15 tahun.

Menurut Norhawa, pondok yang didirikan atas tanah milik ibu mertuanya itu hanya menanti masa untuk roboh, selain tidak memiliki kemudahan asas.

"Pondok ini tidak mempunyai bilik dan di ruang yang sempit inilah kami tidur, berehat, makan dan tempat anak-anak membuat kerja sekolah.

"Selain itu, 'rumah' ini juga tidak mempunyai bekalan elektrik dan saya terpaksa mendapatkan bekalan elektrik dengan cara membuat penyambungan dari rumah jiran," katanya semasa ditemui di sini baru-baru ini.

Norhawa berkata, apabila hujan lebat waktu malam, semua ahli keluarga tidak dapat tidur kerana terkena tempias berikutan kanvas itu tidak mampu menahan tiupan angin yang kuat.

Ketika itu, mereka sekeluarga terpaksa berhimpit untuk mengelak daripada terkena tempias hujan.

Katanya, pendapatan suaminya yang tidak menentu sebagai pemandu lori menyebabkan mereka tidak mampu membina rumah baharu.

"Pendapatan yang ada sekadar mencukupi untuk menampung perbelanjaan keluarga termasuk menanggung lima daripada enam anak yang masih bersekolah," katanya.

Norhawa pernah membuat permohonan mendapatkan rumah baharu daripada Baitulmal menerusi ketua kampung, tetapi hingga kini masih belum mendapat maklum balas.

Dia mengakui berasa sayu apabila melihat anak-anaknya membesar dalam keadaan rumah yang kurang sempurna.

Justeru, dia berharap permohonannya untuk mendapatkan bantuan bagi membina rumah baharu diberi pertimbangan segera oleh pihak berkaitan.


Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri:

'via Blog this'