Wednesday, June 23, 2010

Kerajaan UMNO dah mula cari mangsa menuduh siapa saja yang mereka tidak suka

Jemaah Islamiah/pengganas: "Mengapa kerajaan (Umno) BN berbohong?" - Dr MAZA/MuftiDr Asri, mufti: Mengapa kerajaan BN bohong?

Mufti Perlis Dr Juanda Jaya dan bekas mufti negeri itu Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini tampil menafikan sekeras-kerasnya tuduhan yang mengaitkan mereka dengan Wahabi dan kumpulan pengganas Jemaah Islamiah (JI).

Sehubungan itu, mereka berkata, dakwaan pelbagai pihak, terutama pembangkang, bahawa isu keselamatan negara yang digembar-gemburkan oleh pihak kerajaan sebagai permainan politik, nampaknya mempunyai asas yang kukuh.

Mereka menegaskan demikian dalam satu kenyataan bersama hari ini bagi mengulas laporan Malaysiakini mengenai taklimat keselamatan negara anjuran pihak polis yang mengaitkan mereka dengan Wahabi dan kumpulan pengganas Jemaah Islamiah (JI).

Selain Dr Juanda dan Dr Asri, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan bekas menteri besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim turut dikaitkan.

"Dakwaan ini sangat jahat. Jelas sengaja diada-adakan. Rakyat Malaysia mengenali pemikiran kami yang sentiasa menyeru kepada Islam yang progresif, keharmonian kaum dan agama, menentang sikap fanatik dan apa sahaja bentuk kekerasan pandangan.

"Isu-isu kami bawa selama ini sentiasa mendapat perhatian semua agama dan kaum kerana mempamirkan Islam yang tolerance dan berpaksikan kesesuaian hidup masyarakat yang serba rencam. Hal ini boleh dirujuk dalam berbagai tulisan dan kenyataan kami," kata mereka.

Menurut mereka, Abdul Hadi dan Shahidan yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno sama sekali tidak wajar dikaitkan dengan keganasan.

"Beliau (Abdul Hadi) ialah bekas MB Terengganu. Mengetuai sebuah parti politik tanahair sejak sekian lama. Ini melambangkan penghormatan beliau dan partinya terhadap amalan demokrasi dan hak kebebasan rakyat.
"Tuduhan terhadap beliau telah menghina sebuah parti politik yang selama ini melalui lunas-lunas sistem demokrasi negara ini. Demikian (juga) dengan Datuk Seri Shahidan, (yang juga) bekas MB Perlis dan kini ahli Majlis Tertinggi Umno, naib presiden PERKIM dan akvitis berbagai (pertubuhan) kebajikan rakyat.

"Layakkah orang seperti ini dituduh mempunyai kaitan dengan pengganas. Nampaknya Umno dan BN sanggup membunuh rakan sendiri dalam memperjudikan kepentingan politik tertentu," tambahnya.

Walaupun tidak mempunyai banyak maklumat mengenai JIM, tegas mereka, "namun, kami percaya mereka bukan pengganas dan tidak layak dikaitkan dengan tuduhan jijik itu.

'Sebagai NGO, mereka mempunyai sumbangan kepada negara yang patut dihargai," tegas Dr Mohd Asri dan Dr Juanda.

Sehubungan itu, mereka menegaskan bahawa pihak polis perlu memberikan penjelasan kepada rakyat terhadap apa yang mereka sifatkan sebagai satu fitnah rambang.

Mereka juga meminta pihak polis supaya menyiasat individu yang membuat tuduhan tersebut.

Jika pihak polis tidak menafikan dakwaan individu tersebut, tambah mereka, bererti pihak polis yang dikuasai oleh Menteri Keselamatan Dalam Negeri "seakan-akan sengaja menabur fitnah yang tidak berasas".

"Dengan ini, apa yang disebut oleh beberapa tokoh masyarakat seperti SM Idris dan pihak Pakatan Rakyat bahawa isu ini tiada asasnya kelihatan benar. Bahkan ia bermungkinan besar mainan politik kotor kerajaan yang memerintah untuk mengalihkan isu-isu tertentu.

"Dengan ini, kami menafikan sekeras-kerasnya tuduhan ini dan mengingatkan rakyat bahawa mana-mana pemerintahan atau parti politik yang sanggup memperjudikan isu keselamatan negara untuk kepentingan tertentu adalah sebuah pemerintahan yang tidak bertanggungjawab.

"Di samping itu, kami menyeru setiap lapisan rakyat agar menolak segala bentuk keganasan sama ada berupa tindakan ataupun pemikiran. Dan juga sekali lagi menyeru agar tidak mendokong pihak yang memperjudikan keselamatan negara demi kepentingan sempit," tambah mereka. - MKini

Digalak pasang CCTV bendung masalah disiplin


23/06/2010 7:40pm

KOTA BHARU – Kementerian Pelajaran menggalakkan semua sekolah yang memiliki sumber kewangan memasang CCTV dalam usaha membendung masalah disiplin termasuk gejala sosial dan samseng di sekolah.
Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom berkata, pemasangan CCTV mampu membantu membendung masalah disiplin di kalangan pelajar sewaktu mereka berada di sekolah.
“Jika sesebuah sekolah itu memiliki sumber kewangan, tiada halangan untuk mereka memasang CCTV dan kita menggalakkan usaha itu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Kebangsaan Pengurusan Pendidikan Pengetua-Pengetua Sekolah Menengah Malaysia Ke-49 di sini hari ini, yang dihadiri 600 pengetua dari seluruh negara.
Beliau berkata, bagaimanapun kementerian tidak menyediakan peruntukan khusus untuk tujuan itu.
"Sebagaimana kita tahu CCTV ini mahal. Kawasan sekolah besar dan tidak boleh ada satu CCTV sahaja.
“Saya difahamkan ada beberapa sekolah yang buat CCTV ini atas perbelanjaan dan peruntukan sekolah itu sendiri,” katanya. – Bernama

Demokrasi kepala hotak kauSanggupkah anda melihat Tok Guru menangis?
Aku rasa macam nak menangis tengok gambar ni ( Tok guru menangis dihari kematian sahabatnya Ustaz Hasan Shukri ). Sepanjang usia ku, aku lihat dia telah menjadi mangsa politik kotor UMNO
sehingga aku sendiri membenci UMNO. UMNO menggunakan semua media massa untuk menghentam
Tok Guru, memfitnah dan mencaci Tok Guru. RTM seolah-olah UMNO yang punya. UMNO telah lama
menyalahgunakan media untuk menghentam pembangkang tanpa memberi peluang untuk membela diri.
Sikap buruk inilah yang diamalkan UMNO hingga sekarang. Bukan sahaja RTM, lain-lain mediapun
turut sama menghentam Tok Guru dan pembangkang. Media-media ini termasuklah Utusam Malaysia, Berita Harian, TV3 dan lain-lain lagi. Perangai buruk ini makin teruk bila musim pilihanraya.Sehingga Utusan Malaysia dipanggil Utusan Meloya, Berita Harian dipanggil Berita Hairan, TV3 dipanggil TV3 suku,
Inilah demokrasi cara UMNO. Abdul Wahub kata ' Demokrasi kepala hotak kau!'

Pencegah maksiat swasta ugut pasangan

Berita: "Pencegah maksiat swasta ugut pasangan"

"Syarikat M-S Pte. Ltd. akan majukan tanah KTMB"

"Syarikat M-S Pte. Ltd. akan majukan tanah KTMB"

Justice For All: Najib Roswah Gadai Tanah KTM Sepanjang 30 KM Kepada Singapura Semalam

Justice For All: Najib Roswah Gadai Tanah KTM Sepanjang 30 KM Kepada Singapura Semalam

Tiga dalil pemimpin khianati negara

Tiga dalil pemimpin khianati negara

Kuda Ranggi: Tanah KTMB - siapa yang menang sorak?

Kuda Ranggi: Tanah KTMB - siapa yang menang sorak?

ULAMA PEWARIS NABI: PADAH BILA BLOGGER UMNO DEDAH

ULAMA PEWARIS NABI: PADAH BILA BLOGGER UMNO DEDAH

MerdekaReview - Persempadanan semula untungkan Malaysia-Brunei?

MerdekaReview - Persempadanan semula untungkan Malaysia-Brunei?

Kaya!!! Razak Baginda dapat komisen kapal selam scorpene 114.96 JUTA Euro

Warta 365 - Berita Terkini Segenap Dimensi: Kaya!!! Razak Baginda dapat komisen kapal selam scorpene 114.96 JUTA Euro

Kaya!!! Razak Baginda dapat komisen kapal selam scorpene 114.96 JUTA Euro

WEDNESDAY, JUNE 23, 2010

WOW!!! KAYO GILER

Kerajaan membayar sejumlah 1.341 bilion euro (kira-kira RM6.7 bilion) untuk dua kapal selam Scorpene yang pembeliannya kini disiasat oleh mahkamah di Perancis kerana dipercayai mempunyai unsur rasuah.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi mendedahkan jumlah itu dalam jawapan bertulisnya kepada soalan yang dikemukakan oleh ahli parlimen Batu, Tian Chua di Dewan Rakyat hari ini. Katanya lagi, sejumlah RM600 juta dibayar untuk perkhidmatan penyelenggaran bagi tempoh enam tahun. “Kontrak penyelenggaraan masih dibincangkan dan akan dimuktamadkan dalam masa terdekat,” kata Zahid. Daripada jumlah itu, 114.96 juta euro dibayar kepada Perimekar Sdn Bhd, yang dimiliki oleh Abdul Razak Baginda, yang mempunyai kaitan rapat dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.-Malaysiakini Mindef :Kontrak Scorpene bernilai RM 6.7 Bilion.

Inilah contoh Melayu tolong Melayu Cemerlang slogan baru Umno. Melayu yang tak tau apa hanya melopong biji mata sedap dengar pemimpin Umno guna ayat power 'Hidup Melayu' dan 'Melayu cemerlang'. Melayu yang bukan kroni hanya dapat ucapan berapi-api pemimpin Umno .Sampai tua Melayu kena tipu dengan Melayu Umno.

Rakyat nak makan gula kat kedai pun susah nak dapat. Sedangkan kilang gula tersergam besar depan mata. Pengeluaran gula dikilang tak pernah berkurangan tapi gula tak ada di pasaran. Kilang gula ada di Malaysia bukan di Amerika syarikat. Taukeh gula juga orang Malaysia tapi gula susah nak dapat.Kita sedang dipermainkan oleh kroni-kroni lintah darat yang kaut kekayaan negara tapi kita dibuai mimpi indah 'hidup Melayu dan Melayu cemerlang'!

Warta 365 - Berita Terkini Segenap Dimensi: UPSR lupus? Ingat ni Akademi Fantasia ke?

Warta 365 - Berita Terkini Segenap Dimensi: UPSR lupus? Ingat ni Akademi Fantasia ke?

Warta 365 - Berita Terkini Segenap Dimensi: Panas!!! Adik Pengacara RTM bangga berSA ...

Warta 365 - Berita Terkini Segenap Dimensi: Panas!!! Adik Pengacara RTM bangga berSA ...

Justice For All: Tok Guru Haji Hadi, Dr Asri, Dr Juanda & Shahidan Kassim Dituduh PDRM Sebagai Dalang Kepada JI & Wahabi

Justice For All: Tok Guru Haji Hadi, Dr Asri, Dr Juanda & Shahidan Kassim Dituduh PDRM Sebagai Dalang Kepada JI & Wahabi

AKHBAR AL-FITAN : SHI'ITES ARE DAJJAL ARMY: Pakar Sejarah Asia Barat : Iran hipokrit, tidak sokong Hamas!

AKHBAR AL-FITAN : SHI'ITES ARE DAJJAL ARMY: Pakar Sejarah Asia Barat : Iran hipokrit, tidak sokong Hamas!

i n t a n h i j a u: ULAMA HAKIKI TIDAK AKAN TERGAMAK PILIH UMNO

i n t a n h i j a u: ULAMA HAKIKI TIDAK AKAN TERGAMAK PILIH UMNO

Biaqpila: Lulus lesen judi,Mansuh lesen ayam

Biaqpila: Lulus lesen judi,Mansuh lesen ayam

Nikah, Nafkah, Mukjizat dan Karamah! � Saifulislam.Com

Nikah, Nafkah, Mukjizat dan Karamah! � Saifulislam.Com

Najib Suruh Rakyat pikir nama anak kucing dia....Rakyat kata : Mari Namakan Anak-anak haram di seluruh Malaysia 

STATISTIK ANAK LUAR NIKAH DI MALAYSIA

Pecahan mengikut negeri:
Selangor = 12,836 orang
Perak = 9,788 orang
Kuala Lumpur = 9,439 orang
Johor = 8,920 orang
Sabah = 8,435 orang
Negeri Sembilan = 4,108 orang
Pahang = 3,677 orang
Kedah = 3,496 orang
Pulau Pinang = 3,412 orang
Melaka = 2,707 orang
Kelantan = 1730 orang
Perlis = 691 orang
Sarawak = 617 orang
Terengganu = 574 orang

JUMLAH = 70,430 orang.
SUMBER : BERITA HAIRAN

 

satu sekolah 16 anak luar nikah trengganu-malaysiakini


KUALA TERENGGANU: Mengejutkan apabila empat pelajar perempuan sebuah sekolah menengah di daerah ini melahirkan anak luar nikah hasil hubungan dengan teman lelaki masing-masing sejak pertengahan tahun lalu.
Difahamkan pelajar perempuan berkenaan yang terjebak dengan gejala sosial belajar di tingkatan tiga dan enam melahirkan anak di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) sejak April tahun lalu. Dalam kes terbaru, seorang pelajar tingkatan tiga pula melahirkan seorang bayi lelaki di HSNZ, Ahad lalu. Harian Metro difahamkan 16 lagi pelajar perempuan sekolah itu kini disahkan mengandung anak luar nikah hasil hubungan dengan teman lelaki termasuk rakan sekelas mereka.

Lantaran kes memalukan itu, ramai pihak termasuk ibu bapa pelajar terbabit dikatakan cuba menyembunyikan kelahiran berkenaan tetapi ia bocor apabila seorang pelajar mendedahkannya kepada Ahli Jawatankuasa Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu, baru-baru ini.

Berikutan itu, PIBG mengadakan mesyuarat tergempar malam kelmarin bagi membincang masalah itu tetapi pengetua sekolah berkenaan tidak hadir dalam mesyuarat itu.

Seorang ahli jawatankuasa PIBG sekolah terbabit yang enggan namanya disiarkan berkata pihak sekolah hanya mengetahui perkara itu selepas seorang pelajar melahirkan anaknya, baru-baru ini.

Katanya, dalam usaha menyembunyikan kejadian memalukan itu, seorang daripada pelajar terbabit sanggup membuat permohonan bertukar ke sebuah sekolah menengah di Setiu selepas mengetahui dia mengandung enam bulan. Bagaimanapun, katanya usaha pelajar itu berpindah sekolah tidak berhasil kerana bapa saudaranya yang tinggal di daerah berkenaan enggan menerimanya tinggal bersama kerana mengetahui dia mengandung anak luar nikah. “Pelajar berkenaan tiada pilihan dan melahirkan seorang anak lelaki pada 26 April lalu. Tidak tahan menanggung malu, pelajar berkenaan kini bertukar ke sebuah sekolah lain di daerah ini dan akan mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) September ini,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abd Rahman, berkata beliau sudah dimaklumkan mengenai perkara itu dan meminta pegawai Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) membuat siasatan lanjut. “Setakat ini kita sudah dimaklumkan bahawa empat pelajar sekolah itu sudah melahirkan anak,” katanya sambil menambah pihaknya kesal dan terkejut dengan perkembangan berkenaan.

-- apa nak jadi malaysia di bawah UMNO/BN...anak haram bakal membesar dan bakal jadi pemimpin/ pengundi tetap parti NAZIUMNO/.BN

Janda tuntut hutang lama diacu senapang

KUALA LUMPUR: Seorang janda yang datang menuntut hutang lama daripada rakannya yang bekerja sebagai pengawal keselamatan kerana enggan berkahwin dengannya terkejut apabila diacukan senapang patah ke mukanya.
Dalam kejadian kira-kira jam 11 pagi kelmarin, mangsa yang berusia 48, tahun hanya mampu tergamam.
Tindakan itu menyebabkan mangsa terkebil-kebil ketakutan berikutan bimbang lelaki berkenaan akan menarik picu senapang dan melepaskan tembakan mengenai mukanya.

Sumber polis berkata, mangsa yang bekerja sebagai pembantu kedai dikatakan bertemu dengan pengawal keselamatan berusia 52 tahun berkenaan di sebuah bangunan di Kampung Baru, di sini, untuk menyelesaikan masalah hutang lama yang tertunggak sejak 2006.

Menurutnya, mangsa yang berasal dari Gombak, di sini, dikatakan cuba menuntut sejumlah hutang wang tunai selain kereta yang didakwa adalah miliknya.

“Bagaimanapun mangsa terkejut apabila rakannya itu sebaliknya mengangkat senjata sebelum menghalakan muncung laras senapang terbabit kepadanya,” katanya.

myMetro | Tauke karaoke tawar seks bekas polis

myMetro | Tauke karaoke tawar seks bekas polis

Bayar sewa rumah tertunggak setahun

MELAKA: “Dengan wang (bantuan) ini, saya percaya mampu membantu saya untuk menjelaskan sewa rumah yang tertunggak sekian lama sejak setahun lalu,” kata Rohaya Mohd, 27, salah seorang penerima bantuan sewa rumah untuk golongan miskin tegar bandar di negeri ini.
Ibu tunggal kepada empat orang anak itu, berkata dia bersyukur tidak terhingga kerana bantuan yang diberikan mampu membantu dirinya melangsaikan sewa rumahnya yang sudah lama tertunggak akibat masalah kewangan yang dihadapinya.
“Tanggungan saya besar memandangkan anak-anak masih kecil dan perlu perbelanjaan sekolah yang begitu banyak selepas berpisah dengan suaminya sejak tahun lalu.

“Dengan pendapatan kurang daripada RM600 sebulan sebagai pembantu tukang masak di sebuah pasar raya ianya sudah tentu tidak mampu untuk membantu saya melunaskan semua bil dan sewa rumah dalam satu masa.

“Namun begitu, dengan bantuan ini ianya pasti mampu membantu meringankan bebanan yang saya terpaksa tanggung seorang diri,” katanya ketika ditemui di majlis penyerahan Bantuan Sewa Rumah untuk Golongan Miskin Tegar Bandar negeri di Ayer Keroh, di sini, baru-baru ini.

Rohaya menerima bantuan yang disampaikan Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan dan Pembangunan) Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Bakaruddin Othman.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Latiff Tamby Chik dan Datuk Bandar Majlis Melaka Bandaraya Bersejarah (MBMB), Datuk Yusof Jantan.

Pada program berkenaan, seramai 190 keluarga miskin menerima bantuan sewa rumah berbentuk cek sebanyak RM1,488 untuk bayaran selama setahun dengan kadar RM124 sebulan.

Menurutnya yang menetap di Rumah Pangsa Kampung Padang, dia hanya mengetahui mengenai bantuan berkenaan melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di kawasannya dan cuba mendapatkannya.

Sementara itu, Bakaruddin berkata, bantuan sewa rumah itu antara Program Pembasmian Kemiskinan Bandar (PPKB) anjuran kementeriannya yang bermula sejak 2006 bagi membantu meringankan beban tanggungan keluarga miskin.

Beban hutang air

KUALA LUMPUR: Penduduk Pangsapuri Taman Cheras Utama di sini, terpaksa menanggung beban hutang sebanyak RM110,000 akibat kelewatan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) memasang meter air individu di rumah mereka.
Bebanan hutang timbul apabila bekalan air di 332 rumah rosak sejak enam bulan lalu hingga memaksa mereka mengepam air pili bomba untuk kegunaan harian.
Air pili bomba yang digunakan mengenakan caj lebih mahal iaitu RM2.38 seunit berbanding meter biasa RM1.38 seunit selain terpaksa membayar harga air bulanan sebanyak RM20.

Sejak kerosakan itu, penduduk menggunakan air pili bomba untuk kegunaan harian termasuk memasak, mandi dan membasuh pakaian walaupun air yang digunakan kotor dan tidak berkualiti.

Pengerusi penduduk Taman Cheras Utama, Nor Sammuddin Abd Kadir, berkata akibat mengguna air itu, anak-anak kecil mengalami penyakit kulit dan ada menghidap cirit-birit.

Katanya, aduan dibuat beberapa kali dan wang yang diperlukan untuk pemasangan meter individu itu sudah dikumpul tetapi masih tiada tindakan sepatutnya diambil pihak berkuasa.

“Saya juga sudah memberi wang RM33,000 kepada pemaju perumahan untuk membaiki meter air, tetapi nampaknya tiada tindakan susulan dibuat.

“Saya mahu mereka prihatin dengan masalah kami hadapi bukannya menutup mata tanpa tindakan kerana kami membayar segala keperluan tetapi perkhidmatan yang diterima amat mendukacitakan,” katanya ketika ditemui di Taman Cheras Utama, di sini, baru-baru ini.

Manakala Setiausahanya, Mohd Khairi Othman, berkata kesulitan sering berlaku ke atas penduduk kerana terpaksa mengepam sendiri air daripada pili bomba untuk disalurkan ke rumah masing-masing.

“Sekiranya tekanan rendah maka air tidak naik ke paip dan kami terpaksa menunggu sehari untuk mendapatkan air.

“Selain itu, kami membeli air mineral untuk kegunaan memasak dan minum bagi mengelak kejadian buruk rlaku kepada keluarga,” katanya.
Sementara itu, Penyelaras Parlimen Serdang, Datuk Liew Yuen Keong, yang membuat pemantauan terhadap masalah yang dialami penduduk meminta Syabas segera bertindak memasang meter dan membaiki kerosakan air di kawasan taman itu.

Katanya, masalah penduduk di situ perlu diberi perhatian yang wajar kerana pada masa ini, mereka menggunakan air pili bomba yang kotor hingga menyebabkan bahaya kepada mereka.

“Saya harap Syabas segera melakukan kerja yang sepatutnya di sini bagi menjamin kualiti dan kesejahteraan hidup rakyat,” katanya.

14 banduan dapat pengampunanKUALA LUMPUR - Bagi tempoh 2000 hingga 2009, seramai 14 banduan yang dijatuhi hukuman mati telah diberi pengampunan, termasuk dua yang dibebaskan. 

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata tujuh daripada mereka kini menjalani hukuman penjara seumur hayat, manakala empat diringankan kepada penjara 20 tahun. 

Dua yang dibebaskan oleh Jemaah Pengampunan Negeri adalah termasuk seorang yang sebelum ini telah diringankan hukumannya kepada penjara seumur hayat, katanya menjawab soalan bertulis Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) di Dewan Rakyat, di sini, semalam.        

“Berdasarkan Peraturan 114, Peraturan-peraturan Penjara 2000, banduan akhir boleh mengemukakan petisyen atau ray:uan kepada Yang di-Pertuan Agong atau Raja atau Yang Dipertua Negeri bagi negeri di mana kesalahan itu dilakukan. 

:“Bagi banduan hukuman mati yang ingin mengemukakan petisyen, mereka akan dibantu oleh Jabatan Penjara dalam menyediakan petisyen berkenaan,” kata Hishammuddin. 

:Sementara itu ketika menjawab soalan berlainan, Timbalan Menteri berkenaan Datuk Abu Seman Yusop berkata Jabatan Perkhidmatan Awam sedang menimbang permohonan dasar kenaikan pangkat pegawai penjara. 

:Beliau berkata ianya melibatkan skim perkhidmatan Wadar gred KX17 sehingga Sub-Inspektor gred KX26, skim perkhidmatan Penolong Penguasa gred KX27 sehingga gred KX38 dan skim perkhidmatan Penguasa Penjara gred KX41 hingga KX54. 

“Pada 21 Mei lepas, Jabatan Penjara telah mengemukakan permohonan bagi memperkemas dasar kenaikan laluan kerjaya pegawai penjara. Ia juga dasar kenaikan pangkat bagi skim perkhidmatan penjara di setiap satu gred yang diselaraskan setiap lima tahun atau tertakluk kepada kekosongan jawatan, yang mana lebih awal,” katanya. 

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Ismail Mohamed Said (BN-Kuala Krau) yang ingin tahu sama ada kerajaan mempertimbangkan kenaikan gaji pegawai penjara memandangkan tugas mereka yang berisiko tinggi. 

Abu Seman berkata Jabatan Penjara sebelum ini telah mengemukakan permohonan kenaikan gaji bagi anggotanya di peringkat Wadar gred KX17 sehingga Timbalan Komisioner gred KX54 namun tidak diluluskan. - Bernama

Israel terus rampas tanah Arab
KANAK-KANAK Palestin bermain berdekatan runtuhan bangunan di timur Baitulmaqdis, semalam. - AP
KANAK-KANAK Palestin bermain berdekatan runtuhan bangunan di timur Baitulmaqdis, semalam. – AP
Roboh 20 lagi kediaman Palestin di timur Baitulmaqdis bina rumah Yahudi
BAITULMAQDIS: Israel berhasrat meneruskan pelaksanaan sebuah projek perumahan lengkap dengan taman dan kompleks awam di kawasan yang kini menempatkan 20 rumah rakyat Palestin di timur Baitulmaqdis.
Pemimpin Palestin terbabit mengecam projek berkenaan yang digelar Israel sebagai Kings Garden, sebagai satu usaha negara Zionis itu untuk memperluaskan kawasan didudukinya, walaupun ada bantahan pihak antarabangsa supaya ia menghentikan kegiatan berkenaan.
Jawatankuasa perancangan majlis perbandaran Baitulmaqdis mengadakan mesyuarat bagi membincang cadangan bagi mengubah wajah kawasan terbabit semalam, sehari selepas Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu akur dengan tekanan antarabangsa agar Israel meredakan sekatan di Gaza berikutan serangan maut ke atas konvoi kapal bantuan kemanusiaan ke Gaza 31 Mei lalu.
Jurucakap bandar raya, Stephen Miller, berkata jawatankuasa itu dijangka meluluskan kajian semula pembahagian zon bagi membolehkan pembinaan 1,000 rumah dilaksanakan, meliputi 22 hektar di sebuah kawasan perumahan di timur Baitulmaqdis.
Dalam pelan perancangan itu, kira-kira 20 rumah rakyat Palestin yang dibina tanpa permit akan dirobohkan, manakala 60 rumah lagi yang dibina secara haram diberikan lesen.
Namun, bagi rakyat Palestin kelulusan permit bangunan adalah sesuatu yang sukar diperoleh dari Israel.
Pemimpin Palestin menyifatkan projek itu sebagai satu lagi cubaan Israel untuk memperkuatkan kawalan di seluruh Baitulmaqdis, dengan sektornya di sebelah timur ditawan dalam peperangan 1967 dan dijadikan sebahagian daripada kawasannya, langkah yang tidak diiktiraf pada peringkat antarabangsa.
Langkah ini adalah penjajahan oleh pihak perbandaran, tegas Gabenor Baitulmaqdis yang dilantik oleh Pihak Berkuasa Palestin, Adnan al-Husseini.
Mereka tidak boleh mendakwa yang mereka akan membina taman perumahan, tetapi pada masa sama menafikan orang lain terus menetap di situ.
Mac lalu, Israel menimbulkan kemarahan Amerika Syarikat apabila ia mengumumkan ketika lawatan Naib Presiden, Joe Biden bahawa ia akan membina 1,600 rumah bagi penduduk Yahudi di kawasan yang didudukinya di Tebing Barat yang dianggapnya sebagai sebahagian Baitulmaqdis.
Miller mendakwa, projek Kings Garden itu bertujuan mempertingkatkan mutu kehidupan di Silwan dan sebuah taman dan kompleks awam akan dibina di kawasan berkenaan, yang boleh digunakan secara bersama oleh Arab dan Yahudi. Reuters
Sumber : Bharian.com.my

DEB itupun dah rasis dah

Penentang DEB adalah rasis

KUALA LUMPUR 22 Jun - Kumpulan penentang Dasar Ekonomi Baru (DEB) merupakan golongan perkauman atau rasis dalam erti kata mereka hanya peduli kaum mereka sahaja, kata tokoh media, Datuk Abdul Kadir Jasin.
Beliau memberitahu, segelintir orang Melayu dan bumiputera yang menjadi kaya raya kerana DEB tetapi sudah menjadi 'kacang lupakan kulit' dan 'kaduk naik junjung' dengan menentang dasar tersebut, merupakan pengkhianat bangsa serta negara.
"Kumpulan penentang ini lupa bahawa Malaysia aman dan damai kerana sikap toleransi serta pengorbanan kaum majoriti iaitu bumiputera.
"Mereka bermain dengan api jika mereka berasa bahawa atas nama globalisasi dan persaingan mereka boleh menolak hak kaum majoriti bumiputera untuk sama-sama mendapat faedah daripada pembangunan negara," katanya.
Beliau menyatakan demikian dalam entri terbarunya di dalam blog beliau dihttp://kadirjasin.blogspot.com.
Abdul Kadir mengulas tindakan kumpulan penentang ini menghentam Pengarah Eksekutif Kumpulan CIMB Berhad, Datuk Seri Mohd. Nazir Abdul Razak yang menegaskan bahawa matlamat DEB perlu dikaji semula dan diperkuatkan.
Kenyataan Mohd. Nazir itu disiarkan dalam temu ramah eksklusif dengan Mingguan Malaysiapada 20 Jun tersebut antara lain menyatakan matlamat DEB membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat masih relevan serta perlu dikekalkan.
Mohd. Nazir juga berpendapat bahawa pada masa sama perlu ditambah satu lagi matlamat (iaitu) membina dan mewujudkan masyarakat bumiputera yang lebih kompetitif.
Abdul Kadir menjelaskan, adalah wajar orang Melayu dan kaum-kaum bumiputera melihat isu ekonomi, atau lebih tepat kemunduran mereka dalam bidang ekonomi sebagai isu yang melepasi politik kepartian kerana kelangsungan mereka sebenarnya berada dalam ancaman.
Tegas beliau, sekiranya dasar ekonomi bebas laissez faire diamalkan semula seperti sebelum 13 Mei 1969, besar kemungkinan bumiputera akan hilang tempat bergantung dan ketika itu kembalilah mereka menjadi buruh serta petani yang 'cukup-cukup makan' sahaja.
"Sekarang pun, majoriti bumiputera berada dalam kategori buruh (labour) dalam struktur pengeluaran kerana modal dan pengurusan umumnya dikuasai oleh bukan bumiputera.
"Walaupun bumiputera menguasai guna tenaga sektor awam, tetapi 80 peratus pekerjaan adalah di sektor swasta serta tanah milik bumiputera pun semakin hari semakin berkurangan kerana diambil alih untuk pembangunan atau terlepas ke tangan bukan bumiputera," kata Abdul Kadir.
Tambah beliau, majoriti daripada 40 peratus dalam kategori berpendapatan rendah yang dikenal pasti oleh Majlis Penasihat Ekonomi Negara (NEAC) itu adalah bumiputera.
"Adalah amat wajar kita memberi perhatian kepada saranan Mohd. Nazir kerana dia adalah contoh bumiputera yang berjaya, anak orang besar dan pengurus sebuah bank raksasa. Cakapnya bukan cakap kedai kopi.
"Kalau beliau berkata matlamat DEB membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat masih relevan dan perlu dikekalkan, saya tidak segan silu menyokongnya 100 peratus," tegasnya.
Beliau menambah, saranan Mohd. Nazir agar dibina dan diwujudkan masyarakat bumiputera yang lebih kompetitif demi kelangsungan orang Melayu serta keamanan negara amat perlu sekali.
Tegasnya, tidak ada negara boleh dianggap bertamadun dan sejagat jika bangsa serta kaum majoriti tertindas dan terpinggir.
Abdul Kadir memberitahu, ini kerana keamanan dan toleransi tidak akan wujud dengan sendirinya.

(Jawatan Kosong) KWSP Terkini

(Jawatan Kosong) KWSP Terkini

Laporan Perubatan Saiful Bukhari. Tak Boleh Beri!!

Laporan Perubatan Saiful Bukhari. Tak Boleh Beri!!

(Jawatan Kosong) Universiti Sains Islam Malaysia USIM

(Jawatan Kosong) Universiti Sains Islam Malaysia USIM

(Jawatan Kosong) Universiti Teknologi Malaysia UTM

(Jawatan Kosong) Universiti Teknologi Malaysia UTM

(Rombakan) Sistem Pendidikan di Malaysia

(Rombakan) Sistem Pendidikan di Malaysia

Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di Malaysia Bermaharajalela!!

Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di Malaysia Bermaharajalela!!

Ex CEO Petronas Tan Sri Hassan Marican Kini di Singapura

Ex CEO Petronas Tan Sri Hassan Marican Kini di Singapura

(Video) Penjara Pudu Dirobohkan

(Video) Penjara Pudu Dirobohkan

(Jawatan Kosong) Universiti Sains Malaysia USM

(Jawatan Kosong) Universiti Sains Malaysia USM

Buat Duit Dengan Facebook (USD1 billion Setahun)

Buat Duit Dengan Facebook (USD1 billion Setahun)

Tubuh panel bendung JI di IPT


Oleh Syuhada Choo Abdullah dan Wan Faizal Ismayatim
bhnews@bharian.com.my
2010/06/23

Perisik tentera bantu polis, penguat kuasa pantau gerakan ekstremis 

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi dan polis akan menubuhkan sebuah jawatankuasa bersama untuk menyelaras usaha membendung penularan gerakan Jemaah Islamiah (JI) serta kumpulan ekstremis di institusi pengajian tinggi (IPT).Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata kerjasama itu dipersetujui pada sesi taklimat khas oleh Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, malam kelmarin, mengenai ancaman golongan terbabit mendapatkan rekrut baru daripada kalangan pelajar dan pensyarah di IPT.Sambil menjelaskan sesi taklimat selama tiga jam itu turut dihadiri Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan naib canselor universiti awam dari seluruh negara, beliau berkata, jawatankuasa berkenaan akan menjadi forum untuk saling bertukar maklumat terkini supaya semua pihak terbabit sentiasa dalam keadaan peka dan fokus. 

“Jawatankuasa ini akan mengkoordinasi perkara berkaitan usaha membendung IPT daripada menjadi sasaran golongan berkenaan (JI serta kumpulan ekstremis) dan pada masa sama memberi panduan mengenai peranan berkesan membantu menjaga keselamatan negara. 

“Ketua Setiausaha (Kementerian Pengajian Tinggi) akan menerajui penubuhan jawatankuasa ini,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam. 

Baru-baru ini, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, mendedahkan gerakan JI di negara ini sudah mengambil sekurang-kurangnya 30 pelajar IPT dan remaja tempatan untuk menyertai kumpulan itu. 
Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Tan Sri Dr Nik Mustapha R Abdullah yang turut hadir pada sesi taklimat itu, berkata pihak universiti turut membawa pengarah keselamatan dalam kampus untuk menghadiri sesi taklimat berkenaan. 

“Pegawai keselamatan di kampus perlu peka dengan berperanan umpama `mata dan telinga’ untuk mengesan kewujudan gerakan itu, termasuk dalam bentuk ceramah atau usrah. 

“Dalam pada itu, pelajar yang mempunyai maklumat juga boleh menyalurkannya kepada pihak universiti untuk disiasat, termasuk menentukan kesahihan dengan kerjasama polis dan JAKIM. Identiti pelajar berkenaan akan dilindungi,” katanya. 

Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar, pula berkata pihaknya akan memperketat pemantauan serta bekerjasama memberi input berkaitan kepada jawatankuasa berkenaan dari semasa ke semasa. 

Sementara itu, Kementerian Pertahanan melalui Pegawai Perisikan Tentera (MIO) sedang melakukan pemantauan rapi di seluruh negara bagi membantu polis menangani ancaman JI. 

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, berkata Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sentiasa berkongsi maklumat dengan anggota risikan polis dan agensi penguat kuasa lain bagi mengesan aktiviti pihak tertentu yang mengancam keselamatan negara. 

“Segala maklumat yang ada (oleh MIO) dikongsi bersama polis sebelum kita menyalurkannya kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk tindakan lanjut. 

“Kementerian Pertahanan tidak akan berkompromi dengan mana-mana kumpulan ekstremis dan sentiasa menjalinkan kerjasama dengan polis dan agensi penguat kuasa lain untuk memastikan keamanan negara terjamin,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Anugerah Kecemerlangan Akademik ATM di sini, semalam. 

Isteri minta Wisma Putra bantu suami


Oleh Nor Fazlina Abdul Rahim
nfazlina@bharian.com.my
2010/06/23

 HIDAYAH menunjukkan gambar suaminya, Muhamad Zulkifli yang ditahan oleh pihak berkuasa Mesir.
HIDAYAH menunjukkan gambar suaminya, Muhamad Zulkifli yang ditahan oleh pihak berkuasa Mesir.
Wanita tidak tahu sebab Muhamad Zulkifli ditahan 

KUALA LUMPUR: Isteri kepada pelajar Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Mesir sejak 10 hari lalu, merayu bantuan Wisma Putra bagi mengetahui punca penahanan serta status sebenar keadaan suaminya yang ditahan di penjara negara itu.Beliau yang hanya mahu dikenali sebagai Hidayah, 33, berkata hanya mengetahui suaminya, Muhamad Zulkifli Mohamad Zakaria, 41, ditahan di penjara Mesir melalui seorang rakan di negara berkenaan selepas tiga hari beliau dan dua anak pulang ke Malaysia.“Sehingga hari ini (semalam), genap 10 hari suami saya ditahan dan tiada sebarang berita dimaklumkan oleh mana-mana pihak berhubung status penahanannya. 

“Sehubungan itu, saya merayu bantuan Wisma Putra bagi membantu membebaskan suami saya secepat mungkin kerana sehingga kini saya sendiri tidak tahu kenapa dan atas sebab apa dia ditahan pihak berkuasa Mesir,” katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam. 

Muhamad Zulkifli yang baru menamatkan peperiksaan peringkat Sarjana ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Mesir pada 13 Jun lalu, ketika melalui pemeriksaan Imigresen untuk menaiki penerbangan pulang ke Malaysia. 

Difahamkan, penahanan dibuat berikutan Muhamad Zulkifli pernah ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Malaysia kerana disyaki terbabit dengan Kumpulan Militan Malaysia (KKM) pada 2001. 
Katanya, rakan suaminya yang cuba mendapatkan penjelasan dengan pihak berkuasa Mesir berhubung penahanan itu juga gagal, sebaliknya hanya mengesahkan berada dalam penjara, namun sebab ia ditahan tidak boleh didedahkan. 

“Ketika hari kedua ditahan, suami sempat menghubungi rakannya di Mesir memaklumkan sudah dua hari tidak menjamah sebarang makanan. 

“Kelmarin, saya sendiri sudah bertemu Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman untuk mendapatkan perkembangan terkini suami dan menteri memaklumkan akan mendapatkan penjelasan dan meminta pembebasan dilakukan dalam tempoh terdekat,” katanya. 

Hidayah berkata, tujuan mereka sekeluarga ke negara terbabit sejak sebulan lalu hanya bertujuan menemani suami bagi menduduki peperiksaan akhir tanpa sebarang tujuan tertentu. 

“Ketika berada di Lapangan Terbang sebelum berlepas pulang, saya tidak nampak sebarang tanda suami akan ditahan sebelum melalui pemeriksaan Jabatan Imigresen,” katanya. 

mengatakan dan salah seorang anggota mengatakan suami perlu ditahan untuk sementara waktu bagi untuk siasatan. 

“Saya yang pulang dulu atas arahan suami terpaksa akur dan ketika berangkat pulang ke Malaysia, saya hanya dijanjikan oleh anggota terbabit bahawa suami akan menyusul pulang menggunakan penerbangan lain,” katanya. 

Sementara itu, jurucakap Kedutaan Malaysia di Mesir ketika dihubungi, berkata pihaknya sudah menemui Muhamad Zulkifli beberapa hari lalu dengan bantuan pihak berkuasa negara itu, namun tidak dijelaskan motif sebenar penahanan itu dilakukan. 

Katanya, pihaknya juga tidak tahu berapa lama Muhammad Zulkifli akan ditahan, namun siasatan terhadapnya masih dijalankan dan mangsa kini di tempatkan di satu lokasi rahsia. 

'Usah melulu label tokoh agama militan'
2010/06/23

CYBERJAYA: Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah, semalam mendedahkan ada individu dan organisasi tertentu yang membuat tuduhan melulu mengaitkan nama beberapa ulama terkemuka dan pensyarah di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di negara ini dengan kegiatan militan. 

Beliau yang juga Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, berkata semua pihak tidak sepatutnya melabelkan pensyarah dan tokoh agama termasuk yang mengamalkan fahaman Wahabi, sebagai pengganas kerana polis masih menjalankan siasatan berhubung dakwaan kumpulan militan Jemaah Islamiah (JI) yang dilaporkan sedang merekrut pelajar IPT di negara ini."Saya fikir kita jangan membuat sebarang tuduhan melulu dan mendengar khabar angin yang disebarkan pihak tidak bertanggungjawab kerana Bukit Aman (polis) masih menjalankan siasatan," katanya selepas melancarkan Kelab Angkat Keusahawanan Jobmarket Malaysia Sdn Bhd di Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya di sini, semalam.