Friday, March 27, 2015

Jokowi nak tiru Shinkansen


Tokyo: Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) merancang untuk membina sistem kereta api laju di Indonesia sama seperti sistem yang ada di Jepun.

Jokowi yang dalam kunjungan rasmi ke Jepun sempat menaiki kereta api laju yang dikenali sebagai Shinkansen Nozomi dari Tokyo ke Nagoya.

Perjalanan sejauh 353 kilometer itu hanya mengambil masa kira-kira 1 jam 40 minit.

Jokowi boleh menaiki pesawat ke Nagoya tetapi memilih menaiki kereta api laju berkenaan yang belum pernah mencatatkan sebarang kemalangan sejak mula beroperasi.

Ketika ditanya wartawan sekiranya beliau mahu membina sistem kereta api laju yang sama di Indonesia, Jokowi memberitahu perkara itu akan diputuskan tahun ini.

“Kita akan lihat dan kami akan membuat keputusan untuk membina sistem kereta api laju ini.

“Mungkin untuk menghubungkan Jakarta-Bandung atau Jakarta-Surabaya,” katanya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Mac 2015 @ 8:54 AM

KERETA API Shikansen di Jepun.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/39354#sthash.02yol028.dpuf

Lebih selesa

Makkah: Kawasan tawaf baru yang hampir siap di Masjidilharam mampu menampung kira-kira 105,000 jemaah sejam.
Pengurus Besar Projek Dua Masjid Suci Sultan Al-Qurashi berkata, projek pembesaran Masjidilharam itu kini memasuki peringkat ketiga dan terakhir.
“Sebaik projek itu berakhir, jemaah boleh melakukan tawaf mengelilingi Kaabah di tingkat bawah tanahn, tingkat bawah dan tingkat satu. Ketiga-tiga tingkat ini akan siap menjelang Ramadan.
“Kami juga akan membuka kawasan bumbung masjid yang dijangka siap pada musim haji tahun depan. Ini bermakna semua tingkat untuk melakukan tawaf akan dibuka kepada jemaah haji nanti,” kata Sultan.
Beliau juga berkata, projek pembesaran itu akan siap mengikut jadual.
Kerja membesarkan kawasan tawaf adalah antara rancangan Jawatankuasa Dua Masjid Suci. Pelan pembesaran menyeluruhnya membabitkan pembinaan tandas baru dan rangkaian pengangkutan.
Tempat pendaratan helikopter juga disediakan berhampiran masjid paling suci itu untuk tujuan kecemasan supaya jemaah boleh diangkut ke hospital dengan mudah, khususnya ketika kemuncak musim Ramadan dan haji.
“Kami mengutamakan keselamatan jemaah pada setiap masa dan menitikberatkan kebersihan serta keselesaan jemaah," katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Mac 2015 @ 8:51 AM


GAMBAR yang dirakam kelmarin menunjukkan pemandangan Masjidilharam dari udara.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/39347#sthash.s19gkEkv.dpuf

‘Puas hati saya!’

Dancheng (China): Kerana buruk sangka, seorang wanita di Zhejiang, wilayah di timur China bertindak bodoh dan terpaksa menanggung malu dengan perbuatannya sendiri.
Marah kerana menyangka teman lelakinya bermain kayu tiga, Li Tan, 23, mengambil keputusan menampal tuala wanita pada kereta kekasihnya itu.
Dia bertindak demikian selepas teman lelakinya, De Wu, 24, tidak pulang sejam selepas waktu yang dijanjikan. Dia tidak tahu teman lelakinya berada di rumah rakan untuk mengatur majlis sambutan hari jadinya.
Li membeli 30 tuala wanita di kedai berhampiran dan menampal pada kereta De tanpa mempedulikan orang ramai yang lalu lalang.
Rakannya, Chung Chen, 24, berkata: “Li begitu berang. Saya pujuk dia supaya tunggu kepulangan De dan mendengar alasan kenapa dia lewat. Dan kereta yang jadi sasaran itu pun bukan keretanya, hanya kereta sewa.”
Li enggan mendengar alasan Chung. Dia meneruskan tindakannya dan kemudian memuat naik gambar kereta itu di media sosial dengan berkata: ‘Puas hati saya!’
Ramai pengguna Internet menyokong tindakannya. Ada yang menulis: “Tindakan bijak. Ia akan mengajar lelaki itu!”
Ada pula menulis: “Anda sepatutnya menggunakan tuala yang sudah dipakai.”
De terkejut apabila pulang dan melihat kereta yang disewanya penuh dengan tuala wanita.
“Saya bertanya dia apa yang berlaku. Tetapi dia mengamuk. Saya menjelaskan bahawa saya keluar untuk mengatur jamuan hari jadinya. Saya tunjuk bil tempahan di sebuah restoran. Saya beritahu dia semua rakannya akan datang.
“Dia akhirnya percaya kata-kata saya. Tetapi saya tidak yakin ada orang yang akan menyewa kereta itu lagi,” kata De.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Mac 2015 @ 8:58 AM


KERETA ditampal tuala wanita.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/39359#sthash.QkPrcbzf.dpuf

Kembar berhimpun 
di Australia


Pasangan kembar tiga tertua di Australia, Florence, Betsy, dan
Pasangan kembar tiga tertua di Australia, Florence, Betsy, dan Dorothy Welsh, sempat bergambar dengan bayi kembar tiga dalam perhimpunan di Melbourne, Ahad lalu. AGENSI
MELBOURNE 26 Mac – Seramai 3,000 pasangan kembar dan ahli keluarga mereka di Australia, berhimpun di Festival Kembar 2015 di Caulfield Racecourse bagi meraikan hari istimewa keajaiban kelahiran kembar di tenggara Melbourne, baru-baru ini.
Akhbar Daily Mail melaporkan, perhimpunan kembar terbesar dunia itu turut disertai pasangan kembar dengan gandaan yang lebih besar seperti kembar tiga, empat dan lebih.
Acara yang berlangsung pada Ahad lalu itu, turut dihadiri ahli keluarga kembar terlibat.
Paling menarik, kembar tiga tertua Australia iaitu Florence, Betsy, dan Dorothy Welsh yang kini berusia 75 tahun, turut hadir.
Welsh memberitahu akhbar Daily Mail Australia, dia tidak dapat membayangkan bagaimana kehidupannya kelak tanpa adik-beradik kembarnya.
“Kami sangat rapat. Kami sentiasa mengambil berat antara satu sama lain,” katanya.
Tambah Welsh, acara itu sangat menakjubkan kerana menghimpunan banyak kembar selain dihiasi pelbagai aktiviti termasuk persembahan hiburan oleh pasangan kembar.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kembar-berhimpun-8232-di-australia-1.73984#sthash.OIc0TX5f.dpuf

Polis wanita Islam Indonesia kini bebas bertudung


Anggota polis wanita Indonesia di ibu pejabat polis daerah Surabaya,
Anggota polis wanita Indonesia di ibu pejabat polis daerah Surabaya, mula mengenakan tudung semasa bertugas, semalam. AGENSI
JAKARTA 26 Mac – Anggota polis wanita Islam Indonesia kini bebas bertudung apabila peraturan mengenai perkara itu ditandatangani oleh Pemangku Ketua Polis Indonesia (Kapolri), Komisioner Jeneral Badrodin Haiti, semalam.
Keputusan itu menamatkan penantian anggota-anggota pasukan keselamatan wanita di negara berpenduduk majoriti Islam ini sejak pihak berkuasa merancang untuk melaksanakan peraturan membenarkan anggota polis wanita Islam bertudung, beberapa tahun lalu.
Badrodin berkata, peraturan tersebut boleh digunakan oleh semua pasukan polis termasuk di daerah-daerah seluruh republik ini.
Bagaimanapun, beliau berkata, tarikh penguatkuasaan peraturan baharu itu bergantung kepada setiap ketua polis daerah apabila menerima surat edaran.
“Penyediaan tudung untuk diedarkan kepada anggota polis wanita juga masih dalam proses,’’ katanya seperti yang dipetik daripada akhbar Republika, hari ini.
Antara lain, peraturan yang turut disiarkan di laman facebook Polri itu menyebut, polis wanita di Aceh tetap menggunakan tudung dan bagi polis wanita lain yang ingin memakai tudung boleh berbuat demikian mengikut kesesuaian.
Polemik larangan bertudung bagi anggota wanita Islam Polri tercetus pada pertengahan tahun 2013, apabila pelbagai pihak mendesak supaya peraturan bertudung segera dikuatkuasakan dalam pasukan keselamatan itu.
Pada akhir tahun yang sama, Ketua Polri pada masa itu, Jeneral Timur Pradopo berjanji akan mengeluarkan peraturan kebebasan bertudung secepat mungkin, namun sehingga penggantinya, Jeneral Sutarman mengambil alih Kapolri, peraturan itu belum dilaksanakan.
Pada November tahun lalu, Sutarman membenarkan pemakaian tudung dalam kalangan polis wanita Islam, tetapi keputusan itu dibatalkan oleh timbalannya tidak lama kemudian.
Pertubuhan-pertubuhan Islam dan orang ramai turut mengalu-alukan peraturan baharu itu yang disifatkan bersesuaian dengan imej Indonesia sebagai negara yang paling ramai penduduk Islam di dunia. – Utusan
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/polis-wanita-islam-indonesia-kini-bebas-bertudung-1.73995#sthash.ufOuCFlb.dpuf